25. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 5. 2007

Putinova blesková návštěva Rakouska

Položením věnců k Památníku hrdinů Rudé armády na Schwarzenbergském náměstí skončila včera v dopoledních hodinách prakticky jednodenní návštěva prezidenta Ruské federace Vladimíra Putina v Rakouské republice. Odtud před polednem odletěl do Lucemburska na pozvání velkoknížete Henriho, aby zde jednal i s premiérem tohoto půlmilionového člena Evropské unie Jean-Claudem Junckerem.

Hlavní náplní návštěvy ruského prezidenta v Rakousku, která se konala za bezprecedentních bezpečnostních opatření, byly vedle politických otázek především ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi. Ty od jeho poslední návštěvy Vídně před šesti léty zaznamenaly bouřlivý rozvoj, kdy výměna zboží se zvýšila více než dvojnásobně, a to z původních 2,1 miliardy euro na 4,6 miliard.

Při jednání Putina se spolkovým prezidentem Heinzem Fischerem a spolkovým kancléřem Alfredem Gusenbauerem nebyly však vynechány ani politické problémy včetně dodržování lidských práv,. amerického protiraketového štítu ve střední Evropě a otázky Kosova. Ještě před příjezdem ruského prezidenta došlo ke střetu s rakouskými médii zejména poté, co byla zamítnuta žádost rakouské veřejnoprávní televize ORF o rozhovor s Putinem kvůli časovému zaneprázdnění. Později však to bylo zdůvodněno, že se tak stalo na základě negativních informací o Rusku, které šíří toto médium. Rakouská veřejnost to přijala s nevolí nejen jako důkaz neochoty, ale potvrzení současného stavu omezené svobody tisku v Rusku. Samotná ORF, když nedostala od Putina interview, odvysílala ve středu večer ve své hlavní zpravodajské relaci ZIP 2 rozhovor s jeho odpůrcem, bývalým šachovým mistrem světa Garri Kasparovem.

Ruskou policií pronásledovaný Putinův odpůrce vyzval ze Štrasburku země Evropské unie, aby s Ruskem nejednaly jako s demokratickou zemí. Vyslovil názor, že Evropa se pochopitelně nemůže obejít bez obchodu se zeměmi, jako je Rusko a Čína, ale s Putinem jednat jako s demokratem je chyba, protože politická situace v této zemi připomíná spíše Zimbabwe nebo Bělorusko.

Rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková, která přivítala Putina při středečním poledním příletu do Vídně, v rozhovoru s deníkem "Kurier" ubezpečila, že přirozeně s Putinem budou projednávána i kritická témata, avšak "pro nás současně platí, že se zdviženým ukazováčkem nelze provádět politiku".

Opoziční rakouské strany přijaly tuto taktiku při jednání rozporuplně. Zatím co předseda Zelených profesor van der Bellen požadoval, aby otázka lidských práv v Rusku byla v jednáních upřednostněna, předseda Svobodné strany FPÖ Strache zase míní, aby se Rakousko vzhledem k chybné zahraniční politice prezidenta Bushe naopak mírnilo. Ohlášené demonstrace proti Putinově návštěvě se nakonec konaly jen za malé účasti, takže obavy, že se bude opakovat situace jako při obdobné návštěvě Bushe ve Vídni, se ukázaly být liché.

Samotný Putin prokázal svou politickou obratnost, když na tiskové konferenci, uspořádané pod obrazem Marie Terezie na Hradě, konstatoval, že je užitečný i čerstvý vítr směřující k problémům ruské demokracie. Nutno však nepostupovat jednostranně, protože i země EU mají v této otázce problémy, a konkrétně poukázal na cizinecké zákony v Rakousku.

Pokud jde o Kosovo, nesouhlasil s představou rakouského prezidenta, který podpořil myšlenku postupné nezávislosti Kosova na Srbsku. Putin zdůraznil, že Rusko trvá na respektování principu neporušování územní celistvosti státu, což je v tomto případě Srbsko. Netvrdí, že nemůže dojít ke změnám, ale pouze za předpokladu, že s tím budou souhlasit obě strany. Pokud jde o americký protiraketový štít, prezident Putin rozhodně prohlásil, že Rusko nemění svůj názor, že základny v Polsku a v Česku nemají reálný smysl jako obrana proti Íránu.

Rakouský prezident Fischer k tomu poznamenal, že jeho země je "pro co největší bezpečnost na kontinentu při nejmenší úrovni zbraní."

Přímo symbolicky se pak jevila scéna po skončení představení proslulé vídeňské jezdecké školy pro ruský prezidentský pár. Putin jako milovník koní vstoupil do arény a zde za odměnu nabídl lipicánům kostky cukru. Bonbónek ve formě 3 miliard euro pro další rozšíření obchodních vztahů přivezl do Vídně ruský prezident s osmdesáti oligarchy. Tam se konalo společné zasedání rakousko-ruské hospodářské komory, na jehož okraji bylo podepsáno 35 smluv mezi jednotlivými firmami o investičních a kooperačních dohodách.

Peter Hawlik z vídeňského "Institutu pro mezinárodní srovnání" přitom upozornil, že na rozdíl od minulosti, kdy investice plynuly jednostranně z Rakouska do Ruska, se nyní děje ve velkém i v opačném směru, jak ukazuje případ stavební firmy Strabag nebo podniku Magna.

V současné době Rakousko kryje spotřebu z 59 procent zemního plynu a z 16 procent nafty z Ruska. Přitom se mu nyní daří po určitém převisu udržovat vyrovnanou bilanci, takže vůči Moskvě není zadluženo. Návštěva prezidenta Putina, i když se neprojevovala mimořádnou srdečností jako před šesti léty, znovu jen potvrdila, že současné vztahy s Ruskou federací má Rakousko bezproblémové. Zejména se to projevuje na rozvoji hospodářských a kulturních vztahů mezi partnery nerovnými co do počtu obyvatel a velikosti. Rakousko přitom nepřeceňuje svou úlohu ve sporu Evropské unie s Ruskem a nepředsazuje otázky porušování lidských práv nebo autoritativní způsob vládnutí šéfa Kremlu svým národním zájmům. Především rakouští hospodářští činitelé mají zájem na stabilním Rusku a ruští velcí investoři jsou zde vítáni. Samotná Ruská federace respektuje Rakousko jako stabilní zemi, která dodržuje Státní smlouvu z roku 1955, na které se podílel bývalý Sovětský svaz, dodnes zachovává svou neutralitu a jako jedna z mála členů Evropské unie není v NATO.

                 
Obsah vydání       25. 5. 2007
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování
26. 5. 2007 Juščenko povolal do Kyjeva vojáky
25. 5. 2007 Bezdomovci a jejich práva Josef  Vít
25. 5. 2007 Výzva občanům
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
25. 5. 2007 Poučný pohled na hodnocení americké politiky Miloš  Dokulil
25. 5. 2007 Zpěv sirén v Ústí nad Orlicí Ladislav  Landa
25. 5. 2007 Doping ve sportu, aneb Běda, běda, když někdo začne mluvit o dopingu upřímně Uwe  Ladwig
25. 5. 2007 Putinova blesková návštěva Rakouska Richard  Seemann
25. 5. 2007 Vojenská základna USA --vláda nerozpoznává velké a malé Oldřich  Průša
25. 5. 2007 Okouzlení krásami Vysočiny aneb kóštnout si reformního batohu Vladislav  Černík
25. 5. 2007 Já, Tony Blair a mák Ladislav  Žák
26. 5. 2007 Není třeba lhát – stačí pouze neříci všechno Monika  Hoření
25. 5. 2007 ČT: Tohle je kvalita za naše poplatky?
24. 5. 2007 Bush schválil nový tajný plán proti Íránu
24. 5. 2007 Strany mají soutěžit Boris  Cvek
24. 5. 2007 Nejen v Americe... Vlasta  Leporská
24. 5. 2007 Celostátní demonstrace 26.května proti americké základně
24. 5. 2007 Ve smutku myslet na odpovědnost a ne na prospěchářství, aneb Neuvěřitelná reakce na smrt tří německých vojáků v Afghánistánu Uwe  Ladwig
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
25. 5. 2007 Mladí zelení odmítají americký radar
24. 5. 2007 Jak pomalu, ale jistě drolit balvan historie Bohumil  Kartous
24. 5. 2007 Chaos, nekonečná válka & ropná krádež století Jakub  Rolčík
24. 5. 2007 Dobře, že jsem ještě nad ČT hůl nezlomil Daniel  Veselý
24. 5. 2007 Země bez horizontu Michal  Giboda
24. 5. 2007 Pěšáci v cizí tvrdé hře Petr  Wagner
23. 5. 2007 Pomozme iráckým občanům, aby si uchovali svoji ropu Miloš  Kaláb
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007