4. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 10. 2005

Tážu se pana Golga:

1. Mám právo si přivést partnera ze zahraničí za stejných podmínek jako heterosexuál? Získá můj přítel povolení k trvalému pobytu?

2. Mám právo získávat informace o jeho zdravotním stavu za stejných podmínek jako heterosexuál?

3. Mám právo vést s ním společnou domácnost se společnými závazky, aniž bych byl šikanován zvláštními administrativními úkony?

4. Mám právo po svém partnerovi - či můj partner po mně - dědit za stejných podmínek jako heterosexuálové?

5. Mám právo vychovávat se svým partnerem děti?

Jestli si Fabiano odpověděl pětkrát ne, je homosexuální dvojice v této zemi diskriminována a jeho vlastní potřeba či nepotřeba žít v nějakém formalizovaném svazku nestojí ani za dva řádky a patří na soukromý blog.

Fabiano Golgo píše výborné články; je informovaný, myslí analyticky a vyjadřuje se přesně. Tyto schopnosti však ztrácí, jakmile začíná glosovat otázku postavení homosexuálů v ČR. Jeho zlehčení role Jiřího Hromady v emancipačním hnutí homosexuálů není příliš vhodné. Československé socialistické tabu bylo cosi, co nelze naprosto srovnávat s poměry v kterékoliv latinsko-americké zemi, i kdyby tam kdesi v temné uličce přepadali bohaté cizince. Nemyslím si opravdu, že by se latinský machismus jen blížil machismu slovanskému. Proto taky o zvláště zabijáckém typu říkáme, že vypadá jako Ukrajinec, dře jako Bulhar a vydrží jak Rus, zatímco třeba Italové v nás přes všechen svůj křik respekt neprobudí.

Sloupek
Petr Hruška

Skutečná tma je v dětské ložnici. Hluboká čerň. Jinde je jen řídké a vodnaté šero, ve kterém se dá nakonec všechno potupně rozeznat.

z knihy Zelený svetr, Host, Brno 2004 vybral Štefan Švec

4. 10. 2005

Nové vydání Zamarovského Dějin psaných Římem vyšlo v pozoruhodné obálce, upozorňuje na svém blogu Filip Rožánek.

4. 10. 2005

Turecký ministr zahraničních věcí Abdullah Gul konstatoval, že Turecko přijalo podmínky návrhu dohody, týkající se vstupu Turecka do EU. Vydal se do Lucemburska na zahájení vyjednávání. Došlo k tomu po složitých debatách mezi členskými státy EU. Rakousko stáhlo požadavek, aby bylo Turecko přijato jen za částečného člena. Tuto alternativu Turecko odmítlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 10. 2005

Evropané by se měli zbavit svých námitek proti Turecku. Turecko je daleko cennější než všechny nové středo a východoevropské země dohromady. Turecko má tradici tvrdé práce a poctivosti, kterou komunismus nikdy nezničil. Je to Španělsko na pochodu.

Armáda Euroliliputánů se snaží bránit Turecku vstoupit do Evropské unie a snaží se je ponižovat: Turků je příliš mnoho, jsou příliš chudí, příliš islámští, příliš utlačují menšiny, je velmi pravděpodobné, že Evropu zahltí vlny tureckých přistěhovalců a začnou všude prodávat kebab. Turecko má, samozřejmě, své problémy, ale historie Turků je taková, že nakonec se jim podaří dosáhnout toho, co chtějí, napsal v deníku Times Norman Stone, profesor historie na univerzitě v Istanbulu:

4. 10. 2005

Tým lékařů obvinil Hollywood, že se chová nezodpovědně při zobrazování sexu a narkomanie. Ze zkoumání nejvýznamnějších hollywoodských filmů za posledních dvacet let totiž vyplynulo, že se jen jediný snímek zmínil o prezervativu.

Ani jeden film z 200 zkoumaných populárních nepodporoval bezpečný sex, žádná postava v těchto filmech však kupodivu neotěhotněla a nikdo neonemocněl žádnou pohlavní chorobou. Lékaři zdůrazňují v časopise Journal of the Royal Society of Medicine, že by filmaři měli zobrazovat skutečné důsledky pohlavního styku bez ochrany i důsledky zneužívání drog.

31. 10. 2005

4. 10. 2005

Štěpán Kotrba si nedávno stěžoval, že ho v Praze u Anděla napadli opilí bezdomovci. Fabiano Golgo pak napsal, že je policie proti nim bezmocná.

V Británii by se to nestalo. Tam je totiž podle zákona - a, myslím, zcela právem! (kdo se má dívat na potácející se opilce?) - zakázáno konzumovat na ulici alkohol.

V neděli jsme se s kolegyní - letošní bohemistickou lektorkou na Glasgow University Jitkou Peřinovou vydali asi 50 km na kolech cyklotrasou podél nedávno zrestaurovaného vodního kanálu z 18. století z Glasgowa směrem na Edinburk. Dojeli jsme do města Falkirk, odkud jsme se pak vrátili do Glasgowa vlakem (v Británii se jízdní kola ve vlacích přepravují bez papírů a zadarmo). Na nádraží ve Falkirku jsem si povšiml na kandelábrech veřejného osvětlení varovných nápisů: jeden z nich jsem vyfotografoval telefonem. Nápis zní:

Místní zákony

Konzumace alkoholu na veřejnosti je trestný čin. V této lokalitě se trestá pokutou až do 500 liber (25 000 Kč). Místní úřad Falkirk.

A je to. Nějaký problém?

4. 10. 2005

Letos na jaře jsme se společně s manželkou a kamarády vraceli vlakem ze Štýrských Alp, píše Jaroslav Mašinda. Přestup na spoj do Čech byl jako obvykle v Linci. Tam ale nyní postavili zcela nové nádraží. Krásná hala, všude prodejny všeho možného a spousty laviček. Zašel jsem do obchodu a koupil si jedno plechovkové pivo, abych se po delší cestě občerstvil. Sednu si na lavičku otevřu plechovku a než jsem se stačil napít, přišel ke mě pán, který mě velice slušně a taktně upozornil, že v areálu nádraží je zákaz požívání alkoholu na veřejnosti. Plechovku jsem odložil a zeptal se, kde tedy mohu pivo dopít. Odpověděl, že asi ve vlaku, neboť před novou nádražní halou nejsou nikde v okolí žádné lavičky.

Krásné a jednoduché řešení. Takto by tedy byly ty hordy opilců na našem Hlavním nádraží také odstranitelné, jenom bychom museli chtít.

4. 10. 2005

Líbil se mi článek v Respektu o tom, jak se na Slovensku bojuje s korupcí. Dokázala by to dělat i Česká republika, ptá se Jan Mech.

"Lipšic z Harvardu", Respekt č. 40/2005

4. 10. 2005

Před prázdninami na stránkách Britských listů rozhořela diskuse o roli etiky a ekonomie. Měli jsme možnost číst příspěvky skutečně ze všech stran barikády - od ekologického moralismu přes postmoderní dekonstruktivismus až k pohledu ortodoxního liberalismu. Na ohnivou argumentaci jsem si bůhví proč vzpoměl při čtení víkendových Lidových novin. Rozsáhlá esej Pavla Janouška o významu historie literatury a potažmo kulturní historie vůbec na českých školách mě donutila znovu si vzpomenout na přetahování se ekonomických a etických věd o společenskou důležitost. Navzdory všemu, co bylo řečeno, si myslím, že nejpikantnější je, že ohnisko problému leží někde docela jinde.

4. 10. 2005

Mluvčí firmy Chemopetrol pan Pavel Veselý šíří nekorektní informace, když svými vyjádřeními bagatelizuje možná ekologická rizika úniku cca 1 100 litrů ropných látek po havárii cisternového vlaku firmy Unipetrol v Želenicích na Mostecku. Podle dostupných informací od místních obyvatel již ropné látky uniklé při havárii pronikly do spodních vod a kontaminovaly studny v blízké zahrádkářské kolonii. Jelikož je známo, že jediný litr ropných látek může znehodnotit cca 1000 litrů vody, mohlo by v důsledku úniku ropných látek z cisternového vlaku Unipetrolu dojít ke znehodnocení více než milionu litrů vody!

4. 10. 2005

Upozorňuji, že zde vyzrazuji děj filmu.

Reakce pana Simkaniče na Sin city vyvolala bohatou reakci, stále mám pocit, že nezaznělo to hlavní, co na ní bylo "divné". První půlka jsou prázdná klišé z různých anotací a marketingových textů, druhá by mohla být svébytným vyjádřením názoru, že se autorovi film nelíbil. Samozřejmě se vším tím kolem, že tento názor je definitivní a kdo jej dosud nezastává, je deviant stejně jako realizační tým a bude za to výhledově popotahován a veřejně zostouzen.

Je zde ale poslední věta: "Dokážeme ještě mezi Dobrem a Zlem rozlišovat?" Ta se musí od člověka, který si mezi záliby zapíše sociologii brát vážně.

4. 10. 2005

Adam Thirlwell, Politika, Argo, Praha, ISBN 80-7203-674-2

Adam Thirlwell se počítá mezi mladé, nadějné autory již při svém debutu zejména z těch důvodů, že jej časopis Granta zařadil do svého prestižního seznamu "Nejlepších mladých britských prozaiků" a to právě na základě textu románu "Politika". Ten se pokouší mást čtenáře od samého začátku; nejenže není o tom, co si čtenář novin a divák zpráv běžně pod pojmem "politika" představí, ale ještě k tomu je od první stránky o sexu (navíc v růžových chlupatých poutech), přičemž po několika dalších stránkách čtenář knihy, recipient reklam a útočných nabídek lesklých časopisů, zjistí, že vlastně ani tak o sexu není.

Indie - utrpení
4. 10. 2005

V poslední době většina odborníků zdůrazňuje, že nejen Čína, která již transformuje ekonomickou mapu Asie, ale i Indie, jež ji počtem obyvatel brzy dostihne, bude hrát stěžejní roli ve světové ekonomice. Zejména pak v případě, že se tyto dvě velké země spojí. Výrok, že "21. století chce být stoletím Asie" pronesl i Peter Mandelson, evropský komisař pro obchod a podobný názor zastává i nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2003 Clive Granger, jež upozorňuje na mimořádný ekonomický růst obou zemí v posledních letech. Je ale otázkou, zda rozmach Indie a zejména mimořádný vzestup Číny dá globalizaci novou tvář, která - jak někteří odborníci zdůrazňují - už nebude mít západní, ale výrazně asijské rysy.

4. 10. 2005

Výraz "intelekt" vyvolává ve mně následující představu:

- schopnost anebo síla umožňující porozumění, myšlení, usuzování

- mysl, porozumění, vzdělanost, ostrovtip

Výraz "intelektuál" vyvolává ve mně představu , duševního, osvíceného, vzdělaného člověka.

Pan president Klaus asi chápe výše uvedené symboly jiným způsobem, když se nazývá neintelektuálem, to je dle výše uvedených definicí neosvíceným a a nevzdělaným člověkem, míní Zdeněk Wognar.

3. 10. 2005

Katarská televize Al Džazíra údajně uzavřela kontrakt se světoznámým britským moderátorem sirem Davidem Frostem. Frost bude moderovat diskusní pořad v připravovaném televizním vysílání Al Džazíry v angličtině.

Frost je čelnou osobností anglosaského televizního vysílání, jak publicistiky, tak zábavy, už čtyřicet let. Interviewoval všech šest posledních britských premiérů, interviewoval všech šest posledních amerických prezidentů. V televizi se stal známým inovativním satirickým pořadem That Was The Week That Was, který se vysílal v letech 1962-1963. Politikové si tehdy na jeho tvůrce stěžovali, že je pořad "systematicky zesměšňuje". Od roku 1966 se vysílaly pořady The Frost Report a The Frost Programme. Účastnili se na nich kromě Roberta Frosta komici John Cleese a Ronnie Barker a Ronnie Corbett. Mimo jiné interviewoval Robert Frost Beatles, Micka Jaggera, Orsona Wellese, Tenesseeho Williamse a Noela Cowarda.

Letos na jaře se Frostovi podařilo natočil pro pořad Newsnight televize BBC rozhovor s americkým ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem. Pozorovatelé očekávají, že Frostova práce pro televizi Al Džazíra rozptýlí nedůvěru některých Britů a Američanů vůči této televizní stanici. Někteří pracovníci Al Džazíry se však obávají, že s Frostem se televize "příliš pozápadní" a půjde na nervy muslimské divácké obci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 10. 2005

Monitor Jana Paula:

Ivan David jr. v replice na recenzi Jána Simkaniče operuje se slovem nadsázka a říká tím asi toto: Sin City je nekritizovatelný, protože to není skutečnost a film nevypovídá nic o realitě, která - zdůrazněno autorem v závěru, je možná ještě drsnější, než samotný film. Slovo nadsázka nemám rád, nic nesděluje, je nadužívané tam, kde autor není schopen definovat podstatu. Ján Simkanič se o to alespoň pokusil, starosvětsky (nemělo být spíše staromilsky?), ale přece.

3. 10. 2005

Několik článků, které se v BL zabývaly problémem individuální a hromadné dopravy, spojuje zajímavá věc -- totiž nepochopení základního problému: současný systém, protěžující individuální dopravu, je u konce svých možností a současně neexistuje politická vůle k jeho změně.

Individuální a hromadná doprava v Britských listechZDEZDEZDEZDEZDE

3. 10. 2005

Letos v červenci jsem vyučoval v řecké Olympii na postgraduálním semináři tamější Kokkalisovy nadace pro studenty z Harvardské a Yaleské univerzity, ale také pro frekventanty z krizových zemí: z Bosny, ze Srbska, z Makedonie, z Gruzie, z Kyrgyzstánu a z Uzbekistánu. Všechno jsou to země, v nichž se světové velmoci - USA, Rusko, Čína, Evropská unie - snaží silně uplatňovat svůj vliv.

Článek vyšel ve čtvrtek 29. 9. v příloze Salon deníku Právo

3. 10. 2005

Otrocká práce je mezinárodně zakázána. Stejně nemorální, ač mezinárodně nedeklarováno, je nutit zaměstnance k práci za neúměrně nízkou mzdu. Jenže, co je to "nutit", a co je to "úměrné"? Nízké mzdy v nějakém sektoru vedou během několika let k jeho degeneraci. Málokdo si může dovolit pracovat jen ze záliby. Na podzim roku 1998 pověřil premiér Zeman prvního místopředsedu vlády Špidlu vyjednáváním s odbory o navýšení tarifních mezd v "ROPOsféře" (rozpočtové a příspěvkové organizace) od roku 1999. Zadáním bylo vyjednat navýšení v rozmezí 10 - 15%. "Geniální vyjednavač" se dohodl na 17%.

3. 10. 2005

Pan kolega David se snaží otevřít téma, ke kterému má jako lékař, manažer a bývalý ministr jednak blízko, jednak pravděpodobně řadu interních informací. Protože, jako i u jiných témat, je dobré vědět přesně o čem je řeč, píšu následující řádky.

V lékařském segmentu zdravotnické péče působí dnes řada subjektů odlišných po právní stránce. Jde o:

2. 10. 2005

VyVolení:

Název tohoto článku je věta, kterou jsem v pátek slyšel od Patrika Nachera, který pracuje v odumírající straně Unie svobody. Rozčílily ho mé články v Lidových novinách a v Britských listech, v nichž jsem argumentoval jako homosexuál, který nepociťuje potřebu bojovat za práva homosexuálů uzavírat sňatek, a který také částečně obviňuje samotné homosexuály, že částečně nesou sami odpovědnost za předsudky, které proti nim skoro všude ještě existují.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

3. 9. 2005

V srpnu 2005 přispělo celkem 109 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 578 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 746.73 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2005 Pár slov o obsahu a formě Evropské unie Egon T. Lánský
3. 10. 2005 Je lepší výstavbu mešit podpořit, než jí bránit. Ale co odluka státu od církví? Lucie  Doleželová
3. 10. 2005 Na slepé víře program spravedlivé společnosti budovat nelze Michael  Kroh
3. 10. 2005 Chvála braku II aneb Definice braku Milan  Černý
30. 9. 2005 Nestraníci v politice Egon T. Lánský
30. 9. 2005 O nesmrtelné duši? Alex  Koenigsmark
30. 9. 2005 Zelení zvolení a VyVolení Milan  Daniel
29. 9. 2005 Sin City: alibistická oslava zvrácenosti Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Přepólovaná alternativa Ondřej  Slačálek
23. 9. 2005 Rifkinova zpráva o zániku jednoho amerického snu Josef  Brož

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2005 Homosexuálové jsou v ČR diskriminovaní Filip  Sklenář
2. 10. 2005 Vladko dělá pro gaye v ČR víc než Jiří Hromada Fabiano  Golgo
29. 9. 2005 Zášť katolické církve vůči homosexuálům volá do nebe Romana  Radová
23. 9. 2005 Vatikán: Homosexuálové budou mít zakázáno stát se knězem   
7. 9. 2005 Poslanci obdrželi petici pro registrované partnerství   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   

Český film RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2005 Literárky pro starší a pokročilé masochisty Štěpán  Kotrba
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2005 Noc Petr  Hruška
3. 10. 2005 Bolest Antonín  Sova
23. 9. 2005 Šátky a pomeranč Dušan  Malíř
21. 9. 2005 Hrdá bolest Antonín  Sova
20. 9. 2005 Do Viňasu přišel Bouzek Petr  Štengl
19. 9. 2005 * * * Viola  Fischerová
13. 9. 2005 Chtít se popálit Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Štěpánek: Čech a Němec Ivan  Blatný
9. 9. 2005 Večerní strofa Vít  Kremlička
8. 9. 2005 Báseň aktivního nesportovce Petr  Kuklerka

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2005 Minimální cena benzinu -- utopie, nebo schůdné řešení? Jan  Hošek
29. 9. 2005 Amerika by měla vrátit nakradené létající talíře Jiří  Míka
20. 9. 2005 Co nebylo řečeno o termojaderné fúzi Michal  Ruman
15. 9. 2005 Francie kompenzuje drahou ropu Simone  Radačičová
15. 9. 2005 Jak čelí chudý Jih růstu ceny ropy? Simone  Radačičová
13. 9. 2005 Ještě jednou o termojaderné fúzi Michal  Mašín
13. 9. 2005 Skutečně už hrozí konec ropné éry?   
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
12. 9. 2005 Sluneční energie bez kompromisů Michal  Ruman
12. 9. 2005 Bude mít hurikán Katrina vážné hospodářské následky?   

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2005 Američané se musejí zbavit své posedlosti armádou   
18. 9. 2005 Američtí konzervativci útočí na Bushe   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
16. 9. 2005 Lidé umírali a budou umírat Miroslav  Šuta
14. 9. 2005 Nový Orleán Petr  Pospíchal
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
9. 9. 2005 Bush vyhlásil den modliteb za oběti Katriny   
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   
8. 9. 2005 Sdělovací prostředky jsou vůči Bushovi zaujaté   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   

Český sen - dílo nebo podvod? RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Český sen trvá Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
12. 9. 2005 Vít Klusák: Čulík je neseriozní novinář   
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
14. 7. 2004 Český sen žaluje ODS a supermarket Julius Meinl za porušení autorských práv   
9. 7. 2004 Český sen je úžasný projekt...   
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
12. 2. 2004 Český sen: Kultura hypermarketů   
23. 7. 2003 Invitation: "The Czech Dream" project in London   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2005 Labouristická strana se omluvila za to, že vyhodila dvaaosmdesátiletého "výtržníka"   
22. 9. 2005 Je načase stáhnout západní vojáky z Iráku?   
14. 9. 2005 Více než 100 osob usmrceno při bombovém atentátu v Bagdádu   
12. 9. 2005 Konec moderního světa   
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září   
12. 9. 2005 11. září 2001 - jeden velký otazník Petr  Schnur
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku   
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
24. 8. 2005 Proměňuje se Irák v islámský stát?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
23. 9. 2005 INVITATION   
15. 9. 2005 15 let Českého dialogu a Libri prohibiti   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan Čulík
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač