16. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 7. 2007

Zrušila podporu v nezaměstnanosti, až když dostala pracovní smlouvu

Jistá paní. K. byla samosoudkyní odsouzena k podmíněnému trestu za trestný čin neoprávněného čerpání podpory v nezaměstnanosti ve výši 5600 Kč po dobu jednoho měsíce. Nic nevadí, že na její přečin stát přišel, protože jej sama oznámila, peníze sama dobrovolně v požadované lhůtě vrátila a byla potrestána ve správním řízení vyřazením z evidence. Posléze od policejního ředitelství obdržela trestní příkaz, aniž by se někdo obtěžoval jí sdělit, že byla obviněna. Obžaloba jí nikdy nebyla doručena ani písemně. Státního zástupce uviděla poprvé až u hlavního líčení.

Paní K. není pochopitelně tak hloupá, aby nevěděla, že pokud nastoupí do zaměstnání, má toto nahlásit pracovnímu úřadu, v jehož evidenci se nachází. Odkdy je vlastně člověk zaměstnán? Možná byste také řekli -- od doby, kdy podepíše smlouvu. Stejně uvažovala paní K. která po předchozích zkušenostech nehodlala riskovat a na úřad práce šla své nové zaměstnání ohlásit až poté, co smlouvu držela v ruce. Což bylo, pro ni naneštěstí, až měsíc poté, kdy se začala "seznamovat s prostředím", čili pracovat jak nejlépe mohla, aby ji zaměstnavatel skutečně přijal.

Sloupek
Miroslav Válek

Čo sa to len stalo medzi nami?
Čo sa stalo, že mlčíš ako myš?
Je smutná vŕba, je lavička, je kríž,
je nebo, ktoré práši perinami

mračien, je moja ruka položená na tvojej.
Ach, a ty nie si! Krutá predstava!
O kamene podopretá hlava boľavá.
Si smutný drozd a tebe ľahko je:

zajtra si krajšiu pieseň vymyslíš.
Ale tá moja, bezradná, tá stále vracia sa mi:
Je smutná vŕba, je lavička, je kríž...

A od teba len krátke listy chodia,
studená, chladná, padajúca voda...
Čo sa to len stalo medzi nami?

z knihy Básne, Slovenský spisovateľ 1983 vybral Tomáš Fürstenzeller

16. 7. 2007

PŘEČETLI JSME:

Ludvík Vaculík

Naše dva významné deníky jsou v rukou jednoho zahraničního majitele. (...) Představuju si to, jako když herec má v každé ruce jednu loutku: jednou hraje proti druhé, simuluje drama. Hra dopadne, jak on ví a chce. (...) Do jedněch z těch dvojích novin pravidelně píšu. (...) Takže jsem jako svobodný. (...) Protože mi na těch novinách záleží, snažím se myslet a jednat s nimi. Moje psaní zatím bylo pro principála přijatelné: sloužím mu. Ale toto, co tu teď píšu, bych do jeho novin nepsal: bylo by to, myslím, v nich moje poslední slovo.

Celou tu dobu od Převratu se divím tomu, že si naše společnost nedokáže udržet nějaké nezávislé noviny, jež by nebyly v ničím majetku. (...) Čtenáři se ptají: proč nemůžeme mít jedny noviny chytré, elegantní, prázdné banalit, vulgarit a reklamy, a tenčí? (...) Protože vás není dost.

Kompletní článek ZDE

16. 7. 2007

Kauza netransparetnosti Transparency International má další pokračování. Britské listy se zeptaly ministerstva financí, z jakých podkladů vychází tvrzení ministra Kalouska, že není možno udělit Transparency International Česká republika o.p.s. pokutu 1,4 miliónu Kč za pozdě a špatně vyúčtovanou dotaci na pořádání protikorupční konference v roce 2001.

Oficiální odpověď tiskového mluvčího MF ČR Ondřeje Jakoba nás vyděsila. Koho dezinformovalo Transparency Internatinal více - auditory při výběrovém řízení a následném auditu a nebo orgány státu? Přestože jsem deklarovali veřejně, že vydáme i stanovisko Transparency, nikdo nám doposud vysvětlení, které by prokazatelným způsobem zprůhlednilo jak konverzi o.s. na o.p.s. a nejasné vyúčtování státních příspěvků, tak i následné výkazy vůči státu, nezaslal. Zděšené mlčení organizace, která jinak vekohubě přes spřátelené novináře deklaruje nesmiřitelný boj proti korupci u druhých, tak nejspíše ukazuje, že ne vše z vlastního hnízda lze bez obav z následného fianančního i trestního postihu zveřejnit.

9. 7. 2007 Transparency International: problém zůstává - kde zůstala transparence? ZDE

9. 7. 2007 Transparency International: korupce přes státní rozpočet? ZDE
4. 7. 2007 Transparency International: přiznání ztěžuje zapírání ZDE
3. 7. 2007 Transparency International: tajný etický kodex ZDE
2. 7. 2007 Kolem Transparency International netransparentno ZDE
6. 4. 2007 Na netransparentní Transparency International podáno trestní oznámení ZDE

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

16. 7. 2007

Tři zásadní omyly Jana Čulíka

Pořad Jana Krause "Uvolněte se, prosím" v současných českých poměrech nepředstavuje žádnou "nezávaznou legraci", nýbrž mediální "superligu", do níž je naprosto prestižní záležitostí se dostat. A to i z hlediska hostů. Na toho, kdo byl vybrán, dopadne nutně i cosi z Krausovy současné společenské prestiže. Tím, že byl dotyčný vybrán, je už automaticky potvrzeno, že to je "někdo".

V rámci mimořádně závažné a inspirativní debaty vyprovokované prezentacemi bývalého "dvojitého agenta" Karla Koechera jednak v pořadu Jana Krause "Uvolněte se, prosím" , jednak přímo na stránkách Britských listů se Jan Čulík v článku "Máme kádrovat autory" snaží zdůvodnit, proč pokládá otevřenost Britských listů pro takové autory za přijatelnou a proč naopak jsou kritiky této otevřenosti zcela neoprávněné.

Aniž bych se chtěl jakkoliv teď zabývat onou základní tezí -- že možnost publicity pro takové autory je vpořádku -- podrobím kritice argumenty, kterými Jan Čulík tuto tezi zdůvodňuje. Na rozdíl od ní je totiž celkem jasně možno tyto argumenty prokázat jako neplatné (resp.invalidní). Budu se jimi zabývat v pořadí, z něhož lépe vynikne jejich neudržitelnost.

16. 7. 2007

Názory Jiřího Zajíce jsou velmi zajímavé, je to skutečně takový nevědomý "coming out" určitého způsobu myšlení. V tom sporu se kříží určité roviny uvažování, tedy rovina ideová, kdy Jan Čulík odmítá legitimizující moc médií a Jiří Zajíc ji - jakoby věcně - obhajuje nikoliv jako správnou, ale jako reálně lokalizovanou a existující. Je pro mě skutečně senzační, že člověk, který se považuje za mediálního odborníka, je natolik pohlcen touto lokální mediální clonou a spatřuje v ní nikoliv smog, který je nutné kvůli projasnění společenského diskursu rozptýlit, nýbrž východisko, od nějž je třeba se odrazit a jemuž JE NUTNÉ SE PŘIZPŮSOBIT. V tom skutečně spatřuju podezřelý myšlenkový fenomén, který je běžný a očekávatelný od člověka, který v mediálním prostředí pracuje tržně a který se snaží jej maximálně exploatovat. Pokud ale někdo chce pojmout tento děj vědecky, neměl by sklouzávat do této submisivní, akceptující polohy.

Co považuju za skutečně znepokojivé:

16. 7. 2007

Nechci a nehodlám se pouštět do rozboru zřetězené logiky autorových argumentů. To zajisté napadne jiné. To, co mě fascinovalo na argumentech analytika Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, je jedna jediná věta, která není citací "klasiků", ani pokusem o výklad argumentů "toho druhého". Je hodnotícím výrokem na základě úsudku autora, je klasifikací pořadu, který dle dramaturgie České televize nemá legitimovat "celebrity" prostřednictvím promyšlené bulvární manipulace s jejich výroky či osudy, ale má pouze bavit.

Ten výrok o pořadu Jana Krause Uvolněte se prosím je kvintesencí mediální manipulace, kterou současným médiím i novinářům vyčítají jejich kritici nejvíce. To, že do zacyklené vazby upadl i analytik, je pozoruhodné a varující pro ty členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kteří Zajícovi dávají práci. Rozeberme si proto tento jeden výrok. Analytik Jiří Zajíc praví:

Pořad Jana Krause Uvolněte se, prosím kupříkladu v současných českých poměrech nepředstavuje žádnou "nezávaznou legraci", nýbrž mediální "superligu", do níž je naprosto prestižní záležitostí se dostat. A to i z hlediska hostů. Na toho, kdo byl vybrán, dopadne nutně i cosi z Krausovy současné společenské prestiže. Tím, že byl dotyčný vybrán, je už automaticky potvrzeno, že to je "někdo". Tohle přece každý, kdo má ponětí o současné české mediální sféře, musí vědět. Analogicky -- byť samozřejmě v mnohem menší míře -- to platí i pro publikování v tištěných či internetových médiích, která mají ambici být pokládána za názorotvorná. Ale určitý legitimizační efekt může dnes sehrát i publikace v Blesku. Záleží při tom vždy pochopitelně na zpracování, které může tuto legitimizační funkci buď značně posílit, nebo i oslabit a někdy i zcela potlačit a dosáhnout opačného efektu.

16. 7. 2007

Nepochybuji, že, jak píše Jiří Zajíc - (konec konců to dokazují průzkumy veřejného mínění, které cituje -- pokud se jim dá věřit) je česká společnost uzavřená do sebe, nezná praxi v jiných zemích a je pražskými mediálními kruhy hluboce manipulovatelná. Skoro každý, kdo přijede do ČR a chvíli tam setrvává, poznamenává, jak v pozoruhodně silném, křečovitém objetí několika málo hlavních televizních vysilatelů je stále ještě kolektivistická česká společnost. Pokud vyplynulo z vývoje české společnosti let 1989 -- 2007 nějaké poučení, je to skutečnost, že mentalita malých a uzavřených jazykových společenství se mění nesmírně pomalu.

Robin Hood - král zbojníků - obal české verze DVD
16. 7. 2007
reakce na diskuzi okolo stížnosti na pořad Jana Krause Uvolněte se prosím a navazující článek Jiřího Zajíce "Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti"

V duchu neochvějné péče o duševní zdraví lidu a jeho ideovou jednotu posílám stejně jako mnozí jiní strážci veřejné ideové čistoty ve věci Karla Köchera podnět - v tomto přípdě Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Jde o podle mého názoru umně skrytý, ale o to nebezpečnější krok televize NOVA, který učinila uvedením amerického podvratného filmu „Robin Hood, král zbojníků“ v sobotním prime time.

Ptám se, jak mohla tato televize uvést takový film právě v době, kdy celá naše společnost stojí před zásadním rozhodnutím, že má být v reformě veřejných financí chudým bráno a bohatým dáváno, uvést film o někom, o kom je všeobecně známo, že bohatým bral a chudým dával a navíc ho ještě lid oslavuje, král mu dá na konci nejen sestřenici za ženu, ale i za pravdu a ještě říká, že mu zachránil trůn?!?

16. 7. 2007

...ke stávající polemice o tom, co by BL měly či neměly zveřejňovat, čímž vás, doufám, všechny naštvu:

16. 7. 2007

Co mi na curiculum vitae Karla Koechera přijde více než zamlžené, je jeho vědecká činnost na Prognostickém ústavu. Že by tam bylo zapotřebí člověka tak specifických zkušeností a úžasných schopností? Není Vám divné, že se ho nikdo nezeptal, čím že se tento pán po dobu od překročení Sprévy do cinkání klíči zabýval konkrétně? Třeba jaká byla jeho pracovní náplň v té době, jakou zastával na ústavu funkci, zda byl v jeho vedení nebo co on vlastně osobně prognozoval?

Pro mnohého čtenáře by tato životní etapa člověka s tak mimořádnými schopnostmi mohla být zajímavější nežli jeho špionážní anabáze v USA, ptá se Ervín Hudeček.

16. 7. 2007

Svědectví exponentů komunistického režimu je nelegitimní

Reakce na článek Ladislava Žáka "Plíživá propaganda Robina Hooda"

Vážený pane Žáku, možná byste jako bývalý nomenklaturník mohl Vy místo redakce BL odpovědět na mou otázku, jakou vypovídací hodnotu má propaganda Vašich soudruhů pracujících pro StB, KGB a bratrských diktátorů, jako je Fidel Castro. Báchorku o Robinu Hoodovi nenapsali specialisté na manipulaci s veřejným míněním z tajné služby jako v případě báchorky o majoru Zemanovi. Ale stále jde o fikci přiznávající, že je to fikce. Na rozdíl od propagandy profesionálních či amatérských fizlů (Krejčí, Filip, Koecher atd.). Vy jste podle dostupných informací dobře žil z politické mašinérie na oblbování mládeže (SSM), a to i dlouho po jejím zániku. Chápu proto, že svou nepovedenou ironií obhajujete prostor pro propagandu Vašich soudruhů. Leč chybí mi stále ta odpověď na mnou položené otázky.

Odpověď Ladislava Žáka: Vážený pane Šuto, moje odpověď na vaši otázku je stručná. Vámi zmíněná propaganda má jako každá propaganda svou hodnotu. Ovšem jak a pro koho. Za sebe mohu říci, že pro mě měla, má a bude mít hodnotu velkou. Obávám se, že více bych Vám k tomu nedokázal říci a tím méně vysvětlit.

16. 7. 2007

Miroslav Šuta ve své poznámce stále znovu a znovu tematizuje svůj nevyřešený problém konceptu "the other", toho druhého. Argumentace Ladislava Žáka, Oskara Krejčího, Karla Koechera, Vojtěcha Filipa či Fidela Castra možná je nelegitimní, možná nelegitimní není. To si ale musejí rozhodnout čtenáři sami. My můžeme jen poskytnout informace o jejich zázemí, což také činíme. Nezastáváme názor, že určití lidé musejí být vyloučeni z veřejné diskuse a neosobujeme si právo je vylučovat.

Je to možná nepochopitelné, ale když v roce 1999 vysílala televize BBC dokumentární seriál k desátému výročí pádu komunismu ve středovýchodní Evropě, v hodinovém díle, věnovaném pádu komunismu v Československu, byl interviewován Václav Havel a Miloš Jakeš a jejich rozhovory byly prostříhány proti sobě.

V říjnu 1999 jsem konsternoval pražské historiky na konferenci uspořádané k desátému výročí pádu komunismu dotazem, proč na této konferenci vystupují pouze vítězové a nikdo nedal hlas poraženým; že je přece taková konference jednostranná. Bylo mi vysvětleno, že by poražení na takové konferenci vystoupit nechtěli, že by se i báli, a že to jsou kriminálníci... ZDE

Začátkem osmdesátých let připravila britské komerční televize dokumentární film o stíhání československých disidentů v Praze. Britští dokumentaristé chtěli do filmu zahrnout také oficiální vyjádření československého komunistického režimu. Docela mě pobavilo, že Jan Kavan, tehdejší provozovatel české disidentské tiskové kanceláře Palach Press v Londýně, proti tomu, aby v britské televizi kromě disidentů vystoupil i mluvčí československého režimu, tehdy zuřivě vystupoval, asi tak, jako dnes pan Miroslav Šuta.

16. 7. 2007

Dokument dokázal americký podíl na vojenském puči v Brazílii v roce 1964

Brazilský deník Folha de Sao Paulo v neděli otiskli kopii dokumentu, kterou v archivu amerického ministerstva zahraničí nalezli jeho reportéři. Dokument má titul "Nouzový plán pro Brazílii", je datován dnem 11. prosince 1963 a podepsal ho Lincoln Gordon, tehdejší americký velvyslanec v Brazíliim, a Benjamin H. Head, tehdejší tajemník na americkém ministerstvu zahraničí.

Pro pracném úsilí se tedy reportérům z deníku Folha podařilo najít zřejmě nejdůležitější důkaz o tom, že se Spojené státy podílely na svržení demokraticky zvolené, avšak levicově populistické vlády Janga Goularta. Dokument totiž předchází puči o čtyři měsíce a to, co doporučuje, se opravdu stalo dne 1. dubna 1964 (v učebnicích to bylo změněno na 31. března, aby si z toho lidé nedělali aprílové blázny).

16. 7. 2007

Document proves American involvement in the 1964 military coup in Brazil

Newspaper Folha de Sao Paulo has published Sunday the copy of a document found in the official US State Department archives by its reporters. It is called "Contingency Plan for Brazil", dated 11th of December 1963, signed by Lincoln Gordon, then U.S. ambassador in the country, and by Benjamin H. Head, then Executive Secretary of the U.S. Department of State.

15. 7. 2007

Ruský stát se rozhodl pozastavit účinnost Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE) a smluv s ní souvisejících. Učinil tak dekretem presidenta Putina, vydaným v sobotu 14. července 2007. Dekret sám se odvolává na "výjimečné okolnosti, týkající se obsahu uvedené Smlouvy z 19. listopadu 1990, dotýkající bezpečnost ruského státu a vyžadující bezodkladná opatření".

První bod dekretu pozastavuje účinnost uvedené smlouvy a smluv navazujících, tedy Dohody o maximálních úrovních počtů konvenčních zbraní BLR, Maďarské republiky, Polské republiky, Rumunska, SSSR a ČSFR, podepsané v Budapešti 3. listopadu 1990, jakož i navazujícího Dokumentu dohodnutého 19. listopadu 1990 účastníky Smlouvy -- přílohy k Závěrečnému aktu první konference věnující se účinnosti Smlouvy a Závěrečného aktu rozhovorů o počtech vojenského personálu ve Vídni 15.-31. května 1996, a to za 150 dnů ode dne doručení tohoto sdělení depozitářům a účastníkům uvedených smluv.

Plný text dekretu v ruštině ZDE

Důvodová zpráva k dekretu v ruštině ZDE
Důvodová zpráva k dekretu v angličtině ZDE

Důvodová zpráva k dekretu shrnuje důvody a okolnosti uzavření Smlouvy CFE a dohod navazujících, účinné od 9. listopadu 1992.

16. 7. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Takže nedávná vrcholná schůzka Bushe s Putinem, kdy se měli při rybaření zase spřátelit, nevyřešila nic. V sobotu Kreml oficiálně oznámil, že za 150 dní suspenduje svou účast na klíčové dohodě o omezování zbrojení z doby po ukončení studené války, která byla sedmnáct let základem evropské bezpečnosti.

Putin (právem) nehodlá tolerovat výstavbu americké protiraketové základny v Polsku a v České republice, která má údajně, avšak nepřesvědčivě, zabránit raketovým útokům na Evropu z Íránu a ze Severní Koreje. Je pravděpodobné, že se ukáže, že hrozby z Íránu a ze Severní Koreje neexistují.

16. 7. 2007

So much for the high profile Bush-Putin fence-mending fishing trip days ago. The Kremlin Saturday gave formal notice that in about 150 days it will suspend its participation in the key post-Cold War arms control treaty that has underpinned European security arrangements for the last 17 years.

16. 7. 2007

Otevřený dopis více než 50 osobností požadujících vypsání referenda o americké vojenské základně u nás se stal do jisté míry mediálním hitem. Čtenáři novin a diváci televizních stanic se ovšem nemohli zatím dozvědět o mnoho více, než je obsaženo v první větě tohoto textu s výjimkou několika jmen známých umělců. Uživatelé internetu se ovšem mohou seznámit s celým textem např. ZDE.

Podstata dopisu ale nespočívá v uvedeném požadavku, ale především v jeho zdůvodnění a ve zdůraznění nejasných a zamlčovaných otázek spojených s výstavbou radaru. Avšak žádný čtenář novin či divák některé z našich televizních stanic, ani té veřejnoprávní, neměl dosud možnost se s tímto zdůvodněním seznámit.

Za to se v hlavních večerních zprávách na ČT 1 dne 15.7. mohl dozvědět, že páni režiséři Smoljak a Marhoul jsou rozhodně proti referendu. Úsměvné je zdůvodnění pana Smoljaka, že se jedná o odbornou záležitost, které běžný občan nemůže rozumět. Běžný občan je podle něj poněkud přihlouplý čtenář Blesku.

16. 7. 2007

Téměř jisté je, že občany nevzdělané a hloupé zastupuje v parlamentu poslanec nepoměrně vzdělanější a chytřejší, než jsou oni sami.

Parlamentní demokracie je princip, kdy si občané volí své zástupce, kteří za ně přebírají politickou odpovědnost. Své zástupce si volí podle volebních programů stran, v případě dlouhodobých stabilních demokracií i na základě chování těchto stran v obdobích, kdy tyto strany vládly. V principu tedy ve stabilních demokraciích s poměrným systémem voleb jsou v parlamentu zastoupeny všechny politické směry tak, jak si je občané zvolili a demokratický parlament tedy vyjadřuje vůli občanů, míní Jaromír Eisman.

16. 7. 2007

Koncem dubna jsem se po dlouhém přemýšlení vydal do Norska. Po příjezdu sem mě, kromě mých známých, nečekalo vůbec nic. Z let minulých mi bylo známo, že chce-li si člověk sám najít legální práci, musí umět alespoň trochu norsky. Angličtina se tady sice bežně používá, ale mluvíte-li norsky, máte všechno jednodušší. Po asi týdenním snažení se mi (za vydatné pomoci přátel) podařilo sehnat manuální práci v továrně na regály a police. Vzhledem k mému vzdělání to sice nebylo úplně ideální místo, ale nějak se začít musí.

V továrně pracuji lidé dvanácti národností. Ti odešli ze svých rodných vlastí z různých důvodů. Převažující pocento vyhnala válka a z ní plynoucí (nejen) ekonomická krize. O svých "vlastech" téměř nemluví, přijde mi, jako by se někteří dokonce styděli za to, odkud pocházejí. O návratu "domů" nikdo z nich neuvažuje. Všichni vypadají spokojeně.

16. 7. 2007

Už delší dobu se v mysli vracím k výroku paní Parkánové, která prohlásila v jednom rozhovoru, že prosazovat referendum v otázce postavení radaru v naší zemi by bylo "útěkem politiků od politické odpovědnosti".

Co to je ta politická odpovědnost? Co tím vlastně mohla myslet? Proč se jí někdo z novinářů nezeptá, co si pod tím vlastně představuje? Co si pod tou její politickou odpovědností mají představit občané naší země, to nevím, nechápu to.

Ani jedna z parlamentních stran neměla výstavbu amerického radaru na našem území ve svém volebním programu, neproběhlo žádné referendum a výsledky průzkumů veřejného mínění stále signalizují, že většina národa tady žádné takové vojenské zařízení, nechce.

16. 7. 2007

Na Britských listech se 13. 7. 2007 objevila zpráva, podle níž je v psychiatrických léčebnách hospitalizováno 20% zdravých lidí "CPT: Zdraví lidé jsou nuceni zůstávat v psychiatrických léčebnách" . Je to další z patrně již nekonečné řady lživých tvrzení, která se pravidelně objevují v médiích. Je tomu tak proto, že existují zájmové skupiny, které z podobných tvrzení žijí. Podrobně se jimi budu zabývat v září. Nyní uvedu jen jediný příklad - autora této konkrétní dezinformace, Mgr. Davida Záhumenského.

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

Kdo stojí za kampaní proti klecovým lůžkám: Eric Rosenthal ze Spojených států řídí celosvětovou pavučinu právníků, aktivistů a nevládních, na donátorech závislých organizací... ZDE

13. 7. 2007

Tisková zpráva Ligy lidských práv -- 13. července 2007

Výbor pro zabránění mučení (CPT) působící při Radě Evropy zveřejnil svojí zprávu z návštěvy zařízení omezujících svobodu v České republice. Výbor zde v dubnu a červnu 2006 vykonal svojí třetí návštěvu. První dvě proběhly v letech 1997 a 2002. Delegace CPT navštívila mimo jiné 10 policejních stanic a 4 věznice.

V bodu 11. svojí zprávy CPT uvádí, že jeho delegace "získala několik informací o obvinění policie ze špatného zacházení, některá z nich se týkala špatného zacházení během dotazování a především výslechu prováděném důstojníky kriminální policie. Policejní důstojníci byli obviňováni z mlácení, kopání a bití různými předměty; mezi těmi, kteří tato obvinění vznesli, byli mladiství."

13. 7. 2007

Tisková zpráva MDAC a Ligy lidských práv -- 13. července 2007

Výbor pro zabránění mučení (CPT) působící při Radě Evropy zveřejnil svoji nejnovější zprávu z návštěvy zařízení omezujících svobodu pohybu v České republice. V dubnu a červnu 2006 navštívil Výbor mimo jiné tři psychiatrická zařízení a tři ústavy sociální péče. Za jeden z hlavních problémů české psychiatrie považuje Výbor akutní nedostatek komunitních zařízení psychiatrické péče, upozornil ale i na další slabá místa.

14. 7. 2007

Ruský prezident Vladimir Putin suspendoval účast Ruska na jedné z nejdůležitějších dohod o omezování zbrojení z doby po ukončení studené války.

V prohlášení Kreml uvedl, že Putin učinil toto rozhodnutí v důsledku "výjimečných okolností" týkajících se bezpečnosti.

Rusko rozhněvaly americké plány umístit protiraketové základny do Polska a do České republiky, připomínají stránky BBC.

14. 7. 2007

"Na Západě existuje ohledně Ruska určitá hysterie"

Nevzniká nová studená válka, píše analytik BBC Paul Reynolds. Vznikla situace, kdy Rusko není nepřítel, ale nelze ho charakterizovat jako blízkého přítele. Rusko je konkurence, která respektuje určitá mezinárodní pravidla a jiná si vytvořilo samo.

Je to změna ve srovnání s léty, kdy v Rusku vládl Boris Jelcin, kdy si Západ samolibě mohl v Rusku dělat, co chtěl. Jelcin poslouchal Západ na slovo, zejména ohledně hospodářských reforem.

16. 7. 2007

Zbývá nám sedm měsíců do volby prezidenta. Výběr prvního občana připadá na rok 2008, v němž si připomeneme rovných devadesát let od vzniku Republiky československé. Svým způsobem zvláštní historie oslav "masarykovské" státnosti země, která po dvaceti letech existence zanikla tzv. druhou republikou! Kulaté výročí jistojistě opentlí oblíbená komparace nového přírůstku na Hradě se zakladatelem československé státnosti. Mužem, jenž se "zasloužil o stát". Věrni zůstaneme. Dost možná bude tím porovnávaným znovu Václav Klaus, občan, jenž se zasloužil hned o státy dva, ergo o novodobou českou státnost.

16. 7. 2007
Zítra nebudeme jakými jsme byli, ani jakými jsme.
Nec quod fuimusve sumusve cras erimus.
Ovidius

Dvě stě let od míru, který změnil mapu Evropy. Německo nikoliv náhodou vzpomíná minulý týden 200. výročí od uzavření Tylžského míru, který měl dalekosáhlé následky, zasahující až do současnosti. V létě 1807 se v tomto tehdy východopruském městě Tylži -- Tilsitu setkali na pontonu protékající řeky Memelu francouzský císař Napoleon a ruský car Alexander, aby se dohodli na vzájemně výhodném míru. Do dějin vzešlý "Tylžský mír" změnil mapu Evropy a nesl v sobě zárodky zničujících válek, které vyvrcholily ve XX. století.

16. 7. 2007

Chtěl bych jen napsat pár upřesnění k článku pana Ladwiga "Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění?".

Papež vyhlásil v roce 2007 pouze něco, co o sobě římská církev (a zřejmě nejen ona) tvrdí už mnoho století. Dokument je orientován na katolické konzervativní kruhy a má je ujistit, že Druhý vatikánský koncil nijak nezměnil tradiční římskou ekleziologii (nauku o církvi).

13. 7. 2007

Bývalý tiskový magnát Conrad Black byl ve Spojených státech shledán vinným za to, že vykradl 6 milionů dolarů ze svého mediálního impéria Hollinger prostřednictvím podvodného projektu, jehož cílem bylo zpronevěřit peníze jeho akcionářů.

Porota v Chicagu ho shledala vinným ze tří případů podvodu a z jednoho případu blokování průběhu spravedlnosti.

13. 7. 2007

Vážený pane Kotrbo,

ačkoliv váš titulek vyzývá k přemýšlení, přece jen mi to nedá.

Velice lituji, že místo podstaty problému (hodnověrnost propagandy publikované na BL a její případné zasazení do kontextu) reagujete osobním útokem na ty autory, kteří na problém upozorňují. Alespoň v mém případě (ale zřejmě i dalších napadaných) v dobré vůli pomoci chyby nejen najít, ale i odstranit.

12. 7. 2007

Chápu morální rozhořčení pana Šuty, že podle něho jsou ve společnosti jedinci, jimž by na základě svého morálního a politického přesvědčení ani ruku nepodal. Méně již chápu jeho argumentaci, že to, že Britské listy mají široký autorský záběr - tedy že jsou otevřené - toto periodikum diskredituje.

Ať mi pan Šuta promine - ale otevřený postoj nás může diskreditovat pouze u bigotních zabedněnců, kteří se obávají, že jiný názor může otřást jejich skálopevným přesvědčením, že věci jsou přesně tak, jak si myslí, že jsou.

13. 7. 2007

Osobně se nedomnívám, že směs příspěvků seriózních autorů (Bárta, Seemann) s propagandou profesionálních lhářů je projevem kvality a otevřenosti médií. Jelikož nejsem novinář, dám si rád vysvětlit věcnými argumenty, že se mylím a proč, píše Miroslav Šuta.

Přiznám se, že nad touto větou stojím naprosto bezradně. Kdo určí v dnešní hodnotově rozkolísané společnosti, kdo je či není profesionální lhář? Jak mám jako editor poznat, že článek, který nám kdosi poslal k vydání, je účelově cílenou snůškou lží a manipulace? (Mimochodem, samozřejmě, že z tohoto hlediska články hodnotíme a vylučujeme z vydání každou PR - v případech, kde si nejsme jisti, aspoň uvádíme co nejplnější informace o zázemí autora.)

Přiznám se, že naprosto nevím, co si Miroslav Šuta přeje, že by "zvýšilo hodnověrnost" Britských listů. Máme nutit autory, aby před vydáním článku vyplňovali rozsáhlý kádrový dotazník? Jaké položky by měl ten dotazník mít?

13. 7. 2007

Sledujeme-li pozorně, které síly nejvýrazněji formují chod celé společnosti, nelze nevidět, že je to v prvé řadě nejmocnější informační médium v zemi -- veřejnoprávní Česká televize. Její praktický vliv na utváření budoucnosti země je větší, než jaký mají politické strany. Je zřejmé, že politické strany závisejí na názorech obyvatel, které formuje v prvé řadě právě ČT.

13. 7. 2007

ANALÝZA

Když se americký prezident George W. Bush v březnu tohoto roku vydal na malou přátelskou cestu do pěti zemí Latinské Ameriky, setkal se tu s obrovskou vlnou nevole vůči své osobě, jakou Jihoameričané poctili snad jen bývalého prezidenta Nixona, který tu byl před čtyřiceti lety na inspekční cestě coby viceprezident Eisenhoverovy administrativy.

Zatímco byl Bush posledních šest let zaneprázdněn na Blízkém a Středním východě, mnohé se v latinskoamerickém regionu změnilo. Během té doby, ale hlavně minulý rok, se nejvýznamnější země na jihoamerickém kontinentu rozhodly nastoupit cestu suverenity v rámci vzájemné spolupráce a regionální integrace. Venezuela a Bolívie se po Kubě rozhodly nekompromisně zavrhnout ideje neoliberálních reforem, uskutečňovaných prostřednictvím politiky tzv. Washingtonského konsensu, jež vyústila ve výraznou polarizaci mezi chudou většinou populace Jižní Ameriky a úzkou a nadmíru bohatou elitou.

Anděla Dvořáková
13. 7. 2007

Anděla Dvořáková, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu, řekla v rozhovoru „Bráníme historickou pravdu z vlasteneckých pozic“ pro Haló noviny v sobotu 7. 7. 2007 mimo jiné: „My důsledně hájíme historickou pravdu a nekompromisně se pouštíme do konfliktů s jejími lživými vykladači“ . A hned také sdělila koho má na mysli:

„My jsme dříve za to kritizovali senátora Bártu. A já kvůli tomu dala všanc i své dobré jméno a přijala jsem kandidaturu ve volbách do Senátu. I když jsem věděla, že se do Senátu nemohu dostat. Kandidovala jsem jen proto, že mě požádal jak starosta Terezína a občané tohoto města, tak i naši členové ČSBS, aby senátor Bárta nemohl už kandidovat, protože hluboce urážel celý český národ. Například tvrzením, že se v Terezíně k odsunutým Němcům, kde byl jejich sběrný tábor, chovali Češi stejně tak špatně jako se chovali nacisti k českým vězňům. A můj úkol byl jediný: porazit ve volbách senátora Bártu, aby se nedostal dál do Senátu. A to se mi povedlo.“.

Paní Dvořáková, jak je ostatně jejím dobrým zvykem, kombinuje lži a pravdu tak, že jsou pak od sebe k nerozeznání. Ano, svůj "úkol" splnila. I prostřednictvím lži.

16. 7. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Syn tzv. prezidenta Džalála Tálabáního Qabbad Džalál Tálabání, pověřený zastupováním "kurdsko-amerických vztahů" ve Washingtonu na tiskové konferenci v Irbílu prohlásil, že Kurdové uvítají americkou vojenskou základnu v Kurdistánu, protože takové zařízení bude ku prospěchu jak Spojeným státům, tak Kurdům. Základna by podle něho byla "nejlepším závazkem Spojených států k ochraně Kurdů", neboť by si pak nikdo nedovolil na kurdský stát zaútočit. Americko-kurdské současné vztahy označil za "provizorní", jež se však mohou změnit v "trvalé a strategické", vyzval k jejich rozšiřování na poli politickém, vojenském i ekonomickém, přičemž litoval skutečnosti, že se Kurdům nedaří získat další americké společnosti pro to, aby do Kurdistánu investovaly.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2007 ČT -- opět bulvár Milan  Valach
16. 7. 2007 Útěk politiků od politické odpovědnosti? Dagmar  Seibertová
16. 7. 2007 Americký radar útoky spíš způsobí Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Made to prevent attacks, the U.S. radar may actually cause them Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Referendum ohledně radaru je naprostý nesmysl   
14. 7. 2007 Rusko zrušilo svou účast na významné mezinárodní vojenské dohodě   
13. 7. 2007 Teherán jako hlavní město Iráku Robert  Jarkovský
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
12. 7. 2007 Panu Klvaňovi, vládnímu mluvčímu pro prosazování amerického radaru na území ČR Jan  Neoral
11. 7. 2007 Kubišová a Kačer pro referendum   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Žurnalista ve službě, o níž odborníci málokdy mluví, aneb Komu zpravodaj nemá poskytovat zprávy? Uwe  Ladwig

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   
6. 7. 2003 Československý underground se směje   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
16. 7. 2007 Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti Jiří  Zajíc
16. 7. 2007 Mediální kultura v Čechách a v Británii Jan  Čulík
16. 7. 2007 Oslava etického policajtství Bohumil  Kartous
16. 7. 2007 Správná věta z nesprávných úst Štěpán  Kotrba
13. 7. 2007 Multimediální sdílení obav Štěpán  Kotrba
10. 7. 2007 OFCOM považuje zpravodajství za důležitou součást digitální éry Irena  Ryšánková
3. 7. 2007 Konec analogového vysílání ČT na Domažlicku   
3. 7. 2007 Od propagandy k propagandě Ivo  Šebestík
29. 6. 2007 Gangsterské metody v boji o rozhlas Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek