8. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 11. 2004

pondělí 17.30:Američané právě zahájili velkou ofenzívu proti městu Fallúdža.

pondělí 14.00: Irácký premiér Aláví schválil Američany vedený útok na město Fallúdža, které ovládají rebelové. Oznámil, že v městech Fallúdža a Ramadi bude od 18 hodin místního času (od 16 hodin středoevropského času) vyhlášen zákaz vychzáení a bagdádské letiště a některé mezinárodní pohraniční přechody budou uzavřeny.

Americká vojska provádějí ofenzívu do západního předměstí Fallúdži, kde se octla pod ostrou palbou vzbouřenců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 11. 2004

ODBOROVÁ ZRADA

Management papíren Neusiedler SPC, patřící do mezinárodní korporace Neusiedler z Rakouska, v Ružomberoku začal podle představitele nezávislých odboru ZOO Papier Jozefa Daniše propouštět "z organizačních důvodů" 5 organizátorů této nové odborové organizace. Pro její vytvoření se dělníci rozhodli poté, kdy se závodní výbor "oficiálních" odborů KOZ (Konfederácia odborových zväzov) distancovaly od petice za vyšší mzdy.

Dělníci ve slovenském Neusiedleru si vydělají asi 12 tisíc měsíčně, zatímco jejich kolegové v Maďarsku mají trojnásobné a v Rakousku osminásobné výdělky. Zářijového shromáždění se zúčastnilo 300 dělníků. Petiční výbor za zvýšení platů vznikl ve firmě počátkem září a už tehdy získal téměř 1000 podpisů, což bylo 90% zaměstnaců v výrobní sféře.

Zahraniční odboráři byli šokovaní, že předseda závodního výboru odborů KOZ měl podle kolektivní smlouvy dvojnásobek průměrného platu v podniku. Podle mluvčího SCP Mateja Hlôšku zveřejnili členové petičního výboru "nepravdivé údaje o výši platů a vývoj mezd za uplynulé období, čímž podle společnosti vážně porušili pracovní disciplínu a poškodili dobré jméno firmy". Proto byli podle něj v souladu se zákoníkem práce a po odsouhlasení závodního výboru Odborového zväzu propuštěni. Hlôška to prohlásil pro agenturu SITA. Odboráři se proti výpovědi okamžitě odvolali.

Během posledních dvou let zavedla slovenská vláda brutální neoliberální šokovou terapii. Aby nalákala zahraniční investice, zavedla rovnou daň z příjmu, zisku firem a DPH 19 %, částečně zprivatizovala důchodový systém a zvýšila věkovou hranici pro odchod do důchodu ženám s dětmi z 58 a mužům z 60 na 62 let pro všechny. Nezaměstnanost se na Slovensku drží na 16 % a průměrná mzda se pohybuje kolem osmi tisíc korun měsíčně.

7. 11. 2004

V celkovém součtu hlasů získala v krajských volbách ODS 36%, druhá KSČM 19,5%, třetí ČSSD 14% a čtvrtá KDU-ČSL 10,5% hlasů. Ostatní strany nepřekročily hranici 5%. Voleb se účastnilo necelých třicet procent voličů. To je o čtyři procenta méně než před čtyřmi lety.

ODS zvítězila i v prvním kole senátních voleb, budou pro druhé kolo zastoupeni ve 25 obvodech. Druhá nejúspěšnější byla KSČM, až na třetím místě se umístila vládní ČSSD. K prvnímu kolu senátních voleb přišlo 28,97 procenta voličů, o 13,4 procenta méně než před čtyřmi lety.

7. 11. 2004

O důvodech volebního debaklu ČSSD

"S upřímností nejdál dojdeš," praví jedno ne zrovna upřímné pozměněné přísloví a své o tom jistě vědí i ti, kteří mají podobné kategorické imperativy ve sbírce svých oblíbených , univerzálně použitelných vět. Jak moc upřímně to vlastně dvojitý předseda Gross ve své kampani myslel se už asi nedozvíme a může nám to být upřímně volné. Od sobotního večera ale nejspíš proklíná okamžik zrodu hlavního předvolebního motta a zřejmě i toho ďábelského našeptávače, který si asi vzpomněl na svá dětská léta a starostlivý rodičovský apel, jenž tak často slýchával. Musí být k uzoufání, když ani mnohamilionová upřímnost není oceněna slušným volebním výsledkem. Budiž Stanislavu Grossovi ke cti, že ODS prostřednictvím televize poblahopřál k vítězství.

7. 11. 2004

O důvodech volebního debaklu ČSSD:

slyšel jsem před chvílí v rádiu a v televizi Vaše povolební bilancování, v němž se snažíte porovnat "úspěch" ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu a v krajských volbách, které právě proběhly. Chcete tak zřejmě odvrátit pohled od mapy České republiky, jejíž všechny (snad s výjimkou ústeckého) kraje ovládla pravice (ODS a KDU-ČSL), chcete občanům vemluvit, že byť ČSSD krajské volby prohrála, oproti evropským si polepšila.

8. 11. 2004

Podívejme se krátce na výsledky letošních krajských voleb. Začněme základními údaji. Ze 7,3 miliónu voličů (v Praze se zastupitelstvo nevolilo) si převzalo ve volební místnosti obálku 2,16 miliónu lidí (přesněji 29,62%). Necelých 5 tisíc z nich obálku neodevzdalo, dalších 42 tisíc hlasů (cca 2%) bylo z nějakého důvodu neplatných. ODS, KSČM a ČSSD nešly nikde do krajských voleb v koalicích, takže lze jejich podporu ve společnosti snadno vyhodnotit.

8. 11. 2004

O vítězství ODS v krajích není pochyb a její vítězství ve volbách do senátu je více než pravděpodobné. Zarážejícím faktem je ale opětný neúspěch agentur pro výzkum veřejného mínění.

Michael Marčák: Tohohle pana poslance už  neprobudíme, ale možná, že se probudí ti ostatní !
8. 11. 2004

8. 11. 2004

Českou politikou hýbe nový problém. Ad hoc koalice ČSSD a KSČM prosadila ve sněmovně přes odpor ODS zákon, zakazující privatizaci nemocnic. Vláda vedená myšlenkou decentralizace veřejné správy, převedla před lety nemocnice na kraje - i s jejich dluhy. Ty se - i přičiněním krajů - zvětšily mnohonásobně. A nyní v nemocnicích chybí peníze na všechno -- na vybavení, na platy lékařů a sester. Na servis pro nemocné včetně převozů nemocných či pohotovosti. Uvažuje se o větší účasti pacientů na léčení. To je jen eufemismus pro to, že lidé budou kromě pojištění ještě platit přímo lékařům.

Štěpán Kotrba: Když nám to spolu půjde, vybudujeme televizi i pro ostatní zvířata v Česku...
8. 11. 2004

8. 11. 2004

Část české politické scény se snaží o co nejrychlejší realizaci polostátního a polosoukromého (pardon: zcela soukromého a přitom veřejnou správou nutně dotovaného) televizního a rozhlasového vysílání. Napomohlo tomu mimo jiné i schválení novely zákona, který umožňuje politickým stranám mediální podnikání. Tím se stalo politicky i legislativně "košer" neveřejnoprávní, politicky zkreslené zpravodajství i publicistika. A zatímco média spekulovala (a jako obvykle zcela nesmyslně) nad "rudou" televizí s Grebeníčkem v čele, potichu a ve skrytu se ověřují a budují úplně jiné koncepty vysílání - elektronická média "namodro".

8. 11. 2004

Monitor Jana Paula

Pan Stýblo se v článku "O drobném, ale významném posunu slov" zmínil o něčem, co je synonymem současné doby, totiž o vyprazdňování slov, o zbavování či odsunu jejich obsahu. Ani vyprazdňování už není jenom vyměšování, vyprazdňování je trend, trend také je se co nejpohodlněji vyměšovat, jedno kam a jedno do čeho či do koho. Galerie už není jenom výstavní síň, ale prodejna všeho možného, včetně aut. Umění už je dneska skoro všechno. Vyprazdňováním slov vyprazdňujeme sami sebe.

8. 11. 2004

Virtuální bohoslužba i pro ty, kteří zvítězili

Čtení : Římanům 2,1-4

Křesťané a nekřesťané. Nějak spolu žijí. Nějak se na sebe dívají. Někdy pokojně a tolerantně. Někdy jsou křesťané solí v očích a jsou utiskováni. A někdy se křesťané chovají nafoukaně a dívají se skrz prsty na nevěřící. Propadnou dojmu, že jsou něco více než druzí.

Zasedal jsem ve výběrové komisi na místo ředitele jednoho církevního objektu a jeden z kandidátů řekl, že by bral zaměstnance do tohoto objektu jen mezi křesťany, protože i ten nejhorší křesťan je lepší než nejlepší nekřesťan. Br. I takové hrůzy vycházejí věřícím z úst. Ten kandidát vybrán nebyl.

Apoštol Pavel si všímá vztahu věřící - nevěřící. Buďme rádi. Týká se to tak nějak nás.

8. 11. 2004
8. 11. 2004

Amerika je nyní Republikánská země

Demokraté nepochopili, že hlavním tématem dne jsou náboženství a "morální hodnoty". Odráží se to v názorech Anthonyho Falzarana, majitele obchodu se starožitnostmi ve státě Ohio. Falzarano, který žije v oblasti, vážně postižené uzavíráním oceláren a vysokou nezaměstnaností, si už 7 let nemůže dovolit zdravotnictví a zdravotní péče není k dispozici ani jeho manželce ani jeho dětem. Ale přesto hlasoval pro Bushe. "Jsem znovuzrozeným křesťanem," zdůrazňuje.

Mnozí ve Spojených státech zastávají nyní názor, že došlo k revoluci v americké politice. Ani válka v Iráku ani to, že poprvé od velké hospodářské krize dochází v USA k poklesu pracovních příležitostí voliče nezaujalo. Hlasovali kvůli "kulturním hodnotám". Voliči projevili víru ve vládu a v "kulturní hodnoty", týkající se potratů a homosexuálních manželství.

Je to velkým vítězstvím Republikánského politického stratéga Karla Rova. Ten byl po nerozhodných volbách v roce 2000 přesvědčen, že 4 miliony znovuzrozených křesťanů nešly tehdy k volbám a že je nutno je zmobilizovat. To se mu podařilo.

8. 11. 2004

Michael Howard, šéf britských konzervativců, záměrně odmítl blahopřát Georgi Bushovi k jeho zvolení americkým prezidentem.

Bushův politický guru Karl Rove před několika měsíci sdělil Howardovi, že je v Bílém domě nežádoucí osobou, poté, co Howard kritizoval, jak Tony Blair zneužil výzvědné informace v případě války proti Iráku.

Z tohoto důvodu nyní Michael Howard konstatoval, že by bylo "nesprávné, kdyby se jakkoliv k výsledkům amerických voleb vyjadřoval".

Tyto Howardovy výroky mohou vypadat neslané nemastné, poznamenává v pondělí deník Guardian. Ve světě diplomacie jsou však pokáráním George Bushe i jeho politického poradce Karla Rova.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 11. 2004

"Miluju svojí zemi a nenávidim ty idioty, co tu žijou. Vždycky sem byl na to, že sem Američan, hrdej, dneska se za to stydim..."

Jamie H.

Tak a podobně vyjadřovala svojí beznaděj (protože "zklamání" by nebylo to přesné slovo) většina mých amerických přátel ve středu ráno, kdy už bylo o výsledku voleb s témeř definitivní platností rozhodnuto. Frustrace, která z nich čišela, ostře kontrastovala s euforií, ve které se nacházeli ještě předchozí den, kdy si nedokázali představit, že by se našlo dost Američanů, kteří by na Bushovu politiku posledních čtyř let dokázali říct ano. A přesto bylo ráno, asi symbolicky, nebe tady v Kalifornii zamračené.

6. 11. 2004

Amerika:

"Kerry prostě vůbec nekomunikoval s nesmírně velkou částí voličů, jejichž jádro nezískává své politické informace z televizního zpravodajství, ale z kazatelny."

Z průzkumů mínění voličů při odchodu z volebních místností odpovídali američtí občané na otázku, které politické téma bylo pro ně nejzávažnější, nikoliv "terorismus", nikoliv "Irák", nikoliv "ekonomika" - nejzávažnější pro ně byly "morální hodnoty". Více než pětina všech voličů byli evangelikálové.

"Znovuzrození křesťané" se vydali k hlasovacím urnám ve velkém počtu proto, že se v některých státech zároveň hlasovalo o dodatku zakázat homosexuální manželství. Kerry zaznamenal lepší výsledky ve všech státech, kde se o tomto dodatku nehlasovalo, píše Philip James, bývalý vysoký politický stratég americké Demokratické strany.

8. 11. 2004

Americké volby jsou u konce a staronový prezident má k dispozici další čtyři roky na to, aby pokračoval ve svém mesiášském tažení proti zlu. Většina Evropanů se přitom ptá, jak je možné, že tento novodobý spasitel Ameriky i světa k tomu dostal od voličů opětovně mandát. A to i přes to, že on a jeho mocenská skupina de facto proměnili USA v soukromý podnik a ze světa učinili nový Divoký západ, ve kterém 7. kavalérie klestí cestu novodobým zlatokopům.

Které hodnoty byly natolik důležité, že zastínily zhoršující se hospodářskou situaci i postupující demontáž práva i ústavy? V pozadí výsledku voleb stojí dva spolu úzce související fenomény americké politické "kultury": soukromé ekonomicko-finanční zájmy a náboženský fundamentalismus. Zejména ten druhý je Evropanovi jen těžko pochopitelný, začněme tedy právě jím.

;
6. 11. 2004

Americký prezident George Bush konstatoval ve svém pravidelném sobotním rozhlasovém projevu, že bude "usilovat o spolupráci" se spojenci a skeptiky doma i v zahraničí. Zdůraznil význam války proti terorismu a boje proti nemocem, hladu a chudobě. domácích politických témat podtrhl nutnost daňové reformy a omezení soudních sporů. Bush se vyhnul triumfalismu a uvedl, že stoupenci Republikánů i Demokratů by mohli schválit společný přístup k válce proti terorismu. "Všechny civilizované země musejí mít zájem o výsledek této války," zdůraznil Bush a dodal, že bude i nadále "usilovat o spolupráci s evropskými zeměmi a členy NATO", vztahy mezi nimiž a USA v důsledku války v Iráku ochladly. Navzdory silné Republikánské podpoře v Kongresu uvedl Bush, že bude spolupracovat s oběma hlavními americkými politickými stranami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 11. 2004

Ano, je to blbé, je to skutečně blbé, úterní volby však přece jen znamenají určité dobré zprávy, píše možná až přehnaně optimisticky svým stoupencům Michael Moore a vypočítává "17 důvodů, proč si nepodřezat žíly":

G. W. Bush
5. 11. 2004

Bushův návrat

Kdybych byl Američan, taky bych hlasoval pro George W. Bushe. Proč?
8. 11. 2004
8. 11. 2004

POZVÁNKA

Koalice Za utajovaní informací v demokratických mezích - Iuridicum remedium (IuRe) společně s Transparency Internatinal ČR a o.p.s. Otevřená společnost pořádá v úterý 9. listopadu 2004 od 15 hodin v Poslanecké sněmovně pod záštitou místpředsedy PS Ivana Langera seminář k návrhu nového konrtoverzního zákona o utajovaných skutečnostech. Na semináři vystoupí poslanci Ivan Langer (ODS), Miloš Titz (ČSSD), Jan Klas (ODS), ředitel NBÚ Jan Mareš, asistent předsedy Ústavního soudu ČR Tomáš Langášek a zástupkyně nevládní "watchdog" organizace IuRe Helena Svatošová.

7. 11. 2004

neděle 13.15: Irácká vláda vyhlásila na 60 dní v důsledku zhoršující se situace výjimečný stav. Výjimečný stav byl zaveden po celém iráckém území s výjimkou autonomních kurdských oblastí na severu. Mluvčí irácké vlády Thaer Naqib konstatoval, že vláda přikročila k výjimečnému stavu v reakci na hromadné zabíjení a ničení infrastruktury země, které páchají "zločinci a teroristé". Dodal, že násilí je součástí spiknutí, jehož cílem je zabránit postupným vládním přípraván na lednové volby.

V posledních dnech došlo k vážné eskalaci násilí v Iráku, zřejmě v důsledku připravované ofenzívy Američanů proti městu Fallúdža. Podle zpráv se přihlásilo více než 100 dobrovolníků, kteří jsou připraveni provést proti přijíždějícím americkým a iráckým vojákům sebevražedné atentáty tím, že do nich najedou s automobily, naloženými výbušninami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
6. 11. 2004

sobota 0.00: Americká pozemní vojska tvrdě útočí na místa, která považují za postavení vzbouřenců na předměstí iráckého města Fallúdža. Očekává se, že Američané připravují bezprostřední ofenzívu proti tomuto městu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 11. 2004

Pravidelný pořad rozhlasu BBC Any answers, v němž posluchači reagují na předchozí diskusi politiků a osob z veřejného života v pořadu Any questions se proměnil v sobotu odpoledne ve vášnivý protest těch britských občanů, kteří se do rozhlasového studia dovolali, proti britské a americké vojenské politice v Iráku, zejména v souvislosti s připravovanou ofenzívou na město Fallúdža. Bylo to zřejmě proto, že si politikové a veřejné osobnosti v pořadu Any questions příliš notovali v tom smyslu, že útok na Fallúdžu je nutný a politika George Bushe je správná. Jedním z panelistou v pořadu Any questions byla totiž americká právnička a Republikánka Coleen Graffy, která zastává názor, že Británie je obětí "stádovitého myšlení". Britové podle ní totiž zastávají názor: "Bush je špatný a jakákoliv fakta, která tomu protiřečí, jsou nepřijatelná."

5. 11. 2004

Pozoruhodný rozhovor s britským ministrem obrany o Iráku

pátek 13.00: V Británii vznikla vlna znepokojení, když před několika týdny bylo prozrazeno, že vojáci ze skotského praporu "Black Watch" mají být vysláni z relativně pokojné oblasti kolem Basry na sever na pomoc Američanům. Byli vysláni do "trojúhelníku smrti". A trojúhelník smrti to také byl, pro tři z nich, kteří byli včera usmrceni sebevražedným atentátníkem, řekl v pátek ráno v pořadu "Today" rozhlasu BBC moderátor John Humphrys. Dalších osm vojáků při tom bylo zraněno.

Alex Salmond, předseda Skotské národní strany konstatoval, že smutek bude nahrazen něčím jiným:

"Smutek se promění v hněv, až Skotsko a rodiny zemřelých vojáků srovnají odvahu skotských vojáků s podváděním a šikanováním od politiků, kteří je vyslali do této oblasti. Toto jsou profesionální vojáci, udělají svou práci, bez ohledu na nebezpečí. Ale vy a já jsme přesvědčeni, že tyto britské jednotky byly přesunuty k Bagdádu z politických důvodů, jsme přesvědčeni, že americká žádost o tento přesun byla politická a britská vláda na ni reagovala politicky, tento přesun vojsk měl podpořit prezidenta Bushe v předvolební kampani. Prapor "Black Watch" byl vyslán, aby vykonával nesplnitelný úkol. 800 skotských vojáků nahradilo 4000 amerických příslušníků námořních jednotek. Hovořil jsem s rodinami vojáků a vládne v nich znepokojení o politické podstatě tohoto přesunu vojáků a hněv, skutečný hněv."

Moderátor John Humphrys se v pátek ráno zeptal britského ministra obrany Geoffa Hoona v pozoruhodném, osmnáctiminutovém rozhovoru (normálně trvají rozhovory v pořadu Today jen kolem pěti minut) zda je tento hněv ospravedlnitelný:

8. 11. 2004

Chirac dal přednost Spojeným arabským emirátům před Irákem

V pátek 5. listopadu opustil francouzský prezident Jacques Chirac jako jediný představitel evropské pětadvacítky bruselský summit ještě před pracovním obědem s iráckým premiérem Alávím. Podle oficiálních zdrojů odjel Chirac do Abú Dabí ve Spojených arabských emirátech, kde vyjádřil kondolence k smrti svého přítele šejka Zajed Bin Sultána. Francii tak na slavnostní obědě pořádaném na Alávího počest reprezentoval "pouze" ministr zahraničí Michel Barnier.

6. 11. 2004

O selhávajících médiích, o politice a o současnosti

Pokud existuje jednotící téma v Curtisově díle, je to úsilí zkoumat, jak se různé elity v různých historických dobách pokoušely lidem vnutit určitou ideologii a jak to vedlo k tragikomickým následkům.
"Skutečným východiskem mých filmů je to, že dnešní svět, v němž žijeme, utvořily myšlenky Friedricha Nietzscheho, a to naprosto nepředpověditelným způsobem."
Curtis argumentuje, že BBC přestala lidem skutečnosti vysvětlovat: "Události na nás útočí v emocionálních vlnách a my to dopouštíme. A co je nejhorší, tato metoda se dnes také používá vůči minulosti. Zapomínáme, že události jsou důsledkem sporů ohledně určitých myšlenek a důsledkem určité politiky. Zpravodajství musejí dělat lidé, kteří si dokáží udržet přísný smysl pro kritickou, zpochybňující distanci. Pokud o skutečnostech informujete emocionálně, okamžitě je to depoliticizuje. Nikdo se neposuzuje, nikdo ničemu neporozumí."

Autorem slavných dokumentárních filmů Century of the Self a The Power of Nightmares, který poukazuje na to, že "válka proti terorismu" je mýtus, je britský dokumentarista Adam Curtis. Býval učitelem politologie na Oxfordské univerzitě. Z tohoto prestižního místa odešel, protože se mu nelíbila izolovanost oxfordského vysokoškolského učitele od vnějšího světa, a dal se do televize.

Adam Curtis, píše týdeník Observer, dělá rád obtížné věci. Před půldruhým rokem navrhl svým šéfům v BBC, že chce natočit sérii dokumentárních filmů o filozofických idejích, které jsou jádrem konzervatismu. Přiznává, že "nudněji to nemohlo vypadat".

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti TÉMA BL

V angličtině si můžete stáhnout všechny tři díly filmu The Power of Nightmares v dokonalé kvalitě (každý díl má cca 600 Mb) ZDE

Potřebujete mít broadband a program BitTorrent ZDE
4. 11. 2004

Stíny v jeskyni:

"Osoby, které šíří nejděsivější představy, se stávají nejmocnějšími."

Minulý týden jsme skončili v období na konci devadesátých let, kdy obě skupiny, američtí neokonzervativci i islámští extremisté, byli marginalizováni a ztratili moc. Avšak s útoky z 11. září se osud obou skupin dramaticky změnil. Islamisté byli po svém momentu triumfu během několika měsíců téměř úplně zničeni. Avšak neokonzervativci ve Washingtonu převzali moc. A pak neokonzervativci začali islamisty rekonstruovat. Vytvořili neexistujícího nepřítele. A jak se tato neskutečná noční můra začala šířit, politikové si uvědomili, že jim to poskytuje ve světě, který se octl v hluboké deziluzi, obrovskou moc. Ti, kteří šířili nejhroznější noční můry, se stali nejmocnějšími lidmi na této planetě.

Shrnujeme argumentaci z třetí a závěrečné části dokumentárního filmu Adama Curtise The Power of Nightmares (Síla nočních můr), nazvané Shadows in the Cave (Stíny v jeskyni), která se vysílala ve středu 3. listopadu v 21 hodin v televizi BBC 2. První část tohoto významného filmu je ZDE, druhá část je ZDE.

Adam Curtis - Vymítač duchů ZDE

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti TÉMA BL

Všechny tři díly Curtisova filmu The Power of Nightmares (3x 1 hodina) jsou ke stažení na serveru Indymedia ZDE pomocí programu BitTorrent, stejně, jak se dal stáhnout Moorův film Fahrenheit 9/11. Film je pozoruhodným dílem, zejména v tom, jak dokázal sloučit svou obrazovou a slovní stránku. Otázka copyrightu při tomto stahování v dokonalé kvalitě (každý díl cca 600 Mb) je nejasná.

Instrukce ke stažení filmu - v češtině ZDE

28. 10. 2004

Jak si islámci a američtí neokonzervativci navzájem vyhovují

"Tím, že zaujímají neokonzervativci, straussovci tajnůstkářský a elitářský postoj, se straussismus opravdu podobá marxismu. Tito bývalí marxisté -- a v některých případech bývalí liberální straussovci -- by se mohli považovat za svého druhu leninskou organizaci, která má tajnou vizi, jejímž prostřednictvím chtějí změnit historii, ale určité součásti této filozofie skrývají před lidmi, kteří nejsou schopni této vizi porozumět."

Avšak s útoky z 11. září, zaměřenými proti Americe, měli neokonzervativci konečně najít onoho nepřítele, ono "zosobnění zla", které hledali od rozkladu Sovětského svazu. Ve své reakci na tyto útoky proměnili neokonzervativci selhávající islámské hnutí v to, co se, jak se zdá, stalo velkou revoluční silou, o níž Zawahiri vždycky snil. Ale většina toho všeho existuje jen v imaginaci lidí. Bude to příští neviditelný, iluzorní nepřítel.

Jádrem globálního příběhu posledních desetiletí jsou američtí neokonzervativci a radikální islámisté. Britský dokumentarista Alan Curtis v trojdílném dokumentárním filmu, který se v současnosti vysílá v televizi BBC, argumentuje, že se američtí neokonzervativci a radikální islámisté sobě navzájem nesmírně podobají a vzájemně si -- nevědomky vyhovují a pomáhají si. Svět se tak dostává do velmi nebezpečné situace.

V druhé části Curtisova filmu The Power of Nightmares (Moc nočních můr), nazvané Phantom Victory (Iluzorní vítězství), který se vysílal na stanici BBC 2 ve středu 27. 10. ve 21 hodin, líčí autor, jak se američtí neokonzervativci a islámští extremisté spojili, aby bojovali v Afghánistánu proti Sovětskému svazu. Obě skupiny dospěly samostatně k přesvědčení, že právě ony porazily "Říši zla", a tak mají moc změnit svět. Oboje jejich revoluce ale selhaly.

Proto si američtí neokonzervativci ve snaze uchvátit znovu moc vymysleli novou fantazii, nového iluzorního nepřítele pro celý národ, Billa Clintona. Radikální islamisté v téže době propadli zoufalé spirále hromadného masakrování a terorismu, také ve snaze přesvědčit občany, aby je následovali. Z toho vznikl podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž nyní žijeme.

Publikujeme shrnutí argumentace z této druhé části Curtisova filmu. První část je ZDE.

Shrnutí třetí části tohoto filmu je ZDE

Adam Curtis - Vymítač duchů ZDE

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti TÉMA BL

Sayyid Qutb
21. 10. 2004

V minulosti nám politikové slibovali lepší svět. Měli různé způsoby, jak toho dosáhnout, ale jejich moc a autorita pocházela z optimistických vizí, které nabízeli svým občanům. Tyto sny selhaly. A dnes lidé už ztratili víru v ideologie. Politikové jsou stále častěji dnes už považováni jen za manažery veřejného života. Avšak oni nyní objevili novou roli, která jim navrací jejich moc a autoritu. Namísto toho, aby pro nás plnili sny, nám politikové slibují, že nás ochrání -- před nočními můrami.

Tvrdí nám, že nás dokáží zachránit před strašlivými nebezpečími, která nevidíme a jimž nerozumíme. A největší hrozbou ze všeho je mezinárodní terorismus -- mocná a zlá mezinárodní síť, rozprostírající se všemi zeměmi světa. A proti této hrozbě je nutno vést válku proti terorismu.

Avšak většina této hrozby je jen fantazií, přehnanou a zkreslenou politiky. Je to temná iluze, kterou, nezpochybněnu, šíří vlády po celém světě, bezpečnostní služby i mezinárodní sdělovací prostředky.

Toto je soubor filmů o tom, jak a kdy byla tato fantazie vytvořena a komu přináší prospěch. Jádrem tohoto příběhu jsou dvě skupiny: američtí neokonzervativci a radikální islám. Obě skupiny byly idealistické. Obě vznikly ze selhání liberálního snu vytvořit lepší svět. Tyto dvě skupiny skutečně změnily svět, ale nikoliv tak, jak zamýšlely. Společně vytvořili dnešní vizi noční můry tajné mezinárodní organizace, která ohrožuje svět. Je to fantazie, o níž politikové pak zjistili, že jim vrací jejich moc.

Ve středu 20. října 2004 ve hlavním vysílacím čase ve 21 hodin uvedl okruh BBC 2 první díl závažného třídílného dokumentárního filmu od Adama Curtise o "fikci globální teroristické hrozby". Zde je shrnutí jeho argumentace:

Shrnutí druhé části tohoto filmu je ZDE

Shrnutí třetí části tohoto filmu je ZDE

Adam Curtis - Vymítač duchů ZDE

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti TÉMA BL

4. 11. 2004

Pro stažení filmu budete potřebovat program BitTorrent. Pokud ho ještě nemáte, je možné zdarma ho nainstalovat stažením a spuštěním souboru z této stránky (klikněte v pravém sloupci "Download" na libovolnou z bílo-černých ikon). Program je zdarma, ale při prvním spuštění možná zobrazí okno s žádostí o příspěvek, které stačí zavřít kliknutím na "Ne".

8. 11. 2004

SRN: veřejné investice by se měly koncentrovat

Ve druhé polovině října proběhl v Berlíně za účasti vrcholných politiků, ekonomických expertů a zástupců letecké dopravy a průmyslu Německý kongres letecké dopravy. V jeho rámci byla zveřejněna nová Koncepce rozvoje letišť v SRN (tzv. Masterplan), na které se podílelo několik spolkových ministerstev spolu se skupinou nezávislých odborníků. Cílem koncepce je posílit význam SRN v mezinárodní konkurenci v rámci letecké dopravy a zlepšit koordinaci všech zúčastněných stran při rozvoji německé letištní sítě. 

5. 11. 2004

Někteří členové RRTV měli na výběrové řízení jiný názor a varovali

Václav Žák, František Pejřil, Pavla Gomba, Daniel Novák a Irena Ondrová považovali za nutné důrazně varovat před znejistěním všech dotčených subjektů a doporučovali odložit jednání o vyhlášení licenčního řízení až po schválení zákona o elektronických komunikací. Učinili tak vzhledem k tomu, že současná právní úprava rozhlasového a televizního vysílání neřeší uspokojivě problematiku přechodu na digitální vysílání, včetně vypnutí vysílání analogového, a protože je v současné době v parlamentu projednáván návrh zákona o elektronických komunikacích, jehož součástí je novelizace dalších zákonů.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vypsáním výběrového řízení dává investorům naději, že jejih dosavadní investice nejsou pouze "experimentem", ale pokud zvítězí v konkursu, budou moci začít regulérně vysílat. Pokud by se ovšem poté změnil zákon, který by změnil podmínky, mohli by investoři požadovat náhradu po státu a České republice by tak hrozila desítka dalších arbitráží.

5. 11. 2004

Lavírování mezi pravdou a lží, snem a skutečností. Výlety do české historie jsou v mnoha ohledech neradostným pohledem na skutečnosti historických excesů, jako by v této krajině s Řípem ve znaku bylo dáno jen průchodu bezpráví a lidské neomalenosti. Kradlo se, loupilo, znásilňovalo a odsuzovalo s lehkostí vlastní dogmatu prvotního lidského hříchu. Krále mizerové otrávili, zatkli, vláčeli proti jeho vůli sešlostmi pořádaných trýzniteli vynucujícími si následné odpustky, tučná odstupná za loajalitu koruně. Vychytralci spolupracovali úspěšně i neúspěšně s cizáky, vymýšleli úskoky, lsti a pasti, ve kterých by spočinuly jimi vyhlédnuté obětiny.

5. 11. 2004

Evropské dějiny se dnes coby heslo a dějepisná nálepka dají pokládat za hit. Kolektivní sex, který bruselští, lucemburští, štrasburští, haagští a ostatní politici a úředníci provozují v zájmu celého kontinentu, učinil z přídavného jména "evropský" lexikální superstar, což vedlo kromě zřízení stánku s Europárky na Náměstí Republiky také k opětovnému zhodnocení dějin Evropy jako celku.

5. 11. 2004

Jak Klaus leze Bushovi kamsi:

Pokud potkáte na ulici člověka, který vám na otázku "kolik je hodin?" odpoví, že odjakživa dělá maximum pro to, aby všechny hodiny ukazovaly správný čas, řeknete si, že je to naprostý blázen. Anebo -- politik z povolání.

8. 11. 2004

"Derridu je obtížné shrnout, protože je to nesmysl. Argumentuje, že význam znaku není nikdy odhalen v tom znaku, ale je donekonečna odložen a že znak znamená něco pouze tím, že se odlišuje od něčeho jiného. Pro Derridu neexistuje pojem 'význam' - podle jeho názoru nám význam vždy uniká a proto je dovoleno všechno."

Roger Scruton

Po smrti Jacquese Derridy se obrátil britský deník Guardian na celou řadu britských intelektuálů, aby se vyjádřili k jeho dílu. Většina z nich se vyjádřila skepticky. Posléze se ozval literární teoretik Terry Eagleton s vášnivou obhajobou Derridova učení...

8. 11. 2004

Dekonstrukce, filozofická metoda, kterou Derrida podporoval, neznamená zničení myšlenek. Dekonstrukce dohání myšlenky až do takového bodu, kdy se začnou rozpadat a odhalují své latentní vnitřní rozpory. Znamená to, že musíme číst proti proudu údajně zjevných pravd a nepřijímat je jako samozřejmé, obhajuje Jacquese Derridu anglický literární teoretik Terry Eagleton.

8. 11. 2004

Francúzsky filozof Jacques Derrida, ten, ktorý sa nikdy nezmieril so svojou smrteľnosťou, zomrel 8. októbra 2004 vo veku 74 rokov. Nikdy som sa s ním nestretla osobne, veľmi dobre si však pamätám prvé stretnutie s jeho textom. Čítať po prvý raz o "différance" bolo ako predierať sa labyrintom slov, hlások a viet bez akejkoľvek nádeje dospieť k východu. Bez mapy, bez návodu. Skutočné dobrodružstvo.

Jacques Derrida
8. 11. 2004

UKÁZKA

Stephen Hahn: Derrida; Albert Marenčin Vydavateľstvo PT 2004; preklad Jozef Kovalčik
"Čo sa pokojne nazýva jazyk...."
Jacques Derrida
Monolingualism of the Other

V klasickom hollywoodskom filme sa často používa technika, ktorá sa nazýva romantická narácia. Subjektívny "komentátor" nás vovádza na objektívnu scénu konfliktu, ktorého pôvod a genéza sú pre nás neznáme a preto nie je celkom vysvetliteľný. Vzťahy medzi postavami, podstata konfliktov medzi nimi a v hlavnom hrdinovi sú zahalené tajomstvom až dovtedy, kým sa neobjaví nejaký "kúsok puzzle" z minulosti a nie je prezradená pravá podstata postáv a ich vzťahov. Obzvlášť dobrými príkladmi tohto žánru sú filmy ako Občan Kane, Mildred Pierce a Marnie, v každom z nich je rozprávanie založené na životnom príbehu. Takýto druh narácie je hádam rovnako starý ako Sofoklov Oidipus. Forma týchto príbehov je postavená a závisí od tematizácií prítomnosti. Možno tiež prežívame svoje životy s pomyslením na to, že ich nejaký chýbajúci kúsok skompletizuje (dobre, či zle) a uzavrie. A predsa... Rozprávanie vnucujúce jeden "kúsok", ktorý zväzuje všetky ostatné kúsky, participuje na "logocentrizme" západnej metafyziky -- tak ako štruktúra závisí od centra, ktoré je, aj nie je jej časťou a ktoré transcenduje aj zaisťuje autentickosť štruktúry. Z lacanovskej perspektívy, excentrickej voči Freudovi, ale aj Derridovmu prispôsobeniu Freuda dekonštrukcii ("différance" a Nachtraglicheit), je takéto skompletizovanie mŕtve, keďže sa po ňom túži, no jednako sa po ňom netúži príliš. Medzi mnohými formami rozprávania životných príbehov má táto forma, vnucujúca centrum a štruktúru, v našej kultúre veľmi veľkú ideologickú váhu.

8. 11. 2004

Keď v polovici 80-tych rokov prenikla sláva Derridovej dekonštrukcie aj do domáceho prostredia, stala sa súčasťou vlny, ktorá sa zvykla označovať ako postmoderna. Ak projekt moderny znamenal autoritatívny sociálno-inžiniersky pokus, postmoderna znamenala v tom čase červenú kartu autorite. Ak moderna priniesla zo sebou nárok na racionálne zdôvodnenie objektívne kontrolovateľnej platnosti noriem, postmoderna sa niesla v znamení irónie, kontingencie a rodovej nestability fundamentálnych rozlíšení. Tie sa týkali nielen umenia, ale v prvom rade oblasti práva, morálky a politiky. Ak dekonštrukcia oslobodzovala normy od ich navždy platnej autority, pre mnohých sa stala len iným menom pre deštrukciu akejkoľvek záväznosti. Aj dnes je toto prepojenie červeným súknom v očiach mnohých laikov -- ak dekonštrukcia niečo pre nich znamená, potom je to rozkývanie, sparadoxnenie všetkých hodnôt, ktoré, žiaľ, v preklade domácich fundamentalistov znamenajú: nihilizmus, stratu viery, skrátka veľké nič. Háčik je v tom, že to tak vôbec nie je.

5. 11. 2004

Celou Biblí i celou židovsko - křesťanskou tradicí zní jasný cantus firmus v jiných náboženstvích nevídaný a neslýchaný, totiž poslání pomáhat člověku, který je v nouzi, který trpí v žaláři vnější či vnitřní nesvobody (J 8,32), a to bez ohledu na jeho politickou, náboženskou či jinou příslušnost (L 10,25-37).

Již ve Starém Zákoně se Hospodin legitimuje na počátku Desatera jako Bůh, který vysvobozuje ze žaláře, z otroctví.

1. 11. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V říjnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5119,90 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"   
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"   
11. 4. 2002 Jak se přijetím marketingové manipulace dostala politika do slepé uličky   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2004 Dělníky ve slovenském Ružomberoku vyhazují z práce, požadovali zvýšení mezd Petr  Jindra
8. 11. 2004 Republikánské volební vítězství - Strategický triumf Karla Rova   
8. 11. 2004 Derrida: Vášnivo a trpezlivo Michaela  Pašteková
8. 11. 2004 Derrida a nihilizmus moci v tradícii Západu Martin  Muránsky
8. 11. 2004 Derridov príbeh   
8. 11. 2004 Derrida a odpor praktických britských intelektuálů   
8. 11. 2004 Derrida byl "vynikající filozof"   
7. 11. 2004 S upřímností leda pojdeš Bohumil  Kartous
6. 11. 2004 Britové protestují proti útoku na Fallúdžu   
6. 11. 2004 Příště bude muset Demokratický kandidát také vzývat Pánaboha   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2004 S upřímností leda pojdeš Bohumil  Kartous
7. 11. 2004 Vážený pane Grossi... Boris  Cvek
5. 11. 2004 Politika prázdných žvástů Radek  Batelka
3. 11. 2004 Monitor Jana Paula : Gross to myslí ještě upřímněji Jan  Paul
1. 11. 2004 Proč se perou Klaus a Gross Bohumil  Kartous
27. 10. 2004 Švehla a Gross: Teprve politika je ta pravá krása Jan  Bohata
21. 10. 2004 Myslí to upřímně -- Grossova strategie úspěchu Petr  Baubín
19. 10. 2004 Jak řekl Stanislav Gross Jaroslav  Doležal
14. 10. 2004 Stát jako dřevorubec a pravomoc, která je nedělitelná Jaroslav  Doležal
8. 10. 2004 O tom, že premiér Gross vlastně zlikvidoval instituci referenda Radek  Batelka

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2004 Republikánské volební vítězství - Strategický triumf Karla Rova   
5. 11. 2004 Válka? Nezaměstnanost? Ne, Bush vyhrál, "protože má charakter"   
5. 11. 2004 Mé první úvahy nad volbami Michael  Moore
5. 11. 2004 Americké volby vyhrál Ježíš... Fabiano  Golgo
3. 11. 2004 Michael Moore: Už jen dvě hodiny   
3. 11. 2004 USA: První volební informace   
3. 11. 2004 Volby v USA: Nikdo zatím nevede   
3. 11. 2004 Volby v USA: Bush získal Floridu, Kerry New Hampshire   
3. 11. 2004 Bush směřuje k vítězství, čeká se na rozhodující Ohio   
3. 11. 2004 Britové pohlížejí na výsledky amerických voleb se znepokojením Jan  Čulík

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Předehra a doznívání 11. září 2001 Miloš  Kužvart st.
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
25. 10. 2004 Beslan, Beroun, Berkeley... Tomáš  Koloc
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2004 Irák vyhlásil výjimečný stav   
6. 11. 2004 Britové protestují proti útoku na Fallúdžu   
5. 11. 2004 Hněv nad usmrcenými britskými vojáky   
30. 10. 2004 Usáma bin Ladin: "Naše útoky na USA byly odplatou za nesnesitelné zlo"   
30. 10. 2004 V Iráku bylo usmrceno 100 000 civilistů, konstatuje studie   
30. 10. 2004 Co znamená bin Ladinův pokus ovlivnit americké volby?   
30. 10. 2004 Úřad Tonyho Blaira zpochybňuje studii o iráckých mrtvých   
29. 10. 2004 Předehra a doznívání 11. září 2001 Miloš  Kužvart st.
27. 10. 2004 Al Jazeera odvysílala další video s unesenou Margaret Hassanovou   
20. 10. 2004 Iráčtí extremisté unesli charitativní pracovnici, která byla proti válce   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2004 Mé první úvahy nad volbami Michael  Moore
2. 11. 2004 Zelené zóny myšlení: K čemu je dobrý Michael Moore? Michal  Jurza
2. 11. 2004 Už jen jeden den Michael  Moore
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   

Český film RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík

Přesun brněnského nádraží - téma voleb RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2004 Hlavní nádraží v Brně je krajským dopravním uzlem a tím musí také zůstat Jiří  Löw
29. 10. 2004 Krajské volby: rozhodněte o nádraží volbou politiků   
27. 10. 2004 Kolik bude hlavních nádraží v Brně? Antonín  Žiška
18. 10. 2004 Věčně nespokojený druhý Bohumil  Kartous
12. 10. 2004 Proč se nemluví o dopravní obslužnosti Miloš  Dokulil
9. 10. 2004 Brno, město odsunů Zdeněk  Moravčík
9. 10. 2004 ČTK k referendu v Brně: Účast asi nebyla dostatečná, výsledek nebude závazný   
8. 10. 2004 Nádraží v Brně -- snaha o informaci před referendem   
7. 10. 2004 Zkušenost z Dánska - aneb nádraží v centru Jan  Lipšanský
7. 10. 2004 Čí je Brno? Milan  Valach

T. G. Masaryk a odkaz Republiky československé RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Projev prezidenta republiky Václava Klause 28. října 2004   
27. 10. 2004 Washingtonská deklarace z 18. října 1918   
27. 10. 2004 Provolání Národního výboru ke vzniku Československa   
27. 10. 2004 Manifest císaře Karla I. ze 16. října 1918   
27. 10. 2004 První zákon Československé republiky   
27. 10. 2004 Projev T. G. Masaryka k 28. říjnu 1919   
27. 10. 2004 Zahajovací řeč prvního dne Národního shromáždění československého   
27. 10. 2004 Martinská deklarácia   
27. 10. 2004 Nasrat! Jo, nasrat! Zdeněk  Bárta
27. 10. 2004 Události října 1918   

Český památník z velkého roku RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2004 Zd. Nejedlý: duch božích bojovníků musí býti v českém člověku   
22. 10. 2004 Josef Bohuslav Foerster: Oř, jenž tě doveze k cíli dokonalosti   
20. 10. 2004 Destinnová: V milosti shlížejte na tuto zem   
14. 10. 2004 K. M. Čapek - Chod: Držme se !   
13. 10. 2004 Soubor lístků, poslaných přes propast času   
13. 10. 2004 František Bílek: Každý ve svém povolání dílo - život lámej a svým dávej   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2004 Ve sněmovně prošlo zvýšení celoplošnosti - pokrytí signálu ČT ze 70 na 95% Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Digitalizaci hrozí legislativní zmatek Štěpán  Kotrba
23. 10. 2004 BBC nebude vysílat záběry unesené humanitární pracovnice   
19. 10. 2004 Jakou plánuje britská vláda budoucnost pro BBC   
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"   
13. 10. 2004 Alexandr Pícha: Rádio má stále budoucnost Irena  Ryšánková
13. 10. 2004 Mé jednání s Aidanem Whitem a zpráva Mezinárodního svazu novinářů, kterou nikdo nechtěl Irena  Válová
13. 10. 2004 České televize se v prosinci 2000 nezmocnili žádní vzbouřenci Ivo  Mathé
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
8. 10. 2004 Budoucnost zpravodajství ve vysílání rádií a digitalizace s otazníkem   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   
20. 8. 2004 Obrodný proces v Semilech Ludvík  Vaculík

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2004 Postmoderní média pro děti jako zdroj alternativní historie Štefan  Švec
22. 10. 2004 Soutěž školních časopisů   
16. 10. 2004 Kancléř Oxfordské univerzity pohrozil privatizací   
16. 10. 2004 "Školství má nyní úplně novou roli"   
6. 10. 2004 Oxford Blairovi: "Odvezte si tanky z našeho trávníku"   
4. 10. 2004 Blairova vláda nutí univerzity, aby dávaly přednost uchazečům se slabšími studijními předpoklady   
27. 9. 2004 Proč v českém školství už deset let selhává management jakosti? Ivo V. Fencl
24. 9. 2004 Jeďte studovat do Oxfordu! Jan  Čulík
23. 9. 2004 Poslušně hlásím, pane lajtnant... -- cíl výchovy? Boris  Cvek
14. 9. 2004 S kůží na trh Ivo  Bystřičan

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
13. 10. 2004 Násilí a běsnění Václav  Dušek
13. 10. 2004 Američané neokupovali Afghánistán, aby hájili práva žen   
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba

Haló noviny RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Chudáček Chudáček Štěpán  Kotrba
23. 8. 2004 Dle Kotrby by se stydět měla Svobodná Evropa, ne KSČ Radko  Kubičko
20. 8. 2004 Radikálně levicový neznamená nutně komunistický Štěpán  Kotrba
19. 8. 2004 Haló noviny nejsou jediné, které potlačují, "co 'nám' škodí" Jan  Čulík
19. 8. 2004 Kotrba se diví, jako se divili Slánský a Dubček Radko  Kubičko
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
18. 8. 2004 Kvalita rudého listí Štěpán  Kotrba
17. 8. 2004 Staří stalinisté Štěpán  Kotrba
9. 8. 2004 Karel Hoffmann: "Žádám spravedlnost!"   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 O Hutkově knize Požár v bazaru Jan  Čulík
15. 10. 2004 Bourání mýtů Irena  Zítková
12. 10. 2004 Nebezpečný věk Václav  Dušek
11. 10. 2004 Pijavice a básníci Václav  Dušek
29. 9. 2004 Drzý interview s Ivanem Vyskočilem po čtyřiceti letech Martin  Vaněk
27. 9. 2004 Stanislav Komárek se asi tvůrčím prozaikem nestane Jan  Čulík
26. 9. 2004 Brudlý krampoblouch - soutěž literárních sborníků českých škol