26. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 7. 2006

Izraelský premiér:

Podle informací od neidentifikovaného pracovníka OSN, které přinesla televize CNN, vybuchla první bomba asi 200 metrů od pozorovatelského stanoviště OSN v úterý v 13.20 blízkovýchodního času. Členové jednotek OSN pak zatelefonovali velitelům izraelské armády, kteří je ujistili, že útoky přestanou. Během nadcházejících několika hodin však dopadlo kolem stanoviště OSN devět dalších bomb. Po každém z těchto útoků pracovníci OSN znovu telefonovali izraelské armádě.

Hlavní základna jednotek OSN v městě Naqoura ztratila kontakt se stanovištěm v 19.40, zřejmě v době, kdy utrpěla přímý zásah izraelské armády.

Ani ve středu nebylo možné spojit se s touto základnou.

Čtyři usmrcení pozorovatelé pocházeli z Rakouska, z Kanady, z Činy a z Finska.

Sloupek

Stíny luceren
rozpřažené
korunou mihotání
pomeranče světla
nehledají
poslední chodce
na rozpálené dlažbě
pod kroky
chladu kořenů
Jen kocour na hřbetě
vyráží na obchůzku
svých milenek

Hostinský stáčí
poslední pěnu dne
poslední mračno
zlátnoucích sklenic
a křik pocestných
hřmí v pozadí ulice
hlas moudrosti
je slepý

Tvůj dotek
nezvoní naléhavostí
nevyslovené prosby
z dálky noci
Jen v lese střech
se odráží zvon
ozvěnou
posledních modliteb

Ten telefon je stále oněmělý

Ze sbírky Tma natržená ránem, 1996

26. 7. 2006

ZDE ZDE

Útoky na postavené pozorovatelů OSN a zabití čtyř pozorovatelů bude asi těžké soudným lidem vysvětlit jako "boj s teroristy" .... stejně jako málokdo považuje za "bojovníky za svobodu" sebevražedné palestinské fanatiky vyhazující do vzduchu autobusy s izraelskými civilisty, míní Miroslav Šuta.

26. 7. 2006

VEŘEJNÁ STÍŽNOST RADĚ ČTK

ČTK vydala v poslední době několik zpráv o přípravě americké protiraketové základny na území Česka. Na tom by nebylo nic divného. Kdyby to byly ovšem zprávy, a ne manipulativní komentáře. Některé z nich přetiskla další média - například server Novinky.cz.

Stále mi vrtá hlavou, proč u článků tohoto ražení není uveden autor. Zcela jistě to není ze snahy vyhnout se problémům z důvodu výbušnosti publikovaného materiálu. Spíš je to proto, aby nikdo nevěděl, kdo je ten pitomec.

26. 7. 2006

Nejvyšší velení hackerů na konferenci v NYC

"The world is run by those who show up."
anonym

HOPE Number SixV 18. podlaží hotelu Pennsylvania v New Yorku, se ve dnech 21. až 23. července 2006 shromáždil zdánlivě anonymní dav více než 2000 lidí. Věk přítomných byl v rozpětí od 13 do 80 let; oblečení od triček nebo formálních obleků k pastelovým plážovým kompletům nebo gotickým černým kostýmům.

Společnost, jejíž jediným pojítkem byly konferenční cedulky s čísly místo jmen. Čísla dávala účastníkům, z nichž mnoho používalo pseudonymy, ochranu anonymity. Ale také připomínala každému, že žijeme v techno-byrokracii, kde každý je zredukován na statistiku. Číslo. Začala celosvětová konference hackerů.

Karl-Heinz Grasser (FPÖ), rakouský ministr financí
26. 7. 2006

Nejnovější skandál, který vypukl kolem loňské společné dovolené rakouského ministra financí Karl-Heinze Grassera (FPÖ) na jachtě podnikatele Julia Meinla s bankéřem Wolfgangem Flöttlem byl odhalen zřejmě ne náhodou v předvečer parlamentních voleb.

Zejména osoba Flöttla, hlavní postavy aféry odborářské banky BAWAG, soustředila největší pozornost veřejnosti již v červnu, když vyšlo najevo, že ministr se s touto osobou, zřejmě odpovědnou za tzv. karibské transakce, které měly za následek platební

25. 7. 2006

Důvodem rozkladu summitu "je americká tvrdohlavost"

Pět let trvající mezinárodní jednání, jehož cílem bylo odstranit bariéry, bránící světovému obchodu, se octlo v pondělí na hranici naprostého kolapsu poté, co se šest hlavních protagonistů rozhovorů rozešlo v hádce.

Tvrdohlavý postoj Spojených států se považuje za příčinu, proč se tyto rozhovory rozložily. Pascal Lamy, ředitel Světové organizace pro obchod konstatoval, že nemá jinou možnost než rozhovory suspendovat. Dodalo, že nejsou vyhlídky na to, že by byly v dohledné době obnoveny.

Liberalizace světového obchodu a WTO TÉMA BL

1983 - Protijaderné protesty v táboře Greenham, foto: Sue Sheehan
26. 7. 2006

Není to poprvé, co lidé nesouhlasili s rozmístěním raketové hrozby na svém území. A ne vždy to končilo jen u nesouhlasu. Mezi nejznámější protesty patří ty proti umístění raket Pershing a střel s plochou dráhou letu na britském území v 80. letech. Záběry žen utábořených před ostnatými dráty smrtonosného monstra tehdy obletěly svět.

◄ 1983 - Protijaderné protesty v táboře Greenham, foto: Sue Sheehan

Kosovo
26. 7. 2006

V jednáních o budoucnost Kosova, která vedou pod tlakem Západu k osamostatnění této historické územní součásti Srbska nejde jen o to, že v Evropě vznikne státní útvar s velmi diskutabilními kořeny. Je samozřejmě na místě se ptát, zda případná "dohoda" z Vídně nebude poněkud podobná řešení, které zvolily jisté mocnosti v roce 1938 v Mnichově vůči tehdejšímu Československu. Problém Kosova má totiž rovněž jiné souvislosti, které se netýkají jen balkánského regionu, ale také jiných částí Evropy.

25. 7. 2006

aneb odříkaného mocenského chleba největší krajíc

Z pondělka na úterek 25. 7. se mi v noci zdálo, jako kdybych byl přítomen důvěrné tiskovce ČSSD, kde "nalévá se čistého vína". Nejdřív bylo jasné, že přece je k prolomení stávajícího zablokování cesty k nové vládě potřebí jen jedno: aby byl příhodně prosazen do pozice předsedy Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Snad výhrady některých komunistů k jeho kandidatuře nejsou zcela zásadní. Chvíli mi znělo v uších skandování jeho jména. Zároveň jako kdyby takto triumfovalo, že programem všech programů je program k zajištění mocenských pozic. A proč ne, že?

26. 7. 2006

Nejsem stoupenec komunismu a mnozí lidé z mého okolí si za komunistů vytrpěli své. Přesto se cítím povinen reagovat na článek Tomáše Jelínka "Proč si komunisté vybrali Izrael?" (PRÁVO 24. 7. 2006). Myslím, že pan Jelínek by si měl uvědomit, že komunisté si Izrael nevybrali, ale Izrael se sám nabídl. Všichni lidé odsuzují zlo páchané radikály z Hizbullahu nebo činy lidí z Hamasu, ale málokdo se postaví zlu páchanému Izraelskou vládou. Takže tedy komunisté pouze činí to co by měli činit všichni ti kdož o sobě prohlašují že jsou humanisty a civilizovanými. Pokud jsou činy Hamasu terorismem je terorismem i to co činí Izrael a to terorismem mnohem horším.

TankMan
26. 7. 2006

26. 7. 2006

S pojmom vykúpenia máme dnes problém. Stráca sa nám jeho význam. Možno aj preto, že sme zabudli na to, že v Biblii sa vykúpenie spája vždy s niečím konkrétnym, poznateľným vo svete.

A ďalej pri vykúpení má dôležitú úlohu aj spoločenstvo, ľudia okolo nás, nakoľko pôsobia uzdravujúco, oslobodzujúco. Dnes môžeme o vykúpení náležite hovoriť len vtedy, keď to robíme v dialógu s inými náboženstvami s vedou, a zároveň s ohľadom na politický a spoločenský význam vykúpenia. Boh je pre všetky náboženstvá vždy Bohom vykupujúcim. Viera je svojou podstatou vo všetkých náboženstvách vierou v zachraňujúce a oslobodzujúce pôsobenie Boha.

25. 7. 2006

Občané v Libanonu čelí "hodině největší nouze", konstatovala v pondělí Organizace spojených národů a apelovala na mezinárodní společenství, aby poskytlo 150 milionů dolarů na pomoc 800 000 civilistů, jejichž životy narušilo izraelské bombardování Libanonu.

Nouzový pomocný plán má těmto lidem poskytnout potraviny, vodu, zdravotnické služby a další nezbytnou pomoc, konstatoval Jan Egeland, koordinátor OSN pro pomoc v mezinárodních krizích.

Situace v Libanonu "je velmi špatná a každým dnem se zhoršuje," uvedl Egeland. V neděli charakterizoval bombardování jižního Bejrútu jako "porušení humanitárního práva".

26. 7. 2006
reakce na článek Sandry Wein Nepřítel v přírodě

Nejsem ve vztahu lidí k Přírodě optimista - ani historický, ani perspektivní. Nevěřím, že by kdysi nebo nedávno byl poměr obyvatelstva k "životnímu prostředí" (raději řeknu krajině) ideální nebo harmonický, ale to jsou vágní pojmy. Jsem poněkud zatížen "medicínským" viděním, čili uvažuju, jak asi na Přírodu nahlíželi naši předkové, které kosily vlny epidemií a i když už vyhubili větší, konkurující dravce, nedokázali si dlouho poradit s parazity a živly všeho druhu, kteří užírali úrodu a vůbec snižovali životní úroveň na všech frontách.

OhMiBod
25. 7. 2006

Prolínání digitálních technologií do reálného světa se nevyhlo ani erotice. Vynikající marketingovou strategií je propojení možností sdílení zážitků z online distribuce hudby a touhy po sexuálním vzrušení ve světě, kterému dnes vládnou singels -- na pracovní výkon zaměření, citově nedůvěřiví a většinou velkoměstští samotáři.

Život generace, které je dnes přes třicet, je typický tím, že namísto trvalým partnerským vztahům dávají přednost dlouhému studiu, cestování, kultuře, hedonismu života, včetně změny povrchních zájmů i partnerů. A přitom žijí sami.

Cenu pozitivních zážitkových vibrací na vlně zájmu o přehrávače iPod objevila firma MicroArts a okamžitě si nechala zaregistrovat ochranné známky OhMiBod a Acsexories. Vznikl kult.

26. 7. 2006

Pokud to víte či ne, pravděpodobně budete dnes jíst soju. Obsahuje ji 60 procent potravinářských výrobků od sýrů až po zmrzlinu, od potravin pro nemluvňata až po sušenky. Je však soja lidskému zdraví nebezpečná?

Sága ohledně problémů se sojou začala pro dr. Mika Fitzpatricka v roce 1991. Na jeho laboratoř na Novém Zélandě, kde Fitzpatrik pracoval jako toxikolog, se obrátil Richard James, americký multimilionář a právník . Tvrdil, že sojové boby usmrcují jeho vzácné ptactvo.

"Mysleli jsme si, že je to šílenec. Ale on měl hodně peněz a chtěl, abychom zjistili, co se děje," vzpomíná Fitzpatrick.

25. 7. 2006

Věřím, že základnu nepotřebujeme

Můj postoj k uvažovanému umístění americké raketové základny na našem území je podobný postoji Františka Hezoučkého v článku Když víra nahrazuje úsudek. V mém postoji hraje roli úsudek i víra. Nikdy nevíme vše, čerpáme z omezených a ne vždy plně spolehlivých informací. Důležité je, když už jsme v některých bodech odkázáni na pouhou víru, čemu tedy věříme.

Nejsme bohužel v situaci, kdy by stát mohl aplikovat Ježíšovo doporučení "Udeří-li tě někdo do tváře, nastav mu i druhou." Mám-li zopakovat banální, i když smutnou pravdu, politici nesou jistou míru odpovědnosti za bezpečí občanů.

Americká protiraketová základna v České republice TÉMA BL

26. 7. 2006
Arianna Meadowlark, tisková zpráva Mezinárodního mírového hnutí

Mezinárodní mírové hnutí vyjadřuje svou hluboukou soustrast s utrpením civilistů ve válce na Blizkém vychodě. Hnutí morálně i fakticky podporuje protestní aktivity Palestinských i Libanonských komunit v Praze proti násilí a za mír. Pochopili jsme už před mnoha lety, že neexistuje žadné vojenské rešení konfliktu mezi Izraelem, Palestinou a Lebanonem.

26. 7. 2006
Tisková zpráva Společnosti pro trvale udržitelný život - regionální pobočky Plzeň

Na vině hlavně škodliviny z dopravy, jejichž množství můžeme ovlivnit svým chováním

Trvající suché a slunečné počasí společně se znečišťováním ovzduší jsou příčnou vzniku fotochemického smogu, který na mnoha místech České republiky i EU dosahuje koncentrací ohrožujících přírodu i zdraví lidí. Fotochemický smog tvoří směs ozónu, oxidů dusíku a dalších reaktivních složek a patří k nejzávažnějším problémům znečištění ovzduší v Evropě. Koncentracím ozónu, které přesahují prahové hodnoty stanovené EU, je vystaveno asi 30 % obyvatel evropských měst, přičemž v důsledku znečištění ovzduší ozónem předčasně každý rok umírá v Evropě na 20 tisíc lidí.

26. 7. 2006
Happening LiRA na podporu umístění protiraketové základny USA v ČR: tisková zpráva LIRA

Liberálové vždy podporovali umístění základny USA (či jiného státu NATO) v ČR. Liberální reformní strana je přesvědčena, že v době globálních ohrožení je účinnější obranou strategií aktivní spolupráce se spojenci, než tradiční české vyčkávání. LiRA již -15.4.2003- jako první politická strana vyzvala vládu k jednání o (pře)umístění vojenské základy USA ze SRN na území ČR. Pro občany ČR je bezpečnostním zájmem ocitnout se pod přímou ochranou akceschopné armády USA. Rizika z umístění vojáků USA jsou nemalá. Nedávná situace Dánska vybraného islamisty za otloukánka, potvrdila naši zkušenost z let 1938-39, appeasement nás neochrání.

26. 7. 2006
tisková zpráva Ekologického právního servisu, o.p.s.

Inspektoráty práce při svých kontrolách v posledním roce zjistily u sedmi největších obchodních řetězců celkem 627 případů porušování pracovněprávních předpisů. Dohromady však hypermarketům uložily pokutu ve výši pouhých 10 000 korun.

25. 7. 2006

Zajímalo by mne proč se autoři většiny článků o americké protiraketové základně v České republice zajímají jen o její umístění. Já bych se spíše zajímal o následky jejího použití.

Dojde při zásahu rakety k jadernému výbuchu? S jakými následky pro zemi? Nedojde li k jadernému výbuchu, kam spadne radioaktivní materiál z hlavic zasažené rakety? Jaké území zamoří? Nebude zasaženo území naše či spřátelených států? Pokud se pamatuji, tak při protiraketová obraně Izraele vybuchovaly zasažené Irácké rakety nad izraelským územím...

Mám obavu, že svrchu uvedená rizika jsou záměrně nepublikována, nebo jsou naši představitelé nekompetentní.

Autor působí v Geologickém ústavu Akademie věd

26. 7. 2006

Glosy ke krizi současného českého myšlení o literární historii

Jestliže budu psát o krizi, nechápu toto slovo jako synonymum pro katastrofu, nýbrž jako označení stavu nejistoty, kdy jsou problematizovány základní principy literárněhistorické práce a vzniká potřeba redefinovat či nově je definovat. To podle mého přesvědčení v praxi znamená vrátit se ke kořenům, k samým základům vymezení oboru. Jsem totiž přesvědčen, že krize literární historie je součástí krize celé literární vědy a je "řešitelná" pouze v jejím rámci. Jsem si však také dobře vědom, že problémy, jichž se budu dotýkat, nemají charakter výhradně literární, jsou ve značné míře společné pro všechny historické obory. A konečně si také uvědomuji, že jde nikoliv o specificky českou problematiku, ale o otázky, jež jsou v rámci euroamerické kultury a vědy už desítky let rozmanitými způsoby diskutovány.

26. 7. 2006
Tuhu o sny naostřenou
pokládám na list
zasněženého světa
Petr Musílek: Kresba

Věřit tvrzení, že básník říká vždycky pravdu, věru nemusíme. Avšak určitě jsou básníci, kterým můžeme věřit vždycky, ať už je jejich bibliografie sporá či přebohatě rozkošatělá. Petr Musílek (*1945) knižně debutoval v šestatřiceti letech, tedy ve věku, kdy leckterý jiný autor už má za sebou knižních počinů hned několik. Petr Musílek je tvůrce, který nespěchá. Jestliže s prvotinou (básnickou sbírkou Tichý svědek) přišel mezi čtenáře v roce 1981, druhotinu (Tichý svědek) přidal teprve po sedmi letech, v osmdesátém osmém, a třetí kniha (Cesta k šípku) následovala dokonce až po dalších, předlouhých letech osmnácti, tedy letos.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Český film RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
5. 11. 2005 Reality show Odhalení: gorily v přímém televizním a rozhlasovém přenosu Štěpán  Kotrba
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka

Marihuana RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2006 Tráva na škole ano, nebo ne? Josef  Vít
12. 5. 2006 Marihuana, mozek novinářův a mozek neurologův Štěpán  Kotrba
11. 5. 2006 Přiznávám se. Podepsal jsem. Štěpán  Kotrba
8. 5. 2006 Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob Jan  Čulík
8. 5. 2006 Nezávislá závislost na marihuaně Štěpán  Kotrba
3. 4. 2006 Drogy na tanečních party a sociální stratifikace účastníků   
20. 2. 2006 Pozor! Intenzivní kouření konopí způsobuje duševní choroby   
24. 1. 2006 Rukola není obyčejná tráva Filip  Sklenář
14. 11. 2005 Konopí a civilizační nemoci Bushka  Bryndová
20. 6. 2005 Kouření konopí vyvolává u některých teenagerů psychotické stavy   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   

Telematika a elektronické mýtné RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2006 Tragická efektivita kamionové dopravy Michal  Brož
19. 8. 2005 Paroubek se rozhoduje mezi Siemensem a Kapschem Štěpán  Kotrba
15. 6. 2005 Čím ochočit kamiony Jiří  Kofránek
13. 6. 2005 Britové protestují proti plánům účtovat za jízdu automobilem po kilometru   
13. 6. 2005 Mýtné - jízda automobilem není právo Štěpán  Kotrba
10. 6. 2005 Británie zavede placení za jízdu autem do pěti let   
6. 6. 2005 Jezdit automobilem přestane být právem Jan  Čulík
3. 6. 2005 Jak ochočit kamiony Jiří  Kofránek
26. 5. 2005 Autem je to levnější než MHD, vzkazují radní   
20. 5. 2005 Bude luxus jezdit v Praze tramvají ? Zdeněk  Štefek

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

EBU - Evropská unie médií veřejné služby RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2006 Rozhlas podporuje open source formáty Ogg Vorbis a SMIL Štěpán  Kotrba
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   
3. 2. 2004 Promiňte mi, že se mi malinko zvedá tlak... Václav  Kasík

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil
21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík
19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour
18. 7. 2006 Na co si tady teď hrajeme? Miloš  Dokulil
17. 7. 2006 Jde o to, kdo nám vyhrál volby? Miloš  Dokulil
14. 7. 2006 Opravdu Topolánek vyhrál volby? Ivan Odilo Štampach
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Dalším Sorosovým cílem bude Arménie? Stanislav  Kliment
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Tak trochu jiná reality show Odhalení RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2006 Reality show Odhalení: Melouny dostal Richard Štěpán  Kotrba
6. 1. 2006 Gorily Českého rozhlasu v BBC   
4. 1. 2006 Odhalení: budou v dnešních hlavních zprávách BBC World Štěpán  Kotrba
13. 12. 2005 Reality show Odhalení: Paroubek se setkal s Richardem Štěpán  Kotrba
1. 12. 2005 Stále stejná, režimem povolená a regulovaná hra Michal  Vimmer
15. 11. 2005 Reality show Odhalení: víkend aneb dámská rvačka o sex Štěpán  Kotrba
12. 11. 2005 Reality show Odhalení: začíná soutěž ne o deset, ne o jedenáct, ale o rovných dvanáct melounů Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Reality show Odhalení: samci bez koulí vřeští, samci s koulema jsou v klidu Štěpán  Kotrba
10. 11. 2005 Reality show Odhalení: Mojo, vidí tě celá Amerika! Štěpán  Kotrba
9. 11. 2005 Reality show Odhalení: druhý den aneb jak je dobré míti dvě ženy Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík