1. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2006

Současné dobrodružství Izraele je katastrofou nejen pro Libanonce, kteří jsou vražděni ve stále zvyšujících se počtech, ale také pro Izrael a pro Spojené státy, míní čelný představitel britské Labouristické strany Gerald Kaufman v deníku Guardian.

Tři týdny po invazi do Libanonu se Izraelcům nepodařilo dosáhnout žádného ze svých cílů. Dva vojáci, jejichž únos byl příčinou této války, zůstávají v rukou organizace Hizbollah -- stejně jako poručík Galid Shalit je nadále vězněm palestinských povstalců v pásmu Gaza.

Sloupek
Viola Fischerová

V aleji po dešti
překračovali slimáky a žížaly
on ještě daleko od svého
strašného umírání
ona nevědouc nic
o budoucí pustině
šli se schýlenými hlavami
pod štěstím
k neunesení

ze sbírky Divoká dráha domovů, Torst, Praha 1998 vybral Štefan Švec

1. 8. 2006

"Na jihu Libanonu jsou všichni teroristy tak či onak napojenými na Hizballáh. Za účelem prevence ztrát mezi izraelskými vojáky bojujícími s militanty z Hizbaláhu na jihu Libanonu by vesnice měly být izraelským letectvem srovnány se zemí ještě před tím, než dorazí pozemní jednotky."  

Chaim Ramon, izraelský ministr spravedlnosti, v armádním rozhlase 27. července (citace podle BBC)

"Zodpovědnost za izraelské letecké údery, které zabily přinejmenším 54 civilistů ukrytých v domě v libanonské vesnici Kana, leží jednoznačně na izraelské armádě", uvádí prohlášení mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch vydané 30. července v Bejrútu a pokračuje:

31. 7. 2006

Napsali jména mrtvých dětí na jejich rubáše z umělé hmoty. "Mehdi Hašem, věk 7 let, Káně" bylo napsáno fixkou na pytli, v němž ležela mrtvola malého chlapce. "Hussein al-Mohamed, věk 12 let, Káně". "Abbas al-Shalhoub, věk 1 let, Káně." A když šel libanonský voják odnést jeho malinkou mrtvolu, poskočila mu na rameni asi tak, jak by poskočil živý kluk na ramenou svého otce ještě v sobotu.

Celkem bylo do vládní nemocnice v Tyre a do dalších nemocnic přivezeno 56 mrtvol, 34 z nich byly děti. Když jim došly pytle z umělé hmoty, zabalili malé mrtvoly do koberců. Vlasy měly plné prachu a většině z nich tekla krev z nosu.

31. 7. 2006

Při izraelském útoku na dům, v němž se skrývaly rodiny, bylo usmrceno více než 60 lidí, včetně 34 dětí.

Byla to obyčejná třípatrová budova na okraji města. Avšak pro dvě velké rodiny s příbuzenstvem, Šalhoubovy a Hašemovy, to bylo poslední útočiště. Nemohly si dovolit vysokou cenu za taxíka do města Tyre a doufali, že pokud se všichni schoulí v přízemí domu, budou v bezpečí.

1. 8. 2006

Svět se v ničem nepoučil. Stále jsou zabíjeni nevinní lidé kvůli mocenským zájmům. Takzvané inteligentní zbraně (to je ale stupidní protimluv, vždyť inteligence je doménou života) kupodivu nadále nerozlišují mezi viníkem a nevinným a navíc dokážou zabít naráz daleko více lidí než "hloupé" zbraně předchozích generací. S prokazováním cynické formální lítosti jsou obětovány životy desítek dětí proto, aby různé mocenské zájmy dosáhly svých cílů. Vše ve jménu bezpečnosti, už desítky let.

1. 8. 2006

Protiraketová základna pro ČR:

Především můj komentář k článku (práci) pana Čásenského rozhodně nebyl "zasvěcený". Nejsem členem zednářů ani jiných zasvěcených. Pouze jsem jenom komentoval tu nešťastnou a odbytou práci. Pan Čásenský, pokud chce, má jistě mnoho možností pozitivně argumentovat a vysvětlovat ve prospěch základny. Takto pojatý článek ovšem pouze lidi odradí.

Výměna názorů mezi chirurgem Petrem Wagnerem a Michalem Musilem z MFD, v reakci na kritiku šéfredaktora MFD Roberta Čásenského v Britských listech:

1. 8. 2006

Jedním z důležitých Masarykových politických cílů bylo dosáhnout odluky státu od církve. To se také se vznikem samostatného Československa vyděleného z feudální Habsburské monarchie podařilo. Otázka ale zní, zda to stále platí.

Z předkládaného dokumentu, kterým je dopis -- nyní už otevřený -- brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu, vyplývá vážné zpochybnění tohoto stavu. Dopis předkládá podezření z podivných vazeb lokální politické scény v Brně a Jihomoravském kraji na katolickou církev, To je mimochodem region, který tvoří jednoznačné zázemí křesťansko-demokratické politiky v České republice. Jinými slovy, bez Jižní Moravy by v ČR pravděpodobně žádná parlamentní křesťanská demokracie neexistovala.

1. 8. 2006

István Budalo, maďarský výtvarník, vytvořil v Portu další ze svých originálních instalací, jejichž základním stavebním materiálem jsou prošlé, ale neotevřené konzervy. Pracím s použitím konzerv se umělec věnuje celý život. Kaple z konzerv, která vznikla v sídle nadace Caloustiana, měla mimořádný ohlas - ostatně vedení nadace samo umělce vyzvalo, aby vytvořil objekt k 50. výročí nadace.

31. 7. 2006

Právě probíhající teknival jakoby ukazoval politikům, jak by měla vypadat jejich prezentace pro dospívající generaci. Do It Yourself kultura se bez politiků obejde. Obejde se i bez kapitalismu spořádaných řetězců, antimonopolních úřadů a rádoby konkurence. Neobejde se bez Red Bullu. Neobejde se bez Staropramenu. Neobejde se bez MDMA a konopí. Stačí jí ale osmdesát hektarů louky, příjezdová cesta plná výmolů a hezké počasí. Tvrdý a monotematický rytmus hlubokého a výrazného basu doplňovaného jednoduchými , ale přesto precizními sóly ve stále se opakujících cyklických pasážích počítačem řízených samplů někde mezi 133 - 180 BPM, stroboskopy uprostřed noci. Lasery a rotující světlomety na obloze se postarají o zbytek. Megawaty generátorového proudu. Závislost na benzínu. Desítky hektolitrů piva všech značek, tisíce litrů kořky, tráva, bobule všeho složení a hromady prázdných kelímků a tácků s hořčicí dotvářejí atmosféru kultury konce západní hi-tech civilizace. Tuc tuc tuc tuc. Přidáte-li streetwearové maskáče značky Kenvelo, baťůžky a trička mikiny značky Hannah, dvě desítky tisíc aut všech značek i stáří, získáte obrázek největšího mejdanu uhrovitého outwearu letošního léta. Kotlíkáři z hi-tech světa armádních přebytků. ArmyCzechTekDoupov 2006. Příprava na budoucnost bez budoucnosti, příprava na vynucený travelling v humanitární režii, příprava na zítřek plný klimatických změn, potravinových improvizací a vojenských generálů. Armáda je rázem miláček jinak pacifistické mládeže. Armáda je tady pro "nás". Je to "naše" armáda. PR vyšlo. Tuc tuc tuc tuc.

Je nádherný, když jedni lidi hrajou a druzí lidi tancujou a řvou a jsou tak šťastný... Třetí se smějou.

DIY, techno a festivaly CzechTek TÉMA BL

31. 7. 2006

tisková zpráva

Nevládní organizace Iuridicum Remedium (www.iure.org) pořádá 3. srpna 2006 v Informačním centru OSN (nám. Kinských. 6, Praha 5) mezinárodní seminář věnovaný aktuálním problémům ochrany soukromí a cestování, mezi nimi například zavádění biometrických pasů, databázím SIS a SIS II a předávání osobních dat do USA.

Seminář tak poskytne ucelený pohled na diskutované, ale laické veřejnosti ne zcela známé detaily těchto "novinek".

31. 7. 2006

Izraelské letectvo bombardovalo v pondělí dopoledne jižní Libanon navzdory vyhlášené osmačtyřicetihodinové "přestávce v náletech", kterou vyjednala americká ministryně zahraničí Condoleezza Ricová po leteckém úderu, který usmrtil více než 60 civilistů.

31. 7. 2006

Izrael v neděli večer suspendoval nálety svých letadel na jižní Libanon na dobu 48 hodin, aby umožnil civilistům odejít z této oblasti a aby vozidla do oblasti přivezla humanitární zásoby. Avšak Asaf Šariv, mluvčí izraelského premiéra, zdůraznil, že příměří to není.

31. 7. 2006

Původní představy amerických jestřábů o okupaci Iráku (v jejich slovníku "osvobození Iráku") byly téměř romantické. Superpřevaha technologicky nejvyspělejší armády na světě měla v prvních hodinách útoku přinést šok a hrůzu ("shock & awe") zločinnému Husajnovu režimu. Jen režimu, neboť (bylo několikrát zdůrazněno) nebojovalo se proti iráckému lidu -- ten byl osvobozován od diktátora.

1. 8. 2006

Také jsem seděl za Hitlera. Možná bych měl dostat nějaký ten řád, důchod nebo alespoň nějakou trafiku. Tedy ne, že bych seděl za jeho života, tj. za protektorátu, ale seděl jsem dnes, nyní. Opravdu! Stal jsem se předmětem, vlastně osobou, vyšetřování, a to velmi podezřelou z propagace fašismu. Stalo se to čistě náhodou a podotýkám, že jsem zcela nevinný a že nemám žádný kladný vztah k totalitním ideologiím a jejím představitelům.

1. 8. 2006

Před týdnem jsem napsal článek pro deník Metro o tom, že Poslanecká sněmovna ani po sedmi týdnech nemá předsedu a že by politici měli, dle mého názoru, směrovat své aktivity k předčasným volbám. Říká se, že týden je v politice dlouhá doba, zvláště pak těsně po volbách. Ještě se mi ale nestalo, že se situace natolik nevyvíjí, že v klidu mohu použít svůj text z minulého týdne a přitom téměř nic nezměnit. Tak tedy.

1. 8. 2006

Ve středu v noci odvysílala Česká televize na programu ČT 2 pořad Vybydlená planeta (scénář Eva Hauserová, režie Jitka Stropková). Ze sledování Nedej se, Na větvi, ABCD ekologie a dalších "zelených" opusů veřejnoprávního kanálu jsem už zvyklý na koňské dávky jednostranné demagogie a propagandy, ale tento opus je překročil o několik řádů.

31. 7. 2006

Alex Koenigsmark ve svém článku Horko... cituje vyjádření Amose Oze, zakladatele hnutí Peace Now a jednoho z prvních prosazovatelů principu "území za mír" v izraelsko-palestinském konfliktu, k aktuální válce v Libanonu. Oz se na veliký rozdíl od řady jiných Izraelců staví za ty, kdo se rozhodli zaútočit na Libanon. "Hizballáh cílí na izraelské civilisty, zatímco Izrael míří na Hizballáh", píše Oz ještě před náletem na Kanu. Tento výrok paecenika, jenž bojoval v několika válkách, musíme ovšem chápat v příslušném kontextu - Oz je, jako řada opravdu dobrých spisovatelů, excelentním odborníkem na lidskou duši a ducha, ale vojenským expertem rozhodně není.&

31. 7. 2006

Report z akce, cesta Revolveru, povalené Toiky a "Udělej si sám"

Tak jsme se rozhodli podpořit letošní ChřástalTek vydáním nízko nákladového plátku [RE]VOLVER - CzechTek revue 2006.

Přímo v místě akce jsme rozdali přes 200 kousků. Reakce byly veskrze pozitivní. Pokud to lze vyjádřit v procentech, tak 90% oslovených jevilo o Revolver zájem, u 8% potenciálních čtenářů šla zaznamenat jistá míra nedůvěry, i když si nakonec nabízenou tiskovinu vzali a konečně u 2% jedinců se jednalo o naprosté nepochopení, kdy např. jeden oslovený si myslel, že mu nabízíme nikoli časopis, ale psa.

31. 7. 2006

Pokračuje horké léto, poslanci se stále ještě nedohodli na sestavení vlády, pojďme se zabývat důležitějšími věcmi. Otázkou národní totožnosti a našeho postavení ve vnějším světě.

Červenec je v České republice ve znamení dvou významných filmových akcí -- karlovarského festivalu a Letní filmové školy v Uherském Hradišti, která tam nyní právě skončila.

(Psáno pro Čro 6.)

31. 7. 2006

Mise amerických vojenských expertů, kteří si prohlédli tři české vojenské újezdy jako možná místa pro raketovou základnu USA skončila. Podle informací našeho ministerstva obrany jsou nadále ve hře všechna tři újezdy. Ovšem končící vláda Jiřího Paroubka došla k závěru, že se touto záležitostí nebude zabývat, ale až USA podají oficiální žádost. Maďarsko podle sdělení tamějšího ministra obrany již nepřipadá v úvahu, takže Pentagon se zaměřuje mimo nás jen na Polsko. Konečné rozhodnutí, která země bude požádána, aby poskytla své území americkým raketám má učinit ministr obrany D. Rumsfeld.

29. 7. 2006

Je horko. Horko není příliš příznivé pro řadu činností, vyžadujících koncentraci a jistou spiritualitu, takže dodnes nechápu, jak v jižních zemích mohli umělci v létě vůbec pracovat. Nicméně: filozofie jižních myslitelů jako třeba Unamuno je mnohem depresivnější, souboje o čest častější, vraždy ze žárlivosti taky, na jihu vznikl žánr tragédie (no, ty ostatní taky), vendeta, upalování kacířů a celá řada dalších expresivních, romantických, vášnivých a nebezpečných aktivit. Jestliže se změní klima, můžeme se my Čechové patrně těšit i na změnu národní povahy, budeme výbušní, bojovní, hrdí, konfliktní a tak dále... a já se odstěhuju do studené v té době Itálie.

31. 7. 2006

Protože to piráti silnic dohnali až do stavu, kdy vznikla petice na zrušení zákona, rozhodl jsem se naopak založit petici na podporu nového zákona. Sídlí na adrese petice-silnice.nazory.cz a rozhodně jsem nečekal, že dostanu z internetu tolik urážlivých reakcí na svůj počin.

Zatímco většina médií řeší hysterické nářky řidičů na nový zákon o dopravě na pozemních komunikacích a vede doslova kampaň proti jeho fungování, suchá statistická zpráva zní: "Počet nehod na D1 klesl v červenci, kdy vstoupil v platnost nový silniční zákon, meziročně zhruba o polovinu. Podle záchranářů řidiči jezdí pomaleji a slušněji." Zatímco řidiči a odpůrci zákona dostávají prostor v několika článcích týdně, tato zpráva vyšla například na Idnes.cz jen jako zpráva, která na titulce vydrží maximálně dvě hodiny, píše Miroslav Hamřík.

31. 7. 2006

Je to stále stejný obrázek.

V televizi ukážou pár palebných postavení izraelské armády se sympatickými mladými vojáky ládujícími dvaceticentimetrové hilzny do hlavní svých dalekonosných houfnic s dostřelem 24 km, v rozhlase odvysílají reportáž z nemocnice, kde se léčí izraelští ranění a nezapomenou podotknout, že armáda má stoprocentní podporu veřejnosti, k tomu se přidá pár nicneříkajících veřejných prohlášení Lady Condoleezy, která pendluje letadlem mezi Tel Avivem a Bejrútem, a nic víc. Nic o situaci libanonských uprchlíků, kterých je už sedmina populace (jako kdyby si u nás sbalila nejnutnější věci a dala se do pohybu směrem k nejbližší hranici celá Praha...), nic o perspektivě ukončení války, nic o jejím pozadí.

28. 7. 2006

ZDE

  • Britský list o kauze Gabčíkovo
  • Zakon proti hlučným sousedům
  • Americká finanční podpora pro tři adepty NATO
  • Znásilňování vojáků v Chorvatsku
  • Charles a Diana figurují v reklamě na prezervativy
  • Chcete vyhrát stíhačku? Pijte Pepsi!
  • Komentář Willa Huttona (Observer)
  • A.A.Gill (Sunday Times) o Olympijských hrách
  • ZDE ZDE ZDE

    28. 7. 2006

    Ve školním roce 1995-1996 byl na stáži na Glasgow University dnešní zahraniční reportér Mladé fronty Dnes Jan Rybář. Někdy koncem jara 1996 za mnou přišel na tamější katedru slovanských studií: "Viděl jsi ten časopis, nějaký "Pes", který začal na internetu vydávat Ondřej Neff?" Skutečně Ondřej Neff začal v květnu 1996 vydávat svůj internetový deník, Neviditelného psa píše Jan Čulík:

    Přihlásil jsem se mu mailem, že bych mu občas do časopisu něčím přispěl. Ondřej Neff si zřejmě myslel, že jsem nějaký student, dočasně v Británii a že budu psát turistické causerie z této ostrovní země, a tak dal mé rubrice ve svém časopise název Britské listy. Měl jsem v úmyslu psát něco jiného. Časopis se vyvinul v internetové médium, které se systematicky po dobu celých deseti let snažilo konfrontovat vidění světa v Čechách s viděním světa na Západě. Začal jsem vydávat Britské listy, protože jsem měl zkušenost života z obou zemí, Velké Británie i České republiky, v níž pobývám zároveň skoro stejnou dobu, a v Čechách pracuji k tomu ještě jako novinář, a viděl jsem, že zkušenosti a zvyklosti západního, především anglosaského světa, do českého prostředí vůbec nepronikají, navzdory tomu, jak blízko jsou si západní a středoevropská civilizace. Některá témata, která Britské listy za deset let své existence přinesla do českého prostředí, mnohdy dlouho před tím, než se jimi začal zabývat český tisk. Míváme předstih tak dva roky, někdy i pět let. Nejnověji se to stalo v kauze americké raketové základny v České republice, o níž Britské listy poprvé informovaly v červenci 2004.

    28. 7. 2006

    Ten Years of Britské listy:

    Britské listy is a Czech language cultural and political daily, founded in July 1996. The first issue came out on 29th July, 1996.

    28. 7. 2006

    Zde naleznete jako příspěvek k desetiletému výročí kompletní archiv Britských listů z doby, kdy byly součástí Neviditelného psa do doby než začal fungovat aktuální redakční systém. Součástí těchto odkazů je i aktualizovaný seznam témat a věcných souhrnů.

    Pokud nebude fungovat některý odkaz, který směřuje mimo Britské listy, nedá se nic dělat. Internet se proměňuje každým okamžikem. Pokud nebudou fungovat odkazy do Neviditelného psa, směřujte dotazy na Ondřeje Neffa. Pokud nebude existovat některý z odkazů uvnitř systému Britských listů, zašlete url a popis neexistujícího odkazu na adresu stepan@kotrba.cz. Pokusíme se opravit případné chyby.

    VSTUP DO ARCHIVU

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
    31. 7. 2006 Cztk Revue?   
    31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
    23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
    30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
    9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
    5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
    3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
    21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
    1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   

    Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
    22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
    19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
    3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
    9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
    6. 7. 2003 Československý underground se směje   
    12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik

    České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
    31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
    28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
    28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
    28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
    27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
    26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
    25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil
    21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík
    19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour
    18. 7. 2006 Na co si tady teď hrajeme? Miloš  Dokulil

    Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
    31. 7. 2006 Dvě významné české filmové akce Jan  Čulík
    29. 7. 2006 Nerušte mé kruhy!   
    28. 7. 2006 Poctivost se nevyplácí? Jan  Čulík
    28. 7. 2006 Reggio a Tarkovskij Jan  Čulík
    27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
    24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
    23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
    23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
    22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
    1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

    Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
    10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
    8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
    8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
    7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
    7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
    7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

    Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
    19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
    12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
    7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
    7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
    30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
    26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
    23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
    15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
    7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
    2. 6. 2006 Kubice a mandelinky Boris  Cvek

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
    21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
    21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
    12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
    7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
    7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
    30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   
    21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
    21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
    16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
    29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
    27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
    26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
    12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
    30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
    30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
    17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   

    VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
    30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
    28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
    28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
    28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
    28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
    26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
    26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
    30. 3. 2006   
    24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul

    Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
    12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
    23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
    25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
    23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
    10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
    6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
    20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
    23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
    23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
    17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

    Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
    21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
    13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
    5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
    4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
    4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
    4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

    Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
    20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
    15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
    15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
    24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
    10. 3. 2006 Jaderná energetika   
    6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
    17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
    11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
    31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
    19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
    18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
    24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
    14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
    14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
    8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
    26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
    28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
    24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
    21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
    10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
    26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
    10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
    19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
    12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc
    28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
    9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
    12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
    11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
    14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin