Švédská veřejnoprávní televize kritizovaná vlastními novináři za chamtivost

12. 9. 2006 / Štěpán Kotrba

43 novinářů švédské televize veřejné služby Sveriges Television kritizovalo vedení společnosti v úvodníku Dagens Nyheter, vydaném v pondělí. Tvrdí, že pod vedením CEO Christiny Jutterströmové veřejnoprávní vysílatel 'podceňuje veřejnost a je příliš chamtivý.' Na kritiku České televize už všichni rezignovali.

V článku 'Vedení SVT podkopává základ pro svou existenci' se říká, že televize poskytnuje divákům prostřednictvím statistiky jako doklad veřejné služby stejná čísla, která používají komerční televize. Sledovaná čísla byla metodou, která vedla k rozhodnutí vedení televize redukovat zprávy a kulturní programy a nahradit je talk show - televizními panelovými diskuzemi a dramatickými programy, vytvořených na míru cílové skupině 20 - 44 letých diváků. SVT chce zkrátit rozpočet zprvodajství o 70 miliónů SEK ( 7,5 mil. EUR) a z tohoto rozpočtu financovat více populární programy.

"Problémem je, že vedení televize podceňuje veřejnost a věří, že jediná věc, kterou lidé chtějí, je bezstarostná zábava," řekl deníku Svenska Dagbladet Claes JB Löfgren, zpravodaj, který přispěl do úvodníku Dagens Nyheter.

podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že Rada SVT bude v listopadu volit svého nového předsedu, jak také sdělil Svenska Dagbladet, tak medializovaný protest novinářů je nejspíš svérázným příspěvkem k nastavení agendy před volbou předsedy Rady a tak trochu civilizovanější obdobou české televizní krize z roku 2000 - 2001.

Nicméně - nastolená otázka zůstává otázkou. Má televize veřejné služby "vzdělávt, informovat, bavit", jak zní zaklínadlo tří zásad mediální veřejné služby, anebo "bavit, bavit, bavit", jak definuje například současný programový ředitel České televize František Lambert nevyhnutnost směřování ČT? Lambert to napsal i do nové programové strategie ČT, kterou mu ovšem Rada ČT schválila bez výrazných protestů. Proti Lambertovu pokusu o zprimitivnění programové skladby ČT se na zasedání Rady ČT, kde se hlasovalo o Dlouhodobém plánu programového, technického a ekonomického rozvoje České televize na roky 2006--2010 z důvodu nesouhlasu s Lambertovou představou o televizi plné zábavy zvedl jen jeden hlas odporu. Zdena Hůlová.

ČT považuje v novém prostředí za trvale platné základní poslání veřejnoprávního vysílatele -- informovat, vzdělávat a bavit.
Zároveň však reflektuje i fakt, že současný vývoj na komerčním mediálním trhu směřuje spíše k cíli -- bavit, bavit a bavit. Tento trend musí ČT zohlednit i v informační a vzdělávací oblasti a hledat nové atraktivní formy televizního ztvárnění klasických témat.

zdroj : Dlouhodobé plány programového, technického a ekonomického rozvoje České televize na roky 2006--2010 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.9. 2006