26. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 4. 2006
Tisková zpráva organizace Greenpeace

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová se vyhýbá veřejné diskusi s Greenpeace. V pořadech ČT "Dobré ráno" a "Před polednem" měla dnes debatovat o výročí havárie v Černobylu a budoucnosti českých jaderných elektráren s vedoucím energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Janem Rovenským. Paní Drábová však svojí účast ve studiu podmínila tím, že Greenpeace se vysílání nezúčastní. ČT jejímu požadavku vyhověla.

Pozn. red. BL: Z minulosti jsou známy případy, kdy na ČT vyvíjeli nátlak politikové, kdo s nimi "nesmí být ve studiu", a ČT se tomuto tlaku také podvolovala.

Sloupek
Jan Katolista Turkyně

Krajinou jezdí vláček
je to vláček zabijáček

z časopisu, Dobrá adresa, č. 7/2003 vybral Štefan Švec

26. 4. 2006

Lord Heseltine [bývalý konzervativní ministr obrany]: Myslím si, že je to nesmírně obtížná otázka. I pro člověka jako já, který zastává názor, že invaze do Iráku byla jednou z nejdramatičtějších chyb za celý můj politický život. Myslím, že jsme byli podvedeni. Vedoucí představitelé v Británii a v USA se předem rozhodli, že napadnou Irák bez ohledu na OSN (dlouhý potlesk) a myslím si, že teď je to dilema docela jednoduché. Jakmile jsme tam jednou přišli, což jsme dělat neměli, stali jsme se nyní součástí celého problému. Tím, že tam jsme, situaci zhoršujeme. Ale jestliže odejdeme, situace se bezpochyby ještě více zhorší. Takže už neexistuje správné nebo lehké nebo slušné řešení.

Touto otázkou se mj o víkendu zabýval známý diskusní pořad stanice BBC Radio 4 "Any Questions". Diskutéry byli bývalý významný konzervativní ministr obrany za Margaret Thatcherové lord Heseltine, Sir Jeremy Greenstalk, britský velvyslanec u OSN, když Británie zaútočila na Irák, a pak v Iráku, historička Sarah Bradfordová, Jack Dromey, náměstek generálního tajemníka odborového svazu Transport and General Workers Union, dále pokladník Labour Party, který nedávno odhalil skandál s přísliby vysokých státních vyznamenání za tajné milionářské půjčky.

26. 4. 2006

Přemysl Janýr si pro svou odpověď Lukáši Veselému vypůjčil titul slavné Fulbrightovy knihy. Proti závěru kritizované analýzy tedy staví alternativu, která by Evropu po šedesáti letech měla definitivně vymanit z pozice amerického mouřenína. Janýr sám však svou vizi uvozuje upozorněním, že scénář nemůže podložit "ničím jiným než dohady. Vycházím přitom z trendů a postojů, které již dnes v Evropě více či méně latentně existují, jsou však dosud překryté snahou napětí s USA neeskalovat a otevřené roztržce zabránit. Útok na Írán konfrontativní postoje rozhodně posílí, přičemž šíři, rychlost a hloubku radikalizace odhadovat nelze, nejvýše směr."

26. 4. 2006
Tisková zpráva Zdeňka Kořistky

Čelím žalobě ODS na ochranu pověsti a tento žalobce mne žádá, abych prokázal své výroky o okolnosti schůzky, kterou z iniciativy předsedy ODS Mirka Topolánka se mnou uskutečnili pánové Večerek a Dalík.

26. 4. 2006

Camille Anna Paglia:

Darina Martykánová vyčítala Štefanu Švecovi, že "vypichuje nejradikálnější projevy feminismu", a že nenapsal nic o feministických knihách, které se mu líbily, a o feministických teoriích, s kterými souhlasí. Rozhodl jsem se to napravit a přikládám několik citátů od mé oblíbené feministky. Omlouvám se za rychlý a poněkud nedbalý překlad.

Camille Anna Paglia (narozená 2.dubna 1947 v Endicottu, ve státě New York), Profesorka Humanities and Media Studies, University of the Arts, Philadelphia, Pennsylvania. Mimo jiné autorka knihy Sexual Personae: Art and Decadence from Nefertiti to Emily Dickinson (1990).

26. 4. 2006

BRITÁNIE:

Britská média i politikové zesilují tlak na labouristického ministra vnitra Charlese Clarka, poté, co přiznal, že britské ministerstvo vnitra propustilo do Británie 1000 zahraničních zločinců, vrahů, pedofilů a násilníků, namísto toho, aby je deportovalo.

Clarke přiznal v tiskovém prohlášení, že v důsledku chyby propustilo od roku 1999 jeho ministerstvo do britských ulic 1023 zahraničních násilníků, vrahů a pedofilů. Ministerstvo se prý nyní snaží zjišťovat, kde tito lidé jsou, a zda by bylo možno je přece jen deportovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 4. 2006

BRITÁNIE:

John Prescott (67) náměstek premiéra Tonyho Blaira, ve středu přiznal, že dva roky udržoval milostný poměr se svou tajemnicí Tracey Templovou (43) a tajně se s ní setkával v jednom z vládních bytů.

Prescott sdělil listu Daily Mirror: "Měl jsem s ním poměr a lituju toho. Plně jsem to prohovořil se svou manželkou, která je touto zprávou zdrcena."

Úřad britského premiéra Tonyho Blaira se k té věci odmítl vyjádřit. Mluvčí konstatoval, že jde o Prescottovu soukromou věc.

List Daily Mirror uvedl, že státní úředníci v Prescottově úřadě byli šokováni tím, jak Prescott s Templovou v práci flirtoval. Prý jejich poměr začal po vánočním večírku v roce 2002, kdy spolu protančili většinu noci.

V roce 2003 Prescott stál při své manželce, když vyšlo najevo, že měla tajně před 40 lety syna, jako sedmnáctiletá svobodná dívka, který byl adoptován.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 4. 2006

Když Unie svobody zahájila šokující předvolební kampaň, učinila tak nejspíš proto, že udělá už úplně cokoliv, co zabrání jejímu zániku. Nezaobírala se asi myšlenkou, že všichni ti potenciálně zelení squatteři, kuřáci marihuany, sprejeři, dredařky s kroužkem v nose a technaři získali na střední či vysoké škole rozhled dost solidní na to, než aby se dali nachytat na jedno křečovité gesto strany, vyznávají celá léta protiklad alternativního životního stylu a environmentálních hodnot - dravý ekonomický neoliberalismus. Unie svobody však každopádně rozšířila počet stran, kterým najednou také jde o zelenou politiku a usilují o přízeň mladých protestních voličů z velkoměst. Do stínu se tak dostávají drobní, zato skuteční příbuzní Strany zelených, kteří už zelená témata obhospodařují -- byť s rozdílnými výsledky a cíly - delší dobu.

Martin Bursík, foto repro: Ekonom
26. 4. 2006

SONDA EKONOMA

Milena Geussová, Jiří Kouda
Tradiční politické strany v Česku mladým lidem a méně konformním občanům nevyhovují. Zklamané naděje chtějí někteří naplnit podporou Strany zelených.

Předvolební boj se letos odehrává převážně v podobě licitování, kdo dá víc. O "krvi a slzách" si netroufne mluvit žádná politická strana, která má šanci dostat se po volbách do Poslanecké sněmovny. Tím spíš, že Česko se nachází na růstové křivce hospodářského cyklu. Protože však politické strany slibují za vstřícné chování u volebních uren ty nejlákavější bonusy, hodnota slibů se tím do jisté míry devalvuje. Strana zelených se od tohoto hlavního proudu liší, a v tom je možná kus jejího kouzla novosti. Program Strany zelených (SZ) obsahuje jak politicky liberální prvky, tak prvky výrazně regulativní (v energetice či dopravě) a strana samotná se na pravolevé přímce záměrně nevymezuje.

Komentátoři připomínají, že v západoevropských zemích jsou Zelení spíše nakloněni doleva a v Česku kupodivu doprava.

Boj proti atomu patří k jednotné linii zelených stran
26. 4. 2006

SONDA EKONOMA

V kontextu evropského hnutí působí česká Strana zelených nevyzrále.

Byl to zvláštní rok, ten rok 1968. Podle amerického politologa Francise Fukuyamy tehdy vyšli do pařížských ulic znudění studenti, aby se bouřili proti svému dobrému bydlu. Podle jiného amerického politologa, Immanuela Wallersteina, tehdy začala světová revoluce: po celé planetě povstali lidé proti staré levici, kterou reprezentovali komunisté, sociální demokraté a představitelé národně osvobozeneckého hnutí. Ne pouze kvůli jejich cílům. Protestovali hlavně proti tomu, že své sliby nedokázali naplnit. A že nebyli schopni do svých cílů zařadit nové výzvy.

Joschka Fischer: Na vrcholu kariéry šéf diplomacie, dnes řadový poslanec
26. 4. 2006

SONDA EKONOMA

Strana zelených to v Německu dotáhla koncem 90. let až do spolkové vlády. Nyní je nejmenší opoziční stranou.

Začínali v 70. letech minulého století jako pouliční rebelové, kteří -- podle pamětníků -- neměli názorově daleko ke komunistům. V roce 1998 se dostali až do federálního kabinetu, v němž vydrželi sedm let. Nyní, navzdory pouze mírné ztrátě v loňských předčasných volbách do Spolkového sněmu, jsou opět v opozici. Skutečnost, že už nemají v čele ony populární osobnosti, které dokázaly voliče zaujmout, stejně jako fakt, že se o ekologickou a pacifistickou agendu, s níž svého času němečtí Zelení by proto mohli být pro české spolustraníky jistým vzorem i poučením: v tom, jak se dělá zelená politika, stejně jako v tom, kam až vedou politické ústupky a stav, kdy se agenda vyčerpá.

◄ Joschka Fischer: Na vrcholu kariéry šéf diplomacie, dnes řadový poslanec

26. 4. 2006

SONDA EKONOMA

Měsíc před volbami se jasně ukazuje naprostá iracionalita průzkumů veřejného mínění a manipulativnost jejich mediální prezentace. Politickým komentátorům dávají abstraktní čísla, odcizená svému reálnému obsahu, dlouhodobě možnost dalekosáhlých spekulací a nátlaku na reakce v mediální prezentaci politiků, což zacykluje spirálu předvolební lži.

Vážná podezření z koruptivního ovlivnění průzkumů, vyslovená nyní některými politiky a dlouhodobě v zákulisí probíraná skeptickými analytiky, spolu s dlouhodobými chybami, které se prokazují už patnáct let při každých volbách, staví sociology do role cikánek, které vám budou hádat z ruky. Budete šťastní, ale manželka vás opustí s jiným. Tak vypadá výzkum veřejného mínění. Zveřejněná data nejsou faktickými čísly, ale jsou přepočítaná, převážená. Tak, aby dopočetla to, jak se konkrétní respondenti odchylují od "průměrného voliče". Z ekonomických důvodů volený vzorek přibližně jednoho tisíce respondentů neumožňuje menší statistickou odchylku, než plus minus 3 %. Což už mediální interpretace výsledků téměř nikdy nezmiňuje...

psáno pro týdeník Ekonom ZDE

26. 4. 2006

Při minulých volbách v roce 2002 fungovala demokracie podle ČT tak, že v diskuzních pořadech byli přítomni vždy dva zástupci parlamentních stran a k nim byli losem voleni dva zástupci "malých stran". -- Takový přístup je důkazem zvýhodnňování jedné skupiny oproti druhé. Tedy už předem měly velké parlamentní strany výhodnější pozici. Podobně je tomu letos v pořadech V. Moravce. Připomeňme, že před rokem 1989 existovala tzv. Národní fronta -- kromě KSČ v ní byly i strany socialistická a lidová. To byly strany povolené, ostatní byly zakázané. Slušný člověk v té době patřil mezi disidenty, odpůrce režimu. Je zvláštní, že ČT se odvděčila svým divákům (někteří dokonce vlastně docela nedávno bránili ČT před dnešní europoslankyní Bobošíkovou) skrytým návratem podpory jakési nové obdoby této "národní" fronty. Opět musíme volit z výběru, který nám je kýmsi povýšeným připraven, znovu, podobně jako před rokem 1989, jsou stížnosti bohorovně přezírány.

26. 4. 2006

Již několikrát jsem ve sdělovacích prostředcích upozornil na skutečnost, že následné soudní přezkoumávání jakéhokoliv legislativního nebo administrativního rozhodnutí se u nás stává naprostým pravidlem. Výsledky takového přezkoumávání jsou však stále méně předvídatelné a stále méně je zřejmé, jak dlouho takové přezkoumání potrvá. Vzniká tak stav, který vzbuzuje dojem, že stát, jeho zákonodárné orgány a sbory postrádají nejen vliv, ale i schopnost stát řídit. Zákonodárné i výkonné orgány státu jsou stavěny do nejistoty ohledně výsledku budoucího a prakticky téměř neodvratného přezkoumávání svých rozhodnutí soudní mocí, která však není nikomu odpovědná.

26. 4. 2006

V poznámce k článku Štěpána Kotrby "Kdo platí, a tudíž kdo je Transparency International" napsal Jan Čulík, že se o zprávách Transparency International o korupci informuje téměř výlučně v postkomunistických a v rozvojových zemích. Miroslav Šuta nyní upozorňuje, že tomu tak není, neboť právě nyní se organizace Transparency International zabývala - zřejmě poprvé - i korupčním skandálem ve vládních kruzích v Británii, kde, jak jsme o tom informovali, dostávali milionáři za velké finanční půjčky vládnoucí Labouristické straně nabídky vysokých státních vyznamenání.

Jak na to poukazuje Miroslav Šuta, o zprávě Transparency International o britské korupci v neděli informoval britský týdeník Sunday Telegraph. Píše, že TI normálně kritizuje "neseriozní" země a to, že se nyní soustředila na Británii, prý vyvolává "velkou nervozitu" ve vedoucích představitelích všech tří hlavních britských politických stran.

Sunday TelegraphZDE

26. 4. 2006

Výsměšně ironický "vtip" s rasistickým podtextem vůči Romům i Slovensku naleznete na stránkách idnes ZDE, zvětšený obrázek ZDE

26. 4. 2006

Monitor Jana Paula

Často tuto alibistickou větu slyším, jakoby umělec žil jenom z podstaty, anebo ze vzduchu. Ano, nemám šéfa, nesnáším iracionální autority, jejich povýšenecký, primitivní buranismus, založený pouhou výsadou moci, výsadou pozice. Jsem svým pánem, nemusím dělat nic, ale to už dnes může přece každý. O co víc mám jako umělec času na jiné než jiní kolem mne pro své blízké?

25. 4. 2006

Za naprostého nezájmu médií proběhla v pondělí návšteva Tomáse Hirsche v Praze.

Tomás René Hirsch Goldschmidt (narozený 19. července 1956) je přední levicový chilský politik. V roce 2005 získal v chilských presidentských volbách za hnutí Juntos Podemos mas (Společně můžeme víc) 5,4 % hlasů. V roce 1983 pomáhal založit Humanistickou stranu, první legalizovanou politickou stranu (1987) za Pinochetova režimu. V letech 1994-99 byl jejím předsedou. Za vlády Patricio Aylwina byl velvyslancem na Novém Zélandu (1990-92).

Neuspěl ve volbách do dolní komory Parlamentu (1997) a na prezidenta (1999) za Humanisty.

Je ženatý, má dvě děti, píše Ladislav Silný:

25. 4. 2006

Hlasování esemeskami

O zajímavém způsobu uvažování u činitelů České televize jsem se dozvěděl z interních zdrojů. ČT dobře ví, že používání esemeskového "hlasování" v Moravcových pořadech je hrubě zavádějící, ale nezruší ho, "protože zrušením by vytvořila dojem, že ustupuje Paroubkovi".

Je to tedy neuvěřitelné uvažování. Co s tou věcí má co dělat nějaký Paroubek, či jeho případný zájem?

Rozhodování přece musí být založeno na tom, zda je to, co děláme, etické či neetické, pravdivé či lživé. Argumentace: "sice to, co děláme, je nesprávné, ale poukázal na to i jeden politik, a tak kdybychom přiznali chybu, vypadalo by to, jako že mu ustupujeme," je tedy neuvěřitelná.

No prostě, je to etické chování par excellence... :(

26. 4. 2006

V článku "Nejkonvenčnější střední proud" v Britských listech píše Darina Martykánová o typických feministických tématech a vyvolává dojem, že si myslí, že za ženské neštěstí snad může nějaké tajné spolčení mužů.

Proč chtějí feministky zlepšení po mužích?

Pokud dostane muž větší plat, tak to není "ze solidarity mezi muži" (nebo čím si to feministky vysvětlují), ale je to jednoduše dáno mechanismem nabídky a poptávky, míní čtenář, který se představil jako Petr Mareš.

26. 4. 2006

Reakce na poznámku Petra Mareše .

Proč finská ekonomika funguje skvěle, "i když" je v ní vysoké proceNto žen na vyšších místech a v technických oborech, zatímco česká, kde je žen na vyšších místech minimum, není žádný zázrak? Kdyby opravdu ženy byly méně schopné, muselo by tomu být logicky naopak, že?

Nemyslím, že existuje nějaké tajné spolčení mužů, ale že existuje mnoho mužů jako Vy, plných předsudků, které se pak pravděpodobně odrážejí v pracovní sféře i jinde. Pokud žijete v přesvědčení, že my ženy nemáme koncepční myšlení a vůdcovský talent, zřejmě by se to odrazilo i na Vašem přístupu k zaměstnancům a zaměstnankyním, kdybyste byl v nadřízené pozici, či v přístupu k dceři, pokud jste otcem.

26. 4. 2006

Samotný počet žen nebo mužů v politice ve skutečnosti není ukazatelem ničeho

Je dost žen v politice? Tato otázka je podružná. Jedině správně položená, při současném stavu naší a nejen asi naší politické scény je ta, zda jsou tam ti lidé - tím se milé dámy vyjadřují obě pohlaví - kteří tam patří. Osobními předpoklady, schopnostmi, znalostmi, mravností. Jiné hledisko je zavádějící, jak předvedla Anna Wintrová.

26. 4. 2006

Ve svém článku Anna Wintrová vyjádřila zklamání nad průběhem a obsahem diskuse k otázce rovných příležitostí žen v politice. I já jsem sledovala nedělní Otázky Václava Moravce a s napětím čekala co nám komunálním političkám s parlamentními ambicemi poradí dvě ženy, které jsou v české politice mnoho let a zastávaly v průběhu těchto let významné stranické i parlamentní posty. Paní Wintrová, shodně s vámi konstatuji, že i já jsem z průběhu diskuse zklamaná a očekávala jsem víc. I pro mě byl největším oživením celé diskuse vstup socioložky Jiřiny Šiklové, která potvrdila fakt, že v české politice je třeba více žen už proto, aby ty ženy, které v politice již aktivně jsou, měly další ženy jako spojence a mohly v ní tedy uplatňovat ženské vzory chování a řešení problémů. Jiřina Šiklová nás naštěstí upozornila, že v českých politických vodách se objevují strany, které ženy v aktivní politice chtějí a proto mají ženy na svých kandidátkách.

26. 4. 2006

Kdyby mi jedno z Desatera feministických přikázání nezakazovalo posuzovat intelektuální schopnosti žen, musel bych vyslovit překvapení nad tím, jak paní Anna Wintrová ve svém článku briskně odvodila souvislost mezi úrovní matematiky na VŠE a údajným problémem paní Bobošíkové s preferenčními hlasy.

26. 4. 2006

O Rusku:

Představte si, že žijete v luxusním apartmá, na výlety létáte svým soukromým letadlem, jste nejbohatším mužem ve své zemi. Šťastné budoucnosti, kterou jste si zajistil svými obchody, by nemělo stát nic v cestě. Jenže se nebojíte mluvit do politiky. O pár let později vám spoluvězeň v sibiřském pracovním táboře rozřezává obličej a vězeňská správa vás následně posílá na samotku.

Z příběhu bývalého ruského ropného magnáta Michaila Chodorkovského běhá mráz po zádech. Na tom, jak to bylo s jeho obchody v éře divokého ruského kapitalismu devadesátých let, už dnes nezáleží. Kremelská šikana z něj totiž učinila politického vězně. A není sám.

26. 4. 2006

Problém ochuzeného uranu je poměrně živé diskutován odborníky na celém světě a je dobře, že o problémů píšou BL, když mu jiná česká média nevěnují pozornost, ale přeložený článek bohužel na mne nepůsobí příliš hodnověrně.

25. 4. 2006

Před necelým rokem byla na stránkách Britských listů uveřejněna řada příspěvků, které se zabývaly situací v Literárních novinách. Pak se nad touto kauzou jakoby zavřela voda, dokud ji v minulém týdnu narušilo sdělení v Literárních novinách (16/06), vydávaných od loňského jara v Brně. S pocitem uspokojení se tu oznamuje, že podle Městského (ve skutečnosti Obvodního) soudu pro Prahu 1 se valná hromada Společnosti pro Literární noviny dne 19. 4. 2005 konala v rozporu se zákonem a stanovami a je tedy neplatná. A že rozsudek už nabyl právní moc.

Elisabeth Badinterová: XY. O mužské identitě
24. 4. 2006
Elisabeth Badinterová: XY. O mužské identitě, přeložila Zuzana Dlabalová, vydal Ladislav Horáček -- Paseka, Praha a Litomyšl 2005, 272 stran, ISBN 80-7185-727-0

Pohled z druhého břehu bývá osvěžující. Proto je fajn, když o Češích píše Nečech, o anarchistech byznysmen a o mužích žena. Tedy, někdy je to fajn. Někdy taky napíše Elisabeth Badinterová knížku XY -- O mužské identitě. Badinterová je francouzská feministka, v češtině jí už vyšla kniha Tudy cesta nevede, spis milý a celkem rozumný. Tím víc překvapí XY.

O mužské identitě se tu dozvíme tři zásadní věci: že už z biologické podstaty je muž méně přirozený než žena, že mužství je vymezené hlavně negativně (nebýt žena, nebýt dítě a nebýt homosexuál) a že současní muži jsou zmrzačení patriarchátem, slabí, zmatení, bez identity, a vůbec jsou to chudáci.

25. 4. 2006
Proč dvojí standard? Proč je na pranýři paní Paroubková pro svůj vzhled, zatímco je v ČR mnoho veřejných činitelů (manželka politika je soukromá osoba) zarostlých, zpocených, špatně ostříhaných a obézních, kteří zřejmě nevědí, co je to deodorant, a nikdo ani nemukne? Proč stárnoucí psychologové staví ženy před volbu: pokud chceš mít spokojené manželství, nereptej a dělej všechny domácí práce, a ještě se přitom zaštiťují svým titulem a pseudovědou, když tvrdí, že muži na domácí práce prostě nejsou?

Proč nemá "u nás" feminismus na růžích ustláno? Podle Štefana Švece (článek "Ženy jsou na nižším stupni vývoje") za to mohou mimo jiné radikální dílka některých feministek... dejme tomu. Za zamyšlení ovšem stojí, že před tímto prohlášením Štefan Švec zmínil několik dalších feministických knih, které se mu líbily. Proč tedy nenapsal do Britských listů o nich? Proč v něm teorie, s nimiž souhlasí, nevzbudily snahu prezentovat je, zatímco jedna špatná kniha ho pohnala k napsání rozsáhlého článku s dryáčnickým titulkem? Není to právě vypichování těch nejradikálnějších projevu feminismu, které způsobuje, že má "u nás" toto slovo tak špatný zvuk?

25. 4. 2006

Bylo až s podivem, k jak plytkým komentářům prý moudrého, prý vtipného nadhledu se snížila některá tuzemská média v předvelikonočním týdnu, zvláště 12. dubna, v čase 45. výročí všelidsky převýznamného jubilea Gagarinova pionýrského letu do kosmu. Ke cti Britských listů připomeňme, že právě ony to byly, kdo perem Štěpána Kotrby konstatoval ("Dobrý den, majore Gagarine"; 12. 4. 2006) vpravdě věcná a historicky nikoli nezajímavá fakta s dějinnou událostí související.

25. 4. 2006

RUSKO:

Ahoj, Honzo.

Už je to pár měsíců.

Tady Michael, já jsem ten Kanaďan, který u tebe studuje v Glasgow.

Vím, že nemáš moc času, a tak jsem ti až doteďka nechtěl psát, ale pak mě napadlo, že tě tohle bude zajímat, tak jsem se rozhodl napsat.

Jsem v Tomsku od konce září. Je to příjemné město, které má půl milionu obyvatel a na loňské oslavy svého 400. výročí bylo čerstvě zrenovováno. Není na hlavní "transsibiřské" železniční trase, a tak trpí v izolaci. Abys věděl, kde to asi je, jestli to už nevíš, je 56 hodin jízdy vlakem na východ od Moskvy (nedaleko od Novosibirsku, na sever) a má velmi podobnou zeměpisnou šířku jako Glasgow.

Ale pro to nepíšu.

25. 4. 2006
Hey Jan,

It's been a while.

Michael here, the Canadian who studies under you in Glasgow.

I know you are quite the busy man and so I have hesitated to write you up to now, but seeing as this may interest you I thought I would write.

I have been in Tomsk since the end of September. It is a pleasant city of half a million inhabitants and was newly spruced up to celebrate its 400th anniversary last year. It is not on the main `trans Siberian' train line and thus has suffered in isolation. To give you an idea of where it is, if you don't already know, it is 56 hours easy of Moscow by train (just North of Novosibirsk) and at a very similar latitude to Glasgow.

But this is not why I am writing.

12. 4. 2006

V únoru 2006 přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 16 861.00 Kč. V březnu 2006 přispělo celkem 129 dárců na provoz časopisu úhrnem částkou 20 381.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,297.24 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2006 Měla by britská vojska zůstat v Iráku?   
22. 4. 2006 Bush věděl, že Irák neměl zbraně hromadného ničení   
14. 4. 2006 Britský vojenský lékař odsouzen do vězení   
14. 4. 2006 Američtí generálové požadují, aby Rumsfeld odstoupil   
12. 4. 2006 Plánovité zabíjení iráckých vědců?   
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu   
29. 3. 2006 Americký triumfalismus vede k zrychlování globálního úpadku USA   
25. 3. 2006 Rusko popírá, že by poskytovalo Saddámu Husajnovi špionážní informace   
22. 3. 2006 Irácká policie tvrdí, že americká armáda popravila jednu rodinu   
20. 3. 2006 Irák: Má demokracie ještě nárok? Lubomír  Molnár

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2006 Jak dochází k učení František  Augusta
14. 4. 2006 Mozek a učení František  Augusta
7. 4. 2006 Vyučování nebo učení? František  Augusta
17. 3. 2006 Jak efektivně financovat české školství František  Augusta
16. 3. 2006 K reformě českého školství František  Augusta
13. 3. 2006 Petra Buzková a gymnázia -- slova versus činy Radek  Sárközi
6. 3. 2006 Školství jako skanzen? Milan  Kulhánek
28. 2. 2006 Dialog vědy s uměním v červenci v Nových Hradech   
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?   
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2006 Kriminalizovat výroky v demokratickém státě nelze Jan  Čulík
13. 4. 2006 Petr Cibulka odsouzen k podmíněnému trestu za pomluvu Jan  Čulík
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   
16. 2. 2006 Rusko zakázalo urážky náboženství   
16. 2. 2006 Čínská stará garda varuje, že cenzura médií způsobí "společenskou katastrofu"   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2006 Dovolená ve "Slovenském ráji"   
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2006 Kořistka: "ODS zadržuje důkazy"   
17. 4. 2006 Proč budu volit ODS   
17. 4. 2006 ODS a rovnost příležitostí? Josef  Vít
14. 4. 2006 Modrá šance pro ČR   
27. 2. 2006 Chce ČSSD zvrátit mandát ODS z krajských voleb? Boris  Cvek
20. 2. 2006 Weak ODS leadership hurting `blue` chances Irena  Ryšánková
13. 2. 2006 Václav Klaus poškozuje ODS Milan  Daniel
2. 2. 2006 Žákovo mlžení: stamiliardové ztráty v příjmu do státního rozpočtu Ivo  Bubeník
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2006 ■ ■ ■ Jan Katolista Turkyně
25. 4. 2006 ■ ■ ■ Viktorie  Rybáková
24. 4. 2006 Je na kohoutech Zbyněk  Hejda
21. 4. 2006 Tři roky smutku Jiří J. K. Nebeský
20. 4. 2006 Vlk Elena  Suchomelová
19. 4. 2006 Labe Petr  Kukal
18. 4. 2006 Connecting People Jiří  Hrdlička
14. 4. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
13. 4. 2006 Kdo má pravdu Milan  Ohnisko
12. 4. 2006 Malé věci -- Psací stroj Jan  Nedvěd

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Amerika: Je energetická změna reálná?   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2006 Another chilling sentence for slander Jan  Čulík
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík
30. 12. 2005 Pohled (post)Husákova dítěte Lubomír  Novotný

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2006 Kosovo: Menšiny "většinové" společnosti Miroslav  Polreich
31. 3. 2006 Vyvraždění Židů v Kosovu - "one is plenty" Miroslav  Polreich
21. 3. 2006 Miloševič - válečný zločinec? Jan  Makovička
20. 3. 2006 Moderní tragikomedie Jiří  Jírovec
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
11. 3. 2006 Slobodan Miloševič nalezen mrtev   
11. 3. 2006 V Mladé frontě Dnes Miloševiče odsoudili i potrestali Štěpán  Kotrba
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
15. 12. 2005 Protnuté Kosovo aneb lesklá sečna pravděpodobným daňovým rájem Jakub  Tayari

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou Stanislav  Kliment
14. 3. 2006 Duhové peníze Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann