3. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 8. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Pondělí 26. července 2004: Lvi Boží propustili egyptského diplomata. Egyptský diplomat, držený od pátku jako rukojmí odbojovou skupinou Lvi Boží, byl v pondělí propuštěn na egyptskou ambasádu v Bagdádu. Podle sdělení Muhammada Mamduha Qutba pro Reuters nedošlo mezi egyptskou vládou a bojovníky odporu k žádným jednáním. Americká AP však oznámila, že podle nejmenovaného zdroje z egyptského ministerstva zahraničí byl diplomat propuštěn po úspěšných jednáních. Jedinou podmínkou únosců bylo, aby Egypt nevysílal své síly do Iráku, což káhirská vláda slíbila. Qutbovo propuštění vysílala z videozáznamu TV al-Džazíra, v němž zástupce odporu prohlásil, že Qutb byl propuštěn, "protože je to zbožný muž s chvályhodnou morálkou". Zároveň prohlásil, že dostali nabídku velké části peněz jako výkupného.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Neděle 25. července 2004

Fallúdža

Agentura Mafkarat al-Islam oznámila, že obránci města a američtí vojáci se kolem 14:50 střetli na křižovatce k 'Ámiríji západně od města v prudkém boji. Po boji dopravili místní obyvatelé zraněné Iráčany a mrtvé Američany do nemocnice.

Kolem 18:30 pak příslušníci odporu vystřelili na americkou základnu v zemědělské zóně u Fallúdže nejméně dvě střely. Zdá se, že byly vypáleny z jižní části města, protože řada obyvatel čtvrti Šuhadá slyšela blízko svist raket. V odpověď na to Američané ostřelovali město, ale korespondent Mafkarat al-Islam neměl ve chvíli odesílání své zprávy žádné informace, zda způsobili nějaké škody.

Bombové útoky odporu

V sobotu pozdě v noci explodovalo auto s výbušninou před porodnicí v Ramádí. Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že k výbuchu došlo ve chvíli, kdy kolem projížděla americká hlídka. Podle místních obyvatel šlo o silnou explozi, která hlídkové koloně způsobila škody.

Týž korespondent oznámil, že další auto naplněné výbušninou explodovalo v Ramádí před budovou zemědělského ředitelství, asi 250 metrů od bývalého Republikánského paláce, v němž je nyní americký štáb. K výbuchu došlo uvnitř kolony amerických vojáků, Humvee a obrněných vozidel. Zdroj z iráckých bezpečnostních sil udal, že se to stalo v noci kolem 1:30 a že bylo zabito osm vojáků v obrněném vozidle a další čtyři byli zraněni. Dále bylo zničeno jedno Humvee, zabit jeho řidič a osoba sedící vedle něho, tři vojáci sedící vzadu byli zraněni, dva z toho vážně. Okupační vojáci pak místo útoku okamžitě uzavřeli. Podle korespondenta bývá obvykle v každém obrněném vozidle 35-40 vojáků, ale během posledních dvou týdnů americké velení nařídilo následkem neustálých útoků partyzánů změnu, takže v nich nyní bývá jen 10-12 osob, ojediněle nanejvýš 30.

V neděli ráno kolem 4:30 vybuchla jihovýchodně od Ramádí bomba pod malou americkou hlídku, tvořenou dvěma Humvee. Na dálku odpálená bomba zničila jedno z vozidel a zabila v něm tři vojáky. Druhé Humvee výbuch převrhl. Okupační jednotky pak ihned oblast uzavřely, nedovolovali místním lidem přiblížit se a všechny, kdo byli na ranních modlitbách v mešitě, nahnali zpět do budovy a donutili je zde zůstat po celou dobu vyšetřování.

Odpoledne explodovala bomba pod další americkou hlídkou, sestávající rovněž ze dvou Humvee, na mezinárodní dálnici u Saqlawíje. Tentokrát byla obě vozidla úplně zničena, v prvním zabiti čtyři američtí vojáci a pět dalších zraněno, ve druhém byl zabit jeden a tři zraněni.

Americký mluvčí seržant Robert Powell sdělil AP, že nedaleko Bajdží byl výbuchem pozemní miny pod konvojem směřujícím do severního Iráku zabit jeden a zraněni dva američtí vojáci.

Léčka na Američany

Místní obyvatelé podali korespondentovi Mafkarat al-Islam zprávu o léčce nastražené partyzány z hnutí odporu na okupační vojáky. Americké vojenské velení obdrželo od iráckých informátorů zprávy, že v domě v polích jihovýchodně od Hadíthy (západně od Bagdádu) se ukryla skupina arabských dobrovolníků s velkým množstvím zbraní a munice. Američané ihned vyslali 45 mužů z oddílu rychlého nasazení, aby tyto bojovníky zlikvidovali. Američtí vojáci, kryti tanky, několika Humvee a dvěma obrněnými vozidly vyrazili ke zmíněnému domu. Rozdělili se do dvou skupin - jedna ze 27 mužů pozorovala okolí domu, 18 zbývajících mělo vpadnout dovnitř. Jakmile se o to pokusili, došlo k obrovskému výbuchu, který zničil všechno kolem. Podle očitých svědků byla zraněna i řada vojáků ze skupiny, která měla dávat pozor a byla od epicentra výbuchu dál.

Odpor unesl důstojníka loutkové policie

Agentura Quds Press sdělila, že irácká odbojová skupina s názvem Farúkovy brigády unesla vysoce postaveného důstojníka irácké loutkové policie, podplukovníka Náfi'ho Ata Alláha z průzkumného oddílu. Ata Alláh se západní divizi Farúkových brigád prý vzdal bez odporu. Únosci ho obviňují z kolaborace s americkými okupanty při pátrání po bojovnících odporu a jejich trestání.

Zavražděn bývalý úředník Saddámova režimu

Nadporučík Mustafá Abd Alláh ad-Dulajmí z loutkové policie řekl AP, že neznámí útočníci zastřelili generála Chálida Dáwúda, který byl za Saddáma Husajna členem vlády a guvernérem části Bagdádu. Dáwúd jel se svým synem autem do jihobagdádského předměstí Durá, když na jeho vozidlo zahájila palbu skupina ozbrojenců. Generál byl na místě mrtev, o osudu jeho syna nebylo sděleno nic.

Pondělí 26. července 2004

Bombové útoky odporu

V 11:00 místního času zaútočil irácký odpor na americkou okupační hlídku v Durá, jižním předměstí Bagdádu. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam explodovala pod hlídkou bomba a zničila jedno z Humvee, o ztrátách na vojácích nebylo možno získat zprávy.

Mafkarat al-Islam podal i zprávu o dalším útoku, k němuž došlo v 18:00 místního času ve městě Hadítha. Bomba vybuchla poblíž amerického kontrolního stanoviště v centru města blízko městské banky. Výbuch zničil dvě Humvee, místní obyvatelé z nich viděli stoupat kouř. Rozsah ztrát nebylo možno zjistit, protože Američané okamžitě místo výbuchu uzavřeli.

Americká TV ABC informovala o sebevražedném útoku na americkou základnu na mósulském letišti. Chevrolet Sedan naložený výbušninou explodoval asi 50 metrů od vjezdu na základnu. Webová stránka ABC citovala místní obyvatele, podle nichž byli přitom zabiti nejméně čtyři američtí vojáci. Jejich těla odvezla z místa útoku ambulance. Později však americká vojenská mluvčí Angela M. Bowmanová řekla, že byla zabita pouze žena a dítě, kteří byli ve chvíli útoku blízko, tři američtí vojáci a dva iráčtí strážci byli podle ní pouze zraněni.

Atentát na úředníka tzv. ministerstva vnitra

Mluvčího "ministerstva vnitra" Sabbáh Kázim oznámil, že bojovníci iráckého odporu provedli atentát na plukovníka Mus'aba al-'Awádího, zastupujícího šéfa pro kmenové záležitosti na tomto ministerstvu. Al-'Awádí a jeho strážce právě opouštěli dům v bagdádské čtvrti Baja', když na ně útočníci začali střílet z jedoucího auta.

Události v Bagdádu

AP oznámila, že auto s výbušninou explodovalo blízko východního vjezdu na most Sarafíja v centru Bagdádu.

Podle sdělení majora Muštaqy 'Abbáse z tzv. ministerstva vnitra zasáhly nejméně dvě minometné střely budovu bývalého ministerstva vysokého školství blízko hlavní ulice Sa'dún v Bagdádu. Budova byla podle něho v rekonstrukci a žádné ztráty nebyly hlášeny. Přesto byly údajně při tomto a ještě jednom minometném útoku v hlavním městě zraněny tři osoby.

Útok na letišti v Basře

Podplukovník Alí Kázim z loutkové policie v Basře řekl, že neznámí útočníci zabili dvě uklízečky z místního letiště, které používají britští okupanti. Všichni, kdož jakkoli kolaborují s angloamerickými okupačními silami, jsou v Iráku častými terči útoků.

Lvi Boží propustili egyptského diplomata

Egyptský diplomat, držený od pátku jako rukojmí odbojovou skupinou Lvi Boží, byl v pondělí propuštěn na egyptskou ambasádu v Bagdádu. Podle sdělení Muhammada Mamduha Qutba pro Reuters nedošlo mezi egyptskou vládou a bojovníky odporu k žádným jednáním. Americká AP však oznámila, že podle nejmenovaného zdroje z egyptského ministerstva zahraničí byl diplomat propuštěn po úspěšných jednáních. Jedinou podmínkou únosců bylo, aby Egypt nevysílal své síly do Iráku, což káhirská vláda slíbila. Qutbovo propuštění vysílala z videozáznamu TV al-Džazíra, v němž zástupce odporu prohlásil, že Qutb byl propuštěn, "protože je to zbožný muž s chvályhodnou morálkou". Zároveň prohlásil, že dostali nabídku velké části peněz jako výkupného.

Islámská armáda Iráku hrozí popravou pákistánských rukojmí

Skupina iráckého odporu zvaná Islámská armáda Iráku oznámila, že unesla dva Pákistánce a jednoho iráckého řidiče. Pákistánci jménem Radžá Ázad (inženýr, 49) a Sadžád Ná'im (řidič, 29) pracovali v Bagdádu pro kuvajtskou společnost at-Tamímí. Islámská armáda varovala společnost, aby zastavila činnost v okupovaném Iráku, jinak zabije další její zaměstnance. Na videu zaslaném TV al-Džazíra skupina oznámila, že odsoudila zajatce k smrti, protože Pákistán jedná o vyslání svých vojáků do Iráku. Video ukázalo několik dokladů patřících zajatcům a fotografii tří mužů, z nichž jeden byl zřejmě pákistánský rukojmí, stojících s brigádním generálem Markem Kimmittem, bývalým zástupcem velitele amerických sil v okupovaném Iráku a mluvčím amerických okupačních sil.

Irácký odpor zajal dva jordánské řidiče

Odbojová skupina Organizace mudžáhidů (Há'jat al-Mudžáhidín) unesla dva jordánské řidiče a pohrozila, že je zabije, pokud jejich zaměstnavatel - jordánská společnost Rámí al-Uwajs neukončí do 72 hodin obchodní vztahy s americkými okupanty. Podle AP řidiči dováželi okupačním silám zásoby. Na videu zaslaném americké televizi dva muži, identifikovaní jako 'Udwán al-Fajíz Sa'd a Ahmad Salamá Hasan, prohlásili, že jim hrozí smrt a naléhavě žádali svou společnost, aby splnila požadavky bojovníků odporu. Hasan vyzval všechny Araby a muslimy, aby neobchodovali s Američany a pomáhali odporu. 'Udwán řekl, že "lituje" a kdyby mohl vrátit čas zpět, nechtěl by už pro společnost pracovat. Manažer kuvajtské dopravní agentury ar-Rúmí jménem 'Ádil Abú Hawílí řekl, že vlna únosů zvedla dopravní náklady o 50-65 % a ztížila možnost najít řidiče, ochotné pracovat v Iráku.

Černé prapory prodloužily kuvajtské společnosti lhůtu

Na videu odvysílaném arabskými stanicemi bojovníci iráckého odporu, patřící k Tajné islámské armádě - Brigádám černých praporů, prodloužili lhůtu pro splnění svých požadavků, jimiž podmiňují propuštění sedmi řidičů kamiónů - tří Keňanů, tří Indů a jednoho Egypťana. Z oznámení nebylo jasné, o jak dlouhé prodloužení se jedná. Společnost Gulf Link, která řidiče zaměstnala, sdělila, že únosci nežádají výkupné a že se snaží přispět v jednání k okamžitému propuštění rukojmích. Prodloužení lhůty podmínily Černé prapory následujícími body:

  • K prodloužení dojde, budou-li jednání příslušných stran zahájena.
  • Kuvajtská strana musí zanechat kolaborace s okupanty.
  • Varování indické straně před "nezodpovědnými útoky" na mudžáhidy ve snaze chránit indické řidiče.

USA plánují přemístění bombardérů do Turecka

Podle zprávy turecké televizní společnosti ATV plánují Spojené státy přemístění 48 bombardérů F-16 na základnu v Incirliku v jižním Turecku. Má k němu dojít, jakmile bude s Tureckem uzavřena podrobná dohoda, povolující USA použít základny pro další aktivity. ATV citovala vysoce postavený armádní zdroj, podle něhož je rozmístění bombardérů součástí amerického plánu přemístit značnou část svých sil, dosud rozmístěných v Evropě, do jiných částí světa, zvláště v souvislosti s předpokládanou konfrontací s arabským světem. ATV oznámila, že pokud se USA nepodaří dosáhnout s Ankarou dohody, budou letouny staženy z Německa do Spojených států.

Mahdisté zaútočili na prodejny alkoholu v Basře

TV al-Arabíja oznámila, že asi 50 členů ší'itské Mahdího armády pochytalo v Basře asi 20 lidí během protialkoholové razie. Mahdisté vyvlekli prodavače i poživatele alkoholu z jejich domů a zničili kartony nápojů, patrně piva. Zdržení byli pak předáni policii.

Úterý 27. července 2004

Útok odporu na americkou základnu u Fallúdže

Mafkarat al-Islam oznámil, že dvě rakety země-země, odpálené iráckým odporem patrně od Saqlawíje, dopadly na americkou základnu v zemědělské oblasti severovýchodně od Fallúdže. Ze základny bylo slyšet dvě exploze a z míst dopadu stoupal černý kouř, znamenající, že rakety zasáhly a zapálily parkující vozidla.

Útoky odporu v Ba'qúbě

Mluvčí americké armády přiznal, že výbuch auta s výbušninou zabil na křižovatce v centru Ba'qúby jednoho vojáka z americké vojenské hlídky. Podle TV al-Džazíra byla hlídka na místo vyslána v odpověď na útok odporu, při němž byl zapálen kamión vezoucí betonové zátarasy pro okupační síly.

Večer v Ba'qúbě explodovalo auto naložené výbušninou. Podle prohlášení americké armády zabila exploze pouze sebevražedného řidiče.

Bombové útoky v Balád Rúzu

Mluvčí americké armády seržant Robert Powell informoval o bombovém útoku na Američany v Balád Rúzu. Tři obrněná Humvee byla vážně poškozena, jeden americký voják byl zabit a tři další zraněni. Všichni čtyři vojáci patřili k 1. pěší divizi, jejíž štáb sídlí v Tikrítu.

Večer došlo v tomtéž městě ještě k dalšímu výbuchu bomby u silnice. Tentokrát bylo zraněno devět iráckých civilistů.

Útok na základnu v Saqlawíji

Síly odporu ostřelovaly podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam po celý den americkou základnu v Saqlawíji. První 120mm minometné střely dopadly na základnu kolem 11:30 dopoledne. K dalším útokům došlo v 15:00 a v 17:30. Pokaždé viděli místní obyvatelé hustý černý kouř stoupající ze základny k nebi jako znamení, že byla zasažena vozidla.

Bojovníci iráckého odporu použili minometných střel také k útoku na americké vozidlo na přepravu vojáků v saqlawíjském okrsku Šuhadá u mezinárodní dálnice. Podle korespondentovy zprávy dostalo vozidlo přímý zásah. Podle místních obyvatel v něm jelo nejméně 30 okupačních vojáků, kteří byli všichni při útoku buď zabiti nebo zraněni.

Série explozí v tzv. Zelené zóně v Bagdádu

Ranním Bagdádem otřásla série silných explozí. Podle agentury Reuters exploze vycházely z tzv. Zelené zóny. Tato zóna a fronty kolaborantů čekajících na práci v ní jsou denním terčem raketových a minometných útoků iráckého odporu. Později americký mluvčí oznámil, že do zóny dopadlo 4-5 minometných střel. Mluvčí pod podmínkou anonymity sdělil, že útok zranil 14 okupačních vojáků, ale nesdělil přesně jejich národnost ani stupeň jejich zranění. Jedna minometná střela podle kameramana americké televize Associated Press Television News zasáhla okrsek Sálihíja v těsném sousedství zóny a zabila jednoho iráckého popeláře a druhého zranila.

Odpor sestřelil dva americké vrtulníky

Mafkarat al-Islam oznámil, že síly iráckého odporu ve Fallúdže nedávno sestřelily dva velké americké transportní vrtulníky Chinook. První vrtulník plný vojáků byl sestřelen v pondělí severovýchodně od Fallúdže. Druhý vrtulník spadl v úterý kolem 22:00 mekkánského času ve čtvrti Džawlan v severozápadní části Fallúdže. Tento typ vrtulníků se používá k přepravě velkého počtu vojáků a nakládání tanků nebo poškozených obrněných vozidel.

Nahodilá americká střelba zranila šest osob

Mafkarat al-Islam oznámil, že při ostřelování Fallúdže Američany bylo zraněno šest iráckých civilistů - čtyři muži a dvě ženy. Terči dělostřelecké a minometné palby se staly čtvrti Šuhadá, Džubajl a Nu'ajmíja v jižní části města.

Americká razie v Rutbě na jordánské hranici

Večer vpadli američtí vojáci do několika domů drobných obchodníků v Rutbě na jordánské hranici. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam okupační vojáci zatkli řadu obchodníků a zničili jejich obchody a domy. Razie byla odůvodněna sdělením, že obchodníci zásobují a podporují partyzány. Po městě se rozneslo, že razie vycházela z falešného udání, které okupačním vojákům poskytl konkurenční obchodník známý jako Abú Chálid.

Jordánská společnost zastavila spolupráci s americkými okupanty

Výkonný ředitel jordánské společnosti, která pracuje pro americké okupanty v Iráku, oznámil, že jeho firma zcela ukončila veškeré aktivity v Iráku a odvolala své zaměstnance a dělníky ve snaze zajistit propuštění dvou svých řidičů, kteří byli uneseni skupinou odporu. Rámí al-Uwajs řekl AP, že jeho společnost se rozhodla úplně stáhnout z Iráku, aby dosáhla osvobození svých mužů, 'Udwána al-Fajíze Sa'da a Ahmada Salamu Hasana.

Skupina odporu hrozí přerušením mezinárodní dálnice do Jordánska

Odbojová organizace Skupina smrti oznámila, že hodlá přerušit mezinárodní dálnici mezi Bagdádem a Jordánskem pro veškerou dopravu určenou okupantům. Nebude prý váhat útočit na Jordánce spolupracující s americkými okupanty právě tak, jak útočí na okupační vojáky samotné. Varování bylo obsaženo na videozáznamu odeslaném americké AP. Sedm mužů v černém oblečení s maskovanými tvářemi a s RPG v rukou oznámilo, že nebudou útočit na dopravce potravin, oblečení, léků a podobných věcí, určených iráckému lidu a že opačná tvrzení iráckého loutkového režimu jsou vylhaná. Mluvčí skupiny na záznamu řekl, že akce budou zahájeny po 72 hodinách od oznámení varování.

Útok odporu v provincii Anbar

Síly iráckého odporu zaútočily v úterý na křižovatce Ráwí v oblasti 'Aná (asi 350 km západně od Bagdádu) na americkou vojenskou kolonu ze sedmi Humvee. Zdroj z iráckých bezpečnostních sil v 'Aná řekl korespondentu Mafkarat al-Islam, že čtyři Humvee byla při raketovém útoku zasažena a zničena, přičemž zemřelo 15 amerických vojáků.

Středa 28. července 2004

Američané ostřelovali Fallúdžu

Ve zprávě odeslané ve čtvrtek v 1:20 mekkánského času korespondent Mafkarat al-Islam z Fallúdže oznámil, že těsně před půlnocí rozpoutala americká letadla raketovou střelbu na obytné domy ve městě. Letadla ostřelovala severní část Fallúdže a zasáhla řadu domů, stojících za železniční tratí. Zprávy o ztrátách a škodách způsobených americkým útokem k dispozici nebyly.

Američané přiznali mrtvého vojáka

Americká armáda přiznala, že jeden z jejích vojáků byl západně od Bagdádu zabit a tři zraněni po útoku auta naloženého podomácku vyrobenou bombou. Korespondent TV al-Arabíja však oznámil, že k explozi došlo ve čtvrti Mansúr v centru Bagdádu.

Bombový útok u Fallúdže

V 15:00 explodovala podle korespondenta Mafkarat al-Islam na habbáníjském mostě západně od Fallúdže pod projíždějícím americkým Humvee bomba. Výbuch zničil Humvee, usmrtil amerického vojáka a zranil dva další. Současně exploze poškodila policejní automobil Nissan jedoucí za americkým vozidlem a jeho řidiče zranila.

Bombový útok v Ba'qúbě

Sebevražedný útočník odpálil svůj smrtící náklad před odvodním střediskem loutkové policie v centru Ba'qúby. Podle AP v 10:13 výbuch "otřásl rušným centrem obchodní čtvrti", kde sídlí také úřad loutkového guvernéra a ředitelství policie okrsku Nadžda. "Ulice byly plné hořících vozidel, střepů, zkrouceného kovu a bot, vše pokryto krví a kousky těl. Mrtvá těla byla poházena kolem dokola - uprostřed ulice, pod auty, u okolních budov. Bílé kovové mříže obchodů zčervenaly krví," popisovala AP. Podle svědků byla bomba určena mužům, čekajícím před policejní stanicí v naději, že budou odvedeni do sil, vytvořených okupanty, aby chránily invazní vojáky a loutkový režim. Výbuch podle úředníka tzv. ministerstva zdravotnictví Sa'da al-'Ámilího zabil 68 lidí a 56 zranil; 21 mrtvých bylo v v autobuse, který se dostal do hořící smršti. Podle AP "byla místní nemocnice přeplněna zraněnými. Všechny postele byly plné, spousta zraněných seděla na podlaze uprostřed kaluží krve, ošetřováni zoufalými zdravotníky. Jeden zraněný seděl u zdi, držel si hlavu v rukou a plakal." Zdroj z ba'qúbské hlavní nemocnice uvedl, že nemocniční lednice je plná těl a počet zraněných může ještě stoupat.

Podle prohlášení tzv. ministerstva zdravotnictví přitom zabil 70 a zranil asi 90 osob. Podle AP bylo silným výbuchem zabito 21 osob v projíždějícím autobuse. TV al-Džazíra citovala mluvčího tzv. ministerstva zdravotnictví, že 30 osob zabitých výbuchem stálo předtím ve frontě před stanicí loutkové policie, aby získali zaměstnání ve službách Američanům.

Boje v Ramádí

K prudkým bojům mezi iráckým odporem a americkými vojáky došlo v Ramádí. Podle TV al-Džazíra propukly boje poté, co se americký štáb v bývalém prezidentském paláci západně od města stal terčem minometného útoku odporu. Americké síly v odpověď nato vpadly do města, kde došlo k bojům, během nichž bojovníci odporu rozmístili po městě vozidla s kulomety a RPG. Ramádský novinář Madžíd Hámid řekl telefonicky TV al-Arabíja, že jakýsi klid nastal ve městě až kolem 16:00, když se bojovníci odporu v hojném počtu rozmístili po městě v očekávání možného amerického útoku. Sdělil, že podle nepotvrzených zpráv očitých svědků bojovníci odporu obklíčili sídlo guvernéra provincie Anbar a zapálili je.

Podle lékařských zdrojů byla po bojích do nemocnice dopravena pětičlenná rodina, jejíž dům v Ramádí zasáhla raketa. Žena byla přitom zabita, otec a tři děti byli zraněni. Podle sdělení zdroje "americká střela zničila velkou část jejich domu". Odlišnou zprávu šířila AP, která nedbala na očitá svědectví a oznámila, že "minometná střela vypálená zřejmě na blízkou americkou základnu zasáhla obytnou budovu, zabila iráckou ženu a zranila sedm dalších lidí". Zpráva pominula také skutečnost, že k výbuchu došlo v souvislosti s bojem mezi americkými silami a odporem.

Odpor zajal jako rukojmí děti guvernéra města Anbar

Podle sdělení loutkové policie příslušníci odporu vnikli do domu anbarského guvernéra Abd al-Karíma ar-Ráwího a unesli jeho děti. Poté útočníci rezidenci zapálili a úplně ji zničili.

Bombový útok na tzv. Zelenou zónu

Severním rohem komplexu bagdádské tzv. Zelené zóny, v níž sídlí okupanti a nejvýše postavení kolaboranti, otřásl výbuch. Úředník tzv. ministerstva vnitra, který si nepřál být jmenován, řekl, že výbuch otřásl i hustě obydleným předměstím Rahmáníja, zabil jednu osobu a pět zranil. Exploze zapálila dvě auta a poškodila budovu. Americký důstojník, který si rovněž přál zůstat v anonymitě, potvrdil, že k explozi došlo na severu Zelené zóny, ale nevěděl, jak k ní došlo.

Bombový útok v Dulu'íji

Libanonská TV stanice LBC oznámila, že v oblasti Dulu'íja jižně od Samarrá' explodovala pod americkou vojenskou kolonu bomba, zničila tři Humvee a zabila nebo zranila jejich posádku. Další podrobnosti neměla stanice k dispozici.

Bojovníci odporu zničili automobily plné alkoholu a cigaret

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam síly iráckého odporu zaútočily na dvě auta naložená alkoholickými nápoji a cigaretami určenými pro americké vojáky a zapálily je. Podrobnosti útoku ani jeho místo nebyl ve zprávě uvedeny.

Boje jihovýchodně od Bagdádu

TV al-Arabíja informovala o bojích mezi povstalci a příslušníky loutkové policie a loutkových bezpečnostních sil ve městě Suwajrá jižně od Bagdádu. Nadporučík Alí Husajn z národní gardy sdělil, že obdrželi informace, že se v okolí vyskytují podezřelí ozbrojenci. Podle jeho vyjádření se loutkové síly "proti nim postavily a došlo k bojům, jejichž výsledkem byli mrtví a ranění". Mluvčí "mezinárodních sil" polský podplukovník Artur Domański v telefonickém rozhovoru pro AP řekl, že bylo zabito 35 povstalců a sedm příslušníků iráckých loutkových sil. Sdělil, že ke zranění iráckých loutkových vojáků došlo při operaci, v níž byly tyto síly podřízeny velení amerických zvláštních sil a ukrajinských vojáků. Žádný z Američanů či jiných okupačních vojáků nebyl prý ani zraněn, zato bylo údajně zajato 40 bojovníků odporu. TV al-Arabíja oznámila, že bylo zabito pět policistů a "národních gardistů" a 48 jich bylo zraněno. Ředitel pohotovosti ve městě Kút sdělil AFP, že po bojích, k nimž došlo v 7:00 místního času, přijali na pohotovosti 5 mrtvých těl a 48 zraněných.

Zabit policista v Mósulu

Síly iráckého odporu zastřelily v severoiráckém Mósulu loutkového policistu 'Udaje Saddáma ve chvíli, kdy čekal na taxík, který ho měl odvézt do zaměstnání. Útočníci pak zmizeli.

Útok na ropovod

Plukovník loutkové policie Sarhat Qadr sdělil, že předčasný výbuch bomby zabil dva muže, kteří se ji snažili umístit na ropovod v regionu Kibrít 45 km severozápadně od Kirkúku. Výbuch údajně nezpůsobil žádné škody.

Čtyři Jordánci zajati jako rukojmí

Příbuzní dvou jordánských řidičů, zajatých iráckým odporem jako rukojmí, sdělili TV al-Džazíra, že organizace odporu zajala další čtyři Jordánce. Dva řidiči, jejichž společnost slíbila opustit Irák, aby vyhověla požadavku odporu, sdělili telefonicky svým příbuzným, že budou propuštěni, jakmile se odpor přesvědčí, že jejich společnost skutečně Irák opustila a nespolupracuje už s okupačními silami. Z jordánského Ammánu al-Džazíra oznámila, že společnost Dáwúd, pro niž řidiči pracovali, opakovala svůj slib stáhnout se do středy z Iráku.

Pákistánští rukojmí popraveni

TV al-Džazíra večer oznámila, že bojovníci iráckého odporu zabili dva pákistánské zajatce a propustili jednoho iráckého vězně. Al-Džazíra obdržela videozáznam popravy, ale pro jeho neobyčejnou surovost se rozhodla jej nevysílat. Únosci Pákistánců oznámili, že je předtím odsoudili k smrti a pohrozili, že zabijí i iráckého zajatce, pokud pákistánská společnost, pro niž pracovali, neopustí Irák. Iráckého zajatce skupina propustila poté, co "se kál".

Zdroj ZDE

                 
Obsah vydání       3. 8. 2004
2. 8. 2004 Hrůza, vraždění a alkohol
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
3. 8. 2004 Podivné machinace při povolování Lidlu v Rumburku
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Je etické udávat spoluobčany? Miloš  Kaláb
3. 8. 2004 I české školy "prodávají" tituly
3. 8. 2004 Západosúdánský Dárfúr, největší humanitární krize současnosti
3. 8. 2004 O kravách aneb kdo ubližuje dětem Marcel  Gotthard
2. 8. 2004 Homosexualita z pohľadu kresťana
2. 8. 2004 Efektívne členstvo Atilla  Ágh
2. 8. 2004 Zemanova lekcia slovenskej ľavici Jakub  Topol
2. 8. 2004 Sila korporácií
2. 8. 2004 Dierový štítok a presýpacie hodiny
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
29. 7. 2004 Tom Stoppard: Ve svobodné společnosti musejí mít lidé právo hovořit neodpovědně Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004
2. 8. 2004 Není otázka jako otázka Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
2. 8. 2004 Fašismus v naší epoše Petr  Šafařík
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Foglarovi hoši, občanská společnost a malá ekologie Eduard  Vacek
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba
1. 8. 2004 Světová obchodní organizace: dohoda! Ludmila  Štěrbová
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
22. 7. 2004 USA: Spiklenecké teorie a atmosféra strachu   
21. 7. 2004 Kdo přiměje český tisk, aby se omluvil za lži publikované před válkou?   
20. 7. 2004 Iráčtí teroristé vypsali odměnu 200 tisíc jordánských dinárů na hlavu iráckého ministerského předsedy Miloš  Kaláb
18. 7. 2004 Americký útok na dům ve Falludži "usmrtil 11 lidí"   
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky
16. 7. 2004 Americké hospodaření v Iráku   
16. 7. 2004 Válka, ropa a demokracie Mojmír  Babáček
14. 7. 2004 Ve výzvědných informacích o Iráku byly "vážné chyby"   
14. 7. 2004 Britské výzvědné informace o Iráku: "Pochybné a s vážnými nedostatky"   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN   
10. 7. 2004 Ospravednění pro útok na Irák bylo chybné, konstatuje ostře kritická americká zpráva   
9. 7. 2004 Za chyby ohledně Iráku "nemůže Bílý dům, ale CIA"   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004