24. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 5. 2007

Irák v době odchodu Tonyho Blaira z funkce:

Chaos, nekonečná válka & ropná krádež století

O dosluhujícím britském premiérovi je známo, že o sobě snil jako o jednom z nejzasloužilejších britských předsedů vlád, který při odchodu z funkce zanechá po sobě význačný politický odkaz. Tato touha Tonyho Blaira se sotva naplní. Symbolem jeho působení v čele britské vlády zřejmě již navždy zůstane nelegální invaze do Iráku provedená pod taktovkou bezohledného amerického prezidenta George W. Bushe a končící smrtí a utrpením milionů.

Zvláštní vztahy mezi Tonym Blairem a Georgem Bushem jsou většinou vnímány coby psovská oddanost prvně jmenovaného. Karikaturista Steve Bell to v deníku Guardian vyjádřil se sarkasmem sobě vlastním: Na obrázku s titulkem Poslední oficiální schůzka Blaira a Bushe vyobrazil britského premiéra jako ... psa.

V témže listě vyšel v sobotu 19. května 2007 kritický článek s názvem Špatné zprávy z Basry, který se, s odkazem na reportéra Ghajtha Abdula Ahada pobývajícího po devět dní v Iráku, ptá, jaká že je to vlastně situace, za níž se britské jednotky začínají stahovat z Iráku:

Je to scéna, kdy tři muži vystoupí ze dvou nových policejních terénních aut, připraví dvě rakety Kaťuša, odpálí je na britskou základnu a odjedou? Nebo generál ministerstva obrany, který zdraví našeho reportéra slovy "Vítejte v Tehránu" a pokračuje vysvětlením, že 60% jeho úředníků jsou členové milicí, že téměř všichni policisté ve městě jsou gangsteři a že policie je rozdělena mezi [politickou stranu] Fadhila kontrolující ropné terminály a muže Muqtady 's-Sadra, kteří kontrolují přístavy?

Článek dále reprodukuje údaje a argumenty, jež mají doložit, že situace s Iráku se zlepšuje: Počet nově vycvičených vojáků a policistů, existence vlády a ústavy a mnohé další. Do kontrastu ale vzápětí staví to, o čem se v západním tisku příliš nemluví:

Sunnité vykazují pozoruhodnou schopnost se přeskupovat. Byli vytlačeni z Baghdádu, ale v pátek 18. května v počtu 50 zaútočili na americkou základnu v Baqúbě. Američané pořád pátrají po třech svých vojácích unesených před týdnem. Moc v Iráku je tak rozptýlena, že nemá smysl mluvit o jednom odboji nebo o jedné občanské válce. Podle Garetha Stansfielda bojují Ší`ité a Sunnité o kontrolu nad Baghdádem; Kurdové bojují proti Arabům v Kirkúku a možná také v Mosulu; Sunnité bojují proti americkým vojákům ve středním a severním Iráku; as-Sadrovi Ší`ité bojují proti americkým a britským jednotkám na jihu; síly sunnitských klanů bojují proti sunnitským islamistům z al-Qáidy; ší`itské milice bojují jedna proti druhé na jihu; a nekontrolovatelná kriminalita je všude.

Další zpochybnění čehokoli, co by se dalo označit za pozitivní vývoj v Iráku, přinesl v úterý 22. května 2007 článek listu San Francisco Chronicle, který, s odvoláním na Hearst Newspapers, informuje o pozvolném zvyšování počtu bojových jednotek v Iráku. Bushova administrativa v tichosti prodlužuje službu vojáků z 12 na 15 měsíců a zároveň připravuje přísun dalších brigád. Kolem vánoc by tedy Spojené státy mohly mít v Iráku k disposici na 28 bojových brigád, přičemž celkové množství vojáků by činilo asi 200 tisíc. Jde o rekordní počet, který Spojené státy neměly na místě ani v době invaze v roce 2003. Jak ovšem list podotýká, americká administrativa se k jakýmkoli dohadům na toto téma odmítá vyjadřovat.

Informace o dvojnásobném zvýšení počtu bojových jednotek USA v Iráku opakuje ve středu 23. května deník Guardian. Simon Tisdall v něm uvádí, že Bushova administrativa hledá cesty, jak stále se zhoršující konflikt v Iráku "internacionalizovat". Spojené státy se prý nejspíš obrátí na OSN, aby pomohla prostřednictvím humanitárních organizací a případně též mírotvornými silami pod muslimským velením. Dále budou Spojené státy usilovat o podporu členů Rady bezpečnosti, Japonska, Německa a také Sa'údské Arábie. Větší roli by měla hrát Světová banka a Mezinárodní měnový fond. Americké jednotky by se měly začít stahovat z bojových linií a měly by být nahrazovány iráckými jednotkami zaštítěnými zvýšeným počtem amerických poradců. Zoufalost Bushovy administrativy, která stojí tváří v tvář blížícím se prezidentským volbám a volbám do Kongresu v roce 2008, ilustruje nejlépe skutečnost, že Spojené státy začínají vyjednávat se Sýrií a dokonce i s Íránem.

Tlak demokratů ovládajících Kongres na jedné straně a zjevná vojenská, ekonomická a politická neudržitelnost stávající okupace Iráku na straně druhé vysvětlují, proč je pro George Bushe, Dicka Cheneyho a na ně napojené firmy tak důležité, aby irácký parlament co nejrychleji přijal zákon legalizující krádež irácké ropy nadnárodními společnostmi na desítky let dopředu. Jak upozornil již na sklonku roku 2005 Stan Goff, pokud by byl navrhovaný zákon schválen, Irák by fakticky přišel o jakoukoli kontrolu nad svým bohatstvím. Na nevýhodném prodeji ropy prostřednictvím tzv. production sharing agreements (PSA) by tratil desítky až stovky miliard dolarů, zatímco míra návratnosti prostředků investovaných ropnými společnostmi by se pohybovala mezi 40% a 160%, což je mnohem víc než obvyklá minimální návratnost činící asi 12%.

                 
Obsah vydání       24. 5. 2007
24. 5. 2007 Bush schválil nový tajný plán proti Íránu
24. 5. 2007 Chaos, nekonečná válka & ropná krádež století Jakub  Rolčík
24. 5. 2007 Celostátní demonstrace 26.května proti americké základně
24. 5. 2007 Ve smutku myslet na odpovědnost a ne na prospěchářství, aneb Neuvěřitelná reakce na smrt tří německých vojáků v Afghánistánu Uwe  Ladwig
24. 5. 2007 Země bez horizontu Michal  Giboda
24. 5. 2007 Pěšáci v cizí tvrdé hře Petr  Wagner
24. 5. 2007 Dobře, že jsem ještě nad ČT hůl nezlomil Daniel  Veselý
24. 5. 2007 Jak pomalu, ale jistě drolit balvan historie Bohumil  Kartous
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
24. 5. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
24. 5. 2007 Strany mají soutěžit Boris  Cvek
24. 5. 2007 Činžák Ladislav  Landa
24. 5. 2007 Nejen v Americe... Vlasta  Leporská
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář
23. 5. 2007 Pomozme iráckým občanům, aby si uchovali svoji ropu Miloš  Kaláb
23. 5. 2007 Bílí, černí, špinaví, čistí, zdraví, nemocní Petr  Wagner
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl
22. 5. 2007 Národ bez emocí -- není moc impotentní? Luděk  Toman
22. 5. 2007 Rostislav Roztočil opět na Svobodě Zdeněk  Jemelík
22. 5. 2007 Otcové jedli nezralé hrozny a synům trnou zuby? Zdeněk  Bárta
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce