13. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 9. 2006

Slyším, jak se Usama bin Ladin směje. Směje se, ten šílenec, kdykoliv George Bush znovu a znovu opakuje, že Amerika " v této válce proti terorismu vítězí". Bin Ladin má lepší informace. Už vyhrál, píše Richard Cohen v deníku Washington Post.

Sloupek
Karel Danaus

Chladný jazyk, horký čaj
aj aj aj aj
ajajaj

do Britských listů zaslal autor

Karel Danaus * 1980

Básník a překladatel. Člen literární skupiny Pět švarných. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Hradci Králové. Poezii publikoval v několika almanaších, překládá soudobou rétorománskou literaturu.
13. 9. 2006

Sloučení zelených s malými liberálními stranami je principiálně vadné, programově nejde dohromady, liberálové ctí volný trh a pohyb zboží, kdežto zelení chtějí regulovat dopravu zboží a stavět na místní produkci. Rozlišujeme ekonomický liberalismus od politického. I s těmito prioritami vyhrál Martin Bursík na podzim 2005 křeslo předsedy SZ a porazil Jana Beránka, tehdejšího propagátora aliance SZ a proevropské pravice a spolu s Jaromírem Štětinou stoupence zákazu KSČM.

13. 9. 2006

Dnes rozhodne spolkový kabinet o nasazení německého námořnictva před libanonské pobřeží. Kancléřka Angela Merkelová se již dříve vyjádřila uspokojivě o cílech této vojenské mise k řešení krize na Středním východě.

Co Německo potřebovalo o podmínkách nasazení vědět, bylo stanoveno, takže Spolkový sněm zřejmě v úterý se bude s tímto problémem zabývat tak, aby v průběhu týdne mohl o něm hlasovat. Střetem bylo především to, že Libanon byl původně ochoten připustit pouze kontrolu sedm námořních mil před pobřežím. To však již neplatí, protože v pondělí obdržela německá vláda oficiální přání libanonské vlády, aby poslala vojáky do tohoto regionu, a to nejméně na jeden rok. Strany velké koalice již před tím naznačily, že do tohoto teritoria nemohou být nasazeny pozemní síly, protože je nepředstavitelné, aby němečtí vojáci se zde stali arbitry mezi Židy a Araby.

13. 9. 2006

Připadá mi přirozené, že kostel spravuje církev. Hájil jsem soukormě i veřejně návrat k právní pozici pražského dómu sv. Víta, Vojtěcha a Václava před jeho znárodnění minulým režimem. Byl jsem si samozřejmě vědom národních či státních aspektů budovy, že tam jsou pohřbeni čeští králové a že jsou tam korunovační klenoty, ale byl jsem přesvědčen, že správce katedrály, svatovítská kapitula a stát se snadno domluví.

Michael Marčák: Ještě že ti fráteři chtěli jen tu katedrálu, nějaké závažné zdražení tohoto záchodku bych si nemohl dovolit.
13. 9. 2006

13. 9. 2006

Zdá se, že se tohle do českých medií nedostalo - takže upozorňuji, ze Číňané provedli před několika dny úspěšný test mezikontinentální rakety. Odhadovaný dolet je 7000 - 8000 km, do výzbroje bude zařazena tento rok. Varianta s prodlouženým doletem (cca 12000 km) DongFeng-31a bude zařazena do výzbroje příští rok, upozorňuje čtenář Martin Tomášek.

podrobnosti ZDE

13. 9. 2006

DOKUMENT

Iniciátori tohto dokumentu Jean Baubérot (Paríž, Francúzsko), Roberto Blancarte (Mexico City, Mexiko), Micheline Milot (Montreal, Kanada)

Uvedomujúc si náboženskú a morálnu rôznorodosť súčasných spoločností a výzvy, s ktorými sú konfrontované moderné štáty pri ich snahe zabezpečiť harmonický život spoločnosti, zároveň si uvedomujúc nevyhnutnosť rešpektovať pluralitu náboženských, ateistických, agnostických a filozofických presvedčení a povinnosť rôznymi prostriedkami dosahovať mierový a demokratický dialóg, a v neposlednej rade si uvedomujúc, že narastajúca dôležitosť slobôd a základných práv pre jednotlivcov kladie zvýšené nároky na štát, aby zabezpečoval rovnováhu medzi základnými princípmi, ktoré podporujú uznanie rôznorodosti a integráciu všetkých občanov do verejnej sféry, my, občania rôznych krajín, ponúkame na verejnú diskusiu nasledujúcu deklaráciu:

Článok 1: Všetci ľudia majú právo na rešpektovanie slobody svedomia a svojho individuálneho a kolektívneho vyznania, čo vychádza z uznania slobody vyznávať akékoľvek náboženstvo alebo filozofické presvedčenie (najmä ateizmus a agnosticizmus), z uznania nezávislosti individuálneho svedomia, osobnej slobody všetkých ľudí oboch pohlaví a ich slobodného výberu náboženstva alebo presvedčenia.

13. 9. 2006

Žijeme v 21. storočí, ktoré sa nelíši podstatnou mierou v otázke globálnych problémov od toho predošlého. Bolo by ťažké určiť ten najpálčivejší. Je ním bezhraničný boj o moc? Alebo ľahostajnosť voči životnému prostrediu, neregulovaný predaj zbraní či existencia absolútnej chudoby?

Všetky globálne problémy spolu úzko súvisia. Majitelia korporácií sa radi vykresľujú ako rytieri, ktorí sa snažia spasiť svet, ale ich záujmy sú len v hromadení majetku. Pričom ide často bokom kvalita produktov, trpí životné prostredie a potreby zamestnancov sú ignorované. Žijeme vo svetovom systéme, ktorý pod rúškom pekne znejúcich slov ako profit, rozvoj či pomoc skrýva masy ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť zdravotnícku starostlivosť, vzdelanie a kvalitu života akú požívame my.

13. 9. 2006

Policista - zloděj u Ústavního soudu neuspěl.

Ústavní soud musel bývalému policistovi Václavu Franekovi vysvětlit, že krást se nemá. Franek před třemi lety ukradl v hypermarketu otvírák na konzervy za 499 korun a jeho nadřízení ho za to bez milosti propustili. Franek ovšem nelenil a obrátil se na soud, kde argumentoval tím, že kradl mimo službu, a neměl by být proto trestán. Franek se snažil uspět především s tvrzením, že nebylo respektováno jeho ústavní právo na trávení volného času.

zdroj ZDE

12. 9. 2006

DOKUMENT

Senát Ústavního soudu zrušil rozhodnutí prezidenta Klause o odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Předsedkyně Nejvyššího soudu tak uspěla se svou stížností [Sp. zn. II. ÚS 53/06], že její odvolání bylo v rozporu s Ústavou , a navíc nebylo řádně odůvodněno. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je Brožová neodvolatelná, a bez legislativních změn se na tom nic nezmění. Funkční období jí končí v 70 letech, stejně jako všem soudcům.

Prezident Klaus rozhodnutí o odvolání Brožové podepsal v posledních lednových dnech na návrh ministra spravedlnosti Pavla Němce. "Odvoláním stěžovatelky na základě neústavního ustanovení zákona o soudech a soudcích došlo k zásahu do ústavně zaručeného práva stěžovatelky," odůvodnila závěr soudu soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká.

"Já jsem rozhodoval podle platného zákona a jestli si po půl roce, po roce, po deseti letech z jakýchkoliv důvodů ten zákon změníme, tak elementární žití občanů naší země je založeno na tom, že zákony platí do okamžiku, kdy platí," řekl Klaus médiím ve čtvrtek . Prezident rozhodnutí soudu respektuje, ale nesouhlasí s ním a považuje ho za nebezpečné.

plný text vyjádření prezidenta Václava Klause k rozhodnutí Ústavního soudu ZDE

12. 9. 2006

ODS se usazuje na ministerstvech. Čile. Začíná s reorganizací a personálními změnami, i když je otázkou, kolik se jí podaří doopravdy změnit.

Za onen měsíc, které jí v čele resortů zbývá do chvíle, než neúprosná realita poslanecké poloviny rozhodne o konci krásného snu. Snu o opravdové vládě. Někteří se nemohou dočkat. Jiní se děsí příchodu lidí, kteří nic neřídili. Sociální demokraté si na tu přechodnou dobu pořídili hračku. Stínovou vládu. Tím započali svůj odchod do stínu opozice. A také počínající boj o pozice ve vládě další. Koneckonců, stínovou vládu mívala i ODS. Dokonce si ji pořídili i komunisté. I když ti, věrni tradici dvojsmyslných označení, nazývají její členy "odbornými mluvčími". Jako kdyby všichni ostatní ničemu nerozuměli a jenom mlčeli...

komentář vysílal ČRo 6 ZDE

11. 9. 2006

Deník Metro bez konzultace s autorem podstatně zkrátil v přesné délce objednaný článek od Jana Čulíka, přestože se s autorem jeho šéfredaktor Fabiano Golgo předtím dohodl na redakčních úpravách, které byly provedeny a článek byl do tisku v neděli dopoledne schválen ve verzi, kterou publikujeme níže. Tuto dohodu list nerespektoval a aniž by autora článku informovali, šéfredaktorovi podřízení publikovali z připravené a schválené analýzy pouze absurdní fragment. Bulvární praktiky listu jsou zjevné v pondělí i z propagandistického článku na první straně, který hrubě a bez důkazů uráží odstoupivšího premiéra ČSSD Jiřího Paroubka. Je jedno, že jsou to útoky na Paroubka, ale způsob těch útoků je nepřijatelný. Seriozní přístup by byl kritizovat racionálně stejnou měrou obě strany.

Níže je původní shrnující článek Jana Čulíka. V původní verzi byl článek vyvážený, tj. osciloval mezi dvěma protikladnými úhly pohledu na zpracovávané téma.

Neautorizované zkrácení článku dokazuje, jak cizí je některým novinářům v Čechách stále princip konfrontace dvojích, protikladných názorů: v Metru publikovali fragment textu, který obsahuje jen jediný úhel pohledu...:)

Verze, zveřejněná v deníku Metro na str. 7 PDF

12. 9. 2006

43 novinářů švédské televize veřejné služby Sveriges Television kritizovalo vedení společnosti v úvodníku Dagens Nyheter, vydaném v pondělí. Tvrdí, že pod vedením CEO Christiny Jutterströmové veřejnoprávní vysílatel 'podceňuje veřejnost a je příliš chamtivý.' Na kritiku České televize už všichni rezignovali.

12. 9. 2006
tisková zpráva ČSSD

Ministr zdravotnictví MUDr. Tomáš Julínek porušuje legislativní pravidla vlády. Nerespektuje připomínková řízení, čímž opomíjí ostatní ministerstva, odbory a další sociální partnery a chce přijít rovnou na zasedání vlády s návrhem, který fakticky znamená privatizaci většiny českých nemocnic.

12. 9. 2006
tisková zpráva ČT

Česká televize v rámci neustálého zlepšování služby veřejnosti použije od září t.r. během fotbalových přenosů novou technologii vysílání "Tracab". Jde o další krok, kterým Česká televize naplňuje svůj záměr zatraktivnit přenosy fotbalové Gambrinus ligy a napomoci zvýšení jejího kreditu u českých fanoušků. Tracab umožňuje na hřišti sledovat všechny hráče, rozhodčí i míč a elektronicky vyhodnocovat jejich pohyb. Systém zachycuje také rychlost těchto objektů a sbírá statistická data do databáze.

12. 9. 2006

V neděli večer 10. září nás veřejnoprávní program ČT2 oblažil tématickým pásmem se zadáním "teror", nejdříve to bylo z hlediska faktičnosti sporným dokudramatem "Hrdinové letu 93", následován "Postřehy odjinud - Skotsko očima Petra Voldána - Lockerbie po tragédii" a v závěru "Nebezpečí teroristických útoků - Jak může pomoci zachránit lidský život každý z nás". Naštěstí pro zachovaní soudnosti diváka následoval Mozartův koncert a slavné vystoupení Johnnyho Cashe z věznice.

12. 9. 2006

Novinku zavedla Metropolitní kapitula ihned poté, co jí byla soudem přiřčena Katedrála sv. Víta. Za vstup do svatostánku, který je všech Čechů, zaplatíte stovku. Absurdní chování katolické církve se tak stalo mezinárodní ostudou. Turisté se podivují byzantským móresům, ale zaplatí. Zaplatili daleko víc, jen aby mohli vidět Prahu.

11. 9. 2006

"Bomby a rakety jsou špatní velvyslanci"

David Cameron, šéf britské Konzervativní strany, se jménem své strany distancoval od "simplistické" zahraniční politiky Spojených států a zdůraznil, že by se Velká Británie měla poučit z toho, co nazval "selháním neokonzervatismu".

Ve svém prvním významném projevu o zahraniční politice, proneseném v Londýně v den pátého výročí útoků z 11. září odmítl šéf britské Konzervativní strany explicitně filozofii amerického prezidenta George Bushe a uvedl: "Já jsem liberální konzervativec, nikoliv neokonzervativec."

Cameron ve svém projevu požadoval, aby došlo k "přehodnocení" vztahu mezi Británii a Spojenými státy. Kritizoval Tonyho Blaira za to, že "ztratil schopnost" být občas kritickým spojencem Spojených států.

12. 9. 2006

Päť rokov po desivých útokoch na symboly americkej hegemónie nebadať nijaký pozitívny posun v boji s medzinárodným terorizmom. Naopak, vzrástla moc fanatikov na oboch stranách, ktorí zneužili 11. september 2001 na propagáciu svojich zvrátených plánov.

V tomto zápase humanisti nebojujú len proti islamskému extrémizmu, ale aj proti kresťanskému fundamentalizmu, pričom prívržencov oboch smerov spájajú šialené apokalyptické vízie. Bilancia päťročnej stratégie boja proti medzinárodnému terorizmu je viac ako katastrofálna. Počet teroristických skupín a ľudí ochotných do nich vstúpiť dramaticky vzrástol. Afganistan a Irak sú destabilizované a plné militantov. Existencia Izraela je vo väčšom ohrození ako v časoch pred dohodou z Osla.

12. 9. 2006

My občania Slovenskej republiky...

Sviatkami sú zvyčajne tie dni, ktoré majú v živote skupiny ľudí a aj pre jednotlivcov mimoriadny význam. Bývajú to dni, keď má človek možnosť si pripomenúť svoje miesto v plynutí času a svoj vzťah k minulosti či víziu budúcnosti. Máme na Slovensku takéto sviatky? Ak nebudeme rátať Vianoce, majú občania Slovenskej republiky takýto sviatok, ktorý by im pripomínal ich dôstojnosť občana?

Práve pocit sviatočnosti je vhodným nosičom hodnôt, spoločných ideálov a ambícii v individuálnej aj medzigeneračnej pamäti. Sviatok je vhodným mostom z minulosti do budúcnosti. Podľa toho čo ľudia oslavujú, môžeme odvodiť, kým sú a čo od nich môžeme očakávať. Slovenská republika prijala za svoje sviatky päť dní v kalendári. Majú však vôbec pre občanov Slovenskej republiky tieto štátne sviatky skutočne slávnostný ráz?

12. 9. 2006
Napsal jsem tehdy, že považovat útok na WTC za vyhlášení války by znamenalo vzdát se tradiční sebekontroly, kterou vůči sobě vykonává demokracie. Takové vyhlášení války by glorifikovalo teroristy mezi svými a pomohlo by jim dělat jejich práci. Nikdo, psal jsem tehdy, by neměl chtít, aby Ameriku někdo zterorizoval natolik, aby reagovala přehnaně. Přehnaná reakce povede ke globální izolaci. A izolovaná a nenáviděná Amerika bude nebezpečná Amerika. V tomto věku je známkou zralosti naučit se žít se šílenci a někdy to znamená se šílenci i umírat. To je skutečná cena, kterou platíme za svobodu.

Hrůza, kterou jsem viděl na televizní obrazovce dne 11. září 2001, ve mně vyvolala intenzivní sympatie. Ale mimo osobní tragedie -- a k těm dochází někde na světě každou hodinu každého dne -- by nemělo být dovoleno, aby útoky z 11. září měly nějaký význam, napsal Simon Jenkins v deníku Guardian. Šílenství nemá žádný význam. Ten čin nesl žádný politicky smysl a nemělo by mu být dovoleno, aby na něm "záleželo". Ten čin nezměnil rovnováhu světové moci. Neumenšil vedoucí roli Ameriky ve světě. Zdálo se, že sympatie pro Ameriku a její uměřenost po tomto činu by vedoucí roli Ameriky ve světě jen posílily.

12. 9. 2006

V deň piateho výročia teroristických útokov z 11.9. v Spojených štátoch sa mnohí zamýšľajú nad ich významom a hlavne otázkou, či sme odvtedy dosiahli pokrok v boji proti terorizmu. Condoleeza Ricová trvdí, že sú USA dnes ďaleko bezpečnejšie než pred piatimi rokmi. Súhlasiť sa dá len s tým, že sa dnes ďaleko viac ľudí a firiem v USA živí na domnelej "vojne s terorizmom". Ďaleko viac by pre svoju bezpečnosť urobili Spojené štáty, keby začali konečne považovať arabské obyvateľstvo na Blízkom východe za rovnocenných ľudí s rovnakými prianiami, túžbami a bolesťami aké má ktokoľvek u nás, či v USA. Racionalizácie politiky USA a hlavne konečne akceptovanie všetkých doterajších rezolúcií OSN by s terorizmom skoncovalo veľmi rýchlo, efektívne a nepomerne lacnejšie. Riešili by sa príčiny a nie následky. Ale chce to naozaj niekto z mocných?

12. 9. 2006
z tiskové zprávy poslankyně Evropského parlamentu Věry Flasarové

Třebaže v diskuzi kolem umístění protiraketové nebo radarové základny USA v Česku nás zatím převažují politická a ideová hlediska, existují výhrady opírající se výhradně o technické aspekty. Lokalizace i "pouhého" radaru v tomto prostoru totiž může vážně narušit provoz ostravského letiště v Mošnově a v podstatě zpomalit, ne-li zcela zastavit rozvoj vnitrostátní i mezinárodní letecké dopravy v regionu. Své stanovisko opírám mimo jiné o vyjádření odborníků na leteckou dopravu, zejména o názory ředitele ostravského letiště Lubomíra Vavroše a svého kolegy, poslance Evropského parlamentu a bývalého československého kosmonauta Vladimíra Remka.

12. 9. 2006

... aneb skončila Telefónica O2 s internetem ve Frýdku-Místku?

Když jsem v Britských listech z 6. 9. 2006 v příspěvku "Nový proud v komunikaci v pojetí společnosti Telefónica O2 Czech Republic" vylíčil své trable s výpadkem internetu a jeho opravováním -- neopravováním, dočkal jsem se určité, byť jen chvilkové změny v přístupu této společnosti k zákazníkovi. V den uveřejnění článku (skutečně pouhá náhoda?) rozhodl se poskytovatel služby sestoupit ze svých výšin a po sedmi dnech mlčení (od nahlášení výpadku internetu ráno dne 30. 8.) mi v poledne zavolal na mobil. Až z Hradce Králové do dalekého Frýdku-Místku sdělil mi šéf techniků, že závada je na ústředně a řeší se. Avšak svůj slib, ozvat se ještě večer a dořešit výpadek připojení internetu konečnou opravou, již nesplnil.

11. září 2001
11. 9. 2006

Téměř 56 000 čtenářů si přečetlo článek Bushky Bryndové o nesrovnalostech ve vyšetřování pozadí i průběhu útoků na mrakodrapy Wolrld Trade Center. Článek obviňuje vládu USA z komplicity s teroristy. Některé odkazy článku z 18. 3. 2002 už dnes nejsou aktivní. Takový je internet. Nestálý. Argumenty ale zůstávají. Stejně jako citát nacistického polního maršála Hermana Göringa.

"Ale nakonec je to vláda státu, jež určuje politiku a získat pro ni lid je lehké, ať již v demokracii nebo ve fašistické či komunistické diktatuře. Je lehké lidi přesvědčit, aby podpořili svoji vládu. Potřebujete jen jim říct, že byli napadeni a pak odsoudit pacifisty pro nedostatek vlastenectví a ohrožování země. Funguje to tak všude."

Bushka Bryndová 18. 3. 2002: Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí ZDE

Bushka Bryndová 29. 3. 2002: Americký špión, který varoval před teroristickými útoky, získal v Kanadě politický azyl ZDE
Bushka Bryndová 3.4.2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? ZDE
Bushka Bryndová 11.6.2002 Scénář spiknutí: FAQ k 11. září 2001 "for dummies" ZDE
Bushka Bryndová 14.7.2003 Krásný nový svět je konec civilizace ZDE
Bushka Bryndová 17.7.2003 Šílený Bush a jeho Bůh ZDE
11. 9. 2006

Je to pro mne neuvěřitelné, ale je to pravda: Vlastimil Tlustý se stal ministrem financí a Ivan Langer ministrem vnitra. Máme novou vládu, zcela zbytečnou, neboť přece nemá šanci získat nějakým čestným způsobem důvěru ve Sněmovně. Celý měsíc má uplynout, než divná vláda Mirka Topolánka najde odvahu ujistit se o pravdě a odejít.

Ptám se sám sebe se údivem: oč jim jde?

11. 9. 2006

Krátce po útocích v londýnském metru loni v červenci jsem cestoval do Pákistánu . Interviewoval jsem tam kmenového náčelníka s těsnými styky s al Kajdou a s Talibanem. Když jsem poslouchal jeho tirády proti Západu, začalo být jasné, že jeho hlavním cílem je zastavit rostoucí soudržnost a provázanost moderního světa. Pro něho znamenala modernost "morální zkorumpovanost", nejistotu, chaos, změnu, likvidaci jeho způsobu života. Mezi jeho nepřáteli byly internetové kavárny, satelitní televize, levné lety i vzdělání pro ženy. Prostě všechno, co nemohl ovládat.

Po 11. září se vyjádřil Usáma bin Ladin, že "Probuzení začalo." Znovu to poněkolikáté zopakoval na videozáznamu, zveřejněném minulý týden. Bin Ladin míní, že útoky z 11. září byly vyvrcholením několika pokusů od konce devadesátých let, jejichž cílem bylo vyvolat celosvětové povstání muslimů. To se prý podle něho podařilo.

O pět let později je zjevné, že se mýlí, argumentuje Jason Burke, autor autoritativní knihy o al Kajdě:

11. 9. 2006

Nemám rád konspirační teorie -- ty nejslavnější z nich, šířené antisemity (Protokoly sionských mudrců), Vatikánem (proti zednářům) a také komunisty (proti klerofašistům a imperialistické CIA) vystihují jejich podstatu. Konspirovat může kdokoli a pro nás obyčejné lidi, kteří nikdy nebudeme mít tu možnost vstoupit do zákulisí, je velké pokušení vidět v tajemnu nějaká dost jednoduchá vysvětlení, obracející se proti těm, jimž zrovna nedůvěřujeme. Nicméně může-li se konspirační teorie stát skandální rozbuškou pro výbuch veřejné diskuse, může-li pomoci ku cíli ověřovat naše informace, stát v bdělosti a nikoli v slepé, dogmatické důvěře, vítám ji dosti srdečně. A to platí také o kacířské teorii některých "vědců z USA" o tom, že slavné útoky na New York z jedenáctého září 2001 organizovala CIA.

11. 9. 2006

Americký vysoce intelektuální časopis má náklad 1 milion výtisků a vydělává 10 milionů dolarů ročně

Americký intelektuální týdeník New Yorker publikuje třicetistránkové rozbory o politice v jednotlivých afrických státech či o důchodové reformě, netiskne skoro žádné obrázky a vychází jen černobíle. Přesto má náklad přes 1 milion výtisků týdně. Co je příčinou tohoto úspěchů, který v minulých letech způsobil editor New Yorkeru David Remnick? V souvislosti s vydáním Remnickovy nové knihy Reporting (Macmillan, £18.99) se ho na to zeptal reportér britského týdeníku Observer. Remnick přiznal, že "nemá tušení", proč je jeho časopis tak úspěšný:

"Má éra jako editora je érou mezinárodní krize, která se týká prehistorie 11. září, událostí z 11. září, Afghánistánu, Iráku a problematických vztahů mezi USA a téměř každým," poznamenává Remnick. Jeho kolega Malcom Gladwell, autor bestsellerů The Tipping Point a Blink, také vysvětluje že "žijeme najednou ve vážných časech, kdy lidé chtějí inteligentní, rozmyslná vysvětlení závažných problémů".

Remnick si je velmi dobře vědom, že obrovská čtenost jeho týdeníku je záhadou. Proto zásadně nepoužívá při editorských rozhodnutí žádné informace ze sociologických průzkumů tzv. focus groups ohledně toho, co si čtenáři údajně přejí. Rozum dá, že sto procent jeho čtenářů asi těžko přijde domů z práce, odloží klíče a řekne manželce: "Víš, miláčku, právě v tuto chvíli si potřebuju přečíst třicetistránkový článek o Kongu." Remnick: "Tak to prostě vydáte v dobré víře a doufáte, že některé věci si lidi přečtou hend - kreslené vtipy, kratší články, atd. A pak, nakonec, druhý den ráno ve vlaku, si někdo toho článku o Kongu všimne a začne ho číst, navzdory tomu, že se může zdát nezdolatelný."

Že by se časopis prodával právě v důsledku Remnickovy výstřednosti?

Rozhovor s Davidem Remnickem - v angličtině ZDE

11. 9. 2006
dorazilo z internetu

Krajani a druzi moji, ach, smutno mi je, trudno, neveselo, chmurami jsem zavalen, hanbou jsem zdrcen a jest mi za co pykat. Maje na mysli jen dobro, bez rozmyslu jsem vnesl do jazyka velkou lotrovinu, a tak zavinil historickou nehodu. Dlouho se to tutlalo, teprve tato epocha celou moji vinu naplno vyjevila. Uznal jsem to a kaji se. V troufalosti ducha, a usiluje pouze o to, aby bylo lze rychleji rozmluvy, ano i knihy, skripta a lejstra zapisovati, jsem vymyslel potrhlou a krutou fintu. Brkem z husy jsem litery a, c, d, e, i, n, o, r, s, r, u, y, z pobodal a zle poranil.

"Je to jako bobky od much, co si nad linkami v letu ulevily, fuj!" podotkli k diakritice kritici z univerzity, ledva ohrnuli nos.

11. 9. 2006

BRITÁNIE:

Nesčetné množství českých studentů opisuje své seminární práce z internetu. Stejný problém mají i vysoké školy v Británii, avšak tam nyní zavádějí univerzity účinná protiopatření. Univerzita v Coventry začala používat softwaru jménem Turnitin, který dokáže srovnávat studentské seminární práce s publikovanými akademickými texty a seminárními pracemi jiných studentů. Zjistila, že 237 studentů opsalo své seminární práce bez udání zdroje. V důsledku toho bylo 7 studentů vyloučeno z univerzity a 12 dalších případů se řeší.

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2006 Vzkaz ČT: pořiďte prosím za veřejnoprávní peníze relevantní dokumentární tvorbu Michal  Brož
11. 9. 2006 Jason Burke: Al Kajda je v úpadku   
11. 9. 2006 Chvála kacířství Boris  Cvek
11. 9. 2006 BL by měly podporovat faktickou diskuzi, nikoliv neumělou propagandu Telegraphu Michal  Brož
11. 9. 2006 iDnes se věnuje anatomii útoků na WTC   
9. 9. 2006 Útoku na Světové obchodní centrum předcházel třicetihodinový výpadek proudu ve vyšších patrech WTC Jiří  Mašek
9. 9. 2006 Mlčení   
9. 9. 2006 Saddám neměl žádné styky s al Kajdou   
9. 9. 2006 Vyprodáno: V Londýně vystoupí hlavní konspirační teoretik o 11. září   
9. 9. 2006 Konspirační teorie, anebo alternativní verze událostí? Michal  Brož

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Válku jsem zažil - jsem proti základně   
11. 9. 2006 Rakety a teror Milan  Valach
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Paroubek by se smířil s radarem Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 ČSSD: základny jsou zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti   
8. 9. 2006 Oprava: USA smlouvy o základně s ČR a Polskem "teprve podepíší"   
8. 9. 2006 Jak proameričtí novináři škodí proamerické věci Oldřich  Průša
7. 9. 2006 Vojáci ve výslužbě proti válce   
7. 9. 2006 Proměny konceptu vnitřní bezpečnosti a jeho "Kmotři"   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke
31. 8. 2006 Italský ministr odmítl přirovnávání Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě   
30. 8. 2006 V zápalu boje: svůj ke svému Pavel  Pečínka
30. 8. 2006 OSN odsoudila izraelské tříštivé bomby   
28. 8. 2006 Nasrallah lituje rozsahu nedávné války v Libanonu   
26. 8. 2006 Většina Izraelců "chce, aby Olmert odešel"   
26. 8. 2006 Americký podnikatel obžalován za šíření televize organizace Hizbullah v New Yorku   
25. 8. 2006 Mohou evropská vojska stabilizovat Blízký východ? Josef  Brož

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Perly Ivana Breziny Jindřich  Kalous
30. 8. 2006 Lze odstranit globální oteplování vystřelováním síry do atmosféry?   
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2   
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Topolánkova vláda: fraška na náš účet Boris  Cvek
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
5. 9. 2006 Václav Havel: Podpora vlády od komunistů nevadí, "nevím, co to opírání se o komunisty je" Josef  Baxa
1. 9. 2006 Sparta, vláda, talenty Vít  Klíma
31. 8. 2006 Sledování povolebního vývoje má svůj specifický půvab Luděk  Prokop
31. 8. 2006 Všichni skuteční demokraté Milan  Vlk
29. 8. 2006 Máme v české politické oboře do předčasných voleb odtroubeno? Miloš  Dokulil
28. 8. 2006 KDU-ČSL nemůže porušit své předvolební sliby Boris  Cvek
28. 8. 2006 Když Bůh dělal čas Pavel  Kopecký
28. 8. 2006 Pragmatismus Miroslava Kalouska Luboš  Zálom

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Milan Tobiáš už není členem KDU-ČSL   
30. 8. 2006 Názorové neshody KDU-ČSL se strážmistrem Tobiášem Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Neonacista Tobiáš konečně končí u policie, kdy se k němu vyjádří domovská strana - KDU-ČSL? Jiří  Asher