20. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 3. 2006

Respekt a Erik Tabery

Jestliže se jako přijatelný argument v politické diskusi zavede emocionální manipulace a diskreditace ad hominem a český tisk včetně "intelektuálně" laděného Respektu se na proměně podílí, nemůže se pak divit, že Miloš Zeman příležitosti využije. A v žádném případě nemá právo nad Zemanovou knihou moralizovat, neboť je bezprostředním spoluviníkem.

S článkem Erika Taberyho "Kdo vydírá Zemana -- Politické lži je třeba rozkrýt, ne jim dělat reklamu", který vyšel v týdeníku Respekt, se alespoň částečně dostáváme do sféry argumentů. Přestože i v tomto textu najdeme pasáže, které místo analýz a dokládaných interpretací prezentují sugesce, většinou Tabery pro své názory důvody uvádí. (Což je, mimochodem řečeno, oproti předchozí ukázce významný pokrok.) Přesto si dovolím Taberyho článek označit jako další příklad selhání českého novináře v kauze Miloš Zeman. Proč?

První část tohoto článku je ZDE

Sloupek
Jaroslav Vrchlický

Kam padne zrak můj, vidím tebe všade,
tvá ruka stále na mou skráň se klade,
tvůj slyším hlas a můj dech s tvým se pojí.
Tak v úmrtní den Beatrice svojí
dlel Dante v těžkých dumách osamělý,
i kreslil samé anděly den celý.

zz výboru Kalný krystal, BB art, Praha 2002 vybral Štefan Švec

20. 3. 2006

Věž ze slonoviny:

Zápisky od života odtrženého spisovatele

(Tentokrát se omlouvám, ale zápisky jsou zcela bez humoru.)

Zajímavé je, že mezi lékaři, které znám, převažují spíše příznivci ministra Ratha, v poměru šest ku dvěma. Z těch dvou je jeden, psychiatr, spíše neutrální, vysloveně negativní postoj zaujímá jen gynekolog. Prvních šest má názor, který lze uvést na společný jmenovatel asi takto: ministr je sice trochu arogantní, ale kráčí správným směrem. Dva, kteří jsou vyslovenými příznivci dr. Ratha, říkají, že demonstrovali vlastně jen zubaři, lékárníci a gynekologové. Tomu gynekologovi jsem to raději neříkal.

Jeden z lékařů mě nedávno trochu šokoval slovy: Když Rath začal, říkal jsem si, že to taky nemusí přežít. Sáhl totiž na veliké peníze -- tohle všechno je jen malý začátek -- těch farmakologických gigantů, tak veliké, že za to se už i zabíjí, taková autohavárie přece může potkat i ministra...

20. 3. 2006

Vrátil jsem se ve dvě ráno úplně vyklepaný. Silnice od Karlových Varů namrzlá, sněžilo, jel jsem pomalu, takže mě neustále předjížděly kamiony. Snad viděly víc než já, já ale neviděl nic. Odseděl jsem si dnes dohromady osm hodin v autě a na jevišti. A měl jsem chuť si sednout i doma, dát si pivo a pustit bednu. Naštěstí máme psa.

20. 3. 2006
se svoelním autora přeložil Rudolf Převrátil

George W. Bush navštívil Indii a uzavřel dohodu, kterou mnozí analytikové vítají jako historickou událost, jako obrat v geopolitice světosystému. Na první pohled se opravdu zdá, že tato cesta (některými srovnávaná dokonce se schůzkou Nixona a Maa v Pekingu) opravdu znamená podstatnou změnu postojů obou zemí. Ve skutečnosti je ale její význam možná menší, než jak se jeví navenek.

Po roce 1945, v poválečném systému uspořádání světa, byla Indie z hlediska Spojených států velmi rušivým elementem, a to z mnoha důvodů. Byla původní "neangažovanou" mocností ve studené válce mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

Michael Marčák:  Ne, můj pobyt v kleci na Guantanámu s tím pražským protestem prostě nesouvisí.
20. 3. 2006

20. 3. 2006

Monitor Jana Paula

Myslím že nic, co je ve své povaze součástí našeho bytí, nelze zesměšnit. Karikovat lze jen naši vlastní karikaturu, vlastní pokřivený obraz v zrcadle, naše ikony, modly a způsoby, které neodpovídají naší přirozenosti. Humor se rodí v moudrosti, zesměšnění v ubohosti, možná i proto reagoval islámský svět tak prudce a pro nás zdánlivě neadekvátně. Možná teprve mají svůj vlastní středověk "lásky v srdci".

20. 3. 2006

Jsem jednoznačným zastáncem většinového volebního systému, protože bez něj tady v Česku neprobíhá žádná politická soutěž, neexistuje žádná vládní odpovědnost a celková nestabilita a nepřehlednost vládnutí nahrává zájmovým vlivům a korupci. Voliči mohou být plným právem otráveni z dlouholetého vládnutí tandemu ČSSD-ODS, jemuž zdatně sekundují lidovci. Nejde o volební programy, ale o styl politiky, o neschopnost proměny obou obrů v moderní politické strany západního typu. Ve svých politických komentářích pro Britské listy o tom píši často a velmi konkrétně.

20. 3. 2006

Rozhovor s Janem Čulíkem publikovala ve studentském časopisu Stisk brněnské univerzity Zuzana Geryková ZDE

20. 3. 2006

Česká republika prohrála v pátek soudní při s japonskou bankou Nomura. Ale zdá se, že porážka není jako porážka. Vicepremiér Jiří Havel, který je v této kauze společně třeba s bývalým ministrem financí Merlíkem nejvíce citován, v Otázkách Václava Moravce tvrdil, že šlo jen o první kolo či poločas a ve fotbalové terminologii jde spíše o remízu. Podle pohárové matematiky, která se uplatňuje v evropských soutěžích, skutečně remíza na hřišti soupeře není vůbec špatná: Otázkou ovšem zůstává, jestli toto "první kolo" bylo na hřiští soupeře? Těžko říci čemu má laik věřit. Sociální demokraté se logicky snaží z této porážky děla v podstatě vítězství. Tedy logicky...spíše politicky. Ve vzduchu visí několik desítek miliard, které budeme my, daňoví poplatníci, muset zaplatit. V živé paměti zůstává blamáž v souvislosti se sporem s americkým vlastníkem televize Nova.

20. 3. 2006

"Uživatelé Googlu pravděpodobně nemohou očekávat, že to, co na něm vyhledávají, zůstane v tajnosti," napsal soudce Ware, "to, jak se lidé vůči Googlu stavějí, však zjevně ovlivní, jak často ho budou využívat."

Federální americký soudce James Ware nařídil vyhledávací firmě Google, aby vydala americkým úřadům data vzniklá vyhledáváním, včetně asi 50 000 webových adres. James Ware však neschválil žádost, aby Google vydal i seznam témat, jaká lidé vyhledávají.

20. 3. 2006

Již dlouho tvrdím napůl žertem, napůl vážně, na spokojené manželství jsou dva lidé málo. Že prostě nestačí splnit veškeré funkce, které jsme do obrazu manželství vtěsnali. Lásku, sex, partnerství, rodinu a děti, ekonomiku, daně i důchodové zabezpečení -- to vše jako jednu právní instituci. Prostě - může se to povést, ale většinou, přiznejme si to, hledáme pro naplnění některého z těchto atributů občas někoho i jaksi vedle...

Stejné zmatení pojmů vnímám i v případě registrovaného partnerství.

20. 3. 2006

SOROSOVI LOBBISTÉ O STAVU TELEVIZE

ČT zaslala Open Society Institutu v Budapešti oponenturu ke zprávě European Union Monitoring and Advocacy Program - regionálního programu Open Society Institute o televizním trhu v Evropě. Tato zpráva a podrobná analýza situace v ČR, které jsou k dispozici na webu EUMAP-OSI obsahují v souvislosti s Českou televizí řadu nepravdivých a nepřesných údajů. Jedním z hlavních mediálních konzultantů OSI - Network Media Program a hlavním zpravodajem celé zprávy je rumunský novinář Marius Dragomir z týdeníku Profit a Prague Busines Weekly. Autorkou české části zprávy je ale bývalá externí redaktorka českého vysílání BBC Eva Rybková.

Tolik stručná zpráva. Podstatný není ani tak následující výčet chyb, kterých se autoři zprávy dle analytiků České televize dopustili. Podstatný je motiv, proč byla vlastně zpráva napsána... Kdo si ji objednal a proč? Jakou hru prostřednictvím této zprávy autoři rozehrávají?

20. 3. 2006

Británie:

Tony Blair je obviňován, že povyšuje do šlechtického stavu za peníze. Peerages, to znamená povýšení do šlechtického stavu, jsou vysoká státní vyznamenání. Je to asi tak, jako kdyby dnešní čeští vládnoucí sociální demokraté udělovali Řád Bílého lva těm svým příznivcům, kteří poskytli na stranické účely řekněme každý 10 milionů korun.

20. 3. 2006
Jonathan Steele, Guardian, 10. března 2006

z anglického originálu "Europe and the US decide the winner before the vote" se souhlasem autora přeložil František Vančura, Běloruské listy

Běloruská vláda bude vybrána za cíl, pokud Západ nedostane ve volbách tento měsíc výsledky, které chce.

Očekávali byste, že evropský čelný představitel, který řídil po několik let neustálé zvyšování reálných mezd vrcholící 24 % nárůstem v posledních 12 měsících, nebude zvolen do úřadu? Co když také snížil DPH, srazil inflaci, snížil v posledních sedmi letech na polovinu počet osob v chudobě a zamezil sociálnímu napětí tím, že prosazoval nejspravedlivější rozdělení příjmů ze všech zemí v regionu?

Samozřejmě, že ne, řekli byste. Slavnou frází Billa Clintona, "je to v ekonomice, hlupáku".

20. 3. 2006

Aljaksandar Ryhoravič Lukašenka - dosavadní prezident ZDE

Aljaksandar Uladzimiravič Milinkevič - Kongres demokratických sil ZDE
Aljaksandar Uladislavovič Kazulin - Sociálně-demokratická strana - Gromada ZDE
Sjarhej Hajdukevič - Liberálně-demokratická strana ZDE

Běloruská ústřední volební komise ZDE

20. 3. 2006

Alexandr Lukašenko zvítězil v nedělních prezidentských volbách v Bělorusku. Získal 82,6 procenta hlasů. Pro Aljaksandra Milinkeviče, který se pokouší odmítnout výsledek prostřednictvím pouličních demonstrací, hlasovalo šest procent hlasů. Aljaksandra Kozulina hlasovalo 2,3 procenta. Lukašenkův spojenec Sjarhej Hajdukevič pak získal 3,5 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledků po sečtení 100 procent hlasů, které dnes oznámila ústřední volební komise, uvedla agentura Reuters. Podle tiskových agentur přišlo na Říjnové náměstí v Minsku proti výsledku voleb demonstrovat zhruba sedm až deset tisíc lidí.

20. 3. 2006

Dnes asi na otázku nikdo neodpoví, že ne. S Evropskou unií se však identifikuje stále jen menšina obyvatel České republiky a dá se předpokládat, že obdobně tomu je i v dalších zemích "Desítky", neboli v nových zemích, přijatých doslova před pár lety. To není nic překvapivého ani špatného. Víme přece o zvyku a železné košili. Nejinak tomu bylo v případě občanů ze zemí, přijímaných před námi.

20. 3. 2006

Po prečítaní článku "Britští muži budou muset ženy otevřeně žádat o souhlas s pohlavním stykem" som si s úľavou vydýchla, že som slovenská žena a nie britský muž, a tak si nebudem musieť do vrecka pripraviť pár kópii "Formulárov pre súhlas s pohlavným stykom" a funkčné pero, pre istotu, veď jeden nikdy nevie, ako to ten pracovný deň zase dopadne...

20. 3. 2006

Paprikides: Jsem služebníkem pojmu nestranné spravedlnosti.

Kontokorentos: Každá vláda má svůj pojem nestranné spravedlnosti. Budete nestranným soudcem mé vlády.

V+V Osel a stín

Smrtí Slobodana Miloševiče vyvrcholila publikem opomíjená tragikomedie známá pod názvem Mezinárodní soud v Haagu.

Hluboce současná hra byla zajímavá tím, že po polopatistické proklamaci morálky a spravedlnosti v prologu, mnohý divák začal tušit, že to, co vidí na jevišti, je jen část děje, protože mnohé, pro výsledek důležité scény, byly umístěny do zákulisí. Nejspíš proto, aby zbytečně neoslabovaly emotivní náboj prologu.

20. 3. 2006

Tak nám umřel pan prezident. Tam v Holandsku. umřel, a nikomu svůj záměr předem neoznámil. To bylo překvapení. Hlavní obžalovatelka mezinárodního soudu v tom Holandsku z toho byla celá paf. Takovejch peněz to stálo, celej ten proces, 120 milionů EUR, a teď z toho nic nebude. To nám pan prezident neměl dělat. Taková nezodpovědnost vůči daňovým poplatníkům. A k tomu ještě přijde, že umřel neodsouzenej, takže teda nevinnej. Von to teda tvrdil od začátku, že je nevinnej. Jako Göring. Ten taky řval, že je nevinnej. Von teda se pak votrávil, cyankáli. I s manželkou a šesti dětma se o ten jed rozdělil. Ten ale neumřel nevinnej, jelikož se otrávil až po rozsudku. To zas bylo v Norimberku. Před léty. Jenže ten to měl na koho svádět, že prý dostával nařízení shora.

20. 3. 2006

Kampaň Týden vypnuté televize, která právě probíhá, mi okamžitě připoměla knihu Čtyři důvody pro zrušení televize Jerryho Mandera. Jasně definovaný cíl, jenž si iniciativa žádá, je očištění lidského života od negativního vlivu televize, prostředky, které k tomu hnutí volí, jsou přitom ne nepodobné těm, jež se používají v běžné praxi léčby závislostí. Prvním krokem k lepšímu životu má být detoxikační kůra, týdenní vysazení televize, během kterého si máme všímat, že život lze naplnit i jinými aktivitami, než jen pasivním sledováním televize. Pamfletický projev iniciativy, žádající si radikální akt, však apriori umlčuje jakoukoliv diskusi o médiu a navíc vychází z fatalistického předpokladu, že sledování televize je pasivní akt. Domnívám se, že jde o pohled značně omezený.

20. 3. 2006
Jan Macek, hnutí Bez televize

Nízká úroveň zábavy, kterou poskytovaly na podzim reality show našich televizí, a kterou ještě snížila druhá série reality show VyVolení vysílaná v těchto dnech, vedla některé lidi k zamyšlení nad tím, zda má vůbec smysl sledovat televizi. Z různých důvodů roste počet těch, kteří pociťují negativní vliv sledování televize ve svém životě. Začíná se tak formovat neformální hnutí Bez Televize -- za zábavnější život, které se hlásí k umírněné formě celosvětového anti-televizního hnutí.

20. 3. 2006
Irena Zítková
Albert Locher -- Mark Twain entdeckt Europa. Samuel . L. Clemens in der Alten Welt (1867 und 1878/9). Vyd. Meissner, Oberaudorf, SRN. ISBN 3-033-00557-8. Stran 25. Cena 37 SF.

Především Čechy rozseté po celém světě bych chtěla upozornit na německy psanou novinku Švýcara Alberta Lochera nazvanou Mark Twain objevuje Evropu (s podtitulem Samuel L. Clemens ve Starém světě (1867 a 1878/9). Zabývá se totiž tou částí Twainova literárního odkazu, jež je u nás téměř neznámá -- jeho cestopisnými fejetony, které během svého putování průběžně psal a zasílal do USA, kde nejprve vycházely v New York Tribune nebo Daily Alta California a později byly publikovány knižně. Jsou-li nám téměř neznámé, pak musím ihned připojit, že zápisky z jeho první cesty do zámoří vyšly po titulem Našinci na cestách (rozsah 432 str.) v českém překladu v několika vydáních a poměrně ve vysokých nákladech (20 000 výt.), avšak dnes jsou dostupné pouze prostřednictvím veřejných knihoven.

20. 3. 2006

ANALÝZA

Hospodářské reformy Číny zásadně změnily a mění nejen její ekonomiku a postavení, ale celý svět.

Již od počátku ekonomických, modernizačních reforem (od roku 1978), tedy již po dobu bezmála tří dekád, vykazuje Čína vysoký růst ekonomiky, charakterizovaný růstem hrubého domácího produktu. V prvých více než dvou dekádách (do roku 2000) činil v průměru asi 7,5% ročně a od té doby se postupně zvyšoval až na 10% loni ( v průměru posledního pětiletí činil asi 8,5% ročně). Tohoto zvýšeného růstu v uvedeném posledním období je přitom dosahováno při vysoké míře dynamické rovnováhy, umožněné obezřetnou makroekonomickou politikou, účinně čelící riziku přehřátí ekonomiky.

19. 3. 2006
tisková zpráva Hnutí DUHA

Některé z projektů financovaných z evropských strukturálních fondů ve skutečnosti poškozují cíle, o které EU sama usiluje: ochranu vzácné přírody, lepší recyklaci odpadu nebo snižování exhalací oxidu uhličitého. Výmluvně to ilustruje přehled kontroverzních projektů v nových členských a kandidátských státech EU, který ve formě mapy vydaly dvě partnerské organizace Hnutí DUHA: CEE Bankwatch Network a Friends of the Earth Europe.

Sporné záměry jsou financovány ze strukturálních fondů nebo tuto podporu plánují. Publikace popisuje projekty s náklady asi šest miliard eur. EU na projekty spadající do kategorie "regionální rozvoj" pro období 2007-2013 vyčlenila 157 miliard eur.

20. 3. 2006
Není to vůle Iráčanů, jež může rozhodnout o tom, zda a kdy mají okupační jednotky odejít. Vůlí Iráčanů nebyl jejich příchod, nemůže tak být ani jejich odchod.

Tři roky uplynuly od zahájení vojenského tažení americko-britských (a dalších) armád proti Iráku Saddáma Hussaina. Vpád se uskutečnil přes odmítavé stanovisko Rady bezpečnosti OSN a pod smyšlenou záminkou záchrany světa před zbraněmi hromadného ničení, kterými Saddám už už, do čtyřiceti minut měl ohrozit svět.

Zbraně se nekonaly, Collin Powell se studem propadl a Bushovi k zachování tváře zbylo poslání o bezpečnějším světě bez Saddáma a životě Iráčanů ve svobodě a demokracii.

17. 3. 2006
programový ředitel Hnutí DUHA

reakce na články Štěpána Kotrby "Duhové peníze" a "Zelený kruh Duhy"

Na Britských listech se rozpoutala debata, kterou vyvolaly články Štěpána Kotrby o financování neziskových organizací. Protože se týkal především Hnutí DUHA, rád bych několik věcí upřesnil, vysvětlil či opravil. Především: pro rozptýlení případných pochybností potvrzuji, že Hnutí DUHA samozřejmě své priority neurčuje podle zájmů donorů. Máme čtyři hlavní kritéria, podle kterých strategicky vybíráme témata, jimž se věnujeme.

20. 3. 2006

Honorární konzul ČR v Curychu - zase ostuda

Rozsudek Spolkového (nejvyššího) soudu v Lausanne, po téměř desetiletí soudních procesů, potvrdil minulý měsíc rozhodnutí odvolávacího kantonálního soudu Basilej-město, podle kterého je Werner Stauffacher "nehodný převzít dědictví" a především nesmí provádět výkon závěti. Hrubě totiž zneužil důvěry klientky -- pokusil se zmocnit jejího mnohamilionového majetku.

19. 3. 2006
Na základě materiálů Consumers Union a zpráv Reuters, Assiciated Press a San Francisco Chronicle zpracovala Linda Nová

Za porušování patentových práv ke GM hormonu zaplatí Monsanto univerzitě 100 milionů dolarů kompenzací.

Kalifornská univerzita získá od firmy Monsanto 100 milionů dolarů jako kompenzace za to, že stáhla žalobu na agrochemických koncern za porušování patentových práv univerzity ke kontroverznímu hormonu, který byl vyroben metodami genové manipulace (GM). Monsanto ohlásilo dosažení dohody o mimosoudním vyrovnání v den, kdy měl žalobu začít projednávat District Court v San Franciscu.

20. 3. 2006

Státní návštěva polského prezidenta Lecha Kaczynského v Berlíně upoutala především událostmi, které nastaly v závěru jeho dvoudenního pobytu při jeho vystoupení na půdě Humboldtovy univerzity. Padesát zástupců homosexuálních organizací vniklo do auly ctihodné univerzity a snažilo se zabránit projevu národně konzervativní hlavy polského státu, který byl zvolen v prosinci minulého roku v přímých volbách. Rektor nepožádal policii, aby demonstranty vyprovodila, a tak Kaczynski byl vystaven pískotu za svůj tvrdý postoj vůči homosexuálům, který v letech 2004 až 2005 uplatňoval jako starosta Varšavy, kdy zakázal jejich pochody městem. Poté, co mu bylo umožněno zahájit přednášku o solidární Evropě, prohlásil na adresu protestujících, že je pro něho nepředstavitelné, aby homosexuálové a heterosexuální lidé byli "rovnoprávní".

Francie: Protesty proti  reformám současného premiéra Dominique de Villepina -  Nantes
20. 3. 2006

Protesty pokračují

Francii zasáhla vlna nepokojů. Studenti vysokých a středních škol, odboráři a příznivci levice vyšli společně do ulic protestovat proti reformám současného premiéra Dominique de Villepina.

Jejich bezprostředním cílem je zrušení úpravy, která by umožnila zaměstnavatelům propustit mladé absolventy během dvouleté zkušební lhůty bez udání důvodu. Po týdenních protestech, víkendové nepokoje dosáhly znepokojivé výšky. Podle zdejších médií, Villepinova vláda čelí největší krizi svého krátkého funkčního období. Tsunami nespokojenosti se z Paříže rychle přililo i do dalších měst. Dějištěm manifestací se stalo i Lille, Marseille (130 000 demonstrantů), Bordeaux, Toulouse, Lyon, Štrasburk a další.

20. 3. 2006

Nemohu mlčet, nemohu některé věci nechat bez povšimnutí, píše Otto Drexler. Historie je ohromná, je to obrovský prostor, stejně tak velká svoboda. Umožňuje různé pohledy, různá stanoviska, různé pravdy, čím víc je historie vzdálenější, tím těch stanovisek je více, poněvadž je více také materiálu, který umožňuje tu onu svobodu hodnocení historie. Ovšem vše má své meze, a ty občas někdo nedodržuje. A tak se stává, že historie je občas znásilňována, nikoliv za účelem hledání jakési pravdy, nýbrž za účelem jiným, kterému ta daná znásilněná historie má posloužit jako nástroj. Empirie vždy souvisí se spekulací, tudíž nelze na empirii stavět nový základ, protože empirie se nikdy neděje bez spekulace, mnohdy se na celé spekulaci vytváří empirie -- to je případ, o kterém budu psát.

20. 3. 2006

Pandemonium české politické scény zřejmě opět dosáhlo nového vrcholu (či dna?) ve chvíli, když redaktor zpravodajství ČT zcela bezelstně popisoval páteční happening na Václavském náměstí slovy, "..zrovna se převlíká ministr zahraničních věcí Svoboda.."

Tuto vpravdě cimrmanovskou situaci vyvolala účast ministra zahraničí Cyrila Svobody na happeningu, organizovaném Člověkem v tísni na podporu kubánského disentu, při kterém se účastníci v pruhovaných mundůrech zavřeli do pomyslné vězeňské cely na valníku, taženém českým traktorem z padesátých let. Převlékalo se tam do pruhovaných mundůrů více českých politiků, aniž se turisté o valník nějak zajímali. To pouze Česká televize...

Na Castrův autoritativní režim, panující na Kubě, existují nejrůznější názory, bohužel v kontextu kauzálních příčin současného stavu na ostrově, jehož represivní prvky nelze zastírat - se také nelze nevyhnout hodnocení externích vlivů, které často působili značně kontraproduktivně na jakékoliv možné přirozené vnitřní změny v této zemi.

20. 3. 2006

Sandra Day O'Connorová, soudkyně, kterou jmenovala Republikánská strana a která minulý měsíc odešla do důchodu poté, co 24 let pracovala u Nejvyššího soudu, konstatovala, že jsou Spojené státy v nebezpečí, že se promění v diktaturu, pokud bude pravicové křídlo amerických Republikánů i nadále útočit na soudnictví.

20. 3. 2006

ANALÝZA TŘI ROKY POTÉ

Vysocí britští diplomatičtí a vojenští poradci explicitně před třemi lety varovali Tonyho Blaira, že Spojené státy vedou okupaci Iráku katastrofálně nekompetentním způsobem. Vyplývá to z prozrazených oficiálních memorand.

20. 3. 2006

"Uvedený frazeologismus není zachycen ani ve slovnících spisovného jazyka, ani ve Slovníku české frazeologie a idiomatiky, ani v elektronických médiích," uvádí pan Martin Prošek z Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR na omluvu, proč jeho pracoviště není s to poskytnout mi podrobnější informace o vzniku českého výrazu "PŘEDNAŠIMA" a jeho uplatnění v komunikaci.

20. 3. 2006

Není všechno zlato, co se třpytí a není žádná tma, ve které by nebyla trocha světla... Názor imunogenetičky Marie Lipoldové na amatérismus vysílání Rádia Česko je možno akceptovat. Jako názor.

Jeden. Na který má autorka plné právo. Ale jiné lidé mají plné právo zase na jiné názory. Takový je rámec demokracie. Čím dříve si docentka Lipoldová zvykne na tento fakt, tím lépe. Čím dříve si zvykne, že její názor nemusí být ten, pdle kterého se všichni budou řídit, tím lépe. Neříkám, že se vysílání Rádia Česko na vlnách BBC nezmění či dokonce neposílí o vyváženou, analytickou publicistiku. Možná to bude i publicistika ČRo 6. Ale nebude to nejspíše publicistika Šternovy ČRo 6. Ti jiní lidé, mající jiný názor než Marie Lipoldová, ho umějí napsat také. A také ho napsali . Protože Česko je i jejich stanice.

"Už mi bylo smutno. Poslouchal jsem BBC každé ráno k snídani a odpoledne. Nebyla žádná pomoc. Žádné rádio nevysílalo rozumné zpravodajství a už vůbec ne komentáře a rozhovory, fejetony. To místo po BBC bylo po skončení vysílání prostě prázdné. ...

18. 3. 2006

Tisková zpráva Amnesty International

Běloruská vláda v době před prezidentskými volbami hrubě útočí na lidská práva svých občanů. Opoziční aktivisté jsou zatýkáni a souzeni za své legitimní politické názory. K utlumování občanské společnosti úřadům slouží také nově přijaté nebo pozměněné zákony. Amnesty International (AI) se obává, že snaha zabránit tzv. "džínové revoluci" zničí poslední zbytky svobody vyjadřování a sdružování v zemi.

18. 3. 2006

CNN uvede dnes i zítra (tj. 18. a 19. března) ve vysílání "CNN Presents" pořad We Were Warned: Tomorrow's Oil Crisis (Byli jsme varováni: Zítřejší ropná krize na téma ropného zlomu, píše Jindřich Kalous. Redaktorem pořadu je Frank Sesno. Více informací ZDE, ZDE ZDE, kde je upoutávka na pondělní (20. března) vysílání téhož programu pro školy včetně rozsáhlých metodických poznámek použitelných pro učitele 2. stupně základních a středních škol.

Zdá se, že téma si konečně proklestilo cestu do vlivných mainstreamových médií, aspoň těch anglickojazyčných. Snad brzy přestane být ignorováno i v Čechách.

17. 3. 2006

Sen o idealizované minulosti, kdy chasník štípající dříví v potu tváře přijde domů, kde ho čeká jeho ztepilá mladá ženuška, v kolébce spí děcko, a celá vesnice žije v harmonii, je formou úniku před měnícím se světem, kterému nerozumíme a nad nímž ztrácíme kontrolu.

Konečně byli čeští poslanci schopni přijmout zákon o registrovaném partnerství osob stejného pohlaví. Je velmi příznačné, že až doposud žádná z postkomunistických zemí podobný zákon neměla, přestože mnohé z nich se považují za velmi liberální, pokud jde o sexuální morálku.

Mnohokrát mě zaujalo, jak čeští novináři neustále opakují fráze o českém liberálním postoji k (homo)sexualitě a zároveň se pozastavují se nad tím, že registrované partnerství mají i "tradičně katolické země", jako je Španělsko. Zamyslela jsem se nad tímto rádoby paradoxem a napadlo mě několik důvodů:

17. 3. 2006
Svobodná Evropa a česká BBC, to bylo to vysílání bez reklamy a povinného procenta muziky, kde byl čas a prostor ke sdělení myšlenky, navíc s redaktory, kteří byli mimo vliv partají a dovedli politika přitlačit ke zdi.

Reaguji na názor p.Kotrby z diskuse s paní Lipoldovou ve věci ČRo6, konstatuje Josef Říha. Štěpán Kotrba píše:

19. 3. 2006
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Americký Washington Post přinesl zprávu, opakující dřívější tvrzení médií bagdádského loutkového režimu, že šíitští obyvatelé byli vypuzeni z Fallúdže a dalších sunnitských oblastí. Jmenovitě tvrdil, že v úterý bylo z Fallúdže vyhnáno devět šíitských rodin.

Mafkarat al-Islam oznámil, že tato historka se nejprve objevila ve vládním listu Sawt al-Iraq, deníku strany SCIRI al-Furát a v TV al-Iraqíja. Jeho korespondent se proto osobně vydal do fallúdžské čtvrti Askarí, kde oněch devět rodin žije. Sešel se s Abú Sáhibem, jedním ze zdejších šíitů, zaměstnaným v pekařství. Ten mu potvrdil, že zpráva je zcela nepravdivá, prohlásil, že TV al-Iraqíja jednoduše lhala a dodal:"Nejlepším důkazem je to, že tu stojím před vámi". Korespondent ještě poznamenal, že členové šíitských rodin žijících ve Fallúdže pracují v různých zaměstnáních kolem místního tržiště v centru města.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

12. 2. 2006

V lednu 2006 přispělo celkem 130 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 236.00 Kč. Příjem z reklamy byl 5500 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1078.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
7. 2. 2006 Konflikty karikatur   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   
16. 2. 2006 Rusko zakázalo urážky náboženství   
16. 2. 2006 Čínská stará garda varuje, že cenzura médií způsobí "společenskou katastrofu"   
15. 2. 2006 I osoby s bigotními názory a popírači holocaustu musejí mít právo mluvit   
10. 2. 2006 Svoboda slova s bombou na hlavě Bohumil  Kartous
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2006 Irák: Má demokracie ještě nárok? Lubomír  Molnár
20. 3. 2006 Blaira varovali poradci: "Americká strategie v poválečném Iráku je strašná"   
17. 3. 2006 USA zahájily velkou ofenzívu proti sunnitským povstalcům   
16. 3. 2006 Irácké střípky Jakub  Rolčík
10. 3. 2006 Neokonzervativní spojenci opustili Bushe ohledně Iráku   
9. 3. 2006 Otevřeli jsme Pandořinu skříňku   
7. 3. 2006 Fundamentalismus? Petr  Hušek
6. 3. 2006 Blair: Nejsem socialista. Ohledně Iráku bude mým soudcem Pánbůh   
23. 2. 2006 Německo vyšetřuje únos nevinného občana americkou CIA   
22. 2. 2006 Další neúspěch v Iráku: Hospodářství   

Školství RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2006 Jak efektivně financovat české školství František  Augusta
16. 3. 2006 K reformě českého školství František  Augusta
13. 3. 2006 Petra Buzková a gymnázia -- slova versus činy Radek  Sárközi
6. 3. 2006 Školství jako skanzen? Milan  Kulhánek
28. 2. 2006 Dialog vědy s uměním v červenci v Nových Hradech   
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?   
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
14. 2. 2006 Učitelé, počítače a gramotnost František  Augusta
10. 2. 2006 Jazyková vybavenost českých studentů je mizerná Marian  Kechlibar

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2006 Moderní tragikomedie Jiří  Jírovec
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
11. 3. 2006 Slobodan Miloševič nalezen mrtev   
11. 3. 2006 V Mladé frontě Dnes Miloševiče odsoudili i potrestali Štěpán  Kotrba
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
15. 12. 2005 Protnuté Kosovo aneb lesklá sečna pravděpodobným daňovým rájem Jakub  Tayari
12. 7. 2005 Srebrenická tragedie - jen srebrenická?? Josef  Vít
22. 1. 2005 Představa, že lze exportovat demokracii, je "nebezpečnou iluzí"   
30. 12. 2004 Úcta k mrtvým a jiné morální zásady Michael  Marčák

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"   
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Tři utopické návrhy soudní Vladislav  Černík
2. 2. 2006 Petr Partyk je dále vězněn   
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2006 Bez tebe Jaroslav  Vrchlický
17. 3. 2006 Kostelany Jakub  Grombíř
16. 3. 2006 Temnomlýn Petr Odillo Stradický ze Strdic
15. 3. 2006 Opuštění Bohuslav  Reynek
14. 3. 2006 Vyhrobovali tam Zbyněk  Hejda
13. 3. 2006 V měsíci vánic Jakub  Grombíř
10. 3. 2006 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
9. 3. 2006 Prokletí Sylvie  Richterová
6. 3. 2006 Na lustru viseleček jmelí Petr  Štengl
3. 3. 2006 * * * Martin  Vokurka

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Amerika: Je energetická změna reálná?   
25. 1. 2006 Mráz přichází z východu Oskar  Krejčí
25. 1. 2006 Boj o ropu a íránská nezávislost Mojmír  Babáček
23. 1. 2006 Mapa není území Jindřich  Kalous
23. 1. 2006 Všechno, co vám zatajují o ropné krizi   
10. 1. 2006 Ukrajinský parlament se rozhodl odvolat vládu   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Krátká nevědecká úvaha o umění Martin  Damašek
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   
5. 1. 2006 V Turecku onemocněli lidé ptačí chřipkou   
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Plán archivovat telekomunikační data v EU odmítnut   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít
30. 12. 2005 Opět jen střet generací Josef  Provazník

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
31. 12. 2005 Jak tomu bylo ve vězení Václav Vratislav z Mitrovic
24. 12. 2005 O českých špionech v 16. století Václav Vratislav z Mitrovic