22. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 2. 2005

Multinacionální společnosti:

Čeští zaměstnanci, kteří se ucházejí o práci v pražských pobočkách hlavních multinacionálních společnosti, nemají základní kvalifikaci, píše tento týden pražský hospodářský list Czech Business Week, vycházející v angličtině.

Zahraniční investoři vyjadřují znepokojení, že čeští pracovníci nemají tzv. "měkkou kvalifikaci": neumějí komunikovat, neumějí dobře pracovat v týmu a efektivně vyjednávat. Špatně zvládají cizí jazyky a neumějí řádně zacházet s počítači.

Sloupek

Už se začínají v tisku (ne v Mladé frontě Dnes!) objevovat spekulace, co by mohlo být motivem soustředěné kampaně proti Stanislavu Grossovi. Jednu z četných takových nepodložených spekulací publikoval list Fleet Sheet, v angličtině ZDE. Britské listy mají k dispozici zase poněkud jiné drby, které se od teorie Fleet Sheetu odlišují - bez konkrétních důkazů však nelze publikovat nic. To, že byla proti Grossovi zavedena cílená kampaň, je však nesporné, dokonce na to, jak píší úterní Lidové noviny, poukázal v rozhlase i Václav Havel, který řekl, že ho na eskalaci událostí zaráží "zvláštní kampaňovitost".

Poté, co proti Grossovi zahájil kvůli bytu kampaň list Mladá fronta Dnes, je pravda, že se Gross svými neohrabanými a rozpornými výroky stal sám pro většinu médií šiřitelem vlastní kauzy. Přiznal na sebe věci, které jsou nepřijatelné, ať už šlo o investice do pozemků anebo o rodinné přátelské styky s pronajímatelkou budovy pro bordel.

Mohu se mýlit, domnívám se však, že Gross není nejzkorumpovanější osobou na české politické scéně. Když jsme nad českým tiskem v úterý ráno hovořili v semináři na Glasgow University o Grossově aféře, studenti hned vyjádřili překvapení, že šlo o tak malé peníze. Gross, zdá se mi, je spíš charakteristickým nositelem zvyklostí příslušníků české politické sféry - prostě přijal praxi, která je mezi českými politiky zavedená. Ale - jak argumentují někteří cynikové - "jestliže chlapec Gross je natolik neschopný, že od sebe nedokáže odstínit ani relativně malou investici za šest milionů, aby to novináři hned nepoznali a nechytili ho, je velmi nepravděpodobné, že by byl mistrem korupčníkem na české politické scéně".

22. 2. 2005

Pan Sárközi se zamýšlí nad tím, že českým pedagogům chybí etický kodex... Je tohle skutečně tím, co chybí českým pedagogům a následně českým studentům? Nerad bych se někoho dotkl, ale pravý opak je pravda. Většině českých pedagogů totiž bolestně chybí především jeden samozřejmý předpoklad -- tím je osobnost. Téměř nepřetržitě čteme a posloucháme nářky pedagogického sboru na to, jak je nedostatečně finančně ohodnocen, jak je studenty nedostatečně ctěn, a jak ani ve společnosti nepožívá patřičné vážnosti.

22. 2. 2005

Několik vesnic v jihovýchodním Íránu bylo postiženo zemětřesením. O život přišlo nejméně 170 osob a mnoho dalších bylo zraněno. K zemětřesení o síle 6,4 doško nedaleko Zarandu v procincii Kerman, 740 km od hlavního města Teheránu v noci na pterý asi ve 3.30 středoevropského času.

O Vánocích 2003 zahynulo při posledním zemětřesení v Íránu asi 30 000 osob.

Michael Marčák: Český politiky hážeme do jednoho kotle, proto jim říkáme eintopf.
22. 2. 2005

22. 2. 2005

Vaginální dům, klitoridální jahody a dvanáct měsíčků

Nedávno zde vyšla má hravá analýza pohádky o Červené Karkulce. Reagoval na ni Bohumil Kartous v článku "Červená Karkulka na tisíc způsobů" tím, že připomněl alternativní výklad této pohádky z pera Ericha Fromma. Svým poukazem na střízlivost Frommova výkladu mne ohromil i pobavil. A inspiroval k neagresivní odpovědi.

22. 2. 2005

Bush do Bratislavy

Slovensko bude konečne poctené návštevou George Bushe. Ten je zhodou okolnosťami priateľom premiéra Slovenska. Slovensko tak konečne získava autoritu v demokratickom svete, ktorú stratilo rozdelením Československa. Ba čo viac, predbehuje Česko, a to svojimi "rýdzimi" a razantnými reformami, ku ktorými sa hlásia aj opozičné strany (navrhujú iba kozmetické úpravy).

Ba ešte viac prehlbuje demokraciu: stav pamäti národa zverejňuje zoznamy spolupracovníkov ŠtB. A tak sa začal hon na čarodejnice. Najviac postihnutými sú bývalí "neproteženti" režimu, ktorých ŠtB zlomil. Avšak v slovenskom parlamente sedí zať Biľaka Ševc (predseda KSS), ktorý bol jeho pravou (tvrdou) rukou v KSS. Rešpektovaný opozičný politik. Nasledujúci článok nevyšiel pred necelými dvoma rokmi v denníku Sme (nevedno prečo). Ten sa blysol v sobotu prostredníctvom hlasu komentátora Schutza: "Najlepšia investícia na svete je zbaviť sa štátneho podniku." Pán Schutz má asi tajnú maturitu.

22. 2. 2005

Může se Bush při návštěvě Evropy věrohodně odvolávat na hodnoty demokracie a lidských práv?

Americký prezident Bush se na své cestě Evropou pokouší resuscitovat transatlantické vztahy, které invaze do Iráku téměř úplně umrtvila. Před očekávaným vyhrocením sporů o íránský jaderný program je totiž pro Washington důležité nedostat se do mezinárodní izolace. Zatím ovšem sledujeme pouze usměvavé "žehlení" s poukazem na společné hodnoty Západu, přičemž žádné zásadní posuny v americké agendě vůči Íránu se nekonají. Evropa tedy stále zůstává v jednání s Teheránem osamocena. USA i nadále čekají, až diplomatický postup selže a ony budou moci přejít k "razantnějšímu" řešení ve vlastním stylu.

22. 2. 2005

Martin Škabraha tvrdí, že "svět, který nelze vyvést z míry, nemůže být jiný než totalitární svět, v němž došlo ke zrušení rozdílu mezi reálnými životními možnostmi člověka a jeho ideologickým obrazem". Co myslí těmi "reálnými životními možnostmi"? Právo nebýt mravencem, jehož každý krok je striktně podroben předem definovaným potřebám systému? Nebo právo měnit svět takovým směrem a způsobem, jakým si usmyslím?

Michael Marčák: Je to zpráva od Velkého Bílého Otce z Washingtonu. Prej si s tím snižováním exhalací můžeme trhnout nohou !
22. 2. 2005

22. 2. 2005

Zadarmo to nebylo, cenou byla svoboda

Po přečtení příspěvku pana Hájka k diskusi rozpoutané v Britských listech k tématu podnikových rekreací neodolám a do této polemiky vstoupím s trochou životních zkušeností. Jsem středního věku a do pracovního poměru jsem nastoupil ve druhé polovině 80. let. Mám tedy skutečně možnost srovnání reálně socialistického a tržně kapitalistického způsobu trávení dovolené. Podotýkám, že jsem byl vždy řadovým zaměstnancem. Navíc jsem byl ale v roce 1990 zvolen do "obrozeného" závodního výboru odborové organizace, do jejíž agendy přidělování podnikové rekreace tehdy patřilo. A jak mé srovnání dopadá?

22. 2. 2005

Obhajoba Hugo Cháveze ze strany Michala Poláka moc přesvědčivá není. Prezident údajně vyvolal "rozsáhlý pohyb ve společnosti" který "ohrožuje elitu". O jaký pohyb jde a jak ohrožuje existující elity? Pozvednutí chudých samo o sobě stávající elitu neohrozí, spíše naopak. Elity by měly prezidenta spíše podporovat, místo toho s ním válčí až na okraj ekonomické sebevraždy. Lidé z byznysu, zejména velkého, si obvykle rozmyslí jít do konfliktu s vládou, i kdyby nehrozilo nic horšího, než ekonomický pokles -- jde o jejich peníze. Jestliže zašli takhle daleko, pak jim asi nejspíš nic jiného nezbývá. Chce je snad Chávez znárodnit? O tom zatím nebyla řeč. Nebo po nich chce víc, než mu mohou dát, podobně, jako kdysi bolševici po soukromých rolnících? Z čeho vlastně hradí ty byty, školy i platy? Takové požadavky ovšem člověk "sabotovat" musí, i kdyby nechtěl.

22. 2. 2005

FEJETON

O facce... Takto napsáno to působí téměř italsky, jako melodický výkřik z nějaké veristické opery -- O facce mio! Jde však o obyčejnou facku. Slovo je české, byť prý z italštiny pochází, ze slova fazza a to zase prý z latinského facies. Možná odtud se vyvinul i známý veselý český překlad latinského přísloví "Tres faciunt kolegium": tři fackují kolegu.

22. 2. 2005

George Bush v Bratislave

Americký prezident George Bush zažije u nás zábavné preteky. Hostitelia sa budú pretekať, kto ho skôr presvedčí, aby USA zrušili vízovú povinnosť pre slovenských občanov. O zrušenie víz ho chce požiadať prezident Ivan Gašparovič, rovnako reagoval aj hovorca slovenskej diplomacie a Mikuláš Dzurinda určite tiež nezostane pozadu. Vôňa predvolebných gulášov už núti vládnych predstaviteľov ukázať, ako na nás myslia.

Ich servilné spojenectvo s americkou vládnou administratívou zatiaľ radovým občanom neprinieslo nič. Premiér Dzurinda i minister zahraničných vecí Eduard Kukan pôvodne hovorili o veľkolepej účasti slovenských podnikov na obnove Iraku. Asi však urobili chybu, keď od vojny poslali len tylovú jednotku.

Condoleeza Rice
22. 2. 2005
Radovan Geist

Nazvali to ofenzívou šarmu. Cesta Condoleezzy Riceovej po Európe sa podobala na turné filmovej hviezdy -- noviny boli plné jej fotiek a citátov, európski lídri sa predháňali v superlatívoch hodnotiacich jej vystupovanie a vzájomné stretnutia, jej prejavy boli podrobne rozoberané a hľadal sa v nich aj ten najmenší náznak toho, že Spojené štáty majú Európu (teda tú "staršiu") opäť radi. Čo sa však skrývalo za týmto prívalom slov a P.R.?

Michael Marčák: Hon na lišku na nám zakázali, tak jsme se přišli přidat k populárnímu honu na Grosse
21. 2. 2005

22. 2. 2005

Jednou z najväčších slabín socialistického myslenia na Slovensku je jeho uzavretosť voči vonkajším prúdom. Niektoré pravicové konštrukcie považovala demokratická ľavicová inteligencia za také absurdné, že sa nimi odmietala zaoberať. Spoľahla sa na prirodzenosť vlastných hodnôt, podcenila vedeckú analýzu a kritiku týchto smerov a dovolila im vyrásť až do dnešnej iracionálnej, ale vplyvnej podoby. Za najnebezpečnejší ideologický prúd považujem spojenie politického neokonzervativizmu s ekonomickým neoliberalizmom.

22. 2. 2005

V Argentíne sa zvykne hovoriť: "Más vale estar solo que mal acompaňado -- je lepšie byť sám ako v zlej spoločnosti". Dnes Argentínčania stále viac uvažujú, či nie je čas opustiť medzinárodné finančné inštitúcie (MMF, Svetovú banku, Medziamerickú rozvojovú banku).

Keď sa výkonný riaditeľ Medzinárodného menového fondu Rodrigo Rato pozval 31. augusta na desaťhodinovú návštevu Argentíny a na stretnutí s prezidentom Néstorom Kircherom povedal: "Na Medzinárodnom menovom fonde máme problém, ktorý sa volá Argentína", argentínsky prezident rýchlo odpovedal: "Ja mám problém, ktorý sa volá 15 miliónov chudobných ľudí", čím jasne poukázal na desaťročia chybných ekonomických receptov MMF pre Argentínu.

21. 2. 2005

Nechci se jakkoliv dotknout signatářů petice. A také si rozhodně nepřeji, aby můj text byl brán jako obhajoba libovolné komunistické teze. Jde mi o něco jiného -- a myslím, že i mnohem podstatnějšího. Je zřejmé, že pod praporem komunismu se stalo v dějinách mnoho zla. Přesto se domnívám, že spojovat toto zlo především (nebo snad dokonce pouze) s termínem KOMUNISMUS je (v lepším případě) nepřesnost. V horším případě se velmi obávám promyšleného plánu, který má ochránit především ty, kdo nejvíce zneužívají současného velmi měkkého demokratického systému dnes.

21. 2. 2005

Bush cestou do Evropy:

V učebně na základně NATO v Neapoli se nedávno sešlo 18 evropských a 3 američtí důstojníci k orientačnímu kursu o tom, jakému výcviku by měli být podrobováni noví důstojníci irácké armády, píše nedělní list New York Times. Většina evropských přítomných byla z "nových" zemí: z Polska, z Rumunska, z Litvy, ze Slovenska, z Estonska. Byli vděční, že se mohou účastnit. "Musím NATu splatit, co pro mou zemi udělalo," řekl major Rudolf Jeeser z Estonska.

Zato důstojníci z Francie, Německa, Španělska, Belgie, Řecka - země, které odmítají americkou válku v Iráku a odmítají tam vyslat jediného svého vojáka - výmluvně - chyběli.

Toto je Evropa, do níž v neděli 20. února přijíždí prezident Bush.

Michael Marčák: Byl bych vopatrnej, generále. Siouxové si další privatizaci svýho teritoria už nemusej nechat líbit ! !
22. 2. 2005

22. 2. 2005

Začátkem února se poslanci zabývali vládní novelou zákona o geneticky modifikovaných organismech (GMO). Jaroslav Pešán (ODS) v této souvislosti správně poznamenal, že potraviny z GMO jsou "celosvětovým trendem". Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) oponoval, že takové nadšení nesdílí. "Přece jenom člověk by měl mít určitou úctu ke stvoření a neměl by překračovat hranice, ze kterých možná není návratu," prohlásil doslova.

Ať už si o GMO myslíme cokoli, Ambrozkova skandální slova by neměla zapadnout. Žijeme v jednom z nejvíce sekularizovaných států světa a víru jsme úspěšně vytlačili do soukromé sféry. Bůh zaplať!

22. 2. 2005

Děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně profesor Jan Žaloudík v rozhovoru pro tamní univerzitní časopis Přesun do kampusu: otázka pro děkany; odůvodňuje nutnost dokončení nyní zastavené výstavby nového univerzitního kampusu argumentací, že stávající historické objekty v centru města jsou pro moderní laboratorní provozy nevhodné. Takové jeho tvrzení vůbec nemůže být pravda. Historie zmíněných objektů stejně jako historie Masarykovy univerzity je natolik zajímavá a výjimečná, že stojí za to se na názory zástupce univerzity v Brně podívat blíže.

21. 2. 2005

O víkendu byla donucena britská vláda odvolat své předchozí tvrzení, že žádný britský vojenský důstojník neměl k dispozici oficiální dokument americké armády, který dovoloval strážím podrobovat vězně vyšetřovacím metodám s použiváním psů, spánkové deprivace a tvz. "stresových" pozic, (kdy byli vězni nuceni dlouho setrvávat v nepříjemných tělesných pozicích), které porušují Ženevské konvence.

Vyšlo totiž najevo, že jeden britský činitel se podílel na vypracovávání předpisů, které povolily užívání extremních vyšetřovacích technik ve vězení Abu Ghraib v Bagdádu.

20. 2. 2005

Měl falešný novinář pomáhat americkému prezidentovi?

Je možné, že FBI (která podrobně kontroluje osobní totožnost všech reportérů, akreditovaných do Bílého domu) nevěděla, že se tiskových konferencí George Bushe účastní falešný novinář pod falešným jménem? A že nevěděla, že to je homosexuální prostitut?

21. 2. 2005

Nejdříve k volbám. Volby v Česku při nastavených modalitách připomínají reorganizaci průmyslového koncernu západního typu prostředky "moderního" managementu. Jde tedy o všeobecně známý proces, který svého času popsali zaměstnanci obřího německého elektrokoncernu následující věrohodnou historkou:

20. 2. 2005

Je tak těžké opustit moc. On to umí málokdo a na příkladu aristotelika z Vysočiny je patrné, že na moci vzniká fyzická závislost. Otázkou je, zda-li by ji nebylo dobré potírat jako společensky nebezpečnou drogu a nepřipouštět k ní jedince na vzdálenost větší než malou. Takoví narkomani působí společnosti nemalé materiální škody, protože k denní dávce si potřebují obstarat nějaký ten materiál. A to není zadarmo.

Protiletadlový systém IGLA - SA-18 Grouse
21. 2. 2005

Ruský list Izvestija potvrdil zprávy, že ministerstvo obrany plánuje dodat Sýrii přenosné protiletadlové rakety 9K38 Igla (v kódu NATO SA-18 Grouse). Rusko již v minulosti kvůli izraelským protestům podobný kontrakt jednou zrušilo. Existuje totiž značné riziko, že by Sýrie mohla rakety v Libanonu předat spojeneckému šíitskému hnutí Hizballáh.

21. 2. 2005

Těmito úvodními slovy začíná snad nejznámější pasáž Písma -- desatero. Můžeme z tohoto biblického textu čerpat novou naději i v dnešní době? Na tuto otázku se budu snažit nalézt odpověď v tomto zamyšlení.

21. 2. 2005

Mašinérie sociálního útlaku metastázuje do formy nového typu. Pod šapitó národního cirkusu postaveného v evropské kotlině, očekáváme s nadějí příchod geniálního principála, nezatíženého cestami odporné minulosti. Krasoduchost nám však byla obtížnou. Pesimistický virus napadal účinkující v jednotlivých číslech za doprovodu šramlu v dobře padnoucích uniformách, ale i diváky žasnoucí nad uměním možného.

21. 2. 2005
polemika s názory Milana Nápravníka, Jana Čulíka a Ondřeje Slačálka na kvalitu českého jazyka

V názvu svého příspěvku jsem se dopustil hned dvou smrtelných hříchů. První jistě praštil do oka každého. Tj., když jsem se rozhodl pro nezvyklou pravopisnou formu --izmus, kterou jsem převzal z nových pravidel. Druhým proviněním je anglizmus, kterého si asi všimlo lidí mnohem méně. Je jím aliterace, kterou sice čeština zná, ale mimo poezii jí nepoužívá, zatímco v angličtině má status srovnatelný s rýmem, a je běžnou figurou novinových titulků. O čem to svědčí? Znamená to, že se svévolným překrucování přirozenosti svého jazyka "podlézavě" přiřazuju k nějaké skupině lidí? Nebo to snad ukazuje nedostatečnost mého "citu" pro mateřštinu a potažmo mě také označuje jako oběť intelektuální nivelizace společnosti? Nebo jsem prostě jen nebyl odchován "nejlepšími literárními díly druhé poloviny dvacátého století" a vina za mou tupost je tedy umístěna jednoznačně na bedrech mých učitelů?

21. 2. 2005

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ

V poslední době někdy slýcháme, že globální oteplování představuje pro lidstvo to největší nebezpečí, s jakým se kdy za svoji existenci střetlo. Najdou se však i odpůrci tohoto názoru, kteří tvrdí, že jiné hrozby jsou daleko důležitější, anebo jsou i tací, kteří říkají, že vlastně už nemá cenu něco podnikat, protože už je stejně pozdě.

Ti první jsou často sobecky motivováni finančními zájmy průmyslu fosilních paliv, zatímco druhý názor je možno považovat za pesimismus lenochů, kteří bývají naprosto neúnavní v hledání záminek k tomu, aby se nemuseli hýbat. Zkusme se podívat na tento problém s trochou umírněného optimismu a s vírou ve schopnost našeho druhu přežít a vyrovnat se s krizovými situacemi. Vždyť jsme myslící bytosti a máme povinnost tohoto daru využívat, abychom zajistili vhodné životní podmínky pro naše děti. Konzumní způsob života sice již značně otupil instinkt přežití lidstva, ale nesmíme se vzdávat naděje, že se lidé ještě vzpamatují a začnou jednat rozumně.

21. 2. 2005

FEJETON

Přede mnou -- jsem měšťan ženevský a nacházím se v sedmnáctém století - stojí hranice z pěkného, ani moc suchého, ani moc mokrého dříví a na ní je přivázaný jeden luterán. Já jsem teoreticky kalvinista, neb u nás vládne Kalvín, ve skutečnosti je mi to jedno, jen nechci dopadnout špatně. Asi jsem řekněme fridrichista. To ovšem vysvětlím později. Zatím pronesu několik anachronických úvah, neboť takto jsem v sedmnáctém století vskutku uvažovat nemohl.

V devatenáctém století se zrodí legenda o tom, že umělec musí za své umění trpět. Jako všechny podobné legendy je částečně pravdivá -- umělec nemá být prodejná kurva a nemá se měnit jako chameleón podle potřeby.

21. 2. 2005

Představa, že kapitalismus a demokracie jsou dvojčata, je iluzí

František Šamalík

J. Palas v deníku Právo z 8.1. 2005 vybízí ČSSD, aby se učila u britských labouristů "lidské řeči" v komunikaci s občany -- voliči. Zdůvodňuje to tím, že hlavním tématem příštích voleb a strategickou vizí SD bude "pozitivní evropanství a modernizace naší společnosti". Jaká poučení můžeme čerpat z Blairova "nového labourismu", který zvětšil tradiční odlišnost labouristů od "klasického" sociáldemokratismu evropského a vydal se "třetí cestou" po převzetí thacherovského restauračního dědictví, včetně důsledků drtivého vítězství Thatcherové nad odbory? A který, jako Británie vůbec, má sníženou socializační energii, takže v EU nejednou zaznělo znepokojení z možné dvouproudové, rozbíhavé sociální politiky?

11. 2. 2005

Informace pro budoucí postgraduanty

Britská Arts and Humanities Research Board, která financuje postgraduální i další vědecký výzkum na britských univerzitách, se rozhodla každoročně po dobu nadcházejících tří let udělovat šest stipendií na vypracování doktorské práce z oboru středo a východoevropských studií na britských univerzitách - "ring-fenced awards in Central and East European Studies". O stipendium mohou přirozeně žádat i studenti ze zemí střední Evropy, po dohodě se svým případným školitelem na britské univerzitě. Rádi přijeme na katedře slovanských studií na Glasgow University studenty, kteří by tam chtěli pracovat na doktorské práci z oboru české literatury, českého filmu či středoevropských médií. Vítáme studenty i z oboru polonistiky a rusistiky.

Studenti ze zemí Evropské unie (včetně tedy, od 1. května 2004, i z České republiky), kteří nemají trvalý pobyt ve Velké Británii, mají nárok žádat jen o stipendium na uhrazení školného na britských univerzitách, nedostanou stipendium na živobytí, avšak na to si lze v Británii vydělat.

Lze žádat o studium na plný i na částečný (part time) úvazek.

Podrobnosti o stipendiích AHRB ZDE

Žádosti o stipendium nutno podat do úterý 3. května 2005, pozor ale, největší naději na úspěch mají žádosti, podané prostřednictvím konkrétní britské univerzity, s níž je třeba si případný výzkumný program dohodnout hned teď. Např. Na Glasgow University je interní lhůta pro podání žádostí o postgraduální stipendium AHRB do 1. dubna 2005.

Informace o postgraduálním studiu na Glasgow University ZDE ZDE

Internetové stránky katedry slovanských studií (včetně bohemistiky) na Glasgow University ZDE
13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2005 O facce Alex  Koenigsmark
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
21. 2. 2005 Úvahy ženevského měšťana o čistém řešení Alex  Koenigsmark
21. 2. 2005 Emancipační strategie -- hlas minulosti? František  Šamalík
21. 2. 2005 Rusko vyveze do Sýrie protiletecké rakety, o něž se zajímá libanonský Hizballáh Karel  Dolejší
21. 2. 2005 Cirkus na cestách Václav  Dušek
21. 2. 2005 Já jsem Hospodin, tvůj Bůh Karel  Sýkora
21. 2. 2005 Purizmus, předsudky a pitominy Dominik  Lukeš
21. 2. 2005 Spásné volby a "vláda idiotů" -- české alternativy? Miloslav  Zima
20. 2. 2005 Negace negace Bohumil  Kartous

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   
10. 12. 2004 Protokol z Kjóta je k ničemu   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2005 To je těžké být kuš Oldřich  Průša
18. 2. 2005 Kdo byl Deep Throat? Fabiano  Golgo
16. 2. 2005 Gross vypadá skvěle a novináři mu závidí Bohumil  Kartous
16. 2. 2005 Už se ucho utrhlo, anebo byl jen ten džbán děravý? Miloš  Dokulil
14. 2. 2005 Skandály Grossových: zrno a plevy Zdeněk  Jemelík
14. 2. 2005 Výpovědní tadle smlouva Bohumil  Kartous
14. 2. 2005 Mýtus levicového voliče Radim  Valenčík
14. 2. 2005 Svět není jen arénou manipulátorů a podvodníků Jan  Čulík
14. 2. 2005 Po Praze se povídá... Oskar  Krejčí
12. 2. 2005 ČSSD dnes projednává Sobotkovu reformu Štěpán  Kotrba

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
16. 2. 2005 Oběti asijské tsunami budou žalovat americké správce výstražného systému v Pacifiku   
21. 1. 2005 Koupíte si šest airbusů, anebo na vás uvalíme evropská ochranářská cla   
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
2. 2. 2005 Demokracie není zaklínadlo Oskar  Krejčí
2. 2. 2005 Irák: Největší korupční skandál ve světové historii   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil
7. 2. 2005 Na české univerzitě v Brně se vyučuje rakouskému právu (a německy) Zdeněk  Moravčík
28. 1. 2005 Vysokoškolské vzdělání -- bezplatně, či za školné? Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2005 Petice Jaroslav  Hutka
25. 1. 2005 Vláda občanovi omezuje svobodu volby Miloš  Dokulil
25. 1. 2005 Nebylo to "politické rozhodnutí" Miloš  Dokulil
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2005 Cimrman a Největší Čech Vojtěch  Polák
14. 2. 2005 Největší Čech a Jára Cimrman Jan  Čulík
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček