31. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 5. 2005

Dominique de Villepin byl po porážce francouzské vlády v nedělním referendu o ústavě EU jmenován francouzským premiérem. Tento bývalý ministr vnitra nahradil Jeana-Pierra Raffarina. Prezident Jacques Chirac přislíbil restrukturalizaci kabinetu po referendu, v němž téměř 55 procent Francouzů hlasovalo " Ne". V úterý má Chirac přednést národu projev, v němž představí politiku svého nového vládního týmu, který povede Francii až do voleb v roce 2007. Villepin dosud nesestavil vládu, ale bývalý šéf strany UMP Nicolas Sarkozy se zřejmě znovu navrátí na ministerstvo vnitra. Sarkozy je nejpopulárnějším francouzským politikem a uvažuje se o něm jako o budoucím prezidentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Josef Brož k tomu poznamenává:

31. 5. 2005

Když Francouzi řeknou "Ne" Evropě, je to asi jako kdyby Angličané odmítli hovězí nebo Rusové vodku, míní konzervativní oxfordský historik Timothy Garton Ash v listě Guardian a dál zdůrazňuje:

Francouzi v neděli odmítli to, čím se Evropská unie stala po pádu berlínské zdi. Odmítli daleko rozšířenější EU, kterou už Francie neřídí. Nechtějí vstup Turecka. Nechtějí anglosaskou hospodářskou reformu: deregulaci, volnotržní liberalismus, thatcherismus dovezený přes Brusel. A samozřejmě nechtějí Chiraka a pařížskou vládu a elity, o nichž se domnívají, že selhaly.

Toto francouzské "Ne" bylo motivováno strachem. Francouzi se báli, že přijdou o zaměstnání a že jim ho sebere onen příslovečný polský instalatér.

31. 5. 2005

Večerní zpravodajské relace 30.5.2005 oznámily, že prvoinstanční část trestního řízení proti Hamadu ben Abdullahovi Thani al-Thani skutečně dospělo k rozsudku. Doplňuji proto krátce článek z 30.5.2005.

Soud po úvodních formalitách a projednání procedurálních otázek zamítl usnesením žádost obhájce o propuštění obžalovaného z vazby. JUDr. Josef Lžičař se proti rozhodnutí na místě odvolal.

30. 5. 2005

Vysoký americký generál Richard Myers charakterizoval zprávu orgnaizace Amnesty International, zabývající se táborem v zálivu Guantánamo jako "absolutně neodpovědnou".

AI označila minulý týden ve své výroční zprávě tábor v zálivu Guantánamo za "gulag naší doby".

31. 5. 2005

Pan Zelený nám ve svém článku "Prokletí zahraničních investic" poskytl poněkud zjednodušenou definici "kapitálu". To, co on jedině považuje za kapitál, je v podstatě "výrobní kapitál". Vedle toho jako alternativu pak vidí již pouze "pytel peněz", který (pokud bude zašitý ve slamníku) skutečně kapitálem není. Existují však ještě další formy kapitálu, které bych rád níže připomenul. Vůbec prvotní otázka (jak ekonoma národohospodáře, tak toho posledního človíčka) by však měla znít: k čemu je vlastně kapitál dobrý? Prvotním (a možná jediným) kritériem blahobytu jedince i společnosti je uspokojování jejich potřeb, které ekonomie z formálního hlediska převádí na maximalizaci jakési imaginární "užitkové funkce". V té nejjednodušší podobě je pak užitek měřen množstvím a kvalitou spotřeby.

31. 5. 2005

Pan Jiří Martišek vyslovil ve svém článku "Zachránil by baby-boom naše důchody?" úvahu, že jestliže současný ekonomický systém nedokáže uživit důchodce, pak "je něco špatně", a postavil ji do kontrastu s neustálými slevami zboží. Pochopil jsem, že nepřímo tak naznačuje, že kapitalistický ekonomický systém způsobuje důchodovou krizi a že by se měl nahradit něčím lepším.

31. 5. 2005

Monitor Jana Paula:

"Honzo, následující kratičký text jsem poslal do BL, ale neprochází to tam. Netuším, jak se tam dostat, ale Ty jistě ano a přestože v tomto textu s Tebou nesouhlasím, pokus se to tam adresovat. Diky, Jirka David. P.S. Jde o reflexi Tvých odpovědí na Guma Guar", napsal mi český multimediální umělec, aniž by si uvědomil, že s žádným rozhovorem se nedá souhlasit ani nesouhlasit a nesouhlasná stanoviska, ať jsou jakkoliv obtížně formulována, už vůbec nemohou být důvodem k jakékoliv cenzuře, protože vždy mluví sami za sebe.

31. 5. 2005

Nic proti tomu. Vždyť se ani časově nevyplatí ztrácet řadu dní na cestě, že ano? Letecká doprava přitom se stává samozřejmostí v nejširších kruzích obyvatelstva. Kdekdo létá...

K tomu: Globální stmívání

31. 5. 2005

tisková zpráva

Pod peticí proti sloučení Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Praha 4, Filosofská 3 se Základní školou U Krčského lesa je k 30.5.05 již přes 2200 podpisů. Rodiče obou škol se dnes setkali na dvou schůzkách se senátory obou volebních obvodů, v nichž se školy nacházejí.

31. 5. 2005

Výstava fotografií Pat Yorkové z USA

tisková zpráva

Dne 31. května 05 v 17.00 hod. začíná v Nostickém paláci (Maltézské nám. 1, Praha 1 -- Malá Strana, sídlo ministerstva kultury) slavnostní vernisáž uměleckých fotografií PAT YORK -- USA (manželky herce Michaela Yorka) s názvem Božská těla -- obrazy obrazotvornosti. Výstava se koná pod záštitou ministra kultury Pavla Dostála, spolupořadatelé: Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež a Generální konzulát České republiky v Los Angeles.

Vernisáže se osobně zúčastní manželé Yorkovi a kurátorka Academy of Motion Picture Arts and Sciences pí Ellen Harrington (tlumočení zajištěno) hosté jsou ochotní odpovídat na případné dotazy novinářů.

31. 5. 2005

V současnosti se často v médiích diskutuje o problému násilí ve společnosti, píše Pavel Stehlík:

Hovoří se o jeho nejrůznějších aspektech, tápavě a zmateně se hledají pravé odpovědi na otázky: Patří násilí vůbec ke správnému chování lidí a společnosti? Má být násilí zobrazováno ve sdělovacích prostředcích? Jak v této oblasti vést výchovu dětí? Co dělat s člověkem, který násilí ve svém životě běžně koná? Jak má reagovat člověk, jenž se stane předmětem "zájmu" násilníka?

Romské gheto ve Slaném
30. 5. 2005

V neděli v poledne nás televize obšťastnila obehraným seriálem Lety. Politici se hádají, jestli to byl nebo nebyl koncentrační tábor nebo sběrný či internační tábor. Přitom to nemá žádný význam. Byl to jeden z mnoha táborů, do kterých nacisté zavírali lidi - ať Romy nebo Čechy, kteří z rozličných důvodů, jasných jen nacistům, museli být internováni. Na místě původního tábora - jednoho z mnoha - byl postaven zemědělský podnik. Podle letory kritiků prasečárna nebo vepřín.

Dlouhá léta to nikomu nevadilo, až se toho chopili politici, aby z toho udělali kauzu. A máme problém.

Romské gheto dnes: Slzy jsou SLANÝ TÉMA BL

30. 5. 2005
Milan Zelený
  • Zahraniční strategický partner v žádném případě nezachraňuje, ani nezachrání přežité průmyslové "dinosaury". Neinvestuje do nás, ale jen a pouze do sebe. Vytváří tak své silné, konkurenceschopné podniky přímo na našem území a ničí tak konkurenceschopnost podnikatelů domácích, obzvláště malých a středních. Z hlediska přínosu nejde o to, kde je geograficky ta či ona výroba umístěna, ale komu ta či ona výroba patří.
  • Zahraničně vlastněné podniky mohou prosperovat, ale nejsou a nebudou naše, a tedy ani jejich zisky. Nám přinesou jen zlomek daní, příslib omezené námezdní zaměstnanosti a utržené peníze, ne kapitál. Získané peníze zůstanou ležet v našich devizových rezervách tj. v zahraničních bankách, od nichž si zahraniční investoři vypůjčují. Pak my vlastně financujeme naše zahraniční "partnery" , ne oni nás. Nám tak kapitálu neustále ubývá a zahraničním "partnerům" neustále přibývá.
  • Jestliže poskytujeme své peníze zahraničním investorům na to, aby si za ně v ČR pořizovali kapitál, pak se nelze divit, že tím úspěšně likvidují podniky místní. Tudíž střední, natož kapitalistická vrstva domácí nemůže vznikat. Proto i po patnácti letech máme tak málo "českých kapitalistů".
  • Strategický partner nám může přinést pouze znalosti, schopnosti, organizaci. Jen učením se, vzděláváním, získáváním přímých zkušeností vytváříme předpoklady pro tvorbu vlastního kapitálu. Jde jen o to, zda jsme schopni a připraveni se učit.
30. 5. 2005

Václav Havel, Miloš Zeman a Václav Klaus představují vzájemně neslučitelné exempláře politických osobností. Jejich vzájemná konstelace by se dala vyjádřit jako tři úhly trojúhelníku. Přesto mají jedno společné -- jsou (ano, stále všichni) politiky pro politiku.

30. 5. 2005

Omluvám se předem čtenářům za dlouhý text, který se týká vyloženě lokální záležitosti. Takových případů mám za sebou řadu, a tak jsem brzy začal tušit, že jejich aspekty a celkový průběh vůbec nejsou nahodilé. Život mne poučil o tom, že se jejich prostřednictvím projevuje cosi podstatného. Jde vždy o dílčí a konkrétní výpověď o naší dnešní společnosti, o jejím fungování a o povaze aktuálních společenských pořádků.

30. 5. 2005
Debaklu ve volbách do Evropského parlamentu využili předsedovi oponenti dokonale. Špidla ustoupil Stanislavu Grossovi a stáhl se do bruselského vyhnanství. Grossovi nezbylo než poskládat novou vládu na starém koaličním půdorysu, ale původní étos jí už chyběl.

Na sklonku roku 1989 obnovená sociální demokracie od prvních chvil doplácela na existenci Občanského fóra, které stahovalo centrální, regionální i komunální osobnosti napříč politickým spektrem, a následně i voliče. ČSSD řízená Jiřím Horákem sílila jen zvolna. Ani v roce 1992, kdy se Dienstbierovo Občanské hnutí dalo na ústup z politického výsluní, nedokázala vyburcovat příliš sympatizantů. Patrně proto, že si prof. Horák zakládal na státotvornosti a laciná gesta mu nevoněla. Situace uvnitř strany tak spěla ke střídání stráží.

27. 5. 2005

NON HABEBAT

Český rozhlas hledá schopného programového ředitele. To není překlep, náhoda ani objev století, tato informace se dostala na veřejnost jako výsledek rozhovoru jednoho z radních pro Mladou frontu Dnes těsně po volbě generálního ředitele. Vznikala ale u vědomí nových úkolů Českého rozhlasu v době konvergence technologií, změny programového uvažování po vstupu České republiky do Evropské unie a měnící se role kultury jako národního identifikátoru poté, co globalizace ekonomiky odsunula navždy ekonomické "rodinné stříbro" do archivu dějin. Rodiným zlatem Česka je jeho kulturní tradice, kulturní současnost a z ní vyplývající budoucnost. To vše mění požadavky a z toho všeho se mění i úvahy o programu média veřejné služby. Názory se ale různí. Nejsme nejspíš všichni stejní mazlíci... Nalaďte si legraci, myslí si jedni. Po práci legraci, myslí si druzí. Muži od estrády chtějí holt muže od estrády do svého čela. Ber kde ber. Mazlíci... Sranda to ale není. Spíše karambol představ a reality. A v tu chvíli nepomůže ani babiččin receptář, ani seznamka. Programoví ředitelé nemají na růžích ustláno, neklubou se z vajec jako ptáci, nerostou na třešních či jiných stromech a ani je nenajdete čekající pod peřinou. Ti buď jsou, nebo nejsou. Buď mají výsledky, nebo nemají. Buďto mají koule, nebo nemají.

Výběr kandidáta na místo generálního ředitele dopadl nakonec podle očekávání jedněch a ku nelíčenému zděšení druhých.

27. 5. 2005

V Karlíně bylo včera zahájeno první ze dvou Bienále současného výtvarného umění, která proběhnou v letní Praze. Obě výstavy jsou bohužel zpolitizovány záštitami Václava Havla a Václava Klause.

27. 5. 2005

Milan Mikuláštík z GROUPE GUMA GUAR položil některým médiím včetně Britských listů třináct otázek, se záměrem publikovat odpovědi v novinách, vycházejících u příležitosti Prague Bienále 2. Za Britské listy na ně odpovídal Jan Paul.

6. 5. 2005

V dubnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 8600.00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2005 Vykročí ČSSD z dnešní mizérie? Lukáš  Jelínek
30. 5. 2005 Prokletí zahraničních investic Milan  Zelený
30. 5. 2005 Případ dvou domů v ulici Pod Vyšehradem v Praze -- Podolí Petr  Kužvart
30. 5. 2005 Vždy může být ještě hůř Bohumil  Kartous
27. 5. 2005 První pražské bienále zahájeno Jan  Paul
27. 5. 2005 Třináct otázek k situaci na pražské výtvarné scéně Jan  Paul
27. 5. 2005 Proč jsem nevolil Richarda Medka Štěpán  Kotrba
24. 5. 2005 Tichý převrat Miloš  Kužvart st.
23. 5. 2005 Konzervativní pravice a konzervativní komunisté si jsou bližší, než se zdá Milan  Valach
23. 5. 2005 František Koukolík: Mozek a jeho duše Jan  Sýkora

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Superbohatí lidé utrácením české ekonomice neprospějí   

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
22. 4. 2005 Křesťané pod útokem sprosťáků na diskusních fórech Jan  Lipšanský
20. 4. 2005 Nahlas o tichém promlčení Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala

Joseph Ratzinger - papež Benedikt XVI. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Kterak si Ratzinger vyhradil smilstvo kněží s nezletilými pod svou jurisdikci Štěpán  Kotrba
28. 4. 2005 Benedikt XVI. - strach, alebo nádej?   
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
26. 4. 2005 Některé vatikánské dominanty (1) Miloš  Dokulil

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2005 Taky bude Vaše dovolená samozřejmě s leteckou dopravou? Miloš  Dokulil
27. 5. 2005 Říkají Vám něco čísla? Miloš  Dokulil
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma