3. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 10. 2005

VyVolení:

Vladko dělá pro gaye v ČR víc než Jiří Hromada

Název tohoto článku je věta, kterou jsem v pátek slyšel od Patrika Nachera, který pracuje v odumírající straně Unie svobody. Rozčílily ho mé články v Lidových novinách a v Britských listech, v nichž jsem argumentoval jako homosexuál, který nepociťuje potřebu bojovat za práva homosexuálů uzavírat sňatek, a který také částečně obviňuje samotné homosexuály, že částečně nesou sami odpovědnost za předsudky, které proti nim skoro všude ještě existují.

Nacher správně poukázal na skutečnost, že masový vliv televizního pořadu VyVolení umožnil národu, aby se seznámil s nepříliš zkarikovaným typem homosexuála, Vladkem. Vladko tak homosexuuály pro český národ zlidštil - ukázal jejich existenci v každodenních, neohrožujících situacích.

Samozřejmě, mnoho lidí nyní bude říkat, že v pořadu VyVolení nevidíme nikoho ve skutečných životních situacích, že všichni lidé v tomto pořadu se předvádějí a předstírají. Jistě, pořady reality television nejsou skutečností, jsou to parodie na skutečnost.

Jsou to improvizované telenovely. Herci sami jsou jejich autory. V obou typu telenovel hrají všichni špatně. Avšak v obou případech se autoři pokoušejí ukázat určitou verzi skutečného života.

Herecké výkony jsou možná v telenovelách a v pořadech jako VyVolení zcela groteskní, ale nejde o pohádky - spíš je to fantastický realismus.

Takže Vladko samozřejmě není přesně takový, jakého ho vidíme v televizi, ale velká část jeho skutečné osobnosti z něho opravdu vyzařuje.

Osobně se mi nelíbí, jak Vladko neustále křičí, jak na lidi hystericky útočí. Ani se mi nelíbí jeho arogantní výraz. Nicméně heterosexuálové po celém národě na něho reagují se sympatiemi. To je zjevné nejen z půl milionu hlasů, které nedávno získal, ale protože všude sebe slyším, jak o něm lidé hovoří - a chválí ho.

Avšak takto se nechovají jen postavy v pořadu VyVolení. Chová se tak většina z nás v každodenním životě - kdykoliv se na nás dívají lidé, které neznáme, většina z nás se přizpůsobuje rolím, které jsme si vytvořili a které hrajeme světu.

Vladko pro mě však potvrzuje karikaturu homosexuála, i když nikoliv v extremní formě. Nechci, aby mě představovali muži, kteří parodují ženy, i když nejsem proti jejich existenci. Vladko takový případ není, ale stejně jako každý jiný gay, který se objeví ve sdělovacích prostředcích, se nutně stává symbolem nás všech.

Lidé pak od nás očekávají, že se budeme určitým způsobem chovat. A když se pak v televizi vyskytne Vladko, který neodpovídá běžnému stereotypu homosexuála ve společnosti, lidé jsou příjemně překvapeni, reagují pozitivně, protože si mysleli, že "jsme horší". "Tak oni možná nejsou nebezpeční sexuální devianti" usoudí lidé navzdory zavedenému stereotypu.

Vladko se v pořadu často chová energicky a "mužsky", není příliš zženštilý ani neříká nic, co by na lidi působilo trapně, dosáhl - aniž by si to přál - toho, že pozměnil názor české veřejnosti na to, co to znamená být homosexuál - a česká společnost se nyní cítí méně ohrožena.

Ve světském národě, jako jsou Češi, s výjimkou pár lidovců, není pro lidi problémem to, že homosexuálové údajně páchají "hřích". Dosud existující mírné předsudky proti homosexuálům v české společnosti pramení z obav z něčeho odlišného, jak jsem v těchto Britských listech argumentoval v článku "Gayové a banány". Takže když se ukáže, že se Vladko od nás tak moc neodlišuje, podvědomě ho víc přijímáme. Nebojíme se. "Je, nakonec vlastně, jedním z nás."

To se mi děje celý život. Protože se nechovám jako "typičtí homosexuálové", jaké vidíme v komediích či na homosexuálních demonstracích, jsem "přijímán". Je to přesně jako v Americe, kde přijímají černochy, kteří mluví bělošskou angličtinou, anebo v České republice, kde přijímají Romy, pokud se chovají přesně tak, jak se chová česká bělošská většina. Viz letošní vítěz pořadu Česko hledá SuperStar.

Když mluví Jiří Hromada, prezident Sdružení organizací homosexuálních občanů v ČR, lidé mají smíšené pocity. Hromada je dobrým symbolem gayů, podle mého názoru, je to respektovaný herec z dabingu, profesionál, člověk, který vypadá jako váš strýček nebo soused, není zženštilý ani není na jeho zjevu nic přehnaného. Přesto je to však politický aktivista, a tak mnoho lidí přistupuje k jeho slovům s přirozeným filtrem, který si vytváříme, když nám někdo chce něco prodat. Hromada zastupuje "ghetto", jehož nejsme součástí. Vladko se naproti tomu nezajímá o nic jiného než ostatní účastníci televizního pořadu - o slávu a možná nakonec o peníze.

Všechny tyto podprahové informace, které jsou vysílány každý večer směrem k většinové české veřejnosti, jsou daleko pozitivnější pro gaye než případné schválení homosexuálního manželství.

To, co dělá v současnosti Vladko v České republice, dokázal loni v Brazílii určitý Jean. Zvítězil tam v pořadu Big Brother. V Brazílii, v národě, který je silně ovlivněn katolickou morálkou a typickou mužskou, machistickou latinskou kulturou, kde jsou gayové v chudších čtvrtích často zbiti nebo zavražděni, zvítězil v pořadu Big Brother hlasováním 52 milionů lidí homosexuál. Proč? Z téhož důvodu, proč je v ČR populární Vladko: nikoho neohrožoval. Byl desinfikován. Neměl pohlavní život. Jean se stal celebritou, protože byl pro masy pasterizován. V každém dalším televizním pořadu, kde vystoupil, se moderátoři divili: "Ale vy nevypadáte jako homosexuál!"

Díval jsem se na původně třináctidílný televizní seriál o homosexuálech Queer as Folk, který původně vyrobila britská televize Channel Four a nyní jej znovu ve 100 pokračováních nafilmovala americká kabelová televize Showtime. Seriál se mezi politicky korektními americkými homosexuály stal skandálem, prootže se příliš zaměřoval na sexuální situace, na promiskuitu, zneužívání drog, posledlost krásou a dalšími klišé o životě homosexuálů. Mnoho gayů se obávalo, že tento seriál u heterosexuálů potvrdí a obnoví všechny staré protihomosexuální předsudky.

Realita toho, jak vystupuje tento gay v pořadu VyVolení, je částečně pravdivá. Vladko skutečně je jedním z nás. Má mnoho společného s námi všemi, gayi i negayi. Lidé mají tendenci přijímat ty lidi, s nimiž se mohou ztotožnit. Lidi, kteří jsou jim podobní.

Díváme-li se na sebe navzájem příliš zblízka, všichni se od sebe velmi silně odlišujeme. Teprve když začneme hrát laboratorní krysy v pořadech tzv. reality television, začneme dělat to, co většina lidí dělá pořád: snažíme se vystupovat tak, aby to bylo pro ostatní přijatelné.

                 
Obsah vydání       3. 10. 2005
2. 10. 2005 Vladko dělá pro gaye v ČR víc než Jiří Hromada Fabiano  Golgo
3. 10. 2005 Bolest Antonín  Sova
3. 10. 2005 Na slepé víře program spravedlivé společnosti budovat nelze Michael  Kroh
3. 10. 2005 Smutný konec samce Alfa Ladislav  Žák
3. 10. 2005 Zvyšování platů ve zdravotnictví - problém nesystému Ivan  David
3. 10. 2005 Účelem zdravotnictví nikdy nebylo vydělávat peníze Petr  Wagner
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
3. 10. 2005 Sir David Frost bude pracovat v televizi Al Džazíra
3. 10. 2005 Internetové stránky BBC Action Network dostaly cenu za demokracii
3. 10. 2005 Michael  Marčák
3. 10. 2005 Soumrak individuální automobilové dopravy Jiří  Jírovec
31. 10. 2005
3. 10. 2005 Pár slov o obsahu a formě Evropské unie Egon T. Lánský
30. 9. 2005 Ptačí chřipka "usmrtí až 150 milionů lidí"
3. 10. 2005 Den troubení, den soudu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2005 Sin City je nadsázka
3. 10. 2005 Sin City je nadsázka ničeho Jan  Paul
3. 10. 2005 Proč o nás nikdo neví - a nestojí Jan  Čulík
3. 10. 2005 Proč "o nás nikdo nic neví"? Jiřina  Fuchsová
3. 10. 2005 Eurohodina sem, česká hodina tam Michal  Vimmer
3. 10. 2005 Je lepší výstavbu mešit podpořit, než jí bránit. Ale co odluka státu od církví? Lucie  Doleželová
3. 10. 2005 "Šátkový zákon": rok poté Simone  Radačičová
3. 10. 2005 Chvála braku II aneb Definice braku Milan  Černý
2. 10. 2005 Václav Klaus a jeho boj proti intelektuálům Jiří  Staněk
30. 9. 2005 Zelení zvolení a VyVolení Milan  Daniel
30. 9. 2005 O nesmrtelné duši? Alex  Koenigsmark
29. 9. 2005 Sin City: alibistická oslava zvrácenosti Ján  Simkanič
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2005 Vladko dělá pro gaye v ČR víc než Jiří Hromada Fabiano  Golgo
29. 9. 2005 Zášť katolické církve vůči homosexuálům volá do nebe Romana  Radová
23. 9. 2005 Vatikán: Homosexuálové budou mít zakázáno stát se knězem   
7. 9. 2005 Poslanci obdrželi petici pro registrované partnerství   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík

Tak trochu jiná reality show Odhalení RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2005 Vladko dělá pro gaye v ČR víc než Jiří Hromada Fabiano  Golgo
26. 9. 2005 VyVolení k autodafé aneb Voajéři všech zemí spojte se Lubomír  Brožek
22. 9. 2005 Holandská televize plánuje pořad o drogách a sexu   
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
1. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
11. 7. 2005 Reality show VyVolení: z majiteľov televízie, z produkčného štábu i zamestnancov televízie JOJ sa stanú pornoproducenti