14. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 6. 2006

O textu, který neotisklo ani Právo, ani Lidové noviny (!)

"My, tvůrčí pracovníci, máme jiné starosti, než jsou kampaně, nikoliv první a nikoliv poslední, antikomunistických centrál. Nemyslíme na destrukci, ale na tvorbu. Nemůžeme však mlčet k útokům, které jsou vedeny proti našemu socialistickému zřízení a mírové politice SSSR, které se v současné době projevily tzv. "chartou 77".

Pod tímto citátem je podepsáno mnoho jmen -- podíváme-li se na písmeno S, najdeme tam: Jiří Sequens, Stanislav Strnad, a... Karel Steigerwald, dnes komentátor MF Dnes.

Nic se nemá posuzovat mimo historický kontext doby.

Nejde asi v podstatě vůbec o komunisty. Všimni si, Jene, jak se opakuje argumentace těch, kdo se ti ozývají: nikdo z nich nemá opravdový strach z nástupu komunistů, nikdo nemůže ukázat nějaké konkrétní nebezpečí, které současná KSČM opravdu představuje, co by mohla napáchat, kdyby "s její podporou" vládla levice. Kdyby měla sociální demokracie tolik hlasů nebo jiného možného spojence, dělala by naprosto stejné kroky, jaké dělala s podporou odporných komunistů. A Václav Klaus je stejným prezidentem, jakým by byl, kdyby ho volili jiní poslanci včetně Sládkových republikánů. O to opravdu nejde a myslím, že to autoři sami dobře vědí.

Soudím, že podstatou této psychózy, kolem voleb samozřejmě nápadněji vzkypující, je něco jiného -- a to je opravdu dějinné dědictví a jeho stopy v českém myšlení. Neumíme žít bez nepřítele. Neumíme žít bez osudového, krvavého, příšerného a démonického nepřítele.

Sloupek
Martin Švanda

možná
s tebou celou tu dobu
bydlím v tiché ulici
máme dva jednorožce
(Annu a Jakuba)
a na zahradě třešeň
možná jsem si toho jen nevšiml

(sen o tiché ulici)

ze sbírky Petrolejová vesnice, Host, Brno 2004 vybral Štefan Švec

14. 6. 2006

Ten nápad není -- přiznám se -- původní, ale co kdyby se strana předsedy Filipa dohodla na dost speciální taškařici: před hlasováním o důvěře vládě premiéra Topolánka by jeden komunista prostě odešel, nebo dokonce hlasoval spolu s poslanci vládní koalice?

Ono totiž nejde jen o to, že by vláda prošla. Jde i o to, co by taková podpora udělala s vládní účastí Strany zelených, která v sobotu sice deklarovala, že SZ se neúčastní jednání o menšinové vládě ČSSD podporované komunisty ani takovou vládu nepodpoří, zatímco návrh, že "SZ nepodpoří vládu, která získá důvěru v PSP ČR díky KSČM", schválen nebyl.

14. 6. 2006
Co řekl Paroubek tak hrozného? Že volby byly policejně a mediálně zmanipulované, a tedy nedemokratické. To přece nade vši pochybnost byly a každý, kdo četl v předvolebních týdnech noviny a sledoval televizi, to na vlastní kůži zakoušel.

Paroubkův projev sklidil bouři nevole; dokonce i znalec nad všechny povolaný a pověstný svou uměřeností jako Jaromír Štětina srovnal premiéra s Lukašenkem a vyzval jej, aby přestal být nejen předsedou vlády, ale i předsedou strany a vůbec politikem. Nu ovšem, kdo jiný by měl rozhodovat o tom, kdo bude předsedou sociální demokracie, než senátor za jinou stranu! Na Paroubka bylo dokonce podáno trestní oznámení; jak také jinak bojovat za svobodu slova a tak vůbec, než kriminalizací těch špatných slov z těch špatných úst.

14. 6. 2006

Ať už je ale řešení volebního patu nakonec jakékoliv, politici budou nuceni spolu mluvit a hledat kompromisy. V zemi ještě stále prosáklé černobílou bolševickou mentalitou je to mnohem lepší vývoj pro politickou kulturu, než by byla jasná většina jedné strany nebo jednoho tábora.

Českou kotlinou obchází strašidlo jménem Volební pat. Mnozí tvůrci veřejného mínění, kteří nepokrytě vsadili před volbami vše na jednu kartu, jsou zděšeni. Ještě ani neoschnul inkoust na podpisech stvrzujících konečné volební výsledky, a někteří z nich už volají po volbách nových. Jiní chtějí účelově měnit volební systém, nejlépe pěkně po anglosasku. Další nás straší apokalyptickými varováními o plíživé krizi, která zachvacuje českou politiku. Co na tom, že Volební pat obchází českou kotlinou už nejméně deset let, a zemi se navzdory tomuto strašidlu docela daří.

14. 6. 2006

Neleží mnohým v žaludku? Mají ho mnozí "v srdci"? Nemáme ho mnozí ještě kdesi pod kůží?!

Žádný "komunismus" nemá standardní význam. I výraz "socialismus" je vágní. Nezapomeňme na tzv. "právní kontinuitu", se kterou jsme začali žít po roce 1989. Není "boj proti komunismu" spíše nechtěnou a dobře viditelnou reklamou KSČM? Kam s "komunismem" v informačním 21. století? Je v něčem životný?

14. 6. 2006

příspěvek rozzlobeného politologa - pedagoga

Politika není hra s pevnými a všekontrolujícími pravidly. V politice nejsou v sázce dohodou stanovené hodnoty, ale osudy lidí.

Stalo se módou sezóny přirovnávat politiku k šachům. Snad proto, že šachy patří mezi tzv. strategické hry. To na první pohled znamená, že šachista i politik musí myslet několik kroků dopředu. Jenže strategické hry jsou takové, které vylučují náhodu. V politice však náhoda patří k nejdůležitějším činitelům. Nejde pouze o to, že množství faktorů, které určily poměr 100 versus 100 mandátů, je tak pestré, že se dá hovořit o náhodě. Jak by asi vypadala povolební jednání, kdyby pár dní před volbami nezvolil sjezd ČSSD Jiřího Paroubka za předsedu strany?

14. 6. 2006

Několik poznámek ke komentáři pana Malého.

1) Zajisté má pan Malý pravdu v tom, že srovnání současného stavu s dobou předválečnou pokulhává. Československo bylo ve srovnání s Rakouskem-Uherskem státem demokratičtějším, Češi (resp. Čechoslováci) se dostali do pozice státotvorného národa a získali dlouho upíranou samostatnost. Návrat k před válečným poměrům si tedy zajisté přálo velmi málo lidí.

Chtěl bych se ale zastavit u dvou věcí. Tehdy bylo v parlamentu zastoupeno daleko více politických stran, než jak je tomu dnes. Největší a nejúspěšnější z nich (např. agrárníci) dosahovali zisku 15% voličských hlasů. 13% by tedy onu imaginární prorakouskou stranu přiblížilo spíše dnešní pozici ČSSD. To jen tak na okraj, míní čtenář Josef Škaroubka a pokračuje:

14. 6. 2006
To, co bylo na minulém režimu zlé, nebyly rudé vlajky, srpy a kladiva, ale paranoidní xenofobní nenávistnost a neschopnost vidět svět jinak než černobíle, neschopnost dialogu, sklon k násilnému prosazování jediných správných řešení. A není to tu dnes zase? Takovému osobnostnímu nastavení je přece úplně jedno, jakou ideologií se verbálně zaštítí - křesťanskou, komunistickou, liberální, hlavně to prostě musí být ta Jediná Správná Neposkvrnitelná Pravda.

Nejsem, nikdy jsem nebyla a nikdy nebudu přívržencem žádné strany, jsem křesťan, a to myslím, že je víc než stranický příslušník, píše čtenářka Jana Jašková.

14. 6. 2006

Jehličkův CorpInvest, který se podílí na demonstracích proti Paroubkovi, je tatáž firma, která používá ke své propagaci státní znak na pornostránkách Amatéři.cz

Provozovatelem stránek Paroubek.eu a navazujících je pro změnu známý spammer a doménový squatter (kazaa.cz a další) Aleš Slabý, který také jménem pořadatelů rozesílá pozvánky na demonstrace do ČTK a dalších médií.

Inu, sešla se vybraná společnost.

Demonstrace na Václavském náměstí
14. 6. 2006

Velké oči. Dav tleskajících lidí. Romantismus státotvorného Václaváku. Cinkání klíči. Vzpomínky na slavné okamžiky náměstí. Stejně jako protesty technařů po CzechTeku, tak i následný ParoubTek se nesly ve stejném optimismu, ze kterého organizátoři vystřízlivěli po několika týdnech. Stejní lidé, stejný scénář... Notorický stěžovatel a antikomunistický aktivista Šinágl se rozhodl, že poslední zbytky protiparoubkovsky naladěných občanů uprotestuje. Zatímco na první akci minulý týden přišly asi čtyři tisíce lidí, včera už to bylo podle HN pouze tisíc, podle nestřízlivých odhadů ČTK patnáct set, podle odhadů policie zhruba 3000 lidí.

To i anarchisté bývali kdysi úspěšnější...

Michal "Wolf" Vlk FOTOREPORTÁŽ

14. 6. 2006

Poslední dobou se Britské listy pomalu potápěly, neboť pod tíhou levicově zaměřených článků začínaly na levoboku již nabírat vodu. Je proto záslužné, že šéfredaktor Jan Čulík zdvihl prapor a mistrně převedl prázdné osočování v diskusi nad případností existence komunistických stran v ČR. Pak lze jeho argumenty přijmout: jako přikládání polínek, aby diskuze neuvadla.

14. 6. 2006

Otevřel jsem si stránky pražského Dopravního podniku, abych si vyhledal spoj, a nestačím zírat. Vystavili tam otevřený dopis pro Paroubka napsaný Lubomírem Vejražkou. (www.dppraha.cz) Proč mi Dopravní podnik vnucuje zaujaté, neumírněné politické komentáře nějakého Vejražky ? Co to má společného s dopravou v Praze ?

Stránky na kterých se nachází "Otevřený dopis" od pana Vejražky, nejsou oficiálnímo stránkamI DP. I když se tak tváří. Oficiální stránky DP jsou na adrese www.dp-praha.cz. Autor stránek na kterých se nachází výše uvedený dopis stránky DP zřejmě okopíroval, upozorňuje čtenář Jiří Bodenlos.

14. 6. 2006
Předneseno v Klubu křesťanského dialogu, 27. března 2006

Podle vážného názoru, předneseného na kursu pro kazatele Českobratrské církve evangelické v lednu 2005, dnes u nás již nejsou ani křesťané ani ateisté. A co více, význam uvědomělého náboženství a konstituovaných církví pro život jednotlivce i společnosti v uplynulém století vyprchal. Takže diskutovat o náboženství a ateismu nemá kdo, diskutovat není o čem, a tedy vlastně diskutovat není ani proč.

To ovšem neplatí pro obecnou spirituální situaci u nás. V naší údajně vysoce sekularizované společnosti, se k jakémusi křesťanství hlásí sotva 9% obyvatel a uvědomělých ateistů je stěží 1%.

14. 6. 2006

Se zájmem jsem si přečetl článek pana Foldyny "Zelená a oranžová: programová shoda". S politováním musím konstatovat, že jde patrně o příznak ztráty politické soudnosti ČSSD, pokud zapojila strana zrovna Vás, pane Foldyno, do propagandistické kampaně snažící se přesvědčit veřejnost o údajné podobnosti programu Strany zelených a ČSSD.

14. 6. 2006

Nezaujatému čtenáři stačí jen letmo se podívat na předvolební programy ČSSD i Strany Zelených, aby rozpoznal vysoký stupeň programové shodnosti. V rychlosti načrtnu jen zásadní shodu -- někdy opomíjené a opomenuté body právě proto, že jsou "samozřejmé". A shodné.

14. 6. 2006

Vždycky se najde velice vlivná skupina, která začne ve volebním výsledku hledat cosi skrytého.

Lid se rozhodl "tak nějak 50 na 50". A politici by to měli vzít na vědomí.

Dobrý den, pravidelně si čtu ve Vašich listech a s povděkem konstatuji, že na rozdíl od jiných tiskovin, rozhlasů či televizí, zcela jednostranně či jednobarevně vyhraněných, Vy dáváte prostor hlasům, které si jsou mnohdy naprosto různé, leč slušné. Nesnižují se k výrazům hodných absolventů nižších tříd základní školy či pubertální mládeže propadlé drogám. Toho si osobně velice vážím, píše čtenář, který se označil jako Josef Novák, a pokračuje:

Rád bych vyslovil názor, proč je tolik rozruchu nad "patovým" výsledkem voleb.

13. 6. 2006

Když jsem se někdy v osmdesátých letech snažil z Británie účastnit se na různých akcích ve prospěch demokracie v Československu, těžko bych býval uvěřil, že o čtvrtstoletí později budu muset obhajovat zrovna právo Komunistické strany Čech a Moravy na to, aby byla považována za normální, možná pošetilou, zastaralou, nepružnou, ale nicméně demokratickou stranu, která už sedmnáct let respektuje zásady normálního demokratického provozu (a s níž politikové v parlamentě vyjednávají, kdy se jim to hodí - a když se jim to nehodí, tak ji ostrakizují). Že bude muset čelit hysterickému očerňování od lidí, kteří v dnešní upadající a stále irelevantnější KSČM vidí jakéhosi totalitního ďábla, který by prý mohl znovu zavléct Českou republiku (to jako jako vznikne v ČR komunistický skanzen uprostřed Evropské unie? se supermarkety Tesco a se sto miliony západních turistů v Praze ročně? :) ) do područí Moskvy.

Antikomunistické příspěvky, zveřejňované v tomto listě, dělají myslím pořád stejnou chybu.

14. 6. 2006

Volby dopadly dobře. Opravdu jsem se s ostatními voliči předem nedomlouval, spíš to tak nějak vyšlo samo. Kdyby na volebních lístcích byl řádek pro napsání vzkazů nebo ve volebních místnostech kniha přání a stížností, jistě bychom si přečetli kdejaké vyhrocené věty kravaťáků z jedné strany a socek ze strany druhé. Ale nemálo bylo by těch, kteří by připsali něco jako: Soupeřte, ale v zájmu země se také umějte domluvit. Každý z nás je menšina, alespoň v něčem, i těch bohatců je početně mnohem méně než těch, kteří v potu tváře dobývají svůj vezdejší chleba, mlíko a ostatní nezbytné každodennosti.

13. 6. 2006

Rád bych se přidal ke čtenářským reakcím na článek Jana Čulíka o antikomunismu. Myslím, že kdokoli v demokratické společnosti má právo tuto stranu nevolit, odmítat ji, ba dokonce (jaký to hřích v očích některých lidí!) považovat ji za nedemokratickou. V mnoha svých článcích pro Britské listy jsem vyjádřil svůj antikomunistický postoj a myšlenky, z nichž vyplývá, píše Boris Cvek:

13. 6. 2006

Myslím si, že argument pana Cveka je nepřesvědčivý, protože nezaostřený a nepravdivý. Reflexí normalizace přece proboha neprošli nejen komunisté, ale nikdo v české společnosti! Činit až náboženské pokání, jaké pan Cvek požaduje, česká společnost prostě není připravena. A kromě toho, mnoho lidí dnes zastává názor - ať už v důsledku vzpomínkového optimismu nebo z jiných důvodů - že se za komunismu žilo líp než dnes! :)

Ať mi pan Cvek netvrdí, že české pravicové strany reflexi života společnosti za normalizace provádějí. Vždyť to není pravda! Ty pouze vytvářejí černobílou "antikomunistickou" karikaturu ze zcela jasných, současných politikářských důvodů. Pokud se pravicové české politické strany uchylují k antikomunismu, nedělají to proto, aby umožnily české společnosti morální a politickou katarzi za dobu komunismu, ale prostě proto, že se z toho snaží zcela účelově vytloukat pro sebe v dnešní době, teď, politický kapitál.

13. 6. 2006

KSČM je vítaným politickým partnerem ODS

V české společnosti se čas od času objevuje nesmírně zajímavé téma zločinecké KSČ. Máme-li se jím podstatněji zabývat, musíme se zabývat definicí zločinnosti moci jako takové a následně i tím, kdo má na takovém kroku vlastně zájem.

V souvislostí s komunistickou stranou se většinou mluví o ztrátách na lidských životech a o lidských právech. Takto pojatá definice ale není příliš vhodná, protože v jejím rámci bychom museli odsoudit například svatou církev katolickou, jejíž historie je krví poměrně prosáklá a i nadále zůstává zcela nedemokratická. Museli bychom zpětně odsoudit monarchie, jejichž vládci vyvolali válečné konflikty mamutích rozměrů stejně jako imperialistický systém, který vedl k rozpoutání druhé světové války i jeho neo-podobu, která vedla k válkám posledních padesáti let.

13. 6. 2006

Pokud dovolíte, rozeberu příspěvek Jana Čulíka odstavec po odstavci, rozepsal se čtenář Ondřej Malý:

13. 6. 2006

Jeden z nejvýznamnějších britských vojenských stratégů varoval, že západní civilizace čelí hrozbě, obchodné invazi barbarů, která zničila starověký Řím.

Admirál Chris Parry (52) varoval, že budoucí imigrační vlny budou zřejmě srovnatelné s invazemi Gothů a Vandalů v raném středověku a že pirátské útoky od barbarů zřejmě začnou do deseti let útočit na turistické jachty a pláže ve Středozemí.

13. 6. 2006

O závažných problémech justice se čtenář může na Britských listech informovat pravidelně, zvlášť z pečlivých rozboru archívu spolku Šalamoun. Každý se tak může přesvědčit o tom, že rozumné zákony se v rukách ledabylých, neflexibilních či předsudků plných jednotlivců mohou stát bičem na nevinné lidí, nástrojem k jejich trápení či zničení.

Na Slovensku tomu zřejmě nebude o mnoho lépe, jak vyplývá z příkladů, které uvádí pan Gustáv Murín. Nicméně z (údajného) špatného fungování soudu pan Murín vyvozuje zcela nepřijatelné závěry:

12. 6. 2006

Ministerský předseda Paroubek po volbách prohlásil, že ČSSD zvažuje možnost podat žalobu na protiprávnost voleb, protože jejich výsledky byly ovlivněny předvolební kampaní. To je v ČR naprosto legální, protože zákonodárci usoudili, že možnost neregulérních voleb existuje a možnost podání stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu vtělili do paragrafu 87 zákona 247/1995 Sb.

12. 6. 2006

V dubnu přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 876..00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Příjem z reklamy byl 2600 Kč. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích   
12. 6. 2006 Nová Fallúdža: Obyvatelé iráckého Ramádí žijí v obavách z nadcházející velké bitvy Karel  Dolejší
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"   
8. 6. 2006 Zarkáví je mrtev   
30. 5. 2006 Havárie amerického vozidla vyvolala v Kábulu nepokoje   
29. 5. 2006 Nejméně 1000 britských vojáků od začátku irácké války dezertovalo   
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu   
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík
24. 5. 2006 Zogby Poll: 70 milionů americké dospělé populace podporuje nové vyšetřování událostí z 11. září 2001   

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   
12. 8. 2005 Všichni jsme jen lidé, ale jsme nestranní Martin  Krafl

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
14. 6. 2006 Povolební pat neexistuje Oskar  Krejčí
12. 6. 2006 Podivná reakce prezidenta Klause Jiří  Jírovec
10. 6. 2006 Jak mohou být Zelení součástí pravicové koalice?   
9. 6. 2006 Jediné řešení je neprůchodné Josef  Vít
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
8. 6. 2006 Jediným řešením je kompromis Jan  Čulík
8. 6. 2006 "Slušní občané" budou demonstrovat proti "diktátoru Paroubkovi"   
8. 6. 2006 V české politice chybí nekompromisní postoj   
7. 6. 2006 Místo politiky může parlament řešit reformu justice Martin  Kunštek
7. 6. 2006 Kdo zavinil povolební chaos Oskar  Krejčí

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
24. 10. 2005 Jan Paul nepsal o všem   
19. 10. 2005 Jak to, že se protestuje proti protekci teprve před volbami? Jan  Paul
17. 10. 2005 Učitelé na vás kašlou! Jan  Paul
11. 2. 2004 Artsemestr 2004 - a co dál? Jan  Paul

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2006 Another chilling sentence for slander Jan  Čulík
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Cesta do hlubin filmařovy duše Filip  Rožánek
26. 5. 2006 Čeští filmaři z protestu stáhli filmy, na které dostali státní dotace Filip  Rožánek
15. 5. 2006 Prezident Veto Vít  Horák
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené