22. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 8. 2007

Horký podzim

Klid před bouří v české politice by neměl trvat dlouho.

Republika si po schválení reformního batohu ve Sněmovně vydechla: i ti, kdo s koaličním pojetím reforem nesouhlasí, jsou unaveni nepřetržitým hašteřením.Ostré předvolební a povolební konflikty, které skončily zkraje letošního roku schválením programového prohlášení druhé vlády Mirka Topolánka, našly až příliš brzy pokračování. Pozoruhodné je, že pro hru na provládní a opoziční proud stačili pouze poslanci a představitelé Občanské demokratické strany. Teď nastává období klidu, alespoň na několik dní.

Už dnes však zní bubny, které svolávají šiky pro podzimní boje.

Podzimní napětí by se mělo hromadit kolem tří hlavních front. Tou první bude umístění americké vojenské základny v Brdech. Zástupci americké strany spěchají, protože potřebují souhlas Česka z vlastních důvodů. Výstavbu je třeba rozběhnout ještě před volbou nového prezidenta – a úkolem je také někam umístit radar, který je v Tichém oceánu zbytečný, protože ho nahradily radary na lodích. Českým zastáncům radaru komplikuje situaci nebezpečí, že Senát amerického Kongresu neschválí financování raketové základny v Polsku. A bez raket je naváděcí radar zbytečný. Vláda vydělila peníze na osvětovou kampaň pro méně chápavé občany. Zatím se nezdá, že by se vybraní propagandisté chtěli o tyto finance dělit třeba s hnutím Ne základnám – smyslem přece není diskuse, ale zacílená informace.

Nová dvanáctistránková brožurka Předpokládané výhody základny USA v Evropě, kterou společně vydala americká ministerstva zahraničí a obrany, předurčuje podobu podzimní oficiální propagandy. Tato brožurka už netvrdí, že základny v Česku a Polsku budou pomáhat především obraně Spojených států – a že obrana Evropy by měla být vedlejší produkt.

Gard se obrátil: na straně 5 a 6 zmíněné brožurky je možné se dočíst, že z hlediska obrany USA slouží základny v Česku a Polsku jako záložní. Spojené státy má primárně chránit základna v Grónsku. Radar v Brdech je prý určen především pro obranu Evropy. I při tomto pojetí má ovšem velení celého globálního protiraketového systému zůstat v amerických rukou. V říjnu či v listopadu by se těžiště bojů o radar mělo přenést do Sněmovny, kde bude patrný i silný tlak mimoparlamentní opozice.

Druhou bojovou frontou bude pokračování zápasu uvnitř ODS. V posledních dnech se podařilo skrýt spory o vládní batoh reforem za jediný graf o dopadech daňové reformy na sociálně slabší skupiny. To ovšem nic nemění na faktu, že se zájmy lidí kolem Marka Dalíka a Vlastimila Tlustého zásadně rozešly. Nelze předpokládat, že by se například sblížily jejich zcela odlišné představy o aktivní roli vlády v podnicích se státní účastí. A co je v současné politice důležitějšího než toky peněz?

Hry z minulého týdne kolem pořadu České televize o premiérově poradci či zpracovávání vnitrostranické opozice ve Sněmovně jsou pouze náznakem toho, oč tu běží. Je otázkou času, kdy spor opět prosákne na veřejnost a jakou bude mít navenek podobu.

Třetí linie se otevře kolem změn volebních preferencí. Ty svou zdánlivou jednoduchostí představují pro mnoho politiků náhražku složité komplexní analýzy. Pravděpodobnost, že se na žebříčku přízně usadí sociální demokracie trvale nad Občanskou demokratickou stranu, je vysoká. V ODS pak v důsledku tohoto posunu dál poroste politické napětí. A to nejen jako přímá reakce na sociologické výzkumy. Výsledky výzkumů volebních preferencí poslouží také jako vítaná záminka pro vyřizování osobních účtů.

Zároveň zatím nejsou patrné žádné signály, že by se mělo začít blýskat na lepší časy kolem KDU-ČSL. Lidovcům budou sociologické výzkumy i nadále vyhrožovat údaji z oblasti pásma volitelnosti. Kauza kolem jejího předsedy vychladla – alespoň částečně – jen z právního hlediska, nikoliv však z politického. KDU-ČSL se pro budoucnost stala problematickým partnerem jak pro pravici, tak i pro levici. Jakékoliv nové rozdávání karet by ji mohlo dostat ze hry, a to s fatálními následky.

Kumulace všech tří ohnisek sporů by mohla mít synergický efekt, který může ve svém důsledku ohrozit stabilitu vlády. Stranická disciplína poslanců vládních stran bude vystavena zkouškám, které budou pro mnohé na hranici únosnosti.

Nebude to na pohled příliš hezké. Ale rozhodně by to neměl být nudný podzim.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

                 
Obsah vydání       22. 8. 2007
22. 8. 2007 Ruský generál varuje ČR před přijetím raketové obrany
22. 8. 2007 Britské eurostíhačky vyslány proti ruským bombardérům
22. 8. 2007 Irácká policie v Basře vraždí a unáší nevinné lidi
22. 8. 2007 Proč to udělali? Josef  Vít
22. 8. 2007 Rovná daň? Raketová obrana Star Wars? Greg  Evans
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
22. 8. 2007 Horký podzim Oskar  Krejčí
22. 8. 2007 Michael  Marčák
22. 8. 2007 Pacienti na Bulovce mají svá práva bez ohledu na státní příslušnost, říká mluvčí
22. 8. 2007 Zkušenosti se záchrannou službou v pražském metru
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 ČR nemá příliš benevolentní limity
22. 8. 2007 Obava z údajně škodlivých účinků amerického radaru jako odvádění pozornosti od problému Jan  Čulík
22. 8. 2007 Novému řediteli dopravní policie Ivo  Antušek
22. 8. 2007 Zpoždění železnice jako ohrožující zpráva, aneb Bezmocní proti kreativní krádeži Uwe  Ladwig
22. 8. 2007 Právo objevuje kouzlo starých článků Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Prvotnoinformačná spoločnosť Peter  Kupčík
22. 8. 2007 Dostane cenu pro mladé umělce roku 2007 "NG 333" skupina Ztohoven?
22. 8. 2007 Výrok dne Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Mikrovlnné záření jsou fotony
22. 8. 2007 MMORPG & webovky -- fenomén dneška Miroslav  Uhlíř
20. 8. 2007 Zn. "Hledá se stoprvní poslanec", aneb reforma podle Melčáka Michael  Kroh
21. 8. 2007 Jak jsou poslanci pro rodinu a pro její podporu... Petr  Wagner
21. 8. 2007 Seznam židů - Nacistická reklama! Jan  Smolák
21. 8. 2007 Pravicová reforma po česku Zdeněk  Maštalíř
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 8. 2007 Rusko vyzbrojuje Sýrii nejnovějším systémem protiletadlové obrany