Nechci komunismus Britských listů!

28. 8. 2006

Čulíku, co to je za blábol. Šestnáct let po revoluci nechci plíživý komunismus v podání soc.dem. a komunistů. Vám se zřejmě po něm stýská. Nuž tedy směle, ale neangažujte se v rádoby nezávislých BL, kterým už teď sloužíte jako propagátor soc. myšlenek. BL jsou vaše dítě, ale matete, podle názvu, spoustu lidí v ČR. Ve skutečnosti jste hlásná trouba socialistických myšlenek, píše nám Eda Janiš z Ministerstva zemědělství ČR v reakci na článek Jana Čulíka "Ideologická neústupnost za každou cenu?"

Odpověď Jana Čulíka:

Důležité jsou ty měnící se podmínky. Nemůžeme jednat jen na základě minulé zkušenosti. Jak říká Václav Žák, rozvědka první Československé republiky byla tak posedlá nebezpečím od Habsburků, že sledovala habsburský rod a různé jejich milenky, tak dlouho, až jim ušlo, že se na scéně objevil Hitler :)

Češi už nejméně 400 let neurčovali vnitřní politické poměry. Ty jsou vždycky důsledkem vnější zahraničněpolitické konstelace a je tomu tak i nyní. Proto i kdyby v ČR stokrát vyhrála volby KSČM, v důsledku změněných historických podmínek nenastolí totalitní komunismus, podobně jako i kdyby v Rakousku stokrát vyhrál volby Haider, nepodaří se mu restaurovat Hitlerovu Třetí říši. Mnozí Češi, jaksi, nejsou schopni uvažovat v těchto kontextech! Komunismus v Československu v roce 1989 nepadl, protože se sešli nějací studenti na Národní třídě, ale v důsledku nezastavitelného zahraničněpolitického vývoje celého evropského kontinentu.

Obava z komunistů sedmnáct let po pádu totality je nesmyslná. Jako KSČM páchá v Čechách už deset let sebevražedné atentáty?

Nemyslím, že je antikomunismus - ten zaměřený proti KSČM - racionální. Ta strana nemá se stalinským komunismem nic společného a jejím oponentům vadí jen to slovo - komunismus.

Kdyby se bývala přejmenovala a říkala si "Strana demokratické levice" - i kdyby by měla tentýž program, nikdo by neřekl ani slovo. Je to fraška.

Nehájím komunisty, je to hloupá strana s hloupým programem, ale současná antikomunistická hysterie je nesmyslná. Zastírá skutečné problémy.

V Čechách nemůže vzniknout totalitní komunismus. Nevznikl by bez Stalinova Ruska.

Ničivé je právě ideologické vnímání světa - bez ohledu na měnící se okolnosti. Nikdo nepopírá zločiny ani komunismu ani nacismu - jejich zdrojem byla právě nepružná, zjednodušená, ničivá ideologie, která byla aplikována násilím.

Bez Stalina by čeští komunisté - ani Gottwald - nikdy nevraždili. V dnešní Evropě komunismus nehrozí, protože za sebou nemá Stalina. Vy si jako myslíte, že v Evropské unii vznikne znovu husákovský skanzen? :)

Jsou jiné a horší hrozby. Úkolem chytré politické strany je si jich povšimnout a předvídat (viz ti Habsburci kontra Hitler)

Vy jste státní úředník? No potěš pánbu... :)

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.8. 2006