6. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 8. 2007

Topolánek mluví častěji "já o koze, ty o voze"

Mě osobně to vůbec nepřekvapuje. Náš pan premiér Topolánek to dělá běžně v parlamentu při interpelacích. "Odpověď" na interpelaci, která mě vytanula na mysli při přečtení titulku zmíněného článku je v záznamu stenoprotokolu PSP ČR, píše čtenář Pavel Krajtl.

Poslanec Antonín Seďa: ...Vláda České republiky zahájila jednání s americkou stranou o podmínkách případného umístění radarové základny v České republice. Přes mnohá spíše politickoideologická vyjádření a prohlášení vašich ministrů jsem přesvědčen, že vaše vláda nepovažuje případné rozhodnutí o umístění americké radarové základny za strategický a bezpečnostní rozhodovací proces.

Každá vláda, včetně vaší vlády, pane premiére, má odpovědnost za ochranu svých občanů. A exekutiva má povinnost poskytnout politikům co nejlepší informační podklady pro jejich rozhodování. Musím z tohoto místa konstatovat, že Ministerstvo obrany spíše hraje roli mrtvého brouka a paní ministryně obrany je ve vztahu k výboru pro obranu nekomunikativní. V bezpečnostních otázkách je vždy nejdůležitější vycházet z analýzy bezpečnostních hrozeb a z nich vycházejících rizik, která ohrožují bezpečnost země a našich občanů. Proto bych očekával, že vaše vláda předloží takovýto analytický materiál příslušným výborům Poslanecké sněmovny. Přestože jsem takovou analýzu osobně požadoval a stále požaduji, příslušní ministři vaší vlády mlčí a mlží.

Vážený pane premiére, kdy vaše vláda předloží do výboru pro obranu komplexní analýzu hrozeb a z toho vyplývajících rizik pro Českou republiku z hlediska možného ohrožení země balistickými raketami krátkého, středního a dlouhého doletu? Věřím, že jste si vědom důležitosti takovéhoto materiálu nejen pro nás poslance, ale především pro českou veřejnost. A kdy nám, pane premiére, konečně sdělíte, že naše země protiraketovou obranu k ochraně svých obyvatel potřebuje, či nikoliv? A pokud potřebuje, jak nebo s kým ji budeme budovat? Děkuji za odpovědi.

...

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: ...Děkuji za otázku. Kdyby to bylo tak jednoduché, abych odpověděl na poslední otázku, tak řeknu - ano, Česká republika tuto protiraketovou obranu potřebuje a budeme ji budovat se Spojenými státy americkými. Ale vy dobře víte, že to tak jednoduché není.

Kdybyste si počkal na mnou zprávu pravidelně předkládanou Poslanecké sněmovně, tak byste se také dověděl, že taková analýza, kterou požadujete, již existuje. Zpracovali ji na Fakultě vojenského zdravotnictví v Hradci Králové na Univerzitě obrany. Podepsán je pod ní mimo jiné, kromě celého týmu, podplukovník doc. MUDr. Jan Österreicher, PhD., a MUDr. Peter Bednarčík, CSc. To jenom pro pořádek.

Resort Ministerstva obrany, za který tímto svým způsobem odpovídám, přikládá a nadále bude přikládat otázce vyloučení zdravotních rizik souvisejících s případnou realizací vámi zmíněného projektu mimořádnou pozornost.

...

Chci říci, že stejně jako vy, stejně jako všichni ostatní v této Sněmovně přikládám speciálně otázce vlivu na zdravotní stav lidí v případě tohoto projektu daleko nejvýznamnější roli. A stejně jako vy si přeji, aby ty studie veškeré naše případné pochybnosti nebo pochybnosti veřejnosti hodnověrně vyvrátily.

Poslanec Antonín Seďa Děkuji. Vážený pane předsedo vlády, asi jsme si neporozuměli. Já jsem se ptal na analýzu bezpečnostních hrozeb a z nich vycházejících rizik, která ohrožují bezpečnost země, nikoli zdravotní analýzu. Takže se znovu ptám, kdy analýza těchto hrozeb bude předložena příslušným výborům Poslanecké sněmovny. Mám na mysli ohrožení České republiky z tzv. nepřátelských států, nikoli zdravotní hledisko. To je první věc.

Druhá věc. Já děkuji, že jste říkal, že analýza existuje, nicméně paní ministryně mně na moji otázku písemně neodpověděla. Ale chtěl bych položit ještě doplňující otázku, pane premiére. Nezdá se vám, že nelze donekonečna spoléhat pouze na informace, které nám dodává americká strana, tak jak to dokazují ve svých vyjádřeních nejenom vaši ministři, ale i vrcholní představitelé Armády České republiky?

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Nevím, jaký typ informací máte na mysli. Pokud jde o zpravodajské, tak jsem přesvědčen, že zpravodajské informace Spojených států amerických jsou možná o něco hodnověrnější než ty naše vzhledem k masivnosti jejich služeb.

Pokud jde o informace jiné, já si myslím, že vycházíme zásadně ze svých zdrojů. To, že se u těchto systémů vychází z technických parametrů, které jsou ověřovány v provozu, to si myslím, že je normální. Dělá se to stejně tak u traktorů jako u letadel a nakonec to nemůže být jinak ani u radarové jednotky, která je projektována na nějaké parametry, je odzkoušena na nějakých parametrech, v praxi ty parametry jsou mnohokrát ověřeny a prověřovány.

Na vaši otázku úvodní - já se přiznám, že jsem to úplně nepochopil, protože celá naše diskuse má vyvrcholit hlasováním v Parlamentu a tam si budeme odpovídat, jestli byly všechny otázky, které vy kladete, a to je třeba i to, jestli existuje riziko darebáckých států a používání balistických střel, jestli platí to, co americká administrativa, vojenská administrativa dnes preferuje, a to je v případě, že bude vybudován systém protiraketové obrany, tak odstraší samozřejmě, nebo spíš přinutí ty státy nevyvíjet ty systémy, protože budou méně účinné nebo neúčinné. Já stejně jako vy tyto otázky kladu, stejně jako vy na ně postupně dostávám odpovědi a budu vám je zprostředkovávat tady v Poslanecké sněmovně.

Podrobnosti ve stenozáznamu PS PČR ZDE

                 
Obsah vydání       6. 8. 2007
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
6. 8. 2007 Němečtí novináři obviněni z vyzrazování státního tajemství Richard  Seemann
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík
6. 8. 2007 Americký prezident podepsal zákon o sledování cizinců v USA tajnými službami
6. 8. 2007 Zastánce radaru Lukáš Pollert argumentuje neuvěřitelně hloupě Jakub  Rolčík
6. 8. 2007 Varování: Wikipedia je cenzurované médium Jan  Zeman
6. 8. 2007 Má to cenu, ale jen konkrétně - a s důkazy Ivan  David
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan
6. 8. 2007 Do vedení je třeba dosadit kompetentní lidi
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Topolánek mluví častěji "já o koze, ty o voze"
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
6. 8. 2007 Zevlingové děti -- budoucnost našeho národa? Jan  Lipšanský
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
6. 8. 2007 Lidskost je to, co píše naše kulturní dějiny Jan  Paul
6. 8. 2007 Nejde jenom o radar Boris  Valníček
6. 8. 2007 Volby a radar
6. 8. 2007 Zjednodušená víza do USA - kdo o ně stojí? Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
6. 8. 2007 Tabák a zbraně Boris  Cvek
6. 8. 2007 Reklama na tabákové výrobky, rozvinutý a rozvojový svět
5. 8. 2007 HP 7 CZ aneb Harry Potter vlastním nákladem Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
6. 8. 2007 ČTK: Z jaké laboratoře unikl vir kulhavky a slintavky?
6. 8. 2007 Emil Bok (1925 - 2007) Karel  Klaška
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
5. 8. 2007 Topolánkova návštěva v Brdech na YouTube
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 Topolánek prý odpovídal na něco jiného, než se ho ptali Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
4. 8. 2007 Jak může vláda jako svého propagandistu užívat agenta tabákové společnosti?! Jan  Čulík