6. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 8. 2007

Do vedení je třeba dosadit kompetentní lidi

Léčení ve dvou nemocnicích

V lednu 2007 jsem byla hospitalizována v nemocnici v našem městě, které má asi 24 tis. obyvatel. V bývalé okresní nemocnici. Dnes ji spravuje město a evidentně si s tím, co si tak vehementně přálo od státu získat, neví rady.

Nedávno, před několika lety, stát do této nemocnice investoval formou investiční dotace asi 50 mil Kč na výstavbu nových operačních sálů. Bůh suď proč, když 11 km na jednu stranu je velká nemocnice vyššího typu a asi 10 km na druhou stranu je další nemocnice ve městě menším, které má asi 10 tis. obyvatel.

Protože o dotaci, kterou stát vložil do výstavby nových operačních sálů vím, ani ve snu by mě nenapadlo, co všichni pacienti při léčení v této nemocnici musí přetrpět, píše Dagmar Zrucká:

Pro celé lůžkové oddělení, pro všechny pokoje mužské i ženské části chirurgie jsou určeny celkem 3 toalety, které jsou společné pro ženy a muže. Aby bylo jasno, jsou to 3 plechové kóje v jedné místnůstce. Dveře u toalet nejdou samozřejmě z bezpečnostních důvodů zavírat, takže, kdykoliv toaletu někdo používá, může očekávat, že jej tam jiný pacient, žena či muž jaksi navštíví. O jejich čistotě se šířit nebudu. To bylo jen pro silné žaludky.

Byla jsem hospitalizována s podezřením na vřed v žaludku, nebo na dvanácterníku. Na pokoji jsem byla s dalšími 5 pacientkami (komplikované zlomeniny končetin apod.). V nemocnici byly dlouhodobě. Chudinky. Pro celé chirurgické oddělení byla k dispozici pouze jediná sprcha v místnosti, která opět nešla zavřít. Na vlastní oči je třeba vidět kachličky a dlažbu ve sprše, vše staré snad 50 let.

Musím konstatovat, že sestry na oddělení byly ochotné. Příjemné.

Čtvrtý den pobytu k mé posteli přišla sestřička a pravila, že mi jde píchnou injekci do bříška. Byla mladá, milá a rozverná. Zarazilo mě to. Ze zkušenosti, za tu krátkou dobu hospitalizace jsem odpozorovala, že tímto způsobem píchají sestry mým spolupacientkám heparin. Proto jsem jí položila otázku, co mi to chce píchnout a proč. Odpověď mě šokovala. Sestřička odvětila, že je to heparin a že jí je to taky divné, ale že je to asi proto, že v pátek půjdu na vyšetření a možná mi budou brát vzorky ze žaludku, tak abych nevykrvácela.

Chvíli jsem na ni s úžasem hleděla, a pak jsem jí řekla, ať si to své nádobíčko odnese, že mi rozhodně žádnou injekci píchat nebude a že jí nechci nic kazit, protože nemám žádné zdravotní vzdělání, ale jen podle zdravého rozumu usuzuji, že se moc netrefila. Že daleko spíš jí vykrvácí pacient, kterému krev zředí. Nebylo mi do skoku, ale ujišťuji vás, že s úžasem zíraly i ostatní pacientky. Když jsem se vzpamatovala, podepsala jsem příslušné doklady a tuto nemocnici opustila, doléčila jsem se v sousedním městě v oné menší nemocnici. Ambulantně. A vlastně jsem ráda i za tento zážitek. Jinak bych si myslela, že tohle je pravdivý obraz našeho zdravotnictví.

NENÍ.

O deset kilometrů dál, v nemocnici malého města (v Čáslavi) jsem zažila kulturní šok. Ráno jsem se dostavila na vyšetření příliš brzy, takže jsem sama seděla na lavici na chodbě nemocnice před vyšetřovnou. Chodba čistočistá a příjemná, jak ze škatulky. K mému úžasu každý lékař, který vycházel z protějších dveří mě pozdravil. Bylo jich postupně asi sedm až deset, odcházeli z nějaké ranní porady.

A příjemné pocity mě provázely po celou dobu ambulantní léčby. Zdvořilost, slušnost a usměvavá péče. Všichni pacienti si zkracují čekání povídáním, takže jsem se i já postupně dověděla jak vypadají pokoje, jak jsou vybaveny, jak se chová personál a jak jsou tam lidé spokojení. Vyléčili mě tam. A znovu jsem se utvrdila v tom, že všechno závisí na lidech. Na vedení města jako zřizovatele nemocnice, na vedení nemocnice, na primářích, na vrchnich sestrách.... Prostě ryba smrdí od hlavy. Obě ty nemocnice jsou od sebe vzdáleny pouze 10-11 km, zřizovatelem obou je město a obě se od sebe liší jako den a noc.

A největší kuriozitu mi život připravil přímo na místě. Při čekání v této pěkné nemocnici, jsem jednou, u dveří ordinace pana primáře, spatřila bývalého starostu našeho města, který starostoval v minulém volebním období. Okamžitě jsem se za ním vydala s dotazem co tam dělá. Začal mi popisovat svoje choroby. Znovu jsem se zeptala co dělá v této nemocnici právě on. Pak teprve pochopil a začal koktat, že sám taky nebyl pro budování nových sálů, že by byl raději, aby se nejdříve něco udělalo s tím sociálním zázemím pro pacienty, ale že jej přehlasovali atd. Že on věří tomuhle panu primářovi atd..., proto se nechal operovat tady. Se zájmem jsem ho pozorovala. Alespoň, že se styděl. Jenomže to je bohužel málo. Všechno odnášejí pacienti a také státní kasa, protože těch cca 50 mil. Kč mohlo být efektivně využito jinak, ku prospěchu pacientů i zdravotníků.

Finančních prostředků je dost, na všechno, jenom se s nimi konečně musí začít hospodařit!! A zcela postačí dosadit do vedení kompetentní lidi. Pak nic není problém. Příkladů je dost.

                 
Obsah vydání       6. 8. 2007
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
6. 8. 2007 Němečtí novináři obviněni z vyzrazování státního tajemství Richard  Seemann
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík
6. 8. 2007 Americký prezident podepsal zákon o sledování cizinců v USA tajnými službami
6. 8. 2007 Zastánce radaru Lukáš Pollert argumentuje neuvěřitelně hloupě Jakub  Rolčík
6. 8. 2007 Varování: Wikipedia je cenzurované médium Jan  Zeman
6. 8. 2007 Má to cenu, ale jen konkrétně - a s důkazy Ivan  David
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan
6. 8. 2007 Do vedení je třeba dosadit kompetentní lidi
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Topolánek mluví častěji "já o koze, ty o voze"
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
6. 8. 2007 Zevlingové děti -- budoucnost našeho národa? Jan  Lipšanský
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
6. 8. 2007 Lidskost je to, co píše naše kulturní dějiny Jan  Paul
6. 8. 2007 Nejde jenom o radar Boris  Valníček
6. 8. 2007 Volby a radar
6. 8. 2007 Zjednodušená víza do USA - kdo o ně stojí? Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
6. 8. 2007 Tabák a zbraně Boris  Cvek
6. 8. 2007 Reklama na tabákové výrobky, rozvinutý a rozvojový svět
5. 8. 2007 HP 7 CZ aneb Harry Potter vlastním nákladem Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
6. 8. 2007 ČTK: Z jaké laboratoře unikl vir kulhavky a slintavky?
6. 8. 2007 Emil Bok (1925 - 2007) Karel  Klaška
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
5. 8. 2007 Topolánkova návštěva v Brdech na YouTube
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 Topolánek prý odpovídal na něco jiného, než se ho ptali Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
4. 8. 2007 Jak může vláda jako svého propagandistu užívat agenta tabákové společnosti?! Jan  Čulík