2. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 11. 2007

PÁKISTÁN: ZÁPAD MÁ DILEMA

Stovky právníků a politiků byly zatčeny, když nyní pákistánský diktátor prezident Mušaraf omezil ústavní práva vyhlášením výjimečného stavu, Mušaraf argumentuje, že výjimečným stavem chce zachránit "stabilitu Pákistánu" a potlačit islámský extremismus. Velká část pákistánské veřejnosti však zastává názor, že Mušaraf potlačil ústavní svobody, protože nezávislý soud vyhlásil jeho postavení za protiústavní. V lednu se měly v Pákistánu konat všeobecné volby, ty nyní byly odloženy na neurčito.

Západ má velké dilema: podporovat Mušarafův útlak v zájmu stability (tak, jako podporuje Saúdskou Arábii) a riskovat, že demokratické síly - anebo extremně muslimské síly -s tejně v Pákistánu časem zvítězí. Anebo se postavit proti prezidentu Mušarafovi a riskovat destablizaci Pákistánu už nyní. Pákistán je důležitým spojencem Ameriky v boji proti islámskému extremismu. Je to jaderná mocnost. (JČ)

Sloupek
Ivan Blatný

Je neděle Mám volno
pacienti očekávají své návštěvníky
chodím mezi budovou nemocnice a farmou
snad budu mít také nějakou návštěvu
snad mě najdou
snad se na cestě objeví Brušák
anebo Listopad
anebo Dresler
jsou tady v cizině léta a ještě jsem je neviděl
mám připraveny básně
budeme mluvit o literatuře
svět bude zase plný života.

Z antologie Ivana Slavíka Čeští prokletí básníci, Host Brno, 1999. Mezi svých Deset básní vybrala Ester Fleischerová.

3. 11. 2007

Nejprve se podílel na propagaci komunistického útlaku, dnes hájí americkou základnu

Proč mají potřebu americký radar podporovat kolaboranti s komunismem?

Server iHNed.cz píše:

Vládní koordinátor pro komunikaci programu protiraketové obrany Tomáš Klvaňa a herec Jiří Lábus ve Vítězné ulici v Praze symbolicky vylepením plakátu na lavičku zahájili takzvanou venkovní část informační kampaně k radaru, který chtějí USA postavit v ČR. Celkem by po celém Česku podle Klvani mělo být plakáty v listopadu pokryto 500 laviček a 500 telefonních budek. (...) Doplnil, že lavička byla zvolená jako symbol, který umožní se v klidu podívat na více informačních zdrojů. Také podle Lábuse, který s výstavbou radaru souhlasí, jsou lidé málo o stanici informováni. "Je to taková podivná česká 'zabejčenost'," řekl herec.

Jiří Lábus není ve vládní propagandě nováčkem. V roce 1978 účinkoval v epizodě Mimikry seriálu Třicet případů majora Zemana, zasazené do roku 1972. Jiří Lábus tehdy vystupoval v roli rockového hudebníka Josefa "Chozého" Borůvky, epizoda se snažila očerňovat český hudební underground v čele se skupinou Plastic People of the Universe, postavy členů undergroundu byly vykresleni jako sociopati, narkomani, únosci letadla a vrazi.

4. 11. 2007

Co ale máme dělat?

"Češi jsou rádi, když za ně tahá kaštany z ohně někdo jiný," píše Vladimír Matějka a dodává - lidé si nechávají na sobě dříví štípat a proč nestojí cca 2 miliony našich důchodců před ministerstvem Julínka, Nečase nebo palácem premiéra.

Jsem také jeden z těch důchodců, který si nechá na sobě dříví štípat. Věřím panu Matějkovi, že svou připomínku myslel upřímně a dokonce mu částečně dávám i za pravdu. Jenomže je zde jedno "ale". Velmi bych přivítal nějakou konkrétní radu, co jiného můžeme v současné době asi tak dělat?

3. 11. 2007

ANALÝZA

Způsob, jakým byl zlikvidován 1. místopředseda vlády Jiří Čunek, nastoluje mnoho státobezpečnostních a souvisejících právních i etických otázek. První, která se naskýtá, je otázka mezí práv novinářů na ochranu zdrojů. Druhá je otázka limitů svobody slova a uplatňování práv na odpověď či opravné sdělení ve stejném čase i rozsahu ve stejném médiu - okamžitě, bez nutnosti se obracet na soudy a po několika letech se dočkat dvou vět. Třetí, neméně nebezpečnou otázkou, je absence kádrové práce, ale i ekonomického zabezpečení vrcholných pracovníků (v tom tradičním slova smyslu) v politických stranách i státních orgánech. O politiky se stát nechce a neumí postarat a přenechává jejich život po vypršení mandátu náhodě a privátnímu sektoru. Vražedné je to zvláště u šéfů rozvědek, kryptologů, vědců vyvíjejících komponenty zbraní hromadného ničení, diplomatů. Čtvrtou otázkou, jež je nyní nejspíše směřována vůči člověku poctivému až naivnímu, řediteli vnitřní bezpečnosti ministerstva vnitra, bývalému poslanci Bílému, jsem mu položil před časem před veřejnou besedou o odposleších: kde a kdy se zastaví denunciační vlna spikleneckých center v orgánech státní bezpečnosti a spravedlnosti , kdo ji zastaví a jak - na základě čí dohody s kým. Odpovědnost šéfů největších politických stran ze zneužití tajných služeb a policie je nabíledni, ať třeba politici tvrdí pravý opak.

Liberalismus některých policistů k přestupkům na silnici, nečinnost při sílícím neonacismu v ozbrojených složkách, neschopnost přimět státní úředníky k práci - to vše nahrává radikálům, a "jednoduchým řešením". Začíná to neprávem perlustrovanými demonstranty, zmlácenými anarchisty či vyraženými zuby na služebně, pokračuje to sadistcským zákrokem psychicky vyšinutého policisty vůči státní úřednici, pokračuje to lhostejností úředníků města vůči pochodu neonacistů. Kde to skončí? Vypálením úřadu vlády nebo vraždou premiéra? Prozatím se za nečinnosti předsedy vlády, ministrů vnitra a spravedlnosti vraždí mediálně.

4. 11. 2007

POLEMIKA SE ŠTĚPÁNEM KOTRBOU

Štěpán Kotrba se ve svém článku dopouští časté chyby analytiků: ze správně zjištěných (v tomto případě ovšem spíše tušených) faktů, osobně nejsem velký přívrženec konspiračních teorií/ vyvozuje nesprávné závěry.

Hezký bonmot o ženách, ale podobně analogický o sportovcích (rozdíl je mezi těmi co se jim na to přišlo a těmi kterým ne nikoliv mezi dopujícími a těmi čistými) v politice poněkud nesedí.

4. 11. 2007

Napříště už nebudu číst Britské listy s takovým zájmem, jako dříve. V poslední době z obsahu redakčních článků pro mne vyplývá, že si pan Kotrba z Listů udělal soukromé médium k napadání předsedy ČSSD a vadí mu tedy všechno, co by mohlo Paroubkovi v další politické kariéře prospět, stěžuje si Jan Molík. Tak se též zapojili s panem Čulíkem do debat o Čunkiádě.

Dále si myslím, že práce novinářská má dokumenty a důkazy shánět všemi dostupnými prostředky, včetně uplácení zdrojů. Jak jinak lze informovat objektivně veřejnost? Tím, že jí poskytnu jen informaci loajální a konformní, kterou oficiálně vydává mocenská organizace nebo oficiální úřad? Za to, že se novinář dostane k informacím nestandardně, přece nemůže, za to může vždy jen ten, kdo ty informace poskytl.

Reakce JČ: Jak vidíte, pane Malíku, publikujeme nejrůznější názory na danou věc. Názory pana Kotrby jsou podle mého mínění zajímavé a podnětné a vedou k přemýšlení. Samozřejmě na ně publikujeme i kritické reakce.

Pokud je nedokončené soudní či policejní vyšetřování, je neetické propírat danou kauzu v médiích, a v zemích, jako je třeba Británie, by samozřejmě každé médium, které by to učinilo, bylo vinno trestným činem pohrdání soudem. Protože v takovém případě už se člověku, na něhož je uspořádán mediální hon na čarodějnice, nikdy nedostane férového soudního řízení a spravedlivý proces se už pak nemůže konat. Pokud existují pochybnosti, že česká policie či prokuratura nebo soudy se chovají korupčně, ČT měla natočit pořad o tom, nikoliv krást dokumenty z vyšetřovacího spisu, v případě, který nebyl uzavřen. I v novinářské práci existují etické hranice a profesionální novináři je dodržují.

Zdeněk Mézl: Dante - ilustrace, dřevoryt
3. 11. 2007

VIRTUÁLNÍ BOHOSLUŽBA NEJEN PRO PODVODNÉ OBCHODNÍKY S IDEJEMI

Tři svátky si lidé připomínali v minulých dnech: Památku zesnulých, svátek Všech svatých a Den reformace. Jsou to svátky jen zdánlivě spolu nesouvisející.

Spojuje však všechny tři jedna základní myšlenka, a tou je smysl života. Smysl života, který přesahuje fungování naší buněčné soustavy, který spojuje lidstvo napříč generacím, a který se nemůže stát předmětem podvodného kšeftu s idejemi.

Pokud si dokážeme dát práci s dešifrováním dnes již těžko srozumitelných slov a pokusíme se je přeložit do našich současných souvislostí, možná zjistíme, že smysl všech tří svátků je překvapivě aktuální. Vždyť – kdo z nás nepřemýšlí o své smrtelnosti, kdo necítí potřebu souručenství slušných lidí jako protiváhy proti spiknutí gaunerů a komu je lhostejné neuvěřitelně zkorumpované prostředí, ve kterém žijeme a které jakékoliv usilování o smysl života strašlivě devalvuje?

3. 11. 2007

Čím to je, že základní potraviny začínají být podstatně levnější v západní Evropě než v ČR, přestože tam jsou daleko vyšší platy?

V Británii se dá koupit čtvrtka másla (např. v supermarketu ASDA, ale i jinde) za 40 pencí (přibližně 16 Kč). V ČR stojí Jihočeské máslo nyní 38 Kč a jeho cena má být 30 - 50 Kč. V Británii je ovšem průměrný měsíční hrubý plat 84 000 Kč a minimální hodinová mzda 230 Kč. Zákazníci mají daleko větší možnost vyvíjet tlak na tržní ceny. To, že konkurence funguje, se ukazuje i v tom, že v britských bankách zákazníci neplatí žádné bankovní poplatky.(JČ)

Zajímalo by mě, kde jsou ty platy, které na modrých lavičkách slibovala ODS. To byla reklama na KSČ z roku 1948, co jiného taková kampaň ODS mohla připomínat? Všichni víme, nebo nevíme, jak funguje trh, takovéto ekonomické práce a dilemata pana prezidenta o svobodném trhu, to je prostě učebnicové rozjímání., píše Ladislav Vondrášek.

Trh vlastně v našich podmínkách nedělá poptávka v pravém slova smyslu, ale uměle vnucená poptávka dle segmentu poptávajících. Ani se svobodným trhem to pravda také není, vše určují překupníci a kartely, kterým se jen těžko dokazují dohody a nějakou tu směšnou pokutu ustojí.

Běda tomu, kdo tam mezi ně chtěl vstoupit, dopadl by jak nezvaný taxikář na stanovištích Staroměstského náměstí. Kde se ale tito "zprostřekovatelé" transakcí pro markety a jiné obchodní kolosy vzali?

4. 11. 2007

Děkuji Vám za zveřejnění reakce pana Oldřicha Lachouta pod názvem "Jak to bylo "opravdu" s Plastic People". Taková porce upřímnosti ze strany někdejších normalizačně-uvědomělých kádrů se už dneska jen tak nevidí, většinou si totiž "normálně uvědomili" své někdejší omyly a opět svoje vidění světa pružně podřídili dalším novým, jedině správným, měřítkům.

Já nepochybuji o tom, že pan Lachout si skutečně události z koncertu v Rudolfově pamatuje tak jak je popsal. Vnímal a interpretoval je totiž přesně v intencích daných tehdejší strukturou moci, bez jakékoliv kritické reflexe, bez jakéhokoli vlastního úsudku. Byl vyslán přímo do středu asociálních, nebezpečných a zfetovaných živlů. Tak se jim postavil čelem. Toto jeho vyjádření je pro mne naprosto jedinečnou možností srovnání uvažování tehdejších a dnešních "konformistů", které se nezakládá na vlastní zkušenosti, nepodporuje jakékoliv podoby kritického myšlení, ale je založeno na bezhlavém ztotožnění se s viděním světa, které je nám prostřednictvím oněch struktur moci (byť dnes poněkud pozměněných) denně sugerováno, míní Tomáš Pavlík.

4. 11. 2007

V letech 1972 až 1976 jsem sloužil na OOVB Suché Vrbné Č.Budějovice. Pod tento okrsek spadalo město Rudolfov, a tím pádem restaurace Na Americe, píše Oldřich Lachout.

V restauraci Na Americe se konal onen "slavný" koncert skupiny Plastic People. Vše, co se o něm ze strany antikomunistů a dalších ignorantů faktů, případně myšlenkových zabedněnců, napsalo, jsou nehorázné lži. V onu sobotu se v restauraci Na Americe a před ní sešlo cca 1000 lidí. Veřejně se zde souložilo a nepomohly ani výzvy příslušníka VB, který zde byl služebně přítomen, aby páry šly souložit někam do ústraní. Zfetované dívčiny naopak na něj pokřikovaly, ať si počká, že si to rozdají i s ním. Již tento fakt i dnes by byl trestným činem výtržnictví.

Při samotném koncertu skutečně dementních členů kapely Plastic People, která neměla a nemá nic společného s lidskou kulturou a pouze z politických pozic je dnes vydávána za něco skvělého, bubeník bušil do bubnu chcíplou krysou, kterou držel za ocas, zpěvák skupiny před mikrofonem podřezával živého kohouta. Při zásahu jednotky SNB bylo následně zjištěno, že 98 % osob na koncertu -- většina zfetovaných "trávou" a toluenem, jsou děti členů nomenklatury KSČ z Prahy -- tedy těch, co po listopadu 1989 položili legitimace KSČ a začali s vervou vlastní zlodějům, privatizovat a tunelovat.Směšné pokuty ve výši 500 až 1000 Kč jezdili tito lidé v té době v luxusních automobilech z Tuzexu platit na MěNV Rudolfov.

Svědčím o tom, u čeho jsem skutečně byl.*)

Poznámka redakce: *) Ivan Bierhanzl z managementu kapely The Plastic People však poukazuje na to, že na tomto koncertě Plastic People vůbec nevystoupili a nikdo nehrál krysou ani nepodřezával kohouta ZDE. Pokud Oldřich Lachout nedoloží své tvrzení, je naopak na něj nutno nahlížet jako na lháře a nactiutrhače.

4. 11. 2007

Dobrý den, chci jenom stručně reagovat na článek pana Lachouta o Plastic People. Skupinu Plastic People of the Universe a spřízněnou DG307 velmi dobře znám.

Několikrát jsem s nimi spolupracoval jako dirigent, klavírista či aranžér. Nevím jaké to Na Americe bylo, nebyl jsem v té době na světě. Co však vím je, že tvorba obou skupin (ač leckdy z politických důvodů přeceňována) obsahuje řadu umělecky hodnotných děl a to v žánru ve své době u nás novém a to i z hlediska estetických východisek.

Poesie Egona Bondyho nebo Vratislava Brabence patří k tomu kvalitnějšímu co v českých zemích ve 20. století vzniklo a panu Lachoutovi bych doporučil k poslechu např. Pašijové hry, které nedávno vyšly v nové úpravě v edici Bontonu. Snad poté poupraví trochu názor na "debilitu" členů zmíněných skupin, píše Marko Ivanović, skladatel a dirigent Národního divadla v Praze.

4. 11. 2007

Můžete vysvětlit, co vás vedlo k tomu publikovat bláboly o naší kapele v Britských listech? píše Ivan Bierhanzl ze Společnosti pro novou hudbu, o.s., z managementu Plastic People.

Celá událost v Budějovicích byla dostatečně zdokumentována a to, čemu jste dali publicitu jsou z větší části výmysly a lži. Proč to děláte? Plastici tam vůbec nevystoupili, jediná kapela která stihla hrát, byla kapela ADEPT hrající jižanský rock, takové hardrockové blues. Žádné krysy ani slepice.... obyčejný hard rock. Pak Bezpečnost akci rozehnala, účastníky brutálně zmlátila atd., atd.

Jste divný redaktor, když si neověříte informace.

2. 11. 2007

Neměl ho k té demisi přece jen raději donutit soud?

Přiznávám, že na rozdíl od jiných diskutujících přispěvatelů BL, kteří se vyjadřují suverénně, nemám v kauze Čunek ani zdaleka jasno.

Respektuji názory Jana Čulíka a Štěpána Kotrby jako kvalifikovaných mediálních teoretiků i ostřílených harcovníků mediální praxe. Souhlasím s tím, že většina zdejších mainstreamových médií připomíná žumpu a sračky, které z ní tečou, už umazaly dost slušných lidí.

Z druhé strany chápu naštvanost či otrávenost spousty lidí, kteří ztrácejí naději v rozumný vývoj této společnosti. Na jejich adresu by se však dalo napsat jedno: Vážení, když považujete Čunka za takového zloducha, tak proč každý víkend nestojí před jeho ministerstvem 10 000 demonstrantů a nevolá po jeho odstoupení? Kdyby se něco takového stalo ve Francii nebo Itálii a nezafungovaly by mechanismy obvyklé v demokratické společnosti, určitě by tam ty protestující davy stály.

2. 11. 2007

Pane Kalousi, rozjímáte nad tím, zda postoj ČT ve vztahu k p. Čunkovi byl špatný a když byl zloduch on, proč nestály davy před jeho ministerstvem. Domnívám se, že sám jako příslušník tohoto národa, dobře víte, že Češi jsou dobří diskutéři u cigarety, když však mají vyjádřit svůj postoj otevřeně, skutek utek.

Lidé si nechávají na sobě dříví štípat a na to hřeší i naši volení zástupci. Stejně jako u Čunka by se dalo říci, proč nestojí cca 2 miliony načich důchodců před ministerstvem Julínka, Nečase nebo palácem premiéra. Vždyť almužna ve valorizaci o 345,- Kč je skutečně směšná ve vztahu k tomu co dělají současné ceny, co přinese zvýšení DPH. Ale to je Česko, a tak se bude opět na každém kroku nadávat a tím vše skončí. No a naši volení zástupci ať již zleva nebo zprava si budou dále rochnit u svojich korýtek. Potom se nedivte, že spousta lidí, i když třeba ČT nefandí, je ráda i za ne třeba košer věc, která dokázala něco rozhýbat.

Češi jsou prostě rádi když za ně tahá kaštany z ohně někdo jiný, míní Vladimír Matějka

2. 11. 2007

Radě České televize přišly dvě stížnosti na reportáž ČT, která odstartovala eskalaci skandálu místopředsedy vlády Čunka. Jedna stížnost se týká zveřejnění rodných čísel Čunkovy rodiny v dokumentech, které na kameru ukázal autor "reportáže". Druhá pak protestuje proti způsobu, jakým vedl autor reportáže rozhovor. Na obě kontrorverzní skutečnosti upozornily Britské listy v úterý v článku Jana Čulíka spolu s tím, že Česká televize získala podklady pro reportáž nelegálním způsobem z policejního spisu. Po pondělní reportáži České televize se únikem materiálů o Čunkovi začala zabývat z úřední povinnosti Inspekce ministra vnitra. Dnes na základě tohoto pochybení rezignovala ředitelka Útvaru finanční kriminality Policie ČR. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odvolal na návrh nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvana. Vesecká svůj návrh zdůvodnila tím, že Ištvan nepřijal opatření proti únikům závažných informací z neukončených kauz ani ke zjištění zdroje těchto informací, tak aby k nim již nedocházelo. Rada České televize se bude prací reakce publicistiky i stížnostmi příští týden. Oznámil to předseda Rady Jiří Baumruk.

Podle názoru Britských listů se reportéři České televize dopustili závažného porušení několika bodů Kodexu ČT o práci se zdroji informací a o získávání informací, porušení vysílacího zákona nevyváženým , jednostranným informováním a porušení zákona na ochranu osobních údajů jejich vědomým zveřejněním. O napomáhání či krytí pachatelů trestného činu zneužití pravomocí veřejného činitele a ohrožení utajovaných skutečností nemluvě. Informace z policejního vyšetřování a trestních spisů nejsou veřejně přístupnými informacemi do okamžiku jejich zveřejnění soudem. A žádný čistý účel nesvětí špinavé prostředky.

2. 11. 2007

Diletantismus:

Miroslav Jelínek, předseda Syndikátu novinářů (!) se vyjádřil, že hon na čarodějnice v České televizi proti Jiřímu Čunkovi byla "kvalitní žurnalistická práce". ZDE.

Jelínek zřejmě netuší, že je pro novináře eticky zcela nepřípustné krást dokumenty z vyšetřovacího spisu v době, kdy se prošetřuje možnost znovuzahájení vyšetřování, a že tím, že materiály sub judice novinář zveřejní, znemožní konání spravedlivého soudu. "Ten výrok je na metál," poznamenává Jakub Žytek, který nás na Jelínkův komentář upozornil. My dodáváme: Jelínku, svatá prostoto... ! (JČ)

2. 11. 2007

Od nejstarších dob křesťanství církev pojímá smrt nikoli jako definitivní konec osoby, nýbrž jako cosi, co ji směřuje k poslednímu soudu a do života věčného. Zejména u mučedníků a u světců se věřilo, že přímo po smrti se znovu rodí v plnosti spasení (proto výročí smrti bylo slaveno jako narozeniny). Západní tradice postupně zavedla poněkud pohanskou představu života duší všech zemřelých, simulujícího pozemský život v okrscích ráje, očistce (ortodoxní církve zejména učení o očistci naprosto odmítají) a pekla. Východní, pravoslavná tradice chápe smrt jako určitý mezistav podobný spánku (jenom světci žijí plně), v němž duše čekají na soud. Protestanté zase vesměs věří v smrt jako zánik a ve vzkříšení jako v nové stvoření zaniklého jedince.

3. 11. 2007

CRI│ Vedoucí oddělení politiky obrany a strategie českého ministerstva zahraničí Ivan Dvořák včera v Praze uvedl, že nikdy na americké radarové základně v Brdech v Česku nebude instalována posádka ruských vojáků. Tato otázka nebude tématem jednání mezi Českem a USA o radarové základně.

Dvořák dodal, že jakákoliv otázka o trvalém usídlení ruských osob na americké radarové základně v Česku dříve potřebuje dosažení politické shody mezi Českem a Ruskem, ale dosud tato otázka nebyla zařazena do rozvrhu jednání. Informaci přinesl Čínský státní rozhlas .

2. 11. 2007

ANALÝZA

Čunkův pád je tichou, mravenčí prací ODS v zákulisí a na ni napojené státní zástupkyně Vesecké. Snaha získat lepší vyjednávací prostor pro lidoveckou poslušnost při prezidentské volbě. Lidovečtí senátoři už vědí... Poslanci se teprve dozví. Stejný osud ještě čeká Zelené.

Nekonstruktivní postoje skupin, vládnoucích v obou největších politických stranách předznamenaly po volbách 2006 vývoj, který v první etapě dospěl k opětné kriminalizaci předsedy křesťanské strany a míří nyní na další politiky. Nikdo není čistý. Politický pragmatismus přitom nahrával klidné letní dohodě, ke které byli připraveni nejen občanští demokraté, ale i někteří sociální demokraté. Koalice ODS-ČSSD mohla mít potenciál ústavní změny. Topolánek ovšem trval na tom, že neuzavře dohodu s Paroubkem. Paroubek nebyl schopen bez emocí vyjednávat s Topolánkem. Mouřenín Kubice zavařil všem. Nedomyslel povolební důsledky svých předvolebních činů. A proto také končí. Jeho konec byl zásadní podmínkou pokračování jakéhokoliv politického dialogu. Díky němu se ČSSD ocitla paralyzovaná na celý rok a v opozici, v regionech odkázaná na lokální výsledky a individuální manévrování. Proto dnes volá po předčasných volbách, ačkoliv zbývá ještě poslední - Vlčkův pokus o sestavení další vlády. Ztížená pozice ji nutí k siláckým prohlášením, ale i k uzavírání zákulisních dohod regionálních politiků - hlavně s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj, protože ty rozhodují o přidělování peněz na jednotlivé projekty v databázi ISPROFIN i v registrech evropských programů. Nejmocnějším politikem se tak nestal militantní Topolánek či drzý Langr, ale muži s klíči od nejbohatších kas - Kalousek a Čunek. Čunek je nyní politicky mrtev. Nicméně kasa zůstane lidovcům. Kalousek nyní rozhodne, jestli bude Klaus zvolen, nebo ne. Peněz není nikdy dost a vždy se někomu škrtne méně a druhému více. Peníze jsou mocná zbraň, byť poskytnuty na veskrze transparentní, ctnostné a Bohu libé účely. Korupce není jen v kapsovném. Grémium ČSSD navrhuje širšímu vedení strany, aby sociální demokracie iniciovala hlasování o nedůvěře vládě. Nynější situaci kolem odcházejícího vicepremiéra Jiřího Čunka považuje nejužší vedení sociální demokracie "za hlubokou vládní krizi" a východisko vidí v předčasných volbách.

2. 11. 2007

Dodržování zákonů je základním předpokladem právního státu a právní stát je základním předpokladem demokracie. Bez zákonů vždy vítězí ten silnější, mocnější, zákeřnější -- nebo jinak řečeno: bez zákonů vítězí džungle nad civilizací. Jenže tu jednoduchost končí.

2. 11. 2007

Postkomunistické Čechy předhánějí v některých oblastech nejvyspělejší kapitalistické země Evropy. Platy jsou v Čechách dvakrát až třikrát nižší než ve Francii, čtvrtka  másla je tam ale již dvakrát dražší. Čeští občané by neměli být překvapeni. Zvyšování cen a blokování "lidových" platů pokračuje v celé Evropské Unii, kam Česká Republika vstoupila ve roce 2004. A že jsme "na správné cestě do jediné možné liberální Evropy", a že se tudíž  nedá nic dělat, jsme slyšeli již milionkrát.

1. 11. 2007

Včera rozeslala pražská organizace Strany zelených absurdní tiskové prohlášení. Václav Havel, Jiřina Šiklová, Ivan Dejmal, Olga Sommerová, Martin Hilský, Kateřina Jacques, Ludvík Vaculík, Steve Lichtag, Jiří Dědeček a dalších 1600 občanů Prahy podepsalo petici proti rozšíření stávajícího fotbalového stadionu Sparty na Letné na Národní fotbalový stadion. Chrchel podporují a jinou, stejně obludnou bionickou architekturu na stejném místě ne? Angažovaní petenti včetně předsedkyně poslaneckého klubu Strany Zelených zapomínají, že je to právě strana zmodralých Zelených, která drží arogantní vládu Mirka Topolánka u moci. Že jsou to především fotbaloví fanoušci, které podporuje pražská ODS. Kateřina Jacques je předsedkyní poslaneckého klubu strany. Proč podepisuje petice? Stačí se přihlásit ve Sněmovně a navrhnut hlasování o jednom jediném bodu: důvěra vládě premiéra Mirka Topolánka. Rázem bude zelená knihovna a modrý sparťanský stadión ne.

3. 11. 2007
tisková zpráva Českého rozhlasu 4 Radia Wave

Druhý ročník Startéru "startuje" už 6. listopadu. A čeká ho mnoho změn! Během prvního ročníku se ukázalo, že začínajících muzikantů, kteří dokáží složit kvalitní track, je bezpočet. Bylo jich víc než sto. Díky velké přízni posluchačů a fanoušků nakonec všechny porazil Yogi Rulez. Chcete být na jeho místě? Druhý ročník Startéru právě začíná!

2. 11. 2007

Případ Čunek mohl skončit ve své třetí etapě, tedy rozhodnutím jihlavského státního zástupce o zastavení celého vyšetřování. Píši mohl. To by ale nesměl Čunek sáhnout na životní zájmy kmotra všech mafií v ČR a tím rovněž na zájmy obrovské a tomu adekvátně vlivné, skupiny činovníků "mafiánského kapitalismu" v naší vlasti.

O svůj ortel si tedy Čunek řekl tím, že veřejně ohrozil Klausovo zvolení prezidentem. Což bylo také jediným důvodem k nezvyklému angažmá ČT, jež fakticky čtvrtou etapu kauzy Čunek sama zahájila.

Petr Sak, Jiří Mareš , Hana Nová, Vít Richter , Jarmila Skalková, Karolína Saková: Člověk a vzdělání v informační společnosti, Portál 2007, ISBN 9788073672300, EAN 9788073672300, 280 stran
2. 11. 2007

RECENZE

Petr Sak, Jiří Mareš , Hana Nová, Vít Richter , Jarmila Skalková, Karolína Saková: Člověk a vzdělání v informační společnosti, Portál 2007, ISBN 9788073672300, EAN 9788073672300, 280 stran

Petr Sak napsal společně s Jiřím Marešem, Hanou Novou, Vítem Richterem, Jarmilou Skalkovou a se svou dcerou Karolínou knížku a nazval ji Člověk a vzdělání v informační společnosti. Knihu čeká 13. listopadu křest. Měl jsem vzácnou příležitost mít k dispozici celý text dříve a dokonce v období, kdy jsem měl trochu času se nad ním zamyslet. Petr Sak je můj kamarád, se kterým se radím i přu o svých názorech a doufám, že on se podobně rád pře se mnou o těch svých. O tématech, které kniha obsahuje, jsme diskutovali v uplynulých letech mnohokrát, četl jsem řadu jeho článků, přednášek, prezentací, které se dotýkaly otázek, na které hledá odpověď na několika stech stránkách jeho nová kniha. Nechci a nebudu tedy kritikem této práce, protože kritiků je vždycky dost a nebudu ani chválit. Jednak proto, že Petr je kamarád, takže se to moc nehodí, a jednak proto, že s chválením je to jako se zavrhováním.

2. 11. 2007

Rád bych reagoval ne článek "Lidé jsou v ČR bezmocní". Podle mého názoru nejde ani tak o bezmocnost, jako o odevzdanost. V systému, v němž žijeme je právně zakotvena jakási virtuální demokratická "moc lidu". Dnes to není příliš mocná moc, píše Pavel Krajtl.

Před statečností těch, co vládnou dle vzoru pravidel převzatých ze systémů nazývaných výsostnou demokracií, nemá prostý nádeník doby (a myslím tím člověka od úředníka až po nádeníka) mnoho šancí.

Vady a skřípoty mnohých písků skřípajících v tomto soustrojí by nás ale neměly odvádět od ctění čistoty pravidel jimiž by měla být dlážděna demokracie, jakožto jediná cesta "pravdy".

Záměrně uvádím slovo "pravda" v uzovovkách, neboť není "pravdivějšího" významu tohoto slova než v jeho vlastním zpochybnění... My nejsme bezmocní, múžeme být pouze ne-mocní... Tím, co je nám mocí vnucováno jako nepřekonatelné dogma.

2. 11. 2007

Čtenáři Vám předkládají jednotlivá fakta a důvody, proč bylo odvysílání pořadu o Čunkovi potřebné, správné a účinné, a Vy ke každému z těch vyjádření doplníte svou tvrdohlavou supliku, kterou pouze dokazujete, že nedokážete ani přijmout cizí názor, ani přiznat chybu. Jste směšný a ve své umanutosti až nechutný. Vlastně byste svoji argumentaci mohl prodat Čunkovi či Topolánkovi, oni sami jsou s rozumem v této kauze v koncích. Víte, že mi Vaše bláboly (omlouvám se, ale přiléhavější termín jsem nenalezl) byly až fyzicky odporné? Myslím, že napříště v Britských listech už budu pro jistotu Vaše další výtvory rovnou raději přeskakovat, píše Jan Pokorný.

Reakce JČ: Pane Pokorný, jaký je rozdíl mezi vámi a panem Čunkem? Křivda se nedá napravovat křivdou.

Kromě toho, je s podivem, jak lehce se necháváte zmanipulovat novináři. Čeští novináři nedělají veřejnou službu padni komu padni. Kampaně, které vyvolávají, mají většinou nějaký skrytý účel, anebo jsou prostě politicky zaujaté. Pročpak rozviřují jen určitá témata a jiná nechávají bez povšimnutí. To vám za ta léta nedošlo? Nikdy jste se nezamyslel nad tím, že to ochromuje jejich důvěryhodnost?

2. 11. 2007

Schopnost TV potopit Čunka znamená, že on je ta nejmenší rybka v tom našem prašivém rybníku. Všechny ostatní kauzy, pokud vůbec byly nakousnuty, z ničeho nic vyšuměly.. Ne tak ta Čunkova. Proč? ptá se Petr Matějovič.

Malá, navíc ta nejhloupější a nejbezmocnější rybka bude zlikvidována a ty ostatní, mnohem větší, budou zase o něco pevnější v kramflecích.. Všechny jejich podvody budou v Čunkově světle alespoň na chvíli zapomenuty a navíc se teď můžou naparovat, jak úspěšně bojují proti korupci. A jediným zkorumpovaným politikem je přece Čunek...

Britské listy mají pravdu. Já nepochybuju, že Čunek je zloděj, ale soudit by ho měl soud. "Demokratická" TV by se měla spíš zaměřit na kritiku neschopných a na ruku politikům jdoucích soudů a na sebeočištění. TV je nástroj v rukách vladnoucích politiků a hlavně TOHLE by se mělo změnit.

Je to celé k smíchu..

2. 11. 2007

Myslím, že rozumím tomu, co píšete a co tím chcete říct, píše Petr Novotný. Přeci si ale nedonutím rýpnutí. Nakolik bylo podle vás odhalení ve Watergate dílem investigativniho novinářství ve smyslu "Woodward a Bernstein aktivně odhalovali nové důkazy" a nakolik to bylo "Deep Throat je využil ve své zpravodajské hře"? A nakolik je fakt, že veřejné mínění věří té první možnosti, prostým důsledkem toho, že veřejné mínění bylo informováno tiskem, kterému se první možnost hodila?

2. 11. 2007

Vážený pane Čulíku,

podle mého máte ve všem k případů Čunek naprostou pravdu. Když jsou pravidla špatná, je potřeby je změnit, ale ne porušovat. Navíc si myslím, že důvodem k rozpoutání této štvanice jsou úplně jiné zájmy. Díky za BL, Píše Goče Chadzitaskos.

1. 11. 2007

Chápu o co vám jde, ale opravdu nevidím, jak v tomto případě mohli novináři čekat na ukončení procesu, než o tom začnou psát. Ta kauza se táhne rok. A kdyby se Vesecké chtělo, ještě rok by se klidně mohla táhnout. Nebo by mohla vyznít do ztracena. Těžko můžete po celou tu dobu chtít po novinářích, aby mlčeli. Jasně, čeští novináři jsou stádo. Ale vážně si nejsem jist, zda právě tohle je ten nejkřiklavější případ.

A mimochodem, s informacemi ze spisů běžné operují právníci obžalovaných a zrovna včera se do MFDnes dostala část výslechu v kauze kuřimskeho týrání.

To mi přijde jako daleko větší problém, než to, že někdo vynesl z Čunkova spisU zcela skandální informace, které jsou navíc evidentně pravdivé, těžko tedy mluvit o nějaké do nebe volající manipulaci, píše Luděk Staněk:

2. 11. 2007

Britské listy čtu již dlouhodobě a jsem velice rád, že takovýto internetový deník existuje. Zpravidla jsou mi vaše názory blízké, píše J. Vojtěch.

Nicméně vaše tvrzení "Pozn. JČ: Ať je to v ČR jakkoliv špatné, porušováním zákona se nedá napravovat porušený zákon" vysloveně v souvislosti s aférami pana Čunka, není možné zobecnit.

Při boji proti totalitě na konci osmdesátých let jsem sám osobně jistě porušoval mnoho zákonů. Nepovolené shromažďování, rozmnožování protistátních letáků, distribuce letáku ... a jistě mnoho dalších zákonů bylo porušeno. Mám se tedy cítit provinile ? Nikoliv, říkám.

Za určitých okolností je porušení zákonů nutné. Zvláště, pokud jsou zákony psané tak, aby byly užitečné vládnoucí garnituře.

Jistě namítnete, že to byla jiná situace , že to nelze srovnávat . A já se ptám : Proč ne ? S pozdravem J.Vojtěch

2. 11. 2007

Pan Čulík vychází z předpokladu, že lze vést proti politikovi v ČR férový soudní proces. To je fikce. Žádný takový se nikdy nevedl a nebude se vést. Nebude se vést žádný, ani férový, ani neférový. A neférové je právě to, že se nikdy nevedl a že se nikdy nepovede, píše Jan Tuláček.

Proto si myslím, že by politikové ani neměli být žalováni před soudy. Stačí odpovědnost tzv. politická. Já osobně oceňuji každou informaci o politikovi, protože si pak na základě různých informací udělám svůj vlastní úsudek, jestli lze toho člověka volit, anebo ne. Takže samozřejmě pan Čulík má právo na férový proces, to mu, myslím, nikdo nebere. Politici se ale vždy, napříč politickým spektrem, shodnou na tom, že jsou mimo právo, k tomu mají své prostředky, které my budeme vždy jen tušit, ale nedozvíme se o nich, pokud nějaký novinář, třeba prodejný, z nějakého třeba nemorálního důvodu něco nezveřejní. Ale kdo to může s jistotou říci?

2. 11. 2007

Patřím k Vaším denním čtenářům.Spolu s kolegy často diskutujeme o Vašich názorech,které jsou většinou objektivní,vycházejí z logiky věcí a životní moudrosti. V případě "Čunek" jste se spolu s panem Kotrbou zachovali zcela opačně.Použili jste přesně způsoby argumentace součásných "závislých"novinářů,podceňujících inteligenci občanů, míní Jan Sikora.

Glosa z horské chaty:

Z logiky události po roce 1990 vyplývá,že 80% současných zbohatlíků má "máslo na hlavě" a politickou kariéru používají z pudu sebezáchovy.Musí použít stát i zákon pro legalizaci svých aktivit a ochranu svých zájmů. Viz vyšší a nejvyšší!

Jediné zákony,které v této zemi bezchybně fungují,jsou Parkinsonovy.Afera "Čunek",do hrudi se bušícího katolíka,je v této logice věcí přirozená a bude zlegalizována,protože "čunkovina" je systémová záležitost.

Protože "Kdo vládne naší vládě?"!

1. 11. 2007

Dovolil bych si pár poznámek k Vašemu článku v BL "Ať je člověk jakkoliv odporný zločinec, podvodník a kriminálník, má právo na spravedlivý soudní proces".

Plně s Vámi souhlasím, souhlasím, že používat nezákonné prostředky k získání informací je rovněž porušením zákona, píše Radomír Zábojník. Ale:

2. 11. 2007
Pavel Kováčik

Jiří Čunek odstupuje z funkcí ve Vládě České republiky pozdě, "po dvanácté". Jeho dosavadní jednání velmi snižuje kredit České republiky ve světě a významnou měrou shazuje důvěru ve vládu a politiku vůbec v očích občanek a občanů ČR. Bude stát velké úsilí a značně dlouhý čas, než se tato "jizva na těle i duši" české politiky aspoň částečně zacelí.

2. 11. 2007
Tisková zpráva

Analýza legislativy, upravující používané právní formy subjektů neziskového sektoru ukázala, že stávající platné zákony uplatňují velmi odlišná kriteria v souvislosti s transparentností činnosti a hospodaření nadací, obecně prospěšných společností a zejména občanských sdružení. ČSSD je přesvědčena o tom, že je v zájmu silného, sebevědomého nestátního neziskového sektoru, aby podmínky pro jeho fungovaní byly maximálně srozumitelné, spravedlivé a transparentní.

2. 11. 2007

Občanská společnost sílí

"Je mazaná a hezká," říká o ní bývalý prezident. "Pro mne je stavba pana Kaplického ošklivá," prohlašuje prezident současný. "Obluda, která na Letné nemá co dělat," upřesňuje předseda nejsilnějšího politické¬ho klubu na pražské radnici a jeho stranický kolega říká do kamery s opovržením: "Chrchel, který tam bude čnít." Stejnou stranu zastupuje primátor. Objekt, v němž jeho spolustraníci vidí chrchel, ho na jaře okouzlil: "Oslovuje mě originalitou a nápadem." Na podzim z okouzlení procitá -- a píše do novin: "O takové fialové oko se skutečně nesoutěžilo. Jakkoli jsem příznivcem moderní a dráždivé architektury, tentokrát se musím postavit proti." První bagr se ještě nezakousl do země, a ve veřejném prostoru již vyrostla obrovská stavba diskursu o stavbě chystané. Jak vypadá tato diskursivní budova? Stavíme ji na solidních základech?

1. 11. 2007

Netuším, kde architekti hledají inspiraci pro nejrůznější tvary svých návrhů. Každý určitě někde jinde. Někteří v přírodě, jiní v geometrii a obecně v matematice. A obě oblasti, dle mého soudu stejnou měrou, nabízejí nespočetná množství úžasných, nádherných, úchvatných, ale i neobyčejných, podivných, neobvyklých, nevídaných, fantaskních tvarů.

2. 11. 2007

Soud shledal londýnskou Metropolitní policii vinnou z ohrožování veřejnosti, když zastřelila před dvěma a půl lety brazilského elektrikáře Jeana Charlese de Menezese, kterého si policité spletli s údajným teroristou.

2. 11. 2007

Nezastírám, že od chvíle, kdy jsem viděl film Tomáše Vorla Kamenný most, jsem si jeho dílo zamiloval. Teprve po tomto zážitku jsem se dostal ke klasickým filmům přelomu 80. a 90. let, k Pražské pětce a Kouři. K filmům, které mě nadchly svou chutí, již bych nazval čistou sarkastičností stálého čistého mládí a jejichž vody se protékají s poetikou divadla Sklep. Pak přišla Cesta z města a Skřítek, dva filmy, které na sebe volně navazují, přičemž Skřítek využívá mimickou formu i námět Směru Karlštejn, jedné z "povídek" Pražské pětky.

Teprve, když píši tahle slova, si vlastně uvědomuji, že Vorlovy filmy byly s mým životem vždy synchronní v onom vzoru, že jsem krátce po jejich zhlédnutí prožil část jejich poselství. Krátce po uvedení Kamenného mostu jsem odešel z domova na ulici, s Cestou z města mám spojen svůj přechod od farmaceutických léčiv k přírodním látkám a odchod na ekologickou farmu, a krátce poté, co jsem viděl Skřítka, jsem potkal pár těch, jejichž oči hledí do světa, který je mnohem osídlenější než svět očí většiny z nás.

2. 11. 2007

Potencionální útok Spojených států na Írán by byl strašlivý. Podle nedávno publikované studie "irácký efekt", kterou vypracovali specialisté na terorismus Peter Bergen a Paul Cruickshank, vycházejíce z vládních dat, se teroristické aktivity v regionu vinou invaze do Iráku doposud zvýšily sedmkrát."Íránský efekt" by byl s velikou pravděpodobností mnohem ničivější a dlouhotrvající. Britský vojenský historik Corelli Barnet mluví za mnohé, když tvrdí, že "útok na Írán by mohl vyvolat 3. světovou válku."

2. 11. 2007

Sice nevím, proč ležím panu Eismanovi v žaludku jako stínová ministryně pro ženu a rodinu a proč můj slovník označuje za marx-leninský a budovatelský, ale upřímně řečeno, lepší reklamu mi opravdu, ale opravdu nemůže udělat. V KSČM jsem nikdy nebyla a marxismus jsem brala jako jeden ze směrů evropského myšlení. Vždy je rozdíl mezi teorií a praxí. Už tenkrát, stejně jako dnes, se marxismus přednášel na všech prestižních světových univerzitách. Ale je rozdíl mezi Marxem či Engelsem a Leninem, Stalinem či Beriou... Je rozdíl mezi teorií a praxí. Je rozdíl mezi budováním a bořením. A je rozdíl mezi solidaritou a sobectvím. Není nutné se stydět za věci, které člověk neudělal.

Nejenom že tuším, ale dokonce i vím, z čeho se důchody (neboli penze) vyplácejí. Ale i pravice říká, že odvody na penzijní pojištění jsou „takédaně“ Nebo že bych špatně slyšela? Stát máme jen jeden, stejně jako Parlament, který výši těchto odvodů určuje. Penze ale vyplácí stát. Nejlépe by podle pana Eismana bylo, aby je svým rodičům vyplácely děti...

2. 11. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Ve německém Badensku-württembersku se politikové rozhodli jednat ve prospěch ochrany životního prostředí a proti onemocnění občanů. S platností od 1. března 2008 bylo ve Stuttgartu, v Mannheimu, v Tübingenu a v i dalších městech zakázáno majitelům 340 000 aut je zakázáno jezdit se svými vozidly, protože neodpovídají evropské normě 2 pro výfukové plyny.

1. 11. 2007

V BL 24. 10. byl vyvěšen text s názvem "Proč dávají Britské listy prostor extremistům?" Autor tvrdí, že za poslední dva roky BL publikují, cituji: "neuvěřitelně neinspirativní (čest výjimkám), plytký, tendenční a někdy nenávistný obraz, že Britské listy řadí (autor a jeho kolegové, moje poznámka) v některých ohledech na úroveň Haló novin". Konec citace.

K tomu si dovoluji podotknout. V dobách nadvlády KSČ jsem pravidelně poslouchal Hlas Ameriky, a další rozhlasové stanice od Vatikánu po Albánii a to jen proto, abych se dovídal informace, které v našich sdělovacích prostředcích jednoduše nebyly. Dneska mi takovou službu poskytují, mimo jiné, i Haló noviny. Nehledám v nich komentáře, propagační publicistiku, ale právě kratičké zprávy o událostech, o nichž se v našem současném tisku nenajde ani zmínka. A hledám v nich například i vzpomínky lidí, kteří byli svědky událostí, jichž já jsem svědkem nebyl.

Jiří Čunek na sjezdu KDU-ČSL
1. 11. 2007

Právo vzít právo do svých rukou, když systém státu selhal v prosazení spravedlnosti. Rozpor mezi spravedlností a právními předpisy, ve kterých soudci nehledají vodítko, ale alibi. Ztráta spravedlnosti v houštinách zákonů. To jsou nejčastější důvody, které užívají čtenáři, nesouhlasící s mým článkem, vytýkajícím redakci zpravodajství a publicistiky ČT absenci etiky, objektivity a vyváženosti při mediálním honu na předsedu KDU-ČSL. Já ale jakkoliv neobhajuji skutkovou podstatu věci Čunek: nestoudnost křesťanského pokrytce, arogantního xenofoba a vesnického populisty v roli předsedy KDU-ČSL. Ani minutu. Ale hájím povinnost novinářů veřejné služby nespolupracovat s tajnými službami a důstojníky policie - ať už jako placení agenti, nebo jen dobrovolníci, kterým namísto třiceti stříbrných stačí pocit vlastní moci a strachu druhých. Minimálně jedna novinářka z publicistického týmu ČT byla prokazatelně agentkou tajné služby. ČT ji zaměstnává stále. Minimálně jeden (dnes už bývalý) reportér ČT žil s ženou, která v tu dobu šéfovala vlivové a PR agentuře, napojené na politiky i byznysmeny, po kterých šla policie celá léta a o kterých ČT informovala. Minimálně v jednom případě redakce publicistiky ČT zaměstnávala a platila jako zaměstnance policistu z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Minimálně v jednom případě externího reportéra ČT platí doteď armáda za svou propagaci a tento reportér spolupracuje s armádní rozvědkou.

Fakt, že Čunek vystěhoval Romy do kontejnerů a ještě k tomu měl mravoučné kecy, fakt že Čunek nevysvětlil své příjmy a úspory, fakt že na zásah nejvyšší státní zástupkyně Vesecké a jí poslušného zástupce Salichova bylo stíhání zastaveno a špína kydnuta naopak na vyšetřovatele, to vše jsou nezpochybnitelné informace, hodné odsouzení. To vše se stalo za panování ministra spravedlnosti z ODS, i když Veseckou do funkce uvedl Paroubek na nátlak ministra Němce. Téhož Němce, který pustil na svobodu prince as Sáního. Asi měl pro něj sympatie a pochopení... Asi jeho sexuálním sympatiím rozuměl. Důvod tehdy i teď byl ale jiný a zřejmý: zachování koalice. Za jakoukoliv cenu.

1. 11. 2007

KK│ Nicolas Sarkozy vždy bojoval za zvyšování životní úrovně námezdně pracujících mas ve Francii. Během předvolební kampaně kandidát pravice na prezidentský úřad sliboval, že "všemi prostředky prosadí zvýšení životní úrovně pracujících". Ultraliberál Sarkozy slovo "pracující" systematicky používal, zatímco kandidátka "levice" Ségolène Royalová slovo "travailleurs" nevyslovila.

Nicolas Sarkozy vyhrál, Ségolène Royalová prohrála. Prezident Sarkozy začíná své předvolební sliby plnit. Začal u sebe. Tento týden si zvýšil svůj prezidentský plat na 25 000 euro měsíčně.

20. 10. 2007

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Jan Čulík konečně dopsal svou 650 stránkovou knihu o českém hraném filmu posledních osmnácti let (vyjde před Vánocemi v brněnském nakladatelství Host) a mohl se tedy znovu začít systematičtěji věnovat účetnictví Britských listů.

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá pravidelně méně než 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V září 2007 přispělo celkem 86 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 13659.99 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.9. 2007 částku 143 461.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

srpen 2007červenec 2007červen 2007květen 2007

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Štvanice na Jiřího Čunka Jan  Čulík
28. 10. 2007 Odešel jeden z největších českých popularizátorů vědy - Ivo Budil Štěpán  Kotrba
25. 10. 2007 Paroubkův Kudrys je pryč první, další ještě zbývají Štěpán  Kotrba
19. 10. 2007 Obří genitálie v BBC   
17. 10. 2007 Česká televize se dotkla mé cti Jan  Neoral
17. 10. 2007 Britská veřejnoprávní korporace propustí 1700 - 2800 novinářů   
15. 10. 2007 Mediální rady pod evropským drobnohledem Irena  Ryšánková
15. 10. 2007 Kde bere ČT tu jistotu? Jan  Neoral
10. 10. 2007 Odkdy se univerzitní pracovníci věnují shánění kšeftů a publicity mezinárodním lobbistům? Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
12. 10. 2007 Nelehká úloha z trigonometrie, aneb proč není radar někde úplně jinde? Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Ornitolog: Bude příroda radarem ovlivněna až 100 km daleko? Lubomír  Peške

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?   
27. 10. 2007 Rusko si bude činit nárok na arktický šelf   
26. 10. 2007 Ruské strategické bombardéry pozdravily summit NATO   
26. 10. 2007 Rusko: Vyzbrojování raketou Topol-M se urychluje   
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Jak se obejít bez Ruska a přitom nezmrznout zimou   
1. 10. 2007 Jak jsem nyní potkal Rusko znovu Ladislav  Žák
10. 9. 2007 Schröder se s Putinem shodl na odporu k americkému radaru v Česku   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2007 Ropa na vrcholu, bude na Vánoce benzín za 40 Kč?   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?   
27. 10. 2007 Rusko si bude činit nárok na arktický šelf   
27. 10. 2007 Bushova irácká politika: 92 slábnoucích dolarů za barel ropy   
22. 10. 2007 Ostrý pokles těžby ropy povede k válkám a nepokojům, varuje německá studie   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Jak se obejít bez Ruska a přitom nezmrznout zimou   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?   
17. 10. 2007 ČR se nedostala do RB OSN -- změní to českou klimatickou politiku?   
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk   
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Al Gore dostal Nobelovu cenu, Klausovi unikla jen náhodou   
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
5. 10. 2007 Katastrofa podnebných změn je už zde, varuje OSN   
26. 9. 2007 Senzitivní téma, anebo jen (navíc?) prestiž v sázce?! Miloš  Dokulil

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti   
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek
4. 10. 2007 Je slušnost a civilizovanost "protikapitalistická"? Bohumil  Kartous
28. 9. 2007 Také učitelé potřebují dobré vzdělání! Michal  Giboda
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let