30. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 9. 2005

O nesmrtelné duši?

Můj první pes byl boxer a dostal jméno Don; proč zrovna Don, neví dodnes v rodině nikdo. Jako asi půlročního ho matka našla toulat se po ulicích bez obojku a známky a přivedla ho domů. Později se našel majitel, který úpěnlivě inzeroval -- jenže Don s ním nechtěl za žádnou cenu odejít a ten pán měl na štěstí pro něj pochopení a nechal nám ho za tři sta korun dokonce i s papíry, z nichž vyplývalo, že se legálně jmenuje Alex -- protože by se to pletlo se mnou a moje babička i tak na nás volávala "Pejsánku, pojď papat" a "Alexi, jíst!", zůstali jsme však u Dona.

Nenáviděl kočky a miloval volný prostor na neposekaných lukách, ty v něm vyvolávaly skutečnou euforii; vždycky se zastavil, rozhlédl, štěkl a pak vyrazil vpřed jako raketa. Pohyboval se takřka nadzvukovou rychlostí, opisoval v trávě stále širší kruhy a občas vydal zpěvavé radostné zavytí. Běhal, dokud mu nedošel dech a pak stál v trávě, vyplazil jazyk a smál se na mne. Muselo to být úžasné.

Když nám zabil dvě kočky, přikročili jsme k razantnímu výchovnému opatření. Přinesl jsem od sousedů koťata, přinutil Dona, aby v klidu ležel a koťátka po něm lezla. Jakmile se pokusil i jen pohnout hlavou nebo jinak na počínání koťat reagovat, zařval jsem a pleskl ho složenými novinami, kterých se bál. Tortura trvala tři hodiny, koťata na Donovi i spala. Když potom pes směl konečně vstát a odejít, našli jsme pod každou jeho packou loužičku potu.

Protože se každý ve škole učil, že se pes nepotí, zpravidla mi to posluchači odmítají věřit -- ale bylo to tak a je to svědectvím, jak strašlivým duchovním utrpením pes prošel.

Od té doby se v něm cosi zlomilo a kočky, aspoň ty v domě, už nepronásledoval a časem to došlo tak daleko, že si na něj některé chodily za chladných večerů lehnout. Pořád to bylo lepší, než jak s ním zacházela krotká kavka, jež s námi asi dva roky bydlela, dokud ji kamenem nezabily pitomé děti o tři domy dál bydlícího betonáře, jistě jen shodou okolností zrovna předsedy uliční organizace KSČ.

Kavce se velmi líbila jeho lesklá varlata (Donova, nikoli betonářova) a chodila ho do nich klovat. Betonářovi bych to přál více.

Pak jsem jednou, kdy už bylo Donovi skoro čtrnáct let, přijel domů z vojny. Byl začátek léta a tak jsem vzal starého psa na procházku; boxer trochu kulhal, před časem ho odhodilo auto, které neslyšel, protože -- inu, protože stárl. Došli jsme na oblíbenou louku nedaleko hospody u jezu, Don zvedl hlavu, zastavil se, rozhlédl, štěkl a vyrazil vpřed jako raketa...

Ne.

Chtěl vyrazit, ale po třech skocích zakňučel, klopýtl a zůstal stát, jaksi nakřivo, schlíple, rychle oddechoval s vyplazeným jazykem. Ohlédl se po mně, zatvářil se tak pitomě, až jsem se skoro rozesmál a skoro jsem slyšel, jak si myslí: Proč to je? Co to je? Uvnitř starého, nemocného psa byla stále ta stejná štěněcí dušička, která chtěla letět, štěkat, brázdit vysokou trávu... Nu, nemohla, tělo neposlechlo. A brzo to staré tělo opustila navždy.

Nedávno jsem přišel do té hospody u jezu, kam jsem tehdy vzal starého Dona aspoň na tatranku, aby si to tak nebral. Moc se ta hospoda nezměnila, jen byla čistší. Objednal jsem si vinný střik a posadil se zády k televizoru.

"Hele, vole, že jseš to ty, vole," zahřmělo z kouta. Pak jsem si uvědomil, že se to týká mne.

V  rohu seděla partička a popíjela pivo, tři starší muži a s nimi nějací kluci kolem dvaceti, ti kluci většinou dohola nebo nagelovanými frizúrami, s náušnicemi a s kroužky v nose, jakož i s tetováním na viditelných částech těla. Starší muži měli na šedivých hlavách emany z konce padesátých let, v džínách vzadu v kapsách hřebeny, vpředu pivní oblouk... Jako kdyby se od té doby ani nepřevlékali... měl jsem pocit jakéhosi obludného déjà vu.

Pak jsem si uvědomil, že dva z nich asi znám ze základní školy, chodili do osmičky, když já byl v šesté třídě. Už tehdy měli emany a hřebeny. Ovšem, duše nezestárla, zhrozil jsem se.

"Hele, vole," zadíval se na mně jeden z těch staříků, "že seš to ty, vole?"

"Obávám se, že ano," odpověděl jsem. Holohlavá i nagelovaná mládež se shovívavě zasmála.

"Vole," zvolal nadšeně, "je to von, jasně, vole, dyť ty jsi dycky říkal takový slova jako nýbrž, mluvil jsi, vole, jako Jirásek, vole!"

Zatvářil se tak pitomě, až jsem se skoro rozesmál s mládeží. Ovšem, i ve zbědovaném organismu tohoto anachronicky oblečeného důchodce stále seděl ten mladý blbeček z padesátých let, který se na mě zlobil, že mluvím téměř spisovně.

Paradoxně mě to naplnilo jistou radostí a něhou. Dal jsem si s nimi fernet. Ani vy už tu louku neoběhnete, někdejší chlapci - a já nejspíš taky ne -- tak proč bychom si alespoň ještě chvíli, než půjdeme za tím psem, neříkali vole?

Dokud ty nesmrtelné dušičky ještě máme...

                 
Obsah vydání       30. 9. 2005
30. 9. 2005 Ptačí chřipka "usmrtí až 150 milionů lidí"
30. 9. 2005 Američané se musejí zbavit své posedlosti armádou
30. 9. 2005 Dvaaosmdesátiletý "výtržník" se triumfálně vrátil na labouristický sjezd
31. 10. 2005
30. 9. 2005 Zelení zvolení a VyVolení Milan  Daniel
30. 9. 2005 O nesmrtelné duši? Alex  Koenigsmark
30. 9. 2005 Nestraníci v politice Egon T. Lánský
30. 9. 2005 Korupcia, úplatkárstvo, tiché tolerovanie neofašistických aktivít
30. 9. 2005 Kdybych spoléhala jen na stát, dopadla bych jako hubkař
30. 9. 2005 Vojáci stále na odstřel? Josef  Kovařík
28. 9. 2005 Paroubek dal sociálním demokratům jasně najevo, jak vypadá a jak jedná konzervativní levicový lídr Štěpán  Kotrba
29. 9. 2005 Anděl, opilci a agresivní bezdomovci Fabiano  Golgo
29. 9. 2005 Literárky pro starší a pokročilé masochisty Štěpán  Kotrba
29. 9. 2005 Sin City: alibistická oslava zvrácenosti Ján  Simkanič
29. 9. 2005 Zatvrdlé cíle žalují František  Schilla
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2005 Nestraníci v politice Egon T. Lánský
30. 9. 2005 O nesmrtelné duši? Alex  Koenigsmark
30. 9. 2005 Zelení zvolení a VyVolení Milan  Daniel
29. 9. 2005 Sin City: alibistická oslava zvrácenosti Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Přepólovaná alternativa Ondřej  Slačálek
23. 9. 2005 Rifkinova zpráva o zániku jednoho amerického snu Josef  Brož
23. 9. 2005 Čin hodný Josepha Goebbelse   
21. 9. 2005 Turecko mělo být v EU dávno před Bulharskem a Rumunskem Milan  Kulhánek
20. 9. 2005 Miluji tě, Rudolfe Bohumil  Kartous
19. 9. 2005 Je rozumné používat pojem "rasa"?   
16. 9. 2005 Cizinci mohou dostat v Německu německé občanství, ale... Tomáš  Krček
16. 9. 2005 Drama lidského života Jan  Čulík
15. 9. 2005 Zasmrádlé rasistické teplíčko ve střední Evropě Jan  Čulík
15. 9. 2005 Ženy chtějí dobrovolně zemřít Václav  Dušek
15. 9. 2005 Maso ze zkumavky