21. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 9. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Výbuch bomby usmrtil v 15:45 nedaleko jeho ramádského domu šajcha Sattára Abú Rišá, předsedu kolaborantské tzv. Rady spásy provincie Anbár. Spolu s ním zahynulidva jeho strážci a pět další h lidí bylo zraněno. Podle Mafkarat al-Islam začal Abú Rišá otevřeně kolaborovat s Američany v roce 2006, oficiálně proti al-Qá‘idě, ve skutečnosti proti domácímu odboji. Jím vytvořená rada spásy zřídila z příslušníků místních kmenů vlastní policii, podporovanou bagdádskou vládou i okupačními silami. Krátce před smrtí Abú Rišá oznámil, že navštívil Jordánsko a Sýrii, jakož i řadu iráckých provincií a všude se snažil získat podporu příslušníků kmene Dulajm. 3. září si s ním potřásl pravicí americký prezident Bush. Krátce před smrtí si byl Abú Rišá zaplavat v Eufratu a pak se v obrněném vozidle a v doprovodu stráže na koních vydal na svou farmu nedaleko od řeky. Vozidlo cestou najelo na bombu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 1. září 2007

Habbáníja

Večer zahájili američtí vojáci v zemědělské oblasti u města palbu na auto se třemi civilisty a zabili je. Ve snaze zdůvodnit tento zločin tvrdili, že mohli patři k povstalcům, protože jeli po téže silnici jako americká hlídka a v opačném směru. Auto po střelbě prohledali, aniž v něm nějaké zbraně našli.

Bagdád

Ráno podnikli mahdisté útok na mešitu Ibráhíma al-Chalíla v Sajjidíji, vylomili dveře, uvnitř zničili zařízení, rozbili okna a pak budovu zapálili. Když na místo dorazili američtí vojáci, útočníci zmizeli.

Za posledních 24 hodin bylo ve městě nalezeno 15 mrtvých, vesměs usmrcených výstřelem do hlavy.

Madá‘in

Bez udání důvodu rozstříleli a zcela zničili američtí vojáci dům Gháliba Mudžawwala v okrsku Dir‘íja.

Basra

Po nočních modlitbách v noci na sobotu zabili neznámí ozbrojenci místního zástupce šíitské nejvyšší autority, ájatolláha Alího as-Sístáního Muslima al-Battáta, imáma mešity v okrsku Fársí centrální Basry.

V pátek obdrželi další zástupci Sístáního a přívrženci Brigád Badr varování, že budou zabiti, pokud do tří dnů neopustí své domy v Karbale. Hrozby jim podle svědků tlumočili maskovaní muži. Jak uvedl Mafkarat al-Islam, většina členů irácké loutkové policie je současně příslušníky Brigád Badr, které se v posledních dnech stoupenci Muqtady as-Sadra snaží vytlačit z měst jižního Iráku a dostat je pod svou kontrolu.

Ozbrojené akce

Pozdě v noci přepadli ozbrojenci žoldáka, jenž se se svým iráckým tlumočníkem vracel z práce pro okupační síly. Žoldák zůstal na místě mrtev, zraněný tlumočník byl dopraven do nemocnice.

Bombové útoky

Za poledne zabila v Mosulu bomba pět loutkových vojáků a zneškodnila jejich Humvee.

Krátce po poledni zasáhla v Madá‘inu bomba pěší hlídku sil Magháwir a tři z vojáků usmrtila. Další výbuch bomby zničil v Madá‘inu vozidlo týchž sil a usmrtil celou jeho posádku.

Kolem 14:00 zasáhl výbuch bomby hlídku pěti amerických vozidel v Saqlawíji severně od Fallúdže. Zničil jedno Humvee, v němž usmrtil příslušníka námořní pěchoty a ostatní tři zranil. Zbytek hlídky zatkl v okolí výbuchu tři civilisty a odvezl je do svého ležení východně od Fallúdže.

Jordánské aerolinie se podílejí na dopravě sionistických agentů do Iráku

Palestinská tisková služba Filástín al-Yawm přinesla právu, podle níž izraelská webová stránka specializující se na hospodářské záležitosti odhalila, že jordánské aerolinie dopravují do okupovaného Iráku každoročně kolem 250 držitelů „izraelského“ i jordánského občanství. Podle webové stránky se jedná o agenty sionistických vojensko-průmyslových společností, obchodníky a novináře. Air Jordanian podle jejího zjištění zvýšily počet týdenních letů do Bagdádu, Irbílu a Sulajmáníje na 13.

Neděle 2. září 2007

Bagdád

Odpolední exploze auta zabila v šíitské Kázimíji 15 lidí, vesměs civilistů. Důvod tohoto útoku nebyl znám, došlo k němu však v době bojů mezi mahdisty a badristy o kontrolu nad velkými územními celky.

Kromě toho bylo ve městě nalezeno 13 mrtvých obětí sektářského násilí.

Tárimíja

Za svítání bombardoval americký letoun vesnici Chadra u Tárimíje, zasáhl několik domů a jejich spící obyvatele usmrtil. Do odeslání zprávy vytáhli vesničané z trosek tři mrtvé, další oběti však ještě zůstávaly pod troskami. Tárimíja s okolím je v poslední době terčem četných útoků okupantů, protože její obyvatelé jsou známí odporem proti okupaci. Američané se je tímto způsobem pokoušejí donutit k poslušnosti.

Provincie Dijála

V rámci vojenské operace v provincii provedly pozdě večer americké a kolaborantské síly razii ve vesnici Wašša severovýchodně od Miqdádíje. V okolí vesnice na ně zaútočili povstalci a došlo k přestřelce.

Další skupina vojáků mezitím při razii v Balád Rúzu ležícím východně od Ba‘qúby zatkla 10 vesničanů.

Sebevražedný útok

V poledne najel fidá‘í v Tádží severně od Bagdádu autem do hlavní brány tábora loutkové armády, kde odpálil svůj náklad výbušniny. Exploze zabila dva a zranila osm vojáků.

Bombové útoky

Před polednem zasáhl v Jarmúku v západní části Bagdádu výbuch bomby policejní hlídku a zranil tři policisty. Američané oznámili, že při výbuchu bomby byl u Bagdádu jeden voják z hlídky doprovázející zásobovací transport zabit a tři zraněni.

Pondělí 3. září 2007

Baghdádí

Americké letadlo, na jehož palubě přiletěl na vojenskou základnu al-Ásad u Baghdádí americký prezident George Bush s Condoleezzou Riceovou, doprovázené dalšími letouny, se stalo terčem povstaleckého ostřelování, nedošlo však k zásahu ani poškození. Na letecké základně Bushe očekával ministr obrany Robert Gates, velitel amerických sil v Iráku generál David Petraeus a velitel koaličního štábu generál Peter Pace, velitel amerických sil na Blízkém východě admirál William Fallon.

Povstalci „přivítali“ přílet amerického prezidenta do Iráku rovněž minometným útokem na bagdádskou Zelenou zónu.

Provincie Anbár

V Hadíthě se policisté pocházející z kmene Džagajífa střetli se skupinou příslušníků téže policie, ale pocházejících z kmene Bú Nimr. Na počátku byl člen kmene Bú Nimr zraněn v boji s povstalci a dopraven do nemocnice; policisté z druhého kmene pak z neznámých důvodů do nemocnice vtrhli a zraněného usmrtili. Tím rozpoutali krveprolití, o jehož rozsahu a následcích nebyly k dispozici informace.

K podobnému střetu došlo v Qá‘imu mezi místní policií, složenou převážně ze sunnitů a oddílem tzv. irácké národní gardy, tvořeným šíity. Na bojišti zůstali mrtví a zranění; zprávy o příčinách boje se rozcházely.

Bagdád

Minometná střela zasáhla Madínat as-Sadr, kde zranila dva policisty a poškodila budovu. Další střela dopadla odpoledne do Abú Dušajr na jihu města, poškodila tu několik obytných domů a zranila čtyři civilisty.

15 mrtvých, svázaných a zastřelených, na nichž bylo zjevné, že před smrtí prošli mučením, bylo nalezeno během tohoto dne.

Salmán Pák

Američané oznámili zahájení ofenzívy v oblasti města a okolí, při níž zabili muže, u něhož zpozorovali pistoli, a další dva Iráčany, kteří se příliš přiblížili k americkým pozicím. Další čtyři místní lidi zatkli pro podezření z příslušnosti k odboji.

Irbíl

Tzv. ministr vnitra Kurdistánu Uthmán Džadždží Muhammad oznámil, že íránské dělostřelectvo ostřelovalo 20 pohraničních vesnic irbílské provincie, kde způsobilo hmotné škody, řadu lidí zranilo a 450 rodin donutilo k útěku. Podle íránského prohlášení šlo o oblast, kde se ukrývají členové strany íránských Kurdů Svobodný život, kteří podnikají odtud útoky na íránské území.

Basra

V noci na pondělí zaútočili ozbrojenci palbou na sunnitskou velkou mešitu, kde zranili jednoho náhodného chodce. Kromě toho zranili při podobném útoku na sídlo sunnitské nadace jednoho strážce.

Bombové útoky

Kirkúcká policie oznámila, že výbuch bomby v blízkosti její hlídky zranil čtyři civilisty; o ztrátách ve vlastních řadách se nezmínila.

V okrsku Bajjá na jihozápadě Bagdádu a v Baladíjatu ve východní části města zasáhly exploze bomb americké hlídky. Výbuch auta v okrsku Állawí zabil kolem 10:35 dva civilisty a zničil několik automobilů.

V Džazíře u Ramádí zabila exploze auta u kontrolního stanoviště dva policisty a 13 jich zranila.

Úterý 4. září 2007

Bagdád

Okupační vojáci vpadli časně ráno do okrsku Zujuna, kde zabili dva tamní obyvatele a třetího odvlekli s sebou.

Večer zaútočily americké vrtulníky na domy ve čtvrti Sihha v Durá jižně od Bagdádu, zabily tu dva civilisty, tři zranily a poškodily několik domů. Protože nálet ještě pokračoval, daly se očekávat další ztráty.

Za tento den bylo nalezeno po městě 12 mrtvých.

Tikrít

Povstalecký ostřelovač zasáhl do hlavy amerického vojáka, stojícího na střeše budovy provinční správy, v níž se právě zástupce amerického velvyslanectví pro oblast Tikrítu Steven Buckler sešel se svými místními přisluhovači. Voják byl na místě mrtev, Bucklerova ostraha budovu uzavřela a všichni pak uvnitř bez hnutí čekali na posily.

Ozbrojené akce

Dopoledne došlo v Mušáhadě k boji mezi povstalci a americkými vojáky. Pokračoval ještě krátce před polednem, přičemž vojáci celou oblast uzavřeli, takže nebylo možno nic přesnějšího zjistit.

V Šaruqatu 250 km severně od Bagdádu zaútočili povstalci na policejní hlídku, jednoho policistu usmrtili a tři těžce zranili.

V Kúfě zastřelili v noci ozbrojenci nočního strážce Hátima Babakchána al-Isáwího a bývalého místního činitele strany Baas Hátima Hasana Džijáda.

Ostřelování

V noci na úterý ostřelovali povstalci americkou základnu u Iskandaríje. Jedna z raket přitom dopadla do blízké vesnice Tunis, kde zranila dvě dívky. Američané odpověděli raketovou palbou do oblasti Džafdžafa u Maháwílu, ale nezpůsobili žádné ztráty.

Bombové útoky

V noci na úterý poškodil výbuch bomby v Hillá dům a zranil dva z jeho obyvatel.

V okrsku Zujuna ve východním Bagdádu zabila exploze bomby jednoho civilistu a pět zranila.

Před polednem zasáhla bomba v Bajdží hlídku loutkové armády, zničila jedno vozidlo a zabila čtyři vojáky a majora.

Pozdě večer zničil výbuch bomby obchod potravinami v centru Hillá.

Ve 23:00 došlo v Hášimíji k explozi bomby u obytného domu, který byl poškozen a zranění utrpěl člen rodiny v něm žijící.

Středa 5. září 2007

Jathrib

Američtí výsadkáři prohledali ve vesnici Mazarí dům zaměstnance jathribského zdravotnického střediska a sebrali jeho i čtyři další osoby, které náhodo právě v domě byly. V nedaleké vesnici Bú Hišmá pak zatkli další osobu. Obě vesnice leží blízko americké základny Camp Anaconda.

Tárimíja

Američtí výsadkáři přistáli v Abajíji u Tárimíje a při razii zastřelili pět vesničanů, jejichž těla rozsekali. Podle svědků pak zabili dalšího mladého muže přímo v Tárimíji, jemuž po smrti také usekali končetiny. V této oblasti severně od Bagdádu podnikly americké síly v poslední době řadu podobných útoků na obyvatele vesnic. Přitom se mezi nimi rozmohl zvyk zacházet s mrtvými oběťmi tak, jako se nyní stalo v Tárimíji. Kromě toho američtí vojáci jednu ženu z Dulu‘íje zajali a odvlekli do věznice, další ženu unesli z Tárimíje.

Ozbrojené akce

Podle oznámení americké armády zemřeli tři její vojáci při operaci ve východním Bagdádu a čtvrtý v boji na jiném místě Iráku. Kromě toho zemřel jeden voják v Iráku při údajném „nebojovém incidentu“.

Bombové útoky

Ráno došlo v Baladíjatu na východě Bagdádu k výbuchu bomby u americké hlídky. Policejní zpráva nehovořila o ztrátách Američanů, ale o zničení několika civilních aut, smrti jednoho civilisty a zranění 24 dalších.

Také další bomba, tentokrát v Madínat as-Sadr, byla určena americké hlídce, vybuchla však později a zasáhla dav lidí čekajících na autobus, z nichž deset zabila a 23 zranila. Shořelo rovněž pět mikrobusů Kia stojících opodál.

Čtvrtek 6. září 2007

Bagdád

Časně ráno provedly americké síly jako odvetu za útok na americkou hlídku letecký a dělostřelecký útok na okrsek Wašša v západním Bagdádu. Zabily přitom 14 civilistů a devět zranily, několik domů bylo poškozeno. Mezi oběťmi náletu byly ženy i děti.

Během dne nalezla policie na několika místech města celkem 12 zastřelených lidí.

Musajjib

V noci ostřelovali Američané vesnici Bú Džásim severně od Musajiibu, poškodili několik domů a zabili jednoho vesničana. Útok na civilní vesnici zdůvodnili tím, že jde o odvetu za minometný útok na jejich nedaleký Camp Kalsu.

Ozbrojené akce

Američané přiznali ztrátu čtyř příslušníků námořní pěchoty, zabitých povstalci v provincii Anbár.

Ostřelování

Večer dopadlo pět raket Kaťuša na americkou základnu Camp Echo ležící 2 km od Díwáníje.

Bombové útoky

U čerpací stanice na hlavní ulici Tikrítu došlo před polednem k výbuchu bomby v blízkosti policejní hlídky. Podle sdělení policie exploze nezasáhla žádného policistu, usmrceni však byli tři civilisté z fronty čekajících na pohonné hmoty a dalších 17 utrpělo zranění. Ve městě byl po výbuchu zakázán pohyb motorových vozidel.

V Zafaraníji na jihu Bagdádu usmrtil výbuch bomby jednoho a zranil další tři civilisty.

V 18:00 najela v Muhammadí východně od Hítu (provincie Anbár) americká hlídka složená z šesti Humvee na bombu, která jedno z vozidel zničila a zabila jednoho vojáka. Američané odpověděli razií v okolí, kde při pátrání po povstalcích sebrali 13 místních lidí. Z těch pak sedm o hodinu později propustili, zbývajících šest odvezli na svou základnu.

Podle oznámení americké armády zabil výbuch bomby v provincii Ninwa tři jejich vojáky.

Pátek 7. září 2007

Osm odbojových skupin oznámilo vytvoření jednotné fronty

Podle prohlášení podepsaného osmi povstaleckými organizacemi, mj. Brigádami Revoluce 1920, Džajš ar-Rášidín, Džajš al-Muslimín, Islámským hnutím iráckých mudžáhidů a Brigádami Muhammada al-Fátiha vytvořily tyto organizace společnou zastřešující skupinu nazvanou Fronta džihádu a změny.

Tento krok byl zřejmě inspirován středeční výzvou rady ulamá, aby se odbojové skupiny sjednotily a vypracovaly program akcí a připravily se na období po odchodu okupantů.. Současně rada varovala, že okupanti mohou „odejít dveřmi, ale pak skočit oknem zpátky“ za pomocí svých místních lokajů. Proto musí být povstalci připraveni, aby tomu včas zabránili.

Ramádí

Na mezinárodní dálnici blízko Kilometru 160 západně od Ramádí vyhodili ráno povstalci do vzduchu dva mosty. Počet mostů zničených na dálnici na území provincie Anbár tak dosáhl pěti.

Stalo se tak pouhý den po tom, co „Konference o obnově Abbáru“ jednala o znovuvýstavbě mostů, elektráren a čističek vody zničených v provincii během americké okupace. Konferenci, jíž se zúčastnili viceprezidenti Táríq al-Hášimí a Ádil Abd al-Mahdí, zástupce premiéra Barhám Sálih a několik loutkových ministrů, předsedal americký velvyslanec Crocker s několika americkými senátory. Po jednání bylo oznámeno, že provincie by měla dostat 84 milionů dolarů na obnovu a dalších 50 milionů na kompenzace rodinám poškozeným americkou okupací.

Bagdád

V 2:00 zahájili američtí vojáci v doprovodu loutkových sil razii v Jarmúku, kde sebrali a odvedli místní ženu Bušru Charbat Zubar al-Gharírí.

Bývalý ministr obrany Sultán Hášim Ahmad, bývalý šéf štábu irácké armády Husajn Rašíd a Alí Hasan al.Madžíd, odsouzení k trestu smrti, jenž má být vykonán 8. září, požádali o možnost setkat se před smrtí s rodinami. Jejich právník Bádí Árif Izzat protestoval proti rozsudku smrti, který nemůže být proveden, dokud není podepsán prezidentem a dokud odsouzenci nemají možnost se s rodinami rozloučit. Džalál Tálabání na tiskové konferenci prohlásil, že odmítá podepsat rozsudek týkající se Sultána Hášima, neboť má výhrady k popravám iráckých důstojníků. Současně popřel zprávy, že k popravě má příštího dne dojít.

Ve městě bylo tentokrát nalezeno osm mrtvých těl.

Dulu‘íja

Oddíl příslušníků al-Qá‘idy přepadl po poledních modlitbách v zahradách východně od města oddíl odbojové organizace Islámská armáda. Dva povstalce zabili a dva zranili, pak ale zmizeli východním směrem do sousední provincie Dijála. Podle zprávy agentury Xinhua byla Dulu‘íja donedávna centrem tzv. Islámského státu Irák neboli irácké al-Qá‘idy. Místní obyvatelé však proti ní povstali a vyhnali její ozbrojence z města. Všechny jejich přívržence, kteří chtěli ve městě zůstat, pak donutili, aby se od Islámského státu Irák distancovali a stvrdili to písemným oznámením vyvěšeným na dveřích místních mešit.

Chanaqín

Íránské dělostřelectvo ostřelovalo v noci na pátek poprvé kromě pohraniční oblasti Kurdistánu také oblast Bimaw u Chanaqínu 180 km jihovýchodně od Bagdádu. Palba zničila řadu obytných domů a způsobila značné škody na polích, řada obyvatel prchala z vesnic, aby zachránila holé životy.

Nadžaf

Neznámí ozbrojenci, nejspíše z řad příslušníků Brigád Badr, zavraždili odpoledne v jeho domě šajcha Muhammada al-Kar‘áwího, ředitele kmenové úřadovny mahdistického hnutí Muqtady as-Sadra.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Ba‘th ve východní části Mosulu zaútočili povstalci z auta na policejní hlídku, tři policisty zabili a okamžitě zase zmizeli.

Pozdě večer došlo ve městě k boji mezi americkými okupačními vojáky a mahdisty. Ti zaútočili na čtvrť Askarí s úmyslem získat nad městem kontrolu. Boj trval několik hodin a ve chvíli odesílání zprávy nebyl ještě znám jeho výsledek.

Podle oznámení americké armády zemřel v nemocnici v americkém San Antoniu 19letý americký voják na následky zranění při „nebojovém incidentu“, k němuž došlo 18. července v Iráku.

Bombové útoky

V poledne vybuchly dvě bomby u americké hlídky parkující na okraji Durá jižně od Bagdádu a zničily jedno její Humvee. K explozi došlo během čtyřhodinového poledního zákazu vycházení, proto se nepodařilo zjistit nic bližšího.

Podle policejního zdroje byli při výbuchu bomby pod americkou hlídkou v 17:30 u železničního tunelu na severu Hillá zabiti čtyři američtí vojáci. Američané nicméně tvrdili, že „o takovém incidentu nemají žádné informace“.

Sobota 8. září 2007

Bagdád

Odpoledne se sebevražedný útočník pokusil najet autem do kontrolního stanoviště u policejní stanice Nasr v Madínat as-Sadr. Policisté na něho zahájili palbu, auto se stočilo a narazilo do protější kavárny v blízkosti tržiště plného lidí. Podle posledních zpráv tu bylo zabito 15 a zraněno 45 lidí, policistů i civilistů.

Nalezeno bylo 11 obětí sektářského násilí.

Provincie Qádísíja

S platností od 20:00 byl v celé provincii až do odvolání vydán zákaz provozu veškerých motorových vozidel včetně motocyklů, za jehož porušení byly vyhlášeny tvrdé tresty. Ostraha díwáníjské hlavní nemocnice byla současně odňata pořádkové policii, která byla označena za nezpůsobilou k takové službě, a předána loutkovým policejním silám. Opatření si vynutil pokračující boj mezi mahdisty a badristy (kteří tvoří základ policejních sil). Poté, co Američané a Britové zredukovali svou přítomnost ve středním a jižním Iráku, snaží se mahdisté region ovládnout a rivaly vypudit.

Ozbrojené akce

Za rozednění zaútočili povstalci na kolonu velitele policie v Iskandaríji. Jeho stráž palbu opětovala a velitel atentátu unikl.

U Ba‘qúby byl při útoku na dům předsedy sunnitské kolaborantské Islámské strany zabit jeden ze strážců a tři další zraněni. Zabito bylo rovněž sedm útočníků a dva další zajati.

Pozdě večer přepadli povstalci v Huwajdžá americkou hlídku, zapálili jedno její vozidlo a zranili jeho posádku. Vojáci pak zatkli strážce nedalekého technického institutu, ale po několika hodinách je propustili.

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že při „rutinní operaci“ byl v Iráku zabit jeden jeho výsadkář.

V Baládu zemřel americký voják na zranění utrpěná během operace u Bagdádu.

Bombové útoky

Za svítání najela na bombu americká hlídka v Iskandaríji. Výbuch zničil vozidlo a zranil čtyři vojáky.

V Chán Bání Sa‘d zabil v poledne výbuch bomby jednoho loutkového vojáka a další dva zranil.

Dopoledne zasáhla a východě Miqdádíje bomba policejní hlídku a zranila dva policisty.

Neděle 9. září 2007

Bagdád

Za tento den oznámila policie nález 12 mrtvých, vesměs usmrcených střelnou ranou do hlavy.

Mosul

Ve čtvrti Wahda v západní části města instalovali ozbrojenci dvě bomby v mešitě Sabirín a v 19:00 je na dálku odpálili, čímž modlitebnu zcela zničili. Podle zdroje z řad loutkové policie vybuchla v mešitě bomba už ve středu, ze 70 procent ji zničila a poškodila i okolní domy a obchody.

Tato mešita byla již dlouho ohniskem napětí ve městě. Před časem ji obsadily policejní síly, na její střeše se rozmístili loutkové vojáci s kulomety a ohrožovali věřící, kteří se báli do mešity vstupovat. Loutkové síly současně hrozily, že obviní imáma mešity z „terorismu“, pokud jim bude ve zneužívání objektu bránit. Předseda sunnitské nadace vyzval provinční loutkovou „vládu“, aby vojáky stáhla, ale ti se v ní zdržovali až do chvíle, kdy se stali terči dvou bombových útoků.

Už v roce 2005 byla mešita terčem útoku tzv. Vlčí brigády , která tu zatkla asi 40 věřících, z nichž někteří byli pak umučeni k smrti a další popraveni poté, co byli „oficiálně“ usvědčeni z vykonstruovaných obvinění.

Basra

V okolí Basry byla na různých místech nalezena těla dvou mrtvých žen. První ležela u hřbitova Zubajr 35 km západně od města, druhá na hromadě odpadků v Qible 8 km západně od Basry. Obě byly podřezány. .

Pozdě večer zastřelili neznámí ozbrojenci na jihu města ředitele provinčního úřadu finančního dozoru Džumu Dža‘fara Ibráhíma a auto s jeho mrtvým tělem pak zapálili.

Sebevražedné útoky

V Haqlaníji západně od Hadíthy v provincii Anbár najel fidá‘í autem naloženým velkým množstvím TNT do amerického kontrolního stanoviště, zabil šest amerických vojáků a několik dalších zranil.

V Baládu se fidá‘í pokusil najet do kontrolního stanoviště loutkové armády, vojáci však na auto zahájili palbu a to explodovalo ještě před stanovištěm. Výbuch zničil most na hlavní silnici spojující Tikrít s Bagdádem, zabil čtyři a zranil 15 vojáků. Asi hodinu se pak američtí vojáci snažili odstranit trosky a obnovit provoz na dálnici.

Večer najel další fidá‘í do policejního kontrolního stanoviště mezi Fallúdžou a Saqlawíjí, kde zabil dva policisty a zranil 18 dalších lidí, mezi nimi i civilisty.

Ozbrojené akce

Dopoledne se v Miqdádíji povstalci střetli s americkými vojáky.

V Kirkúku přepadli povstalci americkou hlídku v obrněných vozidlech a jedno z nich v průběhu boje zapálili.

Oddíl asi 24 povstalců zaútočil na policejní stanici ve vesnici Hadždžadž u Bajdží, v boji zabili čtyři policisty, čtyři zranili, stanici obsadili a vyhodili ji do vzduchu.

Ve východní Fallúdže zasáhl ostřelovač policistu, jenž na následky zranění o něco později v místní hlavní nemocnici zemřel.

V noci se v díwáníjských čtvrtích Sadr a Dubbat střetly americké a loutkové síly, které tam měly zatknout „hledané osoby“, s mahdisty v asi půlhodinovém boji.

Američané přiznali smrt jednoho příslušníka námořní pěchoty v provincii Anbár, k níž údajně došlo v „nebojové situaci“. Další vojáky byl zabit a dva s tlumočníkem zraněni v Bagdádu. Kromě toho oznámili, že na následky zranění utrpěných při bojích v Ba‘qúbě 7. května zemřel nyní v Seattlu jejich 27letý kapitán.

Ostřelování

Minometná střela, jež ráno dopadla na náměstí Majsalún ve východním Bagdádu, zranila čtyři dopravní policisty a dva civilisty, navíc poškodila několik aut a obchodů v okolí.

Tři minometné střely, které dopadly na obytnou čtvrť Baládu poškodily dva domy a zranily dva civilisty.

V noci zasáhla minometná palba policejní stanici Chajkán jižně od Hillá, která byla předchozího dne za přítomnosti policejního velitele provincie Bábil Qajse al-Mi‘márího slavnostně otevřena.

Podle oznámení amerického velení byl jeden jeho voják zabit a další zraněn při raketovém útoku povstalců v Kirkúku.

Bombové útoky

V Bú Hajazí východně od Tikrítu zničila exploze bomby americkou minolovku a usmrtila celou její posádku.

Výbuch auta u kontrolního stanoviště loutkové armády u sídla městské správy v Mahmúdíji zabil jednoho vojáka, zranila další dva a čtyři civilisty.

Pondělí 10. září 2007

Bagdád

Od 2:00 do rozednění prohledávali Američané pod ochranou letadel a vrtulníků Madínat as-Sadr. Zatkli řadu obyvatel, zatímco mahdisté poslušni Sadrova příkazu vyhýbat se střetům s okupačními vojáky se snažili uniknout zatčení útěkem místo boje. Do místní nemocnice byl dopraven jeden mrtvý a pět zraněných obětí amerického ostřelování.

Před polednem zpozorovali obyvatelé Sajjidíje neobvyklou aktivitu sil Magháwir, tvořených z valné části příslušníky Mahdího armády. Proto se připravili k odporu, a když se mahdisté skutečně pokusili čtvrť obsadit, odrazili je, nejméně desítku jich zabili a si 20 zranili.

Z dálnice u čtvrti Šula v severozápadním Bagdádu se zřítil americký tank na křižovatku, kde zasáhl osobní auto. V tanku bylo zraněno pět vojáků, v autě čtyři pasažéři, někteří těžce.

Nalezeno bylo deset zastřelených lidí.

Bajdží

Americké a loutkové síly pokračovaly šestým dnem v rozsáhlé „bezpečnostní“ operaci v Siníji sedm kilometrů západně od Bajdží v provincii Saláh ad-dín. Město je zcela odříznuto od ostatního světa, je bez vody a elektřiny, platí naprostý zákaz vycházení z domů. Vojáci při razii ve čtvrti Asrí pátrali po zbraních a výbušninách. V prohledávaných domech se chovali jako obvykle – zůstalo po nich zničené vybavení. Příčinou těchto opatření byl bombový útok povstalců, při němž minulý týden zahynul velitel policie plukovník Džásim al-Džumajlí a čtyři z jeho strážců.

Nedaleké Bajdží je rovněž plné amerických vojáků a loutkových sil, po městě se nahodile zatýká a život města je značně omezen. V obou městech jsou největší rafinérie ropy severního Iráku.

Sámarrá

V západní části města ostřelovali Američané dům na ulici Watban, v němž zabili dvě ženy, zranili další dvě ženy a dítě. Zraněné i s dítětem pak odvezli s sebou.

Tikrít

Od 4:00 ostřelovala americká letadla a tanky po dvě a půl hodiny okrsek Uwajnat u Tikrítu. Zabili přitom řadu lidí, ale celou oblast neprodyšně uzavřeli nejméně stovkou vojenských vozidel a nikomu nedovolili, aby se pustil do hledání raněných nebo vytahování mrtvých. Pole soudu místních lidí chtěli Američané najít, ať už živého nebo mrtvého, Izzata Ibráhíma ad-Dúrího, který nahradil Saddáma Husajna ve vedení strany Baas.

Dopoledne během razie stříleli na hlavní ulici tohoto okrsku po dvou mikrobusech a zabili jejich řidiče. Další skupina Američanů zastřelila automechanika před jeho obchodem.

Miqdádíja

Skupina mužů v uniformách loutkové armády postavila večer na křižovatce mezi Miqdádíjí a Dillí Abbás kontrolní stanoviště, na němž pak zastavili dva automobily s osmi civilisty, auta prohledali a všech osm pasažérů někam odvlekli.

Kirkúk

Loutkové bezpečnostní síly prohledaly dvě čtvrti Askarí, kde zatkli jednoho místního člověka a čtyři osoby z jiných provincií, které do města přijely bez cestovního povolení vydaného okupačními a loutkovými silami.

Zammar

Exploze nákladního auta v Tal Maraku 15 km západně od Zammaru (ležícího asi 45 km severozápadně od Mosulu) zabila kolem 15:00 nejméně deset a zranila přes 70 lidí. Jejich počty nebyly zřejmě konečné, v troskách domů mohla být pohřbena řada dalších lidí. Tato oblast je etnicky smíšená; podle tvrzení kurdských separatistů je tu 78 vesnic kurdských a 29 arabských. Kurdové proto usilují o její přičlenění ke Kurdistánu, Arabové se tomu brání. Zammar je kromě toho strategicky důležitý po geografické i ekonomické stránce, protože tudy vedou silnice ze severního Iráku do Sýrie a je křižovatkou silnic vedoucích ze Sindžáru na sever do Kurdistánu.

Ozbrojené akce

Američané oznámili, že při operaci blízko Sámarrá zabili 12 ozbrojenců a zajali tři další osoby. Na jejich straně byli podle oznámení pouze tři vojáci zraněni.

Americká armáda oznámila, že při údajné dopravní nehodě bylo v západním Bagdádu zabito sedm a zraněno 11 amerických vojáků; s nimi byli zabiti dva „podezřelí“ a třetí utrpěl zranění.

Ostřelování

Odpoledne zasáhla minometná střela velitelské stanoviště loutkové armády na dálnici severně od Hillá a zranila sedm vojáků, některé z nich těžce.

Večer dopadla střela do obytné části Haswy 33 km jižně od Bagdádu a zranila dvě ženy.

Bombové útoky

V Mosulu zasáhl ráno výbuch bomby policejní hlídku a zranil jednoho policistu. Další bomba explodovala krátce nato v centrálním Mosulu pod hlídkou loutkové armády.

Dopoledne usmrtil výbuch auta u nemocnice Karach na severu Bagdádu dvě osoby a dalších pět zranil.

Ve vesnici Arab Džabbúr u Miqdádíje zasáhl v poledne výbuch bomby americkou hlídku, zničil Humvee a zranil jeho posádku. Vojáci na výbuch reagovali zběsilou palbou po okolních dvorech a zahradách a celou oblast pročesali.

V 15:00 zničila exploze silné bomby americké Humvee v Džazíře 4 km severně od Chálidíje. Ve vozidle byli těžce zraněni tři příslušníci námořní pěchoty. Vojáci pak na hodinu uzavřeli celou oblast, zatkli 16 lidí označených jako „podezřelé“ a odvedli je na svou základnu v Habbáníji.

Odpoledne usmrtil výbuch bomby v Júsufíji dva civilisty a 13 dalších osob zranil.

Krátce před půlnocí zasáhl výbuch bomby ve vesnici Mama na silnici mezi Kirkúkem a Mosulem, poškodil vozidlo a zranil dva policisty.

Šíitský duchovní vůdce kritizoval hegemonistické ambice Íránu

Na tiskové konferenci v jordánském Ammánu prohlásil přední irácký politický vůdce mardžá Husajn al-Mu‘ajjad, předseda Vlasteneckého iráckého směru a politický uprchlík, na něhož bagdádský režim vydal zatykač, že Írán připravuje v zemích Perského zálivu buňky, které by byly v případě amerického útoku na Írán aktivovány, aby ovlivňovaly arabská území osídlená šíitskými menšinami. Strategickým cílem Íránu je podle něho oddělení východního regionu Saúdské Arábie, obydleného šíity, od zbytku země a převedení islámských svatých měst Mekky a Medíny ze správy Saúdů pod kontrolu „všeobecné islámské“ správy. Současný irácký režim premiéra Málikího podle šajcha Mu‘ajjada „přijímá rozkazy z Íránu“ a současní vládci země jsou „íránské kreatury“. Vlna sektářského násilí byla v zemi podle něho vyvolána a živena silami vně i uvnitř země.

Úterý 11. září 2007

Qá‘im

Kolem poledne zastřelila na jihu města americká hlídka muže a malého chlapce v jedoucím autě, o němž se patrně domnívali, že je naloženo výbušninou. Při prohledávání auta však nenašli ani výbušniny, ani zbraně.

Bagdád

Časně ráno vtrhli američtí vojáci za doprovodu letadel do Madínat as-Sadr. Zatímco letadla ostřelovala obytné části, přičemž usmrtila tři a zranila 13 lidí, vojáci pátrali po mahdistech a zatýkali je.

Několik minometných střel dopadlo po poledni do okrsku Bajjá na jihu města, kde zranily sedm civilistů. Zprávu přinesla agentura Xinhua spolu s poznámkou, že Bagdád je již sedm měsíců dějištěm amerických snah o „prosazení řádu a pořádku“, jehož se účastní přes 90000 amerických a loutkových vojáků.

Táž agentura oznámila, že kolem poledne zabil výbuch auta v parku Zawra jednoho civilistu a pět zranil.

Po městě bylo nalezeno 12 mrtvých těl.

Sámarrá

Několik vězňů propuštěných nedávno ze sámarrských věznic líčilo před členy rady ulamá mučení a porušování lidských práv, jimž jsou zajatci vystavováni. Podle jejich výpovědi byl Ubajr Kartím Dawúd as-Sámarrá‘í (36) 6. září 2007 bit a umučen k smrti členy sil Magháwir. Zatčen byl přitom pouze namátkou spolu s desítkami dalších lidí, kteří měli být „vyslýcháni“.

Někteří propuštění vězni hovořili o elektrických šocích na choulostivých částech těla, nebo o tom, že je vyslýchaný položen na záda a „vyšetřovatelé“ pak vylezou na stůl a plnou vahou mu skočí na hruď nebo žaludek. Kromě toho se všem vyhrožuje těžkými následky, pokud si někdo dovolí špitnout během inspekce amerických okupačních sil něco o špatném zacházení. Humanitární organizace, které by mohly vidět, v jakých podmínkách vězni žijí a jak se s nimi denně zachází, tato vězení dosud nenavštívily.

Ozbrojené akce

Dopoledne přepadli ozbrojenci v Abú Sajdá 80 km severovýchodně od Bagdádu jednotku loutkové armády, tři vojáky zabili a čtvrtého těžce zranili. Tato oblast je považována za baštu irácké al-Qá‘idy v provincii Dijála.

Před polednem přepadli povstalci v mosulské čtvrti Karma policejní hlídku a tři její členy zabili. Policie naopak oznámila, že na jedné z hlavních ulic v centru města zneškodnila auto naložené 12 sudy výbušného TNT.

V Azimu v provincii Dijála přepadli odpoledne povstalci majora loutkové armády Kaku Rašše, který jel z Bagdádu do Kirkúku a na místě ho zabili.

Večer přijelo k policejnímu kontrolnímu stanovišti u vesnice Ajn al-Bajda jižně od Mosulu asi 15 aut plných povstalců, kteří na stanoviště zaútočili a usmrtili šest policistů.

Nedaleko vesnice Safra u Rijádu v provincii Ta‘mím zastřelili povstalci z jedoucího auta kapitána loutkové armády Básima Abd Rámida.

Bombové útoky

V noci zničil výbuch bomby ve vesnici Arab Džabbúr u Miqdádíje americkou cisternu jedoucí na jejich vojenskou základnu, kterou si zřídili ve vesnici Šaqara. Dva muže ve vozidle exploze zranila.

Středa 12. září 2007

Bagdád

Ozbrojení zloději v uniformách zvláštních sil loutkové armády a ve vozidle podobném typu, který tyto síly používají, uzavřeli asi ve 13:30 ulici Muhammada al-Qásima ve čtvrti Sajnak, zastavili přijíždějící obrněné vozidlo ministerstva financí, jehož pět strážců, řidiče a účetního svázali a ústa jim ucpali roubíky, sebrali značnou sumu peněz, kterou vozidlo převáželo, a zmizeli. Auto se svázanou posádkou našla o hodinu později policie na základě telefonické informace neznámého řidiče. Podle účetního šlo o peníze z továrny v Zafaraníji, převážené do tamní banky ve výši 300 milionů iráckých dinárů 243 tisíc dolarů)

Za tento den našla policie devět zastřelených lidí.

Ozbrojené akce

Za svítání zaútočili v Mosulu ozbrojenci na dům nadporučíka loutkové armády v okrsku Zandžalí, zabili ho spolu s jeho otcem a zmizeli.

Ostřelování

Američané přiznali „nepřímou palbu“ (tj. minometný nebo raketový útok) povstalců na jejich základnu Camp Victory v Abú Ghurajb, při němž bylo zraněno 11 amerických vojáků a zabita jedna osoba „ze třetí země“.

Bombové útoky

Na tržišti v Huwajdžá jihozápadně od Kirkúku najel na bombu kolona předsedy městské rady Husajna Alího Sáliha. Výbuch tři z jeho strážců zranil, on sám zůstal nezraněn.

Na náměstí Bejrút ve východním Bagdádu zasáhl výbuch bomby kolonu aut se žoldáky pracujícími pro bezpečnostní společnost a jeden automobil zničil. Policejní zpráva sice nehovořila o ztrátách mezi žoldáky, uváděla však, že výbuch zabil jednoho civilistu, pět dalších zranil a poškodil několik budov a aut, lze tedy předpokládat, že mezi zaměstnanci bezpečnostní společnosti museli být mrtví a zranění.

Čtvrtek 13. září 2007

Ramádí

Výbuch bomby usmrtil v 15:45 nedaleko jeho ramádského domu šajcha Sattára Abú Rišá, předsedu kolaborantské tzv. Rady spásy provincie Anbár. Spolu s ním zahynulidva jeho strážci a pět další h lidí bylo zraněno.

Podle Mafkarat al-Islam začal Abú Rišá otevřeně kolaborovat s Američany v roce 2006, oficiálně proti al-Qá‘idě, ve skutečnosti proti domácímu odboji. Jím vytvořená rada spásy zřídila z příslušníků místních kmenů vlastní policii, podporovanou bagdádskou vládou i okupačními silami. Krátce před smrtí Abú Rišá oznámil, že navštívil Jordánsko a Sýrii, jakož i řadu iráckých provincií a všude se snažil získat podporu příslušníků kmene Dulajm. 3. září si s ním potřásl pravicí americký prezident Bush. Krátce před smrtí si byl Abú Rišá zaplavat v Eufratu a pak se v obrněném vozidle a v doprovodu stráže na koních vydal na svou farmu nedaleko od řeky. Vozidlo cestou najelo na bombu.

Po oznámení jeho smrti byl v celé provincii Anbár vyhlášen výjimečný stav.

Bagdád

Podle oznámení policie bylo za tento den nalezeno po městě 11 mrtvých, opět vesměs usmrcených výstřelem do hlavy.

Ozbrojené akce

V Mosulu zastřelil ostřelovač jednoho člena policejní hlídky na Pátém mostě. Další dva policisté byli zraněni při střelbě na jejich hlídku v severovýchodní části města a další dva utrpěli těžká zranění při podobném útoku povstalců ve čtvrti Džaza‘ir.

Bombové útoky

Exploze bomby v Rašídíji na severní straně Mosulu zranila tři policisty.

Za poledne došlo v Tálibíji na východě Bagdádu k výbuchu auta, který zabil čtyři a zranil nejméně deset lidí. Přibližně v tutéž dobu zasáhla bomba na náměstí Wáthiq americkou hlídku. Další výbuch v okrsku Zujuna zabil jednoho civilistu a tři zranil.

Pátek 14. září 2007

Bagdád

Tentokrát našla policie šest mrtvých, po jednom ve čtvrtích Ámil, Bajjá a Džadída; další tři podřezané mrtvoly ležely v Durá jižně od Bagdádu.

Tárimíja

Okupační vojáci zatkli v Tárimíji při razii bez vysvětlení deset lidí. Přitom zničili jedno auto, o němž tvrdili, že patří „teroristům“ a v jednom z prohledávaných domů sebrali 35 milionů dinárů (28 397 dolarů).

Zachú

Kolem 21:00 ostřelovalo turecké dělostřelectvo pohraniční území kolem města Zachú v severním Iráku. Střely zasáhly vesnice Hurúr a Nazdúr, kde způsobily škody na domech a zahradách.

Sebevražedný útok

V Bajdží najel před polednem fidá‘í s cisternou do policejního kontrolního stanoviště blízko restaurace Ma Ša‘Alláh, kde výbuch usmrtil devět policistů a další dvě osoby. Kromě toho bylo osm civilistů zraněno a shořelo hlídkové vozidlo. Vážně poškozena byla restaurace a okolní obchody.

Ozbrojené akce

Plukovník loutkové policie byl v Kirkúku zastřelen před svým domem neznámými ozbrojenci z jedoucího auta. Na zranění zemřel po příjezdu do nemocnice.

Bombové útoky

V poledne usmrtil výbuch bomby na ulici Tharthar v centru Fallúdže policistu a zničil policejní hlídkové vozidlo. Okolí pak obsadily policejní síly, zatkly deset lidí a odvedly je na policejní stanici.

Podle oznámení americké armády zasáhl výbuch bomby v provincii Dijála americké vozidlo a usmrtil čtyři vojáky. Dalšího vojáka zabila a čtyři další členy americké pěší hlídky zranila bomba v Bagdádu.

Sobota 15. září 2007

Bagdád

Ve čtvrti Ámil blízko tržiště najel fidá‘í do policejního kontrolního stanoviště. Podle oznámení policie výbuch usmrtil deset a zranil 15 lidí; policie neuvedla, zda šlo o policisty nebo civilisty.

Odpoledne zabili příslušníci tzv. irácké národní gardy na kontrolním stanovišti v Ghazalíji několika výstřely mladého muže jménem Mus‘ab a potom tvrdili, že se bránili, když byli terčem útoku.

Za poledních 24 hodin se v různých částech města našlo 11 zastřelených obětí sektářského násilí.

Ba‘qúba

V ba‘qúbské Džadídě přepadlo šest mužů v sanitce brigádního generála bývalé irácké armády Chálida Rašída Matára a velitele Brigád Revoluce 1920, který jej doprovázel. Velitel patřil k těm, kdo se účastnili akcí proti al-Qá‘idě. Brigády Revoluce 1920 vznikly několik měsíců po americké invazi, mnozí jejich členové pocházeli ze sunnitského kmene Zawbí, který hrál velkou roli v iráckém povstání proti britským kolonialistům roce 1920. Šajch kmene Dárrí al-Mahmúd aš-Šamarí tehdy zabil britského plukovníka Geralda Leachmana.

Maháwíl

Nevybuchlá americká raketa, která ležela nějakou dobu v okrsku Táhirí, náhodně explodovala a zranila dva civilisty.

Ozbrojené akce

V Ba‘qúbě zaútočila skupina ozbrojenců na auto s plukovníkem Ádilem Abd al-Karímem ze zpravodajského odboru policie provincie Dijála. Při útoku bylo všech pět plukovníkových strážců zabito, on sám však zůstal nezraněn.

V noci zasáhl výbuch bomby britskou hlídku v Zubajru 35 km západně od Basry. Po explozi na hlídku zaútočili ozbrojeni s malými zbraněmi; Britové palbu opětovali.

Ostřelování

V Iskandaríji dopadla minometná střela neznámého původu na dům Fátimy Alí, zranila ji a dům poškodila.

V noci zasáhla minometná palba britskou hlídku na Zubajrském mostě 15 km západně od Basry.

Bombové útoky

Před hlídkou loutkové armády vybuchla v Iskandaríji bomba, jež zničila dvě vozidla a zranila čtyři vojáky.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       21. 9. 2007
21. 9. 2007 Když budeme dnes přihlížet k tomuhle Mojmír  Babáček
22. 9. 2007 Gmar chatima tova
22. 9. 2007 Najde se v ČRo 6 ještě více mluvčích? Určitě ano... Štěpán  Kotrba
21. 9. 2007 Usáma bin Ladin vyzval Pákistánce, aby svrhli "renegáta" Mušarafa
21. 9. 2007 Amerika: Policejní stát Fabiano  Golgo
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě
21. 9. 2007 Kdo komu prodává auta aneb obcházení zákona na MŠMT online Jan  Wagner
21. 9. 2007 Egon Bondy: V boji proti kapitalismu nelze být pokryteckými humanisty Ondřej  Slačálek
21. 9. 2007 Setkání s "idolem" Ondřej  Slačálek
20. 9. 2007 Egon Bondy je mrtev, jeho dílo ne Ondřej  Slačálek
21. 9. 2007 Právo jako PR Lidového domu? Štěpán  Kotrba
21. 9. 2007 Charta 77 ve světle teorie elit Lukáš  Kantor
21. 9. 2007 Bída a pád českého komunismu Vít  Procházka
20. 9. 2007 Senát: Kdo je proti lásce, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko NE Štěpán  Kotrba
21. 9. 2007 V hodině studeného slunce se mi zdá Inka  Machulková
20. 9. 2007 Olympiáda a veřejné finance Jiří  Kalous
21. 9. 2007 Chudoba dětí a odpovědnost státu za vzdělání, aneb Kde jsou vlastně otcové a prarodiče všech těch chudých dětí? Uwe  Ladwig
21. 9. 2007 Zbořme Národní památník na Vítkově
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007
21. 9. 2007 Starosta Malešic ignoruje názory občanů
21. 9. 2007 Stávky a zkazky a vzkazy Václav  Dušek
21. 9. 2007 Statistika vtipnosti občanů ČR Wenzel  Lischka
21. 9. 2007 Odhalenie: tajné vládne konzultácie ohladom radaru Sylvia  Rychlá
21. 9. 2007 Prahou na kole: Kde to vázne? Hynek  Hanke
20. 9. 2007 Madlenka na Hrad aneb úvaha o příštím prezidentském kandidátovi Štěpán  Kotrba
20. 9. 2007 VŠUP: Nýmand v křesle rektora určuje, co je umění a co ne Štěpán  Kotrba

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007