Iráčtí teroristé vypsali odměnu 200 tisíc jordánských dinárů na hlavu iráckého ministerského předsedy

20. 7. 2004 / Miloš Kaláb

Po pondělní zprávě o tom, že irácký ministerský předseda vyzývá své odpůrce, aby se připojili k jeho úsilí o stabilizaci Iráku, přichází prostřednictvím agentury The Associated Press další zpráva. Allawi vydal souhlas, aby Američané bombardovali Falludžu - a terorista Abu Musab al-Zarqawi vypsal na jeho hlavu odměnu 200 tisíc libanonských dinárů.

Šestým americkým leteckým útokem na irácké cíle od konce června byl tedy zničen dům a bylo zabito 14 lidí. Jeden ze svědků útoku řekl, že dům patřil velice chudé rodině. Kolem zbořeniska se sešel rozhněvaný dav lidí, kteří skandovali hesla. Irácký ministr zdravotnictví potvrdil, že bylo zabito 14 lidí a tři další byli zraněni.

Ministerský předseda Allawi se Američanům zavázal, že jim pomůže vykořenit terorismus a podal jim informace, na jejichž základě potom padaly bomby. Úředně to znělo takto: "Mnohonárodní ozbrojené síly požádaly ministerského předsedu o povolení zaútočit na určité cíle, kde se ukrývalo několik teroristů. Allawi vydal svůj souhlas", sdělil mluvčí jeho úřadu.

Reakce na bombardování přišla od teroristické skupiny Khalid bin Al Walid Brigade, v níž byl ministerský předseda nazván americkým lokajem a v níž bylo vrahům přikázáno, aby zabili jak jeho samotného tak i jiné irácké vedoucí politiky. "Přisahali jsme Bohu, že Vás zabijeme. Vaši hlavu a hlavy Vašich společníků požaduje šejk Abu Musad al-Zarqawi", píše se v prohlášení a pokračuje se: "Nebudeme-li moci doručit odměnu 200,000 libanonských dinárů tomu, kdo nám hlavu Allawiho dodá, tomu dá odměnu všemocný Bůh na nebesích".

Co je 200 tisíc libanonských dinárů (hodnota 337 tisíc kanadských dolarů) proti 25 milionům amerických dolarů, na něž byla minulý týden z 10 milionů zvýšena odměna za hlavu al-Zarqawiho? A co je to proti 50 milionům amerických dolarů, na kteroužto sumu se dnes cení hlava Osamy bin Ladena? Otázka je, která odměna bude vyplacena jako první.

V Iráku ale byla i jiná činnost než soupeření o hodnoty hlav "významných" osobností. Allawi povolil dekretem, aby svou činnost obnovil týdeník Al-Hawza, který Američané zakázali v březnu. Zákaz vedl k útokům bojovníků loajálních shiitskému klerikovi Muqtadovi al-Sadrovi na americké okupační síly. Al-Sadr totiž uveřejňoval v týdeníku své plamenné řeči proti americké okupaci a tyto noviny se staly hlásnou troubou jeho "sadristického" hnutí. Tehdy obklíčila americká námořní pěchota Falludžu jakožto středisko iráckého odporu proti okupaci. Nakonec ale odevzdala kontrolu bezpečnosti nové faluddžské brigádě, kterou vytvořili místní občané pod velením dřívějších důstojníků bývalé Husajnovy armády. Řada bojovníků, kteří tehdy útočili na americkou námořní pěchotu, se přidala k brigádě.

Nyní se rtuťovitý klerik al-Sadr objevil neočekávaně po dvouměsíční nepřítomnosti v Nadžafu, kde navštívil mešitu Imáma Aliho, jednu z nejposvátnějších. S pompou hodnou rockové hvězdy prošel do mešity uličkou, kterou mu v davu lidí dělali jeho osobní strážci, aby se mohl připravit k modlitbě.

Ministerský předseda obnovil týdeník Al-Hawza podle vyjádření svého mluvčího proto, aby ukázal, že neochvějně věří na svobodu tisku.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.7. 2004