Vyprodáno: V Londýně vystoupí hlavní konspirační teoretik o 11. září

9. 9. 2006

36 procent procent Američanů se domnvá, že je "velmi pravděpodobné" anebo "dost pravděpodobné", že se americká vláda podílela na povolení útoků z 11. září, anebo je zorganizovala sama.

Říkají tomu "Hnutí za pravdu o 11. září". V sobotu večer se ti, kdož jsou přesvědčeni, že útoky na WTC a Pentagon provedla americká vláda a nikoliv islámští únosci letadel, shromáždí v Conway Hall v Londýně. Vyslechnou přednášku jedné z nejvýznamnějších osobností mezi rostoucím počtem osob, které přestávají věřit oficiální verzi událostí ohledně útoků z 11. září, píše britský list Guardian.

V Londýně v sobotu večer vystoupí David Ray Griffin, emeritní profesor religionistiky a teologie z postgraduální univerzity v Claremontu, autor knih The New Pearl Harbor (Nový Pearl Harbor) a The 9/11 Commission Report: Omissions and Distortions (Zpráva komise o 11. září: Co bylo vynecháno a co bylo zkresleno). Ray Griffin se bude zabývat otázkou "Zorganizovala útoky z 11. září americká vláda sama?"

K tomu: "Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století" ZDE

DOKUMENT Senátu v angličtině "Real Security Act of 2006" ZDE

Na jevišti se k němu přidá bývalý pracovník britské MI5 David Shayler, který vystoupení uvede. Skoro všechny vstupenky na tento večer jsou vyprodány. Profesor Griffin je zakladatelem amerického hnutí "9/11 Scholars for Truth (Vědci za pravdu o 11. září)". Součástí hnutí je 75 amerických vědeckých pracovníků, kteří píší knihy, články a eseje o tom, že mají zdrcující důkazy, které zcela diskreditují oficiální verzi událostí z 11. září.

A zdá se, že jim naslouchají stále větší počty lidí, píše Guardian. Nedávný průzkum veřejného mínění v USA zjistil, že 36 procent Američanů zastává názor, že je "velmi pravděpodobné" anebo "dost pravděpodobné", že se americká vláda podílela na povolení útoků z 11. září, anebo je zorganizovala sama. V Británii je mnoho lidí, kteří s nimi souhlasí.

Teorie o tom, co se onoho dne, kdy bylo usmrceno téměř 3000 lidí, vlastně stalo, se odlišují, ale jednotícím přesvědčením je názor, že útoky prý zorganizovala sama neokonzervativní kabala v americké vládě jako záminku k vedení válek, aby se mohla stát dominantní silou ve světě a vytvořit "nové americké století". Útoky prý neprovedli teroristé z al Kajdy, ale byly prý "falešnou vlajkou" k ospravedlnění invazí do Afghánistánu a do Iráku.

Na toto téma se natáčejí filmy, na internetových stránkách je bezpočet fotografií, které "potvrzují" tato tvrzení, internetové chaty jsou přeplněny konspiračními teoretiky a knižně vyšlo k tomu už obrovské množství materiálu.Většina tohoto materiálu argumentuje, že oba věžáky WTC spadly v důsledku řízené demolice a nikoliv v důsledku nárazu letadel.

Ian Neal pomáhal zakládat britskou organizaci 9/11 for Truth Movement (Hnutí za pravdu o 11. září). Konstatuje, že je to "volná síť aktivistů, jejichž počet za poslední dva roky vzrostl". Oficiální komise, vyšetřující události z 11. září, nekompromisně odmítla konspirační teoretiky, a ti, kdo konspirační teorie šíří, argumentují, že právě proto je zapotřebí nezávislého šetření.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.9. 2006