11. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 9. 2007

Přehnaný konzumerismus, fotografie a záběry celebrit, jak se vychloubají svým bohatstvím, to všechno má na občany "záporný psychologický dopad" a způsobuje, že jsou nespokojení, praví se v dokumentu britské Konzervativní strany, který bude zveřejněn tento týden.

Analýza, kterou připravila Skupina pro kvalitu života v Konzervativní straně (v jejím čele jsou John Gummer a Zac Goldsmith) varuje, že britská společnost je "posedlá hmotným bohatstvím" a to vede "k úzkostným stavům" mezi lidmi, kteří se snaží bohatstvím dohánět sousedy.

Sloupek
Milena Fucimanová

Nevím nic o Ikarově matce
je anonymní jako všichni v paneláku
holubům drobí chleba třebaže se to nemá
a před půlnocí a brzy z rána venčí psa

Pejskařky ji už znají ale nevědí že

když na ni zavrčí kamery
a mladá moderátorka mluví
o údělu matek nesmrtelných synů

ona v té chvíli namáčí jeho košile do moře
a při každém praní nechá jednu volně odplouvat
spolu s otázkami
aby mohla zůstat statečná

ze sbírky Stařeček kamelot, Sursum, Tišnov 2002 vybral Štefan Švec

10. 9. 2007

Spojenectví pro podporu raketové obrany (MDAA) právě zveřejnilo ono tak medializované šetření veřejného mínění v České republice na svých stránkách

průzkum v DOC

Prezentace výsledků ZDE

Seznáte, že reprezentativní to šetření moc nebylo - ptali se 1009 dospělých, z nichž plná čtvrtina byli stoupenci ODS, jen desetina voličů socdem; lidovců, zelených i komunistů vždy jen kolem tří procent. Skoro polovina se odmítla přiznat, koho volila, byť volit šly tři čtvrtiny dotázaných. Reprezentativnost vzorku je už jen těmito údaji zcela zpochybněna.

Věnujte se tomu trochu podrobněji, prosím. Je to skandální - jak ten spolek a jeho vedení, tak ty výsledky, píše sociolog Pavel Barák

Poznámka KOŠ: Daleko absurdněji než počet lidí, kteří odmítli přiznat svou stranickou afinitu ve volbách je ovšem to, že agentura, kterou si Američané najali, se neobtěžovala převážit naprosto nereprezentativní výzkum dle statistik a dle volebních výsledků. Pak by hlas voličů jednotlivých stran vážil dle výsledků voleb - NE voličů KDU-ČSL i NE voličů KSČM a ČSSD by dávalo úplně jiný obrázek... Výsledky by pak nejspíše byly ve výsledných procentních bodech jiné... Ale tento výpočet si může naštěstí udělat každý čtenář i novinář sám. Výsledky navíc zahrnuly i ty respondenty, kteří neodpověděli, přitom na většinu sociodemografických dotazů (mimo příjmů) odpověděli naprosto všichni (!) respondenti. Procenta se u jednotlivých "radarových" otázek počítala z celku oslovených, nikoliv pouze z těch, kteří se vyjádřili. Do vzorku 1009 osob se dostalo 42 žen (8%), které prohlásily, že sloužily v armádě. V celé armádě nyní slouží na 3000 žen. Republika má 10 milionů obyvatel. 420 000 vojákyň v žijící populaci nemá. Na americkém výzkumu je ale zajímavé to, že i dle něj plná třetina voličů ODS nesouhlasí s podporou protiraketové obrany USA, plných 70% voličů ODS trpí nedostatkem informací , jen 23% z přesvědčených o nutnosti radaru si myslí, že napomůže bezpečnosti ČR a jen 7% se domnívá, že pomůže proti raketám z Iránu. Jen necelá polovina dotázaných se domnívá, že bezpečnost Česka zajistí NATO a jen 34 procent je přesvědčeno o důležitosti radaru pro NATO. Klvaňa a jeho američtí přátelé se nenaučili v zemi, kde i prezident se dostal k moci volebním podvodem, jediné: že ke zpochybnění legitimity celého vládního "komunikačního" úsilí stačí lacině lživé interpretace údajů jednoho průzkumu. Nedostatek informací pociťuje 78 procent dotázaných...

tabulka politických preferencí respondentů s některými zvýrazněními ZDE

11. 9. 2007

The US Defense Missile Advocacy Alliance has published a grossly distorted "opinion poll" regarding what the Czechs think of the proposed US missile shield, to be built in Central Europe. HERE HERE

Only 1009 adults were polled. The sample was grossly unrepresentative. It was biased in favour of conservatives. A full 25 per cent of the sample were supporters of the Czech right wing party ODS. Only 10 per cent supporters of social democracy were questioned. From each of the smaller parties (the Catholics, the Communists, the Greens), only three percent of people were polled.

Almost fifty per cent of those polled refused to say whom they voted for at the last general elections.

The results are scandalously biased, they grossly misrepresent the balance of political power in the Czech Republic. This type of blatant manipulation discredits the DMAA, says sociologist Pavel Barák.

troubení na šofar
11. 9. 2007

Svátkem Roš Hašana ראש השנה začíná židovský nový rok a s ním podzimní období tzv. Vysokých svátků. Tento den Mišna počítá jako den, od nějž se počítají dny židovského kalendáře. Tradice uvádí první tišri jako datum stvoření člověka - Adama ríšona, což můžeme chápat jako vrchol božího tvůrčího procesu. Adamovým prvním provoláním bylo, že prohlásil Boha za Krále vesmíru. Zavolal všechny tvory, a řekl jim: "Přijďte, vzdejte Stvořiteli čest, poklekněte před Bohem, který vás stvořil." Tento den se, o mnoho set let později, narodil i praotec Abrahám. I jeho vnuk Jákob se narodil na roš hašana. Nový rok byl dnem, kdy byly v průběhu dějin vyslyšeny do té doby bezdětné ženy, Sára, Ráchel a Chana. Ráchelin prvorozený syn Josef, uvězněný v egyptském žaláři, byl právě prvního tišri osvobozen a předstoupil před faraóna. Na roš hašana se vymanili Židé z otroctví v Egyptě, což byl první krok k celkovému osvobození. Od roš hašana do pesachu proběhlo deset egyptských ran. Po zničení prvního chrámu, když se s Ezrou Písařem vrátila z Babylónie část exulantů zpět do Izraele, došlo na roš hašana na chrámové hoře k velkému shromáždění lidí, kteří zahájili stavbu nového chrámu. Roš Hašana pak od 13. stoeltí trvá první dva dny hebrejského měsíce tišri. Předvečer svátku - Erev Roš ha šana roku 5768 - začíná tento rok 12. září v 18:45 a druhý den svátku končí 14. září.

11. 9. 2007

Vážení, pokud máte kontakt na pana "Brdského" (mimochodem velmi vtipné, o to víc mne mrzí, že nenašel odvahu se podepsat...), tak mu vzkazuji, že můj syn, t.č. student posledního ročníku gymnasia již ve "třeťáku" spočítal dobu doletu "nepřátelské rakety" na tuším + - 12 minut a udělal si svůj názor na "radar". Autor má pravdu, tím spíše si myslím, že lidé vzdělaní v matematice by měli zveřejňovat matematickou argumentaci a ne se schovávat !!!! Píši své názory na radar na různé servery a vždy se plně podepisuji, zdůrazňuje čtenářka Soňa Hromátková..

Možná, že mne potká dopravní nehoda, ostatně už na mne před lety najíždělo auto bez značky na busové zastávce, v období, kdy jsem podala žalobu na starostu jako člen zastupitelstva. Podepisuji se ale dál. Nejsem hrdinka, ale považuji to za věc zásadní. Pokud chci něco kritizovat, musím dobře argumentovat,a navrhnout lepší řešení...A co může anonym?!? Nemám ráda vulgární výrazy, tak si odpovězte sami. Předem souhlasím s přeposláním autorovi a doufám, že se "pochlapí"...a konečně se rozhodne jít se svou kůží na trh... ono to jinak nepůjde, pokud si za svým stojí a chce, aby jeho příspěvek nezapadl.

Reakce JČ: Zásadou Britských listů je zveřejňovat příspěvky anonymně anebo pod pseudonymem pouze výjimečně - také jsme přesvědčeni, že v demokracii by lidé měli stát veřejně za svými názory. Článek pana "Brdského" je však společným dílem několika čelných odborníků z význačných výzkumných (i armádních) institucí - přišli by o zaměstnání a existenci, kdybychom zveřejnili jejich jméno. Bohužel.

11. 9. 2007

Předseda ČSSD představil svůj plán modernizace strany. Nedbal na rady svého poradce pana Dimuna a raději odstranil anglický výraz "rebranding". Možná mu někdo řekl, že anglickým výrazem rebranding se v USA taky označuje přeznačkování kradeného dobytka. To by bylo faux pas, které by naše média náležitě využila. Ačkoli jsme v Čechách, je trendem prokládat náš jazyk anglicismy - alespoň určitý typ "vzdělanců" tak činí. Paroubek si nakonec uvědomil, že u voličů socialistické strany to asi nezabere. Ale mohl tak udělat - vždyť na tyto moderní voliče -- mládež, podnikatele, vědecké pracovníky a další vzdělance - se obrací. Paroubek loví na pravé straně spektra. 4 miliony chudých lidí, zklamaných pravicovou rétorikou i praxí, kteří nechodí volit, pana Paroubka nezajímají.

Profesor Václav Pačes, předseda Akademie věd
11. 9. 2007

Tomu, co připustil pražský primátor Bém, se ani nechce věřit. Snad pro pravdomluvnost jeho výroku ho ale hned premiér Topolánek popřel a Béma umravňoval. "Loni v prosinci jsme se dohodli, že prezidentská volba nebude předmětem dohody o sestavení vlády. Václav Klaus je kandidátem ODS a naším úkolem je pro něj sehnat dostatečný počet hlasů.", prohlásil předseda vlády a ODS zároveň. Malovat čerta na zdi se nevyplácí, neboť co získá přesnější obrysy, nemusí se jevit mnohým tak špatné. Zvláště těm, kteří nejsou ani Topolánkovi, ani Klausovi nakloněni - v ODS zvlášť. Navíc, když Klausův protikandidát je osoba vážená v univerzitním světě, která si nelibuje v siláckých výrocích o neexistenci změn klimatu či všespasitelnosti trhu bez přívlastků a vědu nevystavuje posměchu jako sběratel univerzitních titulů ...

Lidovci ale nechtějí nového prezidenta. Do té míry si tohoto úřadu neváží. Chtějí jen zobchodovat svou loajalitu co nejdráže, jsou rozzlobeni na ODS, že si neřekla o podporu Václava Klause a oni neměli důvod říci co za to. A proto se vydali na křivolakou pouť za vlastním kandidátem. Petr Pithart je osoba, ležící v žaludku mnoha starším a konzervativnějším osobám na levici. Politiku sice zná až příliš dobře a dlouho, snad doživotní role senátorská mu dokonce i sluší. Nicméně... roli podivného manipulátora s dějinami první republiky Podivena mu odpárat nelze. Židle pro prezidentu Osvoboditeli je stále příliš symbolická, než aby ji dostal člověk, zpochybňující vznik samostatného československého státu, byť z katolických tradic. Připomenu při té příležitosti právníka Motejla, který nikomu nevadil jako ombudsman, poté co se vydal proti Miloši Zemanovi, vyšlo ihned najevo, jak hanebnou úlohu sehrál soudce Otakar Motejl v roce 1970 při odsuzování nevinných - sociálních demokratů. A prozradil to syn odsouzeného, toho času čestný předseda ČSSD Klaban.

Za předsedou Akademie věd České republiky je život bez politiky, život naplněný prací. Neznámost univerzitního protihráče proti nesmrtelným politickým matadorům lze snadno překonat a může být i výhodou. Pačese si váží i tam, kde si kariérních politiků neváží... Nejen novináři, ale i poslanci a senátoři se mohou něco dozvědět. Není problém odvysílat dlouhé rozhovory stanice věnované vědě - Českého rozhlasu Leonardo - nebo Českého rozhlasu 2 Praha s profesorem Václavem Pačesem, členem Učené společnosti ČR a Evropské akademie věd a umění. V Evropě Pačese znají - "politika" vědy je věčnou, je "politikou" rozumu, nikoliv jen divadlo čtyřletých či šestiletých zájmů.

Pořad ČRo Leonardo a Roberta Tamchyny "Vstupte" s Václavem Pačesem - o rodině, genetice a DNA primátů DOWNLOADSTREAM

Ivo Budil v pořadu ČRo 2 "Meteor" s Václavem Pačesem - Proč mají rostliny více genů než člověk? ZDE
Ivo Budil v pořadu ČRo 2 "Meteor" s Václavem Pačesem - Proč šimpanz není člověkem a člověk šimpanzem ZDE
Ivo Budil v pořadu ČRo 2 "Meteor" s Václavem Pačesem - Kolik genů potřebuje život k životu? ZDE
20 minut Martina Veselovského na ČRo 1 - Radiožurnál s Václavem Pačesem nejen o tom, zda odměňuje Akademie věd dostatečně špičkové vědce DOWNLOADSTREAM
ČRo Leonardo - Natura: Václav Pačes a Otevřená věda - věda pro studenty DOWNLOADSTREAM
"Jak to vidí" Václav Pačes - o kandidatuře na prezidenta ČR i o plánované stavbě amerického radaru DOWNLOADSTREAM
"Jak to vidí" Václav Pačes - o pátrání po našich dávných předcích pomocí rozboru DNA DOWNLOADSTREAM
"Jak to vidí" Václav Pačes - o stavebním zákonu, o nové budově akademie i státních jednotných maturitách DOWNLOADSTREAM
"Jak to vidí" Václav Pačes - o schůzce představitelů akademií věd vyšegrádské čtyřky DOWNLOADSTREAM
"Jak to vidí" Václav Pačes - o tom, jak se žilo vědcům před rokem 1990 a jak se jim žije dnes DOWNLOADSTREAM
"Jak to vidí" Václav Pačes - o osobnostech, etice při psaní vědeckých prací a Vánocích DOWNLOADSTREAM
"Jak to vidí" Václav Pačes - o skautingu, vojně a zájmu či nezájmu mladých lidí o vědu DOWNLOADSTREAM
11. 9. 2007
S blížícím se 70. výročím úmrtí T. G. Masaryka je zřejmě účelné připomenout jeden detail. Souvisí s jeho jménem. Má dvě podoby, písemnou a řečovou. --- Aniž bych chtěl zevšeobecňovat, jsem k tomu tlačen. Média jsou stále suverénnější v improvizaci tehdy, když nevědí, co a jak je správně. Člověk se někdy nestačí divit. A pak nevěří buďto svým očím, anebo taky uším, ne-li obojím.

Začnu jinak běžně velmi pečlivě připravovaným Kalendáriem, programem nedělní ČT1 z 9. září 2007. Bylo při této příležitosti také připomenuto výročí Masarykova úmrtí. Jak známo, Masaryk do svého jména po sňatku připojil manželčinou příjmení, jež se píše "Garrigue". Na obrazovce jsme si mohli na dolním okraji to jméno přečíst s "q" místo náležitého "g".

11. 9. 2007

Ti, co protestují proti deregulaci cen taxislužby, tvrdě požadují deregulaci nájmů. Není to zvláštní?

Dokonce až za skandální považuje pražský primátor P. Bém rozhodnutí pražského Městského (správního) soudu o tom, že žádného přestupku se nedopouští taxikář, který požaduje za poskytnutou službu cenu, kterou řádně uvedl před uzavřením smlouvy o přepravě třeba tím, že má tuto cenu napsánu na dveřích auta. A další funkcionáři magistrátu nezůstávají pozadu: trpěli by deregulací prý hlavně turisté a regulace je běžná v řadě jiných evropských městech a taxikáři by prý měli respektovat radnicí vykalkulované náklady.

11. 9. 2007

Obracím se na vás s osobní a jistě nevšední prosbou: pomozte nám zachránit třicet tisíc stromů v největším pražském lese -- v Klánovickém lese! Kvůli výstavbě dalšího pražského golfového hřiště se má vykácet nejcennější chráněná část Klánovického lesa. I když je pro vás Klánovický les místně vzdálený, jako precedens rozhodování o přírodě, kvalitě života a jeho udržitelnosti vám bude stejně blízký jako nám. Zvažte, zda nemůžete podpořit naši výzvu Chceme získat alespoň 30 tisíc podpisů (za každý strom jeden hlas) a zastupitelům Prahy ukázat nesmyslnost podobných projektů. Děkuji za pár minut vašeho času. Někdy stačí i tak málo, aby to pomohlo zachránit desítky tieíc stromů! Vážím si vaší podpory, píše Pavel Rousar z Občanského sdružení Újezdský STROM a dodává:

Vím, jak těžké je, být v zájmu dobré věci, osobně něco udělat. Ale třeba byste mi mohli pomoci tím, že tuto zprávu předáte i lidem ve svém okolí. Bylo by to báječně! A nevadí, že nejsou z Prahy. Zachování lesa je hodnota, která nezná hranic.

Více o lese a jeho boji za záchranu ZDE

11. 9. 2007

Po parlamentních volbách, od nichž různí Belgičané očekávali různé výsledky, nabrala diskuse o možném rozpadu federace na razanci. Ta se stupňuje natolik, že "poplašná zpráva", hlásající možný brzký zánik společného státu Vlámů a Valonů, začíná být mnohými obyvateli království brána jako reálné nebezpečí. Zajímavé je, že v souvislosti s případným rozdělením Belgie se v poslední době stále více připomíná rozpad Československa, který je příznivci tohoto řešení vykládán jako vzor. A to zcela bez ohledu na skutečnost, že nelze srovnávat Československo s Belgií, vztahy Čechů a Slováků se vztahy Vlámů a Valonů, a už vůbec ne situaci Československa na prahu devadesátých let 20. století a Belgie dnes, respektive kdykoliv v jejích moderních dějinách.

11. 9. 2007

Kontaminovaná půda Aralské pouště sípe jedovatým dechem pesticidů. Technik Národní univerzity Uzbekistánu Mirzobek Berganov zavírá dvířka české stanice na úpravu pitné vody. Otáčí kohoutem. Po několika sekundách se objeví první kapky. Na tenkém proudu teď visí zdraví půl milionu Karakalpaků. Jejich domovina se stala macechou. Vysychající řeka Amudarja a znečištěné bažinaté relikty Aralského jezera je vyhánějí z domovů. Experti z Instutitu tropů a subtropů České zemědělské univerzity jim vytvářejí základní podmínky pro život ve své vlasti.

11. 9. 2007

Problémem většiny pokračování je, že se snaží kopírovat původní koncept, který byl úspěšný. Tento jev můžeme pozorovat jak u knížek, tak filmů či videoher. Pro výrobce je jednodušší divákovi přednést už zavedenou značku, která měla úspěch, ale ve většině případů jsou pokračování jenom nastavovaná kaše bez špetky kvality. Ale tím nechci říci, že by první řada nějakou kvalitu měla . Samozřejmě se najdou výjimky, kdy pokračování je kvalitní, ale o tom teď nechci mluvit.

11. 9. 2007

Účast šestnácti zemí a více než sedmdesáti létajících aparátů rozličných velikostí, systémů, rychlostí a účelů, to byl 14. ročník Czech International Air Fest (CIAF), dvoudenní letecké show v Brně-Tuřanech. Tradiční a přitažlivé podívané, kterou v momentu zápasu o americký radar nově ozvláštnila účast strategického bombardéru B1B, jehož posádka je při bojových akcích zostřující se čtvrté světové války „zatraceně dobrá“...

McDonnell Douglas C-17 Globemaster III McDonnell Douglas C-17 Globemaster III Breitling Team L29 Delfín

10. 9. 2007

Zdá se, že by jednou mohl zdravý rozum, vkus a zájmy společnosti zvítězit nad politikařením, kýčem a zájmy fanklubu současného prezidenta. Podle zpráv z českých médií totiž zvažuje "prezidentská koalice" jako jednoho z možných kandidátů na prezidentskou funkci současného předsedu Akademie věd ČR Václava Pačese. Malomyslným, kteří si dokáží protikandidáta adepta na znovuzvolení představit pouze jako jeho negaci, se tak otevírá obrovský prostor představivosti. Zda to sektářům pomůže odložit pouta omezenosti není jisté, ale na tom zase tolik nezáleží. Záleží nejvíce na tom, zda se v parlamentu najde dostatek těch, kteří budou ochotni zastávat pevná stanoviska na základě idejí a ne se jen politicky prostituovat. A pak samozřejmě na tom, zda Václav Pačes tuto nabídku, pokud bude předložena, přijme. Podle některých náznaků se zdá, že by nemusel být proti.

10. 9. 2007

Miloš Čermák v sobotních lidovkách uvažuje ("Noviny jsou médiem elit. Proč je tedy nečtou?") nad tím, že není dobré, že u nás elity nečtou noviny a že je to vůči novinám nespravedlivé. Já osobně dost pochybuji, dá-li se v českých poměrech vůbec hovořit o "elitách". Kontinuita elit (univerzitních, soudcovských, továrnických, církevních, politických, žurnalistických...) byla zničena v padesátých letech a během dalších desítek let "diktatury proletariátu", kdy jménem dělnické třídy vládli tomuto národu ti největší blbci za pomocí rudého gestapa, lidových milic, zmanipulované justice, školství založeného na brainwashingu atd. Víc než schopnost platila stranická legitimace, víc než vzdělání poslušnost, víc než samostatný názor papouškování, víc než slušný byznys zlodějina na úkor toho, co bylo "všech". Žurnalistika přitom patřila mezi ta nejpostiženější odvětví, protože svobodný tisk neexistoval a nezávislé novinářské osobnosti tím méně. Bylo by dosti zvláštní, kdyby po tom všem v Česku vykvetly noviny jako Guardian, Independent, Daily Telegraph, New York Times, International Herald Tribune, Washington Post, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Der Standard, Libération, Le Monde, Le Figaro, Corriere della Sera, La Republica atd.

10. 9. 2007

PRACTICAL PARANOID

šok │ Poměrně zmatené zpravodajství se objevilo na Slovensku. Tajná služba SIS prý prolomila PGP ochranu takzvaného "Mečiarova CD", které má obsahovat jména subjektů a osob, pobírajících 30% výnos z činnosti zkrachovaných nebankovních subjektů BMG Invest a Horizont Slovakia. Autorem CD má být podle Mečiara Vladimír Fruni, jeden z bývalých jednatelů těchto firem., který je vytvořil v roce 2004 jako "pojistku".

Vladimír Mečiar předal zakódované CD generální prokuratuře v létě 2004. Podle Mečiara má jít o seznam slovenských ústavních činitelů a firem propojených na politické strany, které v nebankovních subjektech uložili svoje peníze a inkasovali z nich každoročně 30 procent. Obžaloba vyčíslila škody z krachu BMG na 14 miliard Sk. Strohé informace o dešifrování přinesla s odkazem na slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnku tisková agentura SITA.

Zvláštní je, že původně se na Slovensku hovořilo o tom, že záznam byl na magnetické pásce (kazetě). Ještě zvláštnější je, že SIS prolomila PGP za dva roky.

10. 9. 2007
odpověď na dotaz Britských listů o schopnostech SIS prolomit šifrování PGP

V odpovědi na otázku, zda mohla SIS prolomit PGP, musíme zabývat pouze dojmy. Není jednoduché udělat nějaký závěr bez znalosti konkrétního programu a bez znalosti toho, co měli luštitelé k dispozici. Pokud je pravda, že SIS rozluštila obsah CD, "zakódovaného" pomocí PGP, můj dojem je, že SIS rozluštila tzv. přístupové heslo, nikoli program PGP nebo šifry v něm použité. Přitom zde existuje řada možností, jak a k čemu bylo přístupové heslo použito (symetrická šifra, asymetrická šifra). Pokud někdo volí přístupové heslo jednoduché, třeba svoje jméno, je velmi jednoduché vyzkoušet všechny jeho možnosti...

Autor je přední český kryptolog

10. 9. 2007

Podle údajů amerického regulátora Nuclear Regulatory Commission (NRC) dostane tento úřad letos 12 žádostí o souhlas postavit nové jaderné reaktory na sedmi různých místech v USA. Příští rok se očekává dalších 15 žádostí pro 11 dalších míst. Jde o zásadní krok pro americkou energetiku. Jde totiž o první taková rozhodnutí v USA po téměř 30 letech. Pokud se podaří všechny tyto záměry realizovat, počet reaktorů v USA se zvýší o jednu třetinu.

podrobnosti Technický týdeník ZDE

Economist: Nuclear power Atomic renaissance ZDE
Associated Press: NRC Reverses Nuclear Fuel Secrets Policy ZDE
10. 9. 2007

SKOTSKO:

Od března 2006 platí ve Skotsku zákaz přísný zákaz kouření v jakýchkoliv veřejných místnostech, včetně restaurací a hostinců. Z právě publikované vědecké studie vyplývá, že zákaz vedl k podstatnému zlepšení zdraví občanů. Srovnání dat z devíti různých nemocnich ukázalo, že za rok došlo k poklesu počtu pacientů, kteří utrpěli infarkt, přijatých do nemocnic, o celých 17 procent. Bylo zjištěno, že kvalita vzduchu v hostincích a restauracích je nyní stejná jako kvalitu vzduchu venku. Vystavování dospělých i dětí sekundárnímu kouření pokleslo ve Skotsku o 40 procent.

10. 9. 2007

Bývalý pákistánský premiér Nawaz Šarif, který strávil sedm let v exilu v Londýně, se rozhodl vrátit se před nadcházejícími volbami v Pákistánu do vlasti, aby se tam stal protikandidátem proti vládnoucímu vojenskému diktátoru Pervezu Mušarrafovi. Mušaraf Šarifa v roce 1999 svrhl prostřednictvím vojenského puče.

Po příletu do Islamabádu byl Šarif zatčen a obviněn z praní špinavých peněz a z korupce. Posléze byl deportován do Saúdské Arábie. V letadle do Pákistánu sdělil Šarif BBC, že se vrací do Pákistánu ve snaze obnovit demokracii.

Policie se snažila zabránit Šarifovým stoupencům dostat se na letiště a všechny domácí lety byly v pondělí v Islamabádu zrušeny. Člen šarifovy strany Muslimská liga, řekl, že jeho a dvacet dalších osob policie před letištěm zmlátila. V neděli strana uvedla, že více než 2000 Šarifových stoupenců bylo v Pákistánu zatčeno a přes noc na pondělí bylo uvězněno dalších několik set.

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 9. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Už asi rok se o Vladimíru Putinovi v médiích USA a dokonce i západní Evropy nehovoří a nepíše v dobrém. Je obviňován z autoritářství, ze snahy obnovit imperiální nadvládu Ruska nad svými sousedy, z oživování studenoválečnických obstrukcí v Organizaci spojených národů.

Jsme tedy poněkud překvapeni, když čteme výroky Jean-Claude Killyho, slavného olympijského šampióna Francie a v současnosti člena Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Výbor se sešel 7. července v Guatemale, aby rozhodl o místu konání zimní olympiády roku 2014. Uchazeči byli tři: rakouský Salcburk, korejský Pchjongjang a ruské Soči. Salcburk argumentoval tím, že je bezpečným místem bez jakéhokoli rizika, Pchjongjang prohlašoval, že jeho zvolení podpoří mír a smíření na Korejském poloostrově. Soči si zařídilo, aby v jeho prospěch hovořil osobně Putin. Korejský uchazeč byl favoritem a také získal nejvíc hlasů v prvním kole.

10. 9. 2007

BILANCE Z DRUHÉ STRANY

Po roce "upřímný" Langer, nepotrestaný CzechTek a kontrola policie v nekonečnu

Ministr vnitra Ivan Langer se po ročním působení ve funkci odhodlal k bilancování. Ve čtvrtek 6. září 2007 prezentoval na tiskové konferenci své úspěchy a poučen pravidly public relations přiznal i selhání svého resortu. Těmi byly podle jeho vlastního hodnocení odchody policistů po přijetí nového služebního zákona a nevyšetření zákroku policie proti CzechTeku v roce 2005. V rozhovoru pro Radiožurnál (6.9.2007) doslova uvedl: " ...to beru jako i své osobní zklamání, protože jsem si velmi přál udělat jasno ve vyšetřování policejního zásahu v průběhu CzechTeku 2005, ale od té doby uplynuly skutečně příliš dlouhá doba a tam se nám nepodařilo z těch sto dvaceti osmi podání se dobrat konkrétnějších výsledků."

Zdá se, že legendární slogan Langerova předchůdce na ministerstvu Stanislava Grosse "Myslím to upřímně" má universální platnost. Upřímnost z úst politiků vypuštěná má přesně opačný význam.

10. 9. 2007

Tentokrát se jedná Jde o trať č. 132 z Děčína do Oldřichova u Duchcova, zvanou též "Kozí dráha", lidově také "Kozina". Jde o nádhernou a turisty vyhledávanou trať. Bohužel, jak je v dnešní době zvykem, je snaha železnice rušit jako nevýdělečná zařízení, která překáží silniční dopravě.

O zrušení této železnice rozhodl magistrát v Ústí nad Labem. Pan Milan Franc, z Ústeckého magistrátu uvádí v Děčínském Zpravodaji 14/2007 "musíme si vybrat vlak, nebo autobus". P. Franc zřejmě nikdy neslyšel pojem "integrovaná doprava". V Děčíně byl před lety připraven projekt na zavedení integrované dopravy. Bohužel radnice v Děčíně systematicky podporuje Dopravní podnik města Děčína a o integrovanou dopravu neměla zájem. Navíc je snaha v tělese trati vybudovat přeložku silnice I/35 Liberec -- Cheb, v Děčíně nesprávně označovanou jako "dálniční přivaděč". Zrušení této krásné tratě je krátkozraké, je to také neúcta k dílu našich předků.

Ještě několik zajímavých odkazů: ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

8. 9. 2007

Namísto vítání babího léta horalé zatloukají okenice před orkánem a údolní vrší na zápraží pytle s pískem, od nichž si slibují, že vsáknou velkou vodu. Chvíli se i zdálo, že drzý Boris letos Martinovi ukradl bílého koně přímo zpod zadku, když si na něho počíhal za výběžkem nižšího tlaku vzduchu. Jako by se podzim zhlédl v aktivistech s řehtačkami, a také se hlasitě přihlásil o svá práva.

10. 9. 2007

MATEMATICKÁ ANALÝZA TRAJEKTORIE

Jaroslav BRDSKÝ

V probíhajících diskusích kolem amerického protiraketového systému ve střední Evropě zaznělo a stále zaznívá bezpočet různých názorů, vesměs však neodborných a neobsahujících žádná relevantní fakta. Také se nikdo dosud nezabýval skutečností, že raketová část systému má být dislokována na baltickém pobřeží Polska, a radar v České republice, v Brdech, a nevysvětlil to. Podívejme se proto na tento zdánlivě podružný fakt z  ryze technického hlediska.

Proč má tedy být raketová část systému dislokována právě na baltickém pobřeží Polska? Protože je to nejvýhodnější z hlediska působení protiraketového systému proti balistickým raketám, které by případně směřovaly z  oblasti Blízkého a Středního Východu na severovýchod USA, nebo na americké základny v Grónsku či na severu Velké Británie.

10. 9. 2007

Napětí stoupá. Na televizním pořadu dne je nová reality show -- novodobý trh s otrokyněmi. V Chorvatsku byly místní policií zmláceny české ženy a navíc se tam prý o Čechyních zpívá nějaký posměšný vulgární popěvek. Nutí to k zamyšlení nad ženskou emancipací. Vyžadují ženy svobodu nebo vlastně otroctví?

10. 9. 2007

Protiradarové rebelské aktivity na Podbrdsku, které se prozatím vystupňovaly založením Ligy starostů proti radaru, zahrnující cca 30 starostů obcí v okolí VVP Brdy, kteří odmítají vybudování radarové základny v ČR, patrně konečně přiměly vládu k tomu, aby svoji infantilní a hloupou přesvědčovací kampaň, doposud prováděnou velmi amatérsky, nahradila profesionální prací specializované agentury. Obecně vzato, ono doposud to přesvědčování mělo opravdu efekt spíše opačný. I řada těch, kteří zpočátku výstavbu radaru spíše podporovali, začala váhat a někteří se přímo přidávali do stále širšího tábora jeho odpůrců.

10. 9. 2007
Jisté nakladatelství přišlo s edicí příruček "Rádci pro život", v jejímž rámci vydalo i knihu B. Geuea Jak si udělat ze života peklo. Tuto knihu si nekoupím, protože bych mohl podobnou napsat: stačilo by, kdybych vylíčil své zkušenosti ze studia na Pedagogické fakultě UK, kterou jsem v květnu 2006 absolvoval (nevím, zda zcela ve zdraví) v oboru učitelství pro 2. stupeň ZŠ a SŠ v kombinaci anglický jazyk -- hudební výchova.

Na tuto zkušenost jsem si vzpomněl (resp. ji vydoloval se sféry podvědomí) v souvislosti se zprávami o současném sporu mezi poslancem W. Bartošem (chce, aby na ZŠ mohli vyučovat i středoškoláci) a děkany pedagogických fakult (kteří toto odmítají). Jakkoliv se s návrhem pana poslance neztotožňuji, s jeho kritikou stávající výuky (nejen pedagogiky) na pedagogické fakultě souhlasím (přesněji řečeno bych v ní byl radikálnější). Pasáž z reakce děkanů stojí za to odcitovat:

10. 9. 2007

tisková zpráva

V těchto dnech vydává Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i., třísvazkovou vědeckou edici pramenů Charta 77: Dokumenty 1977--1989, první souborné vydání všech textů známých jako "dokumenty Charty 77". Autory rozsáhlého díla jsou Blanka Císařovská a Vilém Prečan ve spolupráci s redaktorkou publikace Milenou Janišovou.

Rozsáhlý archeografický úvod vysvětluje, co byly dokumenty Charty 77, jak je uspořádána a vybavena jejich edice, odkud byly texty převzaty a podle jakých zásad se přetiskují. Výkladu o Chartě jsou pak věnovány tři statě: Charta 77 jako československý i mezinárodní fenomén z pera Viléma Prečana, dosud neznámý text Václava Havla z prosince 1986 editory nazvaný Deset tezí o Chartě a úvahu Jacquese Rupnika Charta 77 a zrození evropského veřejného prostoru.

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
7. 9. 2007 V radarovém opojení   
6. 9. 2007 Radar v Brdech? PR kšeft pro bývalou ministrovu firmu Štěpán  Kotrba
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
4. 9. 2007 Premiér: Ochráním vás, kdyby vás to život stálo Milan  Daniel
3. 9. 2007 S pozdravem Rozum do hrsti aneb pár slov k americkému radaru   
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Stihneme být první?   
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem   
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
10. 8. 2007 Britský meteorologický úřad předpovídá nejprve klid, pak rekordní teploty   
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   

Čína RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2007 Přítomnost Milena  Fucimanová
10. 9. 2007 44 Ivan  Diviš
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
30. 8. 2007 Tak trochu pro pamětníky Petr  Štengl
28. 8. 2007 Jan  Skácel
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona