27. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 3. 2006

"Čulík je bolševik!" "Britské listy jsou komunistické!" To jsou výkřiky, většinou značně negramotné (pisatelé neumějí pravopis), které se ozývají, kdykoliv poukážeme kriticky na zločiny mocných. Tento postoj českých občanů je mi nepochopitelný. Zvlášť problematický je v nynějším předvolebním období, kdy by se mělo ostře a věcně diskutovat o všech záporech volebních programů českých politických stran.

Článek vyšel v pátek 24. 3. v deníku Metro. Reakce některých čtenářů, zaslané do Britských listů, publikujeme níže.

Sloupek
Jan Nedvěd

U nás v rodině
se máme všichni rádi.
Och,
jsem hodný hoch
a zdá se mi,
že prodlejí se mé dny na zemi.
Žijeme prostě, nevinně,
matka mne chová na klíně
a otec jemně hladí.

ze sbírky Žiju život naruby, Torst, Praha 2005 vybral Štefan Švec

27. 3. 2006

ČULÍKU TY ZMRDE BOLŠEVICKEJ TY MĚ TAK SEREŠ! TÁHNI NA KUBU NEBO DO KOREJE NEBO DO ÍRÁNU, TY KRETÉNE! NENÁVIDÍM KOMUNISMUS! VY BOLŠEVICI STE ZMRVILI TUHLE ZEMI. STEJNE PRAVICE ZVÍTĚZÍ A TY DI DO PRDELE!,

doporučuje jeden z několika anonymů, jejichž maily Britské listy obdržely po publikaci článku Jana Čulíka "Pravicovost, levicovost, kritičnost a bolševismus" v pátečním deníku Metro.

Jiný anonym analyzuje Britské listy takto:

Je mi z vašeho nadržování levici na blití. ZMRDI!

Čtenář, který se podepsal jako Petr Homoláč, tyká a doporučuje:

Proč to nepřejmenuješ na Rusko-mongolské listy? Lžeš už názvem. Nemyslíš, že ten název by byl výstižnější? Chudák Británie, co komu udělala? Za co se jí mstíš? Proč mršíš Británii i Česko? Kdes nabral ty svinské způsoby ? Byl Tvůj otec bolševik? Nebo aspoň marxista-stalinista? Nebo máti? Co seš vlastně zač? Napiš něco o sobě, ať pochopím jak může něco takového vzniknout.

Životopis Jana Čulíka je ZDE

27. 3. 2006

Pan Čulík se rozhodl poukázat na nešvary české veřejnoprávní televize v kauze telefonického hlasování v politických pořadech.

"Opakovaně poukazujeme (v Britských listech) na to, že telefonní hlasování při televizních pořadech nevypovídá o ničem, neboť není založeno na sociologicky ověřeném vzorku populace. Proto je hrubě neseriozní ho používat."

Skutečně nevím, proč právě telefonické hlasování panu Čulíkovi tak vadí. Vždyť toho si u nás lidé už vůbec nevšímají. To není jen otázka telefonického hlasování. To je otázka manipulace naší veřejnosti médii všeobecně.

27. 3. 2006

Učím na ostravské univerzitě v rámci akademické výměny Socrates/Erasmus z Evropské unie v semináři, který rozbírá literární díla českých spisovatelů-disidentů ze sedmdesátých a osmdesátých let. Před prací s Vaculíkovým Českým snářem jsem požádal studenty, aby připravili prezentaci o tom, jak se žilo v Československu v době normalizace. "Zeptejte se rodičů," vyzval jsem je.

Studenti jsou v pohodě, jsou to normální, otevření mladí lidé bez předsudků a bez traumatizace minulým režimem, když padal komunismus, bylo jim tak šest let. Zadání, aby pohovořili o tom, co se v této zemi dělo za normalizace, se jim však moc nelíbilo. "Oni s námi naši rodiče o tom nebudou chtít mluvit," říkali většinou. Skoro všichni v semináři přiznali, že si jejich rodiče myslí, že se za komunismu žilo daleko lépe než dnes.

Vyšlo v deníku Metro dne 15. 3. 2006

Michael Marčák: Výhodou každé opozice je, že nemá své lidi na místech, kde by mohli být zkorumpováni. Inu, proto chce taky vyhrát volby...
27. 3. 2006

27. 3. 2006

Tuto neděli se konaly ve třech německých spolkových zemích zemské volby.

27. 3. 2006

Ukrajina

Proruská opoziční strana Viktora Janukovyče zřejmě vyhrála při nynějších volbách většinu křesel v ukrajinském parlamentu. Vyplývá to z průzkumů voličského hlasování, prováděných u východu z volebních místností.

Podle jednoho takového průzkumu získala Janukovyčova Strana regionů 33 procent. Je to nejvíce ze všech stran, nestačí to však k utvoření vlády.

Ukrajina TÉMA BL

27. 3. 2006

Kariéra ruského prezidenta Vladimíra Putina je alespoň částečně postavena na lži, tvrdí, američtí výzkumníci. Nová studie Putinovy doktorské práce o ekonomice z poloviny devadesátých let dokazuje, že velké části této doktorské práce byly okopírovány z americké publikace. Konstatovali to pracovníci Brookings Institution ve Washingtonu. Zjistili, že část materiálu pro svou doktorskou práci převzal doslova z ruského překladu studie o managementu, kterou napsali v roce 1978 dva profesoři na univerzitě v Pittsburghu.

27. 3. 2006

Chiara Cargnelová chce udělat velkou kariéru a zároveň mít úspěšné manželství. Zatím dosáhla poloviny. Je jí šestadvacet a pracuje jako investiční bankéřka v Londýně. Pracuje více než 70 hodin týdně a vydělává více než 80 000 liber ročně (asi 290 000 Kč měsíčně). Má obrovské profesní úspěchy ve světě, v němž vládnou pravidla mužů.

Poprvé v historii se těmto "elitním ženám" daří uspět v jakékoliv kariéře, jakou si zvolí. Nemají se čeho bát od mužů, kteří je obklopují. Alison Wolfová, profesorka na Kings College v Londýně, k tomu publikovala vysoce kontroverzní článek v časopise Prospect. Argumentuje v něm, že meteorický vzestup této nové generace asertivních žen, které chtějí vysoce postavená zaměstnání s velkými platy, bude mít katastrofální dopad pro společnost.

Moskva
27. 3. 2006

Když jsem před třemi týdny psal o poněkud růžovostranicky politicky nevyužité, ba nezvládnuté návštěvě presidenta Putina v České republice, na konec jsem připojil asociaci s filmem Vesničko má, středisková a položil otázku, kdo je tady Otík, netušil jsem, že se budu k tématu vracet. Podstatnou část doby, která uplynula, jsem strávil v Moskvě a tak jsem měl bezprostřední možnost nahlédnout na událost očima druhé strany. Když jsem četl a slyšel a viděl komentáře k evropské cestě Vladimíra Vladimíroviče po Evropě, nemohl jsem se nové asociaci s Menclovým filmem prostě ubránit.

Jeffrey Pfeffer, Robert I. Sutton: Hard Facts, Dangerous Half-Truths And Total Nonsense: Profiting From Evidence-Based Management
27. 3. 2006

Management

Jeffrey Pfeffer, Robert I. Sutton: Hard Facts, Dangerous Half-Truths And Total Nonsense: Profiting From Evidence-Based Management. Harvard Business School Press, Amazon $18.70, ISBN 1591398622

Vůdci hrdinové jsou katastrofa. Sedmdesát procent fúzí podniků selhává. Ve většině podniků vyvolávají finanční pobídky víc problémů, než kolik vyřeší. Neexistuje žádná souvislost mezi vysokým platem ředitelů a výkonností firmy -- tedy, přesněji řečeno, existuje: čím větší je rozdíl mezi platem ředitele a řadových zaměstnanců, tím méně pracují řadoví zaměstnanci s osobním nasazením. Všechny "vynikající podnikatelské nápady" samy o sobě jsou chybné.

Toto nejsou teorie, ale fakta. Najdete to v knize Hard Facts, Dangerous Half-Truths and Total Nonsense (Tvrdá fakta, nebezpečné polopravdy a naprosté nesmysly) od profesorů ze Stanfordské univerzity Jeffreyho Pfeffera a Roberta Suttona. Zdá se, že se tato jejich kniha stane podnikatelskou knihou roku.

27. 3. 2006
Věra Sokolová

Homofobie je neopodstatněný strach z homosexuality, což je přesně to, co nám před týdnem v rubrice LN "Úhel pohledu" předvedl psycholog Josef Zeman ("Za registrované partnerství draze zaplatíme", 18. 3. 2006). Zároveň ukázal, že homofobie zdaleka nespočívá jen ve fyzickém napadání či vulgárních urážkách. Daleko podstatněji, a pro naši společnost i příznačněji, homofobie sídlí a je nebezpečná především ve své diskurzivní, mnohdy i velmi kultivované, rovině. Zatímco rasismus je u nás již dlouho na seznamu nežádoucích společenských jevů, a jeho i velmi skryté projevy dokážeme čím dál snadněji rozšifrovat a odsoudit, homofobie je uznávaná jako zcela přijatelné vyjádření individuálních postojů a etických hodnot. Podstata plnohodnotných a rovnocenných práv homosexuálních občanů však není otázkou osobních názorů či preferencí jednotlivých českých zákonodárců, ale otázkou definice lidských a občanských práv a jako taková by měla být i diskutována.

24. 3. 2006

aneb Wise Brno & Jan Beránek proudly present...

Někomu dvě alternativy, uvedené v nadpise přijdou jako jedno a totéž. Ti zřejmě již nemusí ztrácet čas další četbou. Ostatní mi doufám prominou trochu kritické zamyšlení nad jinak velmi záslužnou činností, jakou je propagace obnovitelných nebo alternativních zdrojů energie (v níže popisovaném případě se nejedná o obnovitelné zdroje, pouze o efektivnější využití neobnovitelných zdrojů).

24. 3. 2006

Hlasováním prostřednictvím esemesek diváků pro čtvrteční regionální speciál Václava Moravce z Ústí nad Labem Česká televize opět hrubě zkreslila předvolební situaci v ČR. Opakovaně poukazujeme na to, že telefonní hlasování při televizních pořadech nevypovídá o ničem, neboť není založeno na sociologicky ověřeném vzorku populace. Proto je hrubě neseriozní ho používat. Česká televize jako veřejnoprávní instituce má povinnost se chovat nestranně vůči všem politickým subjektům, účastnícím se blížících se voleb. Pokud vznikne dojem, že je proti určitému politickému subjektu zaujatá, a ten dojem nutně z nynější praxe ČT vzniká, bude mít Česká televize velmi obtížné postavení, pokud politický subjekt, ostrakizovaný její nynější praxí, volby vyhraje.

Co je platné, že Václav Moravec v pořadu upozorňuje, že telefonní hlasování je nespolehlivým nástrojem ke zjišťování názorů veřejnosti. Pokud je to nespolehlivý nástroj, tak proč ho televize proboha používá?

Navzdory Moravcovu upozorňování se výsledky sporného televizního hlasování dostávají do médií, kde ho nepřemýšliví novináři citují, jako by šlo o seriózní průzkum, a hrubě tak ovlivňují politickou situaci na české politické scéně. Jeden příklad za všechny. I relativně seriózní Hospodářské noviny referují o výsledku televizního hlasování, jako by šlo o vážný výzkum. Ve skutečnosti je to zavádějící, protože, opakujeme, televizní hlasování neznamená nic.

Hospodářské noviny

Datum vydání: 24.3.2006

V předvolební debatě vyhrál Gandalovič

PRAHA/ÚSTÍ NAD LABEM, 24. 3. 2006 - Vítězem předvolební televizní debaty v Ústí nad Labem se podle mínění televizních diváků stal krajský lídr ODS Petr Gandalovič. Hlas mu prostřednictvím SMS poslalo téměř 51 procent lidí z 30 tisíc hlasujících. Až za ním se ztrátou dvaceti procent skončil premiér a lídr ČSSD Jiří Paroubek.

(...)

Stranu připravil: Robert Břešťan www.ihned.cz/brestan

Poznamenává Bohumil Kartous: O tom, jak je telefonické hlasování zavádějící - a také zbytečné - svědčí fakt, že ČT má k dispozici výsledky reprezentativního průzkumu preferencí v daném kraji, které na konci pořadu uvádí. V tomto průzkumu bylo pořadí prvních tří politických stran naprosto vyrovnané - rozdíl mezi první ODS, druhou ČSSD a třetí KSČM se pohyboval v oblasti statistické chyby.

Pokud nějaké noviny otisknou titulek formulovaný jako "V předvolební debatě zvítězil ten a ten", dopouštějí se tím vytváření pseudoreality. To, že v takovém hlasování dostane něktarý z kandidátů větší počet hlasů než ostatní, může dost dobře - při celkových počtech hlasů - znamenat pouze to, nakolik loajální jsou straníci "doporučením" ze svých ÚV. Podle zpravodajství ČT je například zbytek vedení ČSSD rozezlen na místopředsedu Martina Starce, který do verbující sms členům strany uvedl špatné telefonní číslo, na které má být poslán hlas premiéru Paroubkovi. Pokud bychom chtěli být škodolibí, mohli bychom spekulovat nad tím, zda za velkým "telefonickým" nádskokem lídra ODS Gandaloviče v kraji, kde jsou ČSSD a ODS podle reprezentativního průzkumu preferencí takřka na stejné úrovni, není právě špatné zorganizovaná podpora od základny sociální demokracie. To by bylo skvostně komediální a pro noviny, které výsledek takového hlasování berou jako seriozní zprávu, zase trošku ostudné:)

Britské listy poukazují na neserióznost telefonního hlasování už od ledna 1998 ZDE

25. 3. 2006

Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání

RRTV

Praha

Rád bych tímto podal podnět RRTV, aby prošetřila telefonní "hlasování" v nynějších, předvolebních Otázkách Václava Moravce. Hlasování prostřednictvím esemesek nevypovídá o ničem, protože není založeno na reprezentativním sociologickém vzorku populace. Důvod, proč ho Česká televize přesto neustále využívá, je bulvární. Václav Moravec sice v pořadu varuje, že toto "hlasování" není reprezentativní, ale co naplat, když ostatní sdělovací prostředky o něm jako o normálním hlasování referují - viz titulky novin minulý týden "V předvolební debatě vyhrál Gandalovič".

25. 3. 2006

Při pobytu v ČR se setkáváte s četnými drobnými signály, z nichž vyplývá, jak daleko má tato země pořád ještě ke "standardní" západní civilizaci.

Pražská média jsou v současnosti zahlcena plošnou kampaní na "mezinárodní přehlídku filmu, televize a videa" FebioFest 2006.

Je doslova neuvěřitelné, že jako jeden z hlavních sponzorů tohoto festivalu je hrdě uváděna firma British American Tobacco a její logo se na reklamních materiálech tiskne hned vedle názvu festivalu.

To si jeho organizátoři neuvědomují, že to, že přijímají peníze od podniku, který vydělává na prodeji výrobku, jehož uživatelé umírají předčasnou a velmi bolestivou smrtí, celý festival od základů diskredituje?

Nemají si slušné kulturní akce své komerční sponzory aspoň trochu vybírat?

Každého, kdo žije v západní Evropě, to udeří na první pohled. Neviděl jsem firmu British American Tobacco jako sponzora významných kulturních akcí na Západě už hodně dlouho.

Nemohu se účastnit kulturní akce, která je spojena s podnikem, který vydělává prodejem výrobků, způsobujících bolestivou smrt mých spoluobčanů.

25. 3. 2006

Rusko popřelo obvinění od amerických úřadů, podle nichž poskytovalo v počátečních dnech americké invaze do Iráku Saddámu Husajnovi výzvědné informace o plánovaných pohybech amerických vojsk.

Zpráva amerického Pentagonu tvrdí, že Rusko Saddámovi poskytovalo tajné informace o plánech americké armády prostřednictvím svého velvyslance v Bagdádu. Jedna výzvědná informace byla falešná a její předání americké invazi napomohlo.

Muzeum města Ústí nad Labem: malovaný střelecký terč
24. 3. 2006

Historie by měla být učitelkou života, ale tak tomu je ve skutečnosti málokdy. Když se v roce 1995 konala v Děčíně vědecká konference o historii velkých povodní, tak prošla bez zájmu veřejnosti a médií. Vždyť už více než půl století žádná velká povodeň v Čechách nebyla, takže proč se o to zajímat. Až události let 1997 a 2002 nás snad přesvědčily o tom, že ono mimořádné klimatické období bez povodní, které trvalo od počátku 40. let 20.století, muselo jednou skončit.

Arnošt Tabášek -- Země černých rytířů
27. 3. 2006
Arnošt Tabášek -- Země černých rytířů, vydala Euromedia Group k.s. -- Knižní klub, v Praze. Ilustrace Mirko Hanák, návrh obálky Michal Houba, odpovědná redaktorka Alena Peisertová. Doporučená cena 179 Kč, počet stran 128. ISBN 80242-1581-0.

Knižní klub vydal loveckou povídkovou knížku Arnošta Tabáška - Země černých rytířů. V době tržního literárního běsu, kdy jazyková hodnota bere šmahem za své a snahou nakladatelských domů (i domečků) je vyrazit ze čtenářských peněženek nemalé peníze -- přichází na knihkupecké pulty knížka křehkosti srdce.

27. 3. 2006
Otevřená výzva všem občanům

Prakticky všichni občané si přejí žít ve spravedlivé a prosperující společnosti obklopeni zdravým životním prostředím. Skutečné jednání politických stran je ale z tohoto pohledu pro mnohé z nás velkým zklamáním. Místo věcného řešení našich společných problémů se politikové věnují především svým stranickým a osobním zájmům a celý systém je prorůstán korupcí. Pro skutečné požadavky občanů je současný politický systém naprosto neprůchodný. Je nutné najít východisko z této situace.

27. 3. 2006
D. Drmolová, B. Homolková, D. Kettnerová, L. Tesařová: Německy s úsměvem. 5.vyd. Plzeň : Nakladatelství Fraus, 2003. ISBN 80-7238-229-2

Učebnice němčiny, autorky ženy, první díl, lekce druhá:

Příliš mě nepřekvapuje, že druhá lekce se věnuje tématu rodiny. Přece jen už mi pár učebnic cizích jazyků pod rukama prošlo, tudíž tento postup docela dobře znám. Tak to jednoduše chodí, ačkoliv by si dnešní doba žádala poněkud jiná témata. Úvodní článek, ve kterém kdosi představuje svou rodinu, mě však uvedl do rozpaků. Model rodin, jakoby se zapomněl v letech dávno minulých.

27. 3. 2006

Nelegalizujte eko-dumping - vyzývají evropské ekologické organizace

Tisková zpráva Společnosti pro trvale udržitelný život (CZ), European Environmental Bureau (EU), Naturschutzbund (D), Přátelé Země Slovensko (SK), Ústav ekonomiky životního prostředí (PL)

Koalice evropských ekologických organizací žádá ministry životního prostředí EU, aby pomohli zastavit export odpadů do nových členských států EU a aby odmítli překlasifikovat spalovny likvidující odpady na zařízení pro "využití" odpadů.

27. 3. 2006

"Neznalost je černější než noc!"

Africké přisloví

Za prvního uživatele termínů "právo" nebo "povinnost", ke kterým se záhy připojilo slovo "humanitární", se považuje profesor mezinárodního práva pařížské university I Mario Bettati. Jeho myšlenku dodatečně zpopularizoval Bernard Kouchner, jeden ze zakladatelů humanitární organizace Médecins sans frontières (MSF). Hlavní záměr obou protagonistů, tj. napadnout zažité chápání pojmu "státní suverenity", kterého se často používalo jako obrany proti kritikám porušování lidských práv v různých zemích světa, získal na počátku 90. let hodně stoupenců, zvlášť díky změnám na mezinárodní scéně, které slibovaly "nový světový řád," pro nějž, jak se všeobecně předpokládalo, budou demokracie, mezinárodní zákonnost a respektování lidských práv hlavní prioritou.

27. 3. 2006
Tisková zpráva "Hornického podpůrného sdružení" k odpovědi předsedy vlády Jiřího Paroubka v pořadu Otázky Václava Moravce speciál "Ústecký kraj" dne 23. 3. 2006.

V létě 2005 vyvolaly privatizační návrhy u 2200 nájemníků a v jejich rodinách zcela oprávněné obavy. Nejzávažnější byla obava, aby privatizace "našich" bytů neskončila rozkradením, jak mnozí z nás poznali a zažili po privatizaci továren a podniků, jejíž důsledkem je zdejší hrozná nezaměstnanost. Za absurdnostmi návrhů nepřipravené, opožděné, drahé a liknavé bytové privatizace se skrývaly korupční manýry.

Na otázku pana Zemana z Teplic předseda vlády odpověděl, že se bude angažovat v záležitosti privatizace 2200 státních hornických bytů v Ústeckém kraji v rámci zákonných možností.

Dne 2. února 2006 uskutečnilo se v Mostě dle domluvených závěrů, plodné jednání zástupců protestního a petičního výboru s vedoucím Úřadu vlády, Ivanem Přikrylem. Stále čekáme, kdy už budou jím navržená a nám přijatelná žádoucí opatření realizována státní správou a státním podnikem Doly a úpravny Komořany, a bude umožněno dořešení všech spravedlivých požadavků a vyloučení korupčních manýr.

24. 3. 2006

Předseda vlády Jiří Paroubek zaslal ve čtvrtek dopis předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi, ve kterém ho informuje, že Jiří Vyvadil bude jeho poradcem teprve poté, jakmile pominou překážky, které tomu brání, tedy po uplynutí lhůty dle § 95 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech. V závěru dopisu se ho lišácky ptá, jak více než čtyřletý výkon funkce náměstka ministra nebyl překážkou v řádném výkonu soudcovské funkce u něj osobně...

plný text Paroubkova dopisu Baxovi ZDE

5. 11. 2004

Celou Biblí i celou židovsko - křesťanskou tradicí zní jasný cantus firmus v jiných náboženstvích nevídaný a neslýchaný, totiž poslání pomáhat člověku, který je v nouzi, který trpí v žaláři vnější či vnitřní nesvobody (J 8,32), a to bez ohledu na jeho politickou, náboženskou či jinou příslušnost (L 10,25-37).

Již ve Starém Zákoně se Hospodin legitimuje na počátku Desatera jako Bůh, který vysvobozuje ze žaláře, z otroctví.

27. 3. 2006

Ctirad Oráč přišel s šokujícím odhalením: pracuji v časopise Maxim, který tiskne humorné návody, jak si vyrobit z malého dítěte alarm jeho přivázáním na dveře. Pana Oráče to pobuřuje. Mezi řádky proto naznačuje, že by se mnou Britské listy měly ukončit spolupráci.

Smyslem práce každého "politicky nekorektního" humoristy je budit pobouření lidí, kterým chybí smysl pro humor.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

12. 2. 2006

V lednu 2006 přispělo celkem 130 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 236.00 Kč. Příjem z reklamy byl 5500 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1078.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
31. 12. 2005 Jak tomu bylo ve vězení Václav Vratislav z Mitrovic
24. 12. 2005 O českých špionech v 16. století Václav Vratislav z Mitrovic

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
7. 2. 2006 Konflikty karikatur   

Svoboda slova RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   
16. 2. 2006 Rusko zakázalo urážky náboženství   
16. 2. 2006 Čínská stará garda varuje, že cenzura médií způsobí "společenskou katastrofu"   
15. 2. 2006 I osoby s bigotními názory a popírači holocaustu musejí mít právo mluvit   
10. 2. 2006 Svoboda slova s bombou na hlavě Bohumil  Kartous

Školství RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2006 Jak efektivně financovat české školství František  Augusta
16. 3. 2006 K reformě českého školství František  Augusta
13. 3. 2006 Petra Buzková a gymnázia -- slova versus činy Radek  Sárközi
6. 3. 2006 Školství jako skanzen? Milan  Kulhánek
28. 2. 2006 Dialog vědy s uměním v červenci v Nových Hradech   
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?   
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
14. 2. 2006 Učitelé, počítače a gramotnost František  Augusta
10. 2. 2006 Jazyková vybavenost českých studentů je mizerná Marian  Kechlibar

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2006 Rusko popírá, že by poskytovalo Saddámu Husajnovi špionážní informace   
22. 3. 2006 Irácká policie tvrdí, že americká armáda popravila jednu rodinu   
20. 3. 2006 Irák: Má demokracie ještě nárok? Lubomír  Molnár
20. 3. 2006 Blaira varovali poradci: "Americká strategie v poválečném Iráku je strašná"   
17. 3. 2006 USA zahájily velkou ofenzívu proti sunnitským povstalcům   
16. 3. 2006 Irácké střípky Jakub  Rolčík
10. 3. 2006 Neokonzervativní spojenci opustili Bushe ohledně Iráku   
9. 3. 2006 Otevřeli jsme Pandořinu skříňku   
7. 3. 2006 Fundamentalismus? Petr  Hušek
6. 3. 2006 Blair: Nejsem socialista. Ohledně Iráku bude mým soudcem Pánbůh   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Tři utopické návrhy soudní Vladislav  Černík
2. 2. 2006 Petr Partyk je dále vězněn   
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"   
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2006 V rodině Jan  Nedvěd
24. 3. 2006 Letní ráno Václav  Vokolek
23. 3. 2006 19. Jaroslav  Žila
22. 3. 2006 Pohled z okna Jaroslav  Kovanda
21. 3. 2006 Pokusy zbožíznalcovy Vít  Kremlička
20. 3. 2006 Bez tebe Jaroslav  Vrchlický
17. 3. 2006 Kostelany Jakub  Grombíř
16. 3. 2006 Temnomlýn Petr Odillo Stradický ze Strdic
15. 3. 2006 Opuštění Bohuslav  Reynek
14. 3. 2006 Vyhrobovali tam Zbyněk  Hejda

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Amerika: Je energetická změna reálná?   
25. 1. 2006 Mráz přichází z východu Oskar  Krejčí
25. 1. 2006 Boj o ropu a íránská nezávislost Mojmír  Babáček
23. 1. 2006 Mapa není území Jindřich  Kalous
23. 1. 2006 Všechno, co vám zatajují o ropné krizi   
10. 1. 2006 Ukrajinský parlament se rozhodl odvolat vládu   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Martin "Juki" Jyrkinen, Dalibor "Exx" Záhora
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   
5. 1. 2006 V Turecku onemocněli lidé ptačí chřipkou   
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Taktéž jsem se stal terčem diskriminace a "obětním beránkem" zvůle zákonodárců Miloslav  Veselák

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ne, o střet generací se nejedná! Jiří  Patermann
30. 12. 2005 Pětatřicátníci a ti starší... Boris  Cvek

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou Stanislav  Kliment
14. 3. 2006 Duhové peníze Štěpán  Kotrba
10. 3. 2006 Kdo financuje ekologické NGO? Miroslav  Šuta

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2006 Miloševič - válečný zločinec? Jan  Makovička
20. 3. 2006 Moderní tragikomedie Jiří  Jírovec
11. 3. 2006 Slobodan Miloševič nalezen mrtev   
11. 3. 2006 V Mladé frontě Dnes Miloševiče odsoudili i potrestali Štěpán  Kotrba
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
15. 12. 2005 Protnuté Kosovo aneb lesklá sečna pravděpodobným daňovým rájem Jakub  Tayari
12. 7. 2005 Srebrenická tragedie - jen srebrenická?? Josef  Vít
22. 1. 2005 Představa, že lze exportovat demokracii, je "nebezpečnou iluzí"