25. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 5. 2007

Podle návrhu komuniké, které bude prezentováno schůzce GB příští měsíc, odmítly Spojené státy návrh Německa, aby státy skupiny G8 schválily přísné omezení emisí CO2.

Nevybíravý jazyk ameríckého odmítnutí zřejmě povede k ostré kontroverzi během vrcholné schůzky G8, která se má konat v v německém letovisku Heiligendammu 6.-8. června.

"Spojené státy stále jsou stále vážně, hbuboce znepokojeny tímto návrhem," je napsáno červeným inkoustem na začátku kopie německého návrhu, který v pátek měl k dispozici reportér tiskové kanceláře Reuters.

Sloupek
Ladislav Landa

Chce se mi brečet když vidím fotry
z továren chrastit bandaskama s bryndou
nasedat na kolo s čepicí v ksichtě a pak
po malý šutratý silnici šlapat domů

Stojím vedle škarpy vočůrávám trpkou
zaprášenou blumu a vy se na mě díváte
a myslíte si vandrák a dete domů
ke třem dětem Azorovi prdelatý manželce
a čtyřem stěnám

Stojím tu vandrák a vy sedíte doma u večeře
s lžící v bramboračce a kecáte Dneska povídal vedoucí
Představ si ti Znalas toho Nojo a děti vám
rostou pod rukama už jsou skoro na umření

Ležím tu v seně vandrák s místní fešandou
a vzpomínám na vás jak doma vejráte
na televizi a potom zívnete a spíte

Ráno mě budí mlha a seno v uchu
a siréna ve dvě hodiny oddrkotá vaši
bandasku s hnědým škraloupem a druhej
den ji zase oddrkotá denně dál a dál

Stojím tu vandrák řeknete si ve škarpě
s trpkou blumou v puse a ošoupanejma nohama
a marně čekám na váš příjezd
ač je ráno a vy ne a ne přijet
je k zoufání směji se na vás kysele
jako angrešt a vy nic ticho bude asi neděle

ze sbírky Malá slabost v kolenou, Bystrov a synové 1998 vybral Petr Štengl

Ladislav Landa se narodil 25.2.1948 v Praze a vzal si život 4.6.1965 v Praze jako sedmnáctiletý.
26. 5. 2007

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko povolal do Kyjeva několik tisíc vojáků ministerstva vnitra uprostřed tamější politické krize.

Juščenko předtím bezvýsledně jednal se svým soupeřem, premiérem Viktorem Janukovyčem, avšak v jejich mocenském boji nedošlo k dohodě.

Náměstek ministerstva vnitra, který je loajálni Janukovyčovi, uvedl, že vojskům velí velitel loajální Juščenkovi a že jedná v rozporu s rozkazy ministerstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 5. 2007

Diskuse nad mým posledním článkem se hezky rozjela - možná by už byl čas na malou rekapitulaci. Až na jednoho nepolepšitelného pána nikdo nezpochybnil právo člověka koupit si jídlo a najíst se. Takže ve většině jsme lidumilní. Přesto se v diskuzi ozvalo pár odlišných tónů. To bylo od těch čtenářů, kteří měli asi svoje špatné zkušenosti se špinavými, pokálenými bezdomovci somrujícími v supermarketech. Já musím říci, že za posledních 15 let jsem se s ničím podobným nesetkal, i když navštěvuji tyto obchody dvakrát až třikrát za týden. Naprostá většina bezdomovců se snaží zachovat si lidskou důstojnost až do konce.

25. 5. 2007
Jiří Neustupa

Nepatřím tak úplně k fanouškům profesora Matějů, reformátora českého vysokého školství, toho času ředitele analytického odboru ministerstva školství. Zejména jeho až obsesivní touha zavádět na veřejných vysokých školách placení školného je pro mě poněkud děsivá a podle mého názoru také škodlivá. Přesto - jeho poslední nápad na změnu fungování akademické samosprávy (viz. např. Hospodářské noviny 18.5. 2007) stojí za komentá

25. 5. 2007

Vztahuje se to i na českou domácí politiku?

Ne že bych měl podnět k následujícím řádkům z vlastní hlavy. Přitom se může zdát, že uvažování o rozdílu mezi "chybou" a "omylem" je snad puntičkářství. Námět mi poskytla úvaha Michaela Shermera, publikovaná v "American Scientist". Má-li dubnové datum, neznamená, že byla míněna jako nějaký pozdní aprílový žertík.

25. 5. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Ta TV-Show se jmenuje "Beckmann" podle známého moderátora novináře a sportovního reportéra Reinholda Beckmanna,. Ten ěml v pondělí v pořadu opravdu slavného hosta, bývalého profesionálního německého cyklistu Berta Dietze. A ten klidně vykládal, že doping hrál v cyklistice roli, někteří lidé to prý dobře věděli, hodně lidí něco tušilo, nejvíce z nich ale akceptovali, o čem se nemluví, a tomu se Beckmann zdánlivě hrozně divil.

25. 5. 2007

Položením věnců k Památníku hrdinů Rudé armády na Schwarzenbergském náměstí skončila včera v dopoledních hodinách prakticky jednodenní návštěva prezidenta Ruské federace Vladimíra Putina v Rakouské republice. Odtud před polednem odletěl do Lucemburska na pozvání velkoknížete Henriho, aby zde jednal i s premiérem tohoto půlmilionového člena Evropské unie Jean-Claudem Junckerem.

25. 5. 2007

Vláda, které se říká Topolánkova, si myslí, že má velký a silný mandát. Opak je pravdou a otázkou času je, kdy jí to bude důrazně připomenuto. Jako obyčejně první si to uvědomí a připomenou jí to lidovci.

25. 5. 2007

Okouzlení krásami Vysočiny by také mohl být další důvod, proč řada celebrit politické scény křižuje Vysočinou kolem chalupy Miloše Zemana, kromě Alexandrem Mitrofanovem v deníku Právo zmíněného nutkání kóštnout si pohárik trnkovice. Jenže vysoká politika je věc mnohem více pragmatická než romantická.

Vlastimil Tlustý svého času ještě jako ministr, William Cabanis dva dny před skončením své velvyslanecké mise a nyní Mirek Topolánek coby premiér těsně před předložením svého reformního batohu. Poprvé se nehovořilo o Pohankovi a Melčákovi, podruhé nebyla ani zmínka o americkém radaru v Česku a potřetí (ne)padlo slovo o dalších poslancích z řad ČSSD, kteří by mohli „zaskočit“ za nyní vzdorujícího Tlustého. Je potřebné se zamyslet nad tím, proč vlastně dochází k „soukromým“ návštěvám celebrit veřejné politiky u bývalého premiéra Miloše Zemana na Vysočině.

25. 5. 2007
Afghánistán je jedním z největších producentů opia a říká se, že přes devadesát procent heroinu na evropském drogovém trhu pochází z afghánských políček. Pěstování máku přináší místnímu obyvatelstvu nemalé příjmy, které mnohonásobně přesahují oficiální příjmy vojáků, policistů a státních úředníků. A to hovořím o pěstitelích a nikoliv o překupnících a obchodnících. Panelisté se shodovali v tom, že prostě není v současné době efektivně možné pěstování máku nahradit jinou výdělečnou činností, aniž by lidé upadali do bídy a stali o to snadnějším lidským zdrojem pro nejrůznější sebevražedné a jiné teroristické akce.

Měl jsem možnost účastnit se v pátek 17. května panelové diskuse o problematice současného Afghánistánu, kterou s názvem „Aktuální situace a perspektivní vývoj v Afghánistánu“ připravilo a organizovalo Středisko bezpečnostní politiky CESES FSV UK ve spolupráci s Americkým centrem při Velvyslanectví USA v Praze.

26. 5. 2007

Toto plně platí o besedě k problematice umístění radarové stanice systému protiraketové obrany USA na území ČR jako součásti základny tohoto systému ve střední Evropě, coby „spolehlivého pilíře transatlantických vazeb a věrného spojenectví s USA bez ohledu na zájmy České republiky, zájmy EU a jednotlivých členských států Unie v otázkách zajištění bezpečnosti“. Porovnejme, jak dokáže nekonfrontačně, ovšem bezobsažně, „informovat“ o jedné a té samé besedě Tisková a informační služba Ministerstva obrany ČR a jak průběh besedy popisuje očitý svědek z opačného tábora. Je příznačné, že podstatné argumenty, které zazněly na besedě od odpůrců amerického radaru, ministerská pracovnice do své zprávy nezaznamenala, a tudíž uvedla své nadřízené v omyl. Má snad ministerstvo obrany pro své pracovníky takové zadání nebo se jedná jen o ojedinělou loajalitu, hraničící s nekritickou servilností?

25. 5. 2007

V jedné diskuzi jsem narazil na níže uvedený odkaz a se zájmem jsem si pořad prohlédl, píše Tomáš Bodzar. .Skoro celou dobu jsem se smál. Smál jsem se tomu, jak byli hosté profesionální a jak byla moderátorka z nich úplně mimo. K smíchu už ale nebylo, jak okatě šlo vidět přesvědčení moderátorky, její neprofesionalita a snaha neustále odvádět diskuzi jinam v rámci "korektních" médií. Naše veřejnoprávná ČT asi moc veřejnoprávná nebude :-/ Ten kdo si tyto dva hosty dovolil pozvat byl buď nějaké "kamikadze" a dostane padáka nebo skončí někde ve skladu.

Ještě smutnější bylo to,že pořad byl vysílán pouze na ČT24 a v době,kdy prostě většina lidí nemá šanci se na něco takového dívat.Taková debata se má objevit kolem hlavních zpráv nebo třeba před otázkami Václava Moravce.

To bychom ale chtěli po naší ČT veřejnoprávnost a objektivní informovanost,ale to přeci nejde. Dle objektivnosti, korektnosti a veřejnoprávnosti byl tohle názor levičáků, extremistů a kdovíkoho ještě.Nezbývá než konstatovat,že koncesionářské poplatky jdou zcela jistě na velmi "profesionální" a "lidem" určenou činnost (čti propagandu).

Adresa pořadu: ZDE

PS: Prvních cca 10 min je o jiných tématech. Debata je až na cca posledních 20 minutách.

24. 5. 2007

Americká CIA obdržela tajný souhlas amerického prezidenta, aby zahájila tajné "černé" operace s cílem destabilizovat íránskou vládu. Má jít o koordionovanou kampaň propagandy, dezinformací a manipulací s íránskou měnou a mezinárodními finančními transakcemi.

"Nemohu potvrdit ani vyvrátit, zda takový program existuje a zda ho pan prezident podepsal, avšak bylo by v souladu s celkovým americkým postojem snažit se najít způsoby, jak na íránský režim vyvinout nátlak," konstatoval Bruce Riedel, donedávna vysoký činitel CIA, který měl na starosti Írán a ostatní země v regionu.

24. 5. 2007

Odpověď panu Zeklovi.

Představa, že nerozhodný výsledek voleb odráží rozdělení národa na dvě stejné poloviny, z nichž jedna by díky zavedení většinového systému ovládala druhou, je nesmysl. Rozhodnutí ve volbách přinášejí ti, kdo jsou dlouho nerozhodnutí, kdo svůj názor mění, a to třeba i během období, kdy vládne strana, již volili. Navíc volební systém je vždy jakýsi nástroj, jímž je vždy možno manipulovat (kdyby např. loňské volby probíhaly podle starého poměrného systému, dnešní vládní koalice by měla ve Sněmovně většinu několika poslanců) a o žádném nelze říci, že je "spravedlivý", že obráží názory voličů. Lze však říci, že demokracie nejen anglosaského typu (nejstarší a nejstabilnější demokracie vůbec), nýbrž i demokracie německá, francouzská, španělská a skandinávská stojí na systému dvou dominantních politických bloků, které spolu soutěží o přízeň voličů.

24. 5. 2007

Článek "Americké bestsellery, Ježíš a zabíjení všech nevěřících" od Grega Evanse, publikovaný nedávno v BL, otevřel zajímavé téma, které by nemělo zapadnout v proudu stále nových a nových aktuálních informací zde každodenně publikovaných.

V sekulárním Česku se většinová společnost o náboženské otázky nezajímá buď vůbec nebo jen okrajové a i křesťanství, v této zeměpisné oblasti tradiční, je vnímáno jako v podstatě uzavřená záležitost minulosti. Americký konzervativně křesťanský fundamentalismus stejně jako fundamentalismus islámský je pro našince něco zcela vzdáleného, co sice může zdejší prostor a náš život nějakým způsobem ovlivnit, ale v zásadě to zůstává za hranicemi naší republiky.

Dovolte mi tuto sladkou nevědomost trochu narušit.

24. 5. 2007

tisková zpráva

Iniciativa Ne základnám pořádá v sobotu 26.května 2007, od 15.00 h na Václavském nám. v Praze celostátní demonstraci proti umístění radarové základny USA v České republice.

Demonstrace se zúčastní občané z celé ČR, hojně bude zastoupena oblast Brd, které se problém bezprostředně dotýká. Podporu demonstraci vyjádřily i obě opoziční strany a část Strany zelených, dále pak zástupci některých odborových svazů. Jako host na demonstraci vystoupí mimo jiné i známý režisér Zdeněk Troška.

24. 5. 2007
V Afghánistánu zemřeli tři němečtí vojáci při atentátu na trhu v Kunduzu

Asi jste už slyšeli nebo četli o tom, že v Kunduzu zemřeli tři němečtí vojáci. První reakce na to u většiny Němců byla pocit velkého smutku, a to by snad platilo i pro politiky, kdyby meze nimi nebyl takový podivný člověk jako Oskar Lafontain, který je jedním z dvou předsedů frakce strany Levice v berlínském federálním parlamentě. Ten s úsměvem na rtech v diskusi o smrti těch vojáků v německé televizi ARD v neděli žádal, aby všichni němečtí vojáci okamžitě Afghánistán opustili.

24. 5. 2007

Tak nám páni poslanci za vládní ODS Pleva a Bartoš vymysleli, jak na nedostatek vysokoškolsky vzdělaných učitelů. Někoho by mohlo napadnout, že chtějí otevřít nové pedagogické fakulty či přidat stávajícím i budoucím učitelům na platech, aby ze školství neutíkali. Omyl -- řešení je geniální a jednoduché -- učitel nemusí být vysokoškolsky vzdělán. A je to! Vysokoškoláků ve školství netřeba, stačí kdokoli s maturitou. Při dnešní inflaci maturit tedy kdokoli. A zdůvodnění -- ve školách přece učí mnoho nekvalifikovaných lidí, kteří podle školského zákona (č. 19/2004 Sb.,) a zákona o pedagogických pracovnících (č. 563/2004 Sb.) musí do roku 2008 buďto začít studovat vysokou školu s příslušným odborným zaměřením, nebo ze školství odejít.

25. 5. 2007

tisková zpráva

My, MLADÍ ZELENÍ, silně protestujeme proti plánovanovanému umístění národního systému protiraketové obrany (NMD) USA v Česku a Polsku, konkrétně proti radarové základně v ČR a raketové základně v Polsku.

Vyjadřujeme tak svůj nesouhlas s plány Bushovy administrativy, které jsou v naprostém rozporu s politikou a principy Zelených, na umístění NMD Spojených států na území České republiky a Polska. Většina lidí v Česku a Polsku, stejně jako v ostatních evropských zemích tyto plány odmítá. Zároveň odmítáme oficiální důvody uváděné pro výstavbu NMD jako pouhé záminky.

Realizace plánu USA nepovede ke zvýšení bezpečnosti. Naopak povede k novým nebezpečím a nejistotám, k novým závodům ve zbrojení a k dalšímu světovému napětí, a to navzdory tomu, že je plán na výstavbu základen vykreslován jako defenzivní a ve skutečnosti může dokonce pomoct Spojeným státům útočit na jiné země bez obavy z odvety.

Navíc ,,hostitelské" země postaví do frontové linie budoucích válek USA.

24. 5. 2007

Estonci jdou cestou rozsáhlých investic do vzdělání a kromě peněz z fondů EU, které se snaží přinést a efektivně využít, dávají do vzdělávání také okolo šesti procent HDP.

Po příletu na letiště možná jako první jazyk uslyšíte ruštinu. I letiště samotné a jeho okolí dává tušit to, co se člověk naučil cítit v době a na území bývalého sovětského bloku (rodilý Angličan to rozhodně stejně necítí). Taxikář před letištěm mluví se silným ruským přízvukem a když po příjezdu k hotelu svítí na taxametru sto kroons, řekne si o deset auro. Aktuální kurz je patnáct ku jedné. Je o deset stupňů celsia méně než v Praze a po nebi se honí šedivé mraky a odrážejí v sobě kus blízkého Baltu. Takhle nějak mohou vypadat první zážitky cizince v estonském Tallinnu.

24. 5. 2007

Irák v době odchodu Tonyho Blaira z funkce:

O dosluhujícím britském premiérovi je známo, že o sobě snil jako o jednom z nejzasloužilejších britských předsedů vlád, který při odchodu z funkce zanechá po sobě význačný politický odkaz. Tato touha Tonyho Blaira se sotva naplní. Symbolem jeho působení v čele britské vlády zřejmě již navždy zůstane nelegální invaze do Iráku provedená pod taktovkou bezohledného amerického prezidenta George W. Bushe a končící smrtí a utrpením milionů.

24. 5. 2007

Vystoupení Jana Kellera a Tomáše Jarmary v České televizi

V pořadu Před polednem, který byl uveden na televizním okruhu Čt 24 po nekonečných provládních agitacích jak v otázce radarové základny, tak reformy veřejných financí, kterou coby ekonomický laik považuji za brutální atak na drtivou většinu české pracující veřejnosti, vystoupil sociolog a ekolog Jan Keller spolu s politologem Tomášem Jarmarou. Do výsostně středněproudých mediálních vod se tak propašovaly velice zajímavé postřehy těchto dvou osobností.

Moderátorka pořadu, uvyklá na omšelý konsensus při debatách na rozličná témata se "správnými hochy a děvčaty", zoufale lapala po vzduchu, aby rozdýchala poněkud vyhraněné názory obou pánů.

24. 5. 2007

Dlouhodobé vystavení se infekcím vede ke vzniku odolnosti zvané imunita. Člověk ve společenském prostoru, vystaven dlouhodobému kontaktu s lidmi a věcmi, je ohrožen získáním společenské imunity zvané lhostejnost. Tato společenská imunita má své vnější projevy, podle nichž lze lhostejného jedince bezpečně identifikovat. Jsou jimi nevšímavost, servilnost, bezzásadovost, nepálení si prstů, syndrom pštrosí hlavy a jiné, vyjevující se podle sociálního zařazení odolného jedince.

24. 5. 2007

Dvacátého sedmého května uplyne 65 let od atentátu na Heydricha. Jedna z historických událostí připsaná českému odboji a na konto odporu Čechů proti Němcům.

Jak je v našem hodnocení historie obvyklé, většinou se věnujeme sami sobě a svému světodějnému významu. I když například známý film Atentát leccos naznačil, přece jen bych považoval za rozumné uvést některá fakta.

Reinhard Heydrich byl jedním z nejmocnějších pěti mužů Třetí říše. Ovládal bezpečnostní služny Sicherheitsdienst a tím řadu informací umožňujících manipulovat a vládnout. Držet moc. Vzhledem k jeho osobnostní povaze byl v rámci informací britské tajné služby MI 6 hodnocen jako potenciálně nejrizikovější nástupce Hitlera.

23. 5. 2007

Americký prezident Bush dal iráckému parlamentu ultimatum, abych do 31. května schválil nový zákon o ropě, který by dal multinárodním ropným společnostem takovou kontrolu nad iráckou ropou, jaká nemá obdoby. Nyní se tedy ukazuje, oč vlastně šlo při této akci, která měla údajně přinést Iráku svobodu a demokracii. Nyní přišla doba účtování, při níž se ukazuje cena - všechna ropa Iráku. Za této situace se obrací americká mírová organizace Avaaz Foundation (http://www.Avaaz.org) na občany celého světa se žádostí o podporu iráckého obyvatelstva, aby mu bylo zachováno jeho ropné bohatství.

23. 5. 2007

Minulou neděli zemřel filmový režisér Pavel Hobl, autor klasických českých filmů Máte doma lva? aTřicet panen a Pythagoras.

Před dvěma lety jsme s ním publikovali rozhovor ZDE. Čest jeho památce!

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2007 Najdu si klidné místo Petr  Štengl
21. 5. 2007 Slová Milan  Rúfus
18. 5. 2007 Noční udice Jan  Skácel
17. 5. 2007 - - - Marcela  Pátková
15. 5. 2007 Rajčata Petr  Borkovec
14. 5. 2007 Vybráno z Melancholických procházek Ivan  Blatný
11. 5. 2007 Návštěva Jan  Zahradníček
10. 5. 2007 Procházka Richard  Weiner
9. 5. 2007 Matka Vladimír  Holan
7. 5. 2007 Most Jan  Skácel

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   

Školství RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský