19. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 6. 2008

Vědci objevili v kusu skály z vesmíru genetický materiál

V jednom meteoritu nalezli vědci stavební kameny genů. Je tedy podle nich možné, že život na Zemi vznikl pomocí těchto mimozemských molekul, které přistály na této planetě před více než 3,6 miliardami let.

Sloupek
Václav Hrabě

Kdybych měl dospat všechny svoje nedospánky
už bych se asi neprobudil Ale představa
Lombardského paláce za svou hlavou
stojí za to Tedy
znovu se učit nazpaměť jedno telefonní číslo
znovu šedesát cigaret denně
znovu denně dva rumy pro Pánaboha
aby to dobře dopadlo a každodenně
strach že se dá k abstinentům
a každodenně stejný úlek za svítání:
"Prosím vás pane strážmistře
nemohli by ti ptáci na chvíli
přestat hulákat? Můj miláček
je vochraptělej
a já mu nerozumím
vlasního slova ..."

vybral Štěpán Kotrba

19. 6. 2008

Náboženskost v pohádce

Před několika dny jsem na Britských listech představil svou novou knihu nazvanou Anální vesmíry. Dosti obšírně se v ní zaobírám náboženstvím, či přesněji náboženskostí, a stejně tak magií a magičností. Má vyhraněná ateistická pozice některé čtenáře překvapila a většina reakcí na knihu se zatím týkala právě tématu nábožnosti.

19. 6. 2008

Dvacet let po přelakování normalizačního režimu narůžovo v Česku bohužel stále ještě platí rčení z dob komunismu, že lidská společnost je jako žumpa - ta nejhorší lidská špína v důsledku všeobecné korupce vždycky nějak vyplave nahoru. Nikde se to neprovuje více, než u českých novinářů - prostitutek.

Článek "Jak bydlí mladý muž - byt jako erotický časopis" na idnes.cz v rubrice "Dům osobnosti" je dokonalou ukázkou českého novinářského primitivismu. Kdo platí skrytou reklamu na hypotéku? Kdo profituje z tohoto novodobého otroctví?

18. 6. 2008
tisková zpráva Strany zelených

Tam, kde se dnes prohánějí psi a prakticky na dosah ruky od matek s kočárky, bruslařů a cyklistů má být dle záměrů magistrátu vybudována tramvajová trať, která má nahradit část tramvajové trasy z třídy Milady Horákové. Ta je již více než měsíc mimo provoz kvůli stavbě dálničního tunelového komplexu "Blanka".

19. 6. 2008
Vážený pane ministře Nečasi,

obracím se na Vás formou otevřeného dopisu. Dle veřejně známých informací jste aktivním/praktikujícím katolíkem, tedy předpokládám, že velmi dobře víte, z kterého latinského slova je označení ministr odvozeno a jak je překládáno. Rád bych Vás tímto veřejně požádal o vysvětlení Vašeho výroku, že nadcházející celostátní stávka odborů je "politicky motivována".

19. 6. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Článek Petra Nachtmanna s titulkem "Rotary Club: Okázalé konání dobra, kontroverzní členové, hradba mlčení" mi připomněl otázku pražského korespondenta Neue Züricher Zeitung Ulricha Schmida, ktery se zeptal ve svém listě, jestli ve východní Evropě roste vůle k objasnění zločinů komunistů, a stal se tím důvodem mé dnešní poznámky, v níž nejde jen o novou "finanční aristokracii", ale také o přísloví "Mluviti stříbro, mlčeti zlato".

18. 6. 2008

O prospěšnosti nadnárodních firem

Mám přítele, notorického alternativce. Má alternativního telefonního operátora, nakupuje v alternativních obchodech, cestuje alternativními spoji, a všechno většinou dostane ve vyšší, ekologičtější kvalitě a za nižší cenu. Když už musí použít monopolní firmu, dá si záležet, aby věděl všechno o jejích slevách a jejích alternativních aktivitách přátelských k přírodě, zaměstnancům a zákazníkům.

Před časem mě upozornil, že České dráhy zavedly novou službu zvanou Šťastná eLiška, podobnou letecké službě Air Hitch. Jde o to, že na všech nádražích Českých drah v krajských městech mají být odbavovací stroje, na které v místě snímače položíte svou In-kartu (zákaznickou slevovou kartu, kterou vlastní téměř všichni cestující, kteří běžně používají služeb ČD, bez níž je jízdné až o čtvrtinu vyšší) a ona vám sdělí, za jakou cenu si můžete aktuálně zakoupit lístek do cílové krajské stanice. V den odjezdu, kdy se dá služba využít, je (kromě pátků a nedělí, kdy je většinou nával cestujících) většinou cena výrazně nižší (například cesta z Prahy do Hradce Králové, která bez In-karty stojí 147 Kč a s In-kartou 111 Kč, nabízí eLiška za 70 korun, cesta Praha-Brno vyjde bez karty 314, s kartou 236, eLiška 105Kč, a to je v ceně zahrnuta možnost cestovat bez přípatku rychlíky řady Euro- i Intercity).

18. 6. 2008

Ne jako česká vláda:

Irák trvá na tom, že musí mít právo vetovat veškeré americké operace na svém území v rámci dohody, o níž nyní vyjednává irácká a americká strana. Listu Guardian to sdělil vysoký činitel irácké vlády.

18. 6. 2008

ČESKÁ EKONOMIKA

Zeptal jsem se známého ekonoma a odborníka na české hospodářství, profesora Martina Myanta z Univerzity of the West of Scotland, cestou na konferenci do anglického Nottingahmu, proč podle jeho názoru vůči západním měnám tolik stoupá hodnota středoevropských měn.

Odpověděl mi: Valtr Komárek měl pravdu, když začátkem devadesátých let argumentoval, že byla koruna vůči západním měnám zbytečně mnoho devalvována.

18. 6. 2008

Nemyslím, že Václav Klaus nese plnou vinu z "podhodnoceného" kurzu koruny za posledních 20 let, píše Ondřej Palkovský.

Česká koruna byla do roku 1996 na tzv. fixním kurzu, směnný kurz ("cena") byl určován centrálně. Jak to už u centrálního plánování bývá, plánovač (zde V. Klaus?) nastaví cenu prakticky vždy chybně, píše Ondřej Palkovský.

17. 6. 2008

O BOŘKU VALVODOVI Z MOSTU

Organizátor masakru v My Lai není jediným kontroverzním rotariánem

Karel Košťál píše v článku "Lidice, Oradour, My-Lai a Rotary club" o důstojníkovi, který velel masakru v My Lai, že "kapitán Ernest Medína je dnes více-guvernér 'elitního' Rotary klubu. Jeho členy jsou například Nicolas Sarkozy, holandský princ Bernhard, Prescott Bush a jiní. Augusto Pinochet byl až do své smrti 'čestným členem'."

Phillip Agee
17. 6. 2008
polemika s reakcí Borise Cveka v příspěvku "Potřebují USA CIA?" na článek Milana Nápravníka “Tim Weiner: Hromada střepů. Dějiny CIA”

Nemyslím si, že základní otázkou v souvislosti s CIA by mělo být, zda Spojené státy CIA potřebují, ale otázka komu, jak a k jakým účelům CIA ve skutečnosti slouží? Absurdní je tvrzení, že „CIA by měla být vystavená, pokud to jen jde, veřejné i neveřejné odborné kritice a její práce by měla být zlepšována“ s dodatkem, že „o to jde Weinerovi, protože je zodpovědným člověkem.“ Nechápu, proč by „odpovědnému“ člověku mělo jít o státem organizovaný teror doma i v zahraničí za peníze daňových poplatníků.

18. 6. 2008

PRAŽSKÉ JARO 1968:

Péčí historika Viléma Prečana vydáváme v digitalizované formě další dokumenty, týkající se Pražského jara 1968. Čtěte a poznejte jednu z nejdůležitějších kapitol moderní české historie.

Vilém Prečan: "O co šlo v roce 1968: Další dokumenty" ZDE

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968. Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež KNIHOVNA
18. 6. 2008

INFORMACE O MINULOSTI ČESKÉHO NÁRODA - ČTĚTE:

Podnět A. J. Liehma dát k dispozici na internetových stránkách Britských listů digitalizovaný text Čítanky Pražského jara 1968 vydané v exilu v roce 1988 (kterou si v BL od 15. května 2008 otevřelo více než 11 000 čtenářů, pozn. JČ): mě přivedl na myšlenku uveřejnit tímto způsobem některé další relevantní dokumenty, zejména pak studie, články a úvahy z let 1986--1994, kdy začala kritická diskuse o daném období československých dějin.

Výběr, který jsem učinil, vychází z takové interpretace "Pražského jara 1968", která klade důraz na dualitu politického a společenského procesu a zápasu, který se v té době v Československu odehrával. Jedním pólem byl pokus o demokratizaci systému reformou, organizovanou a řízenou shora, druhým sociálně politické hnutí vedoucí k rekonstituci občanské společnosti, jež spontánně směřovala k emancipaci na mocenské struktuře a k demokracii. (O tom víc v poznámce, kterou připojuji.)

18. 6. 2008

V rozmanitých disciplínách se vyhodnocují očekávané náklady a výnosy. Optikou zdražované ropy nutně přitom nemusí být vidět, co může způsobit na trhu potravin zvýšená poptávka po biopalivech; nehledě pak na případné nároky na osevní plochy, případně zda zrovna takto nespěje celý svět z bláta do louže. Přitom hospodářsky nevyvinuté státy nemají možnost subvencovat zemědělskou výrobu, takže jde-li navíc o klimatická pásma s většími riziky možné neúrody, hrozí vzhledem ke stále se zvyšujícím cenám zrnin především v málo hospodářsky vyspělých státech hlad.

18. 6. 2008

Zvítězila demokracie, rozum a svoboda nad umělými elitářskými projekty. Tak nějak si výsledek irského referenda k Lisabonské smlouvě pochvaloval prezident Václav Klaus a početná kohorta jeho příznivců, především z řad ODS. Nu což, demokracie opravdu zvítězila, prohrát opravdu, ale opravdu nemohla. Zvítězila by totiž i v případě, kdyby byl výsledek přesně opačný. Demokracie totiž vítězí vždy, když rozhodují občané

Nevím ale, co by říkal pan prezident v případě, že by bylo vypsáno referendum k umístění amerického radaru (je to opravdu, ale opravdu radar americký, nikoli severoatlantický!) na našem výsostném území, o jehož suverenitu má hlava státu opravdu, ale opravdu vážné obavy -- aby se snad nerozpustila jako kousek cukru v evropském šálku kávy. Je totiž nad všechny pochyby jasné, jak by dopadlo. Rozdíl mezi "odpovědným" NE a "nezodpovědným" ANO by byl zaručeně ještě větší než v Irsku a rozum a svoboda by zvítězily nad umělým elitářským (a v souladu s Klausovou terminologií i zbytečným) projektem protiraketové obrany.

18. 6. 2008

Kolegové Hrubec (Literární noviny č. 21) a Bednář (Ltn č. 24) zahájili debatu o roli násilí v demokratické společnosti. Zdá se mi však, že v dosud proběhlé diskusi došlo ke spojení nejméně tří otázek, které by měly být pojednávány odděleně.

18. 6. 2008

Nepravomocně ukončené řízení na ochranu osobnosti sedmi žalobců proti advokátce Marii Benešové prohloubilo nedůvěru veřejnosti k čistotě zásahu státních zástupců NSZ v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou do trestního řízení proti Jiřímu Čunkovi. S tímto vedlejším efektem podání žaloby zřejmě žalobci nepočítali.

18. 6. 2008

Iniciativa Ne základnám se rozhodla, že když vláda není schopna mluvit pravdu o radaru, bude to za ní dělat sama. Zvolila si na to místo, kde to opravdu nejde přehlédnout, kde existuje i spojení jedné okupace našeho státu s připravovanou okupací Brd.

To si ovšem dovolila hodně, došlápl si na to i sám ředitel Městské policie v Praze. Důvod. Hanobíte pietní místo. Dva metry od místa, kde jména Jana Palacha a Jana Zajíce připomínají smrt dvou lidí, odmítajících okupaci tehdejší ČSSR vojsky varšavské smlouvy, byly umístěny vlajky s logem iniciativy, vyjadřující odmítnutí umístění nových zbraní cizí armádou na našem území.

17. 6. 2008

Dlouho očekávaná novela občanského zákoníku je konečně na světě tedy resp. na webových stránkách ministerstva spravedlnosti. A řekněme rovnou, že jde hned o několik kroků, o kterých si lze snadno představit, že vedou ne-li do prázdna, tak jistě do právních zmatků, které potřebujeme ze všeho nejméně.

17. 6. 2008

Vypůjčila jsem si od Jana Čulíka kus jeho titulku, k čemuž se zcela veřejně přiznávám. Byl totiž velmi inspirativní. Už několik dní obcházím kolem svého pracovního stolu, na kterém sedí mé PC a přemýšlím, jak a kam napíšu o reklamě, kterou možná taky znáte, a ve které hraje taková ta tmavovlasá paní, co je nejdřív zcela živá, a pak je najednou „zcela vypuštěná“ a „srolovaná“.

6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

19. 6. 2008

Dokumentární film Nepohodlná pravda, za nějž obdržel Al Gore Nobelovu venu míru, se má stát operou. Stéphane Lissner, ředitel opery La Scala v Miláně oznámil, že na motivu filmu složí operu italský skladatel Giorgio Batistelli. Opera bude mít premiéru v Miláně v roce 2011.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek
4. 6. 2008 Zdravotnické poplatky v Německu: Neúčinné   
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2008 Stav školství je odrazem stavu společnosti   
16. 6. 2008 Mafiánský kapitalismus v českém školství   
13. 6. 2008 Proč jsou studenti bez motivace   
13. 6. 2008 Ruština byla shledána jazykem pobuřujícím a nahrazena angličtinou   
12. 6. 2008 Základní školství je v rozkladu   
12. 6. 2008 Nežádoucí příspěvek ke školství Wenzel  Lischka
10. 6. 2008 Dobří učitelé již byli ze škol vypráskani - už dávno, kroky předchozích vlád Pavel  Drs
10. 6. 2008 Otevřenost Boris  Cvek
10. 6. 2008 Vláda zlikviduje až 270 špatných škol   
10. 6. 2008 Učitelé jsou špatní, protože jsou chudí II   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký