17. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 8. 2004

Rád bych upozornil na zcela čerstvý nález Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku ve věci Sidabras et Džiautas v. Litva ze 27. července 2004, který podle mého soudu naprosto mění pohled na lustrační zákony v zemích bývalého východního bloku.

Nález SIDABRAS AND DZIAUTAS v. LITHUANIA (do formuláře zadejte Sidabras) ZDE DOC

17. 8. 2004

Problémem je náboženství

Prezidentu Bushovi a Republikánům se - zatím - nepodařilo podřídit americkou ústavu judeokřesťanskému učení. I kdyby by však schválili zákon, zakazující sňatky homosexuálů, byl by to teprve začátek. Leviticus 20:13 a novozákonní Kniha Římanů dokazují, že Bůh nařizuje, aby byli homosexuálové vyvražděni. Bůh nám také nařizuje, abychom vyvraždili lidi, kteří pracují v sobotu, a také cizoložníky a děti, které proklínají své rodiče. A americký Kongres by měl zrušit zákaz otroctví, protože Pán Bůh otroctví schvaluje, s výjimkou případů, kdy pán otroka zbije tak vážně, že otrok přijde o oko či o zub, v kterémžto případě nám Exodus 21 přikazuje, aby byl otrok propuštěn.

Co z toho vyplývá? Že ať už lidé berou svou náboženskou víru jakkoliv vážně, starobylé náboženské texty nemohou tvořit základ sociální politiky v jednadvacátém století, argumentuje v listě Los Angeles Times Sam Harris.

17. 8. 2004

Jak interviewovat zastánce nepřijatelných názorů

Včera jsem zaslechl v pořadu rozhlasu BBC You and Yours zajímavý příklad, jak efektivně interviewovat zastánce nepřijatelných názorů. V rozhlase vysílali rozhovor s obhájcem aktivistů za práva zvířat, kteří připravili jednoho hostinského o zaměstnání proto, že odmítl vyhostit ze svého hostince chovatele morčat pro vědecký výzkum. Rozhlas BBC absurdní argumentaci interviewovaného nijak necenzuruje, ale strukturuje rozhovor reakcemi reportéra tak, že je nepřijatelnost jeho názorů zcela zjevná.

17. 8. 2004

Richard Thomas, britský vládní Informační komisař (Information Commissioner), varoval v pondělí v rozhovoru pro deník Times, že existuje rostoucí nebezpečí špehování občanů tak, jak to dělala v komunistickém NDR tajná policie Stasi, pokud bude státu dovoleno, aby shromažďoval o občanech příliš mnoho informací.

Thomas vyjádřil znepokojení zejména nad třemi projekty britské vlády:

  1. Zavedení občanských průkazů
  2. samostatný rejstřík obyvatelstva, který plánuje britský statistický úřad
  3. návrhy na databázi všech dětí až do věku 18 let.

17. 8. 2004
Tisková zpráva ministerstva práce a sociálních věcí

V poslední době se v médiích objevují informace o chystaném sčítání Romů v České republice. Rozvíjí se neadekvátní diskuse, ve kterých se vyjadřují i romští předáci. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) tímto sděluje: žádné sčítání Romů se nechystá. Vláda ČR připravuje sociologické šetření, na základě kterého chce zjistit, v jakých podmínkách žijí příslušníci vyloučených skupin. Na přípravě tohoto výzkumu se bude podílet také MPSV a Český statistický úřad.

17. 8. 2004

Přečetl jsem si se zájmem Vaší kritiku Schulzova fejetonu o vystěhování komunistů na Kubu. Samozřejmě, že s Vámi souhlasím, i když je jasné (což potvrzuje i Radko Kubičko), že se jednalo o ne příliš vážně míněny fejeton, píše Jiří Pehe a pokračuje:

Když jste se ale tohoto tématu se vší vážnosti ujal, bylo by docela zajímavé, kdybyste to zařadil do širšího českého kontextu a porovnal s vyhnáním 3 milionů českých Němců (nebo německých Čechů) z Československa, které podle průzkumu veřejného mínění schvaluje i nyní až 70 procent Čechů. Píšu to proto, že BL se svého času - alespoň se mi zdálo - stavěly na stranu advokátů vyhnání.

Srdečně zdravím, Jiří Pehe

Jan Čulík k tomu poznamenává:

17. 8. 2004

Nejméně šest osob zahynulo a třicet bylo raněno při bombovém atentátu v centru Bagdádu, v rušné, komerční čtvrti al-Rashid v době, kdy delegáti zahajovali třetí den jednání konference, jejímž cíle je zvolit prozatímní radu, které bude stát v čele Iráku až do voleb v příštím roce.

Podrobnosti v angličtině např. BBC

16. 8. 2004

Více než 50 členná delegace Irácké národní konference se připravuje na cestu do Nadžafu, kde se chce sejít s vůdcem šíitského povstání Moqutadem al-Sadrem a přesvědčit ho, aby ukončil povstání. "Připravujeme se na cestu," řekl agentuře AFP jeden z členů delegace Fádil al-Chorsán. Chce jemu i jeho bojovníkům zajistit bezpečí výměnou za to, že opustí mešitu imáma Alího.

Podrobnosti v angličtině BBC AP

17. 8. 2004
17. 8. 2004 Nadžaf: Vzdušný úder amerických vojenských helikoptér přišel jen několik hodin po příjezdu vyjednavačů do do svatého města. Úterní boje zabily tři civilisty a zranily 15 dalších.
17. 8. 2004 Nadžaf: "Požadavky vyjednavačů jsou neuskutečnitelné. Svatyně musí být v rukou náboženských úřadů. Vyjednavači chtějí, abychom odešli z Nadžafu, ale my jsme synové Nadžafu, my jsme zde doma," řekl al-Sadrův vojenský pobočník, šejk Ali Smeisim.
17. 8. 2004 Nadžaf: Do města dopoledne dorazili vyjednavači Irácké národní konference. Skupinu vede Hussain al-Sadr, příbuzný duchovního Moqtady al-Sadra.
17. 8. 2004 Nadžaf: V centru města pokračovaly tvrdé boje mezi Sadrovými ozbrojenci a iráckými provládními jednotkami, podporovanými americkými vojáky. Na hřbitov u hrobky immáma Alího dopadlo několik leteckých bomb.
17. 8. 2004 Kút: AFP informovala, že policie zatkla ve městě Kút místního imáma šajcha Amara Atu Hamadáního, který je Sadrovým příznivcem. Zatčený v pondělí vedl protesty proti násilnostem v Nadžafu.
17. 8. 2004 Ankara: K ukončení ozbrojené vzpoury v Nadžafu a přístupu k politickému řešení krize vyzval Muqtadu al-Sadra irácký prezident Ghazí Adžil Javar na závěr návštěy v Turecku.
16. 8. 2004 Nadžaf: Americké tanky a námořní pěchota obklíčily centrum Nadžafu v okolí mešity immáma Alího. Více než 2000 dobrovolníků předtím proniklo do mešity a utvořilo lidské štíty na ochranu a podporu al-Sadra.
Povstalci také zlikvidovali jeden americký tank, když odpálili nálož nastraženou na silnici. Civilisté shromáždění v jednom z paláců mešity provolávali hanbu Američany dosazenému ministerskému předsedovi Allawimu. "Allawi, jsi zbabělec, jsi sluha Američanů, Allawi, my tě nepotřebujeme," křičeli protestující. Do Nadžafu přicházejí stoupenci Sadra z celého Iráku a mohou být dalším z důvodů, proč by americké jednotky mohly váhat s útokem na svatyni. "Tito lidé odrazují Američany, protože to jsou civilisté. Jsou tady proto, aby Američané nezaútočili na svatyni imáma Alího," řekl jeden z blízkých Sadrových spolupracovníků šajch Ahmad Šaibání. Jakékoli větší poškození mešity by pobouřilo miliony šíitů po celém světě, včetně těch, kteří tvoří 60 procent obyvatel Iráku.
16. 8. 2004 Bagdád: Mluvčí americké armády oznámil ostré přestřelky v Sadr City, převážně šíitské čtvrti hlavního města Bagdádu. Americké jednotky uzavřely Sadr City po sérii střetů.
16. 8. 2004 Bagdád: Podplukovník Ihsan al-Saji a kapitán Saddam Husain byli zastřeleni, když cestovali po hlavní silnici severně od Bagdádu. Al-Saji měl vykonávat operační úkoly proti hnutí odporu v Sammaře.
16. 8. 2004 Sammara: Sammara je obklíčena. "Pokud najdeme ve městě nepřátele, budeme je střílet, protože je to dobré pro lidi v Sammaře a je to dobré pro lidi v Iráku", prohlásil generálmajor John Batiste na schůzce s provinčním guvernérem Hamidem Homoodem Shaktim, který žádal znovuotevření mostu ve městě. Generál to podmiňoval "odchodem teroristů a nájemných vrahů z města". "Máme desítky milionů dolarů v projektech pro Sammaru, ale nedostanete z nich ani deseticent, pokud město nebude pracovat v plné součinosti s koalicí," řekl.
16. 8. 2004 Basra: Ozbrojenci loajální Muqtadu Al-Sadrovi vnikli do domu náčelníka irácké vládní policie, generálmajora Ghaliba Al-Jazaari v Basře a unesli jeho postiženého a nemocného 80-letého otce, Hadi Kudhaiyera Al-Jazaariho. "Táhli ho po ulici před místními lidmi", řekl Jazaari. Ozbrojenci mu vzkázali, že se může nechat zajmout místo svého otce, což generál Jazaari odmítl.
16. 8. 2004 Násiríja: V pondělí vyšlo najevo, že v pátek byl neznámými muži, ozbrojenými kalašnikovy unesen francouzský novinář s americkým pasem, fotograf a dokumentarista z New Yorku Micah Garen a jeho irácký překladatel Amir Doushi poté, co šli na trh v Násiriyi.
16. 8. 2004 Násiríja: Rumunští vojáci, kteří kontrolovali oblast Násiríje na jihu Iráku, se dostali v pondělí pod palbu z automatických zbraní a protitankových střel 30 příslušníků Mahdího armády.
16. 8. 2004 Mosul: Ozbrojení útočníci napadli kolonu tureckých nákladních vozidel na cestě se zásobami pro americké jednotky v Bagdádu a vzali dva řidiče jako rukojmí. Stalo se na předměstí Mosulu.
16. 8. 2004 Irák: Dva libanonští řidiči nákladního automobilu, Taha Al-Jundi a Khaldoun Othman, kteří byli uneseni příslušníky Hnutí iráckého odporu před děma týdny, byli propuštěni.
16. 8. 2004 Ramadi: Major Muayad Al-Hardan, vyšší úředník v provinčním policejním sboru v Anbaru, byl zastřelen, když řídil svůj policejní vůz ve městě Ramadi.
16. 8. 2004 Amara: Sabotáže narušily 48 palcový ropovod, ropné pole na jihu Iráku od víkendu hoří.
Zdroje: AP, REUTERS, AFP, Al-Jazeera, zpravodajové BL
17. 8. 2004

Lobbistické skupiny v Británii zahájily internetovou kampaň ve snaze přimět veřejnost, aby bombardovala televizi Channel Four protestními emaily proti dokumentárnímu filmu Edge of the City, který tvrdí, že nezletilé bělošské dívky jsou v severoanglickém městě Bradford psychologickou manipulací přípravovány k pohlavnímu styku s asijskými muži.

17. 8. 2004

Americký žoldnéř, obviněný z únosů a z mučení osob, podezřívaných z terorismu, řekl v pondělí u soudu v Kábulu, že FBI utajuje stovky dokumentů, fotografií a videozáznamů, které dokazují, že byl zaměstnancem této organizace, stejně jako zaměstnancem CIA a americké armády.

17. 8. 2004

Je dobré číst Haló noviny. Paměť je krátká a mohli bychom zapomenout... Mohli bychom podlehnout iluzím, že termín radikální levice obsahuje implicitně i inteligenci a gramotnost. Kvalifikovanost. Řemeslnou poctivost. Kritičnost. Rozum. Komentář sám je jasným signálem toho, kam dnes směřují Haló noviny. Místo levicového tisku kráčí pod praporem Miroslavy Moučkové... Kam vlastně? Věrtelář nezklamal. Po vzoru předchůdců si vyřizuje účty tak, jak bylo po léta i jeho zvykem.

Irena Ryšánková na serveru Česká média odvedla dobrou práci. Polemika "Soudruh Věrtelář nic neví nebo nic nechce vědět?" s komentářem Václava Věrteláře "Mění KSČM svůj program?" vznikla na základě nepravdivé a neinformované Věrtelářovy kritiky reportáže z tiskové konference "KSČM prosazuje rudozelený program". Věrtelář ukazuje to nejhorší ze žurnalistiky, to, co se bohužel v deníku Haló noviny vyskytuje častěji, než si je schopna sama redakce připustit. Je věcí novinářů, aby šéfredaktorce tohoto listu řekli, co nechtějí a co si pod pojmem žurnalistika nepředstavují, i kdyby to napsal sám Václav Věrtelář... Ten totiž sám ví nejlépe jen jedno: "co vlastně chtějí a co si pod socialismem představují" ti staří a nepoučitelní komunisté, kteří jsou mu podobní. Konjukturalismus ve vztahu ke čtenáři se tomu říká...

17. 8. 2004

Žijeme ve velice náročném, stále náročnějším světě: musíme ze sebe vydávat více a více, je stále těžší "být sám sebou", nenechat se rozptylovat: nenechat se svést k usilování o věci, vztahy, hodnoty, o něž vlastně nestojíme, které nám navíc v konečném důsledku škodí; jsme stále intenzivněji, nenápadněji manipulováni a kontrolováni, stále naléhavěji je nám vnucováno, že "není alternativ", že "kritika nemá smysl"...

16. 8. 2004

pondělí 17.00 Spojené státy budou v nadcházejících několika letech repatriovat až 70 000 vojáků ze základen v Evropě a Asii do Spojených států. Američtí vojáci opustí postavení, která udržovali během studené války, konstatoval prezident Bush.

17. 8. 2004

Z 94.4% sečtených hlasů od 14 miliónu registrovaných voličů bylo 4,9 miliónu (58.25%) pro Cháveze. Pouze 3,5 miliónu voličů bylo pro opozici (41.74%). Venezuelský prezident tak přes nízkou účast voličů obhájil mandát na dalších šest let. Jeho legitimitu už potvrdily jak Španělsko a jeho socialisté, tak Spojené státy, EU, okolní státy, i kubánská vláda Fidela Castra. Všichni argumentují, že Chávezovo vítěyství může znamenat strmý start levicových trendů v celém regionu.

Spojené státy, která jsou tvrdým kritkem Chavezovy levicové politiky, jsou sice opatrnější, ale jeho zvolení přivítaly. "Důležitou věcí je to, že Chavezovo zvolení pomáhá dosáhnout pokojného, demokratického, ústavodárného řešení pokračující venezuelské politické krize," řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey. Chávezovo vítězství povrdil i bývalý americký prezident Jimmy Carter, který dohlížel v čele mezinárodní delegace na regulérnost referenda. "Hlasovalo víc než 10 milionů lidí a existuje jasný rozdíl ve prospěch vlády prezidenta Cháveze. Nyní je nutné pracovat společně pro budoucnost".

16. 8. 2004

pondělí 11.45: Levicový prezident Hugo Chavez zvítězil v referendu, které se konalo ohledně legitimity jeho vlády, konstatovala volební komise. Zatím bylo sečteno 94 procent hlasů a Chavez získal 58 procent volební podpory. Zdá se tedy, že pokus opozice donutit Chaveze, aby odstoupil, i tentokrát selhal, jako i veškeré její předchozí pokusy. Členové opozice ve volební komisi však odmítli tento prozatímní volební výsledek jako podvod a tvrdili, že v referendu zvítězila jejich strana. Před prezidentským palácem v Caracasu se odehrávají emocionální scény, Chavez tam zpívá svým jásajícím stoupencům.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

16. 8. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >>
16. 8. 2004

Finský premiér Matti Vanhanen je proti tomu, aby se v zemi konalo referendum o přijetí evropské ústavní smlouvy. "Přijetím této nové ústavy se povaha EU nezmění tak, že by bolo zapotřebí referendum. Je povinností parlamentu, aby se s touto otázkou vyrovnal," řekl Vanhanen v nedělním rozhovoru pro finské Radio 1. Pokud však bude na programu dne otázka vstupu Finska do NATO, bude podle finskeho premiéra najlepší se občanů zeptat v referendu.

17. 8. 2004

My s nimi vyběhneme 8.

Na podzim roku 1997 jsem se autem blížil k hypermarketu Huma na předměstí Vídně. Byl předvánoční čas, a to v blahobytu žijící obyvatele Straussova, Hitlerova a Freudova města zachvátí nákupní horečka.

A proto tedy bylo parkoviště před hypermarketem přecpané automobily. Pár minut jsem po něm kroužil, pak jsem našel místo, z kterého právě odjelo auto, a zaparkoval jsem. Až potom jsem si všiml, že přesně na toto místo mířil z druhé strany nějaký Rakušan.

Toto je osmá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

16. 8. 2004

Prožíváme poměrně horké léto, obvyklá okurková sezóna se nekoná. Občané by měli starostlivě sledovat kutění K9, připravující vládní prohlášení, aby věděli, co je čeká a nemine. Ale soudě podle ohlasů na internetu a v čtenářských rubrikách denního tisku, toto je příliš nezneklidňuje. Ostatně, kdo by se vzrušoval kvůli myšlenkovým výbojům vlády, jejíž potvrzení parlamentem není vůbec jisté, i v případě úspěchu stejně nebude vládnout dlouho a nejspíš dále tím stylem, za který její předchůdkyni voliči odměnili známým výsledkem voleb do Evropského parlamentu. Největší vzrušení v poslední době vyvolala událost, která je sama o sobě bezvýznamná -- Czech Tek.

16. 8. 2004

Já níže podepsaný(á) prohlašuji, že nevím o žádném organizátorovi hudebního festivalu CzechTek 2004, který se konal od 30.7.2004 do 3.8.2004 u obce Boněnov na Tachovsku. Prohlašuji, že v případě návštěvy této akce (nebo jejích minulých ročníků) si veškerou zábavu organizuji sám(a) a nevím o tom, že by zde byl někdo, kdo by mi můj pobyt jakýmkoli způsobem organizoval. Dále prohlašuji, že v případě návštěvy této akce bych byl(a) ochoten(ochotna) před odjezdem z této akce pomoci s úklidem místa, na kterém se koná tak, aby bylo uvedeno do stavu blížícího se původnímu. Zásadně nesouhlasím s policejní perzekucí účastníků akce a chováním policie, které neodpovídá nulové společenské nebezpečnosti festivalu. Příkaz k zásahu na této akci chápu jako průhlednou populistickou snahu Stanislava Grosse zalíbit se a jako zasahování do nezávislosti Policie ČR. Dále jako občan(ka) této republiky žádám příslušné odpovědné úřady, kterým jsem demokratickou cestou svěřil(a) pravomoci k nakládání s veřejným majetkem, aby pro konání této největší hudební akce v České republice vyčlenily z veřejných fondů odpovídající pozemek. Předešlo by se tak problémům spojeným s porušováním vlastnických práv, rušením jiných občanů nebo poškozování životního prostředí.

Jako 698. petent se k tomuto textu připojil i redaktor BL Štěpán Kotrba.

Text petice a internetový formulář pro připojení se k jejímu znění, naleznete ZDE

Jiný text petice, kterou organizuje Stanislav Penc, naleznete ZDE
16. 8. 2004

Procento osob, které trpí mozkovými chorobami, včetně Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a motoricko-neuronové choroby se za posledních dvacet let podstatně zvýšil, zjistili vědci.

Vyšlo najevo, že se procenta případů demence u mužů ztrojnásobila. Vědci se obávají, že to je spojeno s růstem míry pesticidů, průmyslových škodlivin, domácího odpadu, zplodin z automobilových výfuků a dalších znečišťujících látek, napsal časopis Public Health.

16. 8. 2004
Reakce na článek Milana Černého "Česko vážně spolyká příliš energie"

Říká se, že existuje lež, sprostá lež a statistika, případně, že věřit má člověk jen takové statistice, kterou si zfalšuje sám. Problém nebývá ani tak přímo ve statistice (nakonec, je to matematická věda), jako spíše ve vstupních údajích a hlavně v interpretaci výsledků. Při "vhodném" výběru dat, "vhodné" interpretaci a případně "vhodném" zamlžení a smíchání jablek s uhlím lze "dokázat" skoro vše. Třeba to, že Česko plýtvá elektrickou energií.

16. 8. 2004

Musím se zde zastat J. Čulíka proti nařčením, že porušuje své vlastní zásady a principy právního demokratického státu. Pochopil jsem jeho komentář od začátku tak, že jde o znechucení naprostou polymorfní amorálností sebeobhajoby Karla Hoffmanna a nikoliv o zpochybňování jeho zákonného práva na vlastní hájení.

Zároveň se ale chci vyjádřit k právně postaveným argumentům, určeným pro jednotlivé soudní instance v rámci obhajoby. Na jejich formulaci se totiž podle slov Vojtěcha Filipa z KSČM ochotně na základě žádosti K.H. podílela stranická "odborná skupina pro legislativu a lidská práva". Můžeme si tedy udělat obrázek nejen o hodnotové stabilitě jednoho postaršího expohlavára minulého režimu, ale zároveň i o hodnotách, za které se staví současná, údajně reformovaná KSČM. To je ostatně důvodem, proč se ke kauze ještě vracím; senilní projevy jednoho starce by mne samy o sobě k takové aktivitě rozhodně nevyburcovaly.

Nejprve bych se chtěl vyjádřit k vybraným, čistě právním argumentům, které použil K.H. ve své poslední a neúspěšné obhajobě. Vzhledem ke svému věku a apolitičnosti nemám důvod k nijaké podjatosti, která by každý argument nutně převrátila ve prospěch mého přesvědčení; pokusím se pouze nalézt věcné chyby.

16. 8. 2004

Vylučování z národa je totalitní princip

Proti základním principům práce demokratického novináře se hrubě prohřešil Martin Schulz ve svém komentáři, odvysílaném ve čtvrtek v pořadu Názory a argumenty rozhlasové stanice ČRo 6. Doporučil tam jako "konečné řešení problému komunistické minulosti v Československu", aby komunisté odešli z České republiky do exilu.

16. 8. 2004

Nicotiana Tabacum - Tabák obecný (Viržinský) je jednoletá, také okrasná bylina.

7. 8. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červenci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5750,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2004 Život zvířat je důležitější než zaměstnání nějakého hostinského   
17. 8. 2004 Svatý teror   
17. 8. 2004 Evropský soud pro lidská práva: Lustrační zákony jsou diskriminační Ivan  Válek
17. 8. 2004 Staří stalinisté Štěpán  Kotrba
17. 8. 2004 Británie: Informační komisař varuje před vznikem policejního státu   
16. 8. 2004 Nájemní politika - pozitivní výsledek vládní krize Jaromír  Císař
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
16. 8. 2004 Největší tabu západní civilizace Petr  Sláma
16. 8. 2004 Británie: Brutální útlak uprchlíků   
13. 8. 2004 Ferguson: Lidé v Evropě pracují málo, protože nevěří v Boha   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
29. 7. 2004 Znovu s Vojtěchem Jasným Jan  Čulík
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce   

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
21. 7. 2004 Dobrý český film a jeho americký vzor Petr  Šafařík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan Švec
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík
21. 7. 2004 Šťastný život a správná metodologie vědy Stanislav  Heczko
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš

Zelení RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký
21. 7. 2004 Zelení mloci útočí Ivan  Brezina
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2004 FBI obviněna, že utajuje styky z nájemným věznitelem v Afghánistánu   
17. 8. 2004 Nejméně šest osob zahynulo při úterním atentátu v Bagdádu   
16. 8. 2004 Alláh je velký a nevěřící psi odejdou Štěpán  Kotrba
16. 8. 2004 Al-Sadr: Nová irácká vláda je "horší než Saddám"   
16. 8. 2004 Bagdádská konference hledá řešení konfliktu v Nadžafu   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
16. 8. 2004 Sadr ochoten jednat s iráckou národní konferencí   
14. 8. 2004 Americké letecké údery v Iráku usmrtily 13 osob   
14. 8. 2004 Colin Powell obvinil "extremisty", že v Iráku neexistuje "olympijské příměří"   
14. 8. 2004 Jednání v Nadžafu skončila bezvýsledně   

Sergej Chelemendik: My ... ich! RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2004 Rakušané poznají "našu mať" Sergej  Chelemendik
16. 8. 2004 Smyslná láska v městě Stryj Sergej  Chelemendik
13. 8. 2004 Svátek rusko-německého přátelství v Turecku Sergej  Chelemendik
11. 8. 2004 Černo-žlutý Frankfurt Sergej  Chelemendik
11. 8. 2004 Pochybné hodnoty ruského autora ze Slovenska Jan  Čulík
10. 8. 2004 O naší kletbě Sergej  Chelemendik
9. 8. 2004 Co děláme my -- jim Sergej  Chelemendik
6. 8. 2004 Kdo koho kdy ojebe či ojebal Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Co udělali oni -- nám Sergej  Chelemendik
6. 8. 2004 Revitalizovaný model rusko-slovenského Švejka 21. storočia Pavol  Janík