20. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Madeleine Albrightová , Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra
20. 9. 2007

Madlenka na Hrad aneb úvaha o příštím prezidentském kandidátovi

V tomto týdnu, zdá se, definitivně odpadli všichni dosavadní kandidáti na prezidenta, kteří měli být údajně jeho důstojnými soupeři. Podiven Pithart to vzdal sám, když poznal bezvýchodnost své kandidatury. Vědec Pačes si možná chvíli myslel, že má šanci – než se začal bavit o politice. Jiří Dienstbier narazil na lidoveckou zeď odmítání a také pochopil, že to dál nepůjde. Určité instituce prostě nezapomínají a neodpouštějí. I Jan Švejnar, k jehož cti budiž řečeno, že se ke kandidatuře nikdy nepřihlásil, ji výslovně odmítl. Zdá se tedy, že Václav Klaus by již mohl být na nejlepší cestě k druhému mandátu.

Myslet si to, by ovšem mohl být i velký omyl. A Klaus dobře ví, že síly, které si nepřejí jeho druhou kandidaturu, ještě neřekly poslední slovo.

To všechno, co se dosud dělo kolem prezidentských kandidátů, byla vlastně jen hra. Takové malé sondování, co tomu národ řekne. Nikdo z těchto jmen neměl reálnou šanci.

Ve hře jsou teď úplně jiná jména. Zamysleme se dobře nad tím, co říká bývalý prezident Havel. Mluví přece o člověku morálních kvalit, zkušeném politikovi a dokonce i tom, že by to měla být žena. Dlouho se o tom přemýšlí a většina těchto úvah končí tím, že Buzková to nebude, Kuchtová také ne. Takový člověk tu není a tak někdy příště. To je podle všeho zatím zcela programové. Vytvořit situaci, že tu nikdo není a delší dobu čekat, co se bude dít. Pak jen pár týdnů před volbou přinést národu přímý přenos z vystoupení českého prezidenta v OSN, ilustrovat halasný chechot, který se rozezní v newyorském paláci potom a vzápětí vytáhnout další jméno, o kterém se ještě dnes říká, že neexistuje.

A co když tu takový politik je? A co když tu je politik se zkušenostmi z velké, opravdu velké politiky, velkých, opravdu velkých morálních kvalit, světové uznávaná autorita, dokonce žena a ještě ke všemu českého původu. Ano, tušíte správně. Madeleine Korbelová - Albrightová. Už jednou o ní byla řeč a jedinou překážkou pro ty, kteří ji pokoušeli nominací, bylo, že byla v tu doby ministryní zahraničí USA...

Když můžeme vážně hovořit o Janu Švejnarovi s americkým pasem, pak proč nevyužít českého původu Madeleine Albrightové – ještě docela dobře mluví césky a zbytek se za pár měsíců doučí. Nakonec i stávající ministr zahraničí Karel Schwarzenberg má někdy potíže s cestinou a národ se s tím už na rozdíl od Rakušanů smířil. A někdy se i zasměje.

Madeleine je nesporně mnoho let v politice, má jistě i velký morální kredit (zvláště v Srbsku na ni vzpomínají s láskou a budou vzpomínat ještě dlouho, dokud ochuzený uran z jejich měst a polí nepřestane zářit). S jejími zkušenostmi ze zahraniční politiky se sotva někdo může z českých politiků poměřovat. Otevřít cestu islámu do Evropy rozpoutáním křesťansko-islámské války na Balkáně může jen opravdový vlastenec.

Myslí si snad někdo, že tato kandidatura by byla proti mysli národnímu socialistovi Jiřímu Paroubkovi? Jsem přesvědčen, že ani na okamžik. Jeho sociální demokracie by to určitě „zkousla“, jako zkousla už jeho samého. Snad jen Jaroslav Foldyna, velký přítel srbského národa, by křičel, protože jí sotva může zapomenout, že byla iniciátorem „humanitárního bombardování“ Jugoslávie. A s ním možná ještě pár sociálních demokratů by s tím mělo potíže, ale Jiří Paroubek při svém pragmatismu asi vůbec ne.

Bursík a jeho zelení, že by byli proti světově známé političce? Ale kdeže. Těm odbojným by to vysvětlil Václav Havel. Zbývají jen lidovci a ti by si asi také dali říci, ledaže by německý papež a senátor Pithart byli proti.

Její kandidatura by měla nespornou podporu Václava Havla a jeho politických příznivců napříč stranami. „Politolog“ Pehe by určitě jásal, neboť by se určitě stal trvalým hostem bilderbergských setkání. V tom je také důvod proč, by ani Zelení nebyli proti a ani Paroubek nebude proti – vždyť si všichni s bývalým prezidentem dobře rozumí a rozumí i spojenectví liberálů napříč státy. Bilderbergská internacionála zbavila Česko Slovenska , přizvala Česko do NATO i do EU – tak proč by mu nedala nakonec spolehlivou prezidentku?

Ve vztahu k Václavu Klausovi je tato kandidatura docela dobrým políčkem. Madeleine je nesporně tím, kdo na rozdíl od něj podporuje iniciativu Al Gora (a tudíž je i z tohoto důvodu přitažlivá pro zelené) i americké investice Demokratů do politiků v ČR, maskované za budování demokracie. Past, přichystaná na Klause, díky jeho neomylné ješitnosti zanedlouho sklapne... Když nedávno vyjádřil Václav Klaus podporu srbskému odmítání nezávislosti Kosova (této připravené mnichovské dohody pro 21.století), určitě bychom se od ní dočkali jiných tónů. A nakonec by i ten radar zkousla docela jinak a bez určité distance, která je zatím od Václava Klause cítit.

Také by nebyla tak zatvrzele jako Klaus proti NGO-ismům a dalším věcem, kterými současný prezident tak irituje zastánce nepolitické politiky. Nevládní politiku USA jako pokračování velmocenského egocentrismu vymysleli u Demokratů, nikoliv u Republikánů. Většian převratových agentů a emisarů pocházela také odtud. Republikáni nikdy zahraniční politice nerozuměli tak, jako demokraté s pravlastí v Evropě. Možná, že by i postoj Madeleine k EU byl zprvu pragmatický a nikoli tak vyhraněný, jako u Václava Klause. Ale hlavně jejím prostřednictvím by se opět na české politice mohl znovu uplatňovat vliv bývalého Hradu - oné strany skautů „pravdy a lásky“. A o to tu jde především. Protože garnitura sametových revolucionářů se nevzdává. Příliš mnoho zde v roce 1989 investovala a prozatím příliš málo získala.

Zkrátka a dobře – toto jméno by mohlo být tím, které vytáhnou odpůrci druhého mandátu Václava Klause a budou chtít přesvědčit národ a jeho politiky, že právě to je ta volba, na kterou národ čeká. Zda národ přesvědčí, nevím. Ale pár politiků, které již doba odnesla na pokraj zapomnění, to určitě udělá.

Václav Klaus vůbec ještě nemá vyhráno a myslím, že to on dobře ví. Zachránit by ho mohlo jen zděšení ostatních z toho, že se staneme 52. státem USA. Tím 51. je dnes Irák.

                 
Obsah vydání       20. 9. 2007
19. 9. 2007 Muslimská Amerika
20. 9. 2007 Gabala pod americkým drobnohledem
20. 9. 2007 VŠUP: Nýmand v křesle rektora určuje, co je umění a co ne Štěpán  Kotrba
20. 9. 2007 Madlenka na Hrad aneb úvaha o příštím prezidentském kandidátovi Štěpán  Kotrba
19. 9. 2007 Papež odmítl přijmout Condoleezu Ricovou
19. 9. 2007 Absolutní panovnice justiční monarchie Zdeněk  Jemelík
20. 9. 2007 Vojenská základna USA v ČR: po A následuje B Oldřich  Průša
20. 9. 2007 Zelený panáček Petr  Štengl
20. 9. 2007 Boj kuřáků proti stárnutí veřejnosti, aneb Bez kouření do větší sociální jistoty Uwe  Ladwig
20. 9. 2007 Egon Bondy je mrtev, jeho dílo ne Ondřej  Slačálek
19. 9. 2007 Vláda vede informační válku s českou veřejností
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3
20. 9. 2007 Prolomení blokády v Brdech
20. 9. 2007 Společenstvo zasvěcenců vyššího zájmu Ivo  Šebestík
20. 9. 2007 Uplynulo čtvrt století od masakru v palestinských táborech Sabra a Shatila Daniel  Veselý
19. 9. 2007 Televize BBC: Obviňujeme: Izraelský premiér Ariel Sharon by měl být postaven před soud
19. 9. 2007 Co je demokracie podle Sartoriho Josef  Brož
19. 9. 2007 Policie: Přistěhovalci ze středovýchodní Evropy "mají jiné standardy"
19. 9. 2007 Irák rozhořčen nad smrtí osmi civilistů, které zabila soukromá americká bezpečnostní firma
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Rusko a USA se tak znovu poměřují v tom, kdo má silnější bombu
19. 9. 2007 Demokracie? To je vtip? Jaromír  Habr
19. 9. 2007 Rusko a Čína "provádějí špionáž proti USA"
19. 9. 2007 Anheuser Busch, Dalík a konec budějovického Budvaru?
19. 9. 2007 Je to moje značka, chlapče!!
18. 9. 2007 Prezidentské volby v zajetí hlouposti Bohumil  Kartous

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2007 Madlenka na Hrad aneb úvaha o příštím prezidentském kandidátovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 HRŮZA: Merkelová si denně telefonuje s Putinem ! Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Dále od Hradu, dále Pavel  Kopecký
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Doping, aneb Vznešená zdrženlivost odpovědných funkcionářů sportu Uwe  Ladwig
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2007 Madlenka na Hrad aneb úvaha o příštím prezidentském kandidátovi Štěpán  Kotrba
4. 3. 2007 Bída akademické argumentace Bohumil  Kartous
3. 3. 2007 Odpověď od Václava Moravce Václav  Moravec
20. 1. 2007 Tahle partaj je pěkně zkurvená   
25. 3. 2004 "Zapomenutá" privatizace? Ondřej  Čapek
5. 3. 2004 Jde především o kvalitu vysokoškolského vzdělání Radim  Valenčík
15. 2. 2002 Jakub Patočka kdysi: sledujeme začátek frašky