25. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Irák
25. 4. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Vláda premiéra Džafarího vyhlásila neděli 9. dubna veřejným svátkem na "počest" údajného "osvobození Iráku" před třemi lety a nařídila konání veřejných oslav. Mnozí Iráčané však tento den vnímají spíše jako smuteční připomínku okupace a všeho, co po ní následovalo. Ředitel mosulských škol prohlásil, že tento den může být svátkem jen pro ty, kdo přijeli na tancích a nikoli pro Iráčany. V Ba'qúbě si toto výročí obyvatelé připomněli shromážděním jmen všech spoluobčanů, kteří byli během těchto tří let okupačními vojáky a jejich sluhy zavražděni.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 1. dubna 2006

Razie

Kolem poledne vpadli američtí a loutkoví vojáci do soukromé školy Ma'mún v bagdádské části Iskán a prohledali ji pod záminkou, že hledají studenty zapojené do útoků na americké síly. Studenti na vpád odpověděli generální stávkou, při níž odsuzovali americkou okupaci a barbarské chování vojáků.

Ozbrojené akce

Několik partyzánů zastřelilo v Šahrabánu tři příslušníky Brigád Badr.

V Ámiríji v západní části Bagdádu zasáhl ostřelovač na kontrolním stanovišti dva příslušníky sil Magháwir, jednoho z nich usmrtil a druhého vážně zranil.

Rovněž v Ramádí zastřelil ostřelovač amerického vojáka z hlídky projíždějící obytnou částí okrsku Ta'mím.

Pozdě večer bylo slyšet zvuky boje a exploze z Ámiríje v západní části Bagdádu, na místo přilétaly i vrtulníky. Vzhledem k zákazu vycházení však nebylo možno zjistit nic podrobnějšího.

K boji došlo večer kolem 20:00 také v Ghazálíji, kde partyzáni zaútočili na americké vojáky a loutkové gardisty, kteří se chystali vtrhnout do okrsku. Zapálili tři Humvee a dva pickupy gardistů a stáhli se po příletu vrtulníků se světlomety. Hořící vozidla byla zdálky viditelná, jiné údaje nebylo ani tady pro zákaz vycházení možno získat. Podle informace člena odboje se však vojákům navzdory značným posilám nepodařilo nikoho z nich zajmout. Vojáci se pak rozmístili kolem nedaleké mešity v představě, že se tam partyzáni budou chtít ukrýt. Potom prohledávali všechny domy ve čtvrti a mužům posypávali ruce žlutým práškem, který měl ukázat, zda v posledních hodinách drželi v rukou střelné zbraně.

Ostřelování

Tři rakety Kaťuša zasáhly ráno americký štáb na letecké základně v Ba'qúbě.

Odpoledne dopadly tři minometné střely ráže 82 mm na ležení sil Magháwir tzv. ministerstva vnitra v centru Sámarrá.

Večer vypálil odboj pět minometných střel ráže 82 a 120 mm na štáb americké armády ve Fallúdže.

Také americkou základnu v Baládu zasáhlo večer ostřelování pěti minometnými střelami ráže 120 mm.

Sestřelení vrtulníku

Odpoledne sestřelil odboj v oblasti Júsufíje asi 25 km jihozápadně od Bagdádu americký vrtulník. K jeho sestřelení se prostřednictvím internetu přihlásila skupina Džajš ar-Rášidín. Ztrátu stroje přiznala i americká armáda s tím, že osud posádky není znám, nepotvrdila ale, že k pádu došlo následkem sestřelení a odmítla sdělit, o jaký druh vrtulníku šlo a počet členů jeho posádky.

Bombové útoky

V Bagdádu ráno zasáhl výbuch bomby nedaleko Technologické univerzity policejní hlídku, úplně zničil vozidlo, zabil jednoho a zranil tři policisty.

V Saqlawíji asi 15 km severozápadně od Fallúdže zneškodnila dopoledne bomba americké Humvee a tři vojáky v něm zranila.

Dopoledne zabila exploze bomby na hlavní ulici Latífíje amerického vojáka, další dva zranila a jejich Humvee poškodila.

Kolem poledne došlo k explozi bomby pod americkou hlídkou na mostě v centru Mosulu. Zneškodněno bylo obrněné vozidlo a zraněni tři okupační vojáci. Další bomba zasáhla v Mosulu americkou kolonu projíždějící okrskem Ma'arid a zneškodnila rovněž obrněné vozidlo. Vzhledem k tomu, že vojáci začali kolem sebe střílet na všechny strany, nebylo možno zjistit, zda byl někdo z nich zabit nebo zraněn.

Na silnici u Madá'inu zničila exploze bomby Nissan loutkové armády, dva vojáky v něm zabila a dva další vážně zranila.

Americkou kolonu zasáhla odpoledne bomba ba ulici Palestina ve východním Bagdádu, poškodila Humvee a zranila v něm dva vojáky.

Na hlavní silnici několik kilometrů od Ramádí vybuchlo odpoledne odstavené auto naložené výbušninou, zničilo Humvee z projíždějící americké kolony, zabilo v něm tři a zranilo dva vojáky.

Bomba vybuchla také v centru Ramádí, kde zasáhla americkou hlídku, zničila Humvee a zabila nebo zranila čtyři vojáky v něm.

V noci vybuchly dvě bomby v kirkúcké čtvrti Takrír. První z nich poškodila americké hlídkové vozidlo, druhá explodovala poblíž po příjezdu policejní hlídky a zranila policejního důstojníka.

Neděle 2. dubna 2006

Sámarrá

Při prohledávání čtvrti Háwí v centru města zatkli američtí vojáci starší ženu, která je údajně matkou jednoho z velitelů odboje. Jejímu synovi vzkázali, aby "chránil čest své matky a vzdal se jim". Sedmdesátileté ženě zavázali oči, ponižovali ji a bili do hlavy a hrudi, nakonec ji před očima přihlížejících místních lidí vhodili do Humvee a odvezli.

Basra

Při poslední vlně zatýkání mezi obyvateli provincie zajali britští vojáci v Karmě severně od Basry a v okrsku Džumhúríja v centru města řadu členů Mahdího armády Muqtady as-Sadra. Jejich zatčení zdůvodnili odpovědností mahdistů za explozi, která 26. března ve čtvrti Muwaffaqíja usmrtila civilistu.

Mahdisté vydali vlastní prohlášení, v němž zatýkání označili za pokus terorizovat nevinné Iráčany a o pokus vlákat Sadrovo hnutí do boje s britskými silami. Žádali okamžité propuštění zatčených druhů a varovali britské vojáky a loutkovou národní gardu, že se jim v pravý čas dostane patřičné odpovědi.

Podle korespondenta Mafkarat al-Islam vzrostlo v Basře napětí mezi Brity a mahdisty po razii v tamní šíitské Mustafově mešitě.

Ozbrojené akce

V Ba'qúbě zaútočila skupina partyzánů na hlídku sil Magháwir, dva jejich příslušníky zabila a tři zranila. Příslušníci policie a loutkových sil pak uzavřely několik čtvrtí města a začali je dům od domu prohledávat.

V Karmě u Fallúdže zastřelil odpoledne ostřelovač vojáka z americké pěší hlídky procházející podél břehu řeky.

Oddíl partyzánů podnikl útok na americký tábor jižně od Fallúdže. Během tříhodinového boje byli Američané nuceni přivolat posily, ale zatímco část partyzánů zaměstnávala vojáky střelbou, druhá část se dostala do štábu, kde se zmocnila zbraní a munice. Kromě toho zajali jako rukojmí tři příslušníky námořní pěchoty.

Ostřelování

Pět silných minometných střel vypálil dopoledne odboj na americký štáb v Ámiríjat al-Fallúdža, kde zničily dvě Humvee a objekt štábu vážně poškodily.

Minometná palba zasáhla odpoledne americkou leteckou základnu Bakr u Jathribu, odkud bylo slyšet silné exploze, následované sloupy kouře.

Bombové útoky

Kolem 3:00, v době zákazu vycházení, explodovala v Qá'imu bomba pod americkou hlídkou.

Při ranní explozi bomby v centru Tikrítu bylo zneškodněno jedno Humvee a zabiti nebo zraněni čtyři vojáci.

K další explozi ráno došlo na silnici k americké základně Saqr v Habbáníji. Kompletně zničila jedno z kolony Humvee, dva vojáky v něm usmrtila a třetího vážně zranila. Odpoledne došlo v Habbáníji k dalšímu výbuchu, při němž bylo zneškodněno americké Humvee a čtyři vojáci v něm zraněni.

V Bajdží zničila exploze bomby policejní hlídkové vozidlo a zranila tři policisty, jednoho z nich vážně.

Kolonu několika Humvee zasáhl dopoledne výbuch bomby v centru Ramádí, jedno z nich zničil a druhé zneškodnil. Přitom byli čtyři Američané zabiti a dva zraněni. Silná exploze jejich roztrhaná těla odhodila 10 metrů od místa výbuchu a v okolí do vzdálenosti 200 metrů vyrazila skla výkladních skříní a oken.

U Jathribu asi 75 km severně od Bagdádu zneškodnila bomba Humvee z vojenské kolony a zranila tři Američany.

Bomba vybuchla za poledne také pod americkou kolonou u Abú Ghurajb, zničila obojživelné vozidlo, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Kolem 19:00 výbuch bomby v okrsku Džumhúríja v centru Ramádí vážně poškodil americké Humvee, v němž čtyři vojáky zabil nebo zranil. Poté, co Američané odvezli těla svých vojáků, místní lidé se vrhli na vrak vozidla a snažili se ho rozebrat a odtáhnout.

Záběr části vraku lze nalézt ZDE

Pondělí 3. dubna 2006

Těžké boje v Ramádí

Odpoledne došlo v centrální části města k těžké srážce mezi třemi odbojovými organizacemi na jedné a americkými a loutkovými silami na druhé straně, při níž Američané ostřelovali pozice mudžáhidů z vrtulníků. Boj začal útokem na americký štáb v centru města, Američané museli zavolat na pomoc tanky a vrtulníky, ty však v boji zblízka nemohly nijak zasahovat.

Kolem 17:00 jejich minometné střely vážně poškodily zdejší mešitu a okupanti zavraždili jejího imáma, kazatele a jednu další osobu.

Boj utichl teprve kolem 20:00. V jeho průběhu byla zničena dvě Humvee, jedno obrněné vozidlo bylo vyřazeno z provozu a nejméně deset Američanů bylo zabito nebo zraněno. Na straně odboje padli čtyři ozbrojenci. Jeden z mudžáhidů, Hadždž Muhammad al-Ásafí, potvrdil účast tří odbojových organizací na útoku, i to, že jejich dohoda o společných akcích platí nejen pro provincii Anbár, ale pro území celého Iráku.

Ozbrojené akce

Policejní hlídku odpoledne přepadla skupina partyzánů v centru Bajdží, dva policisty zabila a tři zranila.

Dalším terčem útoku se stala policejní hlídka v jižní části Ba'qúby, kde byli tři policisté zabiti.

Ve čtvrti Kafa'át na západě Mosulu zastřelil ostřelovač člena americké hlídky.

Další ostřelovač usmrtil příslušníka loutkové armády ve fallúdžské čtvrti Askarí, který střežil vojenské ležení.

Ostřelování

Pět raket Kaťuša středního doletu zasáhlo dopoledne ležení americké armády v oblasti Dibis severozápadně od Kirkúku.

Tábor amerických a loutkových vojáků severně od Júsufíje ostřeloval odboj čtyřmi minometnými střelami ráže 82 mm

Bombové útoky

Za svítání byl při ranní explozi bomby pod hlídkou tzv. národní gardy na silnici z Tal Afáru do Sindžáru zneškodněn Nissan a tři loutkoví gardisté v něm zraněni.

Na hlavní ulici Nahravánu vybuchla dopoledne bomba pod hlídkou sil Magháwir, zneškodnila jedno vozidlo, zabila dva loutkové vojáky a dva další zranila,

Další hlídka těchto sil se stala terčem bomby západně od Madá'inu. Výbuch tu zničil hlídkové vozidlo Toyota Landcruiser a čtyři kolaboranty v něm usmrtil.

Poblíž policejní stanice ve východním Bagdádu explodovalo dopoledne auto naložené výbušninou, když kolem něho projížděla americká hlídka. Výbuch poškodil jedno její vozidlo, zranil dva vojáky a pět náhodných chodců.

Policejní hlídku zasáhl také výbuch bomby na hlavní silnici k bagdádskému Madínat as-Sadr, zničil jedno vozidlo, usmrtil dva policisty, zranil další tři a čtyři civilisty.

V poledne zasáhla exploze hlídku tzv. národní gardy ve Fallúdže, poškodila vozidlo a zranila tři gardisty.

Při večerním výbuchu bomby pod konvojem dopravujícím po silnici mezi Baládem a Bagdádem munici pro americké základny byl zničen jeden kamion a jeho řidič zraněn.

Úterý 4. dubna 2006

Ramádí

Kolem půlnoci obklíčili američtí vojáci několik čtvrtí města a začali se s pomocí granátů a výbušnin dobývat do jednotlivých domů. V nich zbili muže, ženy vyhnali na ulici a zničili zařízení domů. Desítky lidí přitom zatkli s odůvodněním, že jsou proti Američanům. Podle tvrzení místních lidí nebyl mezi zatčenými žádný člen odboje.

Podle oznámení americké armády, citovaného QudsPress, pátrali vojáci po čtyřech Američanech, kteří "zmizeli" předchozího dne "při dopravní nehodě" v provincii Anbár, při níž pět dalších příslušníků námořní pěchoty zemřelo. Podle tohoto oznámení Američané ztratili v posledních třech dnech 18 mužů, z nichž devět bylo zabito v pondělí a dva zemřeli v sobotu při pádu vrtulníku Apache u Júsufíje.

Bagdád

Podle odpolední zprávy Mafkarat al-Islam zastřelili neznámí ozbrojenci v bagdádské části Dáwúdí z jedoucího auta dva zaměstnance ambasády Spojených arabských emirátů. Důvod atentátu ani žádné další podrobnosti nebyly zatím známy.

Mundhiríja

Okupační síly spolu s kolaboranty v 6:00 toto město zcela uzavřely bez jakéhokoli vysvětlení a pomocí amplionů vyzvali obyvatelstvo, aby "spolupracovalo" a nevycházelo z domů. Do 15:00 pak vojáci prohledávali domy v severních a jižních čtvrtích. Řadu lidí přitom zatkli, svázali jim ruce a na hlavy navlékli papírové pytle.

Podle sdělení jednoho z loutkových policistů byla důvodem této akce přítomnost "desítek" Íránců, kteří přede dvěma dny přešli hranice. Úkolem okupantů bylo tyto osoby najít a zajmout.

Tal Afár

Z amerického vězení v západní části Tal Afáru se za úsvitu podařilo uprchnout čtyřem členům odboje, kteří byli před časem zajati při bitvě o město. Dva z nich byli zřejmě na útěku zraněni střelbou stráží. Americké síly proto uzavřely město a okolí své základny na západní straně Tal Afáru a obstoupili městskou nemocnici a polikliniku v naději, že tu zranění vyhledají ošetření.

Ozbrojené akce

Při útoku na síly Magháwir poškodili mudžáhidové u Chálisu asi 60 km severně od Bagdádu několik jejich vozidel, jednoho ze zrádců zabili a čtyři zranili.

V Džazírat al-Chálidíja zastřelil ostřelovač člena tzv. národní gardy na střeše jednoho z místních domů, který Američané s loutkovou armádou zabrali pro své účely.

Ostřelování

V ranních hodinách vypálil odboj pět silných minometných střel na americkou základnu v Habbáníji, odpoledne kolem 16:00 odboj útok zopakoval čtyřmi raketami.

Večer zasáhly Američany okupovanou leteckou základnu u Jathribu tři silné minometné střely.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby zasáhl v Tikrítu hlídku sil Magháwir, zničil jedno z vozidel, zabil jednoho příslušníka sil a tři zranil.

Při explozi bomby pod americkou hlídkou na hlavní ulici Zafaráníje na jihovýchodě Bagdádu byli ve zneškodněném Humvee zraněni tři vojáci, jeden z nich vážně.

Výbuch bomby v západomosulské Qádisíji zneškodnil americké obrněné vozidlo a zranil dva vojáky. Další obrněné vozidlo vyřadila z provozu bomba na silnici jižně od Mosulu, která jednoho z Američanů zabila a dva zranila.

Večer zasáhla exploze bomby hlídku několika Humvee v průmyslové zóně severoiráckého Kirkúku, zničila jedno z vozidel, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

K večeru zasáhl výbuch bomby hlídku tzv. národní gardy v Durá jižně od Bagdádu. Ve zničeném vozidle dva gardisté zemřeli a dva utrpěli zranění.

Pokus o atentát

Blízko domu hlavy městské rady v Sámarrá Alího Aswada explodovalo ráno auto naložené výbušninou, které právě míjela Aswadova kolona. Výbuch vážně zranil tři z jeho tělesných strážců, Aswad však byl v tu chvíli ještě doma a atentátu unikl.

Středa 5. dubna 2006

Bagdád

Po poledni vybuchlo na ulici Palestina ve východním Bagdádu auto naložené výbušninou, zabilo tři civilisty a 16 zranilo. K dalšímu záhadnému výbuchu auta došlo téměř současně na severozápadě Bagdádu v okrsku Šula. Tady byl zabit jeden a zraněno 15 civilistů.

Ozbrojenci v uniformách národní gardy přepadli sídlo telefonní společnosti Iráqúna v bagdádském okrsku Mansúr, zabili dva úředníky a další dva unesli.

Bajdží

V 9:00 vyhlásili američtí a loutkoví vojáci v části města zákaz vycházení a zastavili veškerý provoz. Stalo se tak během několika dní už podruhé, jako obvykle bez jakéhokoli vysvětlení. Uzavření bylo v obou případech předehrou rozsáhlé razie v domech.

V severním Iráku roste nespokojenost s kurdským nacionalistickým režimem

V oblasti došlo v poslední době k několika protestům, z nichž nejsledovanějším byla demonstrace, která proběhla 15. března. Asi 2 000 demonstrantů se shromáždilo u muzea zdejších událostí z roku 1988 a obviňovalo kurdskou autonomní vládu z korupce a vydírání obyvatelstva. Dav přitom poničil a zapálil muzeum a zničil kamenný blok se jmény obětí masakrů. Přivolaní pešmergové demonstraci rozehnali střelbou, na jejíž následky zemřela minimálně jedna osoba, další byly zraněny. 80 demonstrantů bylo zatčeno.

Sebevražedný útok

V Ámiríjat al-Fallúdža najel kolem 13:00 fidáí s autem naloženým výbušninou do kontrolního stanoviště obsluhovaného americkými a loutkovými vojáky. Po výbuchu bylo slyšet střelbu a sanitky spěchající na místo.

Ozbrojené akce

V průmyslové zóně Fallúdžy zasáhl ostřelovač amerického vojáka z hlídky na hlavní ulici. Krátce nato zastřelil buď tento nebo jiný střelec na tomtéž místě i iráckého kolaboranta.

Ve východním Bagdádu zastřelili partyzáni tlumočnici, pracující pro americké vojáky.

Ostřelování

Britský konzulát v Basře, v němž za účasti politiků, zástupců médií a kmenových vůdců probíhala oslava výročí královny Alžběty, zasáhly večer dvě ze čtyř raket vypálených odbojem. Zda došlo k nějakým ztrátám a kam dopadly zbývající střely, nebylo známo.

Bombové útoky

Ranní exploze v kirkúcké čtvrti Wahda zneškodnila jedno z kolony amerických obrněných vozidel, v němž zabila či zranila pět vojáků.

Výbuch pod americkou hlídkou zničil v 7:30 v Husajbě u Qá'imu Humvee a zabil nebo zranil čtyři vojáky.

Tři příslušníky sil Magháwir zabila dopoledne exploze na hlavní ulici Madá'inu a zničila jejich Toyotu Landcruiser.

Jižně od Abú Ghurajb zneškodnila exploze americké Humvee, v němž dva vojáky zabila a dva zranila. V poledne zasáhla bomba východně od Ramádí americkou kolonu, zničila transportní vozidlo, usmrtila jednoho a zranila dva vojáky.

V Latífíji vybuchla po poledni bomba pod americkou kolonou, z níž zničila jedno Humvee, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Americkou hlídku zasáhl výbuch bomby na silnici mezi Miqdádíjí a Chánaqínem severovýchodně od Bagdádu, zneškodnil Humvee a zranil tři vojáky.

Odpoledne zničila exploze na dálnici u Júsufíje americké Humvee a zabila nebo zranila tři vojáky.

Na silnici z Kirkúku do Bajdží zasáhla odpoledne bomba americké transportní vozidlo, poškodila je a zabila v něm dva vojáky.

Večer došlo k výbuchu bomby pod americkou kolonou východně od Habbáníje, který zneškodnil jedno Humvee.

Čtvrtek 6. dubna 2006

Prohlášení hnutí Muqtady as-Sadra

Agentura QudsPress informovala, že ve čtvrtek 4. dubna se na několika místech Karbaly a v jižním Bagdádu objevili američtí vojáci a zatkli řadu členů Sadrovy Mahdího armády, které obvinili ze zabíjení a okrádání civilního obyvatelstva.

Sadrovo hnut na to reagovalo prohlášením, jež varovalo americké okupanty před dalšími útoky na Mahdího armádu a odmítlo tvrzení šířená Američany a médii, podle nichž jsou mahdisté zapleteni do sektářských útoků proti sunnitům, jejich zabíjení nebo vyhánění, jakož i tvrzení, že šíitské svatyně používané mahdisty slouží jako tajná vězení a mučírny.

Zatímco je už všeobecně známo, že únosy, mučení a zabíjení sunnitů jsou dílem Brigád Badr, americký velvyslanec v Bagdádu Zalmay Khalilzad v březnu v rozhovoru pro Washington Post ze všech těchto činů obvinil mahdisty, a to bez ohledu na to (nebo právě proto), že Muqtadá as-Sadr veřejně sektářské činy odsuzuje a mahdisty posílá v případě potřeby ohroženým sunnitům na pomoc.

Prohlášení rovněž odsoudilo "útok okupačních vojáků a loutkových sil, které za ubohou mzdu zrazují svou vlast okupantům, při němž byli zatčeni členové Mahdího armády a jejich domy prohledány". Pokud by podobné útoky pokračovaly, bude to mít pro Američany vážné důsledky. Odpovědnost za útoky nese rovněž irácký loutkový režim, protože jim přihlíží se založenýma rukama. Prohlášení též požadovalo propuštění všech uvězněných mahdistů.

Nadžaf

Na náměstí Tawdí nedaleko hrobky imáma Alího ibn Abí Táliba v Nadžafu explodovalo auto naložené výbušninou. Výbuch zabil 13 civilistů a dalších šest zranil.

Irácký odboj odmítl jakoukoli souvislost s tímto útokem na civilní obyvatelstvo. Muqtadá as-Sadr útok příštího dne v pátečním kázání odsoudil a prohlásil, že "nejde o první případ, kdy se okupační síly a jejich eskadry smrti uchýlily k zabíjení". Ze současné vlny násilí v Iráku obvinil anglo-americké okupační síly, protože Američané "zabíjejí šíitské duchovní vůdce, aby rozpoutali sektářské násilí".

Kolaboranti falšují údaje o zavražděných sunnitech

Oficiální mluvčí tzv. ministerstva zdravotnictví Qásim Jahjá na tiskové konferenci oznámil, že není možno sdělit přesný počet mrtvol, přijatých do iráckých nemocnic, protože premiér Džafarí vydal přímý rozkaz tyto počty nesdělovat: "Premiérův úřad nám zakázal sdělovat skutečné počty mrtvých, kteří jsou denně nacházeni na ulicích, v uličkách, na náměstích a hromadách odpadků v Bagdádu a dalších provinciích." Načež dodal: "Plníme rozkazy a nemícháme se do politiky."

Korespondent Mafkarat al-Islam proto po tiskové konferenci navštívil ministerstvo zdravotnictví, kde se setkal s úředníkem statistického oddělení, který ze zcela pochopitelných důvodů nechtěl být jmenován. Ten mu řekl: "Nařízení bylo podepsáno premiérem Ibráhímem Džafarím a bylo vydáno 27. prosince 2005 s rozkazem nevydávat žádná prohlášení, týkající se skutečného počtu mrtvol nacházených každého dne. Od toho dne zasíláme tyto počty úřadu premiéra a oni pak rozhodnou, co oznámí prostřednictvím svého informačního úřadu." Touto cestou se počty mrtvých sunnitů zpravidla sníží na polovinu: "Oznámíme-li 10 mrtvol, oni oznámí, že se našlo pět. Když oznámíme 20 těl, oni udají jen 10. Většina, ne-li všechna nalezená těla patří sunnitským mladým mužům zabitým eskadrami smrti šíitských milic nebo sil Magháwir ministerstva vnitra." Pokud ovšem dojde k úmrtí šíitů, uvádějí se jejich počty v plné šíři. Na závěr dodal: "Cítím hořkost, když vidím novinové zprávy a počty oznámené vládou, protože jejich většina je zfalšovaná a není založena na skutečnosti. Dovoz mrazicích skříní na mrtvoly z Egypta a dalších zemí souvisí právě s utajováním skutečného počtu mrtvých sunnitů."

Ozbrojená akce

Při útoku partyzánů na ležení loutkových vojáků ve čtvrti Džaghifi na severovýchodě Fallúdže byli dva vojáci zabiti a tři zraněni.

Ostřelování

V noci ze středy na čtvrtek zasáhly čtyři rakety Kaťuša středního doletu britskou okupační základnu Abú Nadží ve městě Amára na jihu Iráku.

Dvě rakety Kaťuša dopadly ráno do britského štábu v Basře, kde zničily podle policejní informace dvě vojenská vozidla a zranily dva vojáky.

Tři minometné střely ráže 82 mm zasáhly ráno policejní stanici ve východomosulské čtvrti Sumár.

Dvě rakety dopadly rovněž ráno na americký tábor západně od Ramádí.

Bombové útoky

Pod americkou hlídkou vybuchla ráno bomba ve východní části Mosulu. Z kolony několika obrněných vozidel a dvou hledaček min zneškodnila jednu hledačku a vážně zranila její tříčlennou posádku.

Další americká hlídka narazila na bombu ve čtvrti Dubbat v centru Ramádí. Ve zneškodněném vozidle byli tři vojáci zraněni.

Také na severovýchodě Hawídže se stala americká hlídka terčem bombového útoku. Výbuch tu úplně zničil Humvee, usmrtil tři vojáky a čtvrtého vážně zranil.

Kolonu kamionů se zásobami a vojenskou výstrojí pro americké základny zasáhla na silnici mezi Hawídžou a Bajdží exploze, která jeden kamion zničila a usmrtila jeho řidiče.

Bomba ráno vybuchla také u policejního kontrolního stanoviště v centru Ba'qúby, zranila však pouze tři civilisty a poškodila několik obchodů v okolí.

Policejní hlídku zasáhla bomba ve čtvrti Salam v centru Tal Afáru, zničila hlídkové vozidlo, zabila dva a zranila rovněž dva policisty.

Stejný osud potkal policejní hlídku ve čtvrti Ílam v jižním Bagdádu. Také tady výbuch hlídkové vozidlo zničil, usmrtil dva policisty a pět zranil. Ve chvíli, kdy na místo dorazily policejní posily, explodovala druhá bomba, která poškodila vozidlo a zranila další dva policisty.

Hlídka loutkových vojáků narazila na bombu na severu Miqdádíje. Výbuchem byla zničena dvě hlídková vozidla a zabiti tři vojáci, mezi nimi i kapitán, a pět dalších bylo zraněno.

Pátek 7. dubna 2006

Třetí výročí okupace si Iráčané připomenou různě

Vláda premiéra Džafarího vyhlásila neděli 9. dubna veřejným svátkem na "počest" údajného "osvobození Iráku" před třemi lety a nařídila konání veřejných oslav. Mnozí Iráčané však tento den vnímají spíše jako smuteční připomínku okupace a všeho, co po ní následovalo. Ředitel mosulských škol prohlásil, že tento den může být svátkem jen pro ty, kdo přijeli na tancích a nikoli pro Iráčany.

V Ba'qúbě si toto výročí obyvatelé připomněli shromážděním jmen všech spoluobčanů, kteří byli během těchto tří let okupačními vojáky a jejich sluhy zavražděni.

Bagdád

Kapitán policie v rozhovoru s korespondentem Mafkarat al-Islam uvedl, že ráno nalezla policie v různých částech města celkem 20 mrtvých sunnitů, vesměs mučených a poté zastřelených. Dodal, že všichni byli zabiti eskadrami smrti. Některá těla nesla stopy elektrických šoků, propichování jazyka a vytrhávání prstů na rukou i nohou.

Krátce po poledni zasáhly podle prvních zpráv policie a médií šíitskou mešitu Buratha v Bagdádu tři (případně čtyři) minometné střely ráže 82 mm, které usmrtily 79 lidí a mešitu vážně poškodily. O něco později policie zprávy upřesnila v tom smyslu, že exploze nezpůsobily střely, ale tři sebevražední atentátníci, kteří se vmísili mezi věřící. Počet mrtvých a zraněných dosáhl čísla 181, pátrání po dalších obětech však ještě pokračovalo. Imám této významné šíitské mešity v hlavním městě Džalál ad-dín as-Saghír je členem iráckého "parlamentu" a zástupcem Brigád Badr.

Rada sunnitských ulamá vydala prohlášení odsuzující jak tento čin, tak útok na šíitskou svatyni v Nadžafu, k němuž došlo předchozího dne: "Spiklenci proti této zemi a ti, kdo prolévají krev jejího lidu, se domnívají, že se jim podaří otevřít cestu k další válce, která jim umožní dosáhnout rozbití Iráku, aby tak nad ním mohli získat kontrolu".

Fallúdža

Do zdejší nemocnice byla dopravena těla tří mladých mužů z kmene Bú Mar'í, největšího kmene ve městě, které v Bagdádu zavraždily šíitské sektářské milice. Muhammad Chalaf, Umar Chalaf a jejich bratranec Sa'dún Muhammad se do hlavního města vydali, aby ve čtvrti Šula koupili ovci. Na jednom z kontrolních stanovišť je zastřelili badristé a jejich těla pohodili na hromadu odpadků.

Okupanti zavraždili prodavače v Tárimíji

Američtí vojáci střežící uzávěru ulice poblíž zdejšího lidového tržiště zavraždili prodavače nápojů, který jim odmítl prodat vodu. Prodavač Dijá ad-dín al-Mašhadání odmítl okupantům cokoli prodat a prohlásil, že má vodu jen pro lidské bytosti, nikoli pro Američany. Vojáci ho začali mlátit a když jednomu z nich ránu vrátil, zastřelili ho. Pak si jednoduše vzali několik lahví s vodou a odešli.

Dijá ad-dín al-Mašhadání byl po pátečních společných modlitbách pohřben na hřbitově mučedníků.

Masové zatýkání

Pod ochranou bojových letadel a vrtulníků zahájili za svítání američtí vojáci v doprovodu kolaborantů razii ve vesnici Samrá severně od Tikrítu. Šajch Muhammad an-Násirí korespondentovi Mafkarat al-Islam sdělil, že při razii, která pokračovala až do odpoledních hodin, bylo bez jakéhokoli vysvětlení zatčeno přes 50 mladých mužů. Poznamenal rovněž, že američtí vojáci se při akci chovali lépe než kolaboranti, kteří ponižovali ženy, bili děti a v domech kradli peníze a zlaté šperky.

Do stejné situace se ráno probudili obyvatelé Jathribu a okolních vesnic. Američtí a jejich slouhové uzavřeli přístupy k nim a pak s pomocí vrtulníků přistávali na střechách domů. I tady pozatýkali desítky místních lidí, tři další při přistání na střeše domu ve vesnici Džilí zranili.

Přes stovku kurských pešmergů se přiotrávilo jídlem

V několika městech této severoirácké provincie byly během čtvrtka do nemocnic převezeny desítky kurdských pešmergů s příznaky otravy jídlem z neznámého zdroje. Šlo celkem asi o 150 osob včetně vysokých důstojníků, trpících dýchacími potížemi, zvracením, prudkým snížením krevního tlaku a v některých případech i krvácením. Zástupce ředitele pohotovosti nemocnice ve městě Ranía dr. Šajchwán Muhammad korespondentovi Mafkarat al-Islam sdělil, že stav valné části z nich je vážný.

Podle místních lidí za událostí stojí převážně kurdská islamistická odbojová organizace Ansar al-Islam.

Basra

Poté, co byl po dvě noci zdejší britský štáb v prezidentském paláci na jihu města terčem minometného ostřelování, vyhlásily britské síly večer v Basře zákaz vycházení od 21:00 do 6:00. Jde o první zákaz tohoto druhu od počátku okupace. Po setmění se po ulicích města rozmístila britská obrněná vozidla a nad nimi přelétaly vrtulníky.

Podle nepotvrzených zpráv plánují Britové přenesení odpovědnosti za bezpečnost ve městě na místní policii, o níž se mezitím dostatečně prokázalo, že je zapletena jak do útoků na britské vojáky, tak do vražd a zatýkání místních obyvatel.

Ozbrojené akce odboje

V ranních hodinách pronásledovali v Ba'qúbě partyzáni pickup se dvěma členy Brigád Badr a oba zastřelili. Zprávu o události přinesla prorežimní televizní stanice, ovšem v pozměněné úpravě, podle níž šlo o dva civilisty zastřelené teroristy.

Ostřelování

Čtyři minometné střely zasáhly kolem poledne tábor amerických a loutkových vojáků v Duluíji.

Sestřelení vrtulníku

V noci na pátek sestřelil odboj nad Ridwáníjí na západní straně Bagdádu americký vrtulník neznámého typu. Podle svědectví místních letěl stroj v malé výšce a náhle se dostal do prudké palby, po níž se zřítil na zem.

Sobota 8. dubna 2006

Přípravy na výročí okupace

Americké a loutkové síly vyhlásily na noc ze soboty na neděli a na celou neděli v souvislosti s třetím výročím okupace země stav nejvyšší pohotovosti. Po všech částech Bagdádu a v hlavních ulicích byly rozmístěny stovky amerických a loutkových vojáků. Na okrajích hlavního města, především na silnicích vedoucích do provincie Anbár, byla zřízena další kontrolní stanoviště.

Sunnitští uprchlíci přišli do Sámarrá

Asi 150 sunnitských arabských rodin vyhnaných ze svých domovů v Basře, Madá'inu, Nahrawánu, bagdádské Džadídě a dalších míst šíitskými milicemi přijelo se zbytky svého majetku do Sámarrá. Několik rodin se uchýlilo ke svým příbuzným, ostatní většinou nocovali pod širým nebem na náměstích. Guvernér města Muhammad Chaláf Rajhán a členové městské rady, jakož i členové rady ulamá nabídli rodinám finanční a jinou pomoc.

Musajjib - Bagdád

V Musajjibu ležícím 70 km jižně od Bagdádu vybuchl kolem poledne poblíž šíitské svatyně Awlád Muslim automobil naložený výbušninou, jehož exploze usmrtila pět civilistů a dalších 15 zranila, některé z nich vážně. Americké a loutkové síly po explozi uzavřely okolí a na místo dorazily hasičské vozy.

Na sunitskou mešitu Nádží al-Chidrí v Bagdádu dopadlo během poledních modliteb několik minometných střel, které způsobily smrt šesti a zranění čtyř věřících. Mešita sama nebyla nijak poškozena.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Mu'allimín v centru Fallúdže usmrtil ráno ostřelovač dalšího amerického vojáka z pěší hlídky. Večer ve zdejší čtvrti Risála jeden z partyzánů zaútočil na hlídku loutkových vojáků, jednoho zastřelil a dva zranil, načež sám zmizel.

V bagdádské Azamíji postřílelo několik partyzánů tři badristy, kteří se účastnili útoků na sunnitské mešity a místní obyvatele.

V Ámiríji na západě Bagdádu se večer střetli partyzáni s hlídkou loutkových vojáků, zničili jedno z jejich vozidel, čtyři vojáky zabili a tři zranili.

V Ghazálíji na západě Bagdádu došlo k podobnému útoku, jehož terčem byl člen Brigád Badr a současně kapitán loutkového ministerstva vnitra Hádí Abd al-Husajn. Ten byl zastřelen v jedoucím autě, útočníci pak beze škody z místa zmizeli.

Ostřelování

Pět minometných střel ráno dopadlo na společný tábor amerických a loutkových sil v Latífíji.

Dvě silné minometné střely zasáhly odpoledne štáb sil Magháwir v Zafaráníji na jihu Bagdádu.

Terčem sedmi minometných střel se stala budova amerického štábu v Ramádí. Po přesném zásahu bylo možno v nejvyšším (třetím) patře budovy pozorovat požár.

Večer zasáhly tři minometné střely ráže 82 mm americkou základnu Warrár západně od Ramádí.

Bombové útoky

Na severu Madá'inu vybuchla ráno bomba pod hlídkou sil Magháwir a zničila vozidlo, v němž tři vojáci zemřeli a čtvrtý byl zraněn.

Na strategické silnici západně od Hítu zneškodnila ráno bomba jedno z kolony Humvee a zranila v něm tři americké vojáky.

Výbuch bomby ve vesnici Mullá Abdalláh u Kirkúku zranil dopoledne tři policisty a poškodil jejich hlídkové vozidlo. Další policejní hlídka narazila odpoledne na bombu v okrsku Rijád asi 25 km jihozápadně od Kirkúku. Ve zneškodněném vozidle byli dva policisté usmrceni a čtyři zraněni.

Také v Ba'qúbě se stala policejní hlídka terčem bomby, která zneškodnila její vozidlo a zranila tři členy hlídky.

Výbuch bomby nedaleko nádraží v Baládu zneškodnil americké Humvee, zabil jednoho a zranil druhého Američana.

Neděle 9. dubna 2006

Většina Ramádí opět v rukou odboje

V 7:00 vybuchla ve čtvrti Mal'ab v centrální části města bomba pod americkou hlídkou složenou z několika Humvee, jedno z nich úplně zničila, zabila v něm dva vojáky a dva zranila. Americké síly se po tomto útoku stáhly z většiny čtvrtí města a místo nich se po ulicích rozmístili mudžáhidové. Z amplionů většiny mešit po celém městě zněly písně vyzývající k boji proti okupantům nebo recitace z Koránu -- město tak oslavilo třetí výročí okupace po svém.

V rukou několika odbojových organizací bylo 60 procent města -- čtvrti Mal'ab, čtvrť 17. dubna, Dubbat, Šurta a několik čtvrtí v západní části včetně největší městské čtvrti Ta'mím. Pod jejich kontrolou byl také areál tržiště a zemědělský region Džazíra. Američané se zdržovali ve čtvrtích v blízkosti svých základen -- kolem zemědělské fakulty a prezidentského paláce, z nichž si zřídili své štáby. Během dne došlo ke čtyřem srážkám, které vesměs skončily ústupem amerických sil a pod kontrolu odboje se dostaly další části města.

Fallúdža

V centru města se dopoledne terčem útoku partyzánů stala pěší hlídka loutkové armády. Osm z nich bylo zabito a tři zraněni; na straně partyzánů byl zraněn jeden z mužů.

V 7 km vzdáleném Ámiríjat al-Fallúdža zasáhl ostřelovač amerického vojáka stojícího na stráži na hlavní ulici a usmrtil jej.

Jiný ostřelovač přímo ve Fallúdže zastřelil amerického vojáka ve čtvrti Askarí.

Americké ležení v obytném komplexu v Ámiríjat al-Fallúdža zasáhly odpoledne tři minometné střely.

Sámarrá

Američtí vojáci rozhazovali ráno po celém městě letáky, v nichž tvrdili, že nepřišli Irák okupovat a vykrádat jeho přírodní bohatství, ale proto, aby "mu pomohli". Letáky připomínaly třetí výročí okupace, v žargonu okupantů "osvobození". Obyvatelé města odpověděli tím, že letáky shromáždili na velkou hromadu a před očima amerických vojáků a jejich iráckých přisluhovačů je spálili.

Sebevražedný útok

Do amerického kontrolního stanoviště u vjezdu do Hadíthy narazil ráno fidáí s autem naloženým výbušninou, zcela zničil dvě Humvee, zabil čtyři americké vojáky a pět dalších zranil.

Další ozbrojené akce

Skupina partyzánů zaútočila ráno v Abú Ghurajb na americkou kolonu, zneškodnila jedno Humvee a zranila řadu vojáků; podle místních lidí byl jeden z nich zabit, nebylo však možno jejich informaci ověřit. Jeden z mudžáhidů zaplatil útok životem.

V okrsku Bú Hamdán severozápadně od Qá'imu zaútočili dopoledne partyzáni na pěší hlídku loutkových vojáků a dva z nich zabili.

V jižní části Ba'qúby zastřelili partyzáni odpoledne dva členy Brigád Badr.

Ostřelování

Za svítání dopadly tři rakety Kaťuša středního doletu na americkou základnu na kirkúckém letišti.

Dvě stejné rakety zasáhly ráno americkou základnu Ghazlání v Mosulu.

Kolem 7:30 vypálil odboj pět minometných střel do bagdádské přísně střežené tzv. Zelené zóny. Z komplexu bylo slyšet houkání sirén, nad ní se objevily nízko létající vrtulníky a irácké loutkové síly rozmístěné v okolí zóny dostaly rozkaz neshlukovat se do velkých skupin, které by byly snadným terčem případných dalších raket.

Dalších sedm raket Kaťuša dopadlo v 8:15 na americkou základnu Warrár západně od Ramádí.

Sestřeleno nákladní letadlo

Kolem 16:00 sestřelil odboj nad Kirkúkem americké transportní letadlo, které se zřítilo nedaleko obilního sila v centru města. Letoun se při dopadu vzňal a shořel; osud jeho posádky nebyl znám. Na místo dorazilo asi 20 amerických vojenských vozidel a ve vzduchu se objevil roj amerických vrtulníků.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby pod hlídkou loutkových vojáků na hlavní ulici Miqdádíje poškodil jedno z vozidel a zabil tři vojáky.

Výbuch bomby ve východní části Mosulu zneškodnil Humvee americké hlídky a zranil v něm tři vojáky.

Americká pěší hlídka narazila na bombu ve čtvrti Sa'd v centru Tal Afáru. Čtyři z vojáků tu byli zabiti a tři zraněni.

V bagdádské Ghazálíji zneškodnil výbuch bomby hlídkové vozidlo loutkové armády a zranil tři vojáky.

Další bomba usmrtila dopoledne člena policejní hlídky na náměstí Majsalún ve východním Bagdádu, další dva policisty zranila a zničila jejich vozidlo.

Rovněž v bagdádském okrsku Ma'mún narazila policejní hlídka na bombu, která její vozidlo poškodila a dva z policistů zranila.

Pondělí 10. dubna 2006

Fallúdža

Krátce před 10:00 přepadla skupina partyzánů na východě města kolonu amerických vojáků, poškodila jedno z vozidel a zranila dva vojáky.

Asi ve stejnou dobu přepadla jiná skupina loutkovou pěší hlídku ve čtvrti Šurta na severovýchodě města. Tady byli tři vojáci zabiti a dva zraněni, zbytek se dal na útěk.

Kolem 19:30 zastřelil ostřelovač poblíž městského nemocničního komplexu amerického vojáka na jedoucím vozidle. Američané reagovali vpádem do komplexu a jeho prohledáváním, které se však nesetkalo s úspěchem.

Kolem poledne došlo ve čtvrti Askarí ve východní části města k boji mezi partyzány a americkými a loutkovými vojáky. Z místa bylo slyšet střelbu a exploze, Američané uzavřeli řadu okolních ulic a přivolali vrtulníky.

Odpoledne přepadla skupina partyzánů v centru města kolonu pancéřovaných automobilů. Při útoku byl jeden z automobilů zničen, zabiti dva žoldáci pracující pro bezpečnostní společnost a další dva zraněni.

Terčem dalšího útoku se odpoledne stala nedaleko městského tržiště hlídka loutkových vojáků, z nichž byl jeden zabit a tři zraněni. Vojáci pak střelbou po celém okolí zranili čtyři civilisty.

Další ozbrojené akce odboje

V Miqdádíji ležící asi 85 km severovýchodně od Bagdádu přepadli partyzáni kontrolní stanoviště loutkových vojáků, poškodili dvě vojenská vozidla, zabili jednoho z vojáků a tři další zranili.

V Basře v okrsku Džumhúríja byl zastřelen policista a příslušník Brigád Badr Alí Muhawdir.

Ostřelování

Pět silných minometných střel zasáhlo ráno americkou základnu Bakara jihozápadně od Kirkúku.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby na polní silnici mezi Júsufíjí a bagdádskou Ridwáníjí zničila jedno z pěti Humvee americké hlídky, dva vojáky v něm zabila a třetího vážně zranila.

Na hlavní silnici jižně od Duluíje narazila na bombu americká kolona několika kamionů a Humvee. Výbuch zneškodnil jedno Humvee a čtyři vojáky v něm zranil.

Další americká kolona se stala terčem bomby na hlavní silnici severně od Tikrítu. Jedno z Humvee bylo zneškodněno, zabit byl jeden voják a zraněny další čtyři osoby, mezi nimi hlavní dispečer tikrítské policie a další policista, kteří byli ve chvíli výbuchu poblíž.

Ve čtvrti Muthanna na západě Mosulu zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, z níž zneškodnil obrněné vozidlo a usmrtil tři vojáky.

Exploze auta v ulici Amal aš-Šábí v západním Bagdádu zneškodnila odpoledne americké Humvee, v němž jednoho vojáka zabila a tři zranila.

V centru Madá'inu explodovala večer bomba pod hlídkou sil Magháwir, dva její členy usmrtila a dva zranila.

Úterý 11. dubna 2006

Ramádí

Ráno dopadlo pět minometných střel ráže 82 mm na americký štáb v zabrané zemědělské fakultě na východě města. Odpoledne došlo k boji ve čtvrti Mal'ab v centru Ramádí, kde partyzáni zaútočili na americkou vojenskou kolonu. Boj trval téměř čtyři hodiny a skončil zničením dvou amerických obrněných vozidel a jednoho Humvee. Přitom bylo sedm Američanů zabito a pět zraněno.

K dalším srážkám došlo na východní straně města při útocích na americkou pěší hlídku a na kolonu pěti Humvee. Z pěší hlídky byli zabiti tři vojáci, z kolony zničeno jedno Humvee, dva Američané zabiti a tři zraněni.

Kolem 18:00 nalezli loutkoví vojáci ve městě čtyři mrtvá těla, jedno s podříznutým krkem. Podle sdělení jednoho z vojáků šlo o tři členy loutkové vojenské rozvědky a tlumočníka původem z Bagdádu, který pracoval pro americkou armádu.

Madínat as-Sadr

V tomto bagdádském šíitském okrsku kolem poledne explodovalo auto naložené výbušninou, zaparkované poblíž benzinové čerpací stanice a na dálku odpálené. Exploze zabila čtyři civilisty a pět dalších zranila. Šlo se vší pravděpodobností o další pokus sloužící k rozpoutání náboženské nenávisti a občanské války.

Ozbrojené akce

V mosulské čtvrti Núr zaútočili ráno ozbrojenci na skupinu členů proamerické separatistické Kurdské federální strany a jednoho z nich zastřelili.

Kolem poledne přepadli partyzáni kontrolní stanoviště loutkové policie na silnici vedoucí z Kirkúku do Hawídže. Při útoku byl jeden policista zabit a dva zraněni; zranění utrpěl rovněž jeden z partyzánů.

Odpoledne byli v centru Mosulu ve srážce partyzánů s tzv. národní gardou zabiti tři gardisté.

Ostřelování

Na Američany okupovanou vojenskou základnu Luhúm v Mahmúdíji dopadlo dopoledne šest minometných střel ráže 100 mm.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby na hlavní silnici mezi Ba'qúbou a Buhrízem zasáhla americkou kolonu obrněných vozidel a Humvee, jedno z Humvee zneškodnila a zabila nebo zranila čtyři vojáky v něm.

Z pěší hlídky loutkových vojáků usmrtila bomba na polní silnici u Chálidíje jednoho a vážně zranila tři vojáky.

Výbuch bomby na hlavní ulici v centru Ba'qúby zneškodnil policejní hlídkové vozidlo a zranil čtyři policisty, dva z nich vážně.

Policejní hlídka narazila na bombu i v Zafaráníji na jihovýchodě Bagdádu. Ve zničeném vozidle jeden policista zahynul a tři utrpěli zranění.

Také na silnici východně od vesnice Kan'an (35 km východně od Ba'qúby) došlo k výbuchu, při němž bylo zneškodněno policejní vozidlo a zraněni dva policisté, jeden z nich v hodnosti kapitána.

Severovýchodně od Miqdádíje zneškodnila exploze Humvee z projíždějící americké kolony.

Hlídku sil Magháwir zasáhl výbuch bomby v centru Durá jižně od Bagdádu, zničil hlídkové vozidlo, zabil dva kolaboranty a tři zranil.

Při večerním výbuchu bomby pod americkou hlídkou na hlavní ulici v Barwáně zemřel ve zneškodněném Humvee jeden Američan a tři byli zraněni.

Ve večerních hodinách došlo k výbuchu auta u lidové restaurace ve východobagdádské čtvrti Ur. Auto explodovalo ve chvíli, kdy do restaurace vešla skupina policistů. Výbuch zničil dvě policejní auta, zabil dva a zranil čtyři policisty. Zraněno bylo rovněž pět civilistů.

Středa 12. dubna 2006

Durá

Podle zprávy webové stránky rady ulamá provedly síly Magháwir a pořádkové síly tzv. ministerstva vnitra v civilních oděvech a v 15 automobilech v úterý 4. dubna ráno v Durá razii, při níž zatkly 68 místních obyvatel, z nichž čtyři byli křesťané a ostatní sunnité. Některé z nich zatkly v jejich domech, jiné na ulici nebo na tržišti a všechny odvezly neznámo kam. O týden později, v úterý 11. dubna, bylý mrtvoly všech 68 zatčených nalezeny v Bagdádu a z jejich stavu bylo patrno, že všichni před smrtí prošli mučením.

Odpovědí odboje na tuto vraždu byly exploze bomb, z nichž první zasáhla policejní hlídku v okrsku Mahdíja a druhá rovněž policejní hlídku na tržišti Athúrijjín. Výbuchy zničily jedno a zneškodnily další policejní vozidlo, zabily dva policisty a čtyři včetně kapitána zranily. Zranění utrpěli rovněž tři civilisté.

Fallúdža

Během noci došlo ve městě ke dvěma útokům na loutkové síly. Exploze bomby blízko Bagdádské banky zneškodnila vozidlo tzv. národní gardy, zabila jednoho gardistu a dva zranila. Při útoku na vojenský tábor amerických a loutkových vojáků ve čtvrti Askarí bylo ležení těžce poškozeno a vážně zraněni čtyři loutkoví vojáci.

V 7:00 zničila exploze v centru města americké hlídkové vozidlo.

Před polednem pak partyzáni podnikli na hlavní fallúdžské ulici útok na síly Magháwir. Poté, co loutkové vojáky zastavil výbuch bomby, zaútočili na ně ozbrojenci přímo, zapálili dvě hlídková vozidla, zabili tři příslušník sil a pět dalších zranili.

Huwajdir

K dalšímu z nekončící série podezřelých výbuchů došlo večer ve městě Huwajdir, ležícím asi 65 km severovýchodně od Bagdádu. Auto naložené výbušninou tu explodovalo na ulici blízko tržiště plného lidí ve chvíli, kdy věřící vycházeli z blízké šíitské mešity. Výbuch si vyžádal nejméně 20 mrtvých a 30 zraněných.

Amára

V úterý večer zatkli britští vojáci ve městě několik místních mužů. V odpověď na to se ve středu ráno místní lidé vyzbrojili lehkými a středními zbraněmi i minomety a zaútočili na Brity, přičemž zneškodnili jedno jejich vozidlo. Při střetu bylo údajně několik civilistů zraněno, o britských ztrátách nebyly k dispozici žádné zprávy, protože Britové se je stejně jako Američané snaží tajit nebo aspoň minimalizovat.

Ostřelování

V časných ranních hodinách zasáhla minometná palba štáb britských okupačních sil na letišti v Basře. Britský mluvčí přiznal zásah dvou střel, tvrdil však, že nezpůsobily škody ani ztráty.

Minometné střely zasáhly ráno také štáb amerických a loutkových sil i policie v Miqdádíji. Způsobily vážné škody na budově štábu, zničily pět vozidel loutkových sil a zneškodnily dvě americká Humvee, zabily dva loutkové vojáky a zranily pět policistů.

Salva minometných střel ráže 82 mm zasáhla dopoledne štáb okupačních vojáků a sil Magháwir v hotelu Buhajra v Sámarrá.

Odpoledne dopadly další minometné střely na americký tábor v okrsku Ta'mím v Ramádí.

Bombové útoky

V severní části Karbaly u hrobky Awna ibn Alího explodovaly přesně v 9:00 současně dvě bomby, které zničily dvě vozidla z americké vojenské kolony, zabily tři vojáky a tři zranily. Výbuch poškodil také několik projíždějících osobních automobilů.

V Tal Afáru odpoledne vybuchla bomba pod policejní hlídkou projíždějící tržištěm. Zničila dvě policejní vozidla a dva soukromé automobily, které byly blízko místa výbuchu. Zabit byl jeden policista a zraněni čtyři další; mimoto utrpělo zranění pět civilistů.

Výbuch bomby na dálnici v Júsufíji zasáhl tank z americké kolony, zneškodnil ho, jednoho Američana zabil a tři zranil.

Při explozi bomby na jihu Ba'qúby byli zraněni dva členové policejní hlídky a jejich vozidlo zneškodněno.

Večer zasáhl výbuch bomby americkou kolonu v Dudžajlu 55 km severně od Bagdádu. Zničil transportní vozidlo, v němž tři vojáky usmrtil a pět dalších vážně zranil.

Americká armáda přiznala, že v posledních dnech ztratila v Iráku pět vojáků. Tři z nich zabila v úterý bomba v severním Bagdádu, další voják byl v pondělí zbit v provincii Anbár a pátého usmrtila v neděli bomba v Baládu; tam byl také podle tohoto přiznání jeden voják zraněn.

Atentát

Ve městě Džalawlá ležícím 120 km severovýchodně od Bagdádu a asi 60 km od íránské hranice zaútočili partyzáni na automobil s kapitánem Rifátem, členem tamní městské rady, ředitelem bezpečnosti a dvěma policisty. Všechny i s řidičem zastřelili.

Jednání o osobě nového premiéra se vlečou

Agentura QudsPress přinesla zprávu, že americký velvyslanec v Bagdádu Zalmay Khalilzad a jeho britský kolega William Patey se sešli s Qásimem Dáwúdem ze šíitské Spojené irácké aliance a Sálihem Mutlakem, vůdcem Fronty národního dialogu, aby zdůraznili nutnost jmenování Dáwúda novým iráckým "premiérem" místo zdiskreditovaného Ibráhíma Džafarího. Schůzka se konala v Dáwúdově domě v bagdádské tzv. Zelené zóně. Američané naléhají na to, aby byl nový premiér jmenován do tří dnů a aby byla co nejdříve vytvořena nová loutková vláda, pracující pro Washington.

Čtvrtek 13. dubna 2006

Sebevražedný útok

Ve vesnici Karábíla najel odpoledne fidáí s autem naloženým výbušninou do skupiny amerických a iráckých vojáků, asi deset z nich usmrtil a dvacet zranil. Loutkoví vojáci reagovali střelbou po okolních prodavačích a tři z nich zasáhli a usmrtili. Pak spolu s Američany provedli v okolí hromadné zatýkání.

Podle agentury QudsPress šlo o druhý sebevražedný útok během jediného týdne. Při předchozím explodovalo auto s útočníkem u kontrolního stanoviště amerických a loutkových vojáků, kde několik z nich zabilo a další zranilo.

Ozbrojené akce

Kolem poledne usmrtil ostřelovač jednoho amerického vojáka z hlídky projíždějící po polní silnici jižně od Mušáhady.

Večer zaútočila ve čtvrti Salam v Tal Afáru skupina partyzánů na hlídku tzv. Irácké národní gardy, dva z gardistů zabila a dva zranila.

Agentura QudsPress při zpravodajství o dění v Iráku upozornila, že v poslední době vzrůstá počet útoků na americké síly ve Fallúdže a jejím okolí.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 82 mm dopadlo odpoledne na americkou leteckou základnou Saqr v Habbáníji. Podle místních svědků otřásly základnou a okolím mohutné exploze.

Kolem 15:00 zasáhly tři rakety Kaťuša tábor amerických sil v Ámiríjat al-Fallúdža.

Kolem 19:00 ostřeloval odboj bagdádskou přísně střeženou tzv. Zelenou zónu. Dvě ze čtyř minometných střel spadly do Tigridu v sousedství zóny, zbývající dvě však zónu zasáhly. Americké síly po útoku uzavřely ulici Abú Nuwás.

Bombové útoky

Ráno zničila série několika bomb v Jathribu asi 75 km severně od Bagdádu jedno z kolony amerických Humvee, dvě další zneškodnila, usmrtila čtyři a zranila rovněž čtyři vojáky.

Hlídku tzv. národní gardy zasáhla dopoledne bomba v okrsku Baládíjat ve východním Bagdádu, zneškodnila jedno vozidlo, zabila dva gardisty a tři vážně zranila. K dalšímu výbuchu došlo ve čtvrti Mansúr v západní části Bagdádu, kde bylo zneškodněno americké Humvee, zraněni čtyři američtí vojáci a jeden irácký civilista. Odpoledne pak na bombu narazila policejní hlídka v Zafaráníji na jihovýchodě Bagdádu. Ve zničeném vozidle byli čtyři policisté zraněni. Pozdě večer se stala terčem bomby americká hlídka v Ridwáníji na západní straně Bagdádu, kde bylo zneškodněno jedno z jejích Humvee, jeden voják usmrcen a dva zraněni.

V odpoledních hodinách došlo na hlavní silnici východně od Mosulu k výbuchu bomby pod americkou hlídkou, po němž na místě zůstalo zničené Humvee, dva vojáci byli zabiti a dva zraněni. Pozdě odpoledne vybuchla další bomba ve východní čtvrti Mansúr přímo v Mosulu, zničila další Humvee, dva vojáky v něm zabila a druhé dva těžce zranila.

Jižně od Mosulu zasáhla odpoledne bomba na silnici v okrsku Šarqat americkou kolonu, zneškodnila obrněné vozidlo, usmrtila jednoho a zranila tři vojáky, jednoho z nich vážně.

Večer došlo na hlavní silnici severně od Mahmúdíje k výbuchu bomby pod hlídkou sil Magháwir, exploze zničila hlídkové vozidlo, jednoho kolaboranta zabila a dva zranila.

Večerní výbuch bomby v Ba'qúbě zasáhl policejní hlídku, její vozidlo zničil a tři policisty zranil.

Pátek 14. dubna 2006

Další podezřelé bombové útoky proti civilistům

Ráno explodovalo na tržišti Sáb al-Búr v severním Bagdádu opuštěné a dálkově odpálené auto. Výbuch tu usmrtil 16 civilistů a 13 zranil.

Ve chvíli, kdy po odpoledních společných modlitbách věřící vycházeli z ba'qúbských mešit, došlo k explozi bomby před mešitou al-Aqsá a vzápětí zazněl další výbuch před mešitou Sa'd ibn Mu'adh. Při explozích zemřelo pět lidí a sedm dalších bylo zraněno.

Všechny tři útoky jsou se vší pravděpodobností součástí plánu na stupňování násilí v zemi, které otevře cestu k rozdělení země. Irácký odboj nikdy podobné útoky v okolí mešit a tržišť neprováděl, pokud nebyly namířeny proti konkrétním okupantským nebo kolaborantským cílům. Podle oficiálních údajů iráckého režimu bylo od první takové násilné akce, k níž došlo 22. února v Sámarrá, ze svých domovů vyhnáno na 65 tisíc Iráčanů.

Sebevražedný útok

V Mosulu najel dopoledne fidáí s autem do policejní stanice Nábí Júnús, její budovu částečně zničil a zabil jednoho policistu. Šest dalších policistů bylo zraněno.

Ozbrojené akce odboje

Ve čtvrti Qassábín v centru Mundhiríje nalezla policie těla čtyř badristů zastřelených příslušníky odboje.

Ostřelování

Při nočním útoku několika minometnými střelami ráže 120 mm na americký tábor ve východní části Fallúdže byly vážně poškozeny budovy, zabiti dva američtí vojáci a 13 zraněno, někteří z nich vážně.

Odpoledne dopadla minometná střela ráže 82 mm na americkou leteckou základnu Bakr u Jathribu.

Pět střel stejné ráže zasáhlo odpoledne americkou základnu Warrár západně od Ramádí.

Večer dopadlo sedm minometných střel na americký štáb v Latífíji.

Bombové útoky

Exploze bomby zničila ráno v Durá jižně od Bagdádu americké Humvee, v němž zabila nebo zranila čtyři vojáky.

V Chálidíji zasáhla exploze bomby dopoledne americkou kolonu, z níž úplně zničila jeden tank, zabila tři a zranila dva vojáky.

V okrsku Ša'bíja na západě Basry zničil výbuch zaparkovaného auta britské obrněné vozidlo a zranil čtyři britské vojáky, dva z nich těžce.

Americké Humvee zasáhla a zničila bomba na polní silnici v Karábíle u Qá'imu, dva vojáky v něm zabila a zbývající dva těžce zranila.

Sobota 15. dubna 2006

Projev šajcha Háritha ad-Dárrího, předsedy Rady muslimských ulamá, v Káhiře

Předseda rady ulamá, nejvyšší sunnitské autority v zemi, dr. Hárith ad-Dárrí u příležitosti otevření úřadovny irácké rady ulamá v Káhiře prohlásil, že američtí vojáci a jejich iráčtí přisluhovači provádějí totální destrukci Iráku, mučení a vraždy, a že média rozsah těchto zločinů tají. Odsoudil americká i mnohá arabská "lokajská, pokrytecká a ignorantská média", která utajují před světem to, co se v Iráku skutečně děje a snaží se všechny jeho ztráty minimalizovat.

Prohlásil, že v Iráku neprobíhá občanská válka: "Ší'a nebojuje se sunnou ani sunna neválčí se ší'ou; je tam odboj, který bojuje s okupanty a jejich sluhy v lokajských politických stranách, které vznikly díky okupantům a podporují jejich útoky na odboj."

Okupanti myslí jen na vlastní zájmy, pokračoval šajch Dárrí, ne na budoucnost Iráku. Protože irácký odboj je vlastenecký a zastupuje veškerý lid, okupanti a jejich sluhové šíří zvěsti, že v odboji jsou pouze sunnité, aby mohli zabíjet šíity. "Skutečnost je však taková, že jediní, kdo zabíjejí nevinné sunnity, jsou členové šíitských islámských stran, které nereprezentují naše bratry šíity. Tyto strany, které kolaborují s kolonialisty, zastupují jen nepatrnou část šíitů. Když u iráckého lidu zkrachovaly, začaly se pokoušet o rozdmýchání sektářství a vehnat šíity do útoků proti sunnitům."

Rada ulamá vydala od počátku okupace už 160 prohlášení, z nichž v 70 odsoudila útoky na civilisty a šíitské, sunnitské i křesťanské modlitebny. Odsoudila zabíjení nevinných civilistů bez rozdílu víry, zvláště proto, že tyto teroristické činy jsou falešně připisovány odboji, který vede svatou válku proti okupantům. Tvrzení, že odbojové hnutí je teroristické a jeho obviňování z takovýchto útoků uráží přímo islám.

Na závěr vyjádřil šajch naději, že jeho země nebude v tomto neutěšeném stavu strádat dlouho. "Irák z něj vyjde vítězně, podle vůle Boží. To je to, nač čekají společně sunnité i šíité. Bojovali a budou bojovat dál až do dne, kdy vyjde slunce a noční můra americké okupace zmizí, a jejich vojáci, které nebude nikdo oplakávat, se odeberou do své vlastní země."

Razie v Hítu

V pátek kolem 20:00 vtrhli američtí vojáci doprovázení loutkovými silami od západu do města, uzavřeli některé jeho části a zahájili razii spojenou se zatýkáním. Razie pokračovala až do sobotních 10:30 a bylo při ní zatčeno 40 mužů ve věku od 15 do 60 let. Pak vojáci město opustili, ale předtím ještě spálili zahrady s ovocnými sady a datlovými palmami. Zajatce s sebou odvedli na základnu Ajn al-Asad západně od města.

Ramádí

Po poledni vypálil odboj čtyři rakety Kaťuša středního doletu na americkou základnu západně od města, kde pak nastala série explozí.

Současně došlo v centru města k déle než hodinu trvajícímu boji mudžáhidů s Američany. Útočící Iráčané zničili dvě americká vojenská vozidla a zabili čtyři vojáky. Dalších pět Američanů bylo v boji zraněno.

Americká letadla na tento útok odpověděla ostřelováním obytných domů kolem bojiště, jeden z nich zničila a zabila v něm dva civilisty a tři zranila.

Ozbrojené akce

V západním Bagdádu zastřelili partyzáni v jedoucím automobilu dva příslušníky Brigád Badr.

Bombové útoky

Odpoledne došlo v Mosulu k explozi bomby pod americkou hlídkou, jejíž Humvee bylo zničeno a čtyři vojáci v něm zraněni.

Na dálnici z Júsufíje zničila bomba odpoledne americké Humvee, v němž usmrtila jednoho vojáka a tři další vážně zranila.

Hlídku loutkových vojáků zasáhla bomba v Durá, tři z vojáků zabila a šest zranila.

Auto naložené výbušninou odpoledne explodovalo v bagdádském okrsku Báb al-Muazzam, když tudy projížděla policejní hlídka. Výbuch zneškodnil jedno její vozidlo, usmrtil policistu a tři civilisty. Podle policejní informace byli zraněni další čtyři policisté a 14 civilistů.

Na silnici mezi Fallúdžou a Ámiríjat al-Fallúdža zasáhl výbuch bomby americkou hlídku, zničil jedno Humvee, tři vojáky v něm zabil a čtvrtému způsobil vážné zranění.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       25. 4. 2006
25. 4. 2006 Chcete pracovat, ale stát vám nepomůže
25. 4. 2006 ČT zavádějící divadýlko nezruší, protože by to vypadalo, jako že ustupuje Paroubkovi Jan  Čulík
25. 4. 2006 Britská města - všudypřítomné oko Velkého Bratra?
25. 4. 2006 Nejkonvenčnější střední proud Darina  Martykánová
25. 4. 2006 Více žen do politiky!? Anna  Wintrová
25. 4. 2006 ■ ■ ■ Viktorie  Rybáková
25. 4. 2006 Čtveráctví jménem republiky Jiří  Vančura
25. 4. 2006 Nechápou, proč se těch pár evropských studentů pořád ptá: "A proč?" Michael  Kaethler
25. 4. 2006 They can't seem to figure out why the few European students here always ask "Why?" Michael  Kaethler
25. 4. 2006 OSN: V ČR jsou "Sudetské hory" ...
25. 4. 2006 Protest před běloruským velvyslanectvím
25. 4. 2006 Vesmír, člověk - velké neznámé Miroslav  Vejlupek
25. 4. 2006 Odkazy přímo na články jsou v Dánsku legální
25. 4. 2006 Celé tisíce let budou díky munici "spojenců" v Iráku umírat děti na rakovinu - tomu říkám terorismus!
25. 4. 2006 Gulf War Syndrome?
25. 4. 2006 S ochuzeným uranem je to složitější Petr  Wagner
23. 4. 2006 Březen 2006: rekordní návštěvnost stránek Britských listů
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006
25. 4. 2006 Vy humanisti! vy bolševici! - Zas tak paradoxní to není...
25. 4. 2006 Za Šáha by se tohle stát nemohlo Zdeněk  Skoba
24. 4. 2006 O Španělsku, Lidových novinách a "Lepší mizernej než žádnej" Alex  Koenigsmark
24. 4. 2006 V Británii nyní půjde v politice o základní svobody
24. 4. 2006 Pohřbeno zaživa Bohumil  Kartous
24. 4. 2006 Pýcha moci Přemysl  Janýr
24. 4. 2006 Ženy jsou na nižším stupni vývoje Štefan  Švec
24. 4. 2006 Jak dochází k učení František  Augusta
24. 4. 2006 Ty naše volby české... Jakub  Rolčík
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005