12. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 9. 2006

David Cameron: Nejsem neokonzervativec

"Bomby a rakety jsou špatní velvyslanci"

David Cameron, šéf britské Konzervativní strany, se jménem své strany distancoval od "simplistické" zahraniční politiky Spojených států a zdůraznil, že by se Velká Británie měla poučit z toho, co nazval "selháním neokonzervatismu".

Ve svém prvním významném projevu o zahraniční politice, proneseném v Londýně v den pátého výročí útoků z 11. září odmítl šéf britské Konzervativní strany explicitně filozofii amerického prezidenta George Bushe a uvedl: "Já jsem liberální konzervativec, nikoliv neokonzervativec."

Cameron ve svém projevu požadoval, aby došlo k "přehodnocení" vztahu mezi Británii a Spojenými státy. Kritizoval Tonyho Blaira za to, že "ztratil schopnost" být občas kritickým spojencem Spojených států.

Cameron pronesl svůj projev, který potvrdil, že britští konzervativci i nadále podporují válku v Iráku i v Afghánistánu, který však ostře kritizoval činy Tonyho Blaira i George Bushe, v tentýž den, kdy se jeho předchůdkyně lady Thatcherová postavila během vzpomínkové slavnosti, zasvěcené pátému výročí 11. září, ve Washingtonu těsně vedle amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho.

Thatcherová na rozdíl od Camerona si žádné servítky nebrala. Vyjádřila názor, že Británie prý "stojí spolu se Spojenými státy v první linii boje proti islámským fanatikům, kteří nenávidí naši víru, naši svobodu a naše občany."

"Nesmíme zakolísat. Nesmíme selhat," řekla Thatcherová.

V Londýně při svém projevu předneseném v organizaci jménem Britsko-americké partnerství projevil nový šéf britské Konzervativní strany o mnoho nuancovanější přístup při svém prvním pokusu definovat zahraniční politiku britských konzervativců od té doby, kdy se loni stal jejich šéfem.

I když Cameron letos v srpnu navštívil Indii a Jihoafrickou republiku a cestoval také do Norska, aby se tam přesvědčil o důkazech globálního oteplování, je často kritizován za to, že dosud skoro vůbec nehovořil o zahraniční politice.

Cameronovy výroky, že určité části izraelských akcí proti organizaci Hizbollah v Libanonu byly "přehnané" vyvolaly kritiku od významného finančního sponzora britských konzervativců, lorda Staneyho Kalmse, který je židovského původu, avšak Cameron tuto kritiku v pondělí znovu opakoval.

Nejvíce pozornosti však zjevně vyvolá Cameronův nepřímý útok na George Bushe a na Tonyho Blaira.

Přestože Cameron zdůraznil, že určité části neokonzervativní agendy podporuje - a i když podtrhl, že je podle jeho názoru antiamerikanismus "intelektuálním a morálním selháním", Cameron kritizoval americkou zahraniční politiku za posledních pět let jako politiku, jíž "chybí pokora a trpělivost".

Cameron dodal: "Toto nejsou válkychtivá slova. Nejsou tak módní a tak vzrušující jako ony lehké mediální 'bonmoty', na něž jsme si v posledních letech zvykli. Avšak tyto mediální bonmoty měly charakteristické chyby zahraniční politiky, vymyšlené tak, aby se vešla do novinového titulku. Byly nerealistické a simplistní."

Cameron požadoval "intenzivní podporu pro Severoatlantické společenství v rámci nově definovaného vztahu mezi Británií a Amerikou" a doporučoval, abychom si "zachovali sílu neokonzervativního přístupu, zatímco se poučíme z jeho selhání".

Cameron podpořil deklarované cíle vytvoření demokracie v Iráku a v Afghánistánu, avšak naznačil, že sám bude prosazovat daleko méně intervencionistickou zahraniční politiku. Zdůraznil, že se sám "staví skepticky vůči velikášským projektům, jejichž cílem je změnit svět".

Zejména varoval, že "demokracii nelze lidem vnucovat zvnějšku".

Cameron zdůraznil, že britští konzervativci by měli pěstovat "pevný, nikoliv však otrocký" vztah vůči Spojeným státům. Dodal: "Až donedávna jsme nikdy nebyli nekritickými spojenci Spojených států. Obávám se, že jsme v poslední době tuto schopnost ztratili."

Cameron také definoval pět zásad "liberálně-konzervativní" zahraniční politiky.

Zaprvé "bychom měli plně pochopit hrozbu, které čelíme", zadruhé, uvědomit si, že demokracii nelze rychle vnucovat zvnějšku, zatřetí, britská strategie se zdaleka nesmí omezovat na pouhé vojenské akce, začtvrté, Británie musí vytvořit nový multilateralismus a za páté, "Británie se musí snažit jednat s morální autoritou".

Cameron také do určité míry kritizoval občanské nepokoje v Iráku a zdůraznil, že "přechod země od tyranie ke svobodě nezačíná a nekončí změnou režimu a vyhlášením voleb". "Vznik demokracie vyžaduje čas."

Cameron dodal: "Bomby a rakety jsou špatní velvyslanci. Vyhlídky na válku mohou přilákat příliš rychle ty, kteří hledají rychle a dramatické odpovědi."

Do konfliktu s americkými konzervativci se dostal i poslední britský šéf Konzervativní strany Michael Howard. Údajně mu sdělil Karl Rove, tehdejší hlavní politický poradce amerického prezidenta George Bushe, že Howard není vítaným hostem v Bílém době poté, co Michael Howard veřejně vyjádřil svůj skeptický postoj ohledně důvodů pro americký vojenský útok na Irák.

Avšak nynější šéf britských konzervativců David Cameron pozval respektovaného republikánského senátora Johna McCaina na letošní výroční konferenci Konzervativní strany, která se bude konat příští měsíc v anglickém letovisku Bournemouth. Členy Cameronova stínového kabinetu jsou - navzdory jeho nynější kritice - dva nadšení a nekritičtí stoupenci USA, totiž stínový ministr zahraničí a bývalý šéf strany William Hague a stínový ministr obrany Liam Fox.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       12. 9. 2006
11. 9. 2006 David Cameron: Nejsem neokonzervativec
12. 9. 2006 Brožová zvítězila nad Klausem - nastává vláda soudců
12. 9. 2006 K 11. září: Měli jsme opravdu raději mlčet
12. 9. 2006 Vzkaz ČT: pořiďte prosím za veřejnoprávní peníze relevantní dokumentární tvorbu Michal  Brož
12. 9. 2006 Svět je báječné místo k narození Lawrence  Ferlinghetti
12. 9. 2006 Terorizmus je iba začiatkom väčších problémov Eduard  Chmelár
12. 9. 2006 Stovka za katolickou nenažranost Štěpán  Kotrba
12. 9. 2006 Michael  Marčák
12. 9. 2006 Za čo Svätopluk a ani Cyril s Metodom nemôžu Miroslav  Tížik
12. 9. 2006 Dvouocasé lvíče Irena  Ryšánková
12. 9. 2006 Je terorizmus hrozbou, alebo vítaným kšeftom? Gustáv  Murín
12. 9. 2006 Radar na Libavé může ohrozit leteckou dopravu na severní Moravě
11. 9. 2006 Metro k výročí 11.září: Chaos a propaganda Jan  Čulík
11. 9. 2006 Michael  Marčák
12. 9. 2006 Švédská veřejnoprávní televize kritizovaná vlastními novináři za chamtivost Štěpán  Kotrba
12. 9. 2006 Opičákovo doplnění Ivan  Brezina
11. 9. 2006 Jsme světoví Češi - na doživotí Oldřich  Průša
12. 9. 2006 Citát dne (včerejšího)
12. 9. 2006 I nesmělí mohou flirtovat? Aleš  Uhlíř
12. 9. 2006 Julínek chce otevřít dveře privatizaci všech nemocnic v České republice
11. 9. 2006 iDNES.cz nekrade !
11. 9. 2006 Castro má pravdu: nejméně deset novinářů psalo za vládní peníze protikubánskou propagandu Štěpán  Kotrba
11. 9. 2006 BL by měly podporovat faktickou diskuzi, nikoliv neumělou propagandu Telegraphu Michal  Brož
11. 9. 2006 Pochybnosti o pozadí teroristických útoků proti USA nejčtenějším článkem Britských listů
11. 9. 2006 iDnes se věnuje anatomii útoků na WTC
11. 9. 2006 Perly Ivana Breziny Jindřich  Kalous
11. 9. 2006 Topolánkova vláda: fraška na náš účet Boris  Cvek
11. 9. 2006 Jason Burke: Al Kajda je v úpadku
11. 9. 2006 Proč čtou lidé New Yorker? Nikdo neví
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Dvojvládí - co Vy na to, pane prezidente? Vít  Klíma
11. 9. 2006 Sarkozy: Kam kráčíš, Evropo? Simone  Radačičová
9. 9. 2006 11. září, média, otevřenost, konspirační teorie a Britské listy
11. 9. 2006 Válku jsem zažil - jsem proti základně
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006