9. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 7. 2008

Michel Gondry bude asi mým nejoblíbenějším současným filmovým režisérem. Určitě je v pětici světově těch nejlepších. Ve srovnání s ostatními francouzskými filmovými tvůrci, a vlastně ve srovnání se všemi filmovými tvůrci, je tak jiskřivý a lehký, tak šarmantní a plný optimismu. A sdílí názor na svět, který je přirozený pro mne a pro mnoho jiných lidí z mé generace: realistický optimismus, nebo optimistický realismus. To je atmosféra, jíž je naplněn jeho nejslavnější film a první jeho film, který jsem kdy viděla Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Věčný svit neposkvrněné mysli, 2004). Jeho dva milenci, tak láskyplní a zamilovaní, jak nejvíc je to možné, postupně svou vzájemnou lásku ztratí a uvědomují si, že takový osud je nevyhnutelný. To je deprimující pohled na svět a na lásku -- že je to všechno marné. Ale jak na to reagují? "OK! Je to v pořádku!" Uvědomují si, že věci podléhají zkáze, že se dějí špatnosti a že láska mizí, ale že na tom nezáleží. Nakonec převládne dobro. Toto je hodnotový systém, který vznikl z cynismu, ale je také reakcí na cynismus. A je charakteristický pro naši generaci.

Sloupek
Petr Hrbáč

Nad koridorem bouchavých tramvají
u keřů leží bezdomovci.
Hraje tranzistorák,
jako mravenčí kůlna.
Opodál cáry mrtvých psích duší
zdobí páchnoucí hloh,
který zakořenil v dobách,
kdy jejich misky
ještě zvonily
o plandavé jazyky.


Jaro 2007

z knihy Čekali (Weles, Brno 2007). Vybral Michal Šanda

9. 7. 2008

Michel Gondry might be my favourite contemporary director. He's definitely in the top five, anyway. As French filmmakers, and in fact all filmmakers, go, he is so light and sparkling, so charming and cheerful.. And he shares a world view that is natural to me, and to many others of my generation: realistic optimism, or optimistic realism. This is the atmosphere that pervades his most famous film, and the first one of his that I saw -- Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). His two lovers, as affectionate and infatuated as they might be, gradually fall out of love and into irritation with each other, and realise that such a fate is inevitable and unavoidable. That's a grim view of the world and of love -- that it's all futile. But what do they say? "Ok! That's ok!" They realise that things can get destroyed and that bad things happen and affection sours, but it doesn't matter. The good balances it all out. This is a belief system that has risen out of cynicism, but it's also a reaction to it.. And it's characteristic of our generation.

9. 7. 2008

Zajímavé nové téma se v Karlových Varech shodou okolností objevilo hned ve dvou filmech, belgicko-francouzském Vzdálená chvění (2008, režie Manuel Poutte) a německém Dr. Alemán (2008, režie Tom Schreiber). Oba filmy se zabývají kulturním rozhraním mezi Evropou a jiným světem. V obou filmech vstupují středostavovští Evropané do jiné kultury, do kultury neevropské země, a zjišťují, že situaci v jiném prostředí absolutně nezvládají. Jiné prostředí je svými zvyky pohltí, vítězí nad nimi.

9. 7. 2008

Nový Zelenkův film Karamazovi je po jeho Knoflíkářích (1997) určitým zklamáním. Samozřejmě, po jedenácti letech jsou Karamazovi svým zpracováním daleko zralejší a profesionálnější, jenže Knoflíkáři byl originálnější film. Zdá se mi, že Karamazovi jsou dalším svědectvím o tom, jak mnozí současní čeští filmaři nemohou najít nosná témata ze současnosti. Film je to po technické a profesionální stránce velmi zralý, jenže co přináší nového? Je to velmi dobře realizovaná televizní inscenace divadelní hry pro pondělní večer.

8. 7. 2008

Co se děje v zemi, v níž není nic jistého, v co by se dalo věřit

Slyšela jsem toho tolik o Balabanově nejnovějším filmu Gruz 200 (Náklad 200, Rusko 2007). Četla jsem o něm asi před rokem v ruské verzi týdeníku Newsweek, ještě před tím, než tento film přišel do kin. A všichni, opravdu všichni hovořili o tom, jak je ten film tak plný násilí a tak děsný, jak prý mohl někdo vůbec něco takového natočit, a kromě toho, vždyť to vůbec není pravda! Ten film ukazuje Rusko jako svět nočních můr, to přece není možné, aby si lidi o nás něco takového pak mysleli!

Než nad tím zvednete obočí, ten argument je pravdivý. Rusko není tak strašné, jak strašný je svět, který vytvořil Balabanov v tomto filmu. I když... ten film je založen na skutečných událostech.

8. 7. 2008

What happens in a country with nothing certain to believe in

I had heard so much about Balabanov's most recent film, Gruz 200 (Náklad 200, Russia 2007. I read about it in Russian Newsweek about a year ago, even before it was released. And everyone, everywhere just talked about how it was so violent and so horrific, how could someone make a film like that, furthermore it's not true! It shows Russia as a nightmare world, we can't have people think that about us! Before you raise your eyebrows, it's true. Russia is not nearly as terrible as the world that Balabanov created in this film. Though... in fact the film was based on real events...

8. 7. 2008

Napíšu to velice stručně, ale výstižně. To, co se včera v Praze podepsalo, je jen dalším důkazem, že Česká republika není samostatným a suverénním demokratickým státem, píše Dalibor Rozsypal.

. Stydím se za politickou reprezentaci tohoto státu a kategoricky se neztotožňuji s tím, jak vystupuje a jedná proti vůli většiny českých občanů a v příkrém rozporu s právními a demokratickými principy. Případná výstavba amerického radaru v Česku přinese některým lidem dokonce i zdravotní rizika a komplikace a z tohoto důvodu se dnešní podpis této smlouvy dá považovat za těžký zločin.

Bohužel jsem skeptický a domnívám se, že pod tíhou korupce a propagandy nakonec dojde i k ratifikaci v Parlamentu. Chci tady veřejně prohlásit, že já jako občan tohoto státu nemám nic společného s jeho politickou reprezentací, ba co dím, přímo se stydím za kroky, kterých se dopouští. Ba co dím, vzhledem k aktuálním okolnostem se začínám přímo stydět i za to, že jsem Čech.

9. 7. 2008

ANALÝZA

Deal - obchod. Tak nazývají podpis smlouvy o umístění amerického radaru EBR v Brdech shodně západní i ruští analytici. Podle generála Bužinského, který přijel do Česka na pozvání stínového ministra obrany Petra Hulinského (ČSSD), mohou být "antirakety" v Polsku hravě nahrazeny jinými nosiči, tentokrát už s mnohačetnými hlavicemi. Představitel ruské generality tak nyní potvrzuje informaci Britských listů z roku 2006, že budovaná sila jsou určená pro rakety "dvojího užití" - modifikované ICBM Minuteman II či Peacekeper MX.

9. 7. 2008

Rozhovor s vicepremiérem Martinem Bursíkem (MB) bezprostředně po podpisu smlouvy o radaru

Ivan Větvička: Pane vicepremiére, podporujete stavbu amerického radaru v Brdech. Není to v rozporu se samotnou podstatou existence Zelených?

9. 7. 2008

Což média neumí ani rozpoznat, natož pojmenovat

Rozhovor s Jiřím X. Doležalem byl zároveň rozhovorem s Janem Tamášem z iniciativy Ne základnám. Neuvěřitelná moderátorka ČT trvala čtyřikrát na tom, aby jí Jan Tamáš řekl, na které jídlo se těšil. Když jí Jan Tamáš odvětil, že je to podružná otázka, moderátorka ho se stupidní arogancí poučila, aby nehodnotil její otázky a odpověděl. Čtyřikrát! Jiří X. Doležal neměl se zodpovězením této skutečně závažné otázky problém, těší na jatýrka. V rámci diskurzu nastaveného Českou televizí tedy uspěl.

8. 7. 2008

Formálně a stylisticky se Gympl (2007, Česká republika) nevymyká z kánonu docela běžných současných českých filmů -- filmově tedy nepřináší nic nového, tvůrčím způsobem objevného. Jako by se čeští filmoví tvůrci obávali vytvořit dílo, které by bylo umělecky náročné -- české "plebejské" publikum by na ně nešlo? "Musíme točit v přijatelných, konvenčních parametrech." ? O to víc je zajímavé, jak i ve Vorlově snímku Gympl znovu, jako už v mnoha českých filmech z poslední doby, vypovídá o současnosti příběh.

8. 7. 2008

Překvapivě pomalou, až nudnou expozici má nejnovější Hřebejkův film Medvídek. Konečně, až tak po půlhodině, se v něm začínáme dozvídat, o co jde. Podobně jako třeba v Horem pádem či v Krásce v nesnázích splétají Hřebejk a Jarchovský dohromady několik narativů. Hrdiny jsou dnešní čtyřicátníci, příslušníci Hřebejkovy generace. Je tomu, jako by Hřebejk s Jarchovským před začátkem práce na scénáři uvažovali o tom, co jako téma jejich filmu nejvíc potáhne. A pohledem kolem sebe, kdy asi viděli rozpadlé manželské vztahy své mediálně establishmentové, pražské, postkomunistické generace, usoudili, že nejdůležitější v této, jejich fázi života je právě manželské partnerství a jeho krize. (Je tomu skutečně tak? Nic jiného tito lidé ze své země asi neznají, anebo to nepovažují za dostatečné nosné jako námět pro film.)

7. 7. 2008

Děti noci Michaely Pavlátové

Z častých rozhovorů se studenty a studentkami českých vysokých škol během mých pravidelných vyučovacích pobytů každé jaro v ČR v rámci programu EU Erasmus/Socrates a z diskusí ve vysokoškolských seminářích jsem nabyl dojmu, že mladé ženy v České republice nutně dříve nebo později udělají revoluci. Mnohé z nich jsou totiž daleko vnímavější, otevřenější, citlivější a inteligentnější než jejich kolegové mužského pohlaví stejného věku, kteří kolem dvaceti setrvávají stále ještě v chlapectví a většinou dost silné infantilitě. (To se pak v pozdějším věku u nich zřejmě rovnou převrátí v autoritativní, patriarchální otcovství, někdy provázené brutalitou, které skrývá slabost -- zřejmě víceméně tak, jak to zaznamenává většina českých hraných filmů, vzniklých po roce 1989.)

9. 7. 2008

Brzy po tzv. sametové revoluci na konci roku 1989 prohlásil náš nový prezident Václav Havel mimo jiné i to, že se zánikem Varšavské smlouvy jako vojenského paktu zemí bývalého východního bloku v čele se Sovětským svazem by zároveň mělo zároveň zaniknout i NATO. Postupem času ovšem naše bývalá hlava státu prokázala velmi značnou flexibilitu svých názorů a z antimilitaristy se stal hlasitý propagátor vstupu České republiky do NATO.

9. 7. 2008

Já, občan České republiky, Vám nekladu podmínky jako Donald Tusk a nechci za podpis naší trvalé vojenské loajality k USA jako česká pseudovláda příslib víz a vědeckých technologií. Mně k mému osobnímu souhlasu k podpisu smlouvy o umístění amerického radaru do nedalekých Brd postačí Vaše přesvědčivá odpověď na jedinou novinářskou otázku: "Kdo skutečně zinscenoval a kompletně zařídil plánované demolice všech tří budov Světového obchodního centra v New Yorku?"

9. 7. 2008

Nemohu jinak než konstatovat, že dnešní den je dnem národní hanby, protože podepsaná smlouva o umístění základny Národní protiraketové obrany Spojených států amerických na území České republiky je nejhlubším a nejhrubším zásahem do státní suverenity České republiky od roku 1990. Je zároveň i štěpícím klínem do integrující se Evropy.

9. 7. 2008

Mnozí si jistě pamatují onu slavnou sentenci. Otevřu noviny-Lenin, otevřu rádio-Lenin, otevřu televizi – Lenin. Mám doma konzervu - bojím se ji otevřít... snad to byl populární smutný muž let šedesátých, snad je vtip ještě starší, tak jak už to u vtipů bývá. V každém případě dnes se bojím otevřít cokoliv včetně deklu od záchodu a vlastního poklopce, abych si nešáhl na radar... je opravdu všude.

Nemohu se při tom ubránit poznámce, že radar vůbec neplní roli nějakého technického zařízení, které má sloužit k tomu či k onomu. Jde výhradně o symbol loajality a naší příslušnosti k určitému mocenskému vlivu. Koule lásky k USA.

9. 7. 2008

Dnes proběhne další z precedenčních soudů, ve kterém je souzeno pokrytectví

tisková zpráva stínové ministryně pro ženu a rodinu

Přestože v lednu osvobodil Nejvyšší soud Máriu Brodskou (59 let) a rozhodl, že pěstování konopí pro samoléčení není možno považovat za zločin, další obžalovaná stojí dnes před soudem. Ing. Libuše Bryndová, bývalá expertka Evropské komise v programu TACIT-PHARE, překladatelka a publicistka, je obžalována z nedovoleného přechovávání a výroby omamných látek jen proto, že vypěstovala konopí s obsahem 0,8-1,7% účinné látky určené na konopné máslo, masti a drť na koupel, obsahující celkem 26 g THC (sic!). Soudní stání se bude konat 9. 7. 2008 od 12:30 hodin v jednací síni č. dv. 258/II. poschodí, okr. soud v Táboře, trest. odd., kpt. Jaroše 1851.

8. 7. 2008
Kniha ukazuje Ježíše jako feťáka, to je myslím pro ty nejotrlejší. Proto ji považuji za nesnášenlivý, netoleratní a výsměšný hanopis. Věřící její obsah neovlivní, ale děti, kterým je určena, učí netoleranci a xenofobii. Kdyby někdo urazil vaši matku, také by se vám to nelíbilo. A pro nás křesťany je Ježíš Kristus víc než rodinný příslušník.
poslanec Jiří Karas KDU-ČSL

ŠOK│ Církev svatá katolická se ústy svých zástupců Boha v KDU-ČSL nedávno rozčilovala nad vydáním kresleného parodického příběhu o narození Ježíše Nazaretského "Život Ježíše" rakouského karikaturisty Gerharda Haderera (Das Leben des Jesus , 2002, ISBN 3-8000-3863-3, česky Fragment 2004, ISBN: 80-7200-483-2, EAN: 9788072004836). Vydavatelství tuto úsměvnou knihu uvádělo sloganem "Kadidlo, stejně jako hašiš, obsahuje účinnou látku THC! Nejnovější výzkumy potvrdily tuto skutečnost, a proto je na příběh Spasitele nutno pohlížet zcela novým způsobem! Odhalte šokující informace o skutečném životě Ježíše! " "Jestli je to pravda, to nevím. Vyrábí se z pryskyřice kadidlových stromů, ale chemické složení neznám," krčil tehdy rameny bez smyslu pro humor mluvčí České biskupské konference Daniel Herman . Netrvalo dlouho, a mezinárodní tým vědců karikaturistovu pobuřující nadsázku o psychoaktivním účinku kadidla potvrdil. Vážně, fakt...

9. 7. 2008

Čtu články na vašem serveru už roky a čím dál víc vidím, jací jste lháři a manipulátoři. Překrucujete fakta a utváříte si realitu podle svého. Jste stejní jako komouši, kteří se chlubili, že na "chudém a hladovém imperialistickém západě" vzrostla živočišná výroba o 5% zatímco v našich socialistických rájích o 200%. Ale už nenapsali, že na západě se jedná o milion krav, zatímco v socialistickém ráji o pětset, píše čtenář, který se zapomněl podepsat.

9. 7. 2008

Před několika lety jsem se dostal do databáze jedné nejmenované společnosti zprostředkovávající obchody s akciemi a investice. Díky tomu se mi občas ozývá některý z jejich snaživých pracovníků s nabídkou na to abych jejím prostřednictvím utratil či spíše ztratil své peníze. Nikdy jsem tak neučinil a zatím jsem nelitoval.

Poslední nabídku na koupi mi předložili v druhé polovině června letošního roku. Mladík s vemlouvavým hlasem mi nabízel ke koupi akcie těžařské společnosti NWR. Se slovy, že když byly uváděny na burzu, tak se od nich moc neočekávalo. Nicméně od té doby (za necelé dva měsíce) jejich hodnota stoupla o více než dvacet procent.

8. 7. 2008

BUĎ S RUSKEM, NEBO S USA

Vyměnil jsem si maily s Ondřejem Neffem, po jeho korespondenci s Jakubem Rolčíkem, který protestoval, že Neff bez důkazů obviňuje protiradarové aktivisty ze závislosti na arabských a ruských penězích. Myslím si, že je velmi důležité nedémonizovat politické oponenty. Ondřej Neff má stejně intenzivní starost o budoucnost České republiky jako protiradaroví aktivisté. Je stoupencem umístění amerického radaru v ČR nikoliv z nějaké zlé vůle či snad v důsledku příslušnosti k vládnoucímu establishmentu, ale prostě proto, že se velmi obává - z hlediska protiradarových aktivistů jistě iracionálně, aby se České republika opět neoctla v zájmové sféře Ruska. Prostě dospěl na základě svých zkušeností a úvah k jinému řešení než protiradaroví aktivisté. Respektujme jeho právo na vlastní názor, který by ovšem neměl být podporován nepodloženými argumenty, jako že jsou protiradaroví aktivisté placeni "z arabských zemí či z Moskvy".

Pro Neffa existuje pouze jediná dichotomie: buď s Ruskem, nebo s USA, a proto volí "spojenectví" s USA. Je to postoj pochopitelný, vyvolaný traumatickou zkušeností života v komunismu a uplatňováním řešení z minulosti na dnešní, daleko nepřehlednější svět.

9. 7. 2008

Spolu s autorem si kladu stejnou otázku na téma proč 65% dnešní populace Č.R. nechce na našem území radar cizí mocnosti. Kdy se vzájemný vztah obou našich zemí v oficiální politice změnil. Kdy se sympatie mnohých u nás k U.S.A. začaly posouvat do mínusu. Táži se kdy bylo ve vztahu k Československu U.S.A. jednáno podobně jako dnes, na počátku třetího tisíciletí z pozice velmoci a v bezvědomí možných následků. Jdu v časové ose historie naší země zpět a ocitám se až období r.1943. Válečné úsilí spojenců proti Hitlerovu Wehrmachtu na mnoha místech světových front vázla. Spojenci seznali, že k poražení nacistického Německa a jeho spojenců sami nestačí. Dostatek zdrojů byl jen jedním předpokladem možného úspěchu.Scházel jim lidský materiál v počtech milionů dosud žijících lidských bytostí někde jinde.

9. 7. 2008
V těchto dnech ministr zahraničí Schwarzenberg spolu s Riceovou podepsal smlouvu o vybudování amerického radaru v Brdech. Sám, ve své strojené noblese, je poněkud jiným kalibrem než africký lidojed. Ačkoliv je ve stejném ranku -- "Dobrý přítel Spojených států."

Mezinárodní společenství v čele se Spojenými státy tvrdě odsuzuje zkrachovalého zimbabwského diktátora Roberta Mugabeho za vážné porušování lidských práv. Na africkém kontinentě ale není sám. Spojené státy podle amerického profesora politologie Stephena Zunese v Africe podporují represivní režimy např. ve Svazijsku, Kongu, Kamerunu, Togu, Čadu, Pobřeží Slonoviny, Gabunu, Maroku, Egyptě a Tunisku. Černý tyran si bohužel vzal příklad z britských kolonizátorů a naděje obyvatel země dokonale pohřbil. Podle článku, který minulý rok vyšel na stránkách listu Independent, Robert Mugabe "bledne a působí stabilně a benigně" v porovnání s Teodorem Obiang Nguamem, diktátorem Rovníkové Guineje.

Zdroj: ZDE ZDE

9. 7. 2008

Teze o tom, že demokracie a bezpečnost se jaksi nemají rády, že jedna potlačuje druhou nebo dokonce, že si musíme vybrat, zda tu či onu, je v současné době velice frekventovaná a pohříchu je podle ní v praxi stále častěji postupováno. Stále více je tento rozpor brán jako něco automatického. Postavit bezpečnost proti demokracii je nejen mimořádně nepřesné a zavádějící, ale bohužel i velice nebezpečné a nedemokratické a co je vůbec nejhorší: opravdu, ale opravdu to hodně vynáší...

7. 7. 2008

Aotearoa - jak Nový Zéland nazývají Maorové, původní obyvatelé tohoto ostrova, kteří vlastně vůbec nejsou původními obyvateli Nového Zélandu. "Země dlouhého bílého oblaku". Maorové připluli na Nový Zéland někdy v období mezi devátým až čtrnáctým stoletím a během několika desetiletí naprosto vyhladily opravdu původní obyvatele mori mori.

A jelikož boží mlýny melou docela rychle , tak se okolo roku 1769 anglická monarchie rozhodla vypravit objevitelskou výpravu pod vedením Kapitána Cooka s cílem nalézt takzvaný Terra Austrálie - neznámý jižní kontinent, o jehož existenci se spekulovalo už za časů Ptolemaia.

9. 7. 2008

Vzpomínkový večer na Miroslava Holuba se uskuteční v Salmovské literární kavárně (Salmovská 16, Praha 2) v neděli 13.7.2008 v 19:30.

Červencový program Salmovské literární kavárny ZDE

8. 7. 2008

Chtěl bych vám sdělit šokující zážitek ze sledování ranního vysílání ČT1, píše Jaroslav Polák. V 6.20 až 6.30 byly hosty ranního vysílání pan Tamáš a pan J. X. Doležal. Zaujatost paní moderátorky vůči panu Tamášovi byla naprosto zjevná. Například se s urputnou "investigativností" ptala, na jaké jídlo se pan Tamáš nejvíce těšil při ukončení hladovky. To je opravdu tak investigativně důležitá otázka, že zvážím, jestli bych neměl platit o 100% vyšší koncesionářský poplatek. Myslím, že by čtenáři měli zhlédnout tento "rozhovor" ze záznamu.

8. 7. 2008

Tu knihu, která vznikla během marného, čtyři roky trvajícího boje českých občanů proti zpupnosti vlád České republiky, věnují autoři všem, kteří jsou odsouzeni bydlet v Brdech. Tu knihu věnují autoři všem, kteří v protestech proti stavbě amerického radaru vytrvali až dodnes i těm, kteří si řekli, že "tam nahoře to rozhodnou zase - bez nás" a rezignovali na zodpovědnost svých politiků ještě dřív, než je definitivně rozhodnuto. Tu knihu věnovali autoři zejména těm, kteří i nadále chtějí být nikoliv poddanými nějaké velmoci (ať z východu či ze západu), ale i nadále hrdými občany hrdého státu uprostřed hrdé, ale moudré Evropy s hrdou, moudrou a svým občanům odpovědnou vládou. Tu knihu věnovali autoři občanům žijícím v České republice i občanům Spojených států amerických padlým ve válkách pod falešnými záminkami v různých džunglích, stepích a pouštích světa . Protože válka proti lidem se nedá vyhrát arogancí ani radary a raketami. Mír se nedá přinést v pumovnicích strategických bombardérů.

Tu knihu věnují autoři Condoleeze Rice na památku na Českou republiku.

Společně proti základně - plné znění knihy PDF

8. 7. 2008

V úterý ráno při snídani ve středostavovském, vzorně zařízeném penzionu v kopcích nad Karlovými Vary nás přerušila majitelka a udělala nám přednášku o tom, že dnes přijíždí do České republiky americká ministryně zahraničí Condoleeza Ricová podepsat smlouvu o radaru, kterou nechce většina českého obyvatelstva a vláda pro její uzavření nemá mandat. "Ale ono se jim to vymstí, nebude to požehnané," zdůraznila majitelka penzionu a řekla, že prostě Američany v ČR nechce.

Přišlo mi to jako zajímavá věc. Když už se bouří i středostavovští majitelé bohatých vil, když už i u nich je vztah Češi-Američané nenávratně poškozen, došlo zjevně k něčemu opravdu hlubinnému. Američané si asi neuvědomují, jak těžce ztraumatizovali český národ svým agresivním, nedemokratickým a sobeckým přístupem supervelmoci.

8. 7. 2008

Potřetí...

Sakra, pane premiére, my v Brdech jsme ale přece také živá příroda, jste si toho vědom? Jste si vědom toho, že naše zdraví a naše životy ohrožujete?

reakce na zveřejnění korspondence předsedy kontrolního výboru Sněmovny Vladimíra Koníčka a ministra životního prostředí Martina Bursíka

Pane premiére Topolánku, v průběhu minulého roku jste v mediích ujistil veřejnost, že „z tohoto zařízení nevychází naprosto žádné záření“ (mluvil jste o radaru), opakovaně pak tvrdíte veřejnosti, že se nemá čeho bát, radar je pro lidské zdraví naprosto neškodný. Zaručil jste se občanům této země, že vládní komise zodpovědně zjistila, že hodnoty parazitního vyzařování radaru nemohou představovat nebezpečí pro občany v okolí, protože jsou přesně stanoveny a ověřeny – a řekl jste národu, že kdyby se ukázalo, že může dojít k ohrožení zdraví, okamžitě jednání o radaru zastavíte.

Radar v Brdech - klíčové argumenty TÉMA BL

Jan Neoral: Panu premiérovi Topolánkovi, od občana České republiky ZDE

Jan Neoral: Pane premiére, podruhé... ZDE

28. 7. 2007 Štěpán Kotrba: Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. ZDE

7. 7. 2008

tisková zpráva

Američtí protiváleční aktivisté a intelektuálové poslali otevřený dopis Condoleeze Ricové při příležitosti její cesty do Prahy

Newyorská organizace Campaign for Peace and Democracy odeslala v pondělí 7. července otevřený dopis americké ministryni zahraničí Condoleeze Ricové dopis protestující proti navrhované americké radarové vojenské základně v České republice. Ricová má tento týden přicestovat do Prahy a podepsat tam smlouvu umožňující výstavbu této základny, přestože smlouva nebude finalizována, dokud ji český parlament neratifikuje. Více než dvě třetiny českého obyvatelstva se staví proti radaru a parlament je v této věci rovnou měrou rozdělen.

Níže uvedený dopis podepsalo 87 osob, včetně Normana Birnbauma, Noama Chomského, Ariela Dorfmana, Bruce Gagnona, Thomase Harrisona, Douga Irelanda, Joanne Landyové, Jesse Lemische, Scotta McLemee, Jennifer Scarlottové, Stephena Shaloma, Mary Beth Sullivananové, Meredith Taxové, Cornela Westa, and Howarda Zinna. Celkový seznam signatářů je uveden v dopise.

7. 7. 2008

A Press Release

Anti War Activists and Intellectuals Send Open Letter to Secretary of State Condoleezza Rice on the occasion of her trip to Prague: "We Protest against the U.S. Radar in the Czech Republic"

NEW YORK, N.Y., July 7, 2008 The New York-based Campaign for Peace and Democracy sent an open letter today to Secretary of State Condoleezza Rice protesting the proposed U.S. radar military base in the Czech Republic. Ms. Rice is scheduled to arrive in Prague this week to sign a treaty providing for the base, though the treaty will not be finalized until the Czech parliament ratifies it. More than two thirds of the Czech population opposes the radar, and the parliament is evenly divided on the issue.

For more details, see the text of the open letter below. It was signed by 87 individuals, including Norman Birnbaum, Noam Chomsky, Ariel Dorfman, Bruce Gagnon, Thomas Harrison, Doug Ireland, Joanne Landy, Jesse Lemisch, Scott McLemee, Jennifer Scarlott, Stephen Shalom, Mary Beth Sullivan, Meredith Tax, Cornel West, and Howard Zinn. The full list of signatories is at the end of the letter.

Tom Mc Carthy
7. 7. 2008

Co s tím má co společného politika?

Všeobecně řečeno, politika je ošemetná věc. Z tohoto důvodu se mnoho lidí často rozhodne se jí úplně vyhýbat. V posledních letech vzniklo tolik filmů, které jsou šarmantní a zajímavé a zůstávají pevně v oblasti osobních vztahů. A samozřejmě, na to si nikdo nemůže stěžovat. Tento moderní humanitární přístup a populární psychologie lidi velmi baví a dobře se prodává V nejlepším případě to dokáže být nesmírně tragické a krásné. Ale, bohužel, není možno se omezovat pouze na tento segment života. Někdy se lidé v určité zemi střetnou s jinými lidmi, někdy začnou být problematické zákony, někdy jsou intimně osobní vztahy ovlivněny mezinárodní politikou. A pak to vede filmaře k tomu, aby váhavě vstoupili do minového pole, jímž je politilka. Ve filmu The Visitor (Návštěvník) učinil Tom McCarthy tyto kroky.

7. 7. 2008

What's politics got to do with it?

In general, politics is a tricky business. For this reason many people often decide to avoid it altogether. There are so many films from recent years that are charming and interesting, and remain firmly in the realms of the personal. And of course there is no reason to complain about that. This modern humanitarianism and pop-psychology is all very enjoyable and sells very well. At its best it can be extremely tragic and beautiful. But sadly, we can't limit ourselves to just this segment of life. Sometimes people in a country clash against each other, sometimes laws become problematic, sometimes the intimately personal is affected by international policy. And then, film-makers are inspired to step tentatively into this minefield that is politics.. In The Visitor, Tom McCarthy makes these steps.

7. 7. 2008

ANALÝZA

V Česku udávají rytmus života splátky

Registr dlužníků, který si pro vzájemnou informovanost zřídili bankovní i nebankovní poskytovatelé úvěrů, registruje v Česku už 4,7 milionů lidí, tedy polovinu populace. Celkový dluh podle tohoto registru dosáhl ke konci roku 2007 výše 827,5 miliardy korun. Lidé, kteří v konečném součtu dluží tuto pohádkovou částku, si půjčili na nákup dovolené, moderního spotřebního zboží, ale i na to, aby zajistili jednu ze základních lidských potřeb – bydlení. Výsledkem nezřídka bývá dlužní past, která zejména pro chudé může znamenat totální zbídačení, v extrémních případech i sebevraždu. Mnoho půjček představuje pouze draze vykoupený odklad – slouží pouze k tomu, aby se z nich zaplatily starší dluhy. I pro ty, kteří jsou schopni úvěry splácet, představuje zadlužení smyčku utaženou kolem krku, která rozhodujícím způsobem omezuje jejich svobodu, tlačí je k disciplíně a zužuje život na přikázání z písně bratislavské hiphopové skupiny H16: „Zarábaj keš!“

6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2008 Paní Riceová, už víte, kdo 11. září 2001 zaminoval a odstřelil "sedmičku"? Martin  Gřeš
9. 7. 2008 Stydím se za představitele své země Pavel  Novotný
9. 7. 2008 8.7. 2008 = Den hanby Miroslav  Pořízek
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
9. 7. 2008 Martin Bursík věří protiraketovému štítu více než americký Kongres Ivan  Větvička
9. 7. 2008 Mám doma...?!? Ladislav  Žák
9. 7. 2008 Pro světový mír není nebezpečnější program Vojtěch  Filip
8. 7. 2008 Jan Tamáš promluví k europoslancům ve Štrasburku   
8. 7. 2008 Ondřej Neff neprosazuje americký radar v ČR ze zlé vůle Jan  Čulík
8. 7. 2008 Majitelka penzionu v Karlových Varech proti raketové obraně Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík
8. 7. 2008 Hřebejkův Medvídek: dobře napsaný, zábavný scénář bez hlubšího záběru Jan  Čulík
8. 7. 2008 Hrůza! Ema  Čulík
8. 7. 2008 The Horror! Ema  Čulík
7. 7. 2008 Amerika a její Návštěvníci Ema  Čulík
7. 7. 2008 America and her Visitors Ema  Čulík

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Naivní představy o minulosti Štěpán  Kotrba
24. 6. 2008 Svět slíbil pomoc Afghánistánu. Komu kdo pomáhá? Martin J. Kadrman
18. 6. 2008 Bagdád trvá na právu vetovat americké operace   
16. 6. 2008 Irácké děti trpí psychickými chorobami   
13. 6. 2008 Irácko-americké rozhovory se dostaly do slepé uličky   
6. 6. 2008 Tajný plán jak udržet Irák pod americkou nadvládou   
6. 6. 2008 Spojené státy vydírají Irák zadržováním 50 miliard dolarů jeho zahraničních rezerv   
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda
26. 6. 2008 O "lopatách" a o vzdělání Ivan Odilo Štampach
16. 6. 2008 Stav školství je odrazem stavu společnosti   
16. 6. 2008 Mafiánský kapitalismus v českém školství   
13. 6. 2008 Proč jsou studenti bez motivace   
13. 6. 2008 Ruština byla shledána jazykem pobuřujícím a nahrazena angličtinou   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík
8. 7. 2008 Hřebejkův Medvídek: dobře napsaný, zábavný scénář bez hlubšího záběru Jan  Čulík
7. 7. 2008 Smutek paní Šnajderové -- neuvěřitelná esence trapnosti Jan  Čulík
7. 7. 2008 Ženy v ČR asi už brzo udělají revoluci, zatím točí velmi dobré filmy Jan  Čulík
6. 7. 2008 Jakubiskova Bathory: Typický "euroentertainment" Jan  Čulík
17. 6. 2008 Vzpomínkový optimismus Jan  Čulík
11. 4. 2008 Pražské jaro 1968 v českém postkomunistickém filmu Jan  Čulík
11. 4. 2008 The Prague Spring as reflected in Czech postcommunist cinema Jan  Čulík
3. 4. 2008 Bohdan Sláma: "Buďme na sebe hodní, nic jiného nemáme" Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal   
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2008 Spojené státy se rozhodly odstranit Severní Koreu ze seznamu darebáckých států   
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý