23. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 8. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Špatný kredit není jen jed pro hospodářství, aneb Nekonformní pomoc pro banky i soukromníky

Že světový finanční systém není v rukou osob, na něž se lze spolehnout, že budou jednat vždy rozumně, to jsme se zase dověděli v posledních dnech. Klesání cen akcií bylo pochopitelně jen následkem jejich jednání. Komentáře hned našly viníky. Tentokrát to byly ty banky, které koupily příliš mnoho oněch špatně splatitelných hypoték, a proto se jim začalo nedostávat finančních prostředků Problém některých bank se téměř stal problémem celého světového hospodářství. Komentátoři byli někdy dost agresivní, na něco se ale u toho zapomnělo - a o tom dnes bych chtěl něco napsat...

Jsem vždy trochu udiven, kdykoli akcie klesají, protože hned v tom okamžiku někteří ekonomičtí komentátoři začnou být tak nervózní, jak byli předtím důvěřiví, když ceny týchž akcií iracionálně stoupaly. Nebo víte snad Vy, proč by akcie některých normálně úspěšných firem měly někdy stoupnout za krátkou dobu řekněme dvou let o 100%? A zajímavé na reakci komentátorů je, že se jejich nervozita projevuje tím, že ti komentátoři hlavně vykládají, že neexistují důvody, proč by měli být majitelé akcií nervózní, že by je neměli prodávat, ale uvažovat dlouhodobě.

Koupě akcií je ale vždy spekulace, hlavně pro ty firmy a osoby, které by mohly být nuceny je v určitém konkrétním okamžiku prodat. Tohle jsme taky v minulých dnech znovu poznali. A zastánci volného trhu by řekli právem, že to je přirozenou součástí podnikání. Zajímavé na tom ale zase je, že když se bankovní systém octne jen trochu v nebezpečí, začne reagovat nejen bankovní bezpečností systém, ale reagují i národní banky. Tentokrát právě národní banky umožnily těm bankám, které se dostaly do šlamastyky, dostat další kredit, které by jinak nezískaly. To je ale vlastně neregulérní pomoc pro ty, kdo předtím na trhu nejednali rozumně.

Tak jak je to vlastně s těmi druhořadými dluhy? Není to opravdu jen jen pro hospodářství, jak teď některý komentátoři tvrdí? Oni mají vlastně pravdu, ale než se takové dluhy stanou nesplatitelnými, jsou nejen ekonomickým motorem, ale také sociální cukrovou vatou pro ty, kteří by jinak v životě nemohli koupit byt nebo dům. Problém je jen, že po cukrové vatě člověk dostane bolesti zubů, a člověk, které se dostal do dluhů, neví, co dělat, aby se z dluhů dostal. Tady bych mohl navázat na to, co jsem psal v BL pod titulkem 'Demokracie bez kritické kontroly tisku dlouho nevydrží, aneb O čem se v Praze nepíše'. Tady ovšem teď nejde o nebezpečí, jakým jsou zadlužení novináři pro demokracii, ale o všechny ty firmy a osoby, který jsou nebezpečně vysoce zadluženy, a které svým nerozumným jednáním alespoň na čas ženou hospodářství k větší výkonnosti.

Ano problém těchto dluhů je jedním ze základních problémů tržní ekonomiky. Bankám proto pomáhají banky a někdy taky stát, když se dostanou do jinak nevyřešitelné dluhové situace, a pro soukromníky alespoň v Německu politikové vytvořili tak zvaný Privatinsolvenzverfahren (systém jak vyřešit insolventnost soukromé osoby). Tento nástroj vlastně taky není slučitelný se systémem volného tržního hospodářství, ale Spiegel online citoval spolkovou ministryni spravedlnosti Brigitte Zypries že v Německu není schopno ročně až 96 000 spotřebitelů ročně splácet alespoň část svých dluhů. Já nevím, kolik těch obyvatel rodinných domů ve Spojených státech je tak zadluženo, že splátky už vůbec nejsou schopni platit, musí to být ale hodně lidí, když to ohrozilo světový finanční systém.

Já jsem už jako kluk v padesátých letech minulého století přišel na to, že být bohatým člověkem neznamená mít neuvěřitelně moc peněz, ale mít vždy alespoň marku navíc, než člověk potřebuje. Od té doby jsem neměl nikdy dluhy. Jasně, mohl bych žít jinak, mohl bych víc nakupovat, mohl jsem toho víc zažít, mohl bych víc dělat, aby hospodářství rozkvetlo ještě víc, ale nedělal jsem to. Proto také jsem na příklad vždy mohl, když o něco šlo, riskovat nezaměstnanost. Nemít dluhy bylo mým největším bohatstvím, vždycky. A jak je to s Vámi? Znáte Vy tenhle dobrý pocit, nebo myslíte někdy také na to, že se taky budete třeba muset osobně potýkat s bankrotem?

                 
Obsah vydání       23. 8. 2007
23. 8. 2007 V zájmu osvěty Jan  Čulík
23. 8. 2007 Jaromír Štětina: KSČM se dopouští vlastizrady, když odmítá americký radar
23. 8. 2007 Informace pro MFD: Premiér sídlí v Kramářově vile Oldřich  Průša
23. 8. 2007 O radaru tak trochu jinak Michael  Kroh
23. 8. 2007 Riziko jisté smrti s dlouhotrvající agónií Michal  Mašín
23. 8. 2007 Amerika "prohrává válku proti terorismu"
23. 8. 2007 Greenpeace vyjíždí do měst a obcí diskutovat o radaru
23. 8. 2007 Ivanov: Ruské strategické letecké hlídky nejsou agresivní
23. 8. 2007 Co znamenají "Medvědi" na obloze? Jaroslav  Kuba
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde
23. 8. 2007 Je důležitý modul anteny radaru, nebo naše bezpečí? Jan  Neoral
23. 8. 2007 Terorismus zastaví jen změna mezinárodního klimatu
23. 8. 2007 Kdy je Sisyfos užitečný a kdy je věda nebezpečná Štěpán  Kotrba
23. 8. 2007 Vztah k vědě musí být kritický Boris  Cvek
23. 8. 2007 Dva výrostci zatčeni za vraždu jedenáctiletého chlapce
23. 8. 2007 Vládní NEreforma Michal  Rusek
23. 8. 2007 Špatný kredit není jen jed pro hospodářství, aneb Nekonformní pomoc pro banky i soukromníky Uwe  Ladwig
22. 8. 2007 Dostane cenu pro mladé umělce roku 2007 "NG 333" skupina Ztohoven?
23. 8. 2007 Další tragický 21.srpen českého národa?
23. 8. 2007 Proč nepřesunout nádraží v Brně? Jan  Motal
23. 8. 2007 Na záření nás matička příroda dobře připravila
22. 8. 2007 ČR nemá příliš benevolentní limity
22. 8. 2007 Trestní stíhání ďábla v kauze Čunek Petr  Dolínek
22. 8. 2007 Ruský generál varuje ČR před přijetím raketové obrany
22. 8. 2007 Obava z údajně škodlivých účinků amerického radaru jako odvádění pozornosti od problému Jan  Čulík
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
22. 8. 2007 Horký podzim Oskar  Krejčí
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
22. 8. 2007 Proč to udělali? Josef  Vít
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán  Kotrba