13. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 3. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Mafkarat al-Islam oznámil, že zdroj z loutkového ministerstva vnitra odhalil jeho korespondentu existenci a umístění další tajné věznice, kde je drženo přes 300 sunnitů, podrobovaných nelidskému mučení, o jejíž existenci nebylo nic známo americkým okupačním představitelům a vězni tu držení nebyli zaneseni do oficiálních seznamů iráckých vězňů. Zdroj uvedl, že věznice je umístěna v bývalém domě jednoho ze synů Saddáma Husajna, známém jako Qasr al-Qibáb (Palác bání) v bagdádské čtvrti Karradá. Kromě toho je budova sídlem tzv. Irácké národní strany vedené Hatímem Muchlisem. Věznice funguje pod oficiálním krycím názvem Vězení hospodářské bezpečnosti, ve skutečnosti ji však řídí Brigády Badr a síly tzv. ministerstva vnitra (Maghawir). Mezi vězni je sedm žen, velká část uvězněných mužů je tam už zavřena déle než rok. "Někteří z nich měsíce neviděli denní světlo," dodal zdroj. Většinu vyšetřovatelů i mučitelů podle něho tvoří Íránci. Ve zvláštním oddělení věznice, nazývaném zaměstnanci al-Maslach (jatka), jsou vězni zabíjeni.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 15. února 2006

Další razie, vraždy, sektářské útoky

Američtí vojáci doprovázení loutkovými silami přistáli s vrtulníky v centru Dulu'íje a začali město prohledávat. Zatkli přitom osm osob včetně imáma místní mešity Alího ibn Abí Táliba.

Skupina ozbrojených mužů přepadla ráno statek u Baládu a střelbou zabila 11 lidí, členů jedné rodiny. Mezi mrtvými byl mj. šajch Hasan as-Sirhán, šajch sunnitského kmene Hajjálíja, žijícího v oblasti severně od Bagdádu. Podle místních zdrojů šlo jednoznačně o sektářský útok.

V Tárimíji stříleli členové tzv. národní gardy v noci na mešitu Kajlani, poškodili fasádu a rozbili vnější okna.

Zpráva o další tajné věznici

Ve 22:15 Mafkarat al-Islam oznámil, že zdroj z loutkového ministerstva vnitra odhalil jeho korespondentu existenci a umístění další tajné věznice, kde je drženo přes 300 sunnitů, podrobovaných nelidskému mučení, o jejíž existenci nebylo nic známo americkým okupačním představitelům a vězni tu držení nebyli zaneseni do oficiálních seznamů iráckých vězňů. Zdroj uvedl, že věznice je umístěna v bývalém domě jednoho ze synů Saddáma Husajna, známém jako Qasr al-Qibáb (Palác bání) v bagdádské čtvrti Karradá. Kromě toho je budova sídlem tzv. Irácké národní strany vedené Hatímem Muchlisem. Věznice funguje pod oficiálním krycím názvem Vězení hospodářské bezpečnosti, ve skutečnosti ji však řídí Brigády Badr a síly tzv. ministerstva vnitra (Maghawir). Mezi vězni je sedm žen, velká část uvězněných mužů je tam už zavřena déle než rok. "Někteří z nich měsíce neviděli denní světlo," dodal zdroj. Většinu vyšetřovatelů i mučitelů podle něho tvoří Íránci. Ve zvláštním oddělení věznice, nazývaném zaměstnanci al-Maslach (jatka), jsou vězni zabíjeni.

Fallúdža

V noci na středu vybuchlo ve Fallúdže auto naložené výbušninou u mešity Hadra al-Muhammadíja v centru města. Výbuch zasáhl americkou hlídku, zničil Humvee a zabil dva vojáky. Ostatní odpověděli palbou kolem sebe a zabili dva civilisty. Ve středu ráno vyšli fallúdžtí obyvatelé do ulic protestovat proti hromadnému zatýkání a záměrnému zabíjení, které páchají jak američtí, tak loutkoví vojáci. Rozhněvaný dav pohřbil těla dvou obětí americké noční střelby.

Dopoledne zasáhla raketa středního doletu americký štáb ve městě, z něhož bylo slyšet mohutnou explozi.

Odpoledne Mafkarat al-Islam oznámil, že američtí vojáci zabili muezzina mešity Hadra al-Muhammadíja. Mladý muezzin Ala Fálih Mahdí byl na cestě do sídla dobročinné organizace nedaleko mešity, v níž pracoval.

Nadžaf

Při razii v okrsku Hajdaríja v severní části Nadžafu, prováděné americkými a loutkovými vojáky, zabili Američané Husajna Alwána, člena Mahdího armády šíitského vůdce Muqtady as-Sadra, a sedm dalších členů tohoto hnutí zatkli.

Sebevražedný útok

Kolem 20:00 najel fidáí s autem naloženým výbušninou do odvodního střediska loutkové armády na letišti Muthanna v centru Bagdádu. Podle předběžných odhadů usmrtil čtyři zájemce o zařazení do loutkové armády a dalších 12 zranil.

Ozbrojené akce odboje

V noci na středu ostřeloval odboj raketami pozice amerických vojáků v Chálidíji u Ramádí. V časných ranních hodinách se pak Američané rozmístili po Chálidíji ve značném počtu a došlo k většímu střetu mezi nimi a partyzány, který trval až do poledne. Američané, kterým se nedařilo partyzány zatlačit, dokonce povolali na pomoc leteckou posilu. Letouny pak ostřelovaly okolní háje, v nichž podle jejich názoru měli být ozbrojenci. Zprávu o boji přinesla QudsPress s odvoláním na policejní zdroj; neměla však zprávy o ztrátách obou stran.

Při útoku na americkou hlídku zabili partyzáni v Hawídži tři americké vojáky, jejichž vozidlo ručními granáty zcela zničili.

Lehkými a střeními zbraněmi zaútočila skupina ozbrojenců na policejní hlídku v centru Ba'qúby, poškodila dvě vozidla, zabila tři a zranila další tři policisty.

Konvoj kamionů se zásobami pro americkou základnu na bagdádském mezinárodním letišti přepadl odpoledne oddíl odboje, zničil dva kamiony, zabil jejich řidiče a třetího zranil.

Terčem dalšího útoku partyzánů se stala americká pěší hlídka na jihu Abú Ghurajb. Šest vojáků bylo při něm zabito a osm zraněno.

Ostřelování

Ráno zasáhly čtyři rakety středního doletu budovu provinční správy v centru Sámarrá, z níž si zřídily své sídlo síly tzv. ministerstva vnitra.

Minometné střely ráže 82 a 60 mm zasáhly dva štáby americké armády v Ramádí.

Bombové útoky

Hlídku sil tzv. ministerstva vnitra zasáhla v centru Sámarrá exploze bomby, jež zneškodnila hlídkové vozidlo, jednoho vojáka v něm zabila a dva zranila.

Na hlavní silnici do Jathribu jižně od Baládu zasáhla exploze bomby americkou kolonu, z níž úplně zničila jedno Humvee a zabila dva vojáky. Další dva byli výbuchem zraněni.

Auto naložené trhavinou explodovalo v jihovýchodní části Bagdádu, když kolem něho projížděla policejní hlídka. Výbuch poškodil policejní vozidlo a čtyři civilní auta v okolí; podle policejních údajů zabil jednoho a zranil šest civilistů.

Další auto vybuchlo v bagdádské čtvrti Karrada vedle hlídky sil tzv. ministerstva vnitra. Výbuch zneškodnil jedno vozidlo, čtyři příslušníky sil zabil a tři zranil.

Dalším terčem bombového útoku se odpoledne v Bagdádu stala policejní hlídka v Azamíji. Ve zničeném vozidle byli zabiti čtyři policisté a pátý zraněn.

Při výbuchu bomby pod americkým konvojem byl v Hítu zničen jeden kamion s nákladem materiálu pro armádu a zabit jeho řidič.

Atentáty

V bagdádském okrsku Sajjidíja byl ráno členy odboje zastřelen důstojník irácké loutkové policie, kapitán Husajn Alí.

V okrsku Bú Itha na jihu Bagdádu přepadli partyzáni kolonu podplukovníka tzv. národní gardy a zastřelili ho i se dvěma strážci.

Čtvrtek 16. února 2006

Další razie a vraždy

V noci na čtvrtek obklíčily americké síly město Barwaná a začaly je dům od domu prohledávat. V prohledávaných domech vojáci ničili pomocí granátů zařízení a zatkli přes 30 lidí, vesměs ve věku od 15 do 45 let.

Na hlavní ulici Ámiríjat al-Fallúdža zahájili američtí vojáci střelbu na auto se třemi neozbrojenými civilisty. Dva z nich zranili, třetímu se podařilo uniknout do blízkého domu. Vojáci ho tam pronásledovali a zastřelili ho. Svědkové události přitom tvrdili, že nikdo z mužů v autě vojáky ničím neprovokoval.

Američtí vojáci zatkli policisty, chystající se k vraždě sunnitů

Američtí vojáci zatkli v Bagdádu 22 členů irácké loutkové policie, kteří se chystali zastřelit iráckého sunnitu, jehož zatkli. Podle informací agentury QudsPress vojáci zastavili oddíl policistů a z jejich identifikačních dokladů zjistili, že jde o členy sil tzv. ministerstva národní bezpečnosti, v jehož čele stojí Abd al-Karím al-Anazí. Zajatec, kterého s sebou vedli s úmyslem zastřelit ho někde na okraji města, byl synem iráckého pilota, jenž bojoval v 80. letech ve válce proti Íránu.

Podle získaných informací bylo zatčeno všech 22 mužů a pak i loutkový ministr al-Anazí (přední činitel strany Dawa Ibráhíma Džafarího). Zdroj dodal, že nešlo o první případ, kdy americké síly zatkly skupinu iráckých policistů nebo členů bezpečnostních sil. Před několika dny došlo k podobné události v okrsku Kasra, kde byla zatčena skupina loutkových vojáků, vedoucích na popravu sunnitu.

Důstojník tzv. národní gardy agentuře sdělil, že oddíl gardy zkonfiskoval pět aut patřících silám silniční stráže, což je jedno z ozbrojených uskupení tzv. ministerstva vnitra, a zabavená auta předali Američanům. Iráčtí sunnité obviňují tzv. ministerstvo vnitra a jeho šéfa Baqira Džabra Sulagha, člena strany SCIRI, jenž má těsné vazby na Írán, že stojí v pozadí sílící vlny únosů, mučení a zabíjení sunnitů.

Ozbrojené akce odboje

Ve fallúdžské čtvrti Džawlan přepadla skupina partyzánů hlídku tzv. národní gardy, zničila jedno z jejích vozidel, tři gardisty zabila a dva zranila.

Skupina členů odboje přepadla konvoj kamionů, převážejících betonové zátarasy na americkou základnu v Isháqi asi 100 km severně od Bagdádu, a dva z nich zapálila.

Ostřelování

Krátce po půlnoci začal odboj ostřelovat největší americkou základnu v západním Iráku, Ajn al-Asad v Baghdádí. Základnu zasáhlo sedm raket Kaťuša středního doletu, které v komplexu vyvolaly řadu explozí. Několik hodin po útoku létaly nad základnou a okolím americké vrtulníky, za svítání se pak kolem ní rozmístili vojáci, zřejmě s úkolem prohledávat terén a pátrat po členech partyzánech.

Bombové útoky

Exploze bomby na hlavní ulici mosulské čtvrti Sumar ráno zneškodnila obrněné Humvee americké hlídky, zabila v něm jednoho a zranila dva vojáky.

Na silnici z Kirkúku do Hawídže zasáhl výbuch bomby policejní hlídku a úplně zničil jedno její vozidlo, v němž dva policisté zahynuli a zbývající dva utrpěli vážná zranění.

Ke třem bombovým útokům na policejní hlídky došlo během dopoledne v Bagdádu. V okrsku Wazíríja na severu města zneškodnila exploze zaparkovaného auta hlídkové vozidlo, zabila policistu a další dva policisty a jednoho civilistu zranila. Rovněž ve čtvrti Karrada došlo k explozi auta, která hlídkové vozidlo zcela zničila a usmrtila dva policisty. Třetí policista se třemi náhodnými chodci byli zraněni. Ve třetím případě bylo na silnici vedoucí k vojenskému táboru Rašíd na jihu Bagdádu hlídkové vozidlo poškozeno a zraněni tři policisté.

Odpoledne došlo k téměř současnému výbuchu dvou bomb pod americkou kolonou u čerpací stanice v jižní části Baládu. Zničil Humvee a cisternu s naftou, zranil jednoho vojáka a blíže neurčený počet jich zabil.

Další americká kolona se stala terčem bomby na silnici vedoucí do okrsku Arab Džabbúr v Durá. Její exploze zničila Humvee, v němž dva vojáky usmrtila a dva zranila.

V centru Tikrítu zneškodnila odpoledne bomba policejní hlídkové vozidlo a zranila tři policisty.

Atentát

V centru Ramádí byl ve čtvrtek večer zastřelen bratr loutkového guvernéra provincie Anbár Muchajbara al-Alwáního, jeden z vůdců kmene Bú Alwán. Fadila Muchajbara zasáhla střelba čtyř mužů z jedoucího automobilu Opel, když se vracel se ženou a čtyřmi dětmi do svého domu.

Pátek 17. února 2006

Odhalen hromadný hrob sunnitských obětí

Podle zprávy Mafkarat al-Islam z 20:50 byl nalezen hromadný hrob obsahující těla 45 sunnitských Iráčanů, kteří byli přede dvěma měsíci pozatýkání, mučeni a zabiti členy Brigád Badr a loutkovými silami tzv. ministerstva vnitra. Zdroj z tohoto ministerstva, který si nepřál být jmenován, uvedl, že hrob byl nalezen za největší bagdádskou šíitskou mešitou Baratha u první řady palmových stromů vpravo na území, spadajícím pod kontrolu Džalála ad-dína as-Saghira, který je v této mešitě kazatelem a současně členem Brigád Badr. Těla byla pohřbena hromadně s pomocí bagru. Mafkarat al-Islam vyzval humanitární organizace, aby místo nálezu navštívily a přesvědčily se o správnosti údajů, tak jak to udělal i jeho korespondent. Ten nemohl bohužel vzhledem ke striktnímu zákazu pořídit fotografie.

V převážně šíitské bagdádské čtvrti Šula nalezla policie na fotbalovém hřišti svázaná těla čtyř mrtvých sunnitů, kteří byli před smrtí mučeni. Zdroj z řad tzv. Islámské strany potvrdil korespondentu Mafkarat al-Islam, že šlo o sunnity, které před několika dny zatkly síly tzv. ministerstva vnitra a obvinily je z terorismu.

Prohlášení rady ulamá

Rada sunnitských ulamá vydala 17. února prohlášení, v němž upozornila na výrok amerického generála Josepha Petersona, pověřeného řízením výcviku irácké policie. Podle něhož má americká armáda důkaz, že síly tzv. ministerstva vnitra vytvořily smrtící eskadru a jejích 22 členů bylo jmenováno ministrem vnitra členy externích hlídek.

Na toto americké přiznání reagovala rada v první řadě prohlášením, že jde o mnohem rozsáhlejší problém, než jak jej popsal generál, a to jak po stránce kvality, tak kvantity. Generálovo sdělení podle rady vyvolává otázky, proč se snaží údaje minimalizovat.

Připomíná to skandál kolem věznice v Abú Ghurajb, po němž se Američané se snažili tvrdit, že jde o čin několika pouhých jednotlivců, "ačkoli tomu tak nebylo, jak je nyní dobře známo".

"Jsou ještě další otázky, např. proč okupační síly zločiny pouze odhalily, aniž by učinily něco, co by zabránilo jejich pokračování." V případech odhalených tajných věznic obvinil americký velvyslanec ministerstvo vnitra ze sektářství, ale žádná opatření neučinili ani Američané, ani domácí režim, takže brigády tzv. ministerstva vnitra mohly ve zločinech pokračovat.

Rada znovu upozornila, že podle jejího názoru jsou za sektářské násilí v zemi zodpovědné jak okupační, tak domácí síly a vyzvala k vytvoření "neutrální mezinárodní komise", která by celou věc vyšetřila. Současně vyzvala OSN, "aby převzala zodpovědnost za sledování tohoto případu".

Sebevražedný útok

V ranních hodinách najel fidáí v Mahmúdíji s červeným automobilem Passat do kolony pěti amerických Humvee a jednoho tanku, mířící do centra města. Výbuch zničil jedno z vozidel a několik Američanů zabil nebo zranil.

Ozbrojené akce

V 8:30 zničila skupina partyzánů s pomocí raketometů na silnici do vesnice Samilat u Abú Ghurajb americkou hledačku min a zabila přitom její dvoučlennou posádku.

Ostřelování

Sedm silných minometných střel zasáhlo v 7:00 americkou základnu v zemědělské oblasti východně od Fallúdže. Americké dělostřelectvo odpovědělo palbou na město, způsobilo materiální škody, ale nikoho nezabilo ani nezranilo.

Bombové útoky

Exploze bomby na tržišti na jihu Mahmúdíje v 8:30 poškodila vozidlo americké hlídky a několik vojáků zranila.

Kolem poledne vybuchla silná bomba v okrsku Nassaf na východě Ramádí. Partyzáni krátce předtím varovali pouliční prodavače, aby ulici opustili, protože tam chtějí připravit útok na americkou hlídku. Výbuch pak úplně zničil obrněné Humvee i s celou, minimálně čtyřčlennou posádkou, která zůstala v hořícím vozidle uvězněna

Při explozi pozemní miny byl v 16:00 ve východní části Kirkúku usmrcen voják z americké pěší hlídky. Další čtyři vojáky výbuch zranil, jednoho z nich smrtelně. Američané pak zatkli 15 údajně podezřelých místních lidí.

Kolem 18:00 zasáhl výbuch bomby v Ghazálíji na západě Bagdádu Humvee americké námořní pěchoty a zabil pět vojáků v něm.

Atentát

V bagdádském okrsku Jarmúk zastřelili ráno partyzáni jednoho z velitelů irácké loutkové armády, který se před rokem zúčastnil boje proti Fallúdže, brigádního generála Husajna ad-Dalfího z operačního centra tzv. ministerstva obrany. Při útoku na jeho kolonu byli současně zabiti tři jeho společníci a zapálen automobil Toyota.

Jak dodal Mafkarat al-Islam, tento osud stíhá jednoho velitele loutkových sil účastnících se útoku na Fallúdžu po druhém. Před třemi měsíci byl v západním Bagdádu zastřelen velitel divize, která do Fallúdže vstoupila, podplukovník Hasan al-Kázimí.

Sobota 18. února 2006

Hromadné zatýkání v Baghdádí

V 17:10 Mafkarat al-Islam oznámil, že američtí vojáci v doprovodu loutkových sil uzavřeli hlavní ulice města Baghdádí a zahájili razie spojené se zatýkáním. Do chvíle odeslání právy bylo zatčeno asi 24 mladých mužů. Při razii kromě toho zastřelili 19letého mladíka, který vešel do prohledávaného domu ze zadního dvora.

Skandál kolem únosů, mučení a vraždění sunnitů se rozrůstá

Donucen zprávami médií, že došlo k odhalení další tajné věznice vedené šíitskými Brigádami Badr a silami tzv. ministerstva vnitra, tzv. vicepremiér Abd al-Mutlak al-Džabbúrí na tiskové konferenci oznámil, že k prošetření zpráv byla ustavena vyšetřovací komise. Komisi podle jeho sdělení tvoří zástupci čtyř organizací, mezi nimi tzv. ministerstva pro ochranu lidských práv. Má vyšetřit rovněž existenci smrtících eskader loutkových bezpečnostních služeb a zprávy o zneužívání a mučení. Vzápětí po tomto oznámení se vynořily pochybnosti o skutečných záměrech komise, protože Džabbúrí zpochybnil mediální informace o věznicích, eskadrách a mučení sdělením, že mnozí členové bezpečnostních služeb, kteří hovořili s tiskem, poskytli "nepřesné" informace. Důkazem toho mělo být jejich odmítání udávat novinářům jméno.

Ozbrojené akce

Pozdě večer zasáhl partyzánský ostřelovač v Sámarrá amerického vojáka, stojícího na střeše budovy obsazené americkou armádou a jediným výstřelem ho usmrtil.

Ostřelování

Ráno odboj ostřeloval osmi minometnými střelami štáb loutkové brigády Saqr v Sajjidíji na jihu Bagdádu.

Americkou základnu Ghazlání v centru Mosulu zasáhl dvě rakety středního doletu.

Několik minometných střel dopadlo odpoledne do tábora tzv. irácké národní gardy u dálnice v Júsufíji.

Bombové útoky

Ráno došlo k explozi bomby pod americkou kolonou několika Humvee a obrněných vozidel Bradley na dálnici jižně od Júsufíje. Zničeno při ní bylo obrněné vozidlo, v němž byli dva vojáci zabiti a dva zraněni.

Dopoledne odpálili partyzáni v centru Ba'qúby dálkovým ovládáním auto naložené výbušninou ve chvíli, kdy je míjela kolona několika amerických Humvee. Jedno z nich výbuch zničil, tři vojáky v něm usmrtil a dva zranil.

Jihovýchodně od Bagdádu zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, z níž jedno Humvee zničil, dva Američany zabil a třetímu způsobil zranění.

Další bomba explodovala pod konvojem cisteren s ropou tzv. ministerstva ropného průmyslu na hlavní ulici bagdádského okrsku Džadída. Výbuch z ničil doprovodné vozidlo ostrahy, v němž zabil tři policisty a tři další zranil.

Výbuch bomby na hlavní ulici Madá'inu zasáhl kolem poledne hlídku sil tzv. ministerstva vnitra, zneškodnil vozidlo, zabil jednoho a zranil tři příslušníky sil.

Při odpolední explozi bomby na hlavní ulici okrsku Muthanna v centru Mosulu bylo zničeno obrněné vozidlo z americké kolony, zabit jeden a zraněni tři vojáci.

Další obrněné vozidlo z americké kolony zničila odpoledne bomba v Mušáhadě a jeho čtyřčlenné posádce způsobila zranění.

Na silnici vedoucí z Ba'qúby do Buhrízu explodovala odpoledne bomba pod kolonou tzv. národní gardy, zneškodnila jedno transportní vozidlo, zabila čtyři gardisty a dva zranila.

Humvee z americké kolony zničil k večeru výbuch bomby v centru Abú Ghurajb a usmrtil tři vojáky v něm.

Pokus o atentát

V bagdádské čtvrti Karradá vybuchla kolem poledne bomba pod kolonou brigádního generála Abd al-Karíma Marjuše, velitele loutkové policie tohoto okrsku, zničila jedno auto, zabila jednoho strážce a druhého zranila.

Neděle 19. února 2006

Ozbrojené akce odboje

Partyzáni vybavení lehkými a středními zbraněmi zaútočili západně od Dudžajlu na konvoj kamionů, vezoucích stavební materiál pro americké základny. Podle informací policie došlo k útoku na silnici k lomu v Naba'i, zničeno bylo devět kamionů, zabiti čtyři a zraněni tři jejich řidiči a několik dalších uneseno.

K podobnému útoku na kolonu cisteren s naftou pro americké základny došlo ráno v Ámiríji na západě Bagdádu. Zcela zničena byla jedna z cisteren a zraněni dva vojáci.

Sestřelen vrtulník

Nad severovýchodní částí města Rutba v provincii Anbár sestřelil pozdě večer odboj americký vrtulník. Řada obyvatel města pozorovala, jak v plamenech padá k zemi. Vzhledem k zákazu vycházení (21:00-6:00) nemohl místní korespondent zjistit nic podrobnějšího.

Ostřelování

Pět raket Kaťuša středního doletu zasáhlo ráno americkou základnu v zemědělské oblasti východně od Fallúdže

Dvě rakety Grad středního doletu dopadly dopoledne na ba'qúbské letiště Sa'd, obsazené americkou armádou.

Stejné dvě rakety zasáhly v 16:30 bagdádskou přísně střeženou tzv. Zelenou zónu. Podle informace policejního zdroje dopadla jedna z nich do východní a druhá do jižní části zóny.

Minometná palba zasáhla společnou americko-iráckou základnu v Durá u silnice do Hur Radžabu.

Kolem 18:00 dopadly dvě rakety Kaťuša na domy v Ámiríjat al-Fallúdža, okupované americkými a loutkovými vojáky.

Bombové útoky

V noci ze soboty na neděli zasáhl výbuch bomby hlídku tzv. národní gardy u jižního vjezdu do Fallúdže, zničil vozidlo a usmrtil v něm šest vojáků.

Severozápadně od Abú Ghurajb zničil ráno výbuch bomby Humvee z americké kolony, zabil dva vojáky a další dva zranil.

Při explozi bomby pod policejní hlídkou na hlavní ulici města Túz byli ve zneškodněném vozidle zraněni čtyři policisté, jeden z nich vážně.

V ramádské čtvrti Muallimín zničil výbuch bomby americké Humvee, v němž čtyři vojáci uhořeli.

V tikrítské čtvrti Askarí zasáhla bomba hlídku tzv. národní gardy, zničila jedno vozidlo a tři gardisty zranila. Jeden z nich utrpěl vážné zranění.

Při explozi bomby na hlavní ulici Fallúdže bylo odpoledne zneškodněno hlídkové vozidlo a zabiti čtyři policisté.

Kolem 21:00 zasáhl výbuch bomby hlídku americké námořní pěchoty v Araru nedaleko saúdskoarabské hranice. Podle místních svědectví zničil Humvee, v němž zabil čtyři vojáky. Po okolí se pak rozmístili vojáci s přístroji na vyhledávání dalších bomb.

Atentát

Na silnici spojující Kirkúk s Hawídžou odpálil odboj bombu pod kolonou operačního ředitele tamní policie, brigádního generála Hatíma Chaláfa. Výbuch generála usmrtil a jeho auto zničil. Zabiti byli též dva generálovi strážci a zraněni dva policisté.

Ztráty ropného průmyslu způsobené akcemi odboje

Specialisté z tzv. ministerstva ropného průmyslu odhadli, že celkové ztráty zisku, způsobené "sabotážními operacemi" odboje na ropovodech a dalších ropných zařízeních, činí za rok 2005 asi 6,25 miliard dolarů a kromě toho připravily o život nejméně 150 zaměstnanců ropného průmyslu.

Podle sdělení oficiálního mluvčího ministerstva na tiskové konferenci došlo během minulého roku celkem ke 186 útokům odboje na různé úseky ropného průmyslu. Zatímco útoky na ropné vrty způsobily škodu ve výši 400 milionů dolarů, bombové útoky na ropovody se surovou ropou 2,71 miliardy, útoky na ropovody v rafinériích 12 milionů a na potrubí s ropnými produkty a zemním plynem 3,12 miliard dolarů.

Pokud se týká lidských ztrát, při útocích podle informace mluvčího zemřelo 47 inženýrů a techniků a 91 členů stráže ropných instalací.

Pondělí 20. února 2006

Provinční rady přerušují styky s okupačními vojsky

Rada provincie Karbalá oznámila, že přerušuje veškeré kontakty s americkými silami. Stalo se tak poté, co Američané přede dvěma dny s sebou na jednání s guvernérem Aqílem al-Chazradžím přivedli psy, což rada prohlásila za urážku. Kromě toho uzavřeli ulice kolem úřadu a znemožnili členům rady, většinou členům stran SCIRI a Dawa, i guvernérovi zaparkovat před budovou.

V předchozích dnech učinily podobný krok provinční rady v Basře a v provincii Majsán v reakci na zprávu londýnského listu News of the World o videonahrávce bití iráckých výrostků britskými vojáky. Rada provincie Majsán současně vyzvala, aby Britové propustili všechny zajatce na území celé provincie.

Razie ve Fallúdže

Američtí vojáci v doprovodu loutkových sil ráno uzavřeli hlavní i vedlejší ulice ve fallúdžské čtvrti Zajdán, prodloužili na neurčito noční zákaz vycházení, školy a úřady prohlásili za zavřené a začali dům od domu prohledávat. K otevření domovních dveří používali granáty a trhaviny a terorizovali ženy a děti. Do poledne bylo při probíhající razii zatčeno 60 obyvatel ve věku 15-55 let.

Boj mezi americkými vojáky a tzv. národní gardou zaplatil životem irácký školák

V Ámiríjat al-Fallúdža došlo dopoledne omylem ke srážce mezi americkými a iráckými loutkovými silami. Podle očitých svědků k boji došlo poté, co gardisté stříleli po osobním autě jedoucím po hlavní ulici. V týž okamžik procházela kolem americká hlídka, která na střelbu bez uvažování zareagovala a došlo k ostré přestřelce. Během ní byli dva američtí vojáci zabiti a několik iráckých zraněno. Obětí střelby se však bohužel stal i dvanáctiletý chlapec spěchající kolem do školy.

Sebevražedné útoky

V převážně šíitském okrsku Kázimíja v Bagdádu se odpoledne odpálil muž oblečený do vesty s výbušninou v autobuse směřujícím do okrsku Šáb. Podle policejní informace byly čtyři osoby výbuchem zabity a 17 zraněno. Podrobnosti o důvodu útoku, případně zaměstnání pasažérů autobusu nebyly dosud známy.

Další fidáí oblečený do vesty s výbušninou se odpálil v restauraci Abú Alí, ležící naproti budově provinční správy v Mosulu. Tady bylo podle předběžných údajů zabito sedm a zraněno 26 osob; mezi zraněnými bylo 15 policistů střežících vládní budovu.

Ozbrojené akce

Západně od Ramádí zasáhl a zabil partyzánský ostřelovač amerického vojáka, stojícího na střeše budovy, v níž si Američané zřídili ležení.

Ostřelování

Tři minometné střely zasáhly společný tábor amerických a iráckých vojáků ležící poblíž ramene Tigridu západně od Tádží.

Čtyři rakety vypálil odboj na společnou základnu britských a dánských vojáků u Basry. Podle dánského mluvčího jen dvě z nich explodovaly a údajně nezpůsobily žádné ztráty.

Bombové útoky

V 7:30 došlo k explozi na ulici Tajrán v centru Bagdádu ve chvíli, kdy byla plná dělníků, čekajících na příležitostná zaměstnání. Výbuch zabil dva civilisty a 23 jich zranil. Zničena byla čtyři osobní auta a pět obchodů. Podle informace agentury QudsPress měl útok zřejmě zasáhnout americkou hlídku, bomba však explodovala předčasně před jejím příjezdem.

Na ulici Qanát al-Džajš ve východní části Bagdádu vybuchla bomba pod kolonou pancéřovaných automobilů , jakých používají bezpečnostní služby a důstojníci amerických zpravodajských služeb. Jak uvedl policejní zdroj, jedno auto bylo zcela zničeno a jeho čtyři pasažéři, zaměstnanci bezpečnostní služby, zabiti.

Nedaleko mostu Dabbaš v severozápadním Bagdádu zasáhla exploze bomby americkou hlídku, jejíž Humvee odhodila na osobní auto. V poškozeném Humvee byl jeden voják zabit a tři zraněni, z toho jeden vážně.

V Latífíji zabil výbuch bomby amerického vojáka a další dva zranil; jejich Humvee poškodil.

Další bomba zničila jedno z vozidel americké kolony projíždějící městem Sámarrá.

Jižně od Miqdádíje narazila na bombu americká kolona, z níž bylo zneškodněno Humvee a v něm zraněni dva vojáci.

Také na silnici mezi Nadžafem a Karbalou v jižním Iráku explodovala bomba pod americkou kolonou, zničila Humvee, zabila tři a zranila dva vojáky.

Atentáty

V Madá'inu zasáhla exploze stojícího auta naloženého výbušninou projíždějící kolonu místního guvernéra. Zabila jednoho z guvernérových strážců a zranila pět dalších osob, z nichž tři civilisté utrpěli vážná zranění. Guvernér útok přežil.

V Basře členové odboje překvapili velitele Brigád Badr, sedícího v krámku s jídlem nedaleko mešity Kawwaz a šesti ranami z pistole opatřené tlumičem ho usmrtili.

Letadlo, které se před časem zřítilo na severu Iráku, patřilo "Izraeli"

V 18:10 Mafkarat al-Islam oznámil, že podle zprávy "izraelských" médií byli při pádu letadla, které se před několika dny zřítilo na severu irácké provincie Sulajmáníja blízko íránské hranice, Zabiti tři "Izraelci. Podle ""izraelské" webové stránky News First Class letoun směřoval z vojenské základny v Azerbajdžánu na neznámé místo. "Izraelské" ministerstvo zahraničí podle této stránky prohlásilo, že o ničem takovém nemá informace. Další informace se jí nikde nepodařilo získat.

Německý list Kölner Stadt-Anzeiger napsal 18. ledna, že Německo poskytuje "izraelskému" Mossadu pro jeho agenty německé pasy, aby jim tak usnadnili pohyb v islámském světě, což bylo zmíněno především ve spojitosti s Irákem.

U Basry zavražděn další sunnita

Na silnici z Basry do Zubajru bylo podle informovaných zdrojů nalezeno tělo Ádila Abd al-Razzaqa Saqra, jednoho ze strážců náboženské sunnitské nadace, který byl před rokem zatčen místním ředitelstvím vnitřních věcí, ovládaným šíitskými Brigádami Badr.

Dva dny před nálezem těla sdělil policejní důstojník Razzaqově rodině, že vyšetřovací soudce na základě prokázané neviny nařídil jeho propuštění a že bude proto v pondělí propuštěn. Místo setkání s ním byla však rodina šokována nálezem mrtvého těla. Podle pitevního nálezu byl Razzaq zastřelen třemi ranami do očí a dalších částí těla. Příslušníci tzv. ministerstva vnitra navíc rodině pohrozili, aby se nepokoušela uspořádat veřejný pohřeb.

Abd ar-Razzaq se narodil v roce 1979, žil v okrsku Abú al-Chásib. S manželkou měl dceru, kterou nikdy nespatřil, protože se narodila den po jeho uvěznění. Fotografie živého Razzaqa a jeho zmučeného těla lze najít na. www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDNews=100496.

Během ledna zavraždili Brigády Badr minimálně 800 lidí

Podle informací statistického oddělení tzv. ministerstva zdravotnictví přijaly během ledna irácké nemocnice 821 mrtvých sunnitů, kteří byli předtím zatčeni Brigádami Badr nebo silami tzv. ministerstva vnitra. Zdroj, který si nepřál být jmenován, sdělil korespondentu Mafkarat al-Islam, že se Džafarího režim ze všech sil snaží tyto údaje utajit. Dodal, že těla převzaly nemocnice v Bagdádu, Hillá, Nadžafu, Kúku, Kirkúku, Sámarrá, Basře a Súqu aš-Šujuch; na 90 procentech z nich bylo patrno, že byli před smrtí podrobeni mučení. Mezi mrtvými bylo více než 20 imámů a duchovních, čtyři ženy a nejméně 30 kmenových vůdců, univerzitních profesorů a dalších duchovně orientovaných lidí.

Úterý 21. února 2006

Razie v internetové kavárně

V odpoledních hodinách vtrhli američtí vojáci do internetové kavárny v Ámiríjat al-Fallúdža a zbili jejich majitele. Podrobně prohledávali počítače, načež prohlásili: "Vysíláte zprávy o útocích teroristů proti nám" a rozbili počítače i ostatní zařízení kavárny.

Další sektářská vražda

Po 19:00, krátce před nočními modlitbami, zastřelili dva neznámí ozbrojenci v Zubajru jižně od Basry muže známého tím, že často navštěvoval sunnitskou mešitu. Ibráhím Muhammad Ibráhím byl opět na cestě do mešity, když ho muži oslovili a vzápětí nato zastřelili.

Ozbrojené akce odboje

Za svítání zasáhl partyzánský ostřelovač ve fallúdžské čtvrti Muallimín americkou čtyřčlennou pěší hlídku a všechny vojáky usmrtil. Odpovědí na tento čin byla razie v této a sousední čtvrti Nuwwáb ad-Dubbat na severní straně města. Podle očitých svědků vpadali do domů, jako obvykle ničili jejich zařízení a zatýkali. Přesnější údaje se však nepodařilo zjistit, razie pokračovala až do odpoledních hodin.

V Tádží severně od Bagdádu zasáhl další ostřelovač odpoledne dva americké vojáky, stojící na stráži u jejich vojenského tábora. Jednoho z nich na místě usmrtil, druhého zranil. Rozsáhlé pátrání po střelci nevedlo k cíli.

K velké srážce partyzánů s americkou námořní pěchotou, kterou místní lidé označili za největší za poslední tři měsíce, došlo večer v Ramádí. Více než 70 partyzánů z několika odbojových skupin se s Američany střetlo v prostoru mezi budovou bývalého imigračního úřadu -- nyní amerického štábu -- a bývalým městským kinem a divadlem. Do boje zasáhla i americká letadla, která vypálila dvě rakety, z nichž jedna z nich dopadla na místní hřbitov. Kolem půlnoci, asi po dvou hodinách, se partyzáni stáhli, nad bojištěm se válely mraky kouře a na místo se sjížděly sanitky a hasičské vozy. Další podrobnosti zatím neměl Mafkarat al-Islam k dispozici.

Bombové útoky

V noci na úterý vybuchla bomba na nové hlavní silnici u východního příjezdu do Fallúdže, zneškodnila Humvee, zabila jednoho amerického vojáka a dva zranila.

Časně ráno zabila bomba tři americké vojáky z pěší hlídky v průmyslové zóně na východě Ramádí a další tři zranila.

V 9:00 explodovala v centru Bagdádu bomba pod kolonou pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti, jeden poškodila, zabila v něm jednoho žoldáka a dva zranila. Zranění utrpěli také dva civilisté.

V univerzitní čtvrti západního Bagdádu vybuchla dopoledne bomba pod kolonou tzv. národní gardy, zneškodnila vozidlo, zabila jednoho gardistu a tři zranila.

Z kolony tzv. národní gardy zničila exploze bomby v Latífíji jedno vozidlo a usmrtila čtyři gardisty.

V Durá zneškodnila bomba hlídkové vozidlo sil tzv. ministerstva vnitra, dva vojáky v něm zabila a tři zranila.

V Durá kromě toho došlo k výbuchu auta, zaparkovaného na ulici blízko tržiště v převážně šíitské části Abú Našír. Účel a původci tohoto útoku zůstali nejasní; podle jednoho z policistů byl možná namířen na policejní hlídku, místo toho však zabila nejméně 22 místních lidí a desítky dalších zranila.

Odpoledne najela na bombu kolona amerických Humvee a obrněných vozidel u Baládu. Výbuch jedno Humvee zničil, dva vojáky zabil a dva zranil.

Další americkou kolonu zasáhla bomba u Mušáhady, zneškodnila Humvee a zabila nebo zranila tři vojáky v něm.

Terčem bombového útoku se v bagdádském okrsku Džurf an-Naddaf stala odpoledne hlídka sil tzv. ministerstva vnitra, z níž byli ve zničeném vozidla tři členové zabiti a dva zraněni.

Na hlavní ulici okrsku Adl v západním Bagdádu zničil výbuch auta naloženého výbušninou americké transportní vozidlo, v němž zabil čtyři a zranil dva vojáky.

Další podrobnosti o "izraelském" zříceném letadle

Webová stránka Israel News přinesla zprávu, že v malém letadle Cessna 501 zříceném na severu Iráku nedaleko íránské hranice skutečně zahynuli tři "izraelští" piloti. Kromě nich byli v letadle dva němečtí podnikatelé a kurdský úředník. Americké síly na místo pádu neprodleně dorazily, aby pátraly po mrtvých. Podle kurdských zdrojů se jim podařilo najít všech šest těl dříve než Íráncům, kteří po troskách rovněž pátrali. Podle citované webové stránky nešlo o pravidelný let.

Mafkarat al-Islam k tomu poznamenal, že v roce 2005 došlo k podobnému incidentu, když odboj sestřelil letadlo, v němž cestovali agenti Mossadu. Také tehdy americké síly okamžitě uzavřely celou okolní oblast, aby našly ostatky agentů a odeslali je do "Izraele".

Foto amerických vojáků pátrajících po mrtvých "Izraelcích" viz: www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDNews=100662

Středa 22. února 2006

Sámarrá

V 6:45 otřásly městem dvě silné exploze, vycházející z hrobky šíitského imáma Alího al-Hádího, zničily její zlatou kopuli a vážně poškodily budovu. Podle oficiální zprávy američtí a loutkoví vojáci po explozích zatkli policisty, kteří měli budovu střežit. Agentura QudsPress však od svědka zjistila, že stráž hrobky byla zatčena a svázána už před výbuchy. Zdroj sdělil QudsPress: "Máme informace, které naznačují, že přepadové síly zatkly a svázaly všechny stráže už o půlnoci z úterý na středu, aby nemohly nic oznámit. Strážci byli nalezeni po explozích stále svázáni." Už v úterý pozdě večer také síly tzv. ministerstva vnitra (Maghawir) uzavřely okolí hrobky a okolním prodavačům doporučily uzavřít obchody.

Ihned po útoku začaly místní sunnitské mešity ohlašovat odsouzení útoku. Sunnitský šajch Ismaíl as-Sámarráí řekl ráno QudsPress, že exploze "mají zasít nesvár mezi Iráčany" a dodal: "Toto město zahrnuje hrobku imáma Alího al-Hádího péčí. Není rozdílu mezi ní a ostatními hrobkami muslimských imámů."

Reakce na tento barbarský čin

Šíitští stoupenci imáma Chálisího, známého svým odporem k americké okupaci, prohlásili v bagdádské Kázimíji, že za útokem stojí americké síly. Mluvčí jeho skupiny šajch Alí al-Džabbúrí to vyjádřil slovy: "Americké síly, kterým se nepodařilo rozvířit sektářské rozbroje mezi Iráčany, teď znovu zaútočili na jejich světce. K takovým incidentům už dříve došlo v Karbale, Nadžafu i Kázimíji."

Muqtada as-Sadr vyzval Iráčany, aby zachovali jednotu proti těm, kdo se je snaží rozdělit a postavit proti sobě. Znovu vyzval k odchodu amerických sil z Iráku a k tomu, aby irácký parlament úplné stažení všech cizích vojsk odhlasoval.

Rada ulamá se k útoku na šíitskou svatyni vyjádřila prohlášením: "Rada odsuzuje tento podezřelý zločin, jehož účelem je zasít rozpory a pobouření v současných citlivých podmínkách. Rada odsuzuje strany, které tento zločin provedly, a ty, kdo jsou za ním v pozadí a nepřejí Iráku a Iráčanům nic dobrého, protože poslouží jejich dílčím zájmům a cizím silám, které se spikly proti této nešťastné zemi. Rada už dříve varovala, že dokud bude pokračovat okupace, hrobky a hodnoty muslimů budou předmětem znesvěcení a útoků, což je v naší zemi stále horší a horší."

Sunnitská nadace v Bagdádu útok odsoudila vlastním prohlášením, v němž požaduje rychlé vyšetření útoku a co nejtvrdší potrestání pachatelů.

Prohlášení odsuzující tento zločin vydala také strana Baas. Praví se v něm mj.: "Ten, kdo provedl tento ohavný čin, jsou Brigády Badr za povzbuzování amerických sil. To jsou dvě složky, které chtějí změnit běh událostí v Iráku a zachránit své ohrožené zájmy. ... Amerika nese hlavní odpovědnost za zločinný útok na hrobku imáma Alího al-Hádího, ať je s ním mír, nejen proto, že jako stát, který okupuje Irák, je proto zodpovědná za to, co se tu děje. Je zodpovědná za plánování zločinu a měla hlavní zájem na jeho spáchání."

Íránský prezident Mahmúd Ahmadinedžád prohlásil v televizním projevu: "Tyto činy jsou dílem skupiny poražených sionistů a okupantů, kteří chtějí vzbouřit naše emoce. Napadli svatyni a zničili ji bombami, protože jsou proti Bohu a spravedlnosti," prohlásil na adresu mnohonárodních sil v Iráku. Jim také adresoval následující slova: "Musíte vědět, že takový čin vás před hněvem muslimů nezachrání."

Situace v Bagdádu

Během středy bylo v Bagdádu podle předběžných zpráv vypáleno, zasaženo minometnými střelami nebo vypleněno a vážně poškozeno 28 sunnitských mešit. Všechny útoky proběhly za plného vědomí bezpečnostních sil, na řadě z nich se síly tzv. ministerstva vnitra a badristé přímo podíleli.

Do sunitského okrsku Sálich se pokusili proniknout příslušníci Mahdího armády Muqtady as-Sadra. Jejich srážka s místními trvala asi půl hodiny, než se na místě objevily americké síly. Během boje bylo podle svědecké výpovědi zabito 12 mahdistů a jeden místní sunnita, zapálena byla čtyři mahdistická vozidla.

Ve večerních hodinách se v ulicích a uličkách sunnitských čtvrtích Bagdádu (Ámiríja, Azamíja, Ghazalíja, Mansúr, Džihád, Ámil, Najjá, Adl, Chadra) a Durá rozmístily oddíly odbojových organizací, aby zabránily Brigádám Badr a silám tzv. ministerstva vnitra v prohledávání sunnitských obydlí a mešit a v zatýkání. V západní části hlavního města se sunnité během nočních modliteb dohodli, že objeví-li se badristé, z amplionu mešity se třikrát ozve alláhu akbar jako znamení pro všechny, kdo budou moci přijít na pomoc.

K podobným útokům na sunnitské mešity došlo ve městech Díwáníja, Hillá, Súq aš-Šujuch a Amára.

Ve středu večer ostřelovali muži v černých oděvech, jaké nosí příslušníci šíitských milic, na jihu Bagdádu auta zemědělců, přivážejících jako každý den z Fallúdže na trh ovoce a zeleninu. Šest řidičů přitom zabili.

Basra

Po zprávě o útoku na šíitskou mešitu v Sámarrá zavládl ve městě chaos. Šíitští ozbrojenci zaplnili ulice a třemi raketami zasáhli sunnitskou mešitu al-Ašará al-Mubaššarín.

Šíitské ozbrojené skupiny obklíčili sídlo tzv. Islámské strany (sunnitská strana kolaborující s okupanty) v okrsku Džazair. V telefonickém rozhovoru s personálem sídla se korespondent Mafkarat al-Islam dozvěděl, že uvnitř budovy došlo k boji, v němž bylo několik stranických vůdců zraněno. Poté uslyšel výkřiky: "Pomoc! Pomoc!" a spojení bylo přerušeno. Z budovy stoupal kouř a místní policie, složená převážně z badristů, bránila komukoli v přístupu a eventuálním zásahu.

Další ozbrojenci zaútočili na hrobku Prorokova druha Tálhy ibn Ubajdalláha, čtyři mešity a na ředitelství sunnitské nadace, kde bylo zraněno osm strážců, někteří z nich vážně. Místní svědkové tvrdili, že mezi útočícími ozbrojenci byli členové místní policie. Dva strážci, kteří byli uneseni, byli později nalezeni mrtví.

Vzhledem k situaci ve městě byl od 21:00 do čtvrtečního rána vyhlášen zákaz vycházení.

Místní sunnitští vůdci se sešli s vedením tzv. národní gardy a proamerické šíitské strany Fadila, jednání však proběhlo s vyloučením tisku.

Krátce před půlnocí vtrhli ozbrojenci, pravděpodobně z řad badristů, do zdejší věznice Tasfirat a unesli 11 vězňů, většinou Egypťanů a jednoho občana Saúdské Arábie. Všichni unesení byli před rokem zajati americkou armádou během útoku na Fallúdžu. Později byla jejich mrtvá těla nalezena na různých místech města.

Foto destrukce způsobené v ředitelství sunnitské nadace viz: www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDNews=100754

Amára

Mafkarat al-Islam večer oznámil, že sunnitské rodiny z měst Amára v provincii Majsán a blízké Násiríje v provincii Dhi Qar v jižním Iráku se začaly obracet na vůdce velkých arabských kmenů v regionu se žádostmi o ochranu před šíitským sektářským násilím, páchaným Brigádami Badr. Rodinám z Amáry slíbili ochranu a v případě žádosti i azyl šajchové kmenů Bazzún, Makasis, Muntafiq, Rabía a Anza.

Ozbrojené akce odboje

Skupina příslušníků odboje podnikla v Ba'qúbě útok na policejní kontrolní stanoviště na hlavní ulici okrsku Razi v centru města, zabila dva policejní důstojníky a dva policisty zranila.

V Karmě východně od Fallúdže zasáhl partyzánský ostřelovač amerického vojáka z pěší hlídky a usmrtil ho.

Před půlnocí zaútočili v Durá partyzáni na skupinu členů Brigád Badr v uniformách sil tzv. ministerstva vnitra, která se chystala k útoku na domy sunnitů v centru Durá. Útok jim překazili, zničili tři auta badristů a 15 z nich zabili. Ostatní z místa uprchli.

Ostřelování

Osm minometných střel dopadlo na ležení amerických a loutkových sil v obytném komplexu v Ámiríjat al-Fallúdža.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm zasáhly společný tábor amerických a loutkových vojáků v Džazírat al-Chálidíja, zřízený na pozemcích zabraných místním vesničanům.

Šest stejných minometných střel dopadlo na štáb amerických vojáků a tzv. národní gardy v Júsufíji.

Večer zasáhly čtyři silné minometné střely ráže 120 mm americký štáb v Hawídži jihozápadně od Kirkúku.

Bombové útoky

Kolem 5:00 vybuchla v Ámiríjat al-Fallúdža bomba pod americkým obrněným vozidlem, které poškodila.

Exploze bomby v Nadžafu poškodila Humvee z americké kolony a zranila dva vojáky.

V Abú Ghurajb najela na bombu hlídka tzv. národní gardy. Výbuch zničil její Nissan, tři gardisty zabil a dva zranil.

Exploze bomby v centru Mosulu zneškodnila americké obrněné vozidlo a vážně zranila dva vojáky v něm.

Odpoledne zasáhla exploze americkou hlídku v centru Ramádí, z pěti Humvee jedno zneškodnila, zabila dva a zranila rovněž dva vojáky.

Pokus o atentát

Několik ozbrojenců zaútočilo v Miqdadíji na kolonu prezidenta ba'qúbského odvolacího soudu Abd ar-Ridu Kázima. Při útoku byl zabit jeho řidič a jeden ze strážců, soudce sám vyvázl se zraněním.

Čtvrtek 23. února 2006

Situace v Bagdádu

Dopoledne zaútočila skupina mužů v uniformách mahdistů třemi minometnými střelami a palbou ze středních zbraní na sunnitskou mešitu v západním Bagdádu a značně ji poškodila. (Foto viz: www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDNews=100842)

Tyto síly pak uspořádaly demonstraci, při níž pochodovaly s lehkými a středními zbraněmi nedaleko tzv. Zelené zóny, provolávaly hesla proti "wahábistům a salafistům" (tento termín používá loutkový režim pro sunnity) a žádaly, aby režim tvrdě potrestal pachatele útoků na sámarrskou mešitu.

Palestinská komunita žijící v Bagdádu se obrátila na světovou veřejnost s naléhavou žádostí, aby se co nejrychleji zasadila o zastavení útoků, které proti nim podnikají jak badristé, tak mahdisté: "Útočníci vpadli do mešity, ničili věci a zařízení a házeli je lidem. Na zdi a sloupy a do výklenků mešity psali hesla proti palestinským věřícím. Blízko dopadla minometná střela, i když nevybuchla, poškodila několik budov a vážně zranila pět osob. Dva lidé byli uneseni a jejich osud není nyní znám."

V poledne tzv. ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že podle jeho zjištění zabili šíité 88 sunnitů. Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, bylo mezi nimi 30 imámů a 4 muezzinové bagdádských mešit.

Badristé se v centru Bagdádu zmocnili čtyř mešit s úmyslem změnit je na šíitské svatyně.

Po 20:00 se po hlavním městě rozmístily hlídky badristů spolu s íránskými ozbrojenci v černozelených uniformách, zastavovali lidi a ptali se na jejich jména a vyznání. Podle sdělení jednoho z místních svědků bylo přitom zatčeno více než 40 sunnitů, nesoucích jména po sunnitských chalífech. Byli naloženi do vozidel sil tzv. ministerstva vnitra a odvezeni. Zprávu potvrdili křesťanští obyvatelé Bagdádu, z nichž někteří byli rovněž zatčeni, ale po zjištění, že jde o křesťany, později propuštěni. Dosvědčili i to, že někteří z mužů, kteří je zajali, pocházeli z Íránu.

Rada sunnitské nadace v Bagdádu večer oznámila, že počet znesvěcených, vyrabovaných a vypálených sunnitských mešit dosáhl v Bagdádu a jižním Iráku čísla 100. Řada dalších mešit byla badristy obsazena. Znesvěceno a vyházeno bylo více než 1 500 exemplářů Koránu pod záminkou, že jsou "sunnitské". Počet zavražděných civilistů stoupl na 148, z nichž bylo 48 duchovních a imámů.

Krátce před 21:00 zaútočili mahdisté na největší sunnitskou mešitu v bagdádském okrsku Rusafá a zapálili ji. Co se stalo s imámem mešity a jeho dětmi, korespondent Mafkarat al-Islam v té chvíli nevěděl, dodal však, že k útoku došlo před očima loutkových sil, které nehnuly prstem, aby mu zabránily.

O něco později korespondent oznámil, že američtí vojáci se stáhli ze všech čtvrtí a ulic Bagdádu na své základny, což vzbudilo mezi obyvatelstvem řadu otázek. Podobně korespondent QudsPress uvedl, že od jara 2003 byli Američané neustále po hlavním městě rozmístěni a kontrolních stanovištích a sledovali chod celého města. Po záhadných explozích v Sámarrá se to však zřejmě změnilo a Američané přenechali volné pole šíitským ozbrojencům. Jejich úmyslem zřejmě je vyprovokovat boje a získat tím záminku k rozdělení země, což je jejich záměrem nejen v Iráku, ale v celém arabském a islámském regionu.

Kolem 23:00 probíhal v Ámiríji v západní části Bagdádu boj mezi silami odboje na jedné a badristy a silami tzv. ministerstva vnitra na druhé straně. Byla v něm zničena čtyři vozidla a zabito nebo zraněno několik vojáků a badristů.

Sámarrá

Těla unesené reportérky TV al-Arabíja Atwár Bahdžat a jejích dvou kolegů, kameramana Adnána Abdalláha a zvukaře Chálida Muhsína byla ráno nalezena mezi Sámarrá a Dawr. Podle údajů policejního zdroje, který si nepřál být jmenován, byli uneseni ve středu v 18:30. Atwár Bahdžát se rozhodla vydat do Sámarrá, aby informovala o následcích explozí. Před americkou okupací pracovala v irácké televizi na kulturních pořadech. Po příchodu Američanů začala působit jako korespondentka TV al-Džazíra, a teprve před třemi týdny přešla k TV al-Arabíja.

Události v dalších městech

V Tal Afáru zaútočili ozbrojenci z Brigád Badr před očima amerických vojáků na čtyři sunnitské mešity v centru města zapálili je a spálili exempláře Koránu, které v nich našli.

Ve městě Samáwa v provincii Muthanna badristé přepadli sedmičlennou sunnitskou rodinu, která se vydala hledat útočiště šajcha sunnitského kmene a rodiče s pěti dětmi povraždili.

V Nadžafu začaly Brigády Badr i Mahdího armáda vybízet obyvatele, aby se s nimi vydali do Bagdádu a do sunnitských provincií útočit na sunnity. Nábor probíhal 500 metrů od domu ájatolláha Sístáního a pod přímým dohledem Hámida al-Chaffafa, ájatolláhova oficiálního mluvčího.

V Násiríji pozdě večer zbili, mučili a posléze zastřelili badristé 77letého imáma sunnitské mešity šajcha Abd as-Salama al-Azzawího.

Razie ve Fallúdže neustávají

Američtí a loutkoví vojáci časně ráno uzavřeli fallúdžskou čtvrť Dubbat a začali ji prohledávat. V 11:40, kdy Mafkarat al-Islam zprávu vydával, razie stále ještě probíhala.

Ostřelování

Dvě rakety Kaťuša zasáhly tábor 8. brigády americké armády západně od Ramádí.

Kolem 22:00 dopadly čtyři minometné střely na sídlo Brigád Badr nedaleko bagdádské univerzity v Džadíríji.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby pod americkou kolonou v centru Hawídže jihozápadně od Kirkúku zničil Humvee a čtyři vojáky v něm zabil nebo zranil.

O něco později explodovala přímo v Hawídži bomba pod další americkou kolonou, zničila rovněž Humvee, dva vojáky zabila a dva vážně zranila.

Krátce po poledni zničil výbuch bomby u vesnice Bú Alwán, ležící západně od Fallúdže, Humvee z americké kolony, dva vojáky zabil a další dva vážně zraněni.

Pěší hlídka tzv. národní gardy narazila dopoledne na bombu na tržišti v centru Ba'qúby. Podle svědků výbuch usmrtil 10 gardistů a šest civilistů. Dalších 20 osob, z toho 12 gardistů, bylo zraněno.

Jižně od Ba'qúby na silnici do Buhrízu vybuchla bomba pod americkou kolonou Humvee a tanků, zneškodnila jedno Humvee a zranila čtyři vojáky, jednoho vážně.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby policejní hlídku na hlavní ulici Tikrítu, zneškodnil vozidlo a zranil čtyři policisty, jednoho z nich vážně.

Exploze bomby ve Wazíríji na severovýchodě Bagdádu zničila vozidlo policejní hlídky, jednoho policistu zabila a dva zranila.

Pátek 24. února 2006

Situace v Bagdádu

Podle zprávy agentury Reuters vydala poradní rada iráckých mudžáhidů prostřednictvím internetu prohlášení, v němž obvinila z útoku na sámarrskou mešitu proamerický režim Ibráhíma Džafarího, který se tak spolu s Íránem pokouší zakrýt své zločiny proti muslimům.

Irácký režim a oficiální média naopak obvinily z útoku .wahábity" čili sunnitské fundamentalisty.

V Bagdádu byl ráno relativní klid. Sunnitské mešity nevyzývaly ani k nočním, ani k ranním modlitbám. Pouze z okrsku Abú Džafar al-Mansúr ohlásil korespondent Mafkarat al-Islam vraždu sunnitského lékaře a jeho manželky, rovněž lékařky. Také během dne byly bagdádské ulice většinou pusté bez pěších i aut. Dopoledne oddíl badristů v doprovodu automobilů sil tzv. ministerstva vnitra vtrhl do domu Palestince Džamála Sá'ida Muhammada a jeho bratra v bagdádské čtvrti Baladíjat a zavraždil je.

Před polednem Mafkarat al-Islam oznámil, že vláda vydala nařízení zakazující páteční společné modlitby v sunitských mešitách v Bagdádu, provinciích Saláh ad-Dín a Dijála a v Hillá. Režim hrozil každému, kdo by vyšel na ulici nebo se pokoušel jít do mešity, zatčením. Bagdádské sunnitské mešity zůstaly uzavřeny. Modliteb v šíitských mešitách - husajníjích - se zákaz vycházení netýkal a stovky šíitů se shromažďovaly jak tam, tak v sídlech jejich politických stran.

V 15:40 však Mafkarat al-Islam oznámil, že mešita šajcha al-Islama ibn Tajmíji v okrsku Jarmúk neuposlechla a vyzývala k účasti na modlitbách. Tamní sunnité se k mešitě scházeli v zástupech, které připomínaly demonstraci, a podařilo se jim do mešity dostat. Policie a loutková armáda mešitu obklíčily, dostavily se i americké vrtulníky. Loutkové síly se však neodvážily vtrhnout dovnitř. Z mešity bylo slyšet hlas muže pronášejícího páteční kázání. Nebyl jím imám mešity, ale jeden z věřících, který všechny vyzval, aby drželi pospolu a trpělivě přečkali současnou pohromu. Připomněl jim zkoušky a protivenství, která musel snášet od pohanů Prorok Muhammad a první muslimové. Uvedl též utrpení sunnitského imáma Ahmada ibn Hanbala ve středověku a citoval Prorokovo prohlášení, že "nastane čas, kdy ten, kdo vytrvá ve své víře, bude jako ten, kdo drží ve svých rukou horký uhlík".

Akce odboje v Durá

Asi ve 2:00 vybuchla v Durá pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra bomba.

Kolem 11:00 tu zaútočili partyzáni na hlídku sil tzv. ministerstva vnitra, které se chystaly zahájit razii. Tři vojáky zabili, čtyři zranili a zbytek uprchl.

Odpoledne se velký oddíl badristů v 10 automobilech s černými a zelenými vlajkami pokusil využít zákazu vycházení vyhlášeného režimem a zmocnit se čtyř místních sunnitských mešit. Partyzáni však zřejmě jejich akci očekávali, napadli je, všech deset automobilů zapálili a 30 badristů pobili. Těla mrtvých badristů pak ležela několik hodin na ulici, síly tzv. ministerstva vnitra se pro ně pokusily dostat, ale neúspěšně. Hořící vozy uhasili obyvatelé z okolí, protože je hustý černý kouř z nich dusil.

Madá'in

Členové Brigád Badr spolu s mahdisty v černých oděvech nebo v uniformách sil tzv. ministerstva vnitra prohledávali ráno sunnitské části Madá'inu, Salmán Páku a okrsku Džurf an-Naddaf jihovýchodně od Bagdádu. Podle informací obyvatel těchto tří míst byli vybaveni oficiálními dokumenty vydanými ministerstvem vnitra a začali zatýkat sunnity, střílet po domech a okolí před očima policie a amerických vojáků, z nichž nikdo proti nim nic nepodnikl. Během razie bylo zatčeno nejméně 30 sunnitů a odvedeno neznámo kam. Dalších 35 osob bylo zabito, obsazeny byly tři sunnitské mešity. Ozbrojenci také převzali vězně držené dosud v policejních celách.

Sámarrá

Kolem 15:00 zahájili američtí vojáci na severním okraji města střelbu na civilní automobil, v němž se pětičlenná sunnitská rodina snažila dostat z města a uniknout hrozbě dalších šíitských útoků. Rodiče se třemi dětmi vojáci postříleli.

Další ozbrojené srážky

V 11:00 se partyzáni střetli s americkými silami v karmě asi 7 km východně od Fallúdže. Dva američtí vojáci byli během boje zabiti a tři zraněni. Americká střelba usmrtila také dva z partyzánů. Místní nemocnice, která oba mrtvé převzala, potvrdila, že se jednalo o Iráčany, nikoli zahraniční dobrovolníky, jak některé zprávy uváděly.

Kolem poledne podnikli partyzáni v kirkúckém okrsku Qádísíja útok na člena proamerické strany SCIRI a vysokého činitele Brigád Badr a zastřelili ho.

Ostřelování

Na tábor skotských vojáků v Amáře vypálil odboj ráno 20 minometných střel. Z několika míst ležení pak stoupal hustý kouř, přiletěl lékařský vrtulník a další britské vrtulníky prohledávaly okolí, ale bez úspěchu.

Pět minometných střel dopadlo na štáb amerických a loutkových sil v bývalém mládežnickém středisku v centru Hítu

Dvě silné minometné střely zasáhly odpoledne základnu britských "pouštních krys", jak se tento kontingent okupačních vojáků nazývá, na letišti Šatt al-Arab v Basře. Podle očitých svědků exploze střel zapálily vozidlo a usmrtily či zranily několik vojáků.

Sobota 25. února 2006

Rada ulamá a Muqtada as-Sadr společně usilují o ukončení sektářských bojů

Ve snaze překazit americký pokus o vyvolání občanské války se zástupci sunnitské rady ulamá sešli v bagdádské mešitě Abú Hanífy an-Numána se stoupenci Muqtady as-Sadra. Vydali pak společné prohlášení, v němž odsoudili sektářské útoky na mešity obou stran. Výsledky jednání tlumočil Sadrův mluvčí šajch Abd al.Hádí ad-Darradží TV al-Džazíra. Prohlásil, že obě strany činí za tyto události odpovědnými americké okupační síly a žádají jejich okamžitý odchod nebo alespoň předložení harmonogramu jejich stažení.

Podle prohlášení Muqtady as-Sadra se Mahdího armáda neúčastnila útoků proti sunnitům; její členové naopak brání sunnitské mešity před útoky tak, jak jim to nařídil. Sadr oznámil, že svým silám nařídil, aby už nenosily černé oděvy, které byly jejich uniformou, protože "lidé s chabou myslí toho mohou využít". Už předtím Sadr prohlásil, že jeho síly na sunnity a jejich mešity neútočily. Zprávy, které o takových akcích mahdistů mluvily, podle něho naznačují, že jiné síly použily černého oblečení k tomu, aby vrazily klín mezi sunnity a Sadrovo hnutí.

Karbalá

Podle zprávy Mafkarat al-Islam vydané ve 13:18 došlo v šíitském svatém městě Karbale k další podezřelé explozi. Výbuch auta naloženého výbušninou v blízkosti davu šíitů zabil osm a zranil 30 osob. Pozorovatelé v něm vidí pokračování amerických snah o roznícení náboženského konfliktu a občanské války.

Bagdád

Kolem 11:00 zasáhly dvě minometné střely, vypálené šíitskými milicemi, sunnitskou mešitu imáma Abú Hanífy an-Numána v centru Bagdádu. Podle očitých svědků dopadly střely na zadní dvůr mešity, kde nezpůsobily žádné škody ani ztráty.

Ozbrojené srážky a útoky

V ranních hodinách se oddíl odboje střetl na křižovatce Tharthar u Sámarrá s kolonou loutkové armády. Podle zpráv projíždějících motoristů hořelo na místě transportní vozidlo a přijížděla vojenská sanitka.

V Hítu zasáhl dopoledne partyzánský ostřelovač amerického vojáka, stojícího na stráži u vchodu do společného americko-iráckého štábu v bývalém mládežnickém středisku a usmrtil jej.

Po poledni došlo východně od Abú Ghurajb k boji partyzánů s badristy a silami tzv. ministerstva vnitra, které se chystaly vpadnout do města. V prudkém boji bylo zabito nebo zraněno asi 12 badristů a loutkových vojáků, na straně odboje padli dva partyzáni. Podle svědků nakonec proamerické síly vyklidily bojiště a stáhly se.

Ve večerních hodinách zamířil 2. obrněný prapor loutkové armády a američtí vojáci přes Abú Ghurajb a Karmu do Fallúdže s úmyslem zabránit tamním oddílům odboje vydat se do Bagdádu bojovat s Brigádami Badr a silami tzv. ministerstva vnitra. Podle fallúdžského korespondenta Mafkarat al-Islam však zpráva o tom vzbudila mezi obyvateli města pobavení a komentáře, že pokud vojáci skutečně přicházejí za tímto účelem, pak je už "příliš pozdě".

K prudkému střetu došlo v sobotu večer v západobagdádské Ámiríji. Členové odboje spolu s místními ozbrojenými lidmi se tu střetli s badristy, kteří se snadno dostali přes několik kontrolních stanovišť a chystali se obsadit místní mešitu. Během střetu byla zničena dvě vozidla, zabito šest badristů a další čtyři zraněni.

Ostřelování

Za úsvitu zasáhl odboj šesti minometnými střelami americkou leteckou základnu Saqr v Habbáníji.

Ráno zasáhly tři rakety Kaťuša středního doletu americkou základnu Ghazlání v Mosulu.

Odpoledne dopadlo deset minometných střel ráže 82 mm do tábora amerických a loutkových vojáků v okrsku Džazírat al-Chálidíja.

Bombové útoky

Na polní silnici severně od Tárimíje explodovala bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila Humvee a zabila nebo zranila tři vojáky, kteří byli ve vozidle.

Další bomba zničila západně od Ramádí americké obrněné vozidlo, ve kterém zabila nebo zranila čtyři vojáky.

V mosulské čtvrti Wahda zasáhl dopoledne výbuch bomby kolonu amerických obrněných vozidel a Humvee, jedno Humvee zneškodnil a zabil nebo zranil jeho čtyřčlennou posádku.

Hlídka tzv. národní gardy narazila na bombu na silnici do Miqdadíje asi 25 km jihovýchodně od Bagdádu. Ve zničeném transportním vozidle zahynuli čtyři vojáci a dva utrpěli zranění.

Odpoledne došlo k explozi bomby pod kolonou loutkové armády v jihovýchodní části Kirkúku. Bylo při něm zničeno transportní vozidlo, jeden voják zabit a čtyři vážně zraněni.

Neděle 26. února 2006

Pokračující sektářské akce v Bagdádu a dalších městech

Proamerické Brigády Badr ráno ostřelovaly z minometů školu v Kázimíji, vedenou šíitským duchovním šajchem Muhammadem Mahdím al-Chálisím, který je znám svým rozhodným odporem vůči americké okupaci a Američany podporovanému sektářství. Palba způsobila škody na školní budově, nikoho však nezabila ani nezranila.

Badristé spolu se silami tzv. ministerstva vnitra Maghawir přepadli ráno dům vůdce kmene Džabbúr Husajna Dawúda al-Džabbúrího v okrsku Dža'ara jižně od Bagdádu. Poté, co ozbrojenci utloukli šajcha k smrti, vrhli se na ně místní lidé, tři z útočníků zabili a pět jich zranili. Ostatní ozbrojenci bojiště rychle opustili.

V 10:30 vybuchlo auto naložené výbušninou u zastávky veřejných autobusů v centru převážně šíitského města Hillá. Podle sdělení policie bylo auto výbuchem zničeno a kolem něho zraněno šest civilistů, z toho dva velmi vážně.

V centru Basry došlo v poledne k explozi bomby, která byla podle svědků instalována blízko šíitského poutního místa v okrsku Aššár. Výbuch podle nich zranil tři civilisty.

Ozbrojené akce

V mosulské čtvrti Muthanna zasáhl dopoledne partyzánský ostřelovač ranou do hlavy člena americké vojenské hlídky a usmrtil ho.

Také v Hadíthě zasáhl a usmrtil ostřelovač amerického vojáka z pěší hlídky.

Ostřelování

Salva silných minometných střel ráže 120 mm zasáhla americkou leteckou základnu Saqr v Habbáníji.

Tři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly policejní stanici v okrsku Harítha na severu Basry.

Šest minometných střel ráže 82 mm dopadlo na základnu amerických a iráckých vojáků v Miqdadíji.

Dalších šest stejných střel zasáhlo štáb amerických sil v Abú Ghurajb.

Odpoledne ostřeloval odboj minometnými střelami budovu používanou tzv. ministerstvem vnitra v Madá'inu. Podle sdělení svědků palba poškodila budovu, zabila tři policisty a čtyři další zranila.

Bombové útoky

Na hlavní silnici nedaleko města Azim asi 100km severně od Bagdádu vybuchla bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila jedno Humvee a zranila v něm tři vojáky.

Na polní silnici západně od Rawy zneškodnil výbuch bomby další americké Humvee, zabil jednoho a zranil dva vojáky.

Americká kolona směřující na vojenskou základnu západně od Hítu narazila kousek před cílem na bombu, která zničila Humvee a jeho čtyřčlennou posádku zabila nebo zranila.

Před půlnocí najela americká hlídka v Tárimíji na bombu, která zasáhla a zneškodnila hledačku min a vážně zranila její posádku.

Atentát

Ve čtvrti Dubbat v Ramádí zasypala skupina členů odboje deštěm kulek velitele loutkové armády v provincii Anbár generálmajora Musaba ar-Rawího, jenž svým zraněním cestou do nemocnice podlehl.

Pondělí 27. února 2006

Bagdád

Několik minometných střel vypálených neznámými útočníky dopadlo odpoledne do obytné čtvrti západobagdádského okrsku Šúla. Zničily několik domů, zabily pět civilistů a dalších 18 osob zranily, některé z nich vážně.

Večer došlo ke dvěma explozím, které zasáhly věřící cestou na modlitby do sunnitské mešity v bagdádské Džadídě, čtyři usmrtily a 23 osob zranily, některé vážně.

Ozbrojené akce

V Nahrawánu ležícím asi 25 km jihovýchodně od Bagdádu došlo v pondělí ke střetu partyzánů se členy Brigád Badr a sil Maghawir tzv. ministerstva vnitra, kteří se chystali vpadnout do vesnice Abú Zajd. Partyzáni s pomocí místních obyvatel 15 z nich zabili a zničili čtyři jejich vozidla. Zbytek proamerických sil pak uprchl.

Kolem poledne téhož dne zaútočil oddíl odboje na dva domy v Džazírat al-Chálidíja, kde si po vyhnání obyvatel zřídila ležení loutková armáda. Částečně domy zničili, přičemž zabili sedm loutkových vojáků a dalších 11 zranili, některé z nich vážně. V téže vesnici vybuchla pod hlídkou tzv. národní gardy bomba, která zničila obrněné vozidlo a čtyři vojáky v něm zabila nebo zranila.

Ostřelování

Dvě rakety Kaťuša středního doletu zasáhly v pondělí dopoledne americkou vojenskou základnu v Tádží asi 20 km severně od Bagdádu.

V Ramádí pak odboj ostřeloval čtyřmi minometnými střelami ráže 82 mm americký štáb v bývalé zemědělské fakultě a třemi silnými střelami ráže 120 mm americkou vojenskou základnu Warrár na západě města.

Bombové útoky

Severně od Kirkúku vybuchla dopoledne bomba pod americkou kolonou, z níž zneškodnila Humvee a zranila tři vojáky.

Při explozi bomby pod americkou hlídkou v Karmě 7 km východně od Fallúdže bylo zneškodněno Humvee. Jeho tříčlenná posádka byla zabita nebo zraněna. Odpoledně v Karmě vybuchla další bomba, tentokrát pod americkou pěší hlídkou. V tomto případě byli tři vojáci zabiti a tři zraněni.

Na dálnici v Ramádí odhalili Američané připravenou bombu a přivezli robot na zneškodňování bomb. Bomba však vybuchla a robot zničila.

Pod americkou pěší hlídkou vybuchla v Saqlawíji bomba, která dva vojáky zabila a čtyři zranila, některé vážně.

Odpoledne zasáhla exploze bomby policejní hlídku v Basře, zneškodnila její vozidlo, zabila jednoho a zranila čtyři policisty.

U Júsufíje na silnici vedoucí do Mahmúdíje poškodila bomba americké transportní vozidlo, dva Američany zabila a dva zranila.

V bagdádském okrsku Ridwáníja zničila bomba vozidlo hlídky sil tzv. ministerstva vnitra, v němž tři vojáky zabila a dva zranila.

Úterý 28. února 2006

Situace v Bagdádu

Ráno došlo v okrsku Hurríja k explozi bomby v sunnitské mešitě. Příslušníci proamerických milic se do ní zřejmě dostali ze sousedních budov, vylezli na střechu mešity a tam instalovali výbušniny.

Kolem poledne explodovalo ve čtvrti Karradá v centru hlavního města auto naložené výbušninou. Podle svědků při výbuchu došlo ke značným lidským ztrátám, ale protože američtí a loutkoví vojáci neprodleně místo výbuchu uzavřeli, nebylo možno zjistit přesnější údaje. Nebylo proto ani jasno, kdo explozi způsobil.

Stejně záhadné byly dva odpolední výbuchy dalších aut: první v Džadídě zabil kolem 14:00 dva civilisty a osm zranil. Druhý u čerpací stanice v okrsku Amin na východě města usmrtil 17 a zranil 25 osob. Ve všech třech případech byla auta odpálena na dálku, i když u třetího oznámila některá média, že jej způsobil útočník oblečený do vesty s výbušninou.

V centru města zasáhl výbuch bomby americkou hlídku pěti Humvee, jedno zneškodnil, zabil jednoho a zranil tři vojáky, jednoho vážně.

Další bomba zasáhla ve východním Bagdádu policejní hlídku, jejíž vozidlo zneškodnila a zabila nebo zranila čtyři policisty. Zranění utrpěli též dva náhodní chodci.

V jihovýchodním bagdádském okrsku Zujuna vybuchla bomba pod kolonou poradce tzv. ministra obrany, brigádního generála Dahháma Rádího al-Asala. Výbuch vyřadil z provozu jedno auto z kolony, v němž zranil čtyři generálovy strážce, jednoho z nich vážně. Generál sám útok přežil.

Minometná střela dopadla večer do sídla kolaborantské Islámské strany Iráku. Způsobila škody na budově a zranila čtyři osoby, které tam pracovaly. Podle svědků šlo o útok šíitských milic, protože napadená strana patří mezi sunnitské organizace.

Krátce po 20:00 dopadla minometná střela asi 40 metrů od vnitřního nádvoří u hrobky šíitského imáma Músy al-Kázima v okrsku Kázimíja.

Západní média na sklonku dne shrnula následky nejasných bombových a minometných útoků, při nichž v Bagdádu zahynulo 66 civilistů. Zatímco odboj vždy útočí na určité cíle -- americké či loutkové síly, proamerické činitele nebo kolaboranty, terči těchto útoků byli vesměs civilisté. Proto jsou tyto útoky všeobecně považovány za anglo-americký pokus kompenzovat neúspěch v Iráku vyvoláním občanské války, která by jim umožnila provést plán na rozdělení země. Díky pevnému postoji řady sunnitských i šíitských duchovních se však nedaří ji vyvolat.

Razie, zatýkání

V ranních hodinách zahájili američtí a loutkoví vojáci razii v okrsku Zaghiníja na severovýchodě Ba'qúby. Sebrali při ní osm místních mužů, které obvinili ze spoluúčasti na útocích proti americkým silám.

V Ámiríjat al-Fallúdža zahájili ráno američtí vojáci další razii, zatkli 10 lidí obviněných z útoků proti americkým a loutkovým silám. Kromě toho vtrhli do několika školních budov v centru města, které bombami a trhavinami vážně poškodili a pak si v nich zřídili svá ležení. Studentům bylo nařízeno do škol nechodit a vyčkat dalšího nařízení.

Ozbrojené akce odboje

V noci z pondělí na úterý vzplanul boj mezi silami odboje a loutkovou policií posílenou proamerickou milicí v okrsku Abú Sajda v severní části Miqdadíje. Loutkové síly hodlaly zatknout několik tamních sunnitů, povstalci jim v tom zabránili, v boji zapálili policejní auto a čtyři policisty zabili nebo zranili.

Partyzánský ostřelovač zasáhl ráno v Chálidíji amerického vojáka z pěší hlídky a usmrtil ho.

Na kilometru 160 mezinárodní dálnice západně od Ramádí nalezla ráno policie 34 těl policistů, kteří se po dokončení výcviku vraceli z Ammánu. Jejich autobus zastavili na dálnici partyzáni a všechny popravili.

Fallúdžtí členové odboje podnikli útok na tábor loutkové armády ve čtvrti Askarí, kde způsobili materiální škody, tři vojáky zabili a čtyři zranili.

Ostřelování

Pozdě večer vypálil odboj dvě rakety středního doletu na americkou základnu v Habbáníji.

Přibližně ve stejný čas zasáhla minometná střela budovu provinční správy v Chálisu, kde způsobila značné materiální škody a zranila srážce.

Čtyři rakety středního doletu zasáhly v noci americký štáb v sámarrském hotelu Buhajrá.

Bombové útoky

V noci na úterý zasáhla exploze bomby americkou hlídku v Tal Afáru, zneškodnila její tank, čtyři vojáky zabila a dva zranila. Ráno ve městě explodovala další bomba, která zneškodnila vozidlo policejní hlídky, dva policisty v něm usmrtila a dva zranila.

Dopoledne zneškodnila bomba ve čtvrti Muallimín v centru Ramádí americké Humvee, jednoho vojáka v něm zabila a dva zranila.

Humvee zneškodnila také exploze bomby v Ámiríjat al-Fallúdža, která současně dva Američany v něm zranila.

Nedaleko budovy provinční správy v centru Kirkúku explodovalo vedle projíždějící policejní hlídky zaparkované auto. Výbuch zneškodnil policejní vozidlo, usmrtil jednoho policistu, tři další a dva náhodné chodce zranil.

Silná bomba zničila odpoledne v centru Amáry dvě vozidla britské hlídky,v nichž zabila čtyři a zranila dva vojáky, jednoho vážně.

Tikrít

Neznámí ozbrojenci za svítání úplně zničili na zdejším veřejném hřbitově bombou hrobku Husajna al-Madžída, otce Saddáma Husajna.

Zdroj ZDE

                 
Obsah vydání       13. 3. 2006
13. 3. 2006 Jde o střet mezi barbarstvím a civilizací, nikoliv o náboženský konflikt
11. 3. 2006 Slobodan Miloševič nalezen mrtev
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu
13. 3. 2006 V měsíci vánic Jakub  Grombíř
13. 3. 2006 Zaujatost a zakomplexovanost II. Jan  Čulík
13. 3. 2006 Jak ČT Moravcovým diskusním pořadem zkreslila politické poměry Jan  Čulík
11. 3. 2006 V Mladé frontě Dnes Miloševiče odsoudili i potrestali Štěpán  Kotrba
13. 3. 2006 Autorka žaloby proti Miloševičovi: Nechtěli jsme, aby byl shledán nevinným
13. 3. 2006 Rozvoj Tibetu na čínský způsob - děkuji, nechci Karel  Dolejší
13. 3. 2006 Neuvěřitelně hloupý článek Josefa Víta o Tibetu
13. 3. 2006 Petra Buzková a gymnázia -- slova versus činy Radek  Sárközi
13. 3. 2006 Francie: protesty proti novému zákonu o zaměstnávání Simone  Radačičová
13. 3. 2006 Feminismus a redefinice ženství a mužství v demokratickém Španělsku Darina  Martykánová
13. 3. 2006 Je sekularizace všelékem na neduhy postmoderní společnosti? Kamil Vladislav Vaněk
13. 3. 2006 Pověz mi, kdo je nejkrásnější Zuzana  Drhová
13. 3. 2006 Zavedení GM vojtěšky může mít vážné ekologické dopady Linda  Nová
13. 3. 2006 GM nevedou k vyššímu užívání herbicidů Ivan  Brezina
13. 3. 2006 Čésky pasník, tópry pasník... Boris  Cvek
13. 3. 2006 Solární panely
11. 3. 2006 Čulík "kritizuje, ale sám má břevno v oku svém"
11. 3. 2006 Břevno v oku... Kamil  Abbid
13. 3. 2006 Umění předvolební argumentace
13. 3. 2006 Elektorát zelených i jiných očima sociologů Štěpán  Kotrba
13. 3. 2006 Nejsem překvapen, že Senát poslancům trestní zákon vrátil Jaroslav  Zvěřina
13. 3. 2006 Buď kapitalismus nebo obyvatelnou planetu - nemůžeme mít obojí
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006
11. 3. 2006 Vše je o to horší, že ČR není žádná diktatura Egon T. Lánský
13. 3. 2006 Finsko, nová "vojensko-strategická velmoc" Egon T. Lánský
13. 3. 2006 Otázky VM speciál Vít  Hinčica
11. 3. 2006 Lékaři odsoudili násilné krmení hladovkářů na Guantánamu
13. 3. 2006 Demonstrace: Mladí a neklidní se probudili se sněženkami Štěpán  Kotrba
10. 3. 2006 Zelený kruh: Pověz mi, kdo je nejkrásnější
10. 3. 2006 Mediscan Network se distancuje od gynekologa
10. 3. 2006 Šuta: "Brezinova směs výmyslů a pomluv" Miroslav  Šuta
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005