31. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 10. 2007

Ať je člověk jakkoliv odporný zločinec, podvodník a kriminálník, má právo na spravedlivý soudní proces

V reakci na můj článek "Štvanice na Jiřího Čunka" přišla celá řada reakcí od čtenářů, které jsou zajímavým důkazem, jak lidi nerozlišují a jak lehce propadají manipulaci. Jejich hlavní argument je "Čunek je zločinec a podvodník, tak jaképak cavyky". Takhle ale demokratická společnost nemůže fungovat. Je to argument poněkud kruhovitý. Čunek je zločinec a podvodník, protože o tom rozhodla média. Ale ať přece podezření jakkoliv silné, ať je jakkoliv velká pravděpodobnost, že je někdo kriminálník a podvodník, má přesto právo na férový soudní proces, který se nemůže konat, pokud do věci zasahují média.

Čtenáři upozorňují, že stíhání proti Čunkovi bylo zastaveno a obviňují struktury činné v trestním řízení ze zkorumpovanosti a zaujatosti. Česká televize jistě mohla natočit kritický pořad o tom, jak jedná Renata Vesecká. Pokud však trestní orgány v ČR nyní vyšetřují důvodnost zastavení stíhání proti Čunkovi, existuje možnost, že proti němu bude obnoveno, a jakmile ho Česká televize popravila, nemá už možnost spravedlivého procesu. Velmi podobně se česká média v minulosti zachovala například proti Karlu Srbovi, a dlouholeté nepodložené honičky vedla také proti Janu Kavanovi. Novinář musí při své práci projevovat určitou míru etiky. Já vím, ono je to tak krásně populistické - Čunek se stává archetypem pro všechno, pro co občané nenávidí politiky: Je to (nebo to byl) bohatec, který podváděl. Jenže i bohatec, který podváděl, má právo na spravedlivé soudní řízení bez zásahů sdělovacích prostředků. Jeden čtenář mi napsal: "Tady v ČR nejsme v Británii." V Británii je řada sporných skutečností, ale zrovna ve věci nutného respektu médií před nedokončeným policejním vyšetřováním a soudním jednáním by si česká média mohla z této země vzit vzor. Myslím, že není ve veřejném zájmu organizovat hony na čarodějnice. V takové atmosféře na to může doplatit každý občan.

Níže uvádíme některé čtenářské reakce, které výše uvedené argumentaci neporozuměly:

Aféra p. Čunka má neochybně dvě roviny- trestně právní a politickou. Pokud jsou informace uveřejněné ČT pravdivé, je p.Čunek naprosto nedůvěryhodným politikem. Nejsme pane Čulíku neochybně ve Velké Británii. Pokud jsou zjištěna během vyšetřování fakta o soc. dávkách a vkladech p.Čunka- tyto informace naznačovaly media, musí to být s naší politikou naprosto tragické, že místopředsedovi vlády nedojde, že tyto informace dříve nebo později v ČR vyplynou na povrch a budou znamenta konec nejen jeho, ale budou mít nedozírný dopad na KDU a koalici. Pro veřejnost je to nepochybně signál politika je svinstvo a zastávám názor, že upozornit veřejnost na tuto skutečnost je od novináře správné.

Prioritní přece není jak se novinář k těmto informacím dostal, ale je pravda, že místopředseda vlády ukládal miliony a pobíral sociální dávky?? A jak to, že po dlouhých měsících vyšetřování, po dlouhých měsících během kterých p.Čunek mlžil, v parlamentu útočil na klíčového svědka a přes velký tlak neodstoupil ze své funkce, když o tomto problému musel nepochybně vědět.

Aleš Zima

1) Existuje vážné podezření, že byl tento pán ze Vsetína skrze firmu svého příbuzného napojen na klan stojící za ODS, a nebyl tedy autentickým politikem své strany.

2) Tak velké peníze mohou mít původ jen -- v černém podnikání, v zahraničních tajných službách, v úplatcích, v činnostech, kterými mafie pere peníze, v daňových únicích (např. obchody s LTO)

3) Existuje vážné podezření, že peníze nebyly zdaněny.

4) Velká chyba byla, že zamlčel příjmy před veřejností, před obhájcem a pravděpodobně i před vyšetřovateli, a to již v době, kdy jeden průšvih s příjmy se již provalil.

5) Jeho rodina měla styky se stavební firmou, která sponzorovala ODS a on měl styky s touto částí rodiny a s touto firmou.

Věc je o to horší, že kolem Vsetínské radnice se motala řada podezřelých lidí (Zubík, Smiřák, Vaškůj) včetně obchodníků s LTO. Závěr: Pán jest pro tato podezření politickou mrtvolou, ať již dopadne vyšetřování jak chce. Tento druhý nápor neustojí. Černoch vykonal službu -- přenesl vládu přes kritické období -- může jít.

Že nějaké informace unikly z policie, to mne rozčiluje jen u informací, které si policie vycucala z prstu. Ale fakta, navíc úzce se vztahující k vážným podezřením, ať se s nimi každý seznámí.

Darius Nosreti

Původně se mi chtělo na vaši adresu napsat něco sprostého o vašem článku,který je velmi tendenční,protože v něm nejde o podstatu problému,ale jen o jeho formu.

Jestli zveřejněné údaje jsou součástí policejního spisu,potom tím hůř.

Protože zastavení jeho stíhání je politická korupce nejvyššího řádu. Takže nakonec mi nestojíte ani za ta sprostá slova.

Ladislav Kania

Vážený pane Kotrba,

je zajímavé jak se v problému pana Čunka vyznáte a jak ihned někoho osočíte, že dělá něco nesprávně. Ono je dobré a říká se to, než někoho kritizuješ, zameť si před vlastním prahem", ale to je váš problém a problém vašich listů. I když musím uvést, že vaše listy pravidelně čtu a nenechám ne ně dopustit, to neznamená že bych se nemohl proti tomu ohradit. Z članku je zřejmé, že tlučete praqvděpodobně za KDÚ ČSL, je to sice váš problém, ale kdysi Čapek o této straně napsal moc hezké rčení o její činnosti v rámci koalice "trochu pomoci, více uškodit, to se může vždy hodit".

Přesto se, pane redaktore, domnívám, že jste zapomněl na to, že i uvnitř této strany jsou odpůrci Čunka, a dále jste zapomněl i na jejich koaličního partnera Stranu zelených - které já nazývám, jako reprezentanta ekoteroristů zde v ČR.

Proč by za tím nemohla stát tato strana, přeci její zástupce zlikvidoval ministryni školství, co vy na to? jako novinář byste měl jistě více zvažovat různé eventuality a ne hned sršet oheň a síru na ČT.

Víte, když stát zcela evidentně zamete tr. stíhání Čunka pod koberec a ještě lidi, kteří na tom pracují označuje za špatné pracovníky, tak i ten člověk má právo se bránit.

Všiměte si jak okamžitě stát řeší šetření okolo tzv. úniku informací ze spisu, ale vůbec neřeší že by se měl někdo zabývat tímto problémem, nemluvě o tom, jestli toto bylo již ve spise který studovala Vesecká tak to potvrzuje skutečnost, že Vesecká pracovala na politickou objednávku. Co vy na to pane redaktore, nebo jen se připojujete k těm kdo se ženou psa bít - to je napadání pořadu ČT a podstatu věci záměrně opomíjíte. To by nesvědčilo moc o kvalitě vašich BL.

J.K.

...špatně jste se díval,pane redaktore - nebyla to jeho matka,ale jeho tchýně a já se ptám - PROČ,PROČ,PROČ asi???????

Běžně se to jistě nedělá,hlavně také ne na "ztracenou občanku",to by byl asi i pro Vás,třeba při přebírání dobírky na poště,velký problém....Podle Vás je viníkem televize,že na tu děsnou a odpornou hrůzu toho napravovatele cikánů a veleúspěšného doktora s "léčením vředu" v jeho městě,poukázala veřejně?Je to jako byste řekl,že viníkem není zloděj,ale policajt,co ho chytil....Víc přemýšlejte,než něco napíšete,tohle by se třeba panu Janu Kellerovi určitě nestalo,ten je MOUDRÝ

Evita

......

                 
Obsah vydání       31. 10. 2007
30. 10. 2007 Štvanice na Jiřího Čunka Jan  Čulík
31. 10. 2007 Politická objednávka lovecké smečky: snaha zabránit korupční kopulaci Štěpán  Kotrba
31. 10. 2007 Ať je člověk jakkoliv odporný zločinec, podvodník a kriminálník, má právo na spravedlivý soudní proces Jan  Čulík
31. 10. 2007 ČT "právem upozornila na trestný čin spáchaný těmi, kdo mají na dodržování zákona dohlížet"
31. 10. 2007 Několik nepřesností v kauze Jiřího Čunka Petr  Wagner
31. 10. 2007 ČT se v případě Jiřího Čunka zachovala profesionálně Jiří  Jírovec
31. 10. 2007 Rusové byli nahnáni na proputinovské demonstrace
31. 10. 2007 Budou se národy svářet o Antarktidu?
31. 10. 2007 Británie: Donutí vláda firmu Tesco prodat své supermarekety konkurenci?
30. 10. 2007 Konec politiky v Británii a v Evropě?
31. 10. 2007 Osud František  Halas
31. 10. 2007 Aféra jménem Andula (X. část) Josef  Brož
31. 10. 2007 Základní příjem jako spása kapitalismu, aneb Kdo za co? Uwe  Ladwig
31. 10. 2007 Tiskovým mluvčím ČT se stal mluvčí vojenské rozvědky: "Tahle země je opravdu drbárna..." Štěpán  Kotrba
31. 10. 2007 Che Guevara -- ikona a zástupný symbol Petr  Partyk
31. 10. 2007 Ropa na vrcholu, bude na Vánoce benzín za 40 Kč?
31. 10. 2007 Nezákladňák ukončí svou pouť dnes před Českou televizí
31. 10. 2007 Valné shromáždění OSN znovu odsoudilo ekonomické embargo Spojených států proti Kubě
31. 10. 2007 Promítaní filmu ČT o Jaroslavu Šabatovi se odkládá
31. 10. 2007 Michael  Marčák
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?
30. 10. 2007 Netrvalo to dlouho: Šámal se poroučí z České televize, Wollner se nejspíše bojí Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Muž minulého věku Vladislav  Černík
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Padouši, nebo hrdinové? Pavel  Urban
30. 10. 2007 BBC: Nová železná opona
30. 10. 2007 Nejistota v Americe Greg  Evans
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech
30. 10. 2007 Soumrak utopií (čtvrtá část) Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
30. 10. 2007 Hvězda zvaná Pelyněk Pavel  Kopecký
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2007 Politická objednávka lovecké smečky: snaha zabránit korupční kopulaci Štěpán  Kotrba
31. 10. 2007 Ať je člověk jakkoliv odporný zločinec, podvodník a kriminálník, má právo na spravedlivý soudní proces Jan  Čulík
31. 10. 2007 ČT se v případě Jiřího Čunka zachovala profesionálně Jiří  Jírovec
31. 10. 2007 Několik nepřesností v kauze Jiřího Čunka Petr  Wagner
28. 10. 2007 Miminko není vicepremiér, aneb O rovném přístupu k právu v ČR Zdeněk  Jemelík
1. 9. 2007 Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Trestní stíhání ďábla v kauze Čunek Petr  Dolínek
14. 8. 2007 Čunek jako Al Capone? Josef  Vít
13. 8. 2007 Spolek Šalamoun k zastavení trestního stíhání Jiřího Čunka   
13. 8. 2007 Srpen 2007: Stoiber končí, Čunek zůstává Boris  Cvek
13. 8. 2007 Čunek budiž pochválen... Jiří  Havel
8. 8. 2007 Vyšetřování pokračuje, nezapomeňte! Oskar  Krejčí
8. 8. 2007 Salichov rozhodl: Čunek je nevinen Boris  Cvek
8. 8. 2007 Prohra policajtoreportérů Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Co asi vicepremiér Čunek říct nechtěl Michal  Kuklík