28. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 8. 2006

Protikalouskovské vzepjetí v KDU-ČSL, kterého jsme byli svědky v uplynulých dnech, odhalilo jednu mimořádně pozoruhodnou, zcela a neuvěřitelně iracionální část české politiky: v zemi, která je členem NATO a chystá se na předsednictví EU, za evropské politické situace v r. 2006, může být obava z nástupu jakési blíže nedefinované totality a z této "obavy" plynoucí antikomunismus jediným politickým "programem" významné části českého politického spektra!

Sloupek

Jestli si někdo z Vás se svatebním darem hlavu láme,
pak vězte, že my ve Štěrboholích už skoro všechno máme,
potěší nás však příspěvek v jakékoli výši,
jenž náš rozpočet na svatební cestu zvýší!

ze svatebního serveru www.mohylovi.cz vybral Jan Čulík

28. 8. 2006

Čulíku, co to je za blábol. Šestnáct let po revoluci nechci plíživý komunismus v podání soc.dem. a komunistů. Vám se zřejmě po něm stýská. Nuž tedy směle, ale neangažujte se v rádoby nezávislých BL, kterým už teď sloužíte jako propagátor soc. myšlenek. BL jsou vaše dítě, ale matete, podle názvu, spoustu lidí v ČR. Ve skutečnosti jste hlásná trouba socialistických myšlenek, píše nám Eda Janiš z Ministerstva zemědělství ČR v reakci na článek Jana Čulíka "Ideologická neústupnost za každou cenu?"

Odpověď Jana Čulíka:

Důležité jsou ty měnící se podmínky. Nemůžeme jednat jen na základě minulé zkušenosti. Jak říká Václav Žák, rozvědka první Československé republiky byla tak posedlá nebezpečím od Habsburků, že sledovala habsburský rod a různé jejich milenky, tak dlouho, až jim ušlo, že se na scéně objevil Hitler :)

Češi už nejméně 400 let neurčovali vnitřní politické poměry. Ty jsou vždycky důsledkem vnější zahraničněpolitické konstelace a je tomu tak i nyní. Proto i kdyby v ČR stokrát vyhrála volby KSČM, v důsledku změněných historických podmínek nenastolí totalitní komunismus, podobně jako i kdyby v Rakousku stokrát vyhrál volby Haider, nepodaří se mu restaurovat Hitlerovu Třetí říši. Mnozí Češi, jaksi, nejsou schopni uvažovat v těchto kontextech! Komunismus v Československu v roce 1989 nepadl, protože se sešli nějací studenti na Národní třídě, ale v důsledku nezastavitelného zahraničněpolitického vývoje celého evropského kontinentu.

28. 8. 2006

Skutečnou mocí pro totalitní vládu už není jen cenzura. Je to schopnost dovolit svým občanům, aby si hledali, co chtějí -- a pak si to zapamatovat.

Pokaždé, když používáte internetový vyhledávač, vaše hledání je uloženo v obří databázi. Chtěli byste, aby byly informace o tom, co zrovna vy, jmenovitě, vyhledáváte, zveřejněny? Pro tisíce zákazníků americké firmy AOL se toto právě stalo realitou.

V březnu letošního roku použil muž, žijící na Floridě, který rád sleduje portugalský fotbal, vyhledávač k řešení svých problémů. Hledal útěchu v alkoholismu, protože mu manželka byla nevěrná. Do vyhledávače vepsal dotazy (s gramatickými chybami) "manželka mě už nemiluje" "jak zabránit rozvodu" "jak se bránit alkoholismu" a "poruchy erekce".

Je to jeden z příběhů desetitisíců uživatelů internetu, které byly nyní zveřejněny, když firma AOL nyní omylem publikovala údaje o tom, co během předchozího čtvrt roku vyhledávalo na internetu prostřednictvím Googlu jejích 650 000 zákazníků (jde o 23 milionů hledání).

28. 8. 2006

Skotsko:

Ve Skotsku byl zprovozněn systém tajných silničních kamer, které automaticky identifikují státní poznávací značky všech projíždějících automobilů na hlavních silnicích v této zemi. Účelem je zaznamenávat jízdy automobilem u osob, podezřívaných z terorismu, u prodejců narkotik a únosců dětí.

Avšak aktivisté, zasazující se za lidská práva, systém kritizují jako orwellovské porušování osobních svobod.

Policie má seznam 4000 podezřelých osob a kamery jim umožňují monitorovat jejich pohyb po zemi.

Zařízení bylo nejprve vyzkoušeno v krajích Strathclyde (kolem Glasgow) a Fife (kolem St. Andrews) a policie uvádí, že jeho provoz je obrovským způsobem úspěšný. Kamery totiž vedly k zatčení a k sledování tisíců podezřelých osob, pachatelů trestných činů, včetně sexuálních trestnách činů, falešných obchodních cestujících a řidičů, jimž byl odebrán řidičský průkaz.

28. 8. 2006

Británie:

Jeden policista přišel o prst, osm dalších bylo zraněno.

Dvě stě příslušníků pořádkové policie z pěti anglických okresů použilo v sobotu večer slzného plynu, psů a obušků proti 1000 účastníkům ilegální rave party v Essexu. Nepokoje vybuchly na poli nedaleko vesnice Ickleton, kde se účastníci rave party střetli tvrdě v policií. Střet připomínal vrchol hnutí "svobodných rave parties" koncem osmdesátých let.

Násilí vzniklo poté, když se malá delegace policistů pokusila vyjednat zrušení rave party, ale setkala se z "bezprecedentním a zuřivým odporem", uvedla policie. Jeden policejní automobil byl podpálen a devět policistů bylo zraněno, jeden má zřejmě zlomenou klíční kost, jiný přišel o prst. Nejméně dva účastníci rave party byli také zraněni.

Radar SBX  foto: US Army
28. 8. 2006
Radar SBX foto: US Army

Systém protiraketové obrany USA je velmi složitý, rozprostřený systém s vysokými nároky na toky obrovských objemů informací mezi jejími prvky na Zemi, na moři, ve vzduchu i v kosmu. Aby mohla být cizí raketa úspěšně zasažena a zničena včetně jejich oddělených bojových hlavic, musí spolehlivě fungovat všechny prvky systému. Jestliže by jeden z prvků selhal, selhal by i celý systém.

Podle posledních náznaků by v České republice mohl být postaven jeden z "obřích"radarů, nutných k zajištění funkce antiraket zbraňového systému. Radar XBR (a jeho verze SBX) má být jedním z klíčových a nepostradatelných senzorů systému protiraketové obrany USA.

Stanislav Kaucký: Cizí protiraketová základna v Česku? ZDE

MfD cituje 29. 8. 2006 Stanislava Kauckého: Protiraketový radar může ohrozit letadla ZDE
28. 8. 2006

Když Bůh dělal čas, udělal ho hodně, znělo středověké heslo a drží se jej i soudobí čeští politici. Občan, zmítaný domácím machiavelizmem a názorovými veletoči, si jistě zamyšleně mne čelo, co hodlají básníci stranických grémií nepřehlednými kroky sdělit. Tento zmatený volič se ptá, jakou vládu že to volil, použijeme-li kouzelně infantilní obrat známého českého novináře napojeného na ODS. Slunečný červenec promenující se nad splavem výsledků voleb totiž přepadl za rachotu a ševelení touhy po moci do zamračeného konce srpna. Bez valného výsledku. Prozatím.

Michael Marčák:Bude vláda, nebude vláda, bude vláda, nebude vláda, bude....
28. 8. 2006

28. 8. 2006

Představte si, že byste si pustili rádio a slyšeli byste tuto zprávu: "Pět osobních letadel bylo uprostřed letu do USA vyhozeno do povětří nad Atlantickým oceánem. Podle údajů britského ministra vnitra došlo k výbuchům během několika minut. Útoky nikdo nepřežil." Jaké by to mělo důsledky, ptá se v týdeníku Sunday Telegraph konzervativní britský historik Niall Ferguson z Harvardské univerzity.

28. 8. 2006

V letním sídle papeže Benedikta v Římě se sejdou katoličtí intelektuálové a budou diskutovat o možné změně postoje Vatikánu vůči evoluci.

Existují rostoucí známky, že papež chce, aby jeho církev přijala teorii "inteligentního designu", která se vyučuje v některých amerických státech. Stoupenci této teorie argumentují, že některé charakteristiky vesmíru a přírody jsou tak složité, že je musela stvořit vyšší inteligence. Kritikové poukazují na to, že je to kamufláž kreacionismu.

Loni v prosinci vyvolal jeden americký soud kontroverzi, když rozhodl, že teorii inteligentního designu by se nemělo vyučovat ve školách vedle evoluční teorie. Podle Ratzingerových spolupracovníků prý už v šedesátých letech kardinál "důrazně podtrhl nutnost vrátit se k tématu stvoření světa".

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 8. 2006

Virtuální bohoslužba pro hledání více pokory, ochoty ke změně sebe sama i práce pro druhé

Evangelický zpěvník č. 411: "O město Boží, ty jsi štít", Matouš 16,18-19, č. 420: "Slunce pravdy, milosti"

Když tvůj bratr zhřeší, jdi a pokárej ho mezi čtyřma očima; dá-li si říci, získal jsi svého bratra.
Nedá-li si říci, přiber s sobě ještě jednoho nebo dva, aby 'ústy dvou nebo tří svědků byla potvrzena každá výpověď'.
Jestliže ani je neuposlechne, oznam to církvi; jestliže však neuposlechne ani církev, ať je ti pohan nebo publikán.

Tématem dnešní pobožnosti bude církev. Dlouho jsme nevěděl, o čem zde vlastně budu hovořit. Až teprve před zhruba čtrnácti dny jsem na to přišel. Tehdy jsem s jedním starším bratrem ze sboru navštívil jednu vršovickou restauraci.

28. 8. 2006

Minulý týden v Británii zemřel multikulturalismus jako oficiální vládní doktrína. Už nebudou oponenti multikulturalismu obviňováni z rasismu. A co je víc, právě ti lidé, kteří před časem multikulturalismus Británii vnutili, se nyní rozhodli, že přestal být užitečný -- politická levice.

Je pozoruhodné, jak pár šoků při doplňovacích volbách a pár šílenců s výbušninami v ruksaku dokáží soustředit mysl. Ruth Kelly, britská ministryně pro komunity, vznesla koncem minulého týdne otázku, zda multikulturalismus nevede k odcizení a k společenské izolaci., napsal Rod Liddle v týdeníku Sunday Times.

Ale trvalo to dlouho. Asi před 22 lety navrhl Ray Honeyford, do té doby neznámý ředitel střední školy v severoanglickém Bradfordu, v článku zveřejněném v nízkonákladovém pravicovém časopise The Salisbury Review, že jeho asijští žáci by měli být lépe integrováni do britské společnosti.

28. 8. 2006

Legendárního kytaristu ze skupiny Rolling Stones Keithe Richardse vyšetřuje komunální úřad města Glasgow za to, že porušil zákaz kouření ve Skotsku.

Činitelé komunálního úřadu města Glasgow potvrdili, že vyšetřují, zda si Richards při představení na jevišti v glasgowském Hampden Park zapálil cigaretu.

Mluvčí města Glasgow konstatoval: "Byli jsme na to upozorněni a budeme to vyšetřovat. Komunální úřad města Glasgow bere svou odpovědnost za vynucování zákazu kouření velmi vážně."

Zákaz kouření v uzavřených veřejných místnostech vešel ve Skotsku v platnost letos koncem března. Účelem zákazu je snížit choroby u občanů, způsobované druhotným kouřením. Pokud bude Richards shledán vinným, bude muset zaplatit pokutu 50 liber a správce divadla, kde k přestupku došlo, pokutu 200 liber.

Před několika dny bylo zabráněno známému herci Melu Smithovi, aby si zapálil doutník při představení na letošním edinburském festivalu. Mel Smith hrál Winstona Churchilla a hrozil, že zákaz kouření poruší. Nakonec však ve hře pouze vzal do ruky doutník a zapalovač a odložil je, aniž si zapálil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 8. 2006

Závěrem minulého týdne jsme byli svědky něčeho neuvěřitelného: u lidovců zvítězila názorová konzistentnost nad pragmatismem. KDU-ČSL od devadesátých let předváděla, jak rychle je schopna měnit svoje názory, o čemž by mohli vyprávět její koaliční partneři. V minulých dnech se téměř rozplynul předposlední ideologický pilíř, na kterém lidovci mohli stavět: nekompromisní antikomunismus. Pokud by byl prodán za laciné heslo zachování politické plurality, zůstal by lidovcům už jen poslední: viditelná orientace na křesťanské hodnoty. A nebyl by ani tento poslední pilíř někdy v budoucnu vyměněn za nějaký okamžitý zisk? V tom případě by se však lidovci ocitli v ideologické prázdnotě, z hlediska politické filozofie by neznamenali vůbec nic.

(Autor je stoupencem objektivismu, filozofie Ayn Randové)

28. 8. 2006

Moderní politická strana dokáže pružně analyzovat skutečnost

Článek Luboše Záloma, stoupence extremistického hnutí "objektivismus" Ayn Randové, v němž autor odsuzuje "pragmatismus Miroslava Kalouska" a chválí, že si KDU-ČSL udržela ideologickou čistotu, je nesmírně zajímavou výzvou k diskusi. Definuje totiž přesně to, čím by politika neměla být a čím v českém kontextu skutečně je: soubojem několika těžce znepřátelených klanů, jejichž postoj ke skutečnosti není založen na racionální, otevřené analýze měnících se faktů, ale na zakonzervované, nepružné ideologii, jejíž podstatou je emocionální náklonnost.

28. 8. 2006
tisková zpráva Ekologického právního servisu

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban v debatě o státní podpoře zahraničních investic její kritiky veřejně uklidňoval, když tvrdil, že každá z nich má analýzu ekonomické návratnosti a že se investiční pobídky České republice vždy do čtyř nebo pěti let vyplatí. Když však právníci programu GARDE z Ekologického právního servisu o analýzy požádali, ministr byl nakonec nucen přiznat, že jeho ministerstvo takovými materiály vůbec nedisponuje, přičemž dodal, že ani není jeho povinností je vytvářet.

28. 8. 2006

National Patient Safety Agency, britský státní úřad pro "bezpečnost pacientů", zveřejnil informace, že v roce 2005 v britských nemocnicích zbytečně zemřelo 2159 osob v důsledku chyb zdravotnického personálu. Zdraví dalších 4529 pacientů bylo vážně poškozeno také v důsledku chyb zdravotníků, které se nemusely stát.

Je to poprvé, co státní britská organizace, dohlížející nad zdravotnictvím, vypracovala celostátní audit chyb britských zdravotníků. Britské zdravotnictví je v mnoha ohledech spolehlivější a lepší než české, na rozdíl od českého však mnohdy trpí pozoruhodnými propady. Nicméně by bylo velmi zajímavé, kdyby i česká vláda nalezla odvahu zveřejnit podrobný audit toho, k jakým chybám dochází v českých nemocnicích.

27. 8. 2006

Sean McCarthy a Richard Walshe, dva sympatičtí podnikatelé z Dublinu, tvrdí, že našli způsob, jak vyrábět zadarmo neomezené množství energie -- prostě ze vzduchu. Jsou si tak sebejistí, že hodili rukavici vědecké komunitě -- tvrdí, že přepsali zákony fyziky. Minulý týden otiskli McCarthy, Walshe a dalších 28 akcionářů podniku Steorn, soukromé technologické výzkumné společnosti, celostránkový inzerát v týdeníku Economist. V něm vyzývají vědce, aby utvořili dvanáctičlennou porotu a určili, zda jejich systém na výrobu energie zadarmo je reálný, nebo zda je to pouhý kanadský žertík, zda se jim to všechno jen zdá a dopustili se nějakého omylu.

Do 36 hodin po otištění inzerátu se jim ozvalo 420 vědců z celého světa, ochotných jejich technologii vyzkoušet, a 4606 lidí se registrovalo a požádalo o podrobnější informace. Po 9 dnech od uveřejnění inzerátu už to bylo 3505 vědců a 41946 lidí se registrovalo se žádostí o informace. 8. září 2006 Irové výzvu uzavřou a z přihlášených vědců vyberou dvanáctičlennou porotu pro zkoumání jejich "vynálezu".

Jak ten irský "vynález" funguje?

28. 8. 2006

Nedostali jste se na vysokou školu, anebo máte plné zuby nekompetence českých vysokých škol? O šikanování studentů, nekvalitní výuce a subjektivním rozhodování při zkouškách bych vám mohl na základě zkušeností od studentů českých univerzit vyprávět celé hodiny. Dejte si rok pauzu, naučte se pořádně anglicky a pak se pokuste jet studovat do zahraničí.

Právě teď, na podzim, je potřeba začít se starat o to, co je nutno udělat, chce-li Čech studovat na vysoké škole v cizí zemi. Podmínky se zpřísňují, ale studovat v zahraničí je stále ještě možné. Jeďte na vysokou školu do Skotska, pokud jste propásli možnost studovat zadarmo v Anglii.

Psáno pro deník Metro

28. 8. 2006

V Británii ožívá v mladé generaci kultura zakázaných "hudebních mejdanů" pod širým nebem

Je to tady? Projedeme kolem venkovské restaurace a z hlavní silnice odbočíme na odpočívadlo. Je druhá sobota v srpnu, ale je tma jako v listopadu a prší. Světla automobilu osvítí řadu zaparkovaných aut. Jedno zabliká nazpět, jako by potvrdilo: "Ano, jste tady." Osoba v bundě běží podél aut a vykřikuje: "Policie zablokovala silnici, musíme vyjít teď!" Z aut se zapařenými okny vystupuje asi 100 osob, adrenalin je vysoko, všichni jsou připraveni k akci, dočtete se ve včerejší křídové příloze týdeníku Observer.

28. 8. 2006

Kámen není v Africe tradičním sochařským materiálem a tak i laika proto překvapí, když výstava děl zimbabwských sochařů obsahuje samé kamenné plastiky. Motivy zůstávají vesměs tradiční a jednoznačně dominuje osa příroda -- člověk -- mýtus, ale krásný materiál a moderní ztvárnění (jedná se o díla současných a vesměs žijících sochařů) dostatečně sochy originalizují, takže se většinou nejedná o pouhé kopie původního umění a velmi často mají tyto sochy rozsáhlý abstraktní rozměr. Ten vytváří s tradicí zvláštní působivou harmonii a přes svou hloubku jsou proto sochy velmi dobře přístupné divákovi.

28. 8. 2006

Spolkový ústavní soud 17. srpna 1956 vynesl rozsudek v tomto znění:

Ve jménu lidu, za prvé Komunistická strana Německa je protiústavní, za druhé Komunistická strana Německa je rozpuštěna a za třetí je zakázáno tvořit náhradní organizace Komunistické strany Německa, nebo aby již existující organizace pokračovaly v činnosti jako náhradní. Ještě nebylo přečteno po padesáti dnech procesu 425 stránkové zdůvodnění rozsudku a policie již obsadila ústředí KPD, protože tím bylo potvrzeno obvinění, že tato strana chce "cestou proletářské revoluce a diktatury proletariátu" změnit stávající společenské zřízení.

26. 8. 2006

Česká politika je na povrchu legračním představením pro svou nepředvídatelnost a paradoxy. Čtvrteční Kalouskova naprosto zoufalá pirueta byla činem, jenž překračoval běžný politický chod. Tento krok byl totiž veden snahou změnit dosavadní drobnokrůčkovou, salámovou taktiku činem s nádechem strategického rozhodnutí, i když jej provedl člověk, který symbolizoval vrchol politické bezpáteřnosti a pokrytecké černobílé antikomunistické dogmatičnosti. Odhlédněme ovšem od osobních povrchních charakteristik a podívejme se, co Miroslav Kalousek své straně nabízel.

28. 8. 2006

Novou nizozemskou vládu pravděpodobně sestaví přistěhovalci. Zdá se vám takové vyjádření podivné? Pak vězte, že daleko od pravdy není. Do nizozemských voleb zbývají necelé tři měsíce. Favoritem je levicová Strana práce a tu hodlají masivně volit přistěhovalci. V zemi tulipánů tak zřejmě dojde k jevu, před kterým varovali a varují mnozí. Masivní a nekontrolované přijímání přistěhovalců způsobuje, že jejich počty začínají následkem toho dosahovat počtů původních obyvatel (v Nizozemsku je pouze muslimů z celkového počtu 16 milionů obyvatel 1,6 milionu). Drtivá většina přistěhovalců pravici nevolí, protože ta je tradičně spíše pro přísnější imigrační politiku, konzervativně založení politici a starostové měst odmítají výstavbu mešit a vůbec takové soužití imigrantů s domácími obyvateli, které je založeno na konceptu multikulturalismu, či pozitivní diskriminace menšin.

28. 8. 2006

Šéf organizace Hizbullah šejch Hassan Nasrallah se vyjádřil, že by býval nenařídil zajetí dvou izraelských vojáků, kdyby býval věděl, že to povede k takovéto válce.

"Kdybychom bývali věděli, že únos vojáků povede k tomuto, určitě bychom to neudělali," řekl v rozhovoru v libanonské televizi.

Dodal, že ani jedna strana se v současnosti nepřipravuje na "druhé kolo" bojů.

27. 8. 2006

Británie:

Šéf britské Konzervativní strany David Cameron v sobotu dramaticky odsoudil jednu z hlavních součástí zahraniční politiky jeho předchůdkyně Margaret Thatcherové. Zdůraznil, že bylo "nesprávné" označit Africký národní kongres Nelsona Mandely za "teroristy" a kritizoval skutečnost, že se Margaret Thatcherová stavěla proti sankcím vůči režimu apartheidu v Jihoafrické republice.

Michael Marčák: Je  paradoxní, že pro odpor ke komunistům staly se ze zelených třešničky - na dortu.
28. 8. 2006

27. 8. 2006

Před zahájením práce si pozorně přečtěte zadání, snažte se soustředit. Nebudete-li si odpovědí jisti, je lepší nehádat. Pouze jedna odpověď může být správná.

Máme právě pět spoluhráčů -- Mirka, Jirku, Vojtu, Miroslava a Martina. Spoluhráči hráli kuličky a dohromady měli 200 kuliček. Když hra skončila, byl stav kuliček u jednotlivých hráčů následující. Mirek měl 81 kuliček, Jirka 74 kuliček, Vojta 26 kuliček, Miroslav 13 kuliček a Martin 6 kuliček.

Michael Marčák: Á, firemní akce, inu Karlův most máme plnej, ale ještě by tu na dva tři dny byla k pronajmutí radnice pro Prahu 1.
28. 8. 2006

28. 8. 2006

Vážený pane prezidente, na stránkách neonacistické organizace Národní odpor jsem si přečetl dopis, který vám adresoval mluvčí této organizace Petr Kalinovský. Žádá Vás za sebe i ostatní členy své organizace, abyste jim umožnil vojenskou službu v řadách armády jiného státu, jmenovitě mluví "o povolení ke službě ve vojsku Íránské islámské republiky". Jeho dopis je plný výroků, které naznačují antisemitské smýšlení autora, krocené pouze obavou z příslušných paragrafů trestního zákona.

F16
28. 8. 2006
Zdeněk Brousil

Po skončení éry tzv. studené války lze konstatovat, že kromě regionálních ozbrojených konfliktů dlouhodobě nehrozí nebezpečí celosvětové konvenční nebo jaderné války. Objevují se však nové hrozby, jejichž eliminace vyžaduje zcela nové přístupy. Dominující nebezpečí mezinárodního terorismu má, mimo jiné, vliv i na transformaci ozbrojených sil USA rozmístěných na území Evropy.

Velitelství amerických ozbrojených sil v Evropě (USEUCOM) má ve své podřízenosti celkem pět složek druhů ozbrojených sil: pozemní síly (USAREUR), námořní síly (NAVEUR), námořní pěchotu (MARFOREUR), vzdušné síly (USAFE) a speciální síly (SOCEUR). V rámci jejich transformace se realizuje a dále zdokonaluje koncepce jejich předsunutého rozmístění.

28. 8. 2006

Tajná válka za závojem

Krása, která byla synonymem ženy, se dnes rychle ztrácí z našeho všedního života. Stala se předmětem obchodu. Aby byla krása žádoucí a dobře prodejná, musí být nedostupná. Musíte ji všem odebrat a zničit. Musí se stát vámi kontrolovanou komoditou.

28. 8. 2006

"Debata o charakteru Britských listů i lidí, kteří je dělají" se svému strůjci jaksi nevyvedla. Server Česká média ústy svého externího spolupracovníka, bývalého místopředsedy a mluvčího Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, bývalého kandidáta ODS do Senátu, muzikanta Petra Štěpánka sdělil konečně to, proč si vzal do huby jméno Alexe Koenigsmarka. Chce zkoumat cizí charakter, když nemá svůj vlastní...

"Už na gymplu si ho spolužáci zvolili za předsedu třídy," řekla o něm jeho manželka Alice. ODS ho nazvala "novou generací" své strany. Dnes obhajuje Petr Štěpánek špinavosti svého chlebodárce a přitom navíc lže. V článku na serveru Česká média zpochybňuje slova současného předsedy Rady pro rozhlasové vysílání Václava Žáka o kandidatuře Johna Boka za ODS. Mnoha slovy okecává Štěpánek snadno doložitelný fakt. Nezávislý politický turista Bok mimo řady dalších kandidátek zabrousil ve své neukojitelné touze být zvolen i do ODS. V roce 1998 Bok kandidoval do Poslanecké sněmovny a skončil na 25. místě. Není o čem diskutovat. Jen Štěpánek se musí snažit. Je za to placený...

Lhát se nemá.

28. 8. 2006

Z praktického hlediska i to, co vnímáme jako bílou nebo černou, je skoro s jistotou pouze něco, co tak jen vypadá. Zrovna tak neexistuje zcela dobrý nebo špatný skutek, rozhodnutí nebo člověk. Zastoupení dobra a zla je navíc ještě určována pohledem toho, kdo to hodnotí. Takže na jednu a tu samou věc jsou pochopitelně různá hodnocení. Pochopitelně pokud nositelé těchto názorů chtějí uspět se svým hodnocením, tak se řídí heslem - účel světí prostředky.

25. 8. 2006

Virtuální bohoslužba nejen pro odstavené sestavovatele koalic

Čtení: Řím 3,21-31 Text: Luk 18,9-14

Nikomu a ničemu nedůvěřujte, bývá zvykem už po kolikátou generaci učit malé děti. A výchova přináší své plody. Naše společnost často připomíná svým chováním prostředí kriminálu. Svou apriorní nedůvěrou ke všem a ke každému zvlášť, svou arogancí, svými zákony džungle, svou vychytralostí a pýchou na každé mazané obelstění druhých i celého systému. Arogantní nedůvěra -- to je náš styl.

25. 8. 2006

Český telekomunikační úřad měl v pátek 25. srpna zveřejnit dlouho očekávanou finální podobu technického plánu přechodu na digitální vysílání. Dokument, jakýsi "jízdní řád" digitalizace v České republice, však bude ve své konečné podobě veřejnosti představen až později. ČTÚ jeho zveřejnění odložil po čtvrtečním setkání se zástupci současných i nových televizních stanic. Lhůta k vydání dokumentu vyprší 31. prosince 2006, pravděpodobně však bude zveřejněn dříve.

25. 8. 2006

Tak už je to jasné! Konečně se našel viník za neutěšený stav zpravodajství České televize. Je jím dnes už bývalý moderátor Událostí, komentářů David Borek. Všichni ostatní zodpovědní v ČT si teď umyli ruce. Podívejte jakého hada jsme si na svém těle hřáli!

28. 8. 2006

Diskuse o možném vybudování raketové základny USA jako součásti protiraketového deštníku Spojených států, v některém z vojenských prostorů v Česku, se stala hitem povolebního, převážně prázdninového období. Před parlamentními volbami drželi o této věci politici i ministerští úředníci zřejmě bobříka mlčení . Nic nevěděli, když už, tak jenom matně a teoreticky, nebo prý, o této kooperaci s USA jen uvažovali. Tyto polopravdy však byly náhle vyvráceny zprávami, že se jen "nezávazně" jedná. Jediným informačním serverem, který u nás o této možnosti hovořil zcela otevřeně již několik let byly Britské listy, ostatní většinou jen mlčely. Po volbách si bez skrupulí toto téma "berou", téměř za vlastní i další média. Dnes je až s podivem, jak toto téma odmítala veřejnoprávní média, televize i rozhlas. Kdo jiný už nám má tuto službu poskytovat, když ne ona...?

25. 8. 2006

Japonsko zastavilo dovoz, EU zavádí testování a američtí farmáři se obávají velkých ekonomických ztrát

Poté co americké úřady potvrdily nelegální kontaminaci potravinářské rýže geneticky modifikovanou (GM) rýží firmy Bayer typu LL Rice 601, která nebyla schválena pro lidskou výživu, pozastavilo japonské ministerstvo zdravotnictví v sobotu 19. srpna dovoz dlouhozrnné rýže z USA. Evropská komise pak 23. srpna přijala rozhodnutí, že dovozy dlouhozrnné rýže z USA musí být opatřeny certifikátem potvrzujícím, že neobsahují ilegální kontaminaci GM rýží. Na trh EU mají být vpuštěny z USA jen dodávky rýže, které otestuje akreditovaná laboratoř. V Japonsku ani v EU není povolen žádný typ GM rýže.

26. 8. 2006

Lidovci nemají budoucnost, ano, nemají. Dokážou jít s ODS i s ČSSD, málem i s KSČM... Vím, že by se mělo spíše říci, že si stranické organizace KDU-ČSL zaslouží obdiv za to, jak se postavily proti naprostému zmrhání jakés takés věrohodnosti lidovecké identity, proti tomu zmrhání, jímž chtěl svou stranu údajně zachránit Miroslav Kalousek. Stále mi z toho zůstává rozum stát: lze zachránit KDU-ČSL tím, že popřeme jeden z pilířů její polistopadové identity? Není to spíše její likvidace, kolosální blamáž?

26. 8. 2006

Británie:

Jak pohrozila, letecká společnost Ryanair v pátek podala svou žalobu proti vládě o odškodné za ztráty na příjmech v důsledku nových "bezpečnostních opatřeních" po údajném bombovém spiknutí, k němuž mělo dojít v Británii začátkem srpna.

Tato irská firma žaluje britské ministerstvo dopravu o odškodné ve výši 3,3 miliony liber za zdržení a zrušené lety, způsobené zvýšenými bezpečnostními opatřeními na letištích.

"Posledních čtrnáct dní jsme byli svědky bezpečnostních opatření jak z němé grotesky, která nijak bezpečnost nezvýšily," konstatoval Michael O'Leary, bojovný generální ředitel firmy Ryanair v televizi BBC. Pokud soudní proces vyhraje, získané peníze chce O'Leary poskytnout charitativní organizaci na boj proti slepotě v Africe.

26. 8. 2006

Javed Iqbal, původně z Pákistánu, čelí v Americe trestnímu stíhání za to, že poskytoval zákazníkům v oblasti kolem New Yorku možnost sledovat satelitní televizi al-Manar, kterou provozuje organizace Hizbullah. Je obžalován, že má podnikatelské styky s "teroristickou organizací". Organizaci Hizbullah, která přes měsíc válčila v Libanonu s izraelskou armádou, považují Spojené státy za "teroristy".

Iqbalovi právníci poukázali na to, že Iqbalovo zatčení porušuje jeno právo na svobodu projevu:

"Je to, jako kdyby íránská vláda rozhodla, že zakáže New York Times, protože je to prý teroristická organizace, anebo jako kdyby Čína rozhodla, že zakáže televizi CNN," sdělil mluvčí právní firmy, zastupující Iqbala, tiskové kanceláři Reuters.

"Amerika by se v takovém případě rozčilovala a křičela by, že je omezována svoboda projevu a svoboda tisku," uvedl mluvčí.

Právník, zastující Iqbala, řekl, že neví o žádném jiném případu, kdy by byl někdo obžalován z porušení amerických zákonů jen za to, že zákazníkům poskytuje prostřednictvím satelitního talíře přístup k nějakému televiznímu vysílání.

Prokurátor Stephen A. Miller se vyjádřil, že "v pozadí případu se skrývá hmotná podpora pro terorismus."

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 8. 2006

Vojenský mocenský konflikt, zuřící na izraelsko-libanonských hranicích, si v posledních dnech vyžádal i jiný, poměrně skrytý, ale nikoliv méně významný, diplomatický konflikt. Napětí, které bylo na mezinárodní scéně v posledních dnech citelné, souvisí s mandátem evropských jednotek, jež mohou sehrát rozhodující roli v konfliktu na Blízkém východě. Francie a Itálie se rozhodly pro rozsáhlý kontingent vojenských sil.

25. 8. 2006

Aneb jedna další (ne)povinná lekce z politologie

ČSSD nic netlačilo ke konstruktivnímu jednání s ODS. ČSSD mohlo stačit, aby ve vhodný čas --- počítajíc se svou "stovkou" levicových mandátů --- nabídla koaliční spolupráci některé ze dvou menších politických stran, kterým předtím vyhlídky na ministerská křesla nevyšly jen proto, že táž ČSSD začala koketovat s projektem většinové vlády dvou nejsilnějších stran, ODS a ČSSD. Dnes už musí být vedlejší, že přání prezidenta republiky, aby měla ČESKÁ REPUBLIKA stabilní vládu, nachází po "bartolomějském" čtvrtku "levicové" řešení (s "tichou" podporou komunistů a proklamativním přeběhnutím lidovců do tábora ČSSD, v němž ostatně KDU-ČSL simultánně --- ne-li schizofrenicky? --- byla i během svých nedávných námluv s ODS).

6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 V Česku se nerozhoduje jen o základnách, ale o roli naší země v celosvětových procesech Alois  Matuška
28. 8. 2006 Protiraketová obrana USA: XBR a SBX radary Stanislav  Kaucký
25. 8. 2006 Záludnost referenda o protiraketové základně Milan  Valach
24. 8. 2006 Nejsme komunistická iniciativa   
24. 8. 2006 Protiraketová základna: Poslanec Jan Vidím (ODS) chlácholí veřejnost Jakub  Rolčík
23. 8. 2006 Americká protiraketová základna a právo občanů Milan  Valach
23. 8. 2006 Nelžeme   
22. 8. 2006 Jsme pro základnu!   
22. 8. 2006 Simulované spojenectví? Karel  Dolejší
22. 8. 2006 O petici "Jsme pro základnu"   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Nasrallah lituje rozsahu nedávné války v Libanonu   
26. 8. 2006 Většina Izraelců "chce, aby Olmert odešel"   
26. 8. 2006 Americký podnikatel obžalován za šíření televize organizace Hizbullah v New Yorku   
25. 8. 2006 Mohou evropská vojska stabilizovat Blízký východ? Josef  Brož
24. 8. 2006 Al Džazíra pět let po 11. září   
24. 8. 2006 Nový Blízký východ nebude podle Bushova gusta   
23. 8. 2006 Analýza: Americké intervence posílily Írán   
23. 8. 2006 Amnesty International obvinila Izrael z válečných zločinů   
16. 8. 2006 Verdikt Izraele: Tu válku jsme prohráli   
16. 8. 2006 Fisk: Poušť plná mrtvol je svědectvím izraelského selhání   

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   
17. 8. 2006 Zrušte extremistické webové stránky   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 V Iráku jsou vězněny nevinné děti   
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2   
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 KDU-ČSL nemůže porušit své předvolební sliby Boris  Cvek
28. 8. 2006 Když Bůh dělal čas Pavel  Kopecký
28. 8. 2006 Pragmatismus Miroslava Kalouska Luboš  Zálom
28. 8. 2006 Ideologická neústupnost za každou cenu? Jan  Čulík
28. 8. 2006 Antikomunismus jako (jediný) program Stanislav  Křeček
28. 8. 2006 Nechci komunismus Britských listů!   
27. 8. 2006 Test logického myšlení Bohumil  Kartous
26. 8. 2006 Jak Miroslav Kalousek chtěl zničit KDU-ČSL atd. Boris  Cvek
25. 8. 2006 Takže: ČSSD pohřbí vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil
21. 8. 2006 Srpnové hospodské kecy a žurnalistické komentáře Ladislav  Žák

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné