3. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Fallúdža, Irák
3. 4. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Sámarrá - Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam převzali partyzáni odpoledne úplnou kontrolu nad městem Mu'tasim ležícím asi 25 km jižně od Sámarrá. Ve městě nezůstal ani jeden americký nebo loutkový voják, jeho ulice a uličky střežili partyzáni. Kolem 16:30 zaútočil partyzánský oddíl na konvoj čtyř kamionů se zásobami potravin. Ty byly původně určeny pro obyvatele vesnic devastovaných Američany v okolí, tedy pro oblast převážně sunnitskou. Místo toho však konvoj minul vesnice a mířil do šíitských oblastí kolem měst Balád a Álam. Ozbrojenci konvoj zabavili a dohlédli na rozdělení potravin mezi místní rodiny, žijící po zničení jejich domů ve školních budovách a stanech.

Obyvatelé vesnice Banát al-Hasan u Sámarrá ztloukli botami do krve reportéra proamerické TV al-Iraqíja Alího Muhsína, rozbili mu kameru a přiměli ho k útěku na americké kontrolní stanoviště. "Ten odporný novinář nás v minulém vysílání nafilmoval jako stádo ovcí a nazval nás teroristy. Neřekl pravdu, proto si zasluhoval trest," vysvětlili korespondentu Mafkarat al-Islam.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 16. března 2006

Sámarrá

Ve večerních hodinách americké síly oznámily zahájení největší letecké operace v Iráku od počátku okupace, namířené proti silám odboje, které se údajně zkoncentrovaly v oblasti kolem města Sámarrá. Ofenzívy se podle amerického sdělení účastní více než 50 letadel, 200 vozidel a 1 400 amerických a loutkových vojáků.

Do oblasti, v níž žije 700 000 lidí, byl přerušen přívod vody, elektřiny a veškerá spojení, a obyvatelé se začali chystat na to, co je čeká -- zakrývali okna domů pytli s pískem a snažili se zásobit pitnou vodou a jídlem.

Odboj oznámil, že nebude s okupačními silami bojovat v bytové zástavbě, aby tím neohrožoval životy civilistů.

Madínat as-Sadr

Podle zprávy kurdského deníku Aso vytvořil Muqtada as-Sadr v bagdádském Sadrově městě stínovou vládu, která řídí veškeré záležitosti této čtvrti. Mahdího armáda ji proměnila v nezávislý okrsek s vlastními bezpečnostními silami a soudem, který rozsuzuje záležitosti nejen tamních obyvatel, ale všech šíitů z celého hlavního města. Místní policie v Madínat as-Sadr poslouchá rozkazy Sadrovy a nikoli pokyny ministra vnitra. Kromě toho jsou v rukou Sadrovy frakce ministerstva zdravotnictví a dopravy, která je úplně obsadila svými stoupenci.

Podle internetových novin šíitské komunity "lidové soudy v Sadrově městě odsoudily k smrti teroristy, kteří tam spáchali masakry." O tyto soudy svedlo Sadrovo hnutí boj s bývalou vládou Ijjáda Álawího. Režim se je pokusil zrušit, ale neúspěšně.

Ramádí

O půlnoci nařídili američtí vojáci šesti rodinám v okrsku Malab, aby opustili domy, nedovolili jim vzít si s sebou jakýkoli majetek a jejich domy pak jeden po druhém buldozerem srovnali se zemí pod záminkou, že se jejich majitelé podíleli na zabíjení amerických vojáků ve městě. Přitom zabili sedmileté dítě a jeho matku, bydlící v sousedním domě, na něž se při boření zřítila zeď.

Odpoledne vyjel z města obří transportér naložený vraky devíti vojenských vozidel a za přísných bezpečnostních opatření zamířil k pohřebišti zničených vojenských vozidel u Hítu. Po jeho odjezdu posílili Američané kontrolní stanoviště a zajišťovali všechny, u nichž nalezli mobilní telefony a videokamery.

Chális

Výbuch bomby před zdejší školní budovou zabil tři školačky vracející se domů ze školy, a jejich dvě spolužačky zranil. Útok vzbudil v tomto sunnitském městě velké rozhořčení a současně otazníky kolem jeho původců.

Zatýkání neustává

Další zatýkání začalo v ranních hodinách v Hítu. Američtí vojáci zatkli 33 místních lidí ve věku od 15 do 50 let včetně tří duchovních a zabavili v domech množství zbraní a munice.

Ozbrojené akce

Kolem 8:00 zaútočili partyzáni z jedoucího auta v Ámiríjat al-Fallúdža na americkou hlídku, zničili Humvee a zabili nebo zranili čtyři vojáky.

V západní části Ba'qúby zasáhl partyzánský střelec vojáka z americké pěší hlídky, jenž krátce po zásahu zemřel. Američané nasadili velký počet vojáků k prohledávání domů a střech obytných i obchodních budov, ale po střelci nenašli žádnou stopu.

Během dne provedl odboj několik samostatných útoků na vodovod vedoucí na americkou základnu v Hítu a sloužící výhradně americkým vojákům, zatímco místní obyvatelé čerpají vodu z Eufratu. Vodovod byl zničen na několika místech a jeho oprava bude značně složitá.

Skupina partyzánů přepadla v Tárimíji kolonu loutkové armády, převážející z Bagdádu do severního Iráku 350 milionů iráckých dinárů a zmizela s penězi a čtyřmi vojenskými vozidly.

Ostřelování

Odpoledne vypálil odboj čtyři rakety Kaťuša na americkou základnu Ghazlání v Mosulu.

Bombové útoky

V Bagdádu došlo během rána k pěti bombovým útokům, ačkoli byl v souvislosti se zasedáním "nově zvoleného parlamentu" vyhlášen zákaz vycházení a veškerého pouličního provozu a po celém městě byla zřízena řada kontrolních stanovišť amerických i loutkových vojáků a nad městem létaly ozbrojené vrtulníky a bezpilotní špionážní letouny. Zákaz byl odvolán teprve kolem 18:00.

K sérii čtyř současných explozí silných bomb došlo na silnici u Fallúdže, kde zasáhly americkou pěší hlídku a zabily nebo zranily 16 příslušníků námořní pěchoty.

Vůdce Brigád Badr vyzval k jednání USA a Íránu o budoucnosti Iráku

Abd al-Azíz Hákim, vůdce strany SCIRI, jíž patří Brigády Badr s téměř 30 000 muži, vyzval íránskou vládu, aby odpověděla na americkou nabídku rozhovorů o budoucnosti Iráku. Tvrdil přitom, že jemu i americkým silám jde likvidaci iráckých "teroristů", kteří by se mohli stát problémem i pro Írán. Touto výzvou v podstatě jen papouškoval pět dní starý výrok amerického velvyslance Zalmaje Chálilzáda v podobném duchu.

Muqtada as-Sadr obratem ve svém prohlášení vyjádřil nad touto výzvou znechucení.

Pátek 17. března 2006

Sámarrá a okolí

Zdroje z řad beduínských kmenů Bú Badran, Bú Baz, Bakara a Darradžíjín korespondentovi Mafkarat al-Islam potvrdily, že během čtvrtečních dopoledních a odpoledních hodin opouštěli členové organizace al-Qá'ida oblast, v níž se dosud zdržovali v neobydlených částech bez pitné vody, elektřiny a jakéhokoli spojení. Jejich ústup pozorovali i obyvatelé měst Sámarrá, Duluíja, Tharthar a Wádí Hamrajn, jakož i vesnic Bú Chaddu, Džalláb a Milh se všemi zbraněmi a vybavením. Ke stažení podle těchto zpráv došlo několik hodin před zahájením americké ofenzívy. Kontrola nad územím tak zůstala v rukou odbojových organizací Ansar as-Sunna, Džajš al-mudžáhiddín a dalších, posílených řadou členů z řad zdejších beduínských kmenů. Orgán organizace al-Qá'idy -- poradní rada mudžáhidů -- vyhlásil, že stažení jejích sil bylo plánováno: "Nechceme, aby byla tato města zničena tak, jak se to stalo jiným městům."

V pátek před polednem místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že minimálně čtyři americká letadla bombardují vesnici Džalláb asi 15 km východně od Sámarrá, která byla opakovaným terčem útoků už od svítání. Podle zpráv, které získal korespondent Mafkarat al-Islam, mířily letecké útoky na obytné domy.

Před polednem síly Maghawir a loutková armáda uzavřely oblast kolem Sámarrá a začaly prohledávat místní obyvatele. Členové sil Maghawir přitom provokativně prohledávali ženy a dívky. Nezapomínali ale také rabovat a krást vše, co jim přišlo pod ruku.

Americké síly doprovázené tanky, obrněnými a jinými vozidly obsadily střed města Duluíja, ležícího 35 km jihovýchodně od Sámarrá, a začaly zatýkat všechny osoby, které uviděly. Většinou šlo o podomní obchodníky a věřící v mešitách. Jejich počet překročil číslo 90.

Asi 12 km západně od města v okrsku Tharthar sestřelil odboj kolem 14:00 americký vrtulník Apache. Jeho posádka při pádu zahynula.

Odpoledne pokračovalo americké bombardování vesnic Džalláb a Milh. V obou bylo zničeno dohromady 13 obytných domů, z toho ve čtyřech zahynuly celé rodiny a jejich těla zůstávala pohřbena v sutinách. Kromě toho Američané zničili mosty, zapalovali domy a pole kolem měst Sámarrá a Duluíja, vesnic Milh, Džalláb, Šajch Muhammad, Wádí Hamrajn a Bú Chaddu, ležících na sever, východ a jih od Sámarrá. Po bombardování prohledávaly oblast síly Maghawir a plenily to, co nezničilo americké bombardování. Nestyděly se přitom šlapat po tělech mrtvých obětí a krást vše, na co přišly.

Podle zprávy z 16:30 bylo během ofenzívy v oblasti Sámarrá zatčeno na 400 obyvatel ve věku 15-70 let, nikoli 45 osob, jak tvrdilo americké oznámení. Vojáci přitom namátkou zatýkali lidí, kteří jim přišli do cesty, zvláště ty, kteří měli plnovous a vypadali jako duchovní. Tak byl zatčen i 70letý šajch Abú Ismáíl.

Kolem 17:00 došlo ve vesnici Milh k boji partyzánů s vojáky, kteří vesnici prohledávali. Americké síly přivolaly na pomoc vrtulníky.

Američané povolili do oblasti přístup jedině reportérům, kteří sdílejí americký pohled na věc - kromě amerických novinářů tedy reportéři TV al-Hurríja a al-Arabíja. Nezávislým zpravodajem zůstal jedině korespondent Mafkarat al-Islam a dva místní novináři, kteří se k němu dobrovolně přidali. Podle toho, co jim sdělili obyvatelé měst a vesnic kolem nich, zpravodajové obou televizí, listů Washington Post a New York Times pouze tlumočili to, co jim oznámily americké síly. Muhammad ad-Darradží, doyen sámarrských novinářů, tyto informace potvrdil s tím, že navázal kontakt s Asociací iráckých novinářů v Bagdádu a Tikrítu a zjistil, že žádnému novináři ani agentuře, které nepracují pro Američany, se nepodařilo získat akreditaci a dostat se do oblasti

Kolem 18:00 se z východní části Sámarrá ozvala mohutná exploze, způsobená bombardováním domů v obytné části města bombardérem B-52.

O něco později obsadily vesnice Hadždž Muhammad a Milh desítky amerických vojáků, dopravených tam vrtulníky. Ti nařídili všem mužským obyvatelům vesnic vyjít se zdviženýma rukama před domy, a pak začali prohledávat jejich domy.

Další útoky na sunnity

V různých částech Bagdádu nalezla policie celkem 31 mrtvol, patřících sunnitům. Šlo o osoby, které byly brigádami Badr a silami Maghawir zatčeny ve svých domech nebo na kontrolních stanovištích.

V Ba'qúbě vtrhly síly Maghawir do sunnitské mešity, kde zatkly imáma, muezzina, správce a 12 věřících, kteří tam právě byli. Pak mešitu zavřeli pod záminkou, že byla úkrytem teroristů.

Ostřelování

Čtyři minometné střely dopadly před 9:00 na americký vojenský tábor v Karmě východně od Fallúdže.

V 18:00 zasáhly tři rakety Kaťuša americkou základnu západně od Fallúdže.

Kolem 20:00 ostřeloval odboj po 10 minut minometnými střelami americký štáb v centru Fallúdže.

Atentát

V odpoledních hodinách zastřelili partyzáni v Ramádí předsedu loutkové provinční správy provincie Anbár Chadra Hammúda al-Abdalího, když po pátečních modlitbách vycházel z mešity. Šlo o nejdéle sloužícího loutkového úředníka této provincie, jenž se dostal do funkce hned po americké invazi v roce 2003.Po zásahu osmi kulkami do různých částí těla zemřel na místě.

Britové v Iráku dostanou "izraelské" zbraně

Britské ministerstvo obrany podle "izraelských" zdrojů oznámilo, že by britští vojáci v Iráku mohli být vybaveni novými zbraněmi typu Cornershot, vyráběnými v "Izraeli". Jde o zbraně vyvinuté speciálně pro boj v městském prostředí a "pro boj proti teroristům", které umožňují střelbu za roh, protože jsou opatřené malou kamerou, jíž střelec může sledovat, co se děje za zdí. Kamera může být opatřena i zařízením na noční vidění, její záběry mohou být přenášeny do vojenského štábu. Těmito zbraněmi je už vybavena sionistická policie a tělesní strážci.

Sobota 18. března 2006

Sámarrá

Kolem 11:00 vybuchl na severním okraji vesnice Džalláb starý hliněný dům, do něhož vešli čtyři američtí vojáci. Výbuch nálože, kterou partyzáni do domu umístili, všechny zabil.

Desítky rodin z vesnic Džalláb, Milh, Wádí Hamrajn a Bú Chaddu, na které Američané zaměřili svou ofenzívu, začaly prchat směrem k Fallúdže, aby se zachránily před bombardováním. Lidé prchali jak se dalo, v autech i pěšky, některé starší či těhotné ženy na oslech, všichni jen v tom, co měli na sobě, a ve snaze zachránit holé životy nechávali všechen svůj majetek na pospas americkým bombám.

Fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam odpoledne oznámil, že do Saqlawíje a Azrakíje, ležících na sever od Fallúdže, přijelo 73 rodin prchajících z okolí Sámarrá. Śajch Júnus ad-Dulajmí korespondentovi řekl, že všichni uprchlíci budou přijati tak, jak Proroka Muhammada a jeho druhy přijali lidé v Madíně po odchodu z Mekky. Všichni obyvatelé severních a východních fallúdžských předměstí jsou připraveni uprchlíkům poskytnout ubytování a oblečení a k jejich uvítání zabili jehňata, aby je mohli nasytit. Ti, kdo vlastnili auta, se uprchlíkům vydali naproti, aby jim cestu ulehčili.

Zdroj z řad loutkové armády sámarrskému korespondentovi potvrdil, že na útoku proti městu a okolí se vedle Američanů a loutkové armády podílí asi 350 příslušníků Brigád Badr a dalších šíitských milic, oblečených do uniforem sil Maghawir tzv. ministerstva vnitra. Členové Iráckého červeného půlměsíce a humanitární organizace Spojených arabských emirátů rovněž uvedli, že zarostlí muži v uniformách sil ministerstva vnitra, kteří přišli do vesnic kolem Sámarrá, mají na hlavách šátky se šíitským heslem "Já Husajn".

Podle večerní zprávy rozšířily americké síly operaci kolem Sámarrá i směrem na jih k Duluíjí a Thartharu. Západně a jižně od Sámarrá byly pozorovány početné americké vojenské kolony. Celé okolí Sámarra i s vesnicemi a poli obsadilo americké vojsko, zatčeny byly stovky místních obyvatel. Poté byla oblast předána do rukou loutkové armády a sil Maghawir a zbytek obyvatelstva vydán všanc znásilňování, ponižování a loupení.

Qá'im

Jak večer oznámil Mafkarat al-Islam, v posledních dvou dnech rozmístili Američané podél syrské hranice neobvyklé množství vojáků. Podle údajů irácké pohraniční stráže k tomu došlo na základě informací, že do země míří dobrovolníci z arabských zemí, aby se přidali ke zdejšímu odboji. Mimo jiné hranici střeží bezpilotní špionážní letouny.

Další vraždy sunnitů

V poledne bylo v Rustamíji na východě Bagdádu nedaleko čistírny vody nalezeno sedm těl, poznamenaných stopami po mučení elektrickým proudem a vařící vodou a se zmrzačenými prsty na rukou i nohou. Všichni byli nakonec zastřeleni. Tímto nálezem stoupl počet sunnitů zavražděných a nalezených v různých částech Bagdádu na 124.

Kolem 16:00 neznámí ozbrojenci zastřelili na silnici mezi Ramádí a Fallúdžou šajcha Muhammada Turkího al-Musliha z kmene Bú Farradž, největšího kmene provincie Anbár.

Ozbrojené akce odboje

Nedaleko nechvalně známého vězeňského tábora v Abú Ghurajb usmrtil dopoledne partyzánský ostřelovač člena americké hlídky.

V Habbáníji zastřelili partyzáni kolaboranta, pracujícího pro americké vojáky na tamní základně jako tlumočník.

Ostřelování

V 9:00 zasáhly čtyři minometné střely americký štáb v Mahmúdíji asi 30 km jižně od Bagdádu, umístěný v bývalé továrně na výrobu masných výrobků.

Bombové útoky

Exploze bomby v centru Fallúdže zničila ráno vozidlo americké hlídky a vojáky v něm zranila. Západně od města pak další bomba zasáhla americkou vojenskou kolonu, zneškodnila jedno Humvee a čtyři vojáky v něm usmrtila nebo zranila.

Bomba ráno vybuchla pod americkou kolonou také v Qá'imu, zničila humvee, zabila jednoho vojáka a tři zranila.

Exploze bomby pod konvojem kamionů se zásobami pro americké základny zničila na hlavní silnici severně od Latífíje jeden kamion a zabila jeho řidiče.

Výbuch bomby pod americkou vojenskou kolonou na silnici u Miqdadíje blízko kontrolního stanoviště loutkové armády zničil transportní vozidlo, zabil čtyři vojáky a další čtyři zranil.

Další americkou kolonu zasáhla bomba ve východní části Ramádí, zneškodnila obrněné vozidlo, zabila jednoho a zranila tři vojáky v něm.

Neděle 19. března 2006

Sámarrá

Během dne pokračovaly americké a loutkové síly v hromadném zatýkání v Sámarrá, Duluíji, Wádí Hamrajn a okolních vesnicích. Vedle 144 mužů (počítaje v to chlapce i starce) bylo v ranních hodinách zatčeno 33 žen.

Vůdce kmene Budajrí šajch Muhammad adh-Dhijáb, který opustil Sámarrá, aby se vyhnul zatčení, potvrdil zatčení žen ze svého kmene včetně vlastní snachy. Korespondentu Mafkarat al-Islam řekl: "Šíitští lokajové okupantů řekli Američanům: 'Chcete-li v tomto městě dostat některého muže, zavřete jeho ženu nebo dceru nebo sestru a oni k vám přijdou pokorně a s prosíkem.'" Všechny zatčené ženy byly příbuzné mužů, podezřívaných z účasti na odboji. Stejnou informaci korespondent obdržel od místních lidí ve městě, kteří dodali, že společně s ženami zatkly loutkové síly i děti.

Obyvatelé vesnice Banát al-Hasan u Sámarrá ztloukli botami do krve reportéra proamerické TV al-Iraqíja Alího Muhsína, rozbili mu kameru a přiměli ho k útěku na americké kontrolní stanoviště. "Ten odporný novinář nás v minulém vysílání nafilmoval jako stádo ovcí a nazval nás teroristy. Neřekl pravdu, proto si zasluhoval trest," vysvětlili korespondentu Mafkarat al-Islam, a dodali: "Bůh ho ochránil, protože kdyby se dostal do rukou odboje, dostal by, co si zasloužil."

I v tento druhý den bojů odmítli Američané povolit vstup do města a okolí členům Iráckého červeného půlměsíce a humanitární organizace Spojených arabských emirátů. Dr. Firdaws al-Ibádí z Iráckého červeného půlměsíce uvedla, že nesdělili důvod odmítnutí, ale: "Ve skutečnosti mají strach, že bychom viděli, jak dalece bylo město zničeno." Podle jejího sdělení jsou rozhodnuti zůstat přes noc co neblíže v naději, že se v pondělí do oblasti dostanou.

Na silnici mezi Sámarrá a Dawrem zničila bomba americké Humvee. Další bomba ve vesnici Džallam zničila čtyři americká vozidla. Odbojová organizace Džajš al-mudžáhiddín prostřednictvím videozáznamu oznámila, že její střelec usmrtil v Sámarrá dva americké vojáky.

Duluíja

Za úsvitu došlo ve městě k boji, když oddíl partyzánů zaútočil na kolonu americké armády. V dvouhodinovém střetnutí bylo zničeno americké obrněné vozidlo a dvě Humvee, zabito pět a zraněno šest Američanů.

Američané pak na útok odpověděli zabitím šesti místních nevinných lidí, mezi nimi celou rodiny, skládající se z otce, matky a dítěte, a zraněním dalších pěti lidí.

Záhadný raketový útok v Karbale

Kolem poledne dopadla raketa Kaťuša asi 1000 metrů od zdejší hrobky Husajna ibn Alího, která je šíitským poutním místem. Podle prvních zpráv zůstali po jejím zásahu mrtví a zranění, později však loutkový režim prohlásil, že k žádným lidským ztrátám ani zraněním nedošlo.

Na rozdíl od útoků odboje, namířených vždy proti cizím vojákům nebo prorežimním ozbrojeným silám, úředníkům a kolaborantům, tento útok byl, podobně jako řada jiných, namířen výlučně proti civilistům. Takové útoky slouží jen anglo-americkým plánům na rozpoutání občanské války v zemi a těmito složkami nebo jejich sluhy byl také se vší pravděpodobností proveden.

Sebevražedný útok

Kolem 11:00 najel v Tal Afáru fidáí s automobilem do americké hlídky, zničil jedno její Humvee a druhé zneškodnil. Při výbuchu bylo zabito neb o zraněno sedm amerických vojáků.

Ozbrojené akce odboje

Kolem poledne zaútočila skupina partyzánů v západní části Mosulu na policejní hlídku, dva policisty zabila a třetího zranila.

Jiná skupina podnikla na hlavní ulici Latífíje útok na kolonu tzv. národní gardy, zničila dvě její vozidla, zabila sedm a zranila šest gardistů.

Ostřelování

V ranních hodinách zasáhlo šest minometných střel americkou leteckou základnu Saqr v Habbáníji, odkud byla slyšet řada explozí.

Bombové útoky

Při ranní explozi bomby bylo v centru Kirkúku zneškodněno policejní vozidlo a tři policisté v něm utrpěli vážná zranění.

Na silnici mezi Tikrítem a Dawrem zasáhla bomba americkou kolonu, zneškodnila transportní vozidlo, dva vojáky zabila a další dva zranila.

Další americká kolona narazila dopoledne na bombu v Ghazalíji v západní části Bagdádu. Tady výbuch zneškodnil obrněné vozidlo a zabil nebo zranil jeho pětičlennou posádku.

Další bomba explodovala v okrsku Bajjá na jihozápadě Bagdádu pod hlídkou sil Maghawir, zničila vozidlo, dva příslušníky sil zabila a dva zranila.

Jinou hlídku sil Maghawir zasáhla bomba v Durá jižně od Bagdádu, jedno vozidlo zneškodnila, tři vojáky v něm zabila a dva zranila.

V okrsku Katún na jihozápadě Ba'qúby zasáhla odpoledne exploze bomby policejní hlídku, vyřadila z provozu jedno vozidlo, zabila jednoho a zranila dva policisty. Když postižené hlídce dorazila na pomoc druhá, došlo k nové explozi, která zneškodnila další vozidlo a zranila sedm policistů včetně dvou důstojníků a místního velitele sil rychlého rozmístění.

Výbuch bomby na dálnici v Ridwáníji na jihozápadě Bagdádu zničil odpoledne Humvee z americké kolony, zabila jednoho a zranil dva vojáky.

Na polní silnici ve vesnici Fáhimí západně od Hadíthy narazila na bombu americká hlídka. Exploze zničila jedno Humvee, zabila dva a vážně zranila třetího vojáka.

Večer zasáhla bomba na hlavní ulici mosulské čtvrti Isla az-Ziráí americkou kolonu, zneškodnila obrněné vozidlo a tři vojáky zranila.

Kolem 21:00 došlo v Násiríji k výbuchu silné bomby pod britskou hlídkou. Její exploze zničila vozidlo a zabila čtyři vojáky.

Únos

Podle zprávy agentury QudsPress unesli v Nadžafu ozbrojení muži v uniformách sil Maghawir zástupce ředitele výzvědné služby kriminální policie, brigádního generála Abú Ridu an-Nadžafího.

Pondělí 20. března 2006

Sámarrá

Rada ulamá vydala prohlášení odsuzující americký útok proti lidu města, kterou označila za "pošetilý čin, který prozrazuje zoufalství, jemuž propadly americké okupační síly, protože jejich invaze nepřinesla jiné ovoce než nezdar a historickou hanbu". Rada odsuzuje tuto teroristickou operaci, jejímž cílem je zničit mužské obyvatelstvo sunnitské oblasti kolem Sámarrá, které se neprovinilo ničím jiným, než že vzalo do rukou zbraně a odmítlo přijmout přítomnost okupantů.

Obyvatelé oblasti obvinili americké vojáky z konfiskování zbraní, používaných k osobní ochraně, ze zatýkání žen a dětí a zapalování obytných domů. Sirádž al-Abbásí z kmene Abú al-Abbás žijícího u Sámarrá sdělil agentuře QudsPress, že vojáci, kteří jim sebrali veškeré zbraně, zatkli řadu žen, aby tak jejich muže donutili vydat se jim do rukou. Asi 40 rodin už proto uteklo do Fallúdže nebo Saqlawíje. Uvedl, že Američané používají detektory, které jim z letounů umožňují zjišťovat, v kterém domě se nacházejí zbraně. Dům pak zničí raketou, aniž se zabývají otázkou, jsou-li v něm lidé. Obyvatelstvo se obává, že jakmile přijde o všechny prostředky obrany, dostanou šíitské sektářské bandy příležitost, aby je povraždily.

Fallúdža

Zdejší policie vyhlásila stávku na protest proti brutálnímu chování tzv. irácké národní gardy ve městě. Mnozí policisté pocházejí z místních rodin, zatímco gardisté jsou v převážné většině z jižního Iráku a řada z nich patří k Brigádám Badr. Ti v minulých dnech nevybíravým způsobem vpadali do fallúdžských mešit a napadali věřící. Vtrhli také do školy uprostřed města, kde napadli učitele i studenty obojího pohlaví. Když proti nim policie zakročila, gardisté přivolali na pomoc Američany. Policie proto chce stávkou docílit toho, aby byla bezpečnost ve městě svěřena výlučně do jejích rukou a garda musela z Fallúdže odejít.

Také v Ámiríjat al-Fallúdža gardisté v noci na pondělí zabili mladého muže a zranili jeho ženu, když v době zákazu vycházení vtrhli do obytného komplexu. Mladý sunnitský pár tam nedávno získal ubytování poté, co byl vyhnán ze svého domu v bagdádském šíitském okrsku Šula. Gardisté vyrazili dveře jejich bytu, muže zastřelili v posteli a ženu vážně zranili. Američtí vojáci pak celý obytný komplexu zavřeli, aby do něj neměl přístup nikdo kromě nich a gardistů.

Vraždění sunnitů pokračuje

U silnice vedoucí ke koželužně v převážně šíitském bagdádském okrsku Šula nalezla policie 13 těl, patřících sunnitským mladíkům, mezi nimiž byli čtyři bratři.

Ozbrojené akce

Kolem poledne podnikly síly odboje na dálnici do Júsufíje útok na americkou vojenskou kolonu. Podařilo se jim jedno Humvee zničit a dvě zneškodnit, zapálit čtyři cisterny s naftou a další dvě vyřadit z provozu. Přitom bylo šest amerických vojáků usmrceno a osm zraněno, někteří těžce.

V Latífíji zasáhl a usmrtil partyzánský střelec dva příslušníky sil Maghawir.

V Ramádí zasáhl jiný střelce amerického vojáka střežícího budovu vojenského štábu a přesnou ranou jej zabil.

Při dvou srážkách partyzánů s policejními hlídkami byl v Mosulu jeden policista zabit a čtyři včetně jednoho důstojníka zraněni.

Pozdě večer došlo v Ámiríji a západě Bagdádu ke srážce mezi partyzány na jedné a americkými vojáky a silami Maghawir na druhé straně. Útočníci zapálili dvě vozidla loutkových sil a poškodili americké Humvee. Přitom byli zabiti tři Američané a pět loutkových vojáků, mezi nimi i poručík loutkových sil. Další čtyři příslušníci sil Maghawir byli zraněni. Na závěr útoku partyzáni vypálili několik minometných střel ráže 60 mm na soustředění amerických vojáků a zničili Humvee.

V západním Bagdádu přepadli v noci partyzáni americkou hlídku, těžce poškodili její Humvee a dva vojáky v něm zabili; další tři Američané byli při útoku zraněni.

Ostřelování

Ráno vypálil odboj pět minometných střel na štáb sil Maghawir v bagdádské části Zafaraníja.

Raketa Kaťuša zasáhla policejní ředitelství v Mosulu.

Čtyři minometné střely dopadly do ležení amerických a iráckých vojáků u hlavní silnice v okrsku Dawr asi 150 km severně od Bagdádu.

Bombové útoky

Ranní exploze zneškodnila obrněné vozidlo z americké kolony na hlavní silnici vedoucí z Bajdží do Kirkúku a zranila čtyři vojáky, jednoho z nich vážně.

Další kolonu zasáhl výbuch na silnici k americké letecké základně Bakr u Jathribu poblíž Baládu, zničil jedno Humvee, zabil dva vojáky a druhé dva vážně zranil.

Západně od Rawy se na silnici u Džazíry stala terčem bomby americká zásobovací kolona, z níž byl zničen jeden kamion a jeho řidič těžce zraněn.

Výbuch bomby ve čtvrti Intisar v západní části Mosulu zneškodnil policejní vozidlo a zranil čtyři policisty včetně poručíka.

Poblíž australské velvyslanectví explodovala v 11:45 v Bagdádu bomba pod hlídkou sil Maghawir, zničila hlídkové vozidlo, zabila dva příslušníky sil a tři další vážně zranila.

Současná exploze dvou bomb na hlavní silnici v Jathribu asi 75 km severně od Bagdádu zcela zničila jedno vozidlo z americké kolony a druhé zneškodnila. Tři vojáci byli přitom zabiti a tři zraněni.

Odpoledne zranil výbuch bomby čtyři členy policejní hlídky v okrsku Džurf as-Sachr jihozápadně od Bagdádu. Dva z policistů byli přitom zraněni těžce.

V Karábíle u Qá'imu explodovala bomba pod hlídkou tzv. irácké národní gardy, zničila transportní vozidlo, v němž tři gardisty zabila a čtyři zranila.

Hlídka několika amerických Humvee narazila severně od Chálisu na bombu, která jedno vozidlo zneškodnila a čtyři vojáky v něm zabila nebo zranila.

Večer najela na bombu na strategické silnici západně od Hítu americká kolona, z níž bylo zneškodněno Humvee a v něm zraněni tři vojáci.

Úterý 21. března 2006

Sámarrá

Po čtyřech dnech ofenzívy Američané konečně dovolili konvojům Iráckého červeného půlměsíce vjezd do vesnice Džallam a přislíbili umožnění vstupu do vesnic Milh a Bú Chaddu. Červený půlměsíc současně do oblasti vyslal lékařský konvoj se třemi lékaři a zdravotnickými potřebami pro více než 1000 uprchlíků.

V centru Sámarrá vybuchla dopoledne bomba pod hlídkou sil Maghawir, zničila hlídkové vozidlo a dva vojáky zabila.

Kolem 15:00 explodovala bomba ve vesnici Banát al-Hasan 16 km severně od města, zasáhla americkou pěší hlídku a pět vojáků zabila nebo zranila. Jako trest za tento útok nařídili Američané, aby vesnici opustili pracovníci Červeného půlměsíce, jimž předtím bylo povoleno poskytnout více než 200 rodinám ve vesnici pomoc.

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam převzali partyzáni odpoledne úplnou kontrolu nad městem Mu'tasim ležícím asi 25 km jižně od Sámarrá. Ve městě nezůstal ani jeden americký nebo loutkový voják, jeho ulice a uličky střežili partyzáni.

Kolem 16:30 zaútočil partyzánský oddíl na konvoj čtyř kamionů se zásobami potravin. Ty byly původně určeny pro obyvatele vesnic devastovaných Američany v okolí, tedy pro oblast převážně sunnitskou. Místo toho však konvoj minul vesnice a mířil do šíitských oblastí kolem měst Balád a Álam. Ozbrojenci konvoj zabavili a dohlédli na rozdělení potravin mezi místní rodiny, žijící po zničení jejich domů ve školních budovách a stanech.

Razie v Duluíji

V úterý kolem 4:00 úsvitu vtrhli Američané v doprovodu letadel a tanků do tohoto města, ležícího 97 km severně od Bagdádu. Jako obvykle začali dům po domu prohledávat a během razie zabili devět osob, z toho tři členy jedné rodiny -- otce, matku a 13letého chlapce. Kromě toho zničili raketami tři domy a dosud nebylo známo, zda také v nich nebyli zabiti obyvatelé.

Během razie vojáci rozhazovali letáky, vyzývající místní obyvatele -- jejichž domy právě prohledávali -- "ku pomoci při vyhánění ozbrojenců" z města. Nabízeli za pomoc finanční částku a tvrdili přitom lidem, že nejsou ani proti sunnitům ani proti straně Baas, a že Irák opustí, jakmile jeho armáda převezme kontrolu nad situací.

Korespondentu Mafkarat al-Islam místní i obyvatelé vesnic směrem k Sámarrá potvrzovali, že ofenzíva proti Sámarrá a okolí je poznamenána násilím a brutalitou. Ahmad as-Sámarráí líčil, že slyšeli nálety a blízké exploze bomb, zatímco byli zákazem vycházení uvězněni v domech; proto mnoho rodin před zběsilostí amerického útoku uprchlo.

Sebevražedný útok

Fidáí najel ráno s autem naloženým výbušninou do kontrolního stanoviště loutkové policie v okrsku Katún na jihu Ba'qúby. Výbuch zneškodnil policejní vozidlo, dva policisty usmrtil a dva zranil.

Ozbrojené akce odboje

V 6:00 se v Miqdadíji objevilo několik desítek partyzánů, obsadili město a uzavřeli ulice do centra města k soudní budově. Pak vzali útokem budovu policejního ředitelství a část jí zničili, zbytek zapálili a stejně naložili s budovou soudu. Přitom zabili 16 policistů a osvobodili 17 svých zajatých druhů. Dalších 17 policistů bylo při akci zraněno. Partyzáni sami po splnění úkolu zmizeli, aniž nějaké ztráty utrpěli.

Skupina členů odboje vybavená lehkými a středními zbraněmi zaútočila před polednem na bývalé správní budovy v centru Ramádí, obsazené nyní štábem americké armády. Došlo k půlhodinovému boji, v němž Američané přivolali posily a ozbrojenci se po příletu vrtulníků stáhli. Podle lékařských zdrojů byli během boje zabiti tři civilisté a deset dalších zraněno, mezi nimi tři ženy. Z jedné budovy štábu stoupal černý kouř, nad městem po zbytek dne křižovaly americké letouny a život ve městě byl paralyzován, většina obchodníků a státních zaměstnanců zůstala doma. Večer přesto došlo k dalšímu útoku partyzánů, kteří v centru města přepadli americkou hlídku, zničili Humvee, tři vojáky zabili a tři zranili.

Ostřelování

Ráno dopadlo šest minometných střel ráže 82 mm na policejní akademii v okrsku Šalalat na západě Mosulu, jejíž budovu značně poškodily.

Rovněž ráno vypálil odboj tři silné minometné střely ráže 120 mm na americký tábor v polích východně od Fallúdže.

Odpoledne zasáhla silná minometná střela společný americko-irácký štáb v centru Tal Afáru, poškodila jednu z jeho budov a zranila dva americké a tři loutkové vojáky, mezi nimi tři důstojníky.

Večer byl v Tádží sestřelen americký bezpilotní špionážní letoun.

Bombové útoky

V jižní části Mosulu zničil výbuch bomby jedno z vozidel kolony tzv. národní gardy a usmrtil čtyři gardisty.

Při explozi bomby pod policejní hlídkou v průmyslové zóně Ba'qúby byli v poškozeném vozidle dva policisté zabiti a tři zraněni.

Ve vesnici Zawíja západně od Hadíthy narazila americká hlídka na bombu, jež zničila Humvee a zabila nebo zranila v něm čtyřčlennou posádku.

Také v další vesnici u Hadíthy, Barwaná, zasáhla exploze bomby americkou hlídku, jedno Humvee zničila, tři vojáky v něm zabila a další tři zranila.

Středa 22. března 2006

Sebevražedné útoky

Na dálnici k bagdádskému mezinárodnímu letišti najel fidáí do americké vojenské hlídky čtyř Humvee, jedno úplně zničil a všechny čtyři vojáky v něm zabil.

Kolem 9:00 najel další fidáí v Ámiríjat al-Fallúdža do brány k tamnímu americkému štábu a odpálil se mezi vozidly a vojáky. Podle očitých svědků exploze jeho auta zapálila několik Humvee a vážně poškodila budovu štábu. Krátce nato vypálil odboj na štáb ještě několik minometných střel, které způsobily další škody.

Ozbrojené akce

Za úsvitu zaútočila skupina členů odboje na policejní stanici v centru Madá'inu, zabila důstojníka a čtyři policisty a tři další zranila. Během útoku padl též jeden z partyzánů.

Odpoledne došlo u vesnice Bání Sad asi 30 km severovýchodně od Bagdádu k útoku partyzánů na konvoj dopravující betonové zátarasy na americké základny. Zneškodněny byly dva kamiony s nákladem a zabiti tři řidiči.

Také u Jathribu asi 100 km severně od Bagdádu byl přepaden konvoj dopravující na americkou leteckou základnu Bakr stavebniny. Zničen tu byl jeden z kamionů a zabit jeho řidič.

Na policejní hlídku zaútočila v jihozápadním Bagdádu skupina partyzánů, zneškodnila jedno vozidlo, zabila dva policisty a dva další zranila.

Obyvatelé Tárimíje pozorovali večer Američany odvážející jejich městem dvě zničená vozidla -- Humvee a obrněné vozidlo -- z bojiště u Sámarrá na "hřbitov" vraků u Tádží.

Ostřelování

Ráno zasáhla raketa tzv. koordinační centrum amerických a loutkových vojáků v Tal Afáru, podle informace policejního zdroje poškodila budovu a zranila tři zaměstnance centra -- podplukovníka, nadporučíka a řadového vojáka loutkové armády.

Dalších šest raket ráno zasáhlo mosulskou policejní akademii na levém břehu Tigridu. Podle policejních zdrojů nezpůsobily údajně žádné škody.

Dvě rakety středního doletu dopadly také na americkou základnu Ghazlání na severu Mosulu.

Společný americko-irácký štáb v Ubajdí východně od Qá'imu zasáhly čtyři minometné střely ráže 82 mm.

Pozdě večer ostřeloval odboj šesti minometnými střelami americkou základnu ležící severně od Hillá.

Další ostřelování večer zasáhlo americké pozice v Ámiríjat al-Fallúdža. Deset minometných střel bylo určeno ležení amerických a loutkových vojáků, dalších 15 dopadlo do bývalé továrny, změněné na americký štáb.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby v mosulské čtvrti Jarmúk zneškodnila americké obrněné vozidlo, jednoho vojáka zabila a dva zranila.

Ráno vybuchla také bomba pod americkou hlídkou projíždějící po hlavní ulici v centru Ramádí, zničila Humvee a vážně zranila tři vojáky. Podle některých svědků dva z nich zemřeli. Američané odpověděli rozsáhlou razií, při níž zatkli sedm Iráčanů včetně 15letého chlapce.

Při výbuchu bomby pod americkou kolonou jižně od Latífíje byli v poškozeném Humvee dva vojáci usmrceni a dva zraněni.

V Sajjidíji na jihu Bagdádu vybuchla bomba pod hlídkou sil Maghawir, zneškodnila jedno vozidlo, jednoho z vojáků zabila a dva zranila.

Pod britskou pěší hlídkou vybuchla odpoledne bomba v univerzitní čtvrti v Basře, usmrtila dva Brity a jejich iráckého tlumočníka. Zatímco pro těla britských vojáků přiletěl vrtulník, tlumočník zůstal ležet na ulici, dokud ho policie neodvezla do nemocniční márnice.

Večer narazila na bombu americká kolona projíždějící po hlavní silnici vesnicí Sada u Ba'qúby. Ve výbuchem zničeném Humvee dva vojáci zemřeli a dva utrpěli zranění.

Podobně zničil výbuch bomby večer jedno z kolony čtyř amerických Humvee v Tikrítu a zabil v něm tři vojáky.

Čtvrtek 23. března 2006

Sebevražedné útoky

V bagdádské části Rusafa najel v 11:00 fidáí do budovy ředitelství kriminální policie. Výbuch jeho automobilu zabil 17 a zranil 33 policistů.

Kolem 20:00 další fidáí najel v Hadíthě do budovy místní policie, přičemž zabil nebo zranil nejméně 11 loutkových vojáků.

Ozbrojené akce

V mosulské části Muthanna zasáhl ostřelovač dopoledne vojáka z americké pěší hlídky a na místě ho zabil.

Další ostřelovač zasáhl večer amerického vojáka ve čtvrti Umma v centru Hítu.

Při večerním asi 20minutovém útoku skupiny partyzánů na stráž vězení pro mladistvé bylo v Azamíji na severu Bagdádu šest strážců zabito a pět zraněno.

Ostřelování

Dvě rakety Grad středního doletu dopadly na americkou vojenskou základnu Bakara u Hawídže.

Tři další rakety středního doletu zasáhly americký štáb v hotelu Buhajra v Sámarrá.

Kolem 19:00 vypálil odboj minometnou střelu na tábor jihokorejských vojáků v Irbílu. Zatímco nad ležením stoupal bílý kouř, nad město vzlétly americké vrtulníky a po městě se rozjely hlídky pešmergů pátrat po útočnících. Jihokorejci sami na útok nijak neodpověděli, ani nevydali žádnou informaci o následcích útoku.

Později večer ostřeloval odboj současně tři objekty zabrané Američany v Ramádí pro účely štábů a vojenských ležení. Útok trval 15 minut a způsobil na všech třech místech exploze následované plameny a kouřem.

Bombové útoky

Na dálku odpálená nálož v zaparkovaném autě zničila ráno v severním Bagdádu hlídkové policejní vozidlo, zabila tři policisty a civilistu. Další čtyři civilisté přitom utrpěli zranění.

V okrsku Karradá na východě Bagdádu zničila dopoledne exploze bomby jedno z vozidel policejní hlídky a tři policisty vážně zranila.

Uprostřed Basry zasáhla bomba policejní hlídku, zneškodnila její vozidlo a zranila tři policisty. Další bomba zasáhla ve městě britskou kolonu na silnici vedoucí k tamnímu mezinárodnímu letišti, zneškodnila obrněné vozidlo a dva Brity vážně zranila.

Výbuch bomby v Jarmúku ve východní části Mosulu dopoledne zničil hledačku min z americké kolony a čtyři vojáky v ní zabil nebo zranil. O něco později vybuchla v centru města bomba pod další americkou hlídkou, která zneškodnila Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky. Ke třetí explozi pod americkou hlídkou došlo na západě Mosulu, i tam bylo zneškodněno Humvee; o osudu jeho posádky se tentokrát nepodařilo nic zjistit.

V poledne zničil výbuch bomby v Ámiríjat al-Fallúdža Humvee americké hlídky.

Na jihozápadě Bagdádu vybuchlo kolem poledne auto naložené výbušninou, zaparkované u lidového tržiště. Při tomto podezřelém útoku, který může prospět jen plánům na etnické či náboženské dělení země, zemřelo pět civilistů a osm bylo zraněno.

Ve Fallúdže zneškodnila bomba Humvee americké hlídky a zranila tři vojáky v něm.

Kolem 18:00 zneškodnila exploze bomby v Habbáníji další Humvee a zranila jednoho vojáka.

Vykoupení rukojmích

Podle informovaného zdroje z řad iráckého odboje byli tři rukojmí -- Brit a dva Kanaďané - propuštěni poté, co za ně bylo prostřednictvím prostředníka předáno výkupné. Všechny tři, členy misionářské organizace, zajala 26. listopadu 2005 odbojová organizace Sujúf al-Haqq (Meče pravdy), která výměnou za jejich propuštění požadovala osvobození všech vězňů držených v Iráku v amerických vězeních. Protože americké síly jejich požadavek nesplnily, byl čtvrtý rukojmí -- Američan -- počátkem března nalezen v Bagdádu mrtvý.

Delegace rady ulamá v Rusku

Delegace irácké rady ulamá, nejvyšší sunnitské autority v zemi, zahájila návštěvu Ruska. V čele s generálním tajemníkem rady dr. Hárithem ad-Darrím stráví několik dní jednáními s představiteli ruského ministerstva zahraničí a dumy. Delegace má navštívit ještě další země -- Spojené arabské emiráty a Katar.

Pátek 24. března 2006

Chális

Kolem 15:00 došlo před sunnitskou mešitou Sa'da ibn Abí Waqqáse v Chálisu, ležícím 60 km severně od Bagdádu a obývaném společně sunnity a šíity, k explozi ve chvíli, kdy z mešity vycházeli po pátečních společných modlitbách věřící. Bomba, uložená pod prahem brány, zabila nebo zranila 22 věřících, mezi nimi několik dětí. Zdejší sunnité z útoku obvinili Brigády Badr.

Kolem 18:00 se asi 1000 smutečních hostů zúčastnilo na místním hřbitově mučedníků pohřbu sedmi zabitých. 15 ostatních obětí bylo během odpoledne dopraveno do městské nemocnice.

Razie v Hawídže

Desítky vojenských vozidel americké i loutkové armády obsadily za úsvitu za leteckého doprovodu Hawídžu a vojáci zahájili razii v domech ve městě a usedlostech v okolí včetně ohrad s ovcemi. Řada lidí, stejně jako v jiných případech výhradně sunnitů, byla během řádění vojáků zatčena.

Badristé vyhrožují Palestincům

Brigády Badr rozhodily během noci po Bagdádu letáky, v nichž vyhrožovaly členům zdejší palestinské komunity smrtí, pokud do deseti dnů neopustí Irák. Palestinci jsou v letácích, podepsaných "Brigádami Dne zúčtování", označováni jedním dechem za stoupence wahábismu a současně sekulární strany Baas. Foto letáku lze najít na: islammemo.cc

Členové komunity uvedli pro jordánský list al-Arab al-Jawm, že každý den je v okupovaném Iráku několik Palestinců zabito: "Unášejí naše muže, vylupují jim oči nebo utínají ruce a pálí je chemikáliemi, a jejich těla pak najdeme pohozená na některé ulici."

Skupina 89 Palestinců (16 rodin se 42 dětmi) nedávno donucena terorem opustila veškerý majetek a chtěla zemi opustit, uvízla však na hranici mezi iráckým a jordánským kontrolním stanovištěm. Vláda v Ammánu totiž uzavřela své hranice a nedovoluje Palestincům vstup do země. Bagdádská vláda jim současně odmítla povolit návrat do Iráku a umožnila jej až v pátek po vzájemném jednání obou států a naléhavé žádosti palestinského ministra zahraničí o vyřešení celé záležitosti.

Další mrtví sunnité

Policie opět oznámila nález těl mrtvých sunnitů, tentokrát v okrsku Bunuk ve východní části Bagdádu. Oběti měly svázané ruce, zavázané oči a byly usmrceny střelnou ranou. Kromě toho byly na jejich hrudích a hlavách patrné známky mučení elektrickými šoky, vytrháváním prstů, jeden z mužů měl vyříznutý jazyk. Podle zdroje z řad policie šlo o mladé muže, kteří vesměs patřili mezi věřící navštěvující sunnitskou mešitu mully Huwajše uprostřed hlavního města, kteří byli před několika dny zatčeni šíitskými ozbrojenci.

Krátce nato byl oznámen nález pěti dalších sunnitů, mučených a zastřelených loutkovou policií, ve čtvrti Taríq na východě Bagdádu.

Útok neznámých ozbrojenců

Neznámí ozbrojenci zaútočili na pekařství v Sajjidíji na západní straně Bagdádu a zabili pět zaměstnanců. Po příjezdu policie muži pekařství opustili a když se policejní nadporučík k objektu přiblížil, došlo k výbuchu, který ho usmrtil a dalšího policistu zranil.

Sebevražedné útoky

Kolem 11:00 najel na okraji Fallúdže fidáí do americké hlídky a několik vojáků zabil nebo zranil. Po poledni najel na západě města další fidáí rovněž do americké hlídky a nejméně sedm vojáků zabil nebo zranil.

Ostřelování

Kolem poledne zasáhlo šest minometných střel americký štáb ve fallúdžské průmyslové zóně.

Kolem 19:00 se stala terčem mohutného ostřelování americká základna na kirkúckém mezinárodním letišti. Zasáhlo ji 22 raket Kaťuša a silných minometných střel.

Večer zasáhlo pět silných minometných střel společné ležení amerických a loutkových vojáků a sil Maghawir tzv. ministerstva vnitra v Latífíji. Nad ležením bylo vidět hustý kouř stoupající z hořících vozidel.

Na americký štáb ve čtvrti Džawlan v západní části Fallúdže dopadlo odpoledne pět minometných střel ráže 82 mm.

Bombové útoky

Ve Fallúdže kolem poledne téměř současně explodovaly čtyři bomby. Zasáhly americké a loutkové vojáky v různých částech města, zničily nebo zneškodnily několik vozidel a zabily či zranily čtyři irácké gardisty a více než 10 amerických vojáků.

Odpoledne zasáhl na severu Basry výbuch bomby dánskou pěší hlídku a dva vojáky vážně zranil.

V 18:30 explodovala nálož pod americkým Humvee v okrsku Rijád asi 25 km jihozápadně od Kirkúku. Ve vozidle byl jeden Američan usmrcen a tři zraněni. Podle informace místních lidí bylo i předešlého dne ve stejném místě zničeno Humvee.

Večer explodovala v centru Sámarrá bomba pod americkou hlídkou, zničila jedno z Humvee, dva vojáky v něm zabila a dva zranila.

Pokusy o vytvoření "křesťanského regionu"

Křesťanská organizace "Milovaný křesťan" (al-Ahbáb al-Masíhíja) vystoupila v Mosulu s požadavkem na vytvoření samostatného "křesťanského regionu" v severním Iráku, který by zahrnoval křesťany žijící v okrscích Qawš (asi 45 km severně od Mosulu) a Tal Afár (asi 55 km západně od Mosulu). Podle informací tamních obyvatel pracovaly americké a irácké křesťanské organizace několik posledních měsíců na vytvoření kongresu zdejších křesťanských sekt, který by tento požadavek vyhlásil. Podporu mu vyslovily kurdské proamerické separatistické strany.

Iráčtí křesťané v počtu asi 800 000 (tj. 3 % celkové populace) žijí hlavně ve velkých městech -- Bagdádu, Mosulu a Basře - a v několika vesnicích na severu země, např. v Tal Kajf severně od Mosulu a Qara Qawš východně od něho. Poměrně malá komunita se ještě dělí na několik sekt -- nestoriány, jakobity, katolíky, protestanty, syrské křesťany, chaldejce, Armény, sabatejce a asyrské křesťany.

Už před rokem uveřejnil americký neokonzervativec Arnold Beichman v pravicovém Washington Times článek žádající vytvoření "křesťanského regionu" v Iráku. V článku tvrdil, že muslimové vedou proti iráckým křesťanům vyhlazovací válku, která bude pokračovat, dokud bude v zemi zbývat jediný křesťan a jediný křesťanský kostel.

Sobota 25. března 2006

Razie

Přes 50 amerických a iráckých vojenských vozidel ráno neprodyšně uzavřelo ulice Amal aš-Šábí a Munazzama v Ámiríji na západě Bagdádu a vojáci začali prohledávat domy. Kolem 14:00 se odboj začal připravovat k útoku na vojáky a místní mešity vyzývaly ženy a děti, aby v době očekávaného boje neopouštěly své domovy.

Sebevražedný útok

Fidáí s autem naloženým výbušninou najel severozápadně od Kirkúku do kolony pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti, dva z nich zničil a usmrtil v nich čtyři žoldáky. Další tři byli výbuchem zraněni.

Ozbrojené akce

Na hlavní silnici do okrsku Rabía asi 95 km severozápadně od Mosulu blízko syrské hranice přepadl oddíl odboje americký konvoj směřující z Turecka na americké vojenské základny se zásobami. Partyzáni zničili šest kamionů i s nákladem; zabito bylo také šest řidičů, vesměs Turků.

Kolem 16:00 došlo v centru Mahmúdíje ke srážce členů odboje s loutkovou policií. Podle předběžné zprávy v ní bylo pět policistů zabito a 13 zraněno.

V okrsku Baladíjat na východě Bagdádu zasáhla odpoledne bomba americkou hlídku, zneškodnila jedno Humvee, zabila jednoho vojáka a dva další vážně zranila.

K večeru přepadla skupina členů odboje v okrsku Barwaná východně od Hadíthy americkou pěší hlídku, jednoho vojáka zabila a čtyři zranila.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly dopoledne na Američany obsazenou vojenskou základnu Bakr v Jathribu, ležícím asi 100 km severně od Bagdádu.

Pět minometných střel stejné ráže zasáhlo odpoledne americký štáb v Júsufíji.

Bombové útoky

Asi 70 km severozápadně od Basry na hlavní silnici do Bagdádu zasáhl ráno výbuch bomby kolonu dánských vojáků, poškodil jejich obrněné vozidlo, jednoho z Dánů zabil a tři zranil.

Při explozi bomby pod americkou hlídkou v mosulské čtvrti Isla az-Ziráí bylo úplně zničeno Humvee, dva vojáci v něm zabiti a třetí vážně zraněn.

V okrsku Šahrabán ležícím asi 85 km severovýchodně od Bagdádu zničila bomba hlídkové vozidlo sil Maghawir, zabila dva členy hlídky a tři další zranila.

Exploze bomby v centru Ramádí zneškodnila Humvee a vážně zranila tři americké vojáky.

Dalšího Američana usmrtil výbuch bomby v Haqlaníji u Hadíthy. Kromě toho byli dva vojáci ve zneškodněném transportním vozidle zraněni.

Večer zasáhl výbuch bomby u Haswy asi 50 km jižně od Bagdádu americkou kolonu, z níž zneškodnil Humvee, zabil jednoho a zranil dva vojáky.

Únos

Ve východním Bagdádu unesli ráno členové odboje vysokého důstojníka sil Maghawir tzv. ministerstva vnitra, plukovníka Muajjáda al-Mašhadáního nedaleko jeho domu ve čtvrti Šuháda.

Neděle 26. března 2006

Razie v Karmě

Američtí vojáci, jako obvykle doprovázení loutkovými silami, uzavřeli ráno všechny přístupy do Karmy východně od Fallúdže. Poté začali brutálně vpadat do domů, k otevření dveří podle svého zvyku používali granáty, v domech pak tloukli jejich obyvatele. Podle předběžné zprávy přitom zatkli 11 osob, které obvinili -- také jako obvykle - z provádění útoků na americké a loutkové síly.

Útok na šíitskou mešitu

Příslušníci americké námořní pěchoty se večer pokusili vpadnout do šíitské mešity- husajníje - ve čtvrti Ur bagdádského Madínat as-Sadr, ale členové Mahdího armády jim v tom podle sdělení irácké loutkové armády zabránili. Podle této informace zahájili mariňáci na mahdisty prudkou palbu a 18 z nich zabili, ostatní pak zajali.

V pátečním rozhovoru pro Washington Post americký velvyslanec v Iráku Zalmaj Chálilzád uvedl, že šíitské milice jsou odpovědny za mučení a vraždy v Iráku. Je pravdou, že proamerické Brigády Badr mají na svědomí řadu únosů, mučení a vražd, jakož i existenci tajných vězení v Bagdádu. Chálilzád však tyto činy nepřipisoval jim, ale Mahdího armádě Muqtady as-Sadra, který je odpůrcem okupace i sektářských útoků a spolupracuje se sunnitskými bojovníky proti okupantům. Chálilzád také hovořil o napojení mahdistů na Írán, aniž by zmínil, že z Íránu přišly do Iráku právě brigády Badr hned v roce 2003.

Nadžaf

Představitel úřadovny Muqtady as-Sadra v Nadžafu sdělil agentuře QudsPress, že po poledni dopadla do těsné blízkosti úřadovny minometná střela a zranila dva z jejích strážců. Sáhib al-Ámirí z téže úřadovny obvinil z útoku americké síly a sdělil novinářům, že ve chvíli, kdy k útoku došlo, zaujali američtí vojáci pozice jen 600 metrů od budovy.

Ozbrojené akce odboje

V západobagdádském okrsku Mansúr zaútočili odpoledne partyzáni na policejní hlídku, vyřadili z provozu jedno vozidlo, jednoho policistu zabili a dva zranili.

Ve východní části města Chálidíja asi 80 km západně od Bagdádu zasáhl ostřelovač amerického vojáka střežícího most Siddiqíja a usmrtil ho.

Ostřelování¨

Osm minometných střel dopadlo na skotskou základnu ve městě Amára, ležícím na jihovýchodě země asi 60 km od íránské hranice.

Dvě rakety Kaťuša středního doletu zasáhly americké ležení u hadíthské hráze, odkud bylo slyšet silné exploze.

Bombové útoky

V jihovýchodním Mosulu dopoledne zneškodnil výbuch bomby policejní vozidlo, v němž tři policisty usmrtil. Další bomba zasáhla ve čtvrti Intisar americkou hlídku, vyřadila z provozu jedno z Humvee a tři vojáky v něm zabila nebo zranila.

Nálož, instalovaná na hlavní ulici v centru Latífíje, dopoledne zneškodnila hledačku min z americké kolony a přitom zabila jednoho a zranila dva vojáky. Odpoledne ve městě vybuchlo pod jinou americkou kolonou současně několik bomb, které zničily dvě Humvee, zabily čtyři a zranily tři vojáky.

Hlídka sil Maghawir narazila před polednem na bombu uprostřed Madá'inu. V poškozeném hlídkovém vozidle byli dva její členové zabiti a dva zraněni.

Na bombu najela v Ba'qúbě také kolona loutkového ředitele okrsku Wádžíhíja. Výbuch zničil jedno auto z kolony, v němž zranil tři ředitelovy tělesné strážce. On sám atentát přežil.

Při výbuchu nálože pod hlídkou tzv. irácké národní gardy bylo v Ba'qúbě zničeno hlídkové vozidlo, tři gardisté zabiti a dva vážně zraněni.

Obrněné americké vozidlo zničila exploze bomby na hlavní silnici jižně od Baládu; čtyři vojáci v něm utrpěli vážná zranění.

Další výbuchy zasáhly americké hlídky na dvou místech v Bagdádu. Zneškodněna při nich byla dvě Humvee a zraněni čtyři Američané, z toho dva těžce.

Na západně Abú Ghurajb vybuchla na polní silnici bomba pod hlídkou loutkové armády, zničila vozidlo, zabila tři a zranila dva vojáky.

Basra

Při explozi bomby u střední školy ve čtvrti Asmái v centru jihoirácké Basry byl podle zprávy QudsPress zabit jeden chlapec a dalších 15 zraněno. Podle sdělení policie explodovala bomba kolem poledne a vážně zranila asi 15 dětí.

Původ bomby nebyl zjištěn, irácký odboj odmítl za něj odpovědnost s tím, že podobné činy mohou přinést prospěch pouze těm kdo usilují o rozpoutání občanské války a rozdělení země.

Pondělí 27. března 2006

Madínat as-Sadr

Irácký ministr bezpečnosti obvinil americké a irácké síly ze zabití 37 neozbrojených civilistů v šíitské Mustafově mešitě. Podle jiné policejní zprávy mělo být mrtvých kolem 20.

Vyšetřování útoku na šíitskou Mustafovu mešitu v Madínat as-Sadr přineslo překvapivá zjištění: Ukázalo se, a záběry irácké televize a fotografie to potvrdily, že tu nebyli zabiti ozbrojenci, ale neozbrojení civilisté, mnozí z nich starší muži. Všichni byli navíc před smrtí svázáni. Washington sice setrval na tvrzení, že při akci, která měla proběhnout v sousední sunnitské Azamíji, někdejší baště baasistů, bylo zabito 16 povstalců. Mrtví však leželi v šíitské mešitě a byli postříleni kulkami ráže 5,56, jakých používají jedině američtí vojáci. Část mešity byla přitom poškozena požárem, k němuž podle svědeckých výpovědí došlo po jejím zasažení raketou z amerického letounu. Svědkové také potvrdili, že před střelbou se nad Madínat as-Sadr objevily americké vrtulníky a obrněná Humvee uzavřela hlavní ulice. V mešitě podle svědků probíhal smuteční obřad za muže zabitého při předchozím útoku.

V bezprostřední reakci irácké vlády i státem řízených médií bylo patrné prudké zhoršení vztahů k USA. Šíitský blok Sjednocená irácká aliance (SIA) označil americký útok za zločin. Zastupující předseda strany Dawa premiéra Džafarího Džawád Málikí prohlásil před médii: "Americké síly a irácké speciální síly spáchaly útokem na Mustafovu mešitu hanebný zločin. Je to vážný zločin s těžkými politickými a bezpečnostními následky, které mohou v zemi vyprovokovat občanskou válku." Blok SIA požaduje okamžité vyšetření masakru a vyzval americké síly, aby předaly veškerou kontrolu nad bezpečnostními operacemi irácké vládě, jež "musí zjistit pravdu o speciálních jednotkách irácké armády, které fungují mimo kontrolu vlády a páchají masakry s podporou americké armády." Tyto jednotky, mezi něž patří Vlčí brigáda a další paravojenské skupiny, byly vycvičeny Američany, mj. veterány amerických špinavých válek ve Střední Americe.

Premiér Džafarí v televizním vystoupení akci prezentoval jako součást spiknutí, které má vyprovokovat občanskou válku, a vyzval k zachování trpělivosti až do uzavření vyšetřování. Podobně se vyjádřil i sunnitský politik Sálih Mutlak z Fronty národního dialogu.

V Madínat as-Sadr vybuchlo kolem poledne auto naložené výbušninou a zaparkované v ulici Muzaffar. Exploze usmrtila dva a zranila čtyři civilisty.

Mosul

Skupina partyzánů podnikla dopoledne ve čtvrti Tahrír útok na policejní hlídku, zneškodnila jedno vozidlo, jednoho policistu zabila a dva zranila.

Policejní hlídku zasáhl blízko tzv. Kulturního komplexu v Mosulu ruční granát hozený partyzánem, zničil vozidlo a vážně zranil tři policisty včetně poručíka.

Na základně loutkové armády Kasik asi 25 km západně od města, na sobě odpálil fidáí vestu s výbušninou ve frontě zájemců o vstup do armády. Podle prvních zpráv 15 z nich zabil a nejméně 17 dalších zranil, později se údaje ustálily na 41 mrtvých a 15 zraněných. Jeden z těch, kdo útok přežili, prohlásil, že blízko místa výbuchu stála skupina amerických vojáků a že i některé z nich musela exploze zasáhnout, Američané však jakoukoli ztrátu popřeli. Útok byl zřejmě vyprovokován výzvou Američanů, kteří před několika dny nabízeli 900 dolarů měsíčně každému, kdo do loutkových sil vstoupí.

Ostřelování

Šest raket Kaťuša a sedm silných minometných střel dopadlo za úsvitu na štáb britské armády v Amáře.

Devět minometných střel zasáhlo ráno americkou základnu Bakr u Jathribu.

Na americký štáb v západní části Ramádí dopadly tři rakety Kaťuša středního doletu.

Večer zasáhly dvě tyto rakety sídla proamerických šíitských stran Dawa a Hizb al-Fádila al-islámí v Zafaraníji na jihovýchodě Bagdádu. Podle svědectví tamních obyvatel zabily celkem pět a zranily deset členů obou stran.

Bombové útoky

Odbojová organizace Islámská armáda v Iráku se přihlásila k instalaci bomby, jež ráno v Hillá zasáhla kolonu vozidel Mossadu, zabila pět členů sionistické výzvědné služby a další zranila.

K explozi nejasného původu došlo ráno v bagdádském okrsku Zujuna. Podle očitých svědků tu bomba zabila jednoho civilistu a dva zranila.

Na hlavní ulici města Jathribu, ležícího 75 km severně od Bagdádu, zneškodnila dopoledne bomba americké Humvee a jeho čtyřčlennou posádku zabila nebo zranila.

Na dálnici severně od Mahmúdíje explodovala dopoledne bomba pod americkou kolonou, z níž zničila tank, tři vojáky usmrtila a dva vážně zranila.

V centru Ramádí zasáhla bomba americkou kolonu, zničila transportní vozidlo, v němž čtyři vojáky usmrtila a čtyři zranila.

Jižně od Sámarrá zasáhla exploze bomby dopoledne hlídku sil Maghawir, zničila jeden Nissan, tři vojáky zabila a čtvrtého zranila.

Únos

Podle večerní zprávy Mafkarat al-Islam unesly neznámé osoby z jeho domu v obytném komplexu univerzity v Ramádí prezidenta univerzity, dr. Radžába Abd al-Hádího. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil a jeho důvod nebyl znám.

Úterý 28. března 2006

Bajdží

V 6:00 uzavřeli američtí a loutkoví vojáci město Bajdží a vyhlásili v něm zákaz vycházení. Podle informace loutkové armády pro QudsPress šlo o přípravu operace proti členům odboje spojenou s konfiskací zbraní, kterých by mohlo být použito proti okupačním vojákům. Místní obyvatelé se agentuře svěřili s obavami, aby prohledávání domů nebylo jen počátkem rozsáhlé vojenské operace proti nim.

Přepaden vůdce kmene

Ve Fallúdže zaútočili ráno dva ozbrojení muži na šajcha Chámise al-Hisnáwího, vůdce kmene Bú Isa, žijícího po celém Iráku. Stalo se tak ve chvíli, kdy šajch stál nedaleko svého domu v jihozápadní části města. Šajch při útoku utrpěl lehké zranění a byl dopraven k ošetření do fallúdžské hlavní nemocnice.

Jak k tomu upozornil Mafkarat a-Islam, v polovině února proběhly iráckým tiskem zprávy, že organizace, která sama sebe nazývala Eskadry smrti, hrozila několika osobám v oblasti Fallúdže, většinou členům kmene Bú Isa, které obvinila ze zpronevěry veřejných peněz a korupce.

Útok na sunnitskou mešitu

Skupina mužů v uniformách sil Maghawir přepadla sunnitskou mešitu v bagdádské čtvrti Ámil. Vážně zranili jednoho z jejích strážců, rozbili okna a dveře a zničili veškeré zařízení svatyně. Obyvatelé čtvrti se zbraněmi v rukou přiběhli mešitě na pomoc a donutili útočníky k ústupu.

Sebevražedný útok

Dva fidáí najeli odpoledne jeden po druhém do štábu tzv. národní gardy v Haswě asi 50 km jižně od Bagdádu. Při obou explozích byly zabity nebo zraněny desítky gardistů.

Ozbrojené akce

Ve Fallúdže kolem 7:00 usmrtil partyzánský střelec amerického vojáka na kontrolním stanovišti.

Také v Ámiríji na západě Bagdádu zasáhl střelec smrtelnou ranou člena tzv. národní gardy, který měl ze střechy budovy střežit ulici.

V Ramádí došlo poblíž budovy provinční správy, do níž Američané umístili svůj štáb, ke srážce sil odboje s americkými vojáky. Boj trval plnou hodinu za použití lehkých a středních zbraní i minometů. Podle svědků v něm shořela dvě americká vozidla a sedm Američanů bylo zabito nebo zraněno. Poškozena byla i budova štábu.

U západního vjezdu do Fallúdže přepadli členové odboje skupinu členů tzv. národní gardy, dva z nich zabili a dva zranili.

Skupina partyzánů odpoledne přepadla na dálnici v jihozápadním Bagdádu konvoj kamionů se zásobami pro americké základny. Zneškodnili čtyři z kamionů a zabili jejich řidiče.

Sestřelení vrtulníku

Kolem 4:00 sestřelil odboj u vesnice Makr adh-Dhib, ležící 6 km od syrské hranice mezi Rutbou a Qá'imem, americký vrtulník Black Hawk. Vesničané viděli stroj padat v plamenech k zemi a soudili, že posádce se předtím podařilo stroj opustit. Američané později po celé oblasti rozmístili řadu mechanizovaných a pěších hlídek, které pátraly jak po posádce, tak po těch, kdo stroj sestřelili.

Bombové útoky

Na silnici mezi Rijádem a Bajdží jihozápadně od Kirkúku zasáhla exploze bomby kolonu loutkové armády, zničila vozidlo, zabila jednoho a zranila pět vojáků v něm.

Jiná kolona loutkové armády se stala terčem bomby na silnici v Miqdadíji. Tady byl zneškodněn transportní Nissan, dva vojáci zabiti a tři zraněni.

Na křižovatce silnic u Tikrítu zasáhla exploze americkou vojenskou kolonu, zneškodnila Humvee a vážně zranila dva Američany.

Další americká kolona najela na bombu západně od Bagdádu na dálnici k mezinárodnímu letišti. Ve zneškodněném Humvee byli zraněni tři vojáci.

V bagdádské univerzitní čtvrti zneškodnil odpoledne výbuch bomby Humvee americké hlídky, jednoho vojáka usmrtil a dva zranil.

Večer vybuchla bomba pod policejní hlídkou nedaleko budovy provinční správy v Kirkúku. Zničila hlídkové vozidlo a zranila čtyři policisty, mezi nimi plukovníka a majora.

Na dálnici východně od Hítu zničila exploze bomby večer jednu z kolony cisteren s pohonnými hmotami pro americké síly a zabila jejího řidiče.

Únos

V Jathribu unesli neznámí ozbrojenci Nuwwara, syna předsedy tamní místní rady šajcha Abd ar-Razzaqa ath-Thámira a odvezli jej na neznámé místo.

Loupež v Bagdádu

Muži v uniformách tzv. národní gardy a v automobilu, jakých národní garda používá, přepadli v poledne v Bagdádu sídlo společnosti Músa Currency Exchange, ukradli tam 50 000 dolarů a 15 milionů iráckých dinárů a unesli šest zaměstnanců.

Skupina jiných mužů v uniformách sil Maghawir, rovněž v automobilu těchto sil, přepadla pobočky společností Daewoo Electronics a Electrical Appliance ve čtvrti Karradá a na ulici Palestina, odkud unesli ředitele společnosti a celkem 12 zaměstnanců.

Středa 29. března 2006

Zatčen další sunnitský duchovní

Američtí vojáci obklíčili čtvrť Madani v Habbáníji a pak vtrhli do domu šajcha Táhá ad-Dulajmího, imáma tamní mešity. Šajcha společně s jeho třemi syny zatkli. Korespondent Mafkarat al-Islam poznamenal, že k zatčení došlo po noční explozi bomby, která ve městě zničila Humvee, zabila tři Američany a dva zranila.

Ozbrojené akce

V bagdádské čtvrti Džihád přepadla skupina partyzánů policejní hlídku, poškodila jedno z hlídkových vozidel, jednoho policistu zabila a dalšího zranila. V téže čtvrti zaútočil odboj ještě jednou, tentokrát na skupinu badristů, tři z nich usmrtil a dva zranil.

K dalšímu útoku na badristy došlo ve čtvrti Ámil v jihozápadním Bagdádu. Dva byli při útoku zabiti a třetí zraněn.

V Durá jižně od Bagdádu zasáhl ráno ostřelovač přesnou ranou člena policejní hlídky a usmrtil ho.

Ve Fallúdže usmrtil střelec dva loutkové vojáky, kteří střežili kontrolní stanoviště u východního vjezdu do města.

V západní části Hadíthy byli při útoku partyzánů na americkou hlídku zabiti tři vojáci a dva zraněni.

Večer zaútočila skupina partyzánů na kontrolní stanoviště amerických a iráckých vojáků v Ámiríjat al-Fallúdža. Zasáhli stanoviště třemi raketami a pak je začali ostřelovat. Jeho posádka musela přivolat posily v podobě několika obrněných a transportních vozidel, která obklíčila okolí. Informace o rozsahu ztrát se nepodařilo získat.

Ostřelování

Ráno zasáhl odboj dvěma raketami Kaťuša středního doletu Američany obsazené mosulské letiště.

V noci podnikl odboj rozsáhlý útok na britskou základnu ve městě Amára. ležícím asi 60 km od íránské hranice. Podle místních obyvatel šlo o odvetnou akci za chování britských vojáků, kteří zatkli deset místních lidí, ponižovali je a tloukli. Jejich postup přiměl městskou radu k přerušení veškerých styků s okupačními vojáky.

Bombové útoky

V noci z úterý na středu najela na bombu kolona amerických Humvee a obrněných vozidel nedaleko Baládu. Výbuch zničil jedno Humvee a zabil nebo zranil jeho posádku.

Kolonu amerických a loutkových vojáků zasáhla bomba na silnici do Hawídže v severním Iráku, zničila vozidlo loutkové armády, usmrtila v něm tři vojáky a čtvrtého těžce zranila.

Další společná kolona se stala terčem bomby v Tárimíji. Tady bylo zneškodněno vozidlo tzv. národní gardy, dva gardisté v něm zabiti a dva zraněni.

V Júsufíji zasáhla bomba dopoledne americkou kolonu Humvee a obrněných vozidel, zneškodnila jedno Humvee a zranila čtyři vojáky v něm.

Také východně od města Ána v západním Iráku narazila na bombu americká kolona. Ve zneškodněném obrněném vozidle byl jeden voják zabit a dva zraněni.

Výbuch bomby pod americkou hlídkou zranil v Tal Afáru tři Američany a zneškodnil jejich Humvee.

Na bagdádském náměstí Tajrán zničil výbuch bomby pancéřovaný automobil bezpečnostní společnosti, v něm zabil jednoho cizího žoldáka a druhého zranil.

Hlídku pěti Humvee zasáhla exploze bomby v okrsku Džazíra západně od Ramádí, jedno z nich zničila a tři vojáky v něm zabila. Čtvrtý člen posádky utrpěl vážná zranění.

Večer zneškodnila exploze bomby ve východobagdádském okrsku Baladíjat policejní hlídkové vozidlo a vážně zranila tři policisty.

Čtvrtek 30. března 2006

Ámiríjat al-Fallúdža

Američané začali pro obyvatele Ámiríjat al-Fallúdža zavádět nový identifikační systém, podobný tomu, jaký zavedli na konci roku 2004 ve Fallúdže. Tento krok je reakcí na rostoucí počet útoků odboje na Američany ve městě. Obyvatelé dostanou speciální identifikační karty, které budou muset nosit na prsou a pouze s nimi budou moci procházet přes četná americká kontrolní stanoviště do města nebo město opouštět. Pro vydání těchto průkazů musí vedle fotografie poskytnout otisky prstů a obrazy duhovky a rohovky očí. Karty jako první obdrží zaměstnanci loutkového režimu, odborníci, obchodníci a pak ostatní obyvatelé. Obyvatelé se obávají, že kromě jiného budou tato opatření znamenat dlouhé fronty na kontrolních stanovištích při jakémkoli pohybu.

Útok na sunnitského činitele

Neznámí ozbrojenci přepadli ráno v bagdádské Ghazalíji kolonu ředitele sunnitských nadací dr. Ahmada Abd al-Gháffura ar-Sámarrá'ího a střelbou zranili jeho tři strážce.

Sebevražedný útok

V ranních hodinách odpálil fidáí automobil naložený výbušninami u brány bagdádské tzv. Zelené zóny na náměstí Nusur v okrsku Hárithíja. Podle předběžných zpráv bylo výbuchem zneškodněno vozidlo sil Maghawir, zabiti dva jejich příslušníci a tři zraněni.

Ozbrojené akce

Při útoku partyzánů na kontrolní stanoviště loutkových sil bylo v Buhrízu zneškodněno vojenské vozidlo, dva loutkoví vojáci usmrceni a čtyři zraněni.

Ve čtvrti Adan v západním Mosulu došlo odpoledne ke srážce členů odboje s americkými vojáky. Během 20minutové přestřelky byla poškozena americká vozidla, zabit jeden Američan a dva zraněni.

V Chálidíji usmrtil ostřelovač amerického vojáka stojícího na jedné z pozorovatelen postavených na východní straně města.

Ve večerních hodinách explodovalo na dálnici v Júsufíji pod projíždějící americkou kolonou několik bomb. Jejich výbuchy byly signálem k zahájení útoku partyzánů na kolonu. V něm bylo zcela zničeno jedno Humvee a zapálen tank, zabiti čtyři a zraněni dva Američané.

Ostřelování

Na tábor sil Maghawir tzv. ministerstva vnitra v Madá'inu dopadly čtyři minometné střely ráže 82 mm.

Pět střel stejné ráže zasáhlo tábor amerických a loutkových sil v Džazírat al-Chálidíja asi 80 km západně od Bagdádu.

Bombové útoky

Výbuch bomby uprostřed Kirkúku zneškodnil vozidlo policejní hlídky, zranil policejního kapitána a řadového policistu. Další bomba ve městě explodovala pod americkou hlídkou, zneškodnila Humvee a zranila tři vojáky, jednoho těžce.

Jihozápadně od Kirkúku došlo k explozi nálože pod ropovodem, spojujícím Kirkúk s rafinérií v Bajdží, po níž následoval mohutný požár.

V bagdádském okrsku Karradá vybuchla bomba, která měla zasáhnout projíždějící policejní hlídku, ale opožděná exploze zabila jednoho civilistu a dva zranila.

Policejní hlídku zasáhla bomba v bagdádské čtvrti Ámil, zneškodnila jedno její vozidlo, zabila dva policisty a druhé dva zranila.

Na dálnici z bagdádské Džadídy do Durá vyřadila bomba z provozu další Humvee, která rovněž zabila a zranila po dvou Američanech.

U vesnice Sada několik kilometrů od Ba'qúby explodovala dopoledne bomba pod americkou kolonou, jež zničila Humvee a v něm dva vojáky zabila a dva zranila. Odpoledne došlo k podobné explozi ve vesnici Huwajdir, ležící rovněž u Ba'qúby, při níž byli zabiti tři američtí vojáci z pěší hlídky a další tři zraněni.

Na bombu narazila také americká hlídka v Rumanná východně od Qá'imu. Jedno z Humvee výbuch poškodil a zranil v něm tři Američany.

Obrněné vozidlo z americké kolony odpoledne zneškodnila bomba na hlavní ulici v Hawídži, zabila v něm jednoho a zranila dva vojáky.

Jižně od Latífíje najela americká kolona na hlavní silnici na bombu, která zničila jedno z Humvee a zabila nebo zranila jeho čtyřčlennou posádku.

Večerní exploze bomby pod autem se čtyřmi badristy, kteří předtím přepadli sunnitskou mešitu v bagdádské sunnitské části Šáb tři z nich usmrtila a čtvrtého zranila.

Propuštěni unesení žurnalisté

Neznámí únosci odpoledne propustili ředitele syrské tiskové agentury v Iráku Zijáda al-Mudžannada a jeho kolegu, novináře Wálida az-Zajdího, kteří byli uneseni předešlého dne na mezinárodní dálnici v provincii Anbár. Mudžannad v rozhovoru s korespondentem Mafkarat al-Islam potvrdil, že jeho únosci nepatřili k iráckému odboji a že je propustili poté, co obdrželi výkupné ve výši 50 000 dolarů.

Pátek 31. března 2006

Nadžaf

Imámové nadžafských šíitských mešit v pátečních kázáních prohlásili zabíjení sunnitů a drancování jejich majetku je legální, čímž fakticky vyzývali k zahájení občanské války..

Korespondent Mafkarat al-Islam vyslechl kázání jednoho z nich, šajcha Alího al-Fatlawího v husajníji Tuma. Šajch v něm tvrdil, že podle knihy dalšího šíity, šajcha at-Tabataba'ího je šíitům dovoleno brát sunnitům životy, peníze i ženy, neboť sunnité tím, že uznávají první čtyři historické chalífy, dávají najevo svou nenávist vůči Prorokově rodině (k níž patřil čtvrtý chalífa Alí ibn Abí Tálib) a musí být proto potrestáni jako odpadlíci. Šajch Fatlawí vyzval iráckou vládu k "sekání hlav" sunnitům stejně, jako Bůh v minulosti trestal vzpurný lid. V kázání pokračoval výzvou k úplnému vyhnání nebo vyvraždění všech sunnitů, kteří ještě v jižním Iráku jsou, především jejich duchovních.

V podobném duchu vydali fatwu duchovní a současně vedoucí činitelé strany SCIRI Sadr ad-Dín al-Qabandží a Džalál ad-Dín as-Saghir, v níž rovněž prohlásili, že je dovoleno vyhánět a zabíjet jihoirácké sunnity a zmocňovat se jejich majetku a žen.

Odhalena další tajná věznice

Korespondent Mafkarat al-Islam získal od policejního zdroje v Hillá informace o tajném vězení, které ve městě zřídilo loutkové ministerstvo vnitra pro více než 100 obětí, převážně sunnitů. Podle policejního důstojníka je věznice umístěna v budově bývalé irácké bezpečnosti a řídí ji vysocí důstojníci ministerstva vnitra, kteří vesměs jsou současně veliteli Brigád Badr.

Věznice byla zřízena asi před měsícem a byli do ní převezeni vězni z tajné věznice v Bagdádu, jíž hrozilo, že bude médii odhalena poté, co došlo k odhalení několika podobných zařízení, která pak Američané nařídili uzavřít. Dodal, že většinu vězňů tvoří sunnitští duchovní, vůdci a obchodníci.

Ozbrojené akce

Ve fallúdžské čtvrti Dubbat přepadla dopoledne skupina partyzánů americkou hlídku, zneškodnila jedno z Humvee, zabila jednoho vojáka a dva zranila.

Kolem poledne zaútočila v Ba'qúbě skupina partyzánů na společnou americko-iráckou hlídku. Při útoku zneškodnili americké Humvee, zničili dvě vozidla loutkové armády, zabili jednoho amerického a čtyři loutkové vojáky. Dalších šest vojáků, z toho dva Američané, bylo zraněno.

Dva členové odboje zaútočili v Durá na dva členy Brigád Badr, projíždějící v autě tamním tržištěm. Oba zastřelili a vzápětí nato zmizeli.

Kolem 16:00 zasáhl ostřelovač v Ámiríji v západní části Bagdádu příslušníka americké námořní pěchoty. Na jeho smrt reagovali ostatní mariňáci střelbou po okolí, při níž zabili jednu ženu a zranili další dva místní lidi.

V Chálidíji zastřelili partyzáni podnikatele, místního křesťana, který pracoval pro Američany na jejich letecké základně u Habbáníje.

Ostřelování

V 10:00 vypálil odboj čtyři minometné střely na základnu japonských vojáků, ležící 6 km západně od jihoiráckého města Samáwa. Ve městě je asi 500-600 japonských vojáků , jejichž nasazení se v Japonsku setkává se stále menší podporou.

Ve městě Amára zasáhly odpoledne dvě rakety Kaťuša středního doletu britskou okupační základnu.

Tři rakety stejného typu zasáhly odpoledne v Ámiríjat al-Fallúdža domy, obsazené a užívané americkými vojáky.

Bombové útoky

Na hlavní ulici Qá'imu došlo dopoledne k explozi bomby pod hlídkou amerických Humvee. Jedno z nich vyřadil výbuch z provozu a několik vojáků v něm zranil.

Na hlavní silnici vedoucí jižně od Hawídže do Bajdží zničila exploze bomby vozidlo tzv. národní gardy, v němž dva gardisty usmrtila a dva zranila.

Na polní silnici v Bú Hišmá u Jathribu zasáhl výbuch bomby hlídku amerických Humvee, jedno zneškodnil a tři vojáky v něm zranil.

Loutkový režim rozhodl o vydávání víz "Izraelcům"

Korespondent Mafkarat al-Islam se od úředníka irácké celní správy v Rutbě dozvěděl, že Džafarího proamerický režim vydal oficiální povolení k vydávání víz "Izraelcům", především těm, kteří mají průkazy obchodní komory a obchodníkům vůbec. Úředník dodal, že denně přichází do Iráku 5-10 sionistů, které na náměstí v Rutbě vítají žoldáci bezpečnostní společnosti a dopravují je do Bagdádu.

Už dříve evropská média informovala, že v řadě severoiráckých měst, především Kirkúku, Irbílu, Sulajmáníje a Dahúku, byli spatřeni agenti tajné policie Mossad v doprovodu židovských obchodníků z Ameriky a Evropy. Zvláště činní byli sionističtí agenti v oblasti Zawita provincie Dahúk asi 80 km od syrské hranice.

Bulharsko znovu posílá do Iráku vojáky

Bulharské ministerstvo obrany oznámilo, že Bulharsko vysílá do Iráku 120 vojáků a 34 pomocných vojenských sil, jejichž úkolem má být "správa repatriačního střediska" v uprchlickém táboře Ašraf 70 km severně od Bagdádu. Podstatou jejich činnosti má zřejmě být ostraha tábora, v němž žije 3 500 Íránců, členů Organizace lidových mudžáhidů, jež je v opozici proti íránské vládě.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       3. 4. 2006
3. 4. 2006 Obrázek z Francie - Chirac démission Karel  Košťál
3. 4. 2006 Austrálie prodá Číně uran
3. 4. 2006 Další Egypťané se nakazili ptačí chřipkou
3. 4. 2006 Očekávání a předtuchy 21. století Miroslav  Vejlupek
3. 4. 2006 Povodeň 2002 - ohlédnutí čtyři roky nazpátek Štěpán  Kotrba
3. 4. 2006 Předehra Štěpán  Kotrba
3. 4. 2006 Jak se krotí povodně v Čechách Ladislav  Žák
3. 4. 2006 Kosovo: Menšiny "většinové" společnosti Miroslav  Polreich
2. 4. 2006 Uhl skončil v Právu. Skončí i v ČT? Štěpán  Kotrba
3. 4. 2006 Historický bestiář Vlastimila Vondrušky
3. 4. 2006 Podobnost předvolebních postojů a možné výsledky voleb Štěpán  Kotrba
3. 4. 2006 Drogy na tanečních party a sociální stratifikace účastníků
3. 4. 2006 Lačnost Elfriede Jelinekové
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006
3. 4. 2006 Debaty přinutí politiky mluvit k věci
1. 4. 2006 Česká asociace politologů Oldřich  Průša
3. 4. 2006 Zlepenec inteligencie
3. 4. 2006 Pravda či lži o povodni v Olomouci?
31. 3. 2006 Peníze rakouských odborářů zmizely v Karibiku Richard  Seemann
3. 4. 2006 Registrované partnerství jako svátost Boris  Cvek
3. 4. 2006 Nové stvoření a lekce z biblické sémantiky Karel  Sýkora
3. 4. 2006 Myslitel kontra nemyslitel Pavel  Urban
31. 3. 2006 Omyly Milana Valacha Ivan Odilo Štampach
30. 3. 2006 Xenofobní rituály Václava Klause Bohumil  Kartous
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje