30. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 7. 2007

Podle BBC je Brownovo postavení velmi obtížné. Jednak potřebuje ujistit George Bushe, že pevné britsko-americké vazby nadále trvají, přitom však potřebuje přesvědčit britské voliče, že za jeho nového premiérství budou britské styky s USA jiné, než jaké byly za Tonyho Blaira.

Svět má vůči USA dluh za to, že Spojené státy bojují proti mezinárodnímu terorismu, řekl nový britský premiér Gordon Brown. Před svým prvním jednáním s americkým prezidentem Georgem Bushem charakterizoval vazby s USA jako "nejdůležitější bilaterální vztah".

Předtím však nový náměstek britského ministra zahraničí vyjádřil názor, že Británie a Amerika už nebudou praktikovat takovou zahraniční politiku, při níž by byly "srostlé v kyčlích".

Podle listu Guardian se chce Gordon Brown při rozhovorech s Bushem zaměřit na obchod a na Darfur a vyhnout se kontroverzním otázkám kolem Iráku.

Vysocí američtí činitelé oficiálně tvrdí, že nevidí poté, co se Brown stal britským premiérem, žádnou změnu v britské politice vůči USA, ale soukromě vyjadřují nevoli, že Brown jmenoval do funkce náměstka na ministerstvu zahraničí politika, který zastává vůči Bushovi otevřeně kritické stanovisko.

Americké vládě také vadí, že Brown odmítá užívat Bushův oblíbený termín "válka proti terorismu".

I když Brown v letadle do USA řekl novinářům, že britská politika vůči Iráku zůstává nezměněna, Američané zřejmě počítají s brzkým odchodem britských vojsk.

Sloupek
Vojtěch Mihálik

Za štyri roky odluky sa človek veľmi zmení.
Poprášené sú krídla motýľa.
No pri ľuďoch, čo žijú v predstave, niet prekvapení,
a preto si ma neprekvapila.

Hľadel som dlho na teba tam v divadelnej sieni,
ako ti prekrásna tvár žiarila,
a cítil som sa smädný, ale bez úst pri prameni.
Vzopätie zbytočného úsilia.

Dnes odcestuješ a mne iba pohľad, úsmev hádam
a dotyk teplej ruky zostane.
A nedozvieš sa nikdy, že ťa beznádejne hľadám,

s hnevom a žiarlivosťou, oddane --
a že ak privyknem aj mnohým strácaniam i zradám,
vždy bude bolieť tvoje strácanie.

ze sbírky Sonety pre tvoju samotu (1966) vybral Tomáš Fürstenzeller

30. 7. 2007

Píše nám čtenářka, jejíž totožnost je redakci známa:

Moje dcera, ktera právě dokončila Bc v oboru porodní asistentka, prohlásila, že ve zdravotnictví nemůže s klidným svědomím pracovat. Jedním z důvodů, které uvádí, je i to, že jí bylo vytknuto, když po ošetření pacientky vyhodila latexové rukavice do odpadu. Oddělení si údajně nemůže dovolit takové plýtvání. Ráda bych položila panu Pragerovi kontrolní otázku: Jestliže by se má dcera podřídila místnímu úzu a ošetřovala řadu pacientek ve stejných rukavicích a přenesla by na ně případně nákazu, dopustila by se tak trestného činu?

30. 7. 2007

Díval jsem se na Lidové noviny, Hospodářské noviny a Právo, ale o Topolánkové lhaní v parlamentě nic nenapsaly, píše překvapen pan Uwe Ladwig, který je teď pár dnů v Praze. Bude se zjevně muset ještě hodně naučit o mentalitě a praxi českého tisku.

Německá média však zareagovala, takže se o Topolánkově lhaní v parlamentě doví mezinárodní společenství. Není to však pro ně nic nového, "o Topolánkově lhaní v českém parlamentě nepíšeme poprvé," informovala nás jedna německá novinářka.

30. 7. 2007

Obracím se prostřednictvím elektronické podatelny na Odbor vnitřních věcí Magistrátu města Opavy, rád bych si nechal změnit na tamní matrice své jméno na nové, "Žibřid Talman". Tuto změnu bych chtěl učinit na počest současného předsedy ODS a rodinné politiky této strany.

Musím sebekriticky uznat, že jsem před volbami špatně četl pasáže volebního programu ODS věnované rodinnému životu. Až po volbách jsem zjistil, že za správné rodinné uspořádání bych měl považovat situaci, kdy ženatý muž opustí manželku a své tři děti, přesune se k milence, milenku nechá instalovat do funkce místopředsedkyně parlamentu a přivede ji do jiného stavu.

zdroj: BBC
30. 7. 2007

Vě věku 89 let zemřel filmový režisér Ingmar Bergman. Proslul celou řadou uměleckých filmů, z nichž k nejznámějším patří Sedmá pečeť a Lesní jahody. Třikrát dostal Oskara, naposledy za film Fanny a Alexander. Pětkrát byl ženatý, jeho poslední manželkou byla Ingrid van Rosen.

28. 7. 2007

Topolánkovy mýty, polopravdy a lži o radaru

Politikům je třeba připomínat jejich vlastní slova, zvláště když se brání, že je novináři zkreslili a nenapsali to, co oni řekli. Premiér České republiky Mirek Topolánek nelhal jen své manželce, ale opakovaně, nestydatě a vědomě lhal občanům Brd a stejně vědomě lhal i poslancům Parlamentu. Britské listy nyní přinášejí o jeho mýtech, polopravdách a lžích záznam. Zvukový i obrazový.

Lží první bylo, když sliboval, že se snaží, aby umístění radaru od nejbližší obce bylo vícejak čtyři kilometry. Věděl už v té době, že kóta, na kterou Američané plánují umístit svůj radar, je od nejbližší obce vzdálena 1,4 km. Pouze 1,4 kilometru. Druhá lež je ale závažnější. Starosta obce Trokavec, Jan Neoral, přinesl v Britských listech své poznámky z besedy v brdské obci Borovno dne 4.5.2007. Beseda s premiérem Topolánkem, ministryní obrany Parkanovou a jejich vládním doprovodem měla velmi bouřlivý průběh, jehož klíčové body televize ve zpravodajství nezachytily - jako obvykle. Topolánek zde řekl několik nehorázných, buranských vět. Prohlásil, že občané podléhají mýtům, polopravdám a lžím. Asi nejvíce pobouřil občany jeho cynismus, se kterým reagoval na pocit ohrožení obyvatel Brd: "VŠUDE NA SVĚTĚ UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří lidé při obraně své vlasti, někteří náhodně, někteří hloupě v autě, ale všude umírají lidé." Starosta Trokavce zaznamenal a komentoval tuto premiérem vyřčenou větu slovy: "Z této naprosto nezvládnuté, šokující a nehorázné odpovědi lze dovodit, že premiér ví a počítá s tím, že zde v souvislosti s radarem budou umírat lidé? Touto odpovědí naprosto jasně dal najevo, že lidé díky radaru umírat mohou, že se s tím má počítat, radar může být tedy natolik nebezpečným, že může způsobit smrt lidí. A že je si toho vědom." O několik dní později na výrok reagoval ve sněmovně poslanec Václav Votava při ústních interpelacích a premiéra se otázal:

Poslanec Václav Votava (ČSSD): Na mítinku s občany v Brdech v obci Borovno se vás jedna tazatelka ptala - cituji z Britských listů: Právě nám zde tvrdíte, že radar bude zcela bezpečný, účinky zdravotně nezávadné, a že pokud by měl poškodit lidi, neschválíte ho. Co se stane, pokud to nebude pravda a k poškození dojde? Vaše odpověď byla: Všude umírají lidí, někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak. Citoval jsem, pane premiére, z Britských listů. Myslím si, že je to naprosto, naprosto šokující, to, co jste řekl tam těm lidem. Jestli jste to opravdu řekl, tak si myslím, že je to i nehorázné. Je to nehorázná odpověď lidem (upozornění na čas), kteří mají obavy o své zdraví v souvislosti s radarem.

A ten hulvát, který vede tuto vládu, odpověděl s drzostí sobě vlastní:

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek (ODS): Myslím si, že je nehorázné něco takového tvrdit. Standardně tvrdím, že pokud se prokáže zdravotní postižení nebo zdravotní účinky, vyjednávaní skončí. Musím vás zklamat - čerpejte z lepších zdrojů.

Britské listy nyní přinášejí nezvratný důkaz, že jsou "lepší zdroj" a premiér by měl příště lépe a uvážlivěji volit slova. V parlamentu i jinde.

28. 7. 2007

US ANTI-MISSILE SYSTEM FOR EUROPE:

When local people expressed fears that the proposed US radar, to be built in the Brdy area in the Czech republic as part of the US anti-missile system in Europe, might be a serious health hazard, Czech Prime Minister Topolánek reacted like this:

"People die everywhere. Some people die when defending their country, others die accidentally, some people die stupidly in car accidents, people simply die."

Topolánek said this in a debate with local residents in the village of Borovno on 4th May, 2007.

Czech internet daily Britské listy reported this statement, in English HERE, in Czech HERE. Václav Votava, a social democratic MP, raised this issue in Czech Parliament during parliamentary Question Time. Quoting the Britské listy article, he asked Prime Minister Topolánek to confirm his Borovno statement, in Czech, HERE.

In his parliamentary response to Votava, Prime Minister Topolánek denied he had made the above statement and questioned the reliability of Britské listy ("Use better sources.") Britské listy has now published a videorecording of the whole debate, proving that Czech Prime Minister had indeed made the statement we quote above and that he has lied in Parliament regarding this matter.

The statement in question is in Section 11 of the recording, from approximately minute 5 onwards HERE

Further details in Czech HERE
29. 7. 2007

Proč děláte z komára velblouda a Topolánkovo "všude umírají lidé" omíláte už tak dlouho? Že je Topolánek blbec, to všichni dávno víme, ale proč se kvůli tomu musejí BL ztrapňovat? ptá se čtenář David Kopfrank.

Jestliže lže premiér v parlamentě při interpelacích, je to v demokracii jedním z nejzávažnějších možných poklesků. Absolutně to likviduje premiérovu integritu, potřebnou pro to, aby mohl stát v čele státu, a je to věc na rezignaci, zní naše odpověď.

To je neuvěřitelné, ten člověk neví, že vůbec nejhorší možná věc v demokracii je lhát v parlamentě? ptá se Uwe Ladwig, bývalý ředitel jedné elektronické nadnárodní firmy, Němec s mnohaletou zkušeností života v západní demokratické společnosti.

30. 7. 2007

Dovolím si oponovat Václavu Duškovi a jeho tvrzení, že "vláda zcela amatérsky používá pro agitaci radaru nevhodné a neodborné osoby".

Jsem toho názoru, že naše vláda moc dobře ví, kolik vědomostí a vlastních názorů na americkou základnu občané mají. A ač to nedává najevo, má z toho hodně velký respekt, a proto se vybavila výbornými psychologickými zbraněmi.

Řeč je o páteční schůzi vládního lobbisty Tomáše Klvani a senátora za ODS Tomáše Töpfera se starosty a občany dvou obcí v Brdech. Nikoho lepšího na takový úkol totiž ani nebylo možné pověřit.

30. 7. 2007

Digitální rekordéry s velkými harddisky mění televizní trh a likvidují stávající ekonomický model komerčních televizí. Od doby, co firma Seagate přinesla na trh harddisk o neuvěřitelné kapacitě 720 GB (7200RPM SATA 3.0Gb/s, 16MB Cache), trh s o něco menšími harddisky se propadl. Od té doby, co DV-R - digitální záznamové rekordery jsou za babku, vyráběné v korejských mamutích továrnách v miliónových sériích, začaly komerčním televizním společnostem smutné, ba tragické časy. Od té doby., co penetrace mobilními telefony dosáhla 70% a multimediálními verzemi dosáhne téže hodnoty nejpozději za dva roky, těší se na miliardy z televizních příjmů i mobilní operátoři a provozovatelé sítí elektronických komunikací. Mají na to daleko více investic, než nějaká televize a nenesou zátěž regulace. Od té doby, co plazmové televizory chrlí výrobní linky i v Česku a vyprodávají se evropské zásoby, které nejsou fullHD reday a DVBready skoro zadarmo, systémy zvuku 5+1 jsou za pár tisíc, rozšiřuje se množství zákazníků, kteří si skládají domácí kino propojené s počítačem. A sledují doma DVD bez reklam, namísto televize s vtíravě stupidní Jogobellou.

Neklidná doba pro mediální investory, infarktová doba pro majitele licencí. Zlatý důl pro lobbingové agentury a úplatky do kapes poslancům.

30. 7. 2007

tisková zpráva Českého rozhlasu

Ve středu 1. srpna 2007 ve 20.00 hodin zazní v rozhlasové premiéře v rámci Barokního dne na stanici ČRo 3 -- Vltava nová nahrávka Bachových Braniborských koncertů, kterou natočil soubor Musica Florea. Od stejného okamžiku pak bude tato nahrávka zdarma k dispozici na stránkách digitální stanice ČRo D-dur. Zájemci si ji budou moci zdarma stáhnout ve formátech MP3 a Flac ZDE.

30. 7. 2007

Nejprve chci poděkovat panu Ondřeji Neumanovi, zástupci šéfredaktora zpravodajství ČT, za stále ještě nikoliv běžnou, byť docela obyčejnou věc: slušnou a rychlou odpověď na tři otázky, které jsem mu v červnu 2007 zaslal. Všechny se týkaly výroků premiéra ČR, Mirka Topolánka -- viz podrobné materiály např. ZDE . Poděkováním za rychlou odpověď však bohužel musí - což mi je upřímně líto - můj kladný vztah k ČT skončit. Suché konstatování z ústředí veřejnoprávní televize, cituji -- "nemám dostatek informací, abych mohl jakkoli posuzovat text pana Čulíka." -- mě v tak vážné záležitosti nejen neuspokojuje, ale jako koncesionáře ČT (tj. plátce a tedy svým způsobem malého majitele) i docela uráží. Vždyť prvořadým úkolem České televize je takto důležité informace získat a ověřit, sloužit veřejnosti.

28. 7. 2007

Bylo by naprosto stejně skandální, kdyby ČT svůj zpravodajský pořad obsadila pouze kritiky vládního záměru vyhovět USA v otázce umístění radarové základny. Z dlouhodobé zkušenosti je ale patrné, že takových extrémů není třeba se obávat. V ČT vědí, že poslušný pes musí sedět u té správné nohy.

Sobota, ČT1, 21:15, Události, komentáře. Tomáš Klvaňa, tzv. koordinátor vlády pro komunikaci s veřejností v otázce přítomnosti cizích vojsk na území ČR, dostává servilním moderátorem takřka neomezený prostor k tomu, aby šířil mediálním prostorem televize veřejné služby informace jednoznačně podporující umístění radarové základny USA na území České republiky. Kdo je Tomáš Klvaňa? Je to najatý agent pro public relations, který se touto profesí živí u soukromé korporace, shodou okolností u britsko amerického tabákového koncernu.

28. 7. 2007

Bohumil Kartous se ptá - "Proč Česká televize bojuje za radar?"

A já se ptám - Proč Britské listy bojují proti radaru? píše Roman Spurný.

Odpovídá Jan Čulík: Britské listy nebojují proti radaru. Asi stokrát jsem napsal, že je mi úplně jedno, zda radar v ČR bude nebo ne, ale že je důležité, aby se k tomu lidé měli možnost vyjádřit - to je princip demokracie. Všimněte si, že Kartous v úvodu článku píše, že by bylo zcela skandální, kdyby byla ČT jen proti radaru.

V Britských listech naleznete četné články pro radar - je ovšem pravda, že články proti radaru převažují, prostě proto, že nám píší lidé, jejichž názory se nedostanou do médií.

Druhá věc je, že - jako obvykle - je velmi obtížné nalézt kvalitní pravicové názory. Většinou je hledám pouze na Západě. Je docela pravidlem, bohužel, že články pravicově zaměřené od českých autorů jsou nesmírně primitivní, konvenční a nemyslivé. My se však v BL snažíme udržovat určitou úroveň publikovaných textů. Stoupenci "pravice" v ČR buď nemají zájem diskutovat, anebo to prostě neumějí. Musíme horko těžko hledat zajímavé pravicové názory v zahraničí. Jedny z nejzajímavějších jsou názory britského konzervativního historika Nialla Fergusona, tč. na Harvardu. Často je citujeme.

30. 7. 2007

Uvažovaná radarová základna USA na českém území po mnoho měsíců "otravuje" české politické a mediální prostředí. Snad každý od politiků, novinářů (u kterých bychom to očekávali) přes umělce až po obyčejné občany, cítí se oprávněný a fundovaný se k otázce výstavby radaru vyjadřovat. Jedni jsou stoprocentně přesvědčeni o nutnosti takovéto základny, potřebě vyjít spojencům vstříc, aktivně se podílet na zahraničně-bezpečnostní otázce, jiní naopak "vědí", co že se nám to Američani snaží postavit na našem území, jaké konotace to bude mít, srovnávají to s ruskou okupací, arogancí velmocí, apod.

30. 7. 2007
Jiří Paroubek
Vyjádření k poslednímu vývoji v kauzách Unipetrol a ÚOOZ

Výpověď Jacka Spyry ohledně možné provokace tajných služeb, která se týká procesu privatizace Unipetrolu vyvolává zásadní otázky. Především o roli podnikatelů, se kterými Spyra prokazatelně spolupracoval a kteří vystupovali v kampani před volbami v roce 2006 aktivně proti ČSSD a vyvolávali mediální pseudoskandály, které byly namířeny proti ČSSD a ve prospěch ODS.

30. 7. 2007

Německem nyní obchází strašidlo privatizace spolkových drah DB, proti které se překvapivě vyslovují nejen odbory, ale i odborníci a politici napříč politickým spektrem.

30. 7. 2007

Tisková zpráva Ligy lidských práv a Centra advokacie duševně postižených (MDAC) -- tedy zpráva Mgr. Záhumenského -- poukazuje na "znepokojení" nad vybranými lidskými právy v ČR. Mimo jiné poukazuje na to, že občan může údajně být omezen v psychiatrické nemocnici na základě pouhých známek duševní poruchy. Toto tvrzení je nepravdivé, neboť nedobrovolný pobyt uzná příslušný soud jako pobyt v souladu se zákonnými důvody pouze tehdy, je-li současně přítomna jak duševní porucha, tak i nebezpečnost osoby sobě nebo jiné osobě. Tuto skutečnost musí pan Mgr. Záhumenský jako právník znát a je zarážející, není-li známa Výboru pro lidská práva OSN.

30. 7. 2007

MUDr. Ivan David se podivuje, že by p. Záhumenský nevěděl, že nedobrovolný pobyt osoby v psychiatrickém zařízení je možný pouze v případě, že je tato osoba nebezpečná sobě nebo svému okolí. Pan Záhumenský to ví, viz informační leták Ligy lidských práv a MDAC ZDE. Formálně toto platí již od roku 1966, kdy vstoupil v účinnost zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu (viz § 23 odst. 4), platný přes řadu změn dodnes. Liga lidských práv zřejmě jen zapomněla Výbor informovat - snad příště..., píše Jan Potměšil.

30. 7. 2007

"Skupujte potravinářské obilí: Pravděpodobně ho bude nedostatek...."

Ta miska kukuřičných lupínků od fy Kellogg's k snídani nebo porce těstovin k obědu, či tortilly k večeři, dále sýr a maso na váš denní stůl budou stát více v následujících měsících, a je to tak jisté jako že slunko vychází na východě.

Vítejte, dámy a pánové, v novém světě zdražování potravin, tak příhodně načasovaném pro dobu rostoucích cen fosilních paliv.

Přinášíme překlad článku F. Williama Engdahla ze stránek Global Research ZDE

29. 7. 2007

Iráčan, který byl hlavním zdrojem infomací pro britskou rozvědku MI5 poskytl nyní plné svědectví o tom, jak ho unesla CIA a dopravila do amerického vězení protizákonným letem, v programu známém pod anglickým názvem "extraordinary rendition".

Bisher al-Rawi, který má povolení k trvalému pobytu v Británii, svědčil listu Observer o tom, jak ho zradila britská výzvědná služba, přestože jí pomohl najít Abu Qatadu, muslimského duchovního, obviňovaného, že je bin Ladinovým "velvyslancem" v Evropě.

Byl unesen, američtí agenti ho svlékli donaha, navlékli mu pleny, tepláky a dali mu pouta, zavázali mu oči a na uši dali ohlušující sluchátka. Letadlo CIA ho pak dopravilo na "černou základnu" nedaleko Kábulu v Afghánistánu. Posléze byl dopraven do vězení v zálivu Guantánamo na Kubě. Letos v březnu byl propuštěn a vrátil se po čtyřletém věznění do Británie, aniž by bylo proti němu vzneseno jakékoliv obvinění.

30. 7. 2007
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Chtějí-li opoziční politikové zpochybnit záměry politiků, kteří tč.vládnou, kritizují nekompetentnost některých ministrů a poslanců, nedomyšlenost ekonomického programu nebo nepřiměřenost sociálních opatření, ale málokdy poukazují na nedostatečnou vizi svých odpůrců. Není těžké pochopit, proč to nedělají: Jedna ani druhá strana zpravidla takovou vizi nemá. Samo slovo vize zní mimoto v politickém kontextu podezřele, neboť, jak praví tradice, politika musí být reálná, tj. vycházet z daného stavu společnosti, a nikoli utopická, tj. zaměřená na nepředvídatelnou budoucnost.

30. 7. 2007

Senátorské batole vyrazilo na televizní obrazovky a do našich vísek hájit radar, neboť na zvířatech bylo technicko-vojenské zařízení již prý dávno odzkoušeno. Argumenty,urážky, podceňování, křeč. Dnes není doba pro silná slova a urážky, pane senátore. V Americe jste byl, ale šedesát vám není. Jistě pamatujete obdobný výrok za totality, že, tam se jednalo o Rusko, že? Těžko tomu, kdo neví, odkud je. Snad i proto přijal sv. Petr do nebe jednoho našeho prezidenta, neboť jako jediná příchozí hlava státu při požadovaném přednesu státní hymny, na rozdíl od hlav jiných, zapěl: Kde domov můj? Jiní se vraceli na zemi, ale ten náš zůstal, protože nevěděl, podle sv. Petra, kde vlastně bydlí.

30. 7. 2007

V sobotní MfDnes jsem si přečetl forum čtenářů, kam píší čtenáři své myšlenky a názory. Tentokráte výběr stál za to.

První čtenář pan Emil Doskočil z Dačic píše o svém sousedovi. Je to invalidní důchodce. Ráno vstane, naštípá dříví, potom spravuje auta a večer jede na kole na 20 km vzdálené koupaliště se vykoupat. Takto činorodě tráví dny, zatím co stát kvůli nedostatku pracovních sil bude dovážet dělníky až z Vietnamu. Pan Doskočil žádá stát, aby přivezl také dva Vietnamce pro něj, protože si v MfDnes přečetl, že na jednoho nemakačenka (důchodce, invalidy, děti a pod) musí pracovat dva pracující. Kdyby mu stát přivezl dva Vietnamce, tak by také mohl ležet doma a nic nedělat.

30. 7. 2007

Tak jsme se dočkali. Do "země svobody" budeme moci jezdit zanedlouho bez víz. Ponižující procedura v podobě vyplnění dotazníku nás ovšem nemine! Nebylo by vhodné přijmout v rámci schengenského prostoru podobná opatření pro občany zemí mimo bezpečnostní linii?

30. 7. 2007

V současné době se chystá zákon, který má zvýšit ochotu rodiče dříve ukončit péči o dítě a jít do práce. V srpnu sněmovna posoudí možnost zrychleného ekonomického využití jednoho z rodičů, obvykle matky. Ku prospěchu ekonomie státu - někdejší výdaje na její vzdělání se budou zaměstnáním splácet a také ku prospěchu matky - bude moci prací vydělávat peníze na živobytí a nebýt doma "zavřená".

30. 7. 2007

Ještě k libyjskému případu

Páně Wagnerův okozeovozeismus dosáhl další mety. Ano, snažím se ho trochu urážet, ale v zásadě jemně, koneckonců je doktor a vzdělanec. Proto se do něj pokouším jen tak lehce "drcat" v naději, že mu snad konečně už jednou spadnou profesní klapky z očí. Jinak on sám ve svých přípisech nabízí nepřeberný výběr tvrdších kalibrů, které bylo lze proti němu použít, píše Richard Prager:

30. 7. 2007

Divím se, že jindy precizní Britské listy zveřejní blábol - reakci "Omyly ohledně Richarda Wagnera", píše Dušan Vymětal.

První kompletní uvedení Ringu bylo samozřejmě v Bayreuthu 13. a 17.8. 1876. Jinak navrhuji zakázat mimo Wagnera i ty, kteří z něj čerpali a víceméně jeho dílo rozvíjeli jako např. zmíněný Mahler a Brückner a ještě třeba Šostakoviče. Pokud budeme umění striktně spojovat s ideologií, kterou bylo kdy zneužito, ocitneme se na intelektuální úrovni oněch zvrácených ideologů.

28. 7. 2007

Včera, v pátek 27. července proběhla v pozdních odpoledních hodinách v obci Míšov (Plzeňský kraj) další z besed o radaru. Vedl ji pan Tomáš Klvaňa, pověřený vládou ČR, aby myšlenku cizího vojenského zařízení na našem území prezentoval tak, aby se stala stravitelnější pro občany této země, kteří ji z 64% jednoznačně odmítají a ze 70% si přejí vyhlášení referenda o této otázce.

(Autor je předseda o.s. BRDY-Res publica)

27. 7. 2007

Občané, které přehlížíte, Vám i ostatním prodejným politikům poděkují později, ve volbách. Na to se spolehněte.

Vládní koordinátor Klvaňa, dle jeho slov vlastně ale "soukromá osoba", zavítá v pátek 27. července, v 19,00 hodin do obce Míšov v Brdech. Předeslal, že se bude jednat o veřejnou diskuzi, besedu s občany o umístění radarové stanice na území Vojenského újezdu Brdy. Podle Kateřiny Komedové ze sekretariátu tohoto "soukromého vládního koordinátora" si starosta Míšova Pavel Hrubý může pozvat do Míšova další starosty. S těmi se setká už v 18,00 hodin.

27. 7. 2007

I kdyby Bush snížení rozpočtu na raketovou obranu v Evropě vetoval, opozice Kongresu proti tomuto projektu je tak velká, že to naznačuje, že pokud Demokraté příští rok vyhrají prezidentské volby, plán na raketovou obranu v Evropě bude zrušen. Opozice amerického Kongresu proti projektu raketové obrany v Evropě také posílí odpor Ruska.

  • Výbor se zástupci obou politických stran seškrtal celkové výdaje na obranu
  • Prezident zřejmě nepoužije svého veta

Plány George Bushe vytvořit v Evropě systém protiraketové obrany utrpěly ve čtvrtek podstatnou porážku. Kongresový výbor totiž drasticky seškrtal výdaje, plánované na tento projekt.

Výbor pro nákupy snížil Bushem navrhovaný rozpočet (310 milionů dolarů) na přípravné práce pro raketovou obranu v Evropě o 139 milionů dolarů. Schválil finance na radarový systém v České republice, ale vyškrtl výdaje na antirakety v Polsku, což je nejkontroverznější část obranného systému.

Kromě toho výbor seškrtal ještě dalších 159 milionů dolarů z rozpočtu na americkou část protiraketového plánu.

John Murtha, předseda výboru, konstatoval, že Bushova vláda "nás musí přesvědčit, že stojí za to do tohohle investovat peníze."

28. 7. 2007
Slovo je nová zbraň a satelity nové artilerie...
mediální magnát Elliot Carver
James Bond, Zítřek nikdy neumírá, 28. 7. 2007, TV Nova

Mikrovlny nedělají nic jiného, než že prohřívají tkáně, a to i do hloubky, nechal se slyšet vládní "expert", který v květnu 2007 přijel spolu s premiérem Topolánkem přesvědčovat občany Brd, že se jim nemůže nic stát, když budou mít radar za humny. Starosta obce Trokavec Jan Neoral veřejně odpověděl, že občané mají právo rozhodovat, jestli chtějí mít své tkáně ohřáté, či nikoliv. Jak je to doopravdy s ohříváním tkání a mikrovlnami? U citlivých tkání, jako například u varlat, je jejich ohřívání mikrovlnami značně nebezpečné....

29. 7. 2007

Ani obyvatelé Lázu na Příbramsku si nepřejí radar v Brdech, šest kilometrů od jejich obydlí. V obci žije celkem 560 obyvatel. Hlasovalo 60,3 procenta ze všech 456 oprávněných voličů (275 osob, z toho 15 hlasů bylo neplatných). Proti výstavbě radaru hlasovalo 97,7 % voličů, pro výstavbu byla 2,3 procenta. O výsledku média informovala starostka obce Jitka Říhová.

Ještě ani jedna obec se nevyslovila pro stavbu americké základny. Výrazně proti jsou i občané Česka, když podle nedávného průzkumu veřejného mínění CVVM si více než dvě třetiny respondentů radar nepřejí.

29. 7. 2007

tisková zpráva Iuridicum Remedium

Náměstek primátora Rudolf Blažek oznámil, že hlavní město dočasně ustupuje od praxe ukládání osobních údajů na bezkontaktní čip v nově zaváděné Univerzální kartě Pražana (Opencard). V odpovědi na interpelaci zastupitelky hl. m. Prahy Petry Kolínské informoval, že v souladu s návrhem občanského sdružení Iuridicum Remedium byl projekt modifikován tak, aby vydávané karty neobsahovaly osobní údaje čitelné bez vědomí držitele karty. Zavázal se přitom, že: "Hlavní město Praha zároveň ve smlouvách se všemi spolupracujícími subjekty zajistí, že s údaji o využívání karet bude nakládáno v souladu s platnou legislativou, zejména se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů."

28. 7. 2007

Miroslav Šuta znovu protestoval, tentokrát proto, že BL zveřejnily článek, na němž se podílel Blahoslav Zahradníček, za komunismu pracovník vojenské kontrarozvědky. Tuto skutečnost jsme však zveřejnili. Napsali jsme panu Šutovi, že pokud má věcnou kritiku proti argumentům pana Zahradníčka, že ji rádi vydáme, avšak pan Šuta zastává názor, že někteří lidé prostě musejí být vyloučeni z veřejné diskuse. (Píše, že nikoliv, ale míní, že ano. Viz celá diskuse k této věci, která už proběhla a kterou nebudeme obnovovat.) Britské listy tento názor nezastávají.

Miroslav Šuta píše: Buďte si klidně hlásnou troubou bezcharakterních fizlů, udavačů a diktátorů. Já ale nemám zájem publikovat v médiu, které programově ignoruje jakákoli pravidla slušné žurnalistiky a ještě pokrytecky peskuje média ostatní. Nechci, aby moje jméno figurovalo mezi krvavými diktátory, podlými udavači a profesionálními fízly.

Přestal jsem BL číst a vymazal jsem je BL i z bookmarku. Ale uvítám pokud se ozvěte ve chvíli, kdy se rozhodnete vrátit do BL elementární pravidla řemesla a slušnosti. :-)

Na upozornění, že Britské listy nekádrují autory, publikují texty, které považují za závažné, "newsworthy", a o autorech zveřejňují veškeré dostupné informace, aby si čtenáři mohli učinit vlastní názor, dodává Miroslav Šuta:

To [tj. kádrovat autory] ani nemusíte, když Vaše autory uz důkladně prokádrovala, případně vycvičila StB/KGB.

Tak kupředu, zpátky ni krok! To, co nejsou s Vámi, jdou proti Vám ....

29. 7. 2007

M. Šuta o Britských listech: "Buďte si klidně hlásnou troubou bezcharakterních fizlů, udavačů a diktátorů. Já ale nemám zájem publikovat v médiu, které programově ignoruje jakákoli pravidla slušné žurnalistiky a ještě pokrytecky peskuje média ostatní. Nechci, aby moje jméno figurovalo mezi krvavými diktátory, podlými udavači a profesionálními fízly." ZDE

Boris Cvek: Můj názor na Britské listy není příliš vysoký, spíše bych souhlasil s M. Šutou než s velkou většinou autorů tohoto deníku, do nějž ale přesto píšu.

Přistoupil jsem prostě na to, že mají být slyšet všechny strany (ostatně absolutní svoboda slova je vlastně americká a nikoli evropská hodnota - a já s ní na evropské půdě mám zásadní problém, Britské listy naštěstí mnou akceptovatelnou hranici příliš nepřekračují) a že zdravý rozum si vybere sám (další anglosaská hodnota, mezi jiným i díky ní jsou podle mého názoru anglosaské země tak stabilní).

Snáším i Kotrbu, dokonce i Neorala, i když si o nich myslím své (a třeba stále jsem spíše pro americkou základnu v ČR než proti ní).

Jsem rád, že mohu ve spoustě výkřiků do tmy, které se v Britských listech ozývají, prezentovat plnou šíři svých názorů, což normální česká média neumožňují.

Nemyslím, že Britské listy jsou lepší než běžná česká média po všech stránkách, ale rozhodně umožňují svobodnou debatu, která sice (a přirozeně) často nemá žádný efekt, ale podstatné je to, že lidé řekli, co si myslí... byť jsou to často podle mého názoru úplné hlouposti.

Jen svobodnou debatou lze přejít od minulých čtyřiceti let k budoucnosti, k sofistikovaným a kultivovaným Vítům, Kotrbům, Neoralům atd., ke kulturní společnosti a rovnováze. Zatím to musí nějakou dobu hnisat. Bohužel v běžných médiích to nehnisá, nýbrž hnije... bez otevření rány a naděje v její zhojení.

Jedním z důvodů, proč píši do Britských listů, je ten, že nechci, aby v tomto procesu hnisání čili hojení chybělo to, co osobně považuji za léky... a Vy, pane Šuto, byste se k tomu mohl postavit podobně.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2007 Neschovávejme své názory za referendum Jiří Š. Cieslar
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Kongresové jednání o raketové obraně bylo naopak "menším vítězstvím pro Bushe"   
28. 7. 2007 Bush do buše, vlastně do Brd Pavel  Čámský
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
27. 7. 2007 Pane premiére, nepřeháníte to už více, než je únosné? Jan  Neoral
26. 7. 2007 Karel Havlíček Borovský o referendu k americkému radaru   
25. 7. 2007 Referendum by se mělo vyjádřit k morálnímu aspektu radaru Jaroslav  Klíma
25. 7. 2007 Nesmysly a lži kolem referenda aneb jsou USA sexy? Michal  Kuklík

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2007 J. S. Bach zdarma   
27. 7. 2007 Ideologické rámování České televize v programu Události Mirek  Vodrážka
27. 7. 2007 Šípovi haraší v hlavě Tamara  Nováková
26. 7. 2007 Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci Štěpán  Kotrba
25. 7. 2007 YouTube/CNN vytvářejí nové paradigma Fabiano  Golgo
25. 7. 2007 YouTube a CNN - opravdu nový začátek?   
24. 7. 2007 Plané naděje Petr  Wagner
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
24. 7. 2007 Mladí Češi se skutečně už nedívají na televizi   
20. 7. 2007 Pochvala České televizi - Lindě Jablonské a Michalu Komárkovi Michal  Rusek

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2007 Sonet na pamiatku Vojtěch  Mihálik
27. 7. 2007 ■ ■ ■ Karel  Dolejší
23. 7. 2007 Z nečasu Laco  Novomeský
20. 7. 2007 Jindřichohradecká Kateřina  Komorádová
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad
18. 7. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
17. 7. 2007 Král hlupec přikázal Ivan  Wernisch
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
12. 7. 2007 Jen tak Kateřina  Komorádová
11. 7. 2007 ■ ■ ■ Michal  Šanda

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2007 Náměstek ministra financí Reaganovy vlády varuje před nastolením diktatury v USA Jakub  Rolčík
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík