11. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 9. 2006

Metro k výročí 11.září: Chaos a propaganda

Deník Metro bez konzultace s autorem podstatně zkrátil v přesné délce objednaný článek od Jana Čulíka, přestože se s autorem jeho šéfredaktor Fabiano Golgo předtím dohodl na redakčních úpravách, které byly provedeny a článek byl do tisku v neděli dopoledne schválen ve verzi, kterou publikujeme níže. Tuto dohodu list nerespektoval a aniž by autora článku informovali, šéfredaktorovi podřízení publikovali z připravené a schválené analýzy pouze absurdní fragment. Bulvární praktiky listu jsou zjevné v pondělí i z propagandistického článku na první straně, který hrubě a bez důkazů uráží odstoupivšího premiéra ČSSD Jiřího Paroubka. Je jedno, že jsou to útoky na Paroubka, ale způsob těch útoků je nepřijatelný. Seriozní přístup by byl kritizovat racionálně stejnou měrou obě strany.

Níže je původní shrnující článek Jana Čulíka. V původní verzi byl článek vyvážený, tj. osciloval mezi dvěma protikladnými úhly pohledu na zpracovávané téma.

Neautorizované zkrácení článku dokazuje, jak cizí je některým novinářům v Čechách stále princip konfrontace dvojích, protikladných názorů: v Metru publikovali fragment textu, který obsahuje jen jediný úhel pohledu...:)

Verze, zveřejněná v deníku Metro na str. 7 PDF

Jak vnímá svět
Útoky z 11. září po pěti letech

Jan Čulík

Útoky z 11. září 2001, při nichž zahynulo téměř 3000 osob, prý "zosnovala sama americká vláda". S tímto tvrzením vystoupila skupina "čelných amerických univerzitních profesorů", jak je charakterizoval například britský list Daily Mail. Tito američtí profesoři, sdružení v organizaci jménem 9/11 Scholars for Truth (9/11-Vědci za pravdu), jsou přesvědčeni, že útoky z 11. září připravili "váleční štváči z Bílého domu, aby ospravedlnili americkou okupaci arabských zemí, bohatých na ropu". Předsedou skupiny je fyzik, profesor Steven E. Jones z univerzity v Utahu. Ten studoval trosky po katastrofě a dospěl k závěru, že obě budovy spadly v důsledku "řízené demolice". Uvedl to v rozhovoru pro deník New York Times.

Američtí profesoři jsou přesvědčeni, že útoky z 11. září 2001 jako záminku pro invazi do Afghánistánu, do Iráku a pro připravovaný útok na Írán zorganizovala skupina neokonzervativců, která usiluje o realizaci svého "Projektu pro nové americké století", jehož účelem je, aby Spojené státy ovládly svět.

Profesor Jones tvrdí, že je nemožné, aby se newyorská "dvojčata" se po útocích dvou letadel takovýmto způsobem rozložila. Argumentuje, že letecký benzín nedosahuje dostatečně vysokých teplot na to, aby roztavil ocelové trámy. Je přesvědčen, že horizontální obláčky kouře, viditelné během pádu budov, znamenají, že v budovách docházelo k "řízeným explozím", jejichž cílem bylo je zlikvidovat.

Skupina 9/11 Scholars for Truth také tvrdí, že World Trade Centre 7 -- vedlejší budova o čtyřiceti sedmi patrech, kterou zasáhl požár a která spadla o několik hodin později -- byla jen částečně poškozena, ale musela být zničena, protože v ní prý byla umístěna tajná stanice CIA. Američtí profesoři apelují na americký Kongres, aby zahájil nové vyšetřování událostí z 11. září. Tvrdí, že shromáždili množství vědeckých důkazů, které prý potvrzují jejich verzi událostí.

Jejich tvrzení vyvolávají mnohde v Americe zuřivost. Po rozhovoru, poskytnutém deníku New York Times, byl profesor Jones svou univerzitou poslán na placenou dovolenou a jeho technická analýza, rozbírající pád věžáků Světového obchodního centra, byla z univerzitních internetových stránek odstraněna. Jenže, tzv. "alternativní vysvětlení útoků z 11. září" přijímá stále více lidí. Podle červencového průzkumu pracovníků Ohio University se 36 procent Američanů domnívá, že je "velmi pravděpodobné" anebo "dost pravděpodobné", že se americká vláda podílela na útocích z 11. září, anebo je dokonce celé zorganizovala sama. V sobotu 9. září vystoupil s přednáškou na téma "Zorganizovala útoky z 11. září americká vláda sama?" v přeplněné Conway Hall v Londýně jiný člen "Hnutí za pravdu o 11. září", David Ray Griffin, emeritní profesor religionistiky z americké postgraduální univerzity v Claremontu.

"

Kritikové ovšem poukazují na to, že 75 profesorů sdružených v organizaci 9/11 Scholars for Truth "nejsou žádní skuteční vědci", ale výstředníci, léta bojující s větrnými mlýny či zastávající různé podivné názory. Sám Jones působí v Utahu v městě Provo na křesťanské, mormonské univerzitě a například mj. věří, že kolem 6. století n. l. prý vzkříšený Ježíš Kristus navštívil tehdejší Mexiko a hovořil tam s obyvateli mayských vesnic. Je však "výstřednictví" amerických profesorů důkazem, že nejsou schopni klást zajímavé a provokativní otázky?

Mohou být námitky amerických profesorů opodstatněné?

"Paranoidní proponenti spikleneckých teorií o útocích z 11. září" vznášejí například tyto otázky:

a) V historii stavebnictví se zřítily pouze 3 budovy s ocelovým skeletem v důsledku požáru. Jižní a severní věž obchodního centra a sousední 47 patrová budova WTC7.

b) Všechny 3 budovy se zřítily tak velkou rychlostí, kterou by padal předmět ze stejné výšky volným pádem. Čili 90 nepoškozených pater nekladlo žádný odpor při řícení a doba tomu také přesně odpovídá. Jediné rozumné vysvětlení je, že byla podlaží v rychlém sledu zevnitř odpalována.

c) Budova WTC7 (47 pater, ocelový skelet) nebyla zasažena žádným letadlem, pouze lehce poškozena požárem, který zasáhl asi 3 podlaží, budova se zřítila symetricky během šesti vteřin až do základů. Navíc existují záběry z několika úhlů a na jednom z nich je jasně vidět rychlá sekvence explozí v oknech budovy těsně před zřícením. Mimochodem většina lidí ani vůbec neví, že se zřítila i tato třetí budova úplně stejným způsobem jako obě věže.

d) Všechny 3 budovy po zřícení vytvořily pyroklastický proud horkých jemně rozdrcených sutin, které se šířily všemi směry na velkou vzdálenost a velkou rychlostí -- toto je jeden ze znaků řízených demolic.

e) Při řícení věží WTC1 a WTC2 je na záběrech vidět jak z budov vystřelují horizontální gejzíry trosek a sutin mnoho pater před samotnou demoliční vlnou.

f) Letecký kerosin nedosahuje při hoření takových teplot, které jsou potřeba k natavení ocelových nosníků, kterých je v každé věži asi 250 obvodových a 40, které tvoří vnitřní jádro.

g) V otvoru po nárazu levého motoru letadla v jedné z věží byly vyfoceni živí lidé. Mávající žena s dlouhými vlasy a muž o patro výš. Žena neměla vlasy ani sežehnuté a evidentně byla v pořádku, protože stála u jednoho z vnějších nosníků a mávala. Jak mohli tito lidé přežít tak silný požár, který za necelou hodinu způsobil tak velké poškození ocelového skeletu, že se budovy zřítily za 8,4 vteřiny až do základů ?

Jak uvidíte v pondělí večer na ČT 2, která uvede film Michaela Moora Fahrhenheit 9/11, mezi jinými kontroverzními skutečnostmi jsou například podnikatelské vazby mezi Bushovou rodinou a rodinou bin Ladinů, podivná nečinnost amerických bezpečnostních složek vůči teroristům kolem bin Ladina v době před 11. září 2001 (americká CIA ignorovala několik konkrétních varování, že k útokům dojde) a dále přímé vazby řady členů Bushovy vlády na ropné společnosti (to má motivovat touhu USA ovládnout ropné zdroje na Blízkém východě). Podrobnosti naleznete v silně čteném článku Libuše Bryndové v Britských listech.

Projekt pro nové americké století

Američtí profesoři tvrdí, že útoky z 11. září údajně zorganizovali neokonzervativci, sdružení kolem Projektu nového amerického století. Tento projekt existuje. Projekt pro nové americké století (PNAC) je thinktank, výzkumné politické sdružení, které vzniklo v roce 1997. PNAC požaduje, aby vzniklo globální americké impérium, jehož vůli se budou muset podrobit všechny národy. Členům tohoto sdružení vadí, že Spojené státy, které jsou poslední zbývající supervelmocí, nevyužívají více své hospodářské a vojenské moci, aby přiměly svět, aby se podrobil novému "americkému míru".

Základní argumenty ideologie Projektu pro nové americké století jsou obsaženy v jeho dokumentu ze září 2000, nazvaném"Znovu vybudovat obranu Ameriky: Strategie, jednotky a zdroje pro nové století". V tomto dokumentu vypočítává PNAC, co je nutno učinit, aby si Amerika mohla vybudovat své globální impérium. Musí:

  • Přesunout své permanentní jednotky do jižní Evropy, do jihovýchodní Asie a na Blízký východ
  • Zmodernizovat americkou armádu, včetně modernizace stihaček, ponorek a válečných lodí
  • Vybudovat globální obranný protiraketový systém a ovládnout strategicky vesmír
  • Ovládnout "mezinárodní společný prostor" internetu
  • Zvýšit výdaje na obranu na minimum 3,8 procent amerického hrubého národního produktu.

Dokument PNAC také vypočítává čtyři základní úkoly americké armády. Dvěma hlavními z nich jsou "být schopen rozhodným způsobem zvítězit v celé řadě simultánně vedených velkých válek po celém světě" a "vykonávat policejní povinnosti v souvislosti s vytvářením bezpečnostního prostředí v kritických regionech". Dokument nepožaduje pouze připravenost k těmto válkám, ale rovnou, aby se vedly, aby všichni viděli americkou světovou nadvládu.

Je faktem, že po zvolení George W. Bushe americkým prezidentem a dále v důsledku útoků z 11. září 2001 se tato strategie stala hlavní strategií americké politiky. Když se stal Bush prezidentem, autoři této analýzy byli jmenováni do čela Pentagonu, amerického ministerstva obrany a Bílého domu. Po 11. září se jim dostalo konečně šance učinit svou vizi podstatou politiky Bílého domu. Americký viceprezident Dick Cheney i ministr obrany Donald Rumsfeld jsou členové PNAC, ideologickým otcem celé skupiny je Paul Wolfowitz, který byl donedávna náměstkem ministra obrany Paul Wolfowitz a nyní je šéfem Světové banky.

Je to všechno přece jen pouhé paranoidní spiknutí nespokojenců?

"Jako holocaust i útoky z 11. září jsou tak nepochopitelnou tragédií, že musela vést některé lidi k popírání toho, co je samozřejmé. Avšak Bushova vláda neúmyslně poskytla Jonesovi a jeho stoupencům podporu v důsledku svého nesmírného tajnůstkářství a také proto, že poskytla veřejnosti tolik nepravdivých informací. Paranoiu jedné skupiny živí arogance skupiny druhé," napsal o víkendu v britském deníku Daily Telegraph Michael Shelden, profesor anglické literatury na Indiana State Univerzity, a pokračoval:

"Americký prezident a Kongres chtěli zahájit invazi na Blízký východ, avšak nikoliv proto, že to plánovali. Šlo o to, že lidé prostě požadovali, aby tento Pearl Harbor z 21. století byl pomstěn tradičním vítězstvím proti nepřátelskému státu. Přehrávala se znovu druhá světová válka, Saddám Husajn byl považován za Hitlera a Bush se snažil hrát roli námořního pilota stíhačky jako jeho otec.

Nejpřesvědčivějším argumentem proti spiknutí je obrovská nekompetentnost, kterou odhalily následující události na všech úrovních, dokonce i u údajných spiklenců. Ti lidé, kteří tak dramatickým způsobem zvorali Irák, nebyli tak chytří ani záludní, aby se jim podařilo zorganizovat složitý útok na dvě úzké věže z ocele a skla u Hudson River."

Páté výročí? Nejrozumnější by bylo mlčet

"

Mediální hysterie, živená lobbistickými seskupeními, prosazujícími podnikatelské zájmy zbrojovek a firem, vyrábějících bezpečnostní technologii, je přehnaná a nesmyslná. Usáma bin Ladin by si mohl gratulovat, že západní média tak ochotně šíří atmosféru strachu, znovu a znovu přehrávají traumatické události z 11. září a plní tak bin Ladinovy plány.

"Američané Usámovi bin Ladinu velmi pomohli. Propadli panice. Zahnali Taliban zpět do hor, čímž mu navrátili důvěryhodnost, a proměnili al Kajdu z bezvýznamné skupinky v mezinárodní hrdiny.

"

Pronásledovali muslimy po celé Americe. Okupovali Irák a prohlásili Írán za úhlavního nepřítele. Podpořili válku Izraele proti libanonským šiitům. Brzo začal každý bezvýznamný muslimský nespokojenec citovat al Kajdu jako svou inspiraci. Miniaturní bin Ladinova organizace, která mále úplně přišla v roce 2001 o peníze a o přátele, se stala celosvětovým džihadistickým fenoménem.

Bin Ladin se může chlubit, že se mu podařilo dosáhnout ekvivalentu teroristické jaderné řetězové reakce: vznikl neustále se sebeobnovující cyklus rozhořčení a přehnaných zahraničněpolitických akcí vlád. Tomu napomáhá novinařina, zaměřená na toto výročí i deprimující scénáře lobbistů pro bezpečnostní firmy. Bin Ladinovi nyní stačí jen občas dodat do kanceláří Al Džazíry cédéčko s nahrávkou a Washington a Londýn se třesou strachy. Západní úřady nyní propadají hysterickému záchvatu strachu, když vidí lahvičku laku na nehty, výtisk Koránu anebo osobu tmavší pleti, která má hodinky a mobilní telefon. Nejlepším způsobem, jak vzpomenout na 11. září 2001, by bývalo mlčení. K tomu nedošlo, a tak se bin Ladin jistě velmi směje," napsal v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. Má naprosto pravdu.

poznámka red.: světlý text se do finální verze článku nedostal

                 
Obsah vydání       11. 9. 2006
11. 9. 2006 Jason Burke: Al Kajda je v úpadku
11. 9. 2006 Michael  Marčák
11. 9. 2006 Metro k výročí 11.září: Chaos a propaganda Jan  Čulík
11. 9. 2006 Castro má pravdu: nejméně deset novinářů psalo za vládní peníze protikubánskou propagandu Štěpán  Kotrba
11. 9. 2006 Jsme světoví Češi - na doživotí Oldřich  Průša
11. 9. 2006 Válku jsem zažil - jsem proti základně
11. 9. 2006 Chvála kacířství Boris  Cvek
11. 9. 2006 Uprostřed cesty Fráňa  Šrámek
11. 9. 2006 Topolánkova vláda: fraška na náš účet Boris  Cvek
9. 9. 2006 Dvojvládí - co Vy na to, pane prezidente? Vít  Klíma
9. 9. 2006 Mlčení
11. 9. 2006 Pochybnosti o pozadí teroristických útoků proti USA nejčtenějším článkem Britských listů
11. 9. 2006 iDnes se věnuje anatomii útoků na WTC
11. 9. 2006 BL by měly podporovat faktickou diskuzi, nikoliv neumělou propagandu Telegraphu Michal  Brož
11. 9. 2006 Rakety a teror Milan  Valach
10. 9. 2006 Výpověď o straně a lidech Miroslav  Kalousek
10. 9. 2006 Amerika se podílí na protizákonných operacích žoldáků ve východní Africe
10. 9. 2006 Michael  Marčák
11. 9. 2006 E-mail od Jana Husa
11. 9. 2006 Proč čtou lidé New Yorker? Nikdo neví
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty
9. 9. 2006 11. září, média, otevřenost, konspirační teorie a Britské listy
10. 9. 2006 Gordon Brown premiérem nebude?
10. 9. 2006 Paroubek by se smířil s radarem Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
11. 9. 2006 Perly Ivana Breziny Jindřich  Kalous
11. 9. 2006 Sarkozy: Kam kráčíš, Evropo? Simone  Radačičová
8. 9. 2006 Vůle ke smyslu Zdeněk  Bárta
11. 9. 2006 Romští poslanci Evropského parlamentu: Lívia Járókaová Pavel  Pečínka
11. 9. 2006 iDNES.cz nekrade !
9. 9. 2006 CIA je příliš neschopná na to, aby zorganizovala útoky z 11. září...
9. 9. 2006 Saddám neměl žádné styky s al Kajdou
7. 9. 2006 75 amerických univerzitních profesorů tvrdí, že útoky z 11. září zosnovala sama americká vláda
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 ČSSD: základny jsou zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti
8. 9. 2006 Jak proameričtí novináři škodí proamerické věci Oldřich  Průša
8. 9. 2006 Fahrenheit 9/11 - film k výročí Štěpán  Kotrba
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006