Dokument amerického Senátu  -  Real Security Act of 2006

Zničující zpráva o Bushových důvodech irácké války

Saddám neměl žádné styky s al Kajdou

9. 9. 2006

Čtyřistastránková zpráva amerického Senátu je hlasitým políčkem pro presidenta Bushe. Podle ní neexistují důkazy pro spojení mezi diktátorem Saddamem Husseinem a teroristickou sítí al-Qaida - jeden z hlavních Bushových důvodů irácké války, napsal v pátek večer německý časopis Der Spiegel, upozorňuje Tomáš Krček.

Jak konstatuje zpráva Výboru pro tajné služby amerického Senátu, Saddám Husain a jeho nohsledi "neměli žádné spojení, neposkytovali útulek a nebyli shovívaví vůči Sarkawimu a jeho společníkům". Saddam byl vůči al Kajdě nedůvěřivý a viděl v islámských extremistech nebezpečí pro svůj režim. Prosbu o setkání s šéfy al Kajdy odmítl.

DOKUMENT Senátu - v angličtině "Real Security Act of 2006" PDF

Agenda Senátu - v angličtině "Real Security Act of 2006" ZDE

Jeden z hlavních důvodů Bushovy invaze do Iráku - totiž tvrzení, že Saddám Husajn podporuje al Kajdu - nyní americký Senát odmítl.

Američtí senátoři dále konstatovali, že irácká vláda neměla žádný atomový program a nevlastnila ani mobilní laboratoře na výrobu biologických zbraní. Druhý nejdůležitější muž senátního Výboru pro tajné služby, demokrat John Rockefeller odsoudil americkou vládu, že nevyužívala informací svých zpravodajských služeb tak, jak to měla činit. Odpovědní vládní činitelé informace vybírali, zamlčovali, nebo přeháněli, aby tak zdůvodnili své rozhodnutí pro válku proti Iráku , které učinili tak jako tak předem.

Bush a vicepresident Dick Cheney se tvrdošíjně pokoušeli vytvořit zdání, že existují vazby mezi Saddamem Husseinem a al Kajdou. Zpráva senátního výboru se také zmiňuje o pochybné roli, kterou hrály informace exilové skupiny iráckého Národního kongresu Ahmeda Čalabího během rozhodování před iráckou válkou.

Podrobnosti v němčině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.9. 2006