23. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 8. 2007

Zase jsme obdrželi mail s unaveným a naprosto nepravdivým tvrzením, že Pražské jaro roku 1968 bylo jen "nezajímavým bojem mezi dvěma frakcemi komunistické strany". Je to lež. Pražské jaro roku 1968 bylo občanskou demokratickou revolucí, jednou z nejvýznamnějších událostí v moderních československých dějinách. Je zvláštní, nakolik lidi neznají svou vlastní historii ani své vlastní kořeny: klopýtají na vlně současnosti jak slepci. Přitom stačí si nalistovat pár dobových periodik, jako by nebyla přístupná.

Skoro všechno najdete v Literárních listech, vycházejících od 1. března 1968 (Jan Hřebejk je tak neinformovaný, že v Pelíšcích nese výtisk Literárních listů jeho učitelka pod paží už před Vánocemi 1967 :(.)

Nejlíp se manipuluje s národem, který nezná vlastní dějiny.

Karel Kosík, "Rozum a svědomí", Literární listy 1/1968 ZDE

Jakub Arbes, "O právní nejistotě v našem státě" Literární listy 4/1968 ZDE
Dušan Hamšík, "Komunistické justiční vraždy", Literární listy 5/1968 ZDE
Miroslav Jodl, "Svoboda a odpovědnost", Literární listy 6/1968 ZDE
Ivan Klíma, "Až mě zaráží, jak se každý zaklíná tím slovem socialismus", Literární listy 9/1968 ZDE
Pavel Kohout, "Občane, a co teď?", Literární listy 12/1968 ZDE
Hledání společné řeči, Literární listy 14/1968 ZDE
A. J. Liehm, "Tak vážně: Co konkrétně?", Literární listy 16/1968 ZDE
Petr Pithart, "Politické strany a svoboda slova", Literární listy 17/1968 ZDE
Dva tisíce slov, Literární listy 18/1968 ZDE
Ivan Sviták, "Důsledky slov" ZDE

V Britských listech jsme před třemi lety publikovali se svolením autora Ludvíka Vaculíka jeho vynikající reportáž "Obrodný proces v Semilech". Je tam o osmašedesátém roce skoro všechno.

Kompletní Literární listy najdete na internetu ZDE

23. 8. 2007

Senátor Jaromír Štětina (zvolen za Stranu zelených), který je rovněž předsedou senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM, podezírá komunistické politiky z toho, že se při odmítání americké základny v České republice dopouštějí vlastizrady. Poškozují prý totiž obranyschopnost země. Štětina proto požádal Parlamentní institut Poslanecké sněmovny, aby zjistil, zda komunisté svým chováním neporušují zákon.

"Mám podezření, že představitelé KSČM poškozují svými výroky a konáním obranyschopnost republiky," uvedl Štětina. Argumentuje přitom tím, že zákon hovoří o trestech pro české občany, kteří ve spojení s cizí mocí rozvracejí republiku nebo páchají násilné akce proti obranyschopnosti země.

Podrobnosti iHned

23. 8. 2007

Nebýt novinářů, tak se pravdu nedozvíme, aneb kdo si z nás dělá legraci?

Motto: Když dva dělají totéž, není to totéž.

Předseda ČSSD oslavil narozeniny. To se stává každému z nás jednou ročně. Oslavil pětapadesátku. To se stává jednou za život. Proto si toho média povšimla. Následujícím popisem.

23. 8. 2007

Se zájmem sleduji na stránkách Britských listů neutuchající diskusi o případném umístění radaru americké protiraketové obrany na našem území. V poslední době se mi však zdá, že se až příliš točí kolem technických a zdravotních otázek, kterým laická veřejnost nerozumí a nemůže tudíž posoudit, které z protichůdných tvrzení je pravdivé. Upřímně řečeno, když chodím po Praze a vidím pomalu na každé vyšší budově les roztodivných vysílačů, docela pochybuji, zda mne po zdravotní stránce více ohrožuje plánovaný radar či právě zmiňované přenášeče mobilních signálů.

I proto bych chtěl o radaru diskutovat tak trochu jinak. První otázkou, kterou si každý rozumně uvažující občan musí položit, je proč se má protiraketová obrana vůbec stavět.

Její výstavba je totiž natolik zdlouhavá, že může reagovat na situaci za nějakých pět a více let a ani ten nejfikanější analytik americké zpravodajské služby není schopen předpovědět, kdo bude v té době představovat bezpečnostní hrozbu.

23. 8. 2007
K vašemu příspěvku o odvádění pozornosti od jádra problémů bych rád dodal, že vláda nás nevystavuje riziku okamžité a jisté smrti, ale bohužel riziku jistě smrti s dlouhotrvající agónii, píše Michal Mašín. Netroufám si totiž doufat, že bych byl takový klikař, abych se octl do 1 km od epicentra výbuchu, abych se rychle vypařil. Spíš je velmi pravděpodobně, že bych se vyskytl ve vzdálenosti 8 km odtamtud, tedy v zóně kdy nechráněný člověk, což jako civil budu, má naprostou jistotu, že během pár dnů vyzvrací svá vlastní střeva.

Nejsmutnější je, že my vesničané, bychom byli totálně odepsání. Což ovšem lidé v Rokycanech také, protože civilní kryty, byli dílem rozkradeny a dílem v nich vznikly prodejny, takže fakticky jsou nepoužitelné.

23. 8. 2007

Spojené státy prohrávají válku proti terorismu. To je závěr nejvyšších amerických představitelů v oblasti zahraniční politiky, výzvědných služeb i činitelů úřadů národní bezpečnosti přes celé politické spektrum, míní list Christian Science Monitor. V letošním Indexu terorismu, což je průzkum, který publikuje časopis Foreign Policy, usuzuje 84 procent těchto expertů, že USA válku proti terorismu prohrává. Více než 90 procent z nich konstatuje, že je svět pro Američany stále nebezpečnější.

23. 8. 2007

tisková zpráva organizace Greenpeace

Rokycany/Praha, 23. srpna 2007 - Greenpeace dnes v Rokycanech zahajuje svoji cestu po městech a obcích v okolí Brd. Bude s občany diskutovat o plánovaném umístění americké radarové základny v České republice. Při této příležitosti lidem nabídne k podpisu výzvu, v ní žádá členy amerického Kongresu, aby přehodnotili své stanovisko k projektu protiraketové obrany v Evropě. 1) Zároveň na ně apeluje, aby zodpověděli některé zásadní otázky, na něž česká ani americká vláda dosud nedaly odpověď. V rámci informační tour Greenpeace rovněž uspořádá dvě veřejné debaty na téma radar s politiky za ODS, ČSSD a Strany zelených, a to v Plzni a v Příbrami.2)

23. 8. 2007

Ruské letecké strategické hlídkování bylo obnoveno pro regiony, v nichž má Rusko národní hospodářský zájem, včetně navigačních zón uvedl náměstek ruského premiéra Sergej Ivanov. "Na těchto letech není nic agresivního," dodal, jak informuje rozhlas BBC.

Zdroj též ZDE

TU-95 C
23. 8. 2007

ANALÝZA

Zavedení hlídkových letů strategického letectva Ruské federace je u nás vesměs prezentováno bez zohlednění právě jejich strategického významu. Buď je nabízena žertovná glosa amerického činitele o jakési "airshow" sovětských vzdušných veteránů, anebo je to servírováno než jako další z projevů Putinova nostalgického velikášství.

V této souvislosti nelze zapomenout, že před rokem vyšla ve Foreign Affairs stať nazvaná Vznik nukleární nadřazenosti USA. Zaujala vizí, že jaderné síly USA jsou schopné preventivního odzbrojovacího úderu proti Rusku, jenž by zničil jeho odstrašující jaderný arzenál. A jehož případná odvetná rezidua by zachytila US protiraketová obrana.

23. 8. 2007

Prezident George Bush se pokusil získat více času pro své "posilování" počtu amerických vojáků v Iráku tím, že udělal poprvé riskantní srovnání s krveproléváním a chaosem, který následoval po odchodu USA z Vietnamu. Zdůraznil, že se příští měsíc postaví proti nátlaku Kongresu, aby rychle stáhl americká vojska z Iráku, a dal najevo, že američtí vojáci které pochválil jako "největší síla pro osvobození člověka, jakou svět kdy poznal", zůstane v Iráku, dokud bude Bush prezidentem. Také dodal, že následky odchodu bez "dokončení práce" by byly zdrcující a "nepřítel by šel s námi k nám domů". Poukázal na to, že v Kambodži vznikl vražedný režim Rudých kmérů. Jenže podle některých historiků ten režim vytvořilo právě tajné americké kobercové bombardování Kambodži, za něž byl odpovědný Henry Kissinger, který za to nebyl postaven před soud jako za válečný zločin (ale odešel vztekle během živého vysílání ze studia rozhlasu BBC, když ho Jeremy Paxman v této věci obvinil, že je válečný zločinec.

podrobnosti ZDEZDEZDE

Bush byl donucen změnit včera svůj postoj vůči iráckému premiéra Nour al-Malikimu, vůči němuž o čtyřiadvacet hodin předtím vyjádřil veřejně frustraci. Maliki na to reagoval zuřivě, což Bushe znepokojilo, a tak rychle přepsal svůj středeční projev a vyjádřil se, že "premiér Maliki je dobrej chlap."

23. 8. 2007

Vzhledem k tomu, že se někteří proradaroví čtenáři pozastavují nad tím, jak je to ve skutečnosti s počtem T/R modulů na anteně radaru XBR, uvádím zde, proč je v článku "Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise" uveden rozdílný počet modulů oproti počtu, z něhož zřejmě vycházela komise MO. Říkají, že se Neoral zmýlil, když napsal, že "Američané uvádějí u radaru na Kwajaleinu 69 632 T/R modulů - Vaše zpráva jen 16 896 modulů." Nezmýlil!

Takže na vysvětlenou:

23. 8. 2007

Už dva dny přemyšlím, zda vstoupit do diskuse o radaru nebo ne. Potěšila mne poznámka Leopolda Kyslingera, s kterou se plně ztotožňuju, i dnešní poznámka J. Čulíka, na kterou právě chci reagovat, píše Václav Votruba.

Souhlasím, že problém radaru není technický, ale politický. Vadí mi neschopnost iniciativy Ne základnám dostatečně se distancovat od rusofilů, kteří poukazují, že radar vadí Rusku, vadí mi kličkování starosty Neorala poukazováním na nebezpečnost radaru, i když ho chápu.

Odmítám radar jako součást americké zahraniční politiky, americké obrany a společně s mnoha Američany chci zvolat, že terorismus nezastaví mezinárodní policejní strašák, ale jenom změna mezinárodního klimatu - odsun mezinárodních sil z Iráku společně s nabídkou obnovy Iráku (dodání nových technologií zdarma, ne výměnou za kontrolu distribuci ropy), s tlakem na Izrael na uznání Palestiny, s nabídkou Palestině pomoci na netržních principech, ne pouze přísunu peněz Fatáhu. Blízký Východ musí mít v Evropě spojence, ne nové kolonizátory. Jenže to těžko můžeme očekávat od současné EU, která je vtažena do občanského konfliktu v Libanonu a nalévá peníze byrokracii Abbáse.

23. 8. 2007
Ptát se je právem, pochybovat povinností.

Některými čtenáři jsem nyní obviňován, že zpochybňuji exaktní vědu a její představitele ne nepodobným způsobem, jako paliči spisů dnes slavných zakladatelů exaktního myšlení. Problém je, že ne vždy je nadšeně vědecký optimismus na místě a ne vždy je opatrnost zpátečnictvím. "Vědecká" studie vládních expertů je přesně takovým příkladem, kdy se může věda dostat za hranice etiky ve jménu prospěchu či politické vůle.

Někdy to totiž už není věda, ale politika.

23. 8. 2007

Ačkoli jsem spíše pro umístění radaru a osobně nepochybuji o jeho bezpečnosti*), souhlasím se Štěpánem Kotrbou, že "exaktní věda", jako ostatně všechno na světě, není neomylná a vyžaduje kritický přístup. To je ostatně její podstata: kritika, revize, intersubjektivní testování, a rezultátem je vývoj. My jsme díky komunistickému režimu často slýchali o "vědeckém světovém názoru", o "pravdě vědy" a učili jsme se k vědcům přistupovat jako k prameni pravdy. Taková "věda" je ale tmářství, které zastávají většinou jen hloupí, byť otitulovaní, lidé. Einstein kdysi u příležitosti oslavy Planckových narozenin trefně řekl, že drtivá většina vědců jsou kupci v chrámu, které by anděl Páně vyhnal, kdyby na to přišlo. Věda navíc není jedna jediná a poslední pravda, její "pravdy" se naopak mění a vyvíjejí.

Jeden z nejgeniálnějších myslitelů minulého století, fyzik, historik vědy a filozof vědy, Paul Feyerabend, tvrdě kritizoval monopolní nárok vědy na pravdu. V jeho očích by zřejmě indiánský šaman byl mnohem víc než celý spolek Sysifos. Kdysi mne Feyerabendovy názory šokovaly, dnes je považuji za nezbytnou součást intelektuální výbavy moderního vzdělance. Nezpochybňuji existenci šarlatánství, ale tvrdím, že jedinou obranou proti šarlatánství je vzdělanost, nikoli dogmatismus, který sám je přece šarlatánství nebezpečně podoben.

Pozn. JČ: Jenže na základě jakých faktů?

23. 8. 2007

BRITÁNIE:

< snímek policie z Merseyside

Policie ve čtvrtek zatkla dva výrostky pod dvacet kvůli podezření z vraždy jedenáctiletého chlapce, Rhyse Jonese, před jedním hostincem v Liverpoolu. Svědci hovoří o tom, že na zavražděného chlapce byly vypáleny tři výstřely a jeden ho zasáhl do krku. K incidentu došlo ve středu asi v 19.30. Místní obyvatelé uvedli, že výstřely pocházely od výrostka, který projel kolem hostince Fir Tree v Croxtethu na kole a měl tvář zakrytou maskou. Osobám, zatčeným policií je 14 a 18 let. Zdravotníci bojovali o Rhysův život, chlapec hrál s kamarády před výstřely na tom místě fotbal. Při převozu do nemocnice byl mrtvý.

V Londýně došlo poslední dobou k vraždám několika patnáctiletých chlapců, příslušníků soupeřících gangů, avšak podle svědků byl Rhys Jones příliš mladý na to, aby vůbec o existenci nějakých gangů něco tušil.

23. 8. 2007

Po roce 1989 jsme privatizovali národní majetek. V hektické (a tak naivně-hloupé) době bylo tak snadné přikrmovat státní rozpočet každoročně 100-200 mld. korun. Chceme-li dnes provést reformu financí, možná by nebylo špatné se konečně dozvědět (což vlády -- všechny vlády! -- velmi úspěšně zatajují), kolik nás transformace ekonomiky v 90. letech stála (tj. kolik set mld. korun se kde prošustrovalo) a především, v jaké konkrétní výši byl rozpočet každoročně přikrmován.

23. 8. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Že světový finanční systém není v rukou osob, na něž se lze spolehnout, že budou jednat vždy rozumně, to jsme se zase dověděli v posledních dnech. Klesání cen akcií bylo pochopitelně jen následkem jejich jednání. Komentáře hned našly viníky. Tentokrát to byly ty banky, které koupily příliš mnoho oněch špatně splatitelných hypoték, a proto se jim začalo nedostávat finančních prostředků Problém některých bank se téměř stal problémem celého světového hospodářství. Komentátoři byli někdy dost agresivní, na něco se ale u toho zapomnělo - a o tom dnes bych chtěl něco napsat...

22. 8. 2007

koš │Toto samostatné dílo bylo prokazatelně vytvořeno v posledních 3 letech, využívá nejnovější média výtvarného umění a oslovuje nejširší vrstvy společnosti. Autoři splňují i další zadání z Podmínek soutěže, tvrdí navrhovatel, kurátor Josef Mlčoch, který odeslal nominaci vyhlašovatelům ceny Národní galerie v Praze a Skupiny ČEZ pro mladé umělce 2007 a dodává: Chcete-li návrh podpořit, udělejte to!

Technické parametry díla: místo: program ČT2 Panorama, čas: 17. června 2007, 8.16 hod., adresa pro nominace Národní galerie v Praze, Sbírka moderního a současného umění, Dukelských hrdinů 47, 170 17 Praha 7

23. 8. 2007

Byť se Topolánek i jeho modří šmoci v médiích tváří jako by vyhráli velkou bitvu, pravdu měl včera předseda poslaneckého klubu ČSSD Hašek, když řekl, že vlastně žádná vládní strana neprosadila ze svého volebního programu vůbec nic. Příznivcům ODS chybí skutečná ekonomická reforma, která zastaví růst schodku ČR, lidovcům už vadí téměř všechno, ale slovy místopředsedy Kasala: "Hlasovali jsme pro menší zlo"; (pokolikáte už?), protože zachování vládních koryt a prebend upřednostnili před nástupem "paroubkovsko-filipovské diktatury", píše Arnošt Drozd.

Idealista Hovorka jim názorně ukázal, že ne všichni lidovci musejí být lidmi považováni za politické dobrodruhy ochotné ke kolaboraci s každým. O Zelených snad ani nemluvit - ekologickou daň v baťohu nemají a nic jiného je nezajímá, protože očividně ekonomice nerozumějí.

23. 8. 2007

Umožní to vstup prestižním investorům

Ing. arch. Eva Staňková je zakládajícím členem OS Vaňkovka, které svými aktivitami "oživuje" prostory bývalého továrního komplexu brněnské Vaňkovky, na jejímž místě se dnes nachází nákupní centrum. Zároveň se ale angažuje i v přípravách kontroverzního projektu tzv. přesunu brněnského nádraží v rámci Strategie pro Brno městského magistrátu.

Zatímco ještě za doby, kdy na magistrátě měla hlavní slovo ODS, vypadal projekt, doprovázený kritikou jeho neprůhlednosti, na spadnutí, po loňských volbách v zastupitelstvu města získali silné hlasy příznivci přestavby nádraží v původním umístění a občanská sdružení (v srpnu Děti Země a Stará Osada -- Židenice) dnes napadají rozhodnutí úřadů žalobami. Po téměř třech letech od referenda, v němž občané přesun odmítli, se zdá, že se s nádražím stále "nic neděje" a veřejná diskuse vyčpívá vpodstatě na boj politických preferencí. Přesto však otázka přestavby není nic nového -- Brno se s ní potýká již prakticky od položení základního kamene hlavního nádraží. Požádal jsem proto architektku Evu Staňkovou o rozhovor, který by osvětlil vývoj varianty přesunu a mohl tak přispět do veřejné debaty.

Argumenty zastánců varianty přesunu nádraží: oficiální web Europointu ZDE

Argumenty zastánců varianty přestavby nádraží v centru ZDE ZDE
Tisková zpráva k žalobě podané občanskými sdruženími ZDE
Obsáhlá rešerše tisku k tématu přesunu nádraží k dispozici ZDE
23. 8. 2007

Chtěl jsem Vám napsat o odborné úrovni vašich článků o účincích mikrovlnného záření, s požadavkem, abyste uvedli aspoň jednu seriozní fyzikální publikaci, experimentálně prokazující, že v látce podobné živočišné tkáni při výkonech, připadajících v úvahu s použitím mobilů nebo s radarem v Brdech, může být ionizace aspoň srovnatelná s účinky kosmického záření a přirozené radioaktivity. Na to záření nás totiž matička příroda evolucí dobře připravila. Ale vidím, že už nevydrželi i jiní a tak jste se s tím pustili do politiky (a v duchu Chamberlaina a Daladiera i připravenosti Sovětského svazu na Hitlera), píše Tomáš Pečený

22. 8. 2007

V článku "Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus" p. Kotrba tvrdí, že stávající nařízení vlády c. 480/2000 Sb. o ochraně zdraví před neionizujícím zářením má příliš benevolentní limity a že jsme jediník, kdo ho v Evropě používá, a že se tím zhoršila bezpečnost obyvatelstva s ohledem na expozici neionizujícímu záření.

Toto však jednoduše není pravda. Limity obsažené ve výše uvedeném nařízení vlády byly převzaty z doporučení mezinárodní organizace ICNIRP (International Commission for Non-Ionizing Radiation Protection) a tyto limity byly doporučeny světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako dostatečné pro ochranu zdraví před neionizujícím zářením. Tyto limity jsou zároveň zavedeny v nezměněné podobě do Evropské direktivy č. 2004/40/EC. To, že mají Itálie, Švýcarsko a Polsko přísnější limity, je jejich politické rozhodnutí, ale podle explicitního vyjádření WHO by nemělo být odůvodňováno vyšší bezpečnosti, jelikož i limity zavedené organizací ICNIRP a n.v. 480/2000 Sb. tuto bezpečnost zaručují.

Pan Kotrba dále v článku tvrdí, že nařízení vlády č. 480/2000 bylo zavedeno přes protesty odborníků. Toto je ale velmi zavádějící informace. Máte nějaký důkaz, že odborníci na jedné straně byli více fundovaní než na straně druhé? Dále také pamatujte, že tím říkáte, že limity doporučené organizací ICNIRP jsou odborně zpochybnitelné. Tato organizace však shromažďuje lidí, jejichž světovou odbornost v oblasti expozice neionizujícímu záření jednoduše zpochybnit nelze, píše ze Španělska fyzik Lukáš Jelínek.

22. 8. 2007
otevřený dopis nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké

Vážená paní nejvyšší státní zástupkyně, dovolte nám, abychom Vám vyjádřili naši gratulaci k úspěšnému vyřešení problematické kauzy Čunek a ocenili výkony státních zástupců pana Salichova a pana Coufala. Zejména oceňujeme, že se podařilo najít klíčového svědka pana faráře Bronislava Czudka, který v rozhovoru v Lidových novinách dne 14.8 objasnil skutečné motivy paní Marcely Urbanové slovy „kdybych to měl říct jako farář, tak ji oklamal ďábel

zdroj ZDE

22. 8. 2007

Jurij Balujevskij, šéf štábů ruské armády, varoval Českou republiku, že by udělala "velkou chybu", pokud by dovolila Spojeným státům využívat svého území. Dodal, že by Praha měla odložit konečné rozhodnutí o americkém systému raketové obrany až do doby po amerických prezidentských volbách, které se budou konat příští rok.

Nevylučuji, že nová americká vláda přehodnotí rozhodnutí současné americké vlády ohledně raketové obrany," uvedl po setkání v Moskvě s náměstkem české ministryně obrany Martinem Bartákem.

22. 8. 2007

Obávám se, že spekulace o škodlivosti či neškodlivosti záření amerického radaru, který možná bude postaven v Brdech, je to, čemu Angličané říkají red herring, jinými slovy zdánlivě dramatická skutečnost, která však svou podstatou odvádí pozornost od skutečného jádra problému.

Problém s umístěním amerického radaru v ČR je politický, nikoliv v první řadě technický. Americká protiraketová obrana, posunutá do středovýchodní Evropy, likviduje dosavadní rovnováhu sil velmocí a vede k novým, nebezpečným závodům ve zbrojení. Stavbou radaru také česká vláda vystaví obyvatelstvo Prahy a středních Čech vážnému nebezpečí prvního úderu při případném vojenském konfliktu, a tedy téměř jisté okamžité smrti. Pokud stavbu radaru česká vláda prosadí bez ohledu na odmítání obyvatelstva, bude to vážným poškozením už tak nepevné demokracie v ČR a její zásadní diskreditací. Bude to také znamenat bezpodmínečné a slouhovské podřízení dosud relativně nezávislé země cizí supervelmoci.

22. 8. 2007

Jak se zdá, život (a některé redakce) si s námi občas trochu zašprýmují, a postaví vedle sebe pěkně kontrastní zprávy. MfDnes se to podařilo v sobotním vydání (18.8.) se dvěma i jinak velmi pozoruhodnými rozhovory - na str. A3 je to telefonický rozhovor s bývalým iráckým konzulem, na A6 celostránkové interview s velitelem amerického internačního tábora na Guantánamu. Humor je to ovšem poněkud "černý" až morbidní. Posuďte sami.

22. 8. 2007

Klid před bouří v české politice by neměl trvat dlouho.

Republika si po schválení reformního batohu ve Sněmovně vydechla: i ti, kdo s koaličním pojetím reforem nesouhlasí, jsou unaveni nepřetržitým hašteřením.Ostré předvolební a povolební konflikty, které skončily zkraje letošního roku schválením programového prohlášení druhé vlády Mirka Topolánka, našly až příliš brzy pokračování. Pozoruhodné je, že pro hru na provládní a opoziční proud stačili pouze poslanci a představitelé Občanské demokratické strany. Teď nastává období klidu, alespoň na několik dní.

22. 8. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL

Po přečtení „Předběžného posouzení vlivu radiolokační stanice EBR na zdravotní stav populace v okolí Vojenského újezdu Brdy“ jsem se podíval, kdo ji sestavil a podepsal. Zprávu zaštiťuje Ministerstvo obrany ČR Praha. Na další stránce pak hlavní hygienik Armády České republiky, plk. MUDr P. Navrátil. Placen vládou. Zprávu dále zpracovávali MUDr. Bednarčík, CSc., z Fakulty vojenského zdravotnictví, placen vládou, Ing. Marek z MO, placen vládou, Ing. Komárek z Ústředního vojenského zdravotního ústavu, placen vládou, RNDr. Pekárek, DrSc., z Národní laboratoře, Státní zdravotní ústav. Placen vládou.

MUDr Bednarčík v Borovně 4. 5. 2007 vysvětlil čtyřem stům občanů, že se nemají čeho bát, elektromagnetická energie této frekvence jim jen prohřeje tkáň do hloubky několika centimetrů, zejména oči. Je to na videu. Dnes v komisi říká, nic to nevyzařuje. Placen vládou. Ing. Marek je odborník MO ČR, který na besedách v Rokycanech a Zaječově a v rozhlase vysvětloval občanům, jak je radar potřebný - a samozřejmě neškodný, a to dlouho před účastí v této komisi. Placen vládou. Doc. RNDr. Pekárek je ten, který, jak sám přiznal na internetu, zapříčinil zrušení vyhlášky č. 408/1992 Sb. a navrhl vládní nařízení č. 480/2000 Sb., jímž se 22. listopadu 2000 skokově stali čeští občané, jako jediní ze států Evropy, 13 x odolnější vůči neionizujícímu záření, než občané ostatních států Evropy. Docent Pekárek se o diskreditaci své věrohodnosti postaral sám.

Detaily ZDE

22. 8. 2007

Tak se naší vládě podařilo protlačit svoji reformu, a protože v senátě mají většinu, od příštího roku bude jejich reforma platit. Milionáři budou platit minimální daně a důchodci nebo děti budou platit u lékaře. No, snad to nějak vydržíme do příštích voleb.

Na celé věci mě překvapuje postoj českých novinářů. Nemám o nich valné mínění, přesto mě překvapuje, že ani jednoho nenapadlo se zeptat, proč to vlastně vláda ODS dělá. Vždyť jim musí být jasné, že příští volby už nevyhrají a nová vláda ČSSD všechny jejich zákony zruší. Že to udělají stejně, jako to udělal Fico na Slovensku. Strana, která si říká sociální, nemůže strpět takové zákony. Paroubek se už nechal slyšet, že to tak nenechá. Takže - za dva roky bude zase skoro všechno postaru.

Doc. RNDr. Luděk Pekárek, DrSc.
20. 8. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLKde se vzal odborník na radary Pekárek? Tak se zeptali všichni ve chvíli, kdy za "zastánce" radarové základny v Brdech začal hovořit pán v kmetském věku, o jehož odbornosti lze dnes už s úspěchem pochybovat.

Nicméně Doc. RNDr. Luděk Pekárek, DrSc. existuje. Je jím bývalý ředitel Fyzikálního ústavu ČSAV, dnes agilní důchodce a člen klubu Sisyfos, spolupracovník jeho předsedy, anatoma prof. MUDr. Jiřího Heřta, DrSc., se kterým například editoval sborníky Sisyfa "Věda kontra iracionalita" (Academia 2002) . Jeho popularizační práce je veřejnosti známá, vášnivě rád diskutuje s různými zastánci pavědeckých či nonkonformních teorií, zabýval se například experimentováním se senzibily, geopatogenními zónami a proutkaři, vysvětloval fyzikální nesmyslnost homeopatie, polemizoval o škodlivosti mobilních telefonů či dalších zdrojů "elektrosmogu". Pokud se pouští popularizačně na přednáškách Sisyfa do New Age či mnoha jiných odrůd postmoderního mystického blábolení, je zajímavý a jízlivý. Pokud rozhoduje o udělení vědeckých hodností jako člen vědecké rady Univerzity Karlovy, je to tragédie. S vědou už totiž nemá Pekárek dlouho nic společného. Protože věda vyžaduje nezaujatost.

Pro klub skeptiků Sisyfos přednášel na jeho kongresech v letech 1995-2001 na téma "Působení elektromagnetického pole na člověka" a "Magnetismus a jeho účinky na živý organismus". V roce 1988 se dokonce pokusil o novou koncepci vyučování fyzice na střední škole. (in: Pokroky matematiky, fyziky a astronomie 33/1988, 37-46) Snad proto ho nazývá hnutí Pro základnu "jedním z největších expertů na problematiku". Ne tragédie, ale fraška.

foto: Nikola Hronková, MAFA pro iDnes

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2007 V zájmu osvěty Jan  Čulík
7. 3. 2007 Šanci uvést do praxe komunu vidím jako reálnou za stovky let Tomáš  Koloc
25. 11. 2006 Kudy a jak dále? Jiří  Paroubek
25. 8. 2006 Veselme se, radujme se, svět patří nám Václav  Dušek
24. 8. 2006 Spomienky Alexandera Dubčeka na 21. august   
24. 8. 2006 Slovensko: Hnus a hanba -- 21. august 2006 Jakub  Topol
21. 8. 2006 Nekulaté výročí invaze spojeneckých vojsk a Základna Vladislav  Černík
21. 8. 2006 Řím a SSSR Bohumír  Tichánek
10. 8. 2006 1968 Petr  Wagner
8. 8. 2006 Osmašedesátníci -- čest, nikoli cejch Lubomír  Novotný

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Arktida RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2007 Je důležitý modul anteny radaru, nebo naše bezpečí? Jan  Neoral
23. 8. 2007 Greenpeace vyjíždí do měst a obcí diskutovat o radaru   
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
22. 8. 2007 ČR nemá příliš benevolentní limity   
22. 8. 2007 Obava z údajně škodlivých účinků amerického radaru jako odvádění pozornosti od problému Jan  Čulík
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
16. 8. 2007 S Klvaňou jednat nebudeme   
8. 8. 2007 Jak lze zamaskovat radar Jan  Neoral

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák

Čína RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
2. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona