21. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 9. 2007

Co nás čeká, až dojde k energetické krizi

Podle různých zpráv v amerických novinách a zveřejněných záznamů FBI, bylo při amerických vyšetřováních muslimských vězňů použito následujících vyšetřovacích technik: smýkání vězňů přivázaných na vodítku do zdí, zavěšování vězňů za spoutané ruce ke stropu tak, aby se země dotýkali jen prsty nohou, potápění hlavy pod vodu až na hranici utopení, znemožňování spánku, svlékání vězňů do naha a pobyt v chladu, při kterém zmodrali, pobyt v nesnesitelném horku (jeden z vyšetřovatelů FBI viděl vězně v horku s vytrhanými chumáči vlasů podél těla), zavírání vězňů do klecí, kde se nemohli postavit, vystavování vězňů ohlušující hudbě, připoutávání vězňů ke kruhům ve výšce, která je nutila zůstávat v podřepu, zastrašování vězňů psy, bití vězňů s kápěmi na hlavě až do bezvědomí, umísťování zapálených cigaret do uší.

Sloupek
Inka Machulková

že vstanu a dům plný oken
se třpytí jinovatkou
a někdo ke mně nezřetelný
mi o něčem vykládá

V zrcadle ráno
zahlédnu oči cizího příběhu.

ze sbírky Neúplný čas mokré trávy, Host, 2006 vybrala Kateřina Komorádová

Inka Machulková (1933 v Praze) -- Vystudovala VŠCHT. V 60. letech spolupracovala s legendární poetickou kavárnou Viola (spolu s Václavem Hrabětem a Vladimírou Čerepkovou). V roce 1968 odešla do Mnichova, kde žije dodnes, po r. 1989 se do Čech občas vrací.

22. 9. 2007

koš │ Jen jeden den v roce je požehnaný trojnásobně. V tento den odpustil Bůh Izraeli zhotovení zlatého telete. V tento den se Abrahám obřezal a uzavřel tak smlouvu s Bohem. A jen v tento den je možné smýt stopy provinění a usmířit se s Bohem i lidmi. Tím dnem je jom kipur - šabat šabatů.

11. 9. 2007: Roš hašana 5768: Kniha života a kniha smrti - aneb kdy odhodit své hříchy do proudu času ZDE

Vít Klíma 3. 10. 2006: Jom kipur - den smíření ZDE
Štěpán Kotrba 3. 10. 2005: Den troubení, den soudu ZDE
Zdeněk Bárta 18. 7. 2004: Khon, Roubíček, jasná slova, nové tváře a smíření ZDE
22. 9. 2007

Konečně to prasklo. Kandidoval do Rady Českého rozhlasu, kandidoval na generálního ředitele ČRo , kandidoval do Rady České televize. Nikdy neuspěl. Přestože byl podporován a lobbován kamarádíčkem ze Syndikátu novinářů, kolegou z redakce Radkem Kubičkem. Nakonec skončil jako mluvčí ODS. To je jeho pravé místo.

Milan Bouška, dnes už bývalý parlamentní zpravodaj Českého rozhlasu 6, bývalý redaktor Rádia Svobodná Evropa. V roce 2001 jej do Rady ČT navrhlo hnutí Mladých konzervativců, mládežnická organizace ODS. Neuspěl. V březnu 2002 se stal šéfredaktorem publicistiky České televize. Prozatímní ředitel České televize Klimeš ho vyhodil v prosinci téhož roku. "Brali mě jako cizorodý prvek", tvrdil tehdy v rozhovoru pro Britské listy. V roce 2005 do Rady ČT získal Bouška pouze 58 hlasů . Kandidoval i na ředitele rozhlasu. Neuspěl a vzápětí byl jedním z těch, kteří lobbovali za to, aby se ředitelem rozhlasu stal namísto Kasíka alespoň Richard Medek. Do Rady ČT kandidoval opakovaně i na jaře 2007. Tehdy ho nominovaly pražská občanská sdružení "Média -- věc otevřená" a "OLIVA" a ODS ho protlačila do užšího výběru. Definitivní volba doposud neproběhla a vzhledem k chuti ODS ovládnout média veřejné služby může být zvolen mluvčí strany členem Rady, stejně jako byla do rady ČRo zvolena členka ODS Prahy 2 Dana Jaklová, bývalá manželka mluvčího Václava Klause Ladislava Jakla ...

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa TÉMA BL

24. 9. 2007 iDnes: Za ODS bude mluvit redaktor Českého rozhlasu ZDE

21. 9. 2007

Usáma bin Ladin vyzval ve čtvrtek Pákistánce, aby svrhli renegáta Perveze Mušarafa, pákistánského preizdenta, bezvěrce, které je příliš blízký Spojeným státům. Podle bin Ladina projevilo Mušarafovo rozhodnutí poslat do Rudé mešity v Islamabádu v červenci armádu "jeho tvrdošíjnost pokračovat ve své loajalitě, podřízenosti a pomoci Americe proti muslimům. Proto je proti němu ozbrojené povstání povinností."

Audionahrávka bin Ladinovy výzvy byla zveřejněna na islámském internetovém serveru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 9. 2007

Student žurnalistiky Andrew Meyer byl zasažen elektrickou pistolí, protože položil ztrapňující otázky senátoru Johnu Kerrymu, bývalému kandidátu Demokratické strany v amerických prezidentských volbách v roce 2004. Meyera dočasně zatkli policisté, kteří ho "znehybnili" elektrickou pistolí. Byl ochromen elektrickým šokem. Videozáznam je děsivý:

ZDE

Jednadvacetiletý mladík byl vzadu v místnosti hozen na podlahu a policista na něj řval, aby se policii neprotivil. Když mladý muž protestoval, jiný policista proti němu vypálil elektrickou pistolí dvě střely, které ho ochromily. Od pondělí je Meyer ve vězení a byl obžalován z odporu vůči policii a z trestného činu "narušování shromáždění". Incident vyvolá novou kontroverzi o používání elektrických pistolí, které jsou v mnoha amerických státech součástí normálního policejního vybavení. Pistole vystřelí dvě šipky, připojené ke zbrani jemným elektrickým kabelem, který vydá elektrický šok vysokého napětí s malým množstvím ampérů. Zbraň normálně není smrtelná, avšak ve více než 150 případech zasažení lidé zemřeli, jak o tom nedávno informovala Amnesty International.

21. 9. 2007

čtk │ Za vážný signál určený Západu označilo Rusko své rozhodnutí vystoupit ze smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE).

"Samozřejmě to nebude znamenat hromadění zbraní, ale všechno ostatní bude záviset na chování partnerů," řekl včera ruským poslancům generálmajor Vladimir Nikišin. To, že se Rusko 12. prosince zbaví závazků ze smlouvy, může podle něj znamenat, že odmítne Západu poskytovat informace a přijímat zahraniční inspekce. "Našim cílem je vyslat signál, vážný signál, našim západním partnerům, že věci nemohou takto dál pokračovat," řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Kisljak.

21. 9. 2007

KAUZA

Když jsme v roce 1988 chtěli koupit osobní počítač pro do našeho podniku, kamarád ho dovezl z Německa, proclila ho jeho babička, odnesli jsme ho do bazaru a tam ho naše zásobovací oddělení koupilo. Spokojeni byli všichni, jak už to tenkrát chodilo, kamarádovi se cesta vyplatila, stát dostal vysoké clo, podnik měl hned nový počítač za poloviční cenu, než od JZD Slušovice, kde by musel zaplatit "všimné" za program na evidenci dojivosti krav. Tohle všechno se mi mihlo hlavou po přečtení výzvy k předložení nabídky pro veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem "Nákup osobních automobilů pro MŠMT".

21. 9. 2007

Rozhovor z podzimu 2004

Vznik rozhovoru s Egonem Bondym je popsán v předchozím článku , který obsahuje i kritiku Bondyho názorů, z velké části pro redakci A-kontra naprosto nepřijatelných, byť mnohdy podnětných. Zde lze jen stručně říct, že zatímco první část textu je přepisem rozhovoru (upravovaným jen zcela minimálně), druhá část, oddělená poznámkou, je rekonstrukcí toho, jak rozhovor pokračoval po selhání diktafonu.

21. 9. 2007

Předmluva k jednomu rozhovoru

Na mnoho lidí měl Egon Bondy formující myšlenkový vliv. Mnohé ovlivnilo setkání s tímto "guru undergroundu". Autor následujících řádků se s Bondym setkal také -- až poté, co od něj přečetl stovky nebo možná tisíce stran textu. Setkání bylo spíše než čím jiným ozdravným šokem... Byl podzim 2004. Malý bělovlasý a bělovousý muž v modrém kabátu šel na chodbě staroslavné Filozofi cké fakulty Univerzity Karlovy. Bylo věcí chvilky se s ním představit, vnutit mu několik kusů A-kontra a domluvit si s ním na zítřek rozhovor. Ten se odehrál v malé kavárně Divadla v Celetné a vlastně ani nešlo o rozhovor, spíš o přednášku, občas přerušovanou pokusy o nesouhlas.

Egon Bondy na fotografii ČTK
20. 9. 2007

1930-2007: Život a smrt v undergroundu

To je něco pro historii,
jak piji!
Za sto let budu na vobraze
jak chodím po Praze
Zvlášť bude zkoumání tuhý
kde jsem neměl žádný dluhy
Mnohej si vykrouží piruetku
na tom kde jsem si půjčil pětku
Mý sebevražedný pokusy
to bude něco pro husy
A můj život pohlavní
- to bude to hlavní!
Egon Bondy: Ožralá Praha

Teď už ležím v hrobě
teď už je pozdě

Egon Bondy: Ožralá Praha

Když zemřel surrealistický básník André Breton, dali jej anarchisté do kontrastu s jeho bývalým druhem a později stalinistou a napsali v Le Monde Libertaire "André Breton je mrtev. Aragon žije... hned dvojí neštěstí pro slušné lidi." 9. dubna 2007 zemřel v Bratislavě Egon Bondy, chtělo se zvolat: "Egon Bondy je mrtev. Václav Havel žije... hned dvojí neštěstí pro nás, neslušné, hrdě neslušné lidi." Není to moc pietní, není to vůbec vhodné, ale cit si žádá svoje. Možná tisíce lidí pocítilo, když se dozvědělo o smrti Egona Bondyho, to samé: bylo nám, jako kdyby zemřel někdo nám blízký.

21. 9. 2007

Neuvěřitelně spinující formulace, neodpovídající realitě, prozrazuje nejspíše zaangažovanost redaktorky Práva Jitky Götzové do Paroubkova PR týmu. Nechce se věřit, že by dlouholetá politická novinářka nevěděla a nedokázala si zjistit, co se v ČSSD doopravdy děje. "Hašek odmítl Vlčkův návrh kšeftu s ODS", hlásá dnešní titulek deníku Právo a pod touto dezinformací jsou podepsány šifry a trj. Realita je přitom přesně opačná. Vlček připustil možnost, kterak se v zákulisí domlouvá Lidový dům na politickém obchodu o zvolení Václava Klause prezidentem výměnou za zvolení Jiřího Paroubka předsedou sněmovny. Paroubek tlačí na Vlčka neb zoufale potřebuje Vlčkovu židli. Stále totiž žádnou nemá a Lidový dům mu musí hradit veškerou režii, včetně dvou bodyguardů a jeho cesty s doprovodem po Číně. Což není levné. Vlček přitom nic nenavrhl, Vlček pouze celý kuhhandl prozradil. Odmítl v té souvislosti komentovat otázku, zda je to operace Tvrdíka s Dimunem. Předseda sněmovny v rozhovoru pro Frekvenci 1 ostře kritizoval svého stranického šéfa a jeho vedení za paktování se s ODS. Otevřel pokličku špinavého kotle české politiky. A proto je třeba ho pošpinit. Jitka Götzová to zařídí... Komentářem Vlčkova židle, plným špinících nálepek se připojil i vždy pilný a poslušný Pavel Verner, kdysi mluvčí ministra zdravotnictví Ivana Davida, který pak vydal pamflet David a Goliáška. Přitom korektní zprávu o Vlčkově rádiovém monologu ohledně obchodu Vlčkovo křeslo pro Paroubka za zvolení Klause přineslo Právo včera - pod titulkem Vlček: kšeft ohledně Klause a Paroubka není vyloučen . Korektní informaci o rozhovoru s předsedou sněmovny přinesla i ostatní média včetně ČTK a tak se bude pozvracená náprsenka ČSSD čistit špatně.

LN: Vlček si stěžoval na Paroubka ZDE

Novinky: V ČSSD to jiskří kvůli Vlčkovým slovům o kšeftu s ODS ZDE
Novinky : Vlček nevyloučil, že by ČSSD podpořila Klause výměnou za Paroubka ZDE
Vlček (ČSSD) připustil možnost volby Klause ZDE
iHNed: Klaus na Hrad, Paroubek do čela sněmovny, připustil Vlček ZDE
ČTK: Vlček připustil možnost volby Klause za Paroubka do čela sněmovny ZDE
iDNES.cz: Tajná dohoda má pomoci Klausovi i Paroubkovi ZDE
21. 9. 2007

"Ve společnosti se vytváří kontraelita, do níž se seskupují odpadlí příslušníci elity a nejzdatnější příslušníci mas." Tak tato poučná slova nám zanechal Miroslav Jodl ve své vynikající knize Teorie elity a problém elity (str. 58). Vyšla nanejvýš příznačně v roce 1968, kdy se na další dvě dekády rozhodlo o osudu tisíců lidí, zejména příslušníků elity. Náš autor, donedávna představitel "pracující inteligence" a tedy intelektuální elity se pomalu ale jistě dostává ze hry, až je z něj v roce 1977 definitivně "ztroskotanec". Recenzentu a odbornému lektorovi knihy, panu Miloši Pojarovi je ve stejné době znemožněno oficiálně publikovat. Oba mají blízko k prostředí Charty 77 (Jodl je signatář), jejíž třicáté výročí si letos připomínáme.

21. 9. 2007

Je samozřejmostí českého mediálního koloritu, že mezi často propíraná témata, kterým neunikne mysl nejednoho komentátora, je komunismus a jeho dědictví v naší společnosti na počátku nové doby. Za novou dobu považuji tu, jejíž jsme současníky a která se někdy nazývá jako vstupní stanice informační éry. Politicky pro nás může být ohraničena útoky 11.září 2001.

20. 9. 2007

Jaké starosti a jaké povinnosti mají zákonodárci, vyšlo najevo při projednávání senátního návrhu zákona senátora Martina Mejstříka, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích. Evergreen, testující připravenost zákonodárců měnit historii a z paměti občanů vymýtit přežitky minulosti, jako je 1. máj, od roku 1890 Svátek práce či MDŽ jako významný den. Původně chtěl předkladatel, senátor Martin Mejstřík, vyhladit z významných dnů i výročí lidické tragédie , ale zde už narazil i v samotném Senátu. Výbor pro školství se ale shodl i na vyřazení 15. května jako Dne rodin a 7. dubna - Dne vzdělanosti. Svátek práce se měl stát podle senátorů Svátkem jara a práce. Senátor za ODS, Martin Mejstřík, od mládí ideově pevný sametový revolucionář, zdůvodnil své snažení těmito slovy : "Jde mi o to, abychom si uvědomili, na kterých základech chceme stavět tento stát. Jde o změnu velmi marginální, jde o barvu - "jenom" - v kalendáři." V další rozpravě pak dodal: "Já jsem bytostně přesvědčen, že není důležitějšího tématu pro tuto zemi, než si vyřešit svůj vztah ke komunismu a k tradicím a konsekvencím, které nás sváží s touto nevábnou a nechutnou dobou. Mně tedy šlo ne o očistu zákona o státních svátcích, ale šlo mi právě o to, a znovu to zdůrazňuji, o vědomé a jasné rozhodnutí nás zde v Senátu, potažmo v Parlamentu ČR, ke kterým tradicím a hodnotám se přikloníme. Zda to budou ty bolševikem zprofanované anebo ty, které já pokládám za ryze demokratické. "

20. 9. 2007

Zaujala mne debata starostů malých obcí o spravedlnosti rozdělování daňových výnosů. Malá obec má oproti městu nevýhodu, že na metr chodníku je hustota obyvatel mnohem menší, ale vybudování toho chodníku je stejně drahé jako ve městě. Začal jsem si tuto debatu s olympijskou tečkou, nevím proč, spojovat s debatou o "reformě" veřejných financí, která nás čeká od příštího roku. Nabyl jsem dojmu, že do letoška bylo vše již tak naprosto neudržitelné, že kdyby reformy nebylo, zkrachuje snad celý stát do dvou let.

21. 9. 2007

V Německu prý žije padesát procent dětí v chudobě, anebo mírně nad oficiálně definovanou hranicí chudoby. To je opravdu ostuda pro tu zemi, a hlavně pro politiky a stát, mnohem méně ale pro rodiče a prarodiče těchto dětí, protože o těch se málo mluví a píše.

Už dlouho se v Německu hovoří nejen o chudobě dětí, ale taky o tom, že takové děti nemají vlastně velkou možnost se z té mizérie dostat. A počet dětí žijících v chudobě roste, protože se rozdíl mezi bohatými a chudými v Německu během času zvyšuje.

21. 9. 2007

Pokud svá slova o rozejití se s bolševiky zprofanovanými symboly myslí pan senátor Mejstřík vážně, nemůže zůstat jen u svátků. Co tedy dále udělat, abychom světu a sobě skutečně ukázali, že se od minulého režimu doopravdy distancujeme? Můžeme pokračovat třeba zbořením památníku na Vítkově, dalším bolševiky zneužitým symbolem. Památník je zrovna v rekonstrukci, tak by v jejím rámci mohl být, z důvodu rozcházení se s minulostí, zcela zbořen, píše Štěpán Drahokoupil.

21. 9. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Výbuch bomby usmrtil v 15:45 nedaleko jeho ramádského domu šajcha Sattára Abú Rišá, předsedu kolaborantské tzv. Rady spásy provincie Anbár. Spolu s ním zahynulidva jeho strážci a pět další h lidí bylo zraněno. Podle Mafkarat al-Islam začal Abú Rišá otevřeně kolaborovat s Američany v roce 2006, oficiálně proti al-Qá‘idě, ve skutečnosti proti domácímu odboji. Jím vytvořená rada spásy zřídila z příslušníků místních kmenů vlastní policii, podporovanou bagdádskou vládou i okupačními silami. Krátce před smrtí Abú Rišá oznámil, že navštívil Jordánsko a Sýrii, jakož i řadu iráckých provincií a všude se snažil získat podporu příslušníků kmene Dulajm. 3. září si s ním potřásl pravicí americký prezident Bush. Krátce před smrtí si byl Abú Rišá zaplavat v Eufratu a pak se v obrněném vozidle a v doprovodu stráže na koních vydal na svou farmu nedaleko od řeky. Vozidlo cestou najelo na bombu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
21. 9. 2007

Přijďte na schůzi Zastupitelstva MČ Praha 10 dne 25. září!

V posledních letech se na Praze 10 realizují nebo připravují četné stavební projekty, jejichž jediným cílem je dosažení pochybných finančních zisků na úkor kvality života místních občanů a v konečném důsledku i na úkor Prahy jako celku. Jedním z nich je i projekt tzv. Centra Malešice, pro který má být prodán obecní pozemek v samém středu Malešic soukromé firmě. Projekt je předimenzovaný, firma se z malého pozemku snaží vytěžit, co se dá: na ploše cca 350 m x 350 m hodlá postavit čtyři osmipodlažní bytové bloky, z nichž by měly vyčnívat čtyři 15 -- 20 patrové budovy navýšené o další dvě ustupující patra. V nich má být mj. nahuštěno 650 bytů a 960 garážových stání ve 3 podzemních podlažích s výjezdem proti ulici vedoucí k budově školy a Malešickému parku. Výškové budovy by měly stát v těsném sousedství okolních domů, z nichž mnohé by měly mnohonásobně převyšovat. Za účelem maximálního využití pozemku pro zástavku neváhal Stavební úřad MČ Praha 10 obrat sousední budovu o povinnou zelenou plochu ve prospěch oné stavení firmy jen proto, aby jí pro její velikášský projekt pomohl splnit podmínku zachování povinné zeleně.

21. 9. 2007

Stávka. Modrá armáda úspěšně stávkuje za plného provozu a slušného zisku. Upozornění: jezdit do severního regionu je pro povahy obzvláště otrlé. Tři cesty vlakem: první -- čtyřicet minut zpoždění, druhá -- třicet, třetí dvacet...možná bude následovat deset, a pak přijde kouzelník a zruší naše milené dráhy pro nespolehlivost a věrolomnost.

21. 9. 2007

Na základě statistiky počtu čtenářů mých skvělých, humorných článků a ohlasů čtenářů, jsem dospěl k zajímavé statistice. Na jeden tisíc čtenářů vychází jeden hlupák, který není schopen pochopit, že mé články jsou hloupé, bere je vážně, neusměje se a nadává autorovi. Znamená to tedy, že jedna tisícina, tj. jedno promile (1o/oo), všech čtenářů nemá smysl pro humor. Česká republika má však 10.000.001 občanů.

21. 9. 2007

Ministerka obrany, pani Vlasta "Radar" Parkanová, na odporučenie svojho tajného poradcu pre hudbu a filozofiu, navrhla vláde konzultovať problém umiestnenia americkej radarovej základne na území Českej republiky s poprednými svetovými filozofmi. Členovia vlády súhlasili a s týmto účelom sa stretli vo svojej obľúbenej čajovni Lysohlávka. Po bohatej večeri, ktorú skonzumovali v sprievode orientálnej hudby, brušných tanečníc a delikátnych vín, začala konzultácia pod vedením docentky Giny, medzinárodne uznávanej slovenskej špiritistickej expertky z Národného referenčného laboratória pre aplikovanú duchológiu.

21. 9. 2007

Primátor Bém sliboval na předvolebních plakátech rozsáhlou cyklistickou infrastrukturu, na cyklistiku jde každým rokem více peněz, pracovní skupina při magistrátu nedávno povýšila na komisi a Praha má ambiciózní cíl vybudovat 450km cyklotras do roku 2010. V sobotu však opět projede městem protestní cyklojízda. Proč?

Madeleine Albrightová , Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra
20. 9. 2007

V tomto týdnu, zdá se, definitivně odpadli všichni dosavadní kandidáti na prezidenta, kteří měli být údajně jeho důstojnými soupeři. Podiven Pithart to vzdal sám, když poznal bezvýchodnost své kandidatury. Vědec Pačes si možná chvíli myslel, že má šanci – než se začal bavit o politice. Jiří Dienstbier narazil na lidoveckou zeď odmítání a také pochopil, že to dál nepůjde. Určité instituce prostě nezapomínají a neodpouštějí. I Jan Švejnar, k jehož cti budiž řečeno, že se ke kandidatuře nikdy nepřihlásil, ji výslovně odmítl. Zdá se tedy, že Václav Klaus by již mohl být na nejlepší cestě k druhému mandátu.

Myslet si to, by ovšem mohl být i velký omyl. A Klaus dobře ví, že síly, které si nepřejí jeho druhou kandidaturu, ještě neřekly poslední slovo.

Boris Jirků,  ilustrace do knihy
20. 9. 2007

Disgustativní situace na VŠUP, která nastala bojem o křeslo rektora této umělecké školy, pokračuje s neztenčenou silou. Příležitostí k podpásovým úderům je tentokrát výstava, kterou uspořádal Úřad vlády bývalému rektorovi, akademickému malíři Borisi Jirků, v prostorách Strakovy akademie. Stávající rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška vyjádřil pochybnosti nad tím, že premiér Mirek Topolánek převzal záštitu nad výstavou . Rektor v dopise adresovaném předsedovi vlády označil tvorbu Jirků na "úrovni třetí oblastní ligy, která si v principu nezaslouží být spojována se jmény nejvyšších reprezentantů našeho státu". Ještě že nejsou padesátá léta, to už by Borise Jirků z vernisáže odvážel černý tatraplán... Malíř, sochař, ilustrátor, grafik Jirků (1955), žák Arnošta Paderlíka (1980) vedl od roku 1990 figurální kresbu na VŠUP. Věnuje se kresbě, malbě, knižní ilustraci (G. G. Márquéz, M. Bulgakov, D. Charms), grafice, vitráži, plastice. Získal ocenění v soutěži Nejkrásnější kniha roku (1994, 1999), Grafika roku (2002).

Proti autorovi, který něco umí, ctí poctivost řemesla a v životě už něco dokázal, je současný rektor, pouhý teoretik a kurátor, nula. Nula, která se naneštěstí dostala k moci nad jednou školou.

Írán RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
7. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Nešíření jaderných zbraní aneb odpočívej v pokoji Immanuel  Wallerstein
6. 9. 2007 V předvečer útoku na Írán? Daniel  Veselý
31. 8. 2007 Bushův příští cíl: Írán Tomáš  Krček

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2007 Záporné následky globálního oteplování pocítí už naše generace   
10. 8. 2007 Britský meteorologický úřad předpovídá nejprve klid, pak rekordní teploty   
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
17. 9. 2007 Kurt Beck v Praze, Gerhard Schröder v Moskvě Richard  Seemann
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2007 Najde se v ČRo 6 ještě více mluvčích? Určitě ano... Štěpán  Kotrba
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem   
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2007 V hodině studeného slunce se mi zdá Inka  Machulková
12. 9. 2007 O posledních věcech Miroslav  Florian
11. 9. 2007 Přítomnost Milena  Fucimanová
10. 9. 2007 44 Ivan  Diviš
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
30. 8. 2007 Tak trochu pro pamětníky Petr  Štengl
28. 8. 2007 Jan  Skácel
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2007 Demokracie? To je vtip? Jaromír  Habr
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
13. 9. 2007 Dnes rozhodnou zastupitelé Strašic o referendu k radaru, vyvolané peticí občanů   
13. 9. 2007 Vládní demokracie ve Strašicích hořce zaplakala... Jan  Neoral
12. 9. 2007 Potůček: radar škodit nebude ! Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
7. 9. 2007 V radarovém opojení   

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje