27. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 3. 2006

Média

Pan Čulík se rozhodl poukázat na nešvary české veřejnoprávní televize v kauze telefonického hlasování v politických pořadech.

"Opakovaně poukazujeme (v Britských listech) na to, že telefonní hlasování při televizních pořadech nevypovídá o ničem, neboť není založeno na sociologicky ověřeném vzorku populace. Proto je hrubě neseriozní ho používat."

Skutečně nevím, proč právě telefonické hlasování panu Čulíkovi tak vadí. Vždyť toho si u nás lidé už vůbec nevšímají. To není jen otázka telefonického hlasování. To je otázka manipulace naší veřejnosti médii všeobecně.

Když jsme u televize, tak otázky pro televizní diváky v neděli na Primě jsou ukázkou demagogie. Vybrané otázky jsou vždy tendenční a vybrané tak, aby potvrdily současný trend českých médií. A ten je jednoznačně v režii ODS. Každý vidí, že je to pravda. A většina ví, že to nemůže být jinak.

Média můžeme rozdělit na soukromá a veřejnoprávní. U soukromých není o čem mluvit. Ta musí podle hesla - koho chleba jíš, toho píseň zpívej -- zpívat podle toho, jak jim majitelé pískají. A jak to vypadá v dnešní globalizované společnosti, to řekl člen Socialistické strany Francie a aktivista hnutí "Pour la République sociale", český emigrant Karel Košťál na BL "Svaz zaměstnavatelů (MEDEF), burziáni, akcionáři si ani na okamžik nedokáží představit jinou společnost než tu, ve které bohatí bohatnou a chudí chudnou. Pro privilegované a parazitní vrstvy, které ve Francii vládnou, musí sociální práva ve Francii a v Evropě jednoduše skončit na nule a "jiné cesty není". Pro námezdně pracující a budoucí nezaměstnané Francie je otázkou života a smrti, zda "jinou cestu" prosadí".

Tato slova vysvětlují vše. Teď jde jen o to, přesvědčit ty chudáky, že se s tím musí smířit. A od toho mají média. Tato slova, by se v českém tisku (rozlišujme tisk od internetu) nikdo neodvážil publikovat. Francouzi to už vědí a proto vyšli do ulic. Proto odmítli evropskou ústavu. U nás to lidi nechává chladné.

Pak tady také máme veřejnoprávní televizi. Její srovnání s podobnou institucí BBC v Británii vyznívá tristně. Já bych to charakterizoval slovy, že "poturčenec horší Turka". Tato televize je od prvopočátku ovládána lidmi, které jsem označil jako pětatřicátníky. Pár lidí v tomto věku mně napsalo a cítilo se uraženo. Ale já nemyslím všechny lidi tohoto věku. Myslím tím pár desítek, možná stovek lidí, kteří jsou v médiích a vnucují nám svůj pohled na svět. Někdy nevybíravým způsobem. Tyto lidi, pětatřicátníky, a celkovou situaci v médiích popsal pan Čulík v jednom článku 15. března v časopise Metro.

V tomto článku pan Čulík odhalil fakt, že v Čechách je obrovská generační propast. Zatímco mladší generace je tvrdě a nekompromisně pravicová, jejich rodiče zastávají názor, že za komunistů bylo líp. To je totiž výsledek průzkumu jeho studentů na Ostravské univerzitě, kde dal studentům za úkol prezentaci na toto téma.

Výsledek ho asi šokoval, přesto se dostal k jedinému správnému výsledku, který shrnul do dvou vět. Česká média vytvářejí virtuální neexistující svět, lidé jim nevěří a pohrdají jimi. Velmi tvrdá slova. Nevím však, proč tento článek nepublikoval také na Britských listech -- čtenáře by určitě zaujal. A každý by mohl posoudit, kdo má pravdu.

Otázkou zůstává, zda jsou média v režii ODS (jak jsem napsal výše) nebo zdali ODS "nepodniká" v režii určité vrstvy, kterou tak hezky pojmenoval pan Košťál, a neplní její příkazy. Jak pan Košťál napsal, že De Villepin (pravicový ministerský předseda) nemůže dělat jinak než dělá. Plní příkazy, říkám já.

Součástí manipulace s lidmi jsou i všechny průzkumy veřejného mínění a předvolební průzkumy. Bylo by asi moc, kdybychom chtěli, aby u takových průzkumů bylo napsáno, kdo ty agentury platí. Všechny tyto agentury jsou poplatné. Pozorný čtenář už ví, že jejich "průzkumy" výsledků voleb jsou propagační -- v nich ODS má o 3 až 5 % hlasů více než ve skutečnosti, zatím co komunisté mají ve volbách o 5% hlasů více než podle průzkumů. Takže -- pokud se to opakuje už deset let, co si o tom můžeme myslet? Bohužel to má na mnoho lidí vliv a ovlivňuje to jejich rozhodování ve volbách. Proto to stále dělají a budou dělat.

Bohužel - to je politika. A s tím se nedá nic dělat. Žijeme v kapitalismu a v kapitalismu o všem rozhodují peníze. Proč by tomu v médiích a politice mělo být jinak?

                 
Obsah vydání       27. 3. 2006
27. 3. 2006 Pravicovost, levicovost, kritičnost a bolševismus Jan  Čulík
27. 3. 2006 "Komunismus je hnus!"
27. 3. 2006 Média Josef  Vít
27. 3. 2006 Co se změnilo od dob normalizace? Jan  Čulík
27. 3. 2006 Michael  Marčák
27. 3. 2006 Nejvíce voličů zůstalo doma Tomáš  Krček
27. 3. 2006 Proruský blok vede ve volbách
27. 3. 2006 V rodině Jan  Nedvěd
27. 3. 2006 Putin obviněn, že opsal svou doktorskou práci
27. 3. 2006 Británie: Nová generace "elitních žen" mění radikálně společnost
27. 3. 2006 Čechy krásné, Čechy mé II. Ladislav  Žák
27. 3. 2006 "Většina podniků je obětí absolutních nesmyslů"
27. 3. 2006 Proč pořád ten strach?: Homofobie jako vyjádření individuálního postoje Věra  Sokolová
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
24. 3. 2006 Česká televize hrubě zkresluje předvolební situaci v České republice Jan  Čulík
25. 3. 2006 Prošetřete, zda je telefonní hlasování v Moravcových pořadech přijatelné Jan  Čulík
25. 3. 2006 FebioFest: Špinavé peníze mu nesmrdí? Jan  Čulík
25. 3. 2006 Rusko popírá, že by poskytovalo Saddámu Husajnovi špionážní informace
24. 3. 2006 Přijde znovu povodeň na dolní Labe? Václav  Houfek
27. 3. 2006 Lovecké povídky Václav  Dušek
27. 3. 2006 Od státu stran ke státu občanů Tomáš  Franke
27. 3. 2006 Proč pracují učebnice cizích jazyků se zastaralými stereotypy? Zuzana  Geryková
27. 3. 2006 Export odpadů do spaloven je nepřijatelný
27. 3. 2006 Lidská práva a suverenita: Představy a skutečnost Mesfin  Gedlu
27. 3. 2006 Horníci se nenechají vydírat
24. 3. 2006 Paroubek odkrývá konflikt zájmů u Baxy
5. 11. 2004 Diakonie: sociální práce a evangelická církev Zdeněk  Bárta
27. 3. 2006 Pane Oráči, děkuji! Ivan  Brezina
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006