1. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 11. 2007

Čunek se tak rozhodl, kdy se dozvěděl, že nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká chce znovu otevřít případ korupce, už jednou uzavřený. Státní zástupce Zdeněk Dostál, který Čunkovu korupční kauzu prošetřoval, se domnívá, že byla uzavřena nezákonně. "Aby toto vyšetřování bylo opravdu pro veřejnost, pro vás, pro všechny nezávislé, tak na středeční vládě odstoupím z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj," prohlásil Čunek na mimořádné tiskové konferenci po jednání šéfů koaličních stran. Přítomen byl premiér Mirek Topolánek a vicepremiér Martin Bursík. "Já si myslím, že se sluší, abych popřál za nás koaliční partnery Jiřímu Čunkovi vše dobré jak v soukromém životě, tak v jeho pokračování ve funkci předsedy KDU-ČSL..." prohlásil Bursík na závěr.

"Pořád platí totéž. Pokud by byl (Čunek) obžalován, tak pokud neodejde, tak ho odvolám.", sdělil předseda vlády Topolánek ČTK, 23. června. "Pan premiér je rád, že i přes velký mediální tlak po celou dobu ctil v případu vicepremiéra Čunka presumpci neviny, což se ukázalo jako jediná správná cesta." prohlásila tisková mluvčí vlády Jana Bartošová pro ČTK, 7. srpna. "Já jsem jasně řekl, za jakých okolností bude Jiří Čunek odvolán, pokud neodstoupí sám. Pokud bude obžalován a celá věc půjde k soudu." Tak se Topolánek vyjádřil ČTK, 25. října. Ale 14. března se projevil Topolánek jako prognostik: "Já ho (Čunka) k tomu nemůžu přinutit (k odchodu z kabinetu), ale myslím, že nakonec ten tlak ... ho k tomu přinutí."

Sloupek
Richard Weiner

Odkud? -- S ledovců. -- Odkud? -- Z hlubin. --
Odkud? -- Z propastí. -- Odkud? -- S hvězd. --
Střez se šlépějí povzbudivých,
stopa smazaná lepší jest.

Kdybych tě mohl vésti, jak rád bych
tamtudy ved' tě, kde neznám cest.
Jíti po stopách neshledání,
hlasy zbloudilých dát se vést...

Ten, kdo na prahu "na shledanou"
říká, lépe by zůstal zde.
Není návratů, není cílů,
nejdeš ty. Tvoje cesta jde.

Odtud, kam míříš, odvíjí pásmo
lhostejno, kam bys nohu klad'.
Dojdeš stoje, ač doved'-li jsi
sebe v sobě zahrabat.

Žít a nebýt! Ó plodné marno,
firmamenty jímž osety!
Cíle není ni na shledanou,
jsi ty. Jdeš sobě v ústrety.

Snáším se s ledovců, stoupám z hlubin,
nořím se z propastí, padám s hvězd.
Slyš mě, poslechni, rozkazuji!
Jsem hlas všeho, co Samo jest.

Z výboru Básně, Torst 1996. Mezi svých Deset básní vybrala Ester Fleischerová.

1. 11. 2007

Absurdně působí současné prohlášení nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, která zachraňuje, co se dá. V tuto chvíli se ocitla v nepříjemné roli, neboť pochybení Arifa Salichova přispělo kez zpolitizování kauzy a jejímu podřízení pravidlům politickho boje - válce bez pravidel. Šetření v kauze vicepremiéra Čunka, které měl na starosti jihlavský státní zástupce Arif Salichov, bylo podle ní "vedeno správným směrem se zaměřením na všechny rozhodné skutečnosti". Přesto je nezbytné pořízení nových důkazů pro správné rozhodnutí v kauze.

Tisková zpráva Renaty Vesecké k pokračování kauzy Jiřího Čunka ZDE

Jiří Čunek na sjezdu KDU-ČSL
1. 11. 2007

Právo vzít právo do svých rukou, když systém státu selhal v prosazení spravedlnosti. Rozpor mezi spravedlností a právními předpisy, ve kterých soudci nehledají vodítko, ale alibi. Ztráta spravedlnosti v houštinách zákonů. To jsou nejčastější důvody, které užívají čtenáři, nesouhlasící s mým článkem, vytýkajícím redakci zpravodajství a publicistiky ČT absenci etiky, objektivity a vyváženosti při mediálním honu na předsedu KDU-ČSL. Já ale jakkoliv neobhajuji skutkovou podstatu věci Čunek: nestoudnost křesťanského pokrytce, arogantního xenofoba a vesnického populisty v roli předsedy KDU-ČSL. Ani minutu. Ale hájím povinnost novinářů veřejné služby nespolupracovat s tajnými službami a důstojníky policie - ať už jako placení agenti, nebo jen dobrovolníci, kterým namísto třiceti stříbrných stačí pocit vlastní moci a strachu druhých. Minimálně jedna novinářka z publicistického týmu ČT byla prokazatelně agentkou tajné služby. ČT ji zaměstnává stále. Minimálně jeden (dnes už bývalý) reportér ČT žil s ženou, která v tu dobu šéfovala vlivové a PR agentuře, napojené na politiky i byznysmeny, po kterých šla policie celá léta a o kterých ČT informovala. Minimálně v jednom případě redakce publicistiky ČT zaměstnávala a platila jako zaměstnance policistu z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Minimálně v jednom případě externího reportéra ČT platí doteď armáda za svou propagaci a tento reportér spolupracuje s armádní rozvědkou.

Fakt, že Čunek vystěhoval Romy do kontejnerů a ještě k tomu měl mravoučné kecy, fakt že Čunek nevysvětlil své příjmy a úspory, fakt že na zásah nejvyšší státní zástupkyně Vesecké a jí poslušného zástupce Salichova bylo stíhání zastaveno a špína kydnuta naopak na vyšetřovatele, to vše jsou nezpochybnitelné informace, hodné odsouzení. To vše se stalo za panování ministra spravedlnosti z ODS, i když Veseckou do funkce uvedl Paroubek na nátlak ministra Němce. Téhož Němce, který pustil na svobodu prince as Sáního. Asi měl pro něj sympatie a pochopení... Asi jeho sexuálním sympatiím rozuměl. Důvod tehdy i teď byl ale jiný a zřejmý: zachování koalice. Za jakoukoliv cenu.

1. 11. 2007

Během včerejška přišla celá řada dalších reakcí na "Čunkovu aféru" v ČT. Některé z nich publikujeme níže. Někteří čtenáři argumentují, že se nedá věřit ani orgánům českého státu, policii, prokuratuře či soudnictví, protože z jejich nečinnosti prý vyplývá, že jsou zkorumpované, a nedá se věřit ani politikům, takže nezáleží na tom, že dokumenty, které o Čunkově případu citovala a na kameru ukázali pracovníci ČT, byly zjevně ukradené z policejního vyšetřovacího spisu. To se děje v ČR běžně, "tak co".

Jenže jedním porušováním zákona se nedá bojovat proti jiným porušováním zákona.

1. 11. 2007

Sleduji souboj argumentů kolem mediálního víru Jiřího Čunka. S vaším postojem nelze než souhlasit. Jedině striktní dodržování pravidel může tuto společnost zbavit nekonečných excesů. Ty, které se ve zpětném pohledu jeví jako historické křivdy, byly ve své době jaksi samozřejmými, morálně oddůvodněnými postupy. Podobné nahlížení na různé kauzy podle politického klíče vůbec nevyšlo z módy, má jen o trochu modernější střih a přirozeně sezónní barvy, píše Pavel Krajtl.

1. 11. 2007

V České televizi se objevily další závažné údaje a důkazy posilující podezření, že významný ústavní činitel J. Čunek spáchal velmi podivné skutky, z nichž některé by mohly naplnit skutkovou podstatu trestného činu. Britské listy, jmenovitě Š. Kotrba a J. Čulík, ve svých komentářích pochybují, že zveřejnění těchto informací bylo v souladu s právními předpisy a s novinářskou etikou.

1. 11. 2007

Vy skutečně věříte, že spravedlnost na Čunka někdy dosáhne? Nevím, jak dlouho zde žijete, ale mé zkušenosti z celého mého života mi vždy říkaly a říkají, že jsou věci, na které spravedlnost v této zemi NIKDY nedosáhne...

Realita bude taková, že se bude vše odkládat, dokládat, pokládat, zakládat, rozkládat, vykládat, překládat, podkládat, přerušovat, "odrušovat", "dorušovat", "porušovat" tak dlouho, až se vše promlčí a "domlčí" a odmlčí a "rozmlčí" a "rozmočí" (část se vytratí a roztratí a potratí ze spisů, registrů, složek i "doložek") a definitivně spravedlnost dostane zas další tvrdou ránu do svého již tak dost rozplacatělého rozbolavělého nosu..., píše Jan Hollauer:

1. 11. 2007

Rád čtu články na Britských listech, považuji ho za velice otevřený a kvalitní zdroj informací. Zároveň bych nezatracoval ani Českou televizi - i ta má své přednosti a nedostatky, píše Robert Pelnář

Líbí se mi že se na kauzu kolem pana vícepremiéra díváte z poměrně neutrální pozice, ale myslím že v tomto případě je daleko důležitější hledisko morální než hledisko právní či etické. Z právního i etického hlediska se jedná ze strany ČT o naprosto nepřiměřený a nekorektní útok.

1. 11. 2007

Ano, ano, ano!!! Má pravdu pan Čulík. Ale nebyl náhodou neférový útok na pana Čunka taky trochu z toho důvodu, že nad ním byla držena neférově ruka Nejvyššího státního zastupitelství v době nedávno minulé? A tudíž férově nešlo nic kolem něj vyšetřit?

Neschvaluji použitý způsob, ale zdá se mi, že v Česku férově už nejde vůbec nic. Ani použít toaletu na pražském nádraží. A tak, když bude, byť neférově, odstraněn z veřejné funkce kdokoli kdo si to zaslouží, řeknu "dobře se stalo!!" míní Alfred Eckhardt.

1. 11. 2007

Ano, máte pravdu, měl bych být zděšen, že se na veřejnosti objevují dokumenty z vyšetřovacího spisu. Za okolností, kdy je náš právní systém ovládám politickými a ekonomickými mafiemi, je to asi jedna z mála možností, aby věc nebyla zametena pod koberec.

Přirovnání k situaci v Anglii je pěkné, ale mohlo by se tam stát, aby ve vládě vydržel místopředseda s podobnou kauzou na krku? , píše Pavel Šíp.

1. 11. 2007

Přestože ve více jak 90% souhlasím s články v BL, tentokrát v případě p. Čulíka a Kotrby zásadně ne. Ba naopak Vaše vyjádření plná uvozovek, ironizace v případě p. Bártka a Trampoty mi připadají neférové a nízké.

Myslím, že jste natolik zkušení novináři, že sami dobře víte, že např. po kauze Kubice je situace v této zemi taková, že nikdo nic krást nemusí. To zaprvé. Za druhé, jestliže jsou státní zastupitelství poplatná vládnoucí elitě, neexistuje příliš zákonných možností jak nepravosti řešit. A jestliže p. Čunek káže vodu a sám pije víno dobře mu tak, míní Vladimír Matějka

1. 11. 2007
1. 11. 2007

Čtu Britské listy rád, téměř se vším co Vy napíšete souhlasím, ale s Vašim vyjádřením k ČT v případu Jiřího Čunka nesouhlasím, píše Jan Bárta.

Je pravda, že ČT se dopustila trestuhodných chyb, zveřejnění rodných čísel, čísel OP ap. Ale podstatné je to, že případ Jiřího Čunka byl ukončen, uzavřen, zastaveno veškeré vyšetřování - viz článek Petra Wagnera -, veřejnosti byl tento politik nadále vnucován jako bezúhonný člověk.

Je hrůza, když se premiér rozčílí, že někdo vynesl z vyšetřovacího spisu věci, které Čunka usvědčují. Tyto dokumenty musely být známy vyšetřovatelům a i panu Salichovi. Kdo je tedy nedůvěryhodný? Když se pravdivé dokumenty vědomě utajují v politickém zájmu, a když se na ně přijde, je potřeba potrestat toho, kdo je odhalil? Kdo vynesl na veřejnost? Nevím, takový právní řád nechápu, zrůdnou politiku takto vede i premiér Topolánek....

1. 11. 2007

Dále pak nesouhlasím s Vaším tvrzením, že zveřejněním informací reportéři ČT znemožnili férový proces. Abych se přiznal, v této souvislosti nechápu logiku Vašich úvah. Soudní proces je veřejné řízení a informace o skutcích páně Čunka by se stejně dostaly na veřejnost. Když ne dnes, v průběhu soudního řízení určitě. Zde je však ale onen zakopaný pes - jak jsem psal již dříve, bez zásahu reportérů ČT by se podle mého názoru žádný soudní proces nebyl, neboť paní Vesecká by "neselhala" ani napodruhé.

Pozn. JČ: Ne, to tak opravdu není. Probíhá-li soudní proces, novináři až do vynesení rozsudku nesmějí jednání soudu komentovat, mohou jen pasivně referovat o informacích, které tam byly zveřejněny, a často, pokud jde o proces s porotou, ani to ne. Při rozhodování o vině či nevině nemají média právo do toho zasahovat.

Znovu opakuji: to, že Vesecká nefunguje profesionálně, neznamená, že lze jednu křivdu napravovat druhou. ČT mohla klidně natočit pořad o tom, jak pracuje Vesecká, neměla však k tomu používat ukradené materiály ze spisu neuzavřeného případu.

1. 11. 2007

V článku "Štvanice na Jiřího Čunka" poukazujete na nevyváženost pořadu. Ano jednalo se o poukázání na nesrovnalosti ve financích pana Čunka a reportáž byla namířena tvrdě proti panu Čunkovi., píše Petr Komárek.

1. 11. 2007

Musím se přiznat, že příspěvek váš a příspěvek páně Kotrby ohledně "pana" Čunka mne doslova nadzdvihl ze židle. Dosud jsem patřil k pravidelným čtenářům BL s opravdovým pocitem serioznosti, nikoli tolikrát skandalizovaného levičáctví na adresu vašeho deníku.

Toto však nemá obdoby a člověka pouze napadá, jaká že je tu provázanost a zájmy, které vás vedou ke skandalizaci ČT. Váš text podsouvá čtenářům východiska zásadně odlišná od skutečnosti a jsou to právě tato východiska, která ze skandálního postupu veřejnoprávního média dělají toho hrdinného a úžasného hlídače demokracie, míní Ivo Wohlrab:

1. 11. 2007

Po přečtení Vašeho dnešního článku se mě zmocnily pocity, které my vzdělanci nazýváme ambivalentními. Němci mají pro to pojmenování "jain", píše Miroslav Kodet.

Věcně: přehlédl jste, že nejde o zasahování do kauzy, u které probíhá řízení. Laskavostí nejerotičtější státní zástupkyně (nebo snad nejvyšší?) byla věc uložena k ledu. Tím pádem Bártek nic nepředjímá, neboť věc se neřeší a ani řešit nebude, vždyť je promlčená (pokud tedy došlo k podvodnému čerpání dávek).*)

30. 10. 2007

Publicistika České televize pohrdá soudem

V úterý se v pořadu Události, komentáře; znovu vrátila Česká televize hrubě nevyváženou sekvencí, doslovným honem na čarodějnice k svému pronásledování vicepremiéra Jiřího Čunka.

ZDE

V žádném případě neomlouváme možné poklesky či dokonce trestné činy tohoto populistického politika, avšak způsob, jak se Česká televize zhostila této kauzy, je naprosto ostudný.

ČT absolutně nemá smysl pro férovost a pro prezentaci vyváženého pohledu. Blok o Jiřím Čunkovi v Událostech, komentářích byl tak jednostranný, že to šokovalo. Myslící divák nevěřil, i kdyby cokoliv z obvinění bylo pravda. Obvinění byla prezentována tak manipulativně, že u diváka nutně vzniklo podezření: Za jakým účelem nás Česká televize manipuluje? Proč jí tak záleží na této kauze? Proč se staví do role vyšetřovatele?

31. 10. 2007

V reakci na můj článek "Štvanice na Jiřího Čunka" přišla celá řada reakcí od čtenářů, které jsou zajímavým důkazem, jak lidi nerozlišují a jak lehce propadají manipulaci. Jejich hlavní argument je "Čunek je zločinec a podvodník, tak jaképak cavyky". Takhle ale demokratická společnost nemůže fungovat. Je to argument poněkud kruhovitý. Čunek je zločinec a podvodník, protože o tom rozhodla média. Ale ať přece podezření jakkoliv silné, ať je jakkoliv velká pravděpodobnost, že je někdo kriminálník a podvodník, má přesto právo na férový soudní proces, který se nemůže konat, pokud do věci zasahují média.

Čtenáři upozorňují, že stíhání proti Čunkovi bylo zastaveno a obviňují struktury činné v trestním řízení ze zkorumpovanosti a zaujatosti. Česká televize jistě mohla natočit kritický pořad o tom, jak jedná Renata Vesecká. Pokud však trestní orgány v ČR nyní vyšetřují důvodnost zastavení stíhání proti Čunkovi, existuje možnost, že proti němu bude obnoveno, a jakmile ho Česká televize popravila, nemá už možnost spravedlivého procesu. Velmi podobně se česká média v minulosti zachovala například proti Karlu Srbovi, a dlouholeté nepodložené honičky vedla také proti Janu Kavanovi. Novinář musí při své práci projevovat určitou míru etiky. Já vím, ono je to tak krásně populistické - Čunek se stává archetypem pro všechno, pro co občané nenávidí politiky: Je to (nebo to byl) bohatec, který podváděl. Jenže i bohatec, který podváděl, má právo na spravedlivé soudní řízení bez zásahů sdělovacích prostředků. Jeden čtenář mi napsal: "Tady v ČR nejsme v Británii." V Británii je řada sporných skutečností, ale zrovna ve věci nutného respektu médií před nedokončeným policejním vyšetřováním a soudním jednáním by si česká média mohla z této země vzit vzor. Myslím, že není ve veřejném zájmu organizovat hony na čarodějnice. V takové atmosféře na to může doplatit každý občan.

Níže uvádíme některé čtenářské reakce, které výše uvedené argumentaci neporozuměly:

1. 11. 2007

KK│ Nicolas Sarkozy vždy bojoval za zvyšování životní úrovně námezdně pracujících mas ve Francii. Během předvolební kampaně kandidát pravice na prezidentský úřad sliboval, že "všemi prostředky prosadí zvýšení životní úrovně pracujících". Ultraliberál Sarkozy slovo "pracující" systematicky používal, zatímco kandidátka "levice" Ségolène Royalová slovo "travailleurs" nevyslovila.

Nicolas Sarkozy vyhrál, Ségolène Royalová prohrála. Prezident Sarkozy začíná své předvolební sliby plnit. Začal u sebe. Tento týden si zvýšil svůj prezidentský plat na 25 000 euro měsíčně.

1. 11. 2007

Dva dny před vatikánským blahořečením Španělů, kteří ztratili svůj život během občanské války, byla 26. října blahořečena rakouská oběť nacistického režimu Franz Jägerstäter. Samotný akt proběhl v den rakouského státního svátku "Dne neutrality" v linecké katedrále za účasti tří desítek biskupů a kardinálů, osobností veřejného života a šedesáti rodinných příslušníků, včetně 94leté vdovy mučedníka Franzisky. Shromážděným byl přečten dopis papeže Benedikta XVI., který uvádí jméno Jägerstättera do knihy blahořečených. "Svůj život obětoval s přesvědčením být věrný evangeliu a hodnotám lidské osobnosti", konstatuje se v něm.

1. 11. 2007

Komu nestačí napít se alkoholu právě tolik, aby se mu rozvázal jazyk, ale požaduje silnější zážitky alkoholického opojení, ten by své požadavky neměl chtít uspokojovat v ontarijských pohostinských podnicích. V nich platí dosti přísné předpisy. Přestože se smí alkohol podávat pouze dospělým osobám, odpovědnost za ně mají ti, kteří alkohol podávají. Je to tak, jakoby takoví hosté nebyli svéprávní, ale s tím se nic nenadělá - zákon je zákon.

31. 10. 2007

JU │ Konstantin Kosačev, předseda zahraničního výboru ruské Státní dumy se v Izvestijích zamýšlí nad možnostmi dalšího rozvoje vztahů a nad vzájemným pochopením mezi Západem a Ruskem. Uvádí, že je dnes cítit napjatost ve vztazích Ruska se Západem, které se tak dostávají do slepé uličky.

Je třeba střízlivě posoudit to, kde jsou akce obou zúčastněných stran diktovány reálnou nutností a kde jsou motivovány jakýmisi nekalými úmysly. Západ Rusku například vytýká používání „energetické zbraně“. Ale Rusko přece neporušilo ani jednu smlouvu, ani nezavřelo plynovody či ropovody. Jestliže v rozhovorech říkáme, jaké jsou světové ceny energie našim partnerům, kteří si zvykli žít s dotovanými cenami, to přece není „energetická zbraň“. Ať dotace poskytují ti, v jejichž zájmech někteří považují za svoje poslání „zastavit“ Rusko (které se na rozdíl od NATO nikam nežene), píše Konstantin Kosačev ve svém komentáři.

31. 10. 2007

Je to největrnější, nejstudenější a nejsušší kontinent na této planetě. Také je nejprázdnější. To je důkazem, že se svět dokázal rozumně dohodnout i na vrcholu studené války. Nyní však Antarktidě hrozí, že se stane oběti neskrupulózní kolonizace. Británie uvažuje, že požádá, aby jí byla připsána jako majetek obrovská rozloha mořského dna v Antarktidě. Britské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Británie si nečiní žádný nárok na samotné území Antarktidy. Vládnou však obavy, že jakmile začne jedna země chtít připsat určité území, přidají se jiné, které budou chtít taky něco. Tématem se v neděli 29. 10. zabýval rozhlas BBC.

31. 10. 2007

V Britských listech se objevilo několik příspěvků na okraj kulatého výročí úmrtí lékaře, vojáka a velmi svérázného politika s přezdívkou Che. Dost mi vadí jejich jednostrannost a vzájemně konfrontační tón. Tento způsob vyváženosti zdá se mi být poněkud nešťastný. To není výtka vůči vydavateli, ten těžko může dělat něco lepšího než poskytovat prostor stoupencům odlišných názorů.

31. 10. 2007

Portrét/výročí

V minulé, v pořadí IX. části příběhu o životě a smrti herečky Anny Sedláčkové (1887-1967), jsme se zabývali druhy kolaborace s nacistickým režimem, na kterou za protektorátu přistoupila část umělecké elity. Nahlédli jsme rovněž do zákulisí divadla, jemuž šéfovala slavná herečka, zvaná publikem Andula. Narodila se 29. září 1887 a zemřela o 80 let později dne 24. listopadu 1967.

Pavel Tigrid-Schönfeld 1917 - 2003
30. 10. 2007

90 nedožitých let Pavla Tigrida-Schönfelda 1917 - 2003

S dlouhým Tigridovým životem je spojeno povícero událostí, které jakoby se náhle vynořovaly a zase náhle mizely. Ostatně sám P. Tigrid řekl: „... jednou bude napsána seriózní historie politického exilu. Mohla by být zajímavá. A pokud bude pravdivá, pak bez romantiky. Nebude o žádných tajných službách ani o velkých penězích...“

Po jeho nedožitých devadesátinám v předvečer státního svátku si ho lze připomenout na základě běžně dostupných pramenů a to až po články psané právě k těm nedožitým narozeninám. Připomenout bez fabulací, které (podle některých zatím?) nelze doložit a takřka bez přidávaného komentování. I tak je to čtení zajímavé, ba málem napínavé. Čtení, které začíná válkou světovou a pokračuje po dlouhý čas válkou studenou, také světovou, která někdy málem mohla přerůst ve válku až příliš horkou. Prostě taková publicistika o publicistovi, jak má být. A jak by si to i on (snad?) přál.

31. 10. 2007

ANALÝZA

Nestydatost, s jakou zpravodajství České televize uspořádalo hon na předsedu KDU-ČSL, má, jak tomu ani jinak být nemůže, politické pozadí. Stírá se zde příčina s následkem. Ten se někdy tváří jako příčina a pravdu už neznají ani jednotliví sněmovní řečníci... Snaha některých poslanců ČSSD a některých poslanců z ODS dospět do takového stavu politické scény, kdy bude reálná a jedině možná dohoda obou stran o velké koalici či opoziční smlouvě v opačném gardu, než jak tomu bylo za Miloše Zemana. Oplátka za půjčku. U jiných je tomu naopak. Snaha zabránit této korupční kopulaci za jakoukoliv cenu. I za cenu mlčení. Grupáč. Investigativci z České televize v tomto seriálovém scénáři hrají roli užitečných idiotů, jejichž pýcha při nedostatku analytického myšlení predikuje jednotlivé tahy manipulátorů dlouho dopředu. Scénář ani režie zpravodajství není na Kavčích horách, ale jinde. Víte, že většina činností a reakcí člověka se dá popsat několika modelovými vzorci chování, které se notoricky opakují? Jsme jako ti Pavlovovi psi. Slintáme, když vidíme žrádlo.

Philippe Van Parijs, Marek Hrubec, Martin Brabec a kol.: Všeobecný základní příjem
30. 10. 2007

RECENZE

Philippe Van Parijs, Marek Hrubec, Martin Brabec a kol.: Všeobecný základní příjem. Právo na lenost, nebo na přežití? Filosofia, ediční řada Filosofie a sociální vědy, sv. 26., Praha 2007.138 s., ISBN 9788070072592

V soudobém ekonomickém systému (kapitalismu) existují nepřijatelné nerovnosti, jež omezují svobodu velkého množství lidí. (Jde nejen o hmotnou nouzi, ale také např. o možnost účastnit se politického rozhodování.) Chce-li si kapitalismus udržet legitimitu, musí zavést nějaká opatření, která by tyto nerovnosti odstraňovala nebo aspoň zčásti kompenzovala jejich negativní účinky. Jedním z možných institucionálních řešení je určitý (skromný) základní příjem, který by stát vyplácel všem lidem bez ohledu na jejich sociální poměry. To je ve velmi stručné zkratce myšlenka „všeobecného základního příjmu“, jejímž předním zastáncem a propagátorem je belgický filosof a politický ekonom Philippe Van Parijs (nar. 1951), profesor Katolické univerzity v Lovani.

1. 11. 2007

Netuším, kde architekti hledají inspiraci pro nejrůznější tvary svých návrhů. Každý určitě někde jinde. Někteří v přírodě, jiní v geometrii a obecně v matematice. A obě oblasti, dle mého soudu stejnou měrou, nabízejí nespočetná množství úžasných, nádherných, úchvatných, ale i neobyčejných, podivných, neobvyklých, nevídaných, fantaskních tvarů.

20. 10. 2007

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Jan Čulík konečně dopsal svou 650 stránkovou knihu o českém hraném filmu posledních osmnácti let (vyjde před Vánocemi v brněnském nakladatelství Host) a mohl se tedy znovu začít systematičtěji věnovat účetnictví Britských listů.

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá pravidelně méně než 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V září 2007 přispělo celkem 86 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 13659.99 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.9. 2007 částku 143 461.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

srpen 2007červenec 2007červen 2007květen 2007

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
12. 10. 2007 Nelehká úloha z trigonometrie, aneb proč není radar někde úplně jinde? Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Ornitolog: Bude příroda radarem ovlivněna až 100 km daleko? Lubomír  Peške
12. 10. 2007 Radar v Turecku není možný: dvě třetiny Turků nesnáší Američany   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2007 Ropa na vrcholu, bude na Vánoce benzín za 40 Kč?   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?   
27. 10. 2007 Rusko si bude činit nárok na arktický šelf   
27. 10. 2007 Bushova irácká politika: 92 slábnoucích dolarů za barel ropy   
22. 10. 2007 Ostrý pokles těžby ropy povede k válkám a nepokojům, varuje německá studie   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Jak se obejít bez Ruska a přitom nezmrznout zimou   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek
4. 10. 2007 Je slušnost a civilizovanost "protikapitalistická"? Bohumil  Kartous
28. 9. 2007 Také učitelé potřebují dobré vzdělání! Michal  Giboda
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Informovanost o základně? Ivan  Kunc
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
28. 10. 2007 Rusko chce "demokratizovat" americký systém raketové obrany   
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
26. 10. 2007 Putin přirovnal krizi s americkými základnami ke kubánské krizi   
25. 10. 2007 Spojené státy zvou na území České republiky ruská vojska a nevědí, k čemu má základna sloužit   
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech   
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví   
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek

Český film RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti   
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde