6. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 8. 2007

Informace jsou všude. Museli bychom být slepí a hluší, abychom se takřka neustále nesetkávali s tím, že se nám vnucuje nějaká ucelená a zpracovaná informace. Rostou ze země, visí na domech, létají vzduchem, jsou všude, kde byste je nečekali a kde na ně nejste zvědaví. Jestliže bylo nutné ještě nedávno většinu informací -- bez ohledu na jejich druh -- pracně vyhledávat, dnes je situace taková, že v v mnoha oblastech se informace nabízejí samy, dotěrnější než komáři, uprchnout nelze. Agresivita, s jakou se někdy informace vnucují, často hraničí s omezováním osobní svobody. Proč někdo tak intenzivně, sugestivně a útočně touží po tom, aby nám něco sdělil? Jaká jsou jeho očekávání?

Nejsme náhodou až příliš "intuitivní a důvěřiví"při spokojené konzumaci toho, co je nám s takovou ochotou a servilitou předkládáno, když základním předpokladem v přístupu k informacím v informačním věku je nedůvěra a kritický přístup?

Sloupek
Štefan Moravčík

Štydiry-štydiry!
Škovránok škriepivý
štipľavo šveholí,
šelmovsky šteboce,
šantivo švitorí:
- Šípiš, šestnásťročná,
šaľbu Šťasteny?
Škrobenosť štramáka,
špik šťastia šialený...
Škovránok škripoce,
škriatok škratulinký,
šmirgľom švitorenia
škrabe špinu, šminky.
Šatôčka šuchoce,
šašina ševelí.
Šššš!, škovránok,
špehúnik škaredý.

ze sbírky Maľované jarmá (1984) vybral Tomáš Fürstenzeller

6. 8. 2007

Pro podezření z pomoci při vyzrazení státního tajemství bylo obviněno 17 spolupracovníků předních německých listů : Süddeutsche Zeitung, Der Spiegel, Zeit, Frankfurter Rundschau, jakož i berlínských listů Tagesspiegel, TAZ, Welt a Berliner Zeitung.

Podle informací veřejnoprávní televize ARD se tak stalo na popud předsedy vyšetřovacího výboru Bundestagu pro aktivity německých zpravodajských služeb, křesťanského unionisty Siegfrieda Kaudera.

6. 8. 2007

Fantazie konspiračních teoretiků nebo reálná hrozba?

Britské listy přinesly v sobotu 21. července informaci o Výkonném nařízení (Executive Order) vydaném americkým prezidentem Georgem W. Bushem dne 17. července 2007. Tímto nařízením udělil prezident současné americké (i.e. své) administrativě právo zablokovat - bez soudního rozhodnutí a bez předběžného varování - majetek libovolné osoby na území Spojených států, která by podle mínění této administrativy ohrožovala (či mohla ohrozit) mír a stabilitu Iráku a jeho vlády, případně která by mohla podkopávat úsilí o hospodářskou obnovu a politické reformy v Iráku.

6. 8. 2007

George Bush podepsal v neděli a Senát a Sněmovna schválily těsně před parlamentními prázdninami zákon Foreign Intelligence Surveillance Act , který rozšiřuje pravomoci tajných služeb při sledování cizinců "podezřelých z terorismu". Sledování emailů a odposlech zákon umožňuje odteď tajným službám provádět bez povolení soudu. Demokratická opozice varuje, že může v souvislosti se sledováním cizinců dojít ke sledování amerických občanů bez povolení soudu...

Sydney Morning Herald: Boost for Bush as tougher spy laws approved ZDE

Washington Post: House Approves Wiretap Measure ZDE
Los Angeles Times: Senate votes to expand spy authority ZDE
The Age: Bush wins more power to eavesdrop on foreigners ZDE
Slashdot: House Approves Warrantless Wiretapping Extension ZDE
Forbes: Bush Signs Terrorism Law ZDE
6. 8. 2007

V sobotních Lidových novinách vyšel rozhovor Renaty Kalenské s lékařem a bývalým olympionikem Lukášem Pollertem, který je v současnosti radním v Praze 6. Z první otázky Renaty Kalenské vyplývá, že chtěla uskutečnit rozhovor se zastánci umístění americké základny v ČR senátorem Töpferem nebo režisérem Hřebejkem. Ti ale o rozhovor neměli zájem; obrátila se proto na Lukáše Pollerta.

Z celého rozhovoru je ovšem jen několik otázek věnováno záležitosti plánované radarové základny. I ty však stačí, aby ozřejmily neuvěřitelnou hloupost a argumentační plochost člověka, který hned v odpovědi na první otázku odmítá referendum tvrzením, že k radaru se "Začínají ... vyjadřovat lidé, kteří tomu moc nerozumějí". "Myslím si, že referendum nemá moc velký smysl, protože lidé to stejně moc nechápou," dodává dále.

A jak tomu "rozumí" a jak to "chápe" sám Lukáš Pollert?

6. 8. 2007

Jelikož je v České republice cenzura označena Ústavní listinou práv a svobod za nepřípustnou, dovoluji si zde občany otevřeně varovat před globální internetovou organizací Wikipedia, nazývající sama sebe "otevřená encyklopedie" a v angličtině dokonce "The free encyclopedia" ("svobodná encyklopedie"). Doména www.wikipedia.org je registrována - společností Wikimedia - sídlící ve Spojených Státech amerických - tam je prvním článkem Bill of Rights cenzura bezpodmínečně zakázána .

podrobnosti v angličtině ZDE

6. 8. 2007

Na klinice vládly sestry. Těžko někdy zapomenu případ, kdy pacientka zvonila na sestru, že "potřebuje na stolici". Jako medik- pomocná sestra jsem se zvedl, abych podal mísu. Sestra mě ale chytila za ruku: "Teď tam nemůžeš, to by si zvykly nás honit, musíš chvíli počkat...". Před uplynutím chvíle ale zazvonil zvonek znovu: "Já jsem se pokálela...", plakala pacientka. Zvedal jsem se, abych provedl očistu na lůžku, ale sestra mě zase výchovně chytila za ruku: "Posrala se baba, tak ať si v tom poleží!".

Praxe mediků v roli ošetřovatelského personálu má hluboký smysl. Prostě jsem se rozhodl, že jako lékař něco podobného nepřipustím. Jako mladý lékař na klinice jsem zahlédl sestru před důchodem, jak dává facku dementní stařence. Zavolal jsem jí na ošetřovnu, abych jí ostře domluvil. Jenže asi za dvě minuty z ošetřovny vyběhla a křičela: "Vošahávat mě teda nebudete...".

(Reakce na články "Vždyť to stejně nemá cenu" BL 3. 8. 07, "Pacienti jen obtěžují", BL 2. 8. 07, "Výchovou k neúctě v českém zdravotnictví", BL 3. 8. 07).

Strašně se mi nelíbí všechny oblíbené stereotypy a obecné stížnosti s nimi často související. Trvám na tom, že dozví-li se někdo o nějaké nepravosti, má právo a povinnost se obrátit na orgány, které jsou určeny k přezkoumávání a řešení stížností, případně na orgány činné v trestním řízení a to i přesto, že budou možná nečinné. Jenže lidé si chtějí popovídat, postěžovat si a případně i lehce exhibovat při prezentaci svých poznatků drsnou formou v hospodě nebo vybroušeným stylem v eseji či nějakém žurnalistickém literárním útvaru.

6. 8. 2007
tisková zpráva Českého rozhlasu Online a Leonardo

Během minulého víkendu skupina příznivců projektu Odhalení, známá jako Gorilí klan díky nepřetržitému sledování goril kamerovým systémem Českého rozhlasu Leonardo upozornila zástupce Zoo Praha na zvláštní chování goril v pavilonu.

Gorilí samice Kijivu, matka dvouměsíčního mláděte Tatu, dostala střevní koliku a přestala vykonávat svou mateřskou funkci.

6. 8. 2007

Léčení ve dvou nemocnicích

V lednu 2007 jsem byla hospitalizována v nemocnici v našem městě, které má asi 24 tis. obyvatel. V bývalé okresní nemocnici. Dnes ji spravuje město a evidentně si s tím, co si tak vehementně přálo od státu získat, neví rady.

Nedávno, před několika lety, stát do této nemocnice investoval formou investiční dotace asi 50 mil Kč na výstavbu nových operačních sálů. Bůh suď proč, když 11 km na jednu stranu je velká nemocnice vyššího typu a asi 10 km na druhou stranu je další nemocnice ve městě menším, které má asi 10 tis. obyvatel.

Protože o dotaci, kterou stát vložil do výstavby nových operačních sálů vím, ani ve snu by mě nenapadlo, co všichni pacienti při léčení v této nemocnici musí přetrpět, píše Dagmar Zrucká:

Odhalení
6. 8. 2007

Díky "tak trochu jiné reality show" Českého rozhlasu Odhalení zná dnes pražskou rodinu goril celá republika. Mediální zájem předčil očekávání. Kijivu byla za poslední rok na stránkách novin, v rádiu či v televizi 627x, Moja 821x, Richard 513x , Kamba 783x a Shinda 122x. Malá Tatu, která se narodila nedávno, se v médiích objevila už 153x. Celkem se gorily v zoo objevily za poslední rok v médiích 2073x, z toho 1369x v souvislosti se zoo, 540x v souvislosti s Českým rozhlasem a 535x v souvislosti s projektem, který je proslavil . Lidé si své vzdálené příbuzné lidoopy zamilovali. Měli možnost se o nich něco dozvědět, měli možnost je poznat, měli možnost je vidět. Více než stovka televizních pořadů a internetových videozáznamů, stovky rozhlasových reportáží, tisíce fotografií, tisíce článků a internetových reportáží... Už to nejsou jen zvířata kdesi v prosklené kleci, ale Richard, jeho rodina a jejich rodinný přítel, ošetřovatel Marek Ždánský, který se v médiích za rok objevil 698x. Mají štěstí, protože takoví jsme. Média nám zprostředkovávají realitu. Dokážeme díky médiím milovat i nenávidět. Cíl Českého rozhlasu napomoci poznání přírody, ochraně zvířat i zvýšit povědomí posluchačů, čtenářů i diváků o gorilách, zoo i Českém rozhlase se zdařil. Přesto zůstaly podobné, ryze veřejnoprávní a i mezinárodně úspěšné projekty v rozhlase ohroženým druhem. Díky Radě.

6. 8. 2007

Mě osobně to vůbec nepřekvapuje. Náš pan premiér Topolánek to dělá běžně v parlamentu při interpelacích. "Odpověď" na interpelaci, která mě vytanula na mysli při přečtení titulku zmíněného článku je v záznamu stenoprotokolu PSP ČR, píše čtenář Pavel Krajtl.

6. 8. 2007

ANALÝZA

Válka za globální převahu, tedy za kontrolu nad ropnými nalezišti a trasami, vinoucími se napříč Středním a Blízkým východem, v Africkém rohu a centrální Africe, válka, jejímž cílem má být dosažení amerického veta nad ostatními zeměmi, včetně těch ve staré Evropě, je maskována lítou honbou za teroristickou hrozbou, jejímž tvůrcem jsou samy Spojené státy. Tváří v tvář upadající moci se nyní impérium v marné snaze toto zvrátit uchyluje k posledním pokusům -- k rozšiřování této války napříč africkým kontinentem, ale i jinde.

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl TÉMA BL

6. 8. 2007

Možná je také potkáváte -- často jsou zašití na odlehlých místech, jindy je najdete v parku na lavičkách, někdy jsou mírně ovíněni a pokřikují po okolí či alespoň z legrace kopou do odpadkových košů. Ne, nemluvím kupodivu o bezdomovcích.

Často jsou to děti. Alespoň podle zákona. Vídáme je s manželkou z okna paneláku, jak u betonové skruže před školou poposedávají, postávají, cigaretka střídá druhou, jejich rozhovory se motají stále dokola kolem v podstatě nicotných věcí. Pokud si povídají. O polední přestávce jsou tu opět. A po skončení školy vysedávají dlouho do noci.

6. 8. 2007

Írán je napriek politickej izolácii pre zahraničných investorov naďalej atraktívny. Má druhé najväčšie zásoby plynu na svete a priaznivé investičné prostredie tvorené najmä výhodným daňovým systémom.

Nízke zaťaženie sa týka najmä priemyslu a ťažby nerastných surovín. Mimoriadne aktívna je preto v regióne britsko-holandská firma Shell, francúzska spoločnosť Total, či ruský Gazprom. V januári sa Shell rozhodol ísť s iránskou vládou do spoločného projektu. Na juhu krajiny sú obrovské zásoby plynu, ktoré sľubujú zisky v hodnote miliárd dolárov.

6. 8. 2007

Monitor Jana Paula:

Mezi pyramidami z lidských kostí a lebek a pyramidami z bot, brýlí či lidských těl není tak velký rozdíl, obojí je to, co po člověku zůstane. Bizarní objekty se liší v motivaci kulturní orientace, v menší či větší míře patologie. Na jedné straně cílevědomá snaha mnohaletého úsilí poloslepého mnicha, na straně druhé fanatismus člověka, jehož "dílo" vzniklo jako odpadní produkt jeho zvrácené osobnosti. Poloslepý mnich a umělecky nedoceněný Adolf Hitler, muž ticha a muž pekla.

6. 8. 2007

Diskuze kolem radaru USA se koncentruje na otázky možností zdravotní újmy, územní svrchovanosti a jurisdikce na základně. Tyto otázky jsou zřejmě zásadní a jejich zodpovězení uspokojivým způsobem dosud nikdo neposkytl. Souhrnně lze říci, že především otázky technického a odborného charakteru jsou diletantsky odbývány, většinou se jimi vládní činitelé nezabývají vůbec, včetně otázek zásadních, jako je třeba realita pořízení raket, vypouštěných retrográdně z Iránu a Koreje, nebo otázek širšího dopadu, jako je zamoření kosmu odpadem ze zkoušek antiraket. Např. čínská antiraketa ASAT, která sestřelila mrtvou družici v lednu 2007, přispěla k celkovému zamoření 7000 různých zbytků dalšími 1700 a více než 35000 úlomky o rozměru větším než 1 cm. Stoupá tak významně ohrožení pozitivního přínosu kosmické techniky.

6. 8. 2007

Se zájmem sleduji diskusi o tom zda radar ano, či radar ne. Asi ¾ národa si radar nepřeje. Asi ¾ národa si přeje k tomuto tématu referendum, píše Dagmar Zrucká. Vláda si referendum nepřeje a chce, aby o umístění rozhodl parlament, který vzešel z voleb v roce 2006.

Je asi na místě si výsledky voleb připomenout a připomenout si i volební účast voličů.

6. 8. 2007

Kolikrát za měsíc létáte za oceán? Kolikrát za rok se potřebujete vydat do Washingtonu, New Yorku nebo Sacramenta? Pokud nejezdíte často, pak vězte, že snahy ministerstva zahraničí, které vyměňují státní svrchovanost ve věci americké základny za vábničku zjednodušení vízového styku s USA, hájí zájmy úplně jiných Čechů než vás.

Je na čase říct jediné: ve vztazích mezi dvěma státy má platit reciprocita, aby byly oboustraně výhodné a rovnoprávné. Je na čase říci jediné: zaveďte administrativní překážky a víza pro občany USA, stejně jako obchodní podmínky v recipročně stejném rozsahu, jako platí pro Čechy. A udělejte to v celé Evropě.

6. 8. 2007

Už nastavují zrcadlo...?!? Tak zní známá hláška z Vesničky mé střediskové, která je reakcí na slavná úvodní slova k pozdně večerním filmům, která k nám pronášel Jan Kliment blahé paměti. Vzpomněl jsem si na tuhle hlášku hned ve dvojí souvislosti.

6. 8. 2007

Mluvit o vyrábění a prodeji tabákových výrobků jako o "obchodu se smrtí" se mi zdá velmi přehnané. Souhlasím s Janem Čulíkem, že Klvaňa nebyl zdaleka nejlepší volba, i když je mi lidsky spíš sympatické. Politicky je to totální gól do vlastní branky, za nějž se může zastánce radaru tak akorát stydět.

6. 8. 2007

V rozvinutých zemích je kouření sociálně nepřijatelné

Za jak nebezpečný se v rozvinutých demokraciích považuje obchod se smrtí, na němž se radostně podílí vládní mluvčí Tomáš Klvaňa, svědčí opatření proti inzerci tabákových výrobků v Británii:

Téměř veškerá reklama na tabákové výrobky je nyní v Británii a v mnoha dalších zemích protizákonná. Avšak v mnoho chudších zemích tabákové společnosti nadále inzerují své výrobky a používají taktiky, které byly ve většině průmyslového světa postaveny mimo zákon, píší protikuřácké stránky Ash.

Britské ministerstvo zdravotnictví zjistilo, že v zemích, kde byl zaveden zákaz reklamy na tabákové výrobky, poklesla spotřeba tabáku o 4 - 16 procent.

Ve Velké Británii je reklama na tabákové výrobky v podstatě zcela zakázána od roku 2003. Od 14.února 2003 se nesmějí objevovat reklamy na tabákové výrobky na billboardech, v tisku ani nesmějí být rozesílány poštou. Sponzorování sportovních akcí tabákovými společnostmi je zakázáno od 31. července 2003 a sponzorování závodu Formule 1 tabákovými společnostmi je zakázáno od července 2005. Od 21. prosince 2004 je v Británii legální dělat reklamu tabákovým výrobkům pouze v místě prodeje, a to jedinou reklamou, která nesmí mít větší velkost než formát A5 (21 x 15 cm).Mezinárodní tabákové společnosti se pokusily tyto zákony zvrátit soudně, ale jejich žalobu odmítl britský Nejvyšší soud.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Harry Potter a Relikvie smrti
5. 8. 2007

Jakmile se jednou vytvořilo fanouškovské společenství okolo fenoménu Harryho Pottera, vznikly i iniciativy na operativní online překlady této ságy do ostatních jazyků, nejen do češtiny. A tak se nedočkaví čtenáři dočkali nekomerčních amatérských překladů dříve než profesionálního oficiálního vydání. Důvodem v Česku bylo i příliš zdlouhavé překládání české knihy z dílny nakladatelství Albatros. I nyní. HP 7 v češtině je zde - pod názvem Harry Potter a Relikvie smrti.

Simon Bolívar
6. 8. 2007

ANALÝZA

Nádeje a riziká integrácie v Latinskej Amerike

Spolupráca, integrácia, voľný obchod, otvorená ekonomika, odstraňovanie bariér -- to všetko sú zaklínadlá súčasných rozpráv v medzinárodnej politike. Trend zlučovania menších politických a hospodárskych celkov do väčších je prakticky neprehliadnuteľný. V niektorých kútoch sveta -- napríklad v Severnej Amerike -- prebehol skôr, v Európe sme jeho svedkami práve teraz, no a niekde je otázkou bližšej alebo vzdialenejšej budúcnosti. Z doposiaľ nezjednotených kontinentov, alebo lepšie povedané regiónov, má vďaka svojej kultúrnej a jazykovej rovnorodosti pravdepodobne najväčší integračný potenciál Latinská Amerika.

6. 8. 2007

Druh viru slintavky a kulhavky, který se v pátek objevil u skotu na farmě v jihoanglickém hrabství Surrey, je stejný jako ten, s nímž se pracovalo v nedalekých výzkumných laboratořích. Britské úřady nyní prověřují, zda mohou být právě tyto laboratoře zdrojem nákazy.

foto nakladatelství Petrov
6. 8. 2007
Básník, jehož verše jsme publikovali v pátek, nedávno zemřel

Života-běh připomíná chmýr pampelišky. Pěkně spolu drží tvar. Ale najednou krok, závan větru . Bělavé pápěří se rozlétne do všech stran, aniž se jej podaří znovu usebrat do původní podoby. Zůstávají jen semínka, jako vzpomínky.

Zalétnu-li desítky let nazpět, až k době, kdy jsem co pedagogický elév-zelenáč přišel na Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni, stále mám před očima obrázek elegantního, prošedivělého již muže, vždy s kravatou a v obleku. Právě on byl mezi prvními, kdo mne ze sboru "staré gardy" přivítal, vzdor věkovému odstupu, velice srdečně a laskavě. Dr. Emil Bok, CSc. Na škole vyučoval dějepisu a občanské nauce. Šarmantní, vtipný společník byl velice oblíben, i mezi studenty. Brzy jsme se sblížili i my dva, diskutovali témata z oblasti kultury a umění. Tu a tam, zprvu úkradkem a nesměle, mi přinesl k přečtení také svou vlastní básnickou tvorbu. Pravdy, tehdy ještě na tenkých průklepových listech strojopisu. Samizdat.

5. 8. 2007

Úvahy vládních propagandistů o použití deseti "polských" antiraket pouze proti osamocené raketě vypuštěné jedním z "darebáckých" států či omylem či technickou závadou "zdivočelé" raketě berou za své. Namísto deseti interceptorů EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle) v deseti raketách, jak to agentura BMD neustále předvádí veřejnosti, v nejbližší době může být na každém nosiči CV (Carrier Vehicle) pětkrát až dvanáctkrát víc hlavic.

5. 8. 2007

Plníme přání mnoha čtenářů, kteří nám vyčítali, že uložená videa musí nejdříve stáhnout, a teprve poté přehrát. Premiérova návštěva v obci Borovno ukázala, že předseda vlády České republiky Mirek Topolánek nelhal jen své manželce, ale opakovaně, nestydatě a vědomě lhal občanům Brd a stejně vědomě lhal i poslancům Parlamentu. Britské listy přinesly díky čtenářům o jeho mýtech, polopravdách a lžích záznam. Zvukový i obrazový. A teď je Topolánek i na YouTube. Konečně je slavný on i ministryně obrany Vlasta Parkanová...

Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. ZDE

Video záznam YouTube ZDE
4. 8. 2007
Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL

Naše kampaň má vést k tomu, aby lidé dostali informace, analýzy a seriózní argumenty. Ať se pak rozhodnou podle nich, a ne na základě emocionálních výkřiků či antiamerikanismu. ... To, o čem se nejvíc diskutuje, na to budou jasné odpovědi.

"Pan Radar "Tomáš Klvaňa v propagačním sobotním rozhovoru Viliama Bucherta v MfD a na iDnes ZDE

Pokud chce Tomáš Klvaňa zlepšit informovanost lidí o vládou uvažovaném americkém radaru v Brdech, měl by odpovědět v prvé řadě přehledně a věcně Britským listům na ty otázky, které dostal jeho předchůdce, generál Zbořil, a na které nenašel odvahu odpovědět dříve než odešel dělat do vojenské kanceláře prezidenta Václava Klause. Lež mluvčího MO Jana Pejška (Televizní noviny, Nova so 19:34) o tom, že vláda informuje o všech technických parametrech radaru úplně, v reakci na prezidentovu kritiku, je v tomto kontextu už jen směšná. "V první řadě si myslím, že tato opozice (vůči radaru) by se měla respektovat. Je reálná. Nikdo si ji nevymyslel. Průzkumy veřejného mínění, které se uskutečnily, nikdo nezfalšoval," řekl Klaus a pokračoval: "Když někdo všechno trivializuje a zjednodušuje, tak jako Klvaňa, pak dělá snahám o shodu na rozumném řešení v této věci medvědí službu."

Dosud autoritativně nezodpovězené otázky Britských listů ZDE

4. 8. 2007

"Premiér na besedě odpovídal, co se stane, když vypukne válečný konflikt. Otázka pana Votavy se týkala případných zdravotních rizik v době míru," řekl Deníku vedoucí tiskového odboru premiéra Martin Schmarz. Podle něj vláda rozhodně se zdravím lidí hazardovat nechce. "V tomto ohledu platí, co tvrdí premiér od začátku: Pokud by se vyskytla taková rizika, vláda by jednání ukončila," řekl mluvčí premiéra Martin Schmarz.

Deníky Bohemia: Starosta Trokavce: Topolánek by měl odstoupit ZDE

Pozn. red.: Bohužel, tvrzení pana Schmarze neodpovídá skutečnosti. Topolánek odpovídal na tento dotaz jedné paní:

...v atmosféře, protože zkoušeli naprosto něco nového, zkoušeli izolaci na raketoplánu, která se bohužel odtrhla a způsobila smrt pěti lidí. Tak taktéž šli do něčeho, co neměli prozkoušené. A něco podobného jim slíbili, než vstoupili do vesmíru. Také jim říkali: Ne, dbáme o vaši bezpečnost, nic se vám nestane. A pak, ejhle, stalo se něco, s čím nepočítali. Vy ten radar nemáte odzkoušený, protože je naprosto jedinečný. Neexistuje podobný výkonově radar stejný na této planetě. A vy si dovolujete tvrdit, že se nic nemůže stát. Nezlobte se, mně to naprosto připomíná ten raketoplán, protože vy - co pak uděláte? vy zůstanete beztrestný, stejně tak jak tam. Ano, tady se něco lidem může stát. Mimochodem, z Marshallových ostrovů jsem se dověděla, že tam se rodí postižené děti.

Pak následovaly některé další dotazy a asi po dvou minutách na tento dotaz Topolánek odpovídá takto:

Ten příměr s tím raketoplánem je velmi, velmi zavádějící. Já musím říct, že. Já nevím, jestli to víte. V noci nebo včera zahynul v Afghánistánu voják. Ne proto, že by byl zastřelen, ne proto, že zahynul v boji. Byla to nešťastná náhoda. Všude na světě umírají lidé. Někteří lidé při obraně své vlasti, někteří náhodně, někteří hloupě v autě. Ale všude umírají lidé. Příměr s raketoplánem, já mu nerozumím, prostě.

Ta věc by nemohla být jasnější. Vždyť si to, pane Schmarzi, z toho videozáznamu poslechněte sám. Paní vyjadřuje strach ze zdravotních důsledků radaru - a Topolánek říká: Všude umírají lidé.

Tato slova jsme přepsali z videozáznamu. Proč Topolánkův tiskový mluvčí Schmarz také nemluví pravdu?

Premiér Mirek Topolánek 4.5.2007 v obci Borovno : Všude na světě umírají lidé" MP3MP3
Jan Neoral, BL 8. 5. 2007: Topolánek: VŠUDE UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak ZDE
Václav Votava , interpelace, PSP 14. 6. 2007 : Myslím si, že je to naprosto, naprosto šokující, to, co jste řekl tam těm lidem. ZDE

Britské listy: Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. ZDE

"Když někdo všechno trivializuje a zjednodušuje, pak dělá snahám o shodu na rozumném řešení v této věci medvědí službu."

Václav Klaus o "práci" vlády a zmocněnce Klvani pro Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda - iDnes
"Vysvětlete to, zkritizoval Klaus vládu kvůli radaru" ZDE

4. 8. 2007

PROBLÉM KLVAŇA:

Neuvěřitelnou naivitu a neobratnost prokázala Topolánkova vláda, když najala jako vládního propagandistu Klvaňu, agenta mezinárodní tabákové společnosti British-American Tobacco, s níž má tento člověk stále "udržovací smlouvu"! ZDE

Tabákové společnosti obchodují se smrtí a mezinárodně je považováno za naprosto nepřijatelné, aby jakýkoliv člověk fungující ve veřejné doméně měl s nimi jakkýkoliv kontakt. No, schválně si to ověřte, jestli najdete jedinou současnou západní celebritu, která by spolupracovala s tabákovou společností, anebo prosazovala její zájmy.

Najmout agenta firmy British-American Tobacco jako propagandistu, který má v českém prostředí vysvětlovat, proč je potřebný americký radar, je od Topolánkovy vlády do nebe volající hloupost. Dává-li tak najevo, že najímá člověka, který se nestydí brát peníze za obchod se smrtí, dává tím jasně najevo, jak to bude asi s jeho etikou a důvěryhodností.

Je to tak trochu, jako kdyby česká vláda ve věci radaru jmenovala svým mluvčím obchodníka se zbraněmi...

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
5. 8. 2007 Akce "Praha - Brdy - Hirošima"   
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima   
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího) : Klvaňův tenký paprsek   
3. 8. 2007 Břízkovec, hora Osudu Pavel  Čámský
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
1. 8. 2007 Čertovo kopýtko kolem radaru v ČR Miloš  Dokulil

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
2. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka
30. 7. 2007 Sonet na pamiatku Vojtěch  Mihálik
27. 7. 2007 ■ ■ ■ Karel  Dolejší
23. 7. 2007 Z nečasu Laco  Novomeský
20. 7. 2007 Jindřichohradecká Kateřina  Komorádová
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2007 Náměstek ministra financí Reaganovy vlády varuje před nastolením diktatury v USA Jakub  Rolčík
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík
1. 8. 2007 DIGITALIZACE: jaký ten produkt skutečně bude Štěpán  Kotrba
1. 8. 2007 Potomci studené války v Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Když stůl kulhá aneb prokletí mediální nezodpovědnosti Jan  Motal
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?   
30. 7. 2007 J. S. Bach zdarma   
27. 7. 2007 Ideologické rámování České televize v programu Události Mirek  Vodrážka