V britském zdravotnictví umírají v důsledku chyb lékařů ročně tisíce osob

28. 8. 2006

National Patient Safety Agency, britský státní úřad pro "bezpečnost pacientů", zveřejnil informace, že v roce 2005 v britských nemocnicích zbytečně zemřelo 2159 osob v důsledku chyb zdravotnického personálu. Zdraví dalších 4529 pacientů bylo vážně poškozeno také v důsledku chyb zdravotníků, které se nemusely stát.

Je to poprvé, co státní britská organizace, dohlížející nad zdravotnictvím, vypracovala celostátní audit chyb britských zdravotníků. Britské zdravotnictví je v mnoha ohledech spolehlivější a lepší než české, na rozdíl od českého však mnohdy trpí pozoruhodnými propady. Nicméně by bylo velmi zajímavé, kdyby i česká vláda nalezla odvahu zveřejnit podrobný audit toho, k jakým chybám dochází v českých nemocnicích.

Od března 2005 do dubna 2006 bylo zaznamenáno více než půl milionu "incidentů týkajících se bezpečnosti pacientů". K většině z nich došlo v nemocnicích.

Podle nové vládní zprávy utrpělo různým způsobem 165 135 lidí v britském zdravotnictví. Vyplývá z toho zřejmě, že britští zdravotníci nemají čas se o pacienty řádně starat.

Vládne také podezření, že se chyby zdravotníků do značné míry utajují a že zjištěné počty incidentů mohou být pouze "špičkou ledovce". Odhaduje se, že britské zdravotnictví musí každoročně vyplatit pacientů 2 miliardy liber odškodného za chyby lékařů a zdravotníků.

Podle vládní zprávy se v péči zdravotnictví podařilo více než 20 000 zranitelných pacientů, aby poškodili své zdraví. Mezi pacienty, kteří zemřeli, je i nejmenovaný počet duševně nemocných osob, které při léčení v britském zdravotnictví spáchaly sebevraždu.

Došlo k více než 50 000 incidentů, kdy pacienti dostali nesprávné léky. Dalších 49 000 pacientů utrpělo v důsledku omylů při operacích či jiné léčbě.

V důsledku selhání zdravotnického zařízení došlo k dalších 19 749 chybám a bylo také zaznamenáno více než 6000 incidentů s infekcemi. Vládní zpráva však neobsahuje informace o nemocniční "superbakterii" MRSA, která usmrcuje v britských nemocnicích více než 5000 osob ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.8. 2006