3. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Tajný etický kodex
3. 7. 2007

POD POVRCHEM DALŠÍ ŠPÍNA?

Protikorupční aktivisté odmítají zveřejnit klíčový dokument

Česká pobočka Transparency International včera odmítla zveřejnit aktuálně platný etický kodex, jeden ze základních dokumentů své organizace. Britské listy po něm pátrají, neboť se ukazuje, že kolem Transparency International je zjevně netransparentno a je možné, že sami funkcionáři se tímto etickým kodexem neřídí... Mnozí ho i porušují. Například neparlamentní Strana občanské sebeobrany upozornila na podivné vyúčtování miliónových částek za 10. mezinárodní protikorupční konferenci v Praze a předseda SOS Vejtasa se začal zajímat o pozadí "protikorupční" společnosti, která ji organizovala. Policie ČR šetří nyní českou pobočku Transparency International správnost vyúčtování překlenovací půjčky od vlády Miloše Zemana ve výši 30 milionů Kč. Podle SOS vyúčtovala TIC pouze polovinu. Podle redaktora internetového serveru Hospodářských novin Tomáše Otáhala se v tuto chvíli jedná o vyšetřování úvěrového podvodu.

Ve správní radě české pobočky Transparency International přitom zasedá bývalý prezident Soudcovské unie a předseda obvodního soudu pro Prahu 1 JUDr. Libor Vávra, předseda Obvodního soudu pro Prahu 10, zakladatel a čestný prezident Soudcovské unie JUDr. Jan Vyklický. Možný podíl na odpovědnosti za trestný čin u takto veřejně exponovaných soudců nevrhá stín pouze na jednu neziskovou organizaci, ale na celý soudcovský stav. A zde ta legrace končí. Jsme u samých pilířů státu a po kauze soudce Berky víme, že pokušení zločinu se nevyhýbá ani mužům v talárech.

6. 4. 2007 Na netransparentní Transparency International podáno trestní oznámení ZDE

2. 7. 2007 Kolem Transparency International netransparentno ZDE
Sloupek

Na Glasgow padá modrý déšť
a modrý Jelcin rozpouští nám duši
nemůžeš dělat to co chceš
a tahle bolest nádherně Ti sluší!

do Britských listů poslal autor

3. 7. 2007

Česká média:

Hlavní proud českých médií úspěšně opsal kružnici a skončil tam, kde začal před téměř dvěma desetiletími - opět u propagandy. O důkazy pro toto tvrzení se starají téměř denně média sama. Stačí číst noviny, nebo sledovat televizi, aby bylo možno v několika větách sestavit obecný katechismus českého média. Tedy soubor tezí, které tvoří ideologický rámec, jaký není vhodné překročit. Co je to za rámec a proč existuje? Pokud zde píši o českých médiích, pak mám na mysli především jejich hlavní proud, "mainstream". Ten tvoří především deníky s největším prodaným nákladem a televize s největší sledovaností zpravodajství. I kdyby novinářské prostředí ve svém celku nakrásně užívalo kritického rozumu, přesto to bude vždy mainstream, jenž vytváří hlavní témata a ovlivňuje jejich obraz.

2. 7. 2007
dopis ministru spravedlnosti a předsedovi Soudcovské unie České republiky

Vážený pane ministře, vážený pane předsedo, dovolujeme se na Vás obrátit v závažné záležitosti, týkající se ohrožení soudcovské nezávislosti a nestrannosti. Společenská angažovanost soudců je jistě dobrá věc a je potřeba jí podporovat. Na druhé straně ale v některých případech může docházet ke střetu zájmů, které přímo ohrožují soudcovskou pověst. Jako typický příklad uvádíme kauzu "Transparency International Česká republika" . Jedná se o to, že vláda svým usnesením č.495 ze dne 15. května 2000 rozhodla, že podpoří 10. mezinárodní protikorupční konferenci v Praze uvolněním překlenovací půjčky ve výši 30 milionů Kč. Z půjčky vrátila Transparency International pouze 15 milionů Kč, a to ještě z této částky hostila např. 4 000 osob za několik milionů Kč. Dalších 15 milionů Kč nevrátila vůbec. V současné době řeší tuto záležitost orgány činné v trestním řízení.

3. 7. 2007

Mýrin - film, v němž se setkává ars i vita

< Režisér Baltasar Kormákur v Karlových Varech při promítání filmu Mýrin, foto Dominika Švecová

Mýrin (Severní blata), Island, 2006, režie Baltasar Kormákur

Filmy, jako je Mýrin, se dnes v kinech jen tak nevidí. Detektivní thrillery byly v současnosti většinou odsunuty jen na televizní obrazovku a -- alespoň v Británii -- jsou programová schemata televizí plná thrillerů jako Dalziel & Pascoe, Inspector Morse, Agatha Christie's Poirot, Columbo, Murder She Wrote... Televizní diváci tyto pořady znají a vědí, co od nich očekávat.

Film Mýrin splňuje všechny požadavky tohoto žánru: vystupuje v něm vysoce inteligentní (nikoliv však neomylný) a mírně nevrlý hlavní detektiv, pak tu máme i jeho sympatického a trochu nezkušeného pomocníka, jemuž se přirozeně režísér filmu i ostatní protagonisté snímku jemně posmívají.

3. 7. 2007

Mýrin -- where ars and vita meet

Mýrin (Wetlands), Iceland 2006, Dir. Baltasar Kormákur.

You don't see films like Mýrin in cinemas much these days. Detective thrillers have largely been relegated to the small screen, and, at least in Britain, television schedules are full of such programmes. Dalziel & Pascoe, Inspector Morse, Agatha Christie's Poirot, Columbo, Murder She Wrote... Audiences know these programmes well and know what to expect from them.

Mýrin fulfils all the requirements of the genre: you have the highly intelligent (but not infallible) and slightly grumpy head investigator, the endearing assisting investigator, who is inevitably gently mocked by the director and by his fellow characters.

2. 7. 2007

Poetická, dramatická i horrorová
báseň o smyslu života
Příběh od narození až po ukřižování
Průběžné výsledky diváckého hlasování
Kletba zlatého květu
anebo "Chryzantémy"
napsaná v období dynastie Tang
potěšit a alespoň se pokusit

imunizovat proti hlouposti
barevných i černobílých fotografií
mnoha poloh
och, och
recenzí a tipů na dobrý film
Báseň o hašiši

"Jaké je poslání herce?" 10:21
-- "Myslím, že žádné"
prohlásila hvězda filmu
Angel Romola Garai

Aktuálně
Před festivalem
Fotogalerie
Divácká cena
Film Industry
Login:
možná mají ty výtky něco do sebe

Fotografický deník Emmy Čulík z MFF Karlovy Vary jako inspirace FOTOGALERIE

3. 7. 2007

Ondříčkův Grandhotel:

Grandhotel (2006), režie David Ondříček

Grandhotel je další jemný, poetický film o vztazích, míjení a překážkách v mezilidské komunikaci. Příběh se odehrává na malé ploše severočeského města Liberce, především v tamějším hotelu, případně na věži vysílače na Ještědu. Rozehrává se akce mezi několika postavami z české současnosti, jejichž obdoby najdeme i v jiných českých filmech. Výrazné je místní prostředí, které zdůrazňuje drsnost horského klimatu, celý film je vizuálně tónován do ondříčkovské modré, důležitým prvkem ve filmu je počasí: silný déšť vítr, mlhy, mraky, záběry do horské krajiny. Hluky bouřlivého počasí byly zakomponovány i do filmové hudby.

3. 7. 2007

...a bude hůř (2007) režie Petr Nikolaev

Filmovým přepisem původně "šokujícího" románu Jana Pelce, ...a bude hůř, který vyšel původně v roce 1985 v exilovém nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem ve spolupráci s čtvrtletníkem Svědectví Pavla Tigrida, je stejnojmenný film režíséra Petra Nikolaeva a producenta Čestmíra Kopeckého. Ve snaze vyvolat atmosféru autentičnosti je film natočen zrnitě na černobílý materiál a s cílem zřejmě tak trochu navodit dojem, že jde o dobový dokument ho autoři nedali do normální distribuce v kinech, ale promítají ho starým šestnáctimilimetrovým projektorem v zakouřených hospodách po České republice.

Kontroverzní Pelcův román ...a bude hůř působil v době, kdy vyšel, opravdu šokujícím dojmem: tehdy totiž dokázal porušit společenská tabu. Emigrantští čtenáři vyčítali Pavlu Tigridovi, šéfredaktorovi Svědectví, že se dal dohromady s "undergroundovými punkáči", kteří porušují všechny civilizační normy. Po letech však už filmová verze tohoto románu působí docela idylicky.

3. 7. 2007
Tomáš Lipták, Inga Kokalevská

O závislosti ruských médií se obecně ví. Jaké jsou mechanismy, na nichž tato závislost vzniká? Jak se situace změnila během vlády současného prezidenta? Existují v Rusku média, která zůstala nezávislá, a o jaká média se jedná? To jsou některé z otázek, na které jsme hledali odpověď.

Michael Marčák: Tlustýho reforma,  ptačí  chřipka, teroristi, když se to tak vezme, tak ten Paroubkův rozvod je jediná dobrá zpráva...
2. 7. 2007

Michael Marčák: Ať už mně, kurva, někdo definitivně řekne,   jaký budou příští  rok daně !!!
3. 7. 2007

3. 7. 2007

V objektu ředitelství Povodí Vltavy, závod Berounka v Plzni se ve čtvrtek 28. června konala od 20 hodin beseda o radarové základně v Brdech, uspořádaná plzeňskými aktivisty hnutí NE základnám, píše František Řezáč z Plzně.

3. 7. 2007
Frank Schirrmacher: "Das Methusalem komplott" - Die Menschheit altert in unvorstellbarem Ausmaß. Wir müssen das Problem unseres eigenen Alterns lösen, um das Problem der Welt zu lösen., 2004, Verlag Blessing, ISBN (13) 9783896672254, ISBN (10) 3896672258, česky Spiknutí metuzalémů. Stáři má zelenou, Euromedia Group, k. s. - Knižní klub, Praha 2005, ISBN (10) 8024214962 , EAN 9788024214962, KKK: NA031072

Frank Schirrmacher, vydavatel Frankfurter Allgemeine Zeitung, ve své knize z roku 2004 “Das Methusalem komplot” upozorňuje na blížící se generační válku spjatou se vstupem generace tzv. babyboomu - dětí narozených v období populační exploze v 40. až 60. letech 20. století - do penzijního věku. Vzhledem k tomu, že porodnost soustavně klesá, v západním světě nastane v letech 2008 - 2020 zcela ojedinělá situace, kdy starší a staří lidé se ocitnou ve většině. Poprvé vznikne něco, s čím evoluce nepočítala a čemu se snažila všemi prostředky zabránit: většinu společnosti bude tvořit skupina jedinců neschopná další reprodukce, jejíž biologický účel se dávno naplnil a která čeká na odvolání podle řádu přírody.

3. 7. 2007

Poznámka Radka Mokrého k tomuto postřehu Jana Čulíka:

Zajímavé bylo -- a to, co napíšu, je jistě neférové -- že mladí konzervativci vypadali často podstatně zdegenerovaněji než mladí komunisté. Prostě to byli často opravdu docela divně, nehezky vypadající kluci. Nepomohlo ani, se vystupovali v oblecích a jeden z nich se pravidelně chodil do fitka opalovat...

Radek Mokrý: Přesně tak totiž vypadali všichni svazáčtí předsedové tříd a škol. Byli to vždycky tihle divní a pro kolektiv nepotřební typové a typkyně. Na gymplu v Litvínově nás učili bývalí profesoři, co je bolševik poslal na sever schválně a učili děti lidí, co dopadli podobně jako oni. Nevím jak jinde, ale u nás u normalizátorů byli zrůdičky. Fyzické i duševní. Co se mladých konzervativců týče mám jasno. :-)) ti druzí jsou sice zdravější, ale když je slyším je to tragédie.

3. 7. 2007

Návrh na zpoplatnění odborných zkoušek předepsaných jako součást kvalifikace u některých učebních oborů, například řidičských průkazů u automechaniků, svářečských zkoušek u strojařů, jak navrhuje současná Topolánkova vláda, je nejen v rozporu s bezplatností školství zakotveném v Ústavě ČR, ale hlavně naprosto nekompetentním krokem s nedozírnými následky. Výsledkem by bylo vytvoření sociálních bariér v přístupu ke vzdělání.

Petr  Petržílek:  Legislativa udržitelného rozvoje a nové podnikatelské příležitosti
3. 7. 2007

RECENZE

Martin Kloz
Petr Petržílek: "Legislativa udržitelného rozvoje a nové podnikatelské příležitosti". LexisNexis CZ, Praha 2007, ISBN 978-80-86920-20-7

Nevím, jak blízko je náš Titanik své ledové kře. Je ale nepochybné, že jsme již opustili přístav a že ona kra již někde čeká. Ještě je však čas změnit kurs a vyhnout se srážce. K tomu ale bude třeba přesvědčit posádku o nutnosti změny kursu. A to je možné, jen jestli bude nabídnuta dobrá alternativa. Kapitán a posádka totiž v existenci té kry stále ještě nevěří. A majitelé lodi si myslí, že nejsou na lodi, takže se jich to netýká. Ale i oni na té lodi jedou, protože před následky srážky, pokud k ní dojde, se nemohou schovat.

Publikace Petra Petržílka „Legislativa udržitelného rozvoje a nové podnikatelské příležitosti“ ke změně kursu k udržitelnému rozvoji podle mého názoru přispívá a je proto velmi záslužným počinem a příspěvkem k tomu, aby i tuto nastávající globální krizi lidstvo zvládlo.

Elektronická verze knihy Petra Petržílka "Legislativa udržitelného rozvoje"

Piktogram v podobě čtyř malých čtverců v pravém spodním rohu obrazovky
3. 7. 2007
tisková zpráva České televize

Česká televize ukončí nejpozději 31. srpna 2007 analogové vysílání kanálu ČT2 pro Domažlicko z vysílače Vraních vrch (kanál 12). Pokud budou vytvořeny podmínky a dojde k dohodě s TV Nova, bude vypnuto i analogové vysílání kanálu ČT1. Jednání nadále pokračují.

Diváci snadno zjistí, že přijímají signál z vysílače, který bude vypnut. Česká televize včlení do vysílání na kanálech ČT1 i ČT2 na Domažlicku speciální symbol (piktogram), a to od 1. července 2007. Piktogram bude situován v pravém spodním rohu obrazovky a bude mít podobu čtyř malých čtverců. V posledních dvou až třech týdnech před vypnutím analogového vysílání na Domažlicku bude Česká televize zařazovat do programu mimořádné informační spoty. V rámci lokálního odpojení je zhlédnou pouze diváci přijímající signál z vysílače Vraní vrch.

Piktogram v podobě čtyř malých čtverců v pravém spodním rohu obrazovky. Snímek ze seriálu Četnické humoresky, (C) ČT

3. 7. 2007

Bez industrializace by nebyla možná evoluce, civilizace a dosažení jejího zdárného konce. Nejprve se nám podařilo domestikovat, civilizovat, oholit a zbavit chlupů pračlověka. Pračlověk zbavený srsti je člověk. Člověk zbavený svobody je občan. Nyní přicházejí na řadu další živočišné druhy. Demokracie je poslední fází evoluce, která by neproběhla bez industrializace (převedení organické hmoty na anorganickou).

3. 7. 2007

GROTESKA

A zase. Znovu jasný obraz zpustlé slepé ulice, jasná představa, která Jana skličuje a nutí ho svézt se ještě níž ze židle. Má štěstí, že přepážka mezi stoly brání kolegovi Cyrilovi zachytit jeho pohled, protože po starostlivé otázce, zda mu něco není, na niž by dostal chladnou negativní odpověď, by Cyril s dvojitým gustem přidal u oběda další zprávu o Janově podivínském hulvátství. Avšak ta šedá deska naproti, polepená častými telefonními čísly, proměnlivými vzkazy editora a třemi obrázky motocyklu Indian (předchůdce Jana je přilepil k jeho vzteku tak důkladně, že nejdou sundat), se zároveň výrazně zasloužila o to, že dnešní generální obraz slepé ulice je pro Jana tak neodbytný.

1. 7. 2007

< Režisér Javier Rebollo. Foto Emma Čulík.

Občas člověk vidí film, který vás přiměje k tomu, že se zamyslíte nad otázkou, co je to žánr. Protože, bohužel, přátelé, tohle je něco, co je na filmu nevysvětlitelné, a je to něco, co musíte vzít v úvahu, když vytváříte své mistrovské dílo.

Film je něčím, co je žánrově značně omezené, vzhledem k tomu, že se film stal součástí lidové kultury jako masové médium. Téměř každý zajde aspoň tak dvakrát do rok do svého místního multiplexu -- film je zábava. A tento rys kinematografie způsobuje, že film mnozí považují za žánr nízké kvality, za něco, co není třeba brát vážně. Módní návrhářka Vivienne Westwoodová ve své přednášce v Oxford Union v roce 2004 charakterizovala film jako "pseudo-žánr". Ve skutečnosti neměla tušení, o čem mluví, vzhledem k tomu, že neměla naprosto žádné povědomí (anebo se rozhodla, že nechce mít naprosto žádné povědomí) o všech těch nejrůznějších filmech, které jsou ke zhlédnutí zde v Karlových Varech. Inteligentní, dojemné, imaginativní filmy, které se dotýkají srdce i mozku. Ano, nejsou to většinou filmy, které se promítají v multiplexech (možná, že by se tam měly promítat? chodili by tam lidé na ně?) -- ale není možné je ignorovat, protože jsou nedílnou součástí kinematografie.

1. 7. 2007

From time to time you see a film which makes you sit back and consider the question of genre. Because unfortunately, my friends, this is something inexcapable in film, and something you must think of when creating your masterpiece.

Film is something particularly limited by genre, due to the way that it has been embraced by popular culture as a mass-medium. Almost everybody goes to their local multiplex at least a couple of times a year - it is entertainment . And this aspect of cinema makes it come to be regarded by some as low brow, as disregardable. Vivienne Westwood, in a speech at the Oxford Union in 2004, called it a "pseudo-genre". In fact, she had no idea what she was talking about, as she was blissfully unaware (or had decided to be blissfully unaware) of all those types of films that we see here at Karlovy Vary. Intelligent, moving, imaginative films, which touch the heart and the brain. Indeed, these are not the films shown in the multiplexes (perhaps they should be? but would people go to see them?) - but one cannot ignore them as a part of cinema and film as a whole.

1. 7. 2007

< Režisérka Linda Jablonská před promítáním v Karlových Varech. Foto Dominika Švecová

Opravdu komický dokumentární film natočila Linda Jablonská. V přibližně hodinovém snímku, nazvaném Kupředu levá, kupředu pravá sleduje protagonisty dvou současných extremnějších českých politických organizací, Komunistického svazu mladých a Mladých konzervativců, a to od 17. listopadu 2005 až do červnových voleb v roce 2006.

1. 7. 2007

Ivan Vojnár: Rozpomínání

< Ivan Vojnár při diskusi s diváky v Karlových Varech. Foto Dominika Švecová

Ivan Vojnár předvedl v sobotu na karlovarském filmovém festivalu svůj důležitý dvaašedesátiminutový dokumentární film Rozpomínání. Název je odkazem na Platónovo tvrzení, že věci, které si postupně uvědomujeme, se vlastně neučíme úplně znovu, ale jen se na ně rozpomínáme, protože jsme ji vždycky měli přítomné ve své duši. V závěru filmu na toto téma hovoří ve Vojnárově dokumentu skupina studentů.

2. 7. 2007

William T. Kabb, přední kritik americké zahraniční politiky, píše, že na prahu 21. století imperiální ambice USA představují neoliberální globalizaci, jejichž základem je hegemonie nad mezinárodním režimem obchodu, financí a investic světové ekonomiky a jejich institucionální páteře (Mezinárodní měnový fond, Světová organizace obchodu, Světová banka) doplněné metodou vojenského dobývání když je toto považováno za nutné.

30. 6. 2007

PR v českých médiích

Od té doby, co jsem prozradil, že je pravidelnou součástí v každodenním životě deniku Metro, distribuovaného zadarmo, proud tzv. PR článků, mnoho lidí mě obvinilo, že jsem to učinil proto, že jsem byl propuštěn. Jako by to byla nějaká pomsta. Je tedy relevantní poukázat na to, že to není pravda.

Byl jsem propuštěn teprvé poté, co jsem předtím poslal dlouhý seznam stížností firmě Metro International, který obsahoval mé ostré protesty proti tomu, že jsem byl nucen tisknout takovouto skrytou reklamu. Britské listy ode mne obdržely, řadu dní před tím, než jsem byl propuštěn, kopii mé "zprávy o praktikách v listě Metro CZ" (to je pravda, potvrzujeme to, redakce BL) i seznam emailů, nařizujících mi, aby takovéto texty publikoval, které od té doby zveřejňuji.

2. 7. 2007

Konečně všecko utichlo, protože bylo uděláno. Pilky dořezaly a mlýnky domlely, třebaže dočasu; čas proti Věčnosti. Rotujícím lopatkám Božích mlýnů, roztáčených větrem otrocké práce dvorních šašků, proti nimž a z jejichž středu vytáhli do pole pošetilí Cervantesovi hrdinové. Nepatřím k nim, a proto se odhodlávám dopřát si odpočinku, jenž by obnášel provětrávání hlavy zahlcené nadbytečnými údaji. Údy Kusaje a kusy Udaje Husajnových by stálo za pokus vytěsnit četbou Káji Maříka.

Louis Fürnberg - 1956
2. 7. 2007

Devadesátiletá Lenka Reinerová , která je poslední německy píšící autorkou z Prahy, si povzdechla v rozhovoru pro BBC, že v Česku se sice píše o jedinečném průniku tří kultur, české, německé a židovské, ale ze dvou z nich dnes nikdo nic nezná. Když tak jen čtyři jména -- Kafka, Kisch, Werfel a Rilke. Proto ani nepřekvapilo, že pokud je mi známo, nikdo u nás si nevzpomenul na Louise Fürnberga, zemřelého před padesáti lety, na rozdíl od Německa, ačkoliv nebyl jeho rodákem. Přitom šlo o všestranného umělce, literárního vědce, básníka, scénáristu a hudebního skladatele.

30. 6. 2007

Karlovy Vary 2007:

Karlovy Vary, sobota 0.30: Hned v pátek, v první den letošního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, se promítaly dva velmi dobré filmy. Britsko-francouzsko-irsko-americký film, natočený v severním Skotsku, Mister Lonely (Pan Samotář) a korejský film Ye-ui-up-nun-gut-deul (Bez slitování) měly kupodivu mnoho společného.

30. 6. 2007

Film Delirious Toma di Cilla:

< Tom di Cillo při promítání filmu Delirious v sobotu v karlovarském hotelu Pupp

Také velmi dobře vybraným, napínavým a mnohovrstevnatým filmem, vedoucím k přemýšlení, promítaným v prvních dvou dnech karlovarského festivalu, byl snímek amerického nezávislého režisére Toma Di Cilla Delirious (U vytržení). I tento film se svými tématy dotýká přesně toho, čím žije dnešní společnost. I on řeší závažná témata ironicky, přesto však je zjevné, že pod povrchem je touha po jemnosti, citu, upřímnosti a čistotě, kterou se však v dnešním cynickém světě lidé bojí přiznat.

Petra Kováčová
1. 7. 2007

Konečně bude Paroubek v novinách - aneb kterak blonďaté nohy svědčí o krachu tradičního modelu rodiny

Ústup od taktiky zatloukat, zatloukat, zatloukat, kterou doporučoval sexuolog Plzál jako reakci na neschopnost utajit mimomanželský poměr po sedmadvaceti letech manželství, zvlolil bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ukončil tak dlouhé měsíce štiplavých zákulisních úsměšků. Jedinou morální výhodu, kterou měl proti svému sokovi Topolánkovi v podobě stárnoucí manželky, jíž byl formálně věrný a hájil její čest před bulvárními fotografy, odhodil. V souboji morálky "tradiční rodiny" a "všehoschopnosti" zvolil atraktivitu "tady a teď" bez toho, aby si uvědomil, do jaké míry bude jeho soukromí nadále ovlivňovat jeho veřejný život. Snad si myslel, že se vydá ve stopách politických "nadsamců" Macka, Březiny, Ratha či Topolánka, kterým společnost jejich zálety velkoryse prominula. Domívám se, že se spletl.

Zuzana Paroubková (49) totiž Právu přiznala, že by nikdy netolerovala nevěru. Petra Kováčová nevěru toleruje.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 Skutečný život je skutečně napínavý Ema  Čulík
3. 7. 2007 Real life's a real thrill Ema  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
2. 7. 2007 Fotografický deník: Karlovy Vary 2007 Štěpán  Kotrba
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík
1. 7. 2007 Bigotní dogmatismus zprava i zleva Jan  Čulík
1. 7. 2007 Jak pomalu lze jít? Poetický film a umění zaujmout diváka Ema  Čulík
1. 7. 2007 How slow can you go? - Poetic film and the art of the audience Ema  Čulík
30. 6. 2007 Slibný začátek Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík
1. 7. 2007 Bigotní dogmatismus zprava i zleva Jan  Čulík
29. 6. 2007 Film, který neví, co chce říct Jan  Čulík
29. 6. 2007 Film o lidské nedokonalosti Jan  Čulík
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 Setkání zadaných Bohuslav  Binka
2. 7. 2007 Fotografický deník: Karlovy Vary 2007 Štěpán  Kotrba
29. 6. 2007 ■ ■ ■ František  Schildberger
28. 6. 2007 Vzpomínka na samotu Bohuslav  Reynek
24. 6. 2007 - - - Egon  Bondy
22. 6. 2007 Peří Bohuslav  Reynek
21. 6. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
19. 6. 2007 Přeháňka Jana  Štroblová
18. 6. 2007 Netonální partitury? Milena  Fucimanová
14. 6. 2007 to nepochopíš Michal  Šanda

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
21. 6. 2007 Čína předstihla Spojené státy a je nyní největším globálním znečišťovatelem ovzduší   
21. 6. 2007 Klaus, neexistence globálního oteplování a britský tisk   
20. 6. 2007 Boj s větrnými mlýny   
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek
21. 12. 2006 Čtyři občané "neurazili tureckou národní totožnost" překladem Chomského knihy   
21. 12. 2006 David Irving bude před Vánocemi propuštěn z vězení   
4. 12. 2006 Írán zablokoval přístup k Wikipedii, k Amazonu a YouTube   
24. 10. 2006 I slova jsou nebezpečná Petr  Hušek
23. 10. 2006 Bude nám stát určovat, co si máme myslet? Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 Beseda o radaru   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
20. 6. 2007 Stratfor: Skutečným účelem americké protiraketové obrany je vojensky ovládnout vesmír   
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
19. 6. 2007 Reuters: Írán tvrdí, že Rusko nepovolí Americe, aby použila radaru v Ázerbajdžánu   
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona