21. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Torres del Paine, foto: Š. Unčovský, CONAF
21. 3. 2005

Požár v národním parku Torres del Paine očima českého lesáka, který již po léta působí v Chile

Chilský národní park Torres del Paine má rozlohu 242 000 ha a zaujímá tedy více než trojnásobnou plochu největšího českého národního parku Šumava. Leží ve XII. regionu (pozůstatek vojenské diktatury, Pinochet nechal správní regiony pěkně po vojensku od severu na jih očíslovat) na samém jihu Chile, kde zdánlivě nekonečné plochy nejsou nedostatkovým zbožím -- region má téměř dvojnásobnou rozlohu České republiky, ale mimo několika miliónů ovcí v něm žije pouze 150 000 obyvatel, z toho 120 000 v krajském městě Punta Arenas. Park byl vyhlášen v roce 1959, protože představuje dokonalý příklad vegetačních formací na přechodu lesa k patagonské stepi a ve svém centru se může pochlubit jedinečnou geologickou formací žulových věží, které stoupají z nadmořské výšky 20 metrů až ke 3 000 m.

21. 3. 2005

Britské listy před třemi týdny uveřejnily článek "Není oheň, jako oheň, aneb co potěší slušného občana", který se zmiňoval o požáru v chilském národním parku Torres del Paine, o němž ostatní česká média přinesla celou řadu zavádějících informací. mainstreamová média se od samého počátku předháněla v nadsazování výše škod způsobených požárem, protože jejich redaktoři si neuměli správně přepočítat kurs chilského pesa k dolaru (1US$=cca 580 CLP), aby později, když již bylo oficiálně oznámeno, že výše škod je "pouze" v jednotkách miliónů dolarů, zcela drze prohlásili, že odhadované škody jsou tedy desetkrát nižší, než se původně tvrdilo. Jiní zase považovali částky v pesech uváděné v chilském tisku za dolary, neb je zmátl běžně užívaný symbol pro chilskou měnu totožný s americkým dolarem.

21. 3. 2005

V rámci kauzy Rejžek versus Vondráčková sdělil v pondělí Ústavní soud občanům i orgánům spravedlnosti, že občané si před zákonem nejsou rovni.

Nejvyšší soud v červnu 2003 potvrdil rozsudek Vrchního soudu. Oba verdikty dnes ÚS zrušil. "Vrchní i nejvyšší soud nerespektovaly právo na svobodu projevu," uvedl ústavní soudce František Duchoň. Platí tak zatím verdikt městského soudu, podle něhož se Rejžek omluvit nemusí. Do právního řádu České republiky se tak rozhodnutím soudu dostal termín veřejně známá osobnost. Veřejně známý politikotepec Rejžek podle žaloby a rozhodnutí nižších instancí použitím termínu mafiáni zasáhl do osobnostních práv žalobkyně, veřejně známé osoby - pardon osobnosti - Vondráčkové. Rejžkovo vyjádření bylo ale podle ústavních soudců jen "hodnotový úsudek". Ten nelze na rozdíl od "tvrzení skutečnosti" hodnotit a ani prokázat, upozornil Ústavní soud. Kdo je na očích, musí snést větší míru veřejné kritiky než "obyčejní občané", míní ÚS podle zprávy ČTK. "Veřejně známé osobnosti mají větší přístup k médiím, a tak i prezentaci svého nesouhlasu," uvedl pro ČTK ústavní soudce František Duchoň.

Právníci, plačte...

21. 3. 2005

Watch what you say or write in an Internet forum.

In the Czech Republic, you could be sent to prison for writing something defamatory. In fact, you can be sent to prison even if you have not written anything inflammatory. Apparently it is enough for a judge to assume that you have.

Michael Marčák: Je to nějaká bezvýznamná figurka... Ani na něj nikdo nepodal trestní oznámení
21. 3. 2005

21. 3. 2005

NERUŠME KOMUNISTY

reakce na petici s buřičským názvem "Zrušme komunisty!"

Norwich 21. března 2005 Už jsou tomu čtyři týdny, co se v mé emailové schránce rozpoutala vichřice postkomunistické debaty. Následující řádky jsou spontánní reakcí na celou tuto aféru. Přestože se neuspořádaly ve formátu deníku, nakonec se jím staly. Od mé první reakce petici podepsalo dalších patnáct tisíc lidí (25 580 k 20. 3. 2005), ale jinak se o ní tak nějak přestalo mluvit. Částečně proto, že všechno už v podstatě bylo řečeno a částečně proto, že nebylo řečeno nic podstatného.

21. 3. 2005

Pan Hekrdla se snaží tak trochu manipulovat fakty, když píše, že Fidel přece nemůže mít v rukou veškerou moc, protože všechny vrcholné úřady přece neobtěžují starce a nepožadují od něho veškerá rozhodnutí, neotravují ho s méně významnými otázkami. Podle této logiky může pan Hekrdla také argumentovat, že ani Stalin, Mao nebo Hitler neměli v rukou veškerou moc, protože i oni měli stranické a státní úředníky, "komandanty" provincií, šéfy podniků, armádní špičky i pěšáky, policii uniformovanou i tajnou, ideologické programátory.

21. 3. 2005

"Je podivné, když komentátor deníku Právo považuje "právo na spravedlivý soud" za "ideologickou agitku a manipulační prohlášení". Člověka pak napadne, proč se list vůbec rozhodl změnit zaběhlý, dvouslovný název," píše čtenář Rostislav Kmet v reakci na polemiku Martina Hekrdly s Fabianem Golgem.

21. 3. 2005

Sleduji delší dobu články Fabiana Golga o Kubě a jeho odpověď na dotaz Petra Wagnera Favely kontra Castrova Kuba mne vyprovokovala k této poznámce, píše František Hájek.

Fabiano Golgo odpovídá, jak je u něho zvykem, zase jen ideologickými bláboly. Záběry slumů (které on nazývá eufemisticky favely), a to nejen z různých cestopisných pořadů, ale i například z několikadílného amerického dokumentu "Mafie", mluví samy za sebe -- ubikace slepené z vlnitého plechu a různých odpadů, bez tekoucí vody (jeden vodovodní kohoutek tu a tam trčící ze země), bez elektřiny, až na řídké případy černého odběru přímo ze sloupů.

18. 3. 2005
reakce na článek Fabiana Golga "Favely kontra Castrova Kuba"

Petr Wagner po Fabianu Golgovi jen požadoval, aby tváří v tvář Castrově Kubě nezůstával na úrovni dehonestující ideologické agitky či politického referátu s řadou manipulačních prohlášení. Celkem skromný požadavek, který by BL a jejich kmenoví autoři snad měli naplňovat bez vyzvání. Wagner však asi zapomněl přiložit kolkovanou žádost, protože i na jeho naléhavou výzvu dostalo se mu od Golga jen -- dalšího politického referátu, ideologické agitky a manipulačních prohlášení.

Nejvíce bijí do očí golgovsko-sociologicko-politologické idiotismy typu: na Kubě VEŠKERÝ majetek vlastní sám Fidel, zatímco v jiných latinskoamerických zemích je to přece jinak -- 10 procent nejbohatších vlastní větší majetek než 90 procent obyvatel.

Autor je politickým komentátorem Práva

21. 3. 2005

Castro řídí všechno....

informace ČTK k článku Fabiana Golga "Favely kontra Castrova Kuba" - s komentářem, který vznikl až později

"Tyto firmy v socialistickém systému řídí Castro, proto jsme je brali jako jeho majetek," napsal Forbes.

ČTK - Kubánský prezident Fidel Castro se ostře ohradil proti tvrzení amerického magazínu Forbes, který ho letos opět zařadil mezi nejbohatší státníky světa. Komunistická vláda proti tomu protestovala již loni. Letos Castro prohlásil, že zvažuje podání žaloby na americký magazín.

To napsala ve stejnou dobu, kdy se v Britských listech rozhořela debata o "utrpení kubánského lidu" a "utrpení brazilského lidu" Česká tisková kancelář. Považoval jsem za přínosné poukázat na zdroj Golgova přesvědčení o tom, že "Fidel vlastní Kubu". Někteří čtenáři považovali jízlivý titulek nad věcnou zprávou ČTK za neseriózní manipulaci, a tak jej doplňuji vysvětlujícím komentářem, který jsem původně napsat ani nechtěl. Protože Fidelovi je fuk, co si o něm myslí Golgo a mně také.

Zleva René Gómez Manzano, Martha Beatriz Roque Cabello a Félix Bonne Carcassés. Fotografie byla pořízena na Kubě.
21. 3. 2005
< Zleva René Gómez Manzano, Martha Beatriz Roque Cabello a Félix Bonne Carcassés. Fotografie byla pořízena na Kubě

V České republice je vše v naprostém pořádku. Hlavními mediálními domácími tématy poslední doby jsou skandály nastávajícího ex-premiéra, provázené katastrofálním poklesem jeho oblíbenosti, podezření na nelegální původ majetku dalších politiků, nejčerstvěji oznámené trestní stíhání ministra Mlynáře. Z oficielních míst slyšíme chválu skvělé výkonnosti naší ekonomiky, zatímco jen pár škarohlídů připomíná zadlužování země, růst nezaměstnanosti, přibývající hloučky bezdomovců v našich ulicích. Občanská společnost na znepokojující jevy v podstatě nereaguje, protože politici jí dávají najevo, že je mínění občanů nezajímá: do voleb nějak dožijí, vytěží ze svých prebend, co se dá, a pak se buď stane zázrak nebo přijde potopa.

21. 3. 2005

Kubánský režim předloni poslal s dlouhodobými tresty přesahujícími dvacet let za mříže 75 svých demokratických odpůrců, za něž se nyní opakovaně postavili z popudu společnosti Člověk v tísni demonstrativně jejich čeští přátelé. Část lidí, která bude opět míjet na Václavském náměstí improvizované kubánské vězení, v němž se vystřídá ekvivalentní počet "osobností českého veřejného života", z nichž některé zažily komunistický kriminál na vlastní kůži, se ale bude právem ptát, proč tito lidé neprotestují stejně důrazně vůči porušování lidských práv, k němuž dochází na stejném ostrově, ale pod americkou vlajkou.

Stalingrad během blokády
21. 3. 2005

očima Georgije Zelmy

Pionýr ruské dokumentární fotografie, Georgij Anatoljevjan Zelma (Uzbek, 1906 -1984) se narodil v Taškentu. Začal fotografovat na deskový aparát se skleněnými negativy 13 x 18 a později používal kinofilmový reportážní přístroj Leica. Zpočátku se zaměřoval na proměnu střední Asie ve dvacátých a třicátých letech. Válka ho dovedla do obleženého Stalingradu.

Unikátní fotoreportážní výpovědí ruského fotografa otevíráme možnost vidět 2. světovou válku očima těch, kteří ji zažili. Fotografie hovoří beze slov.

Stalingrad během blokády 1 2 3

21. 3. 2005

Ostrava, ČEZ Aréna a ČT:

Ó to bylo v Ostravě slávy v březnu roku dvoutisícího pátého! ČEZ Aréna nabitá k prasknutí, vytáhlý a rozpačitý hejtman Tošenovský (kterého máme rádi) přichází na pódium a oznamuje všem, že se TO začíná, TA sláva, TEN velký večer -- a v TO V OSTRAVĚ a hurá, a teď je důvod k jásotu... Kdo by jen na okamžik zapochyboval, že Česká televize dokáže vytvořit otravný paskvil i za takto k zábavě stvořených podmínek, nezná schopnosti jejích dramaturgů nic.

21. 3. 2005

Francie patří mezi zakládající členy dnešní Evropské unie. Výsledky francouzského referenda o přijetí euroústavy tedy budou mít zásadní dopad na dění v celé EU.

Michael Marčák: Zdálo se mi, že jsme vystoupili z Evropské unie. Oba jsme tam stáli s holým zadkem, a ty navíc s natáčkama na hlavě
21. 3. 2005

21. 3. 2005

Začíná velikonoční týden, podle staré tradice si dneska křesťané zpřítomňují Kristův příjezd do města, kde měl být umučen k smrti za hříchy všech a každého jednoho člověka. Seděl na oslátku a byla mu provolávána sláva zástupem sympatizantů. Na jedné straně tu byl on, chudý a zásadový odpůrce egoismu, pokrytectví i pomocník opovržených, bídných, nemocných... na opačné straně stál vysoký židovský klérus, znalci zákona a farizejští fanatici. Právě ti a nikdo jiný se rozhodli, že si vymohou u římského správce ukřižování nebezpečného posla lásky a pravdy. Tak se ukázala ta skandální možnost naplno: kněží se rozhodli umučit Boha.

Kraslice
21. 3. 2005

"Když se přibližovala doba, kdy měl být vzat ze světa vzhůru, pevně se rozhodl jít do Jeruzaléma" (Lk 9,51). Tímto rozhodnutím naznačil, že vstupuje do Jeruzaléma a je ochoten zemřít. Třikrát už předpověděl své utrpení a své vzkříšení. Když směřoval k Jeruzalému, řekl: "Není možné, aby prorok zahynul mimo Jeruzalém" (Lk 13,33).

Tak praví Katechismus katolické církve.

Oslava Svatého týdne začíná na Květnou neděli průvodem. Ten naznačuje, že křesťané následují Pána na jeho cestě utrpení a účastní se jeho kříže, aby dostali také podíl na jeho vzkříšení a na jeho životě.

Velikonoce - po stopách Ježíšových: pojednání o historii, liturgii, kultuře a zvykosloví ZDE

Ukřižování - makedonská ikona
18. 4. 2003
s využitím internetových pramenů a archivu autora

Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve, je spojený s památkou umučení a vzkříšení Krista. Vzkříšení Ježíše je pro křesťany centrálním bodem jejich víry, smrt pro ně není konec, ale nový začátek nového života, a proto se o Velikonocích zvěstuje, že život zvítězil nad smrtí, pravda nad lží, spravedlnost nad nespravedlností a láska nad nenávistí. V rané církvi se Velikonoce slavily zprvu v den židovského svátku pesach. Ještě dnes se považuje křesťanská slavnost velikonoční noci také za vzpomínku na "Starou" smlouvu.

Na velikonoce se křesťané připravují 40ti denním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Je to původně doba, kdy lidé toužící přijmout křest (katechumeni) zintezivnili svoji přípravu. Ostatní křesťané se brzy připojili, aby si tak sami svou víru oživili. Po velikonocích nastává velikonoční doba, která trvá 50 dní do svátků "Seslání Ducha svatého", kdy se připomíná další událost. Velikonocemi totiž nic neskončilo. Apoštolové se v dalších 40ti dnech setkávali se vzkříšeným Kristem. Při posledním setkání jim Kristus řekl, že již ho neuvidí, ale dostane se jim posily Ducha svatého. Což se stalo za dalších 10 dní.

21. 3. 2005

Velikonoce

Druhého dne se dovědělo mnoho poutníků, kteří přišli na svátky, že Ježíš přichází do Jeruzaléma. Vzali palmové ratolesti, šli ho uvítat a volali:


"Hosanna
požehnaný, jenž přichází ve jménu
Hospodinově, král izraelský."

Ježíš nalezl oslátko a vsedl na ně, jak je psáno:
,Neboj se, dcero Siónská,
hle, král tvůj přichází,
sedě na oslátku.'
(J 12, 12-15)

21. 3. 2005

Co znamenala tři křídou psaná písmena FSN, jimiž mladý sochař a malíř Jan Bernát popsal koncem šedesátých let Prahu? Jak žije a tvoří geniální umělec dnes? Sedm fotografií pořízených v Honzově karlínském ateliéru a dvanáct jeho současných surrealisticko-absurdních kreseb plných symbolů ostrých i dutých... Jan Bernát v Divokém víně poprvé publikoval svoje tečkované kresby v roce 1968.

Michael Marčák: Ve zdravotnictví ještě váhám, ale v politice by byla euthanásie opravdovým milosrdenstvím
21. 3. 2005

18. 3. 2005

Výzva k záchraně Literárních novin

V příloze si Vám dovoluji zaslat výzvu "Stačí jedno slovo: Petice za záchranu Literárních novin", píše Jan Machonin. Iniciátorem petice je petiční výbor ve složení Jan Vladislav, Antonín Brousek, Bohumila Grögerová, Viktor Pivovarov, Vladimír Just a Bohdan Chlíbec. Petice má za účel vymanit Literární noviny z politických a stranických tlaků a vrátit jim tvář kulturního, literárně-politického a především svobodného! časopisu.

18. 3. 2005

Rád bych rozšířil článek Václava Jirovského, rozkrývající potencionálně skandální pozadí projektu elektronického mýtného o další, ekologickou dimenzi. Jak ukázala nedávná zpráva o ziscích plynoucích z tohoto systému například v Rakousku a dalších zemí, jedná se bezesporu o zajímavý příspěvek do státních rozpočtů.

Není divu, že již dnes se mohutně ozývá 'dálniční lobby' s poukazem na nutnost reinvestice těchto budoucích příjmů do rozvoje domácí silniční sítě.

18. 3. 2005

Bushova vláda si připravila plány pro útok na irák a pro získání irácké ropy už před útoky z 11. září. Vyvolalo to interní konflikt mezi neokonzervativci a představiteli velkých amerických ropných společností. Informovala o tom televize BBC ve čtvrtek večer v pořadu Newsnight.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Požár v Chile - mediální manipulace Bushka  Bryndová
21. 3. 2005 I v USA ročně shoří statisíce hektarů lesa a nikdo nepřijde s obviněním, že "Fire Jumpers" jsou neschopní Štěpán  Unčovský
16. 3. 2005 Jednota mezi katolíky a protestanty je možná Karel  Sýkora
16. 3. 2005 Jeden irelevantní názor Bohumil  Kartous
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
15. 3. 2005 Všechny cesty vedou na hřbitov, některé ale rychleji Jan  Paul
15. 3. 2005 Moc obrazů, obrazy moci a dnešek Robin  Ujfaluši
15. 3. 2005 Hlupák hledá hlupáky sobě rovné. Zn.: rychle Štěpán  Kotrba
14. 3. 2005 Tradiční pedagogika versus moderní Radek  Sárközi
14. 3. 2005 Coming out Alex  Koenigsmark

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
7. 3. 2005 Předplatné Literárek zatím neruším Jindřich  Kalous
5. 3. 2005 Tanec mezi řádky s bývalými redaktory Literárních novin   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Stalingrad během blokády IV.   
18. 3. 2005 Stalingrad během blokády III.   
18. 3. 2005 Mníchov a jeho alternatívy Daniel  Šmihula
18. 3. 2005 Krajčíri gardistických uniforiem Martin  Krno
17. 3. 2005 Stalingrad během blokády II.   
16. 3. 2005 Lidé, kteří zvítězili ve válce Josef  Vít
16. 3. 2005 Stalingrad během blokády I.   
20. 10. 2004 Stalinská cholera a banderovský mor Pavel  Pečínka
12. 2. 2004 Tiché vyvražďovanie národa Jörg  Ganzenmüller
23. 12. 2003 Čapek a Beneš - boj za svobodu ducha a srdce Věra  Olivová

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2005 O chybách konštruktívnej utópie alebo úpadok sociálnej demokracie Egon  Matzner
17. 3. 2005 Legální vnitrostranická čistka?   
16. 3. 2005 Žijeme v dobe, kde verejné prostredie je infikované liberálno-konzervatívnou agendou Igor  Daniš
16. 3. 2005 Modleme se: aféry Grosse a chiméra Šimonovského Václav  Jirovský
16. 3. 2005 Nejdůležitější materiály pro jednání XXXII. sjezdu ČSSD   
15. 3. 2005 Gross je ostuda každého Čecha! Radek  Sárközi
15. 3. 2005 Hlupák hledá hlupáky sobě rovné. Zn.: rychle Štěpán  Kotrba
11. 3. 2005 Lišáci a jiní bez vinice Václav  Dušek
11. 3. 2005 Nevolnost z politiky aneb Gross je příliš snadný terč! Josef  Brož
11. 3. 2005 Někdo bude ukřižován a někdo vzkříšen Irena  Ryšánková

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2005 STV: Médium plné prekvapení Igor  Daniš
3. 3. 2005 Rozšířené vysílání ČT na internetu   
2. 3. 2005 Rada guvernérů BBC má být zrušena   
2. 3. 2005 Británie: BBC bude financována z koncesionářského poplatku dalších deset let   
17. 2. 2005 Cimrman a Největší Čech Vojtěch  Polák
14. 2. 2005 Největší Čech a Jára Cimrman Jan  Čulík
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček